Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στους δύο... σκύλος δεν χωρεί!


Τα κατοικίδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς σε μια σχέση. Αν κάποιοι από σας ήδη το υποψιαζόσασταν ή αν έχετε πέσει θύμα ανάλογης τετράποδης σκευωρίας, ήρθε και η βρετανική κοινή γνώμη για να το επιβεβαιώσει.
Σε έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία ενόψει της ημέρας του Αγ. Βαλεντίνου σε δείγμα 3.000 ατόμων, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν θα έβγαιναν με κάποιον που δεν 8α συμπαθούσε το κατοικίδιό τους.
Ακόμη πιο ακραία εκδηλώθηκε υπέρ των τετράποδων φίλων του ένα 20% που απάντησε πως θα προτιμούσε να έχει κάποιο κατοικίδιο παρά έναν σύντροφο.
Επίσης το 36% των ιδιοκτητών είπε πως εκφράζει περισσότερο τη λατρεία του στο ζώο παρά στο σύντροφό του, αφού εκείνο κερδίζει τα περισσότερα χάδια τους.
Τέλος, προς επίρρωση όλων των παραπάνω, απ' την έρευνα προέκυψε και ένα 12% που εξέφρασε την άποψη πως το να έχει έναν σκύλο ή μια γάτα ασκεί καταστροφική επίδραση στη σχέση του.  
 Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »



 Η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε άμεσα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ
- Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τα επόμενα βήματα για να «ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματα του λαού»
- Έξαλλοι πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ και όλες τις άλλες πόλεις
- Διαβάστε ποιος είναι ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Αίγυπτο 30 χρόνια















Οι στιγμές που ζει η Αίγυπτος είναι ιστορικές. Όχι μόνο γιατί ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία. Αλλά γιατί «υπέκυψε» στην πίεση των διαδηλωτών, που επί 18 μέρες απαιτούσε το τέλος του καθεστώτος του.

«Τα καταφέραμε» ήταν η πρώτη αντίδραση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ μόλις ο Ομάρ Σουλεϊμάν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου αλλά και την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό και όχι από τον ίδιο. Ο αντιπρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δεν ήταν ποτέ αρεστός στο λαό. Αντίθετα από το στρατό.

«Στο όνομα του φιλεύσπλαχνου Θεού, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Αίγυπτος, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί και έχρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αρμόδιο για τις υποθέσεις της χώρας. Ας μας βοηθήσει όλους ο Θεός» ανέφερε το σύντομο μήνυμα του Σουλεϊμάν.


Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η πιθανότητα εκλογών το Μάρτιο θέμα συζήτησης σε «πηγαδάκια» βουλευτών


Οι εκλογές και πόσο πιθανόν να διεξαχθούν τον Μάρτιο και με λίστα, τα διόδια, η τρόϊκα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι δέκα γιατροί βουλευτές του ΠαΣοΚ που άρχισαν να ξιφουλκούν εναντίον του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο... ψιλικατζής του κ. Αλέξη Τσίπρα, ονόματι Τόμπολας στην Κυψέλη, ο Γιάννης Αγιάννης του Βίκτωρος Ουγκό, ο Μποτντλέρ και «Τα άνθη του κακού» και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κυριάρχησαν στις συζητήσεις των βουλευτών, κατά την διάρκεια της Ωρας του Πρωθυπουργού, των ερωτήσεων, δηλαδή που υπέβαλαν προς τον Πρωθυπουργό οι κκ. Γιώργος Καρατζαφέρης και Αλέξης Τσίπρας. Βγήκαν όμως και ενδιαφέρουσες ειδήσεις:
- Εάν καταργηθούν τα έργα, στους εθνικούς δρόμους, είπε ο κ. Ρέππας, τότε το Δημόσιο θα πληρώσει (αφού δεσμεύεται από τις συμβάσεις που υπέγραψε) 2,6 δισ. ευρώ. Αν καταργηθούν με υπαιτιότητα των κατασκευαστριών εταιρών, τότε «πάλι θα πληρώσουμε περί το 1,6 δισ. ευρώ», εξήγησε και επέμεινε ότι η αξία των έργων που γίνονται σ΄όλη την χώρα είναι περί τα 8,7 δισ. ευρώ και σ΄αυτά εμπλέκονται περί τις 43 τράπεζες και 20 κατασκευάστριες εταιρίες: «Αντε να βρεις άκρη μ΄όλους αυτούς για επιμήκυνση ή επαναδιαπραγμάτευση», είπε χαριτολογώντας.
- Ο υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν δίκαιο όσοι διαμαρτύρονται για τα διόδια στις Αφιδνες και ότι πρέπει επιτέλους σε συνεννόηση με τις κατασκευάστριες εταιρίες να εισαχθεί ο θεσμός της αναλγικότητα στις τιμές.
- Οι μελέτες που γίνονται για τη μείωση της τιμής των διοδίων βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι κατά πάσα πιθανότητα προκρίνεται η πρόταση για κρατική επιδότηση επί της τιμής που θα φθάνει το 50%.

Εκλογές, συναίνεση και η λίστα

Δεύτερο θέμα συζήτησης, στα πηγαδάκια των βουλευτών ήταν το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν τον Μάρτιο εκλογές. Με περισσότερο ανήσυχους τους βουλευτές της ΝΔ (που εμφανίσθηκαν βέβαιοι πως τον Μάρτιο θα διεξαχθούν εκλογές), επιχειρούσαν να προσεγγίσουν υπουργούς και υφυπουργούς για να τους ρωτήσουν έαν έχουν καμμιά πληροφόρηση, αν έχουν ακούσει κάτι ή τέλος πάντων εάν έχουν να κάνουν καμία εκτίμηση ή πρόβλεψη.

Ουδείς όμως γνώριζε το παραμικρό, πλην ίσως του κ. Ρέππα, που μίλησε ανοιχτά σε βουλευτές για το θέμα των εκλογών: «Απλώσαμε τώρα τραχανά, τα έργα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν», έλεγε για να εξηγήσει ότι κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να γίνουν τώρα εκλογές.

Ειπώθηκαν όμως και ορισμένα άλλα πράγματα σχετικά με τις εκλογές από βουλευτές του ΠαΣοΚ που έχουν εδνιοαφέρον: «Να φέρει τη νέα σύμβαση με την τρόϊκα στη Βουλή 2012_ 2015, να επιδιώξει να την επικυρώσει με τα 2/3 των βουλευτών και να ρίξει εν συνεχεία το μπαλάκι στη ΝΔ. Αν δεν ψηφίσει η ΝΔ, τότε θα φανεί αυτή ως υπαίτια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Να ρίξει δηλαδή την ευθύνη στη ΝΔ», έλεγαν και με την άποψη αυτή συμφωνούσε και ο κ. Ρέππας.

Οι κκ. Χρ. Ζώης και Σ. Κεδίκογλου ρωτούσαν εάν μπορεί με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο μπορεί να υπάρξει συναίνεση, με δεδομένη την αντιμνημονιακή θέση της ΝΔ. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, πάντως προεξοφλούσαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί συναίνεση. Ελεγαν μάλιστα ότι ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Σαμαράς «θα το δηλώσει σε λίγη ώρα στη Βουλή» (σ.σ. όπως και το, έκανε) και δήλωναν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκλογές, τον Μάρτιο και μάλιστα με λίστα.
Σε κάποια στιγμή υπήρξε στο διάδρομο της Βουλής και τυχαία (;) συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη με τον τελευταίο να λέει στον Πρωθυπουργό «Κάνε κάτι για τη Χάγη γιατί χάνουμε τα Σκόπια» και ο Πρωθυπουργός να του λέει «ναι είναι σοβαρό θέμα».

Ο Τόμπολας, ο Γιάννης Αγιάννης και τα άνθη του κακού


Ο κ. Τσίπρας θέλησε να παρουσιάσει τον... ψιλικατζή του στη Βουλή. Είπε ότι ο ψιλικατζής του πουλάει εφημερίφες και δεν τις εκδίδει. Ορισμένους έκανε εντύπωση αυτό και ρωτούσαν εν συνεχεία τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποιός είναι αυτός ο ψιλικατζής για να εισπράξουν την απάντηση ότι «Προσοχή ονομάζεται Τόμπολας και βρίσκεται στη γειτονιά μου, στην Κυψέλη».

Δεύτερη παρουσίαση στη Βουλή εκ μέρους του κ. Τσίπρα ήταν του ηρωα του Βίκτωρος Ουγκώ, Γιάννης Αγιάννης, λέγοντας ότι αυτός ο δύστυχος έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί και πήγε φυλακή και θέλετε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, να κλείσετε στη φυλακή, όσους δεν πληρώνουν 1,4 ευρώ στα διόδια; Ο κ. Ρέππας πάντως του απάντησε στον διάδρομο της Βουλής λέγοντάς του ότι έπρεπε κάποιος να του έλεγε όχι για τον Γιάννη Αγιάννη, αλλά για τον Μποντλέρ με «Τα άνθη του κακού».

Ηλεκτρονική συνταγογράφιση και στα νοσοκομεία

«Τι σας είπε αυτή τη φορά η τρόϊκα;»Ρώτησαν ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ τον υπουργό αναπληρωτή κ. Γ. Κουτρουμάνη: «Αυτή την φορά ήταν πιο ευγενικοί, έδειχναν ότι καταλάβαιναν τα προβλήματά μας, αλλά στάθηκαν πολύ (και επέμεναν) στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», είπε ο κ. Κουτρουμάνης και βάλθηκε να εξηγήσει:«Θέλουμε και εμείς όπως και αυτοί να επεκταθεί και στα νοσοκομεία, πέραν των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως, λόγω της νομοθεσίας».

Αυτό που προβληματίζει είναι πως θα επιτευχθεί αυτό. Επεσαν, είπε, στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις, όπως να γίνουν οι διαγωνισμοί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με το σύστημα του επέιγοντος, όπως έγινε και στις προμήθειες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κάποιοι υπενθύμισαν τις ύποπτες συμβάσεις που έγιναν για το C4i και έτσι η πρόταση απορρίφθηκε.

Η δεύτερη πρόταση που έπεσε ήταν να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να παρακάμπτονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού, αλλά ούτε αυτή η πρόταση πέρασε. Τελικά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτησαν από την ίδια την τρόϊκα να βρει αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιοώντας την νομοθεσία που υπάρχουν σ΄άλλες χώρες.

Τέλος δημιουργήθηκε με μία άτυπη ομάδα ιατρών (και οδοντιάτρων) βουλευτών του ΠαΣοΚ που εμφανίσθηκαν αντίθετοι με τον κ. Λοβέρδο. Ο λόγος; Επειδή απέριψε μία τροπολογία σύμφωνα με την οποία εάν οι βουλευτές_ γιατροί δεν επενεκλέγονταν στις εκλογές να μπορούσαν να διορισθούν διευθυντές στο ΕΣΥ, κάτι, όπως έλεγαν που συνέβαινε έως τώρα.


Πηγή TO BHMA
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αίγυπτος: 'Ωρα 14:27 Φήμες πως ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το Κάιρο


  Το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση από στρατιωτική βάση στα προάστια της πρωτεύουσας

Dιαδηλωτές περικύκλωσαν την 
κρατική τηλεόραση - 'Eνταση έξω και από το Προεδρικό Μέγαρο
- Πληροφορίες και για εισβολές διαδηλωτών σε ναυτικές βάσεις και στρατόπεδα
- Φοβοι για νεα αιματοχυσία ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Με μια ανακοίνωση που φαίνεται να στηρίζει έστω και πλαγίως τον πρόεδρο Μουμπάρακ αλλά και τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, ο αιγυπτιακός στρατός κάλεσε τους πολίτες να διαλυθούν ειρηνικά από την πλατεία και τους δρόμους. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται καθόλου πιθανό αφού οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι και ήδη οι πρώτες εντάσεις έχουν σημειωθεί τόσο σε κυβερνητικά κτίρια όσο και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από την κρατική τηλεόραση και φωνάζουν συνθήματα κατα του Μουμπάρακ
Πηγή news it.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έφαγε το νεογέννητο παιδί του;

Σοκ από δημοσιεύματα στην Αυστραλία που γνωστοποιούν, ότι ένας άνδρας στην Παπούα Νέα Γουϊνέα έφαγε το νεογέννητο παιδί του! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάτοικοι ενός χωριού της Παπούα Νέας Γουϊνέας, όπου υπάρχουν ορυχεία, βρήκαν έναν άνδρα, που είχε ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών να τρώει το νεογέννητο παιδί του που ούρλιαζε απ' τους πόνους.
Οι χωρικοί τον κυνήγησαν και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου τέθηκε υπό κράτηση. Μαζί του συνελήφθηκε και η γυναίκα του.
Το άτυχο παιδί υπέκυψε στα τραύματά του. 
Πηγή newsday.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο πατέρας τους ανακοίνωσε τον θάνατό τους σε διαθήκη;

Δραματική τροπή παίρνει η υπόθεση εξαφάνισης των δύο δίδυμων κοριτσιών από την Ελβετία, των οποίων ο πατέρας φέρεται πως τα μετέφερε στην Ιταλία και μετά αυτοκτόνησε, ύστερα από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, επικαλούμενο στοιχεία της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πατέρας των δύο 6χρονων κοριτσιών, Ματίας Σεπ, ανακοίνωσε «το σχέδιό του να σκοτώσει τις κόρες του και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει».
Και προσθέτει η εφημερίδα: «Παραδόξως, αυτό το έγγραφο ορίζει ως δικαιούχους τις κόρες του ή, απουσία τους, τη μητέρα τους, την αδελφή του ή τον αδελφό του». Η εφημερίδα εξηγεί επίσης ότι η πληροφορία αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε προηγουμένως «για να μην αποθαρρύνει πιθανούς μάρτυρες από το να συνδράμουν στην αναζήτηση των δύο παιδιών».
Σύμφωνα με το BBC, ο Ματίας Σεπ έψαχνε συχνά και για αρκετές ώρες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο σχετικές με αυτοκτονίες, όπλα και δηλητήρια, προτού πραγματοποιήσει το σχέδιό του και αυτοκτονήσει. Τελικά έπεσε στις ράγες ενός τρένου στη νότια Ιταλία στις 3 Φεβρουαρίου.
Οι έρευνες πλέον εστιάζονται στο να προσδιοριστούν οι κινήσεις του Ματίας Σεπ από την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, οπότε και υπάρχουν αποδείξεις ότι έφτασε μαζί με τις κόρες του στην Κορσική, μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, όταν και ήταν πλέον στην περιοχή της Νάπολης.
Πηγή newsday.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αφαίρεση πινακίδων και πρόστιμο 200 ευρώ


Ποινές φωτιά προβλέπονται πλέον για όσους δεν πληρώνουν διόδια και δεν ακυρώνουν τα εισιτήριά τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες,  η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του ΚΟΚ, ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα.
Η μη πληρωμή διοδίου, σημειώνει η τροπολογία, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.
Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία - προσθήκη η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας, ενώ η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας.
Αυτά βέβαια, σύμφωνα με την τροπολογία, διότι στην πραγματικότητα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις 40% στα εισιτήρια, ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά ως προς τη στάση των κοινοπραξιών που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους.
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με το κίνημα "Δεν Πληρώνω" οδηγείται πλέον σε μετωπική σύγκρουση. Μέλη του κινήματος έκαναν λόγο την Τετάρτη για "πολιτικές διώξεις" και τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
ΙΝΚΑ κατά κοινοπραξιών
Συλλογική αγωγή για το καθεστώς των διοδίων, γνωστοποίησε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ( ΙΝΚΑ) ότι κατέθεσε από κοινού με άλλες Ενώσεις Καταναλωτών.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ''η νομική αυτή παρέμβαση του ΙΝΚΑ εντάσσεται στον αγώνα των πολιτών εναντίον του μέτρου μέχρι την οριστική κατάργησή του, όπως παλαιότερα έγινε με τις παρασιτικές παρκοεταιρείες'' και προστίθεται ότι ''την ώρα που όλος ο λαός μαστίζεται από την άγρια κρίση, το κλείσιμο της παραγωγικής επιχείρησης, την ανεργία, το βούλιαγμα της αγροτικής παραγωγής, τη φτώχεια και την υπερχρέωση, κάποιοι εργολάβοι, φαίνεται έχουν τον τρόπο, να διατηρούν την ασυλία για τα υπερκέρδη τους, σε βάρος όλου του Ελληνικού Λαού. Απειλούν μάλιστα να αλλάξουν και τον ΚΟΚ για να μετατρέψουν την Αστυνομία σε εισπρακτική εταιρεία των εργολάβων''.
 Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εφηβική εγκυμοσύνη Κάθε άλλο παρά ευχάριστη για τις έφηβες και τις οικογένειές του

Η εφηβική εγκυμοσύνη, αποτελεί παγκοσμίως ένα ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα, που συνδέεται με πολλές σωματικές, ψυχολογικές, και κοινωνικές επιπτώσεις και μπορεί να καταλήξει σε γέννηση, αποβολή ή άμβλωση. Παρά την πληροφόρηση που μπορεί να έχουν σήμερα οι νέοι από πολλές πηγές ενημέρωσης, το φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης παραμένει ιδιαίτερα συχνό, ειδικά στον ανεπτυγμένο, δυτικό κόσμο.

Το 99% των απρόβλεπτων αυτών περιπτώσεων είναι ανεπιθύμητες και επισύρουν σειρά ακραίων συναισθημάτων και καταστάσεων σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, είτε είναι εκούσια είτε ακούσια, συμβαίνει πολύ εύκολα. Το 50% εξ' αυτών σημειώνεται στο χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο επιδεινώνεται από την ολοένα και περισσότερο πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων και έχει πολλαπλές συνέπειες για την υγεία των μελλοντικών ενηλίκων, τα νοικοκυριά, την κοινωνία κ.α.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την δεκαετία του ΄80 είχαμε υπερδιπλασιασμό κυήσεων στην εφηβεία (1984: 5,3%, 1989: 11,93%) και επομένως και των εκτρώσεων. Σύμφωνα με την μελέτη, το 30-40% των κοριτσιών 16-18 ετών είχαν ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ 30% δεν χρησιμοποιούσαν μέθοδο αντισύλληψης και 30% χρησιμοποιούσαν αναποτελεσματικές μεθόδους, όπως η «απόσυρση». Την τελευταία εικοσαετία η συχνότητα των εφηβικών γεννήσεων μειώθηκε (από 9% το 1985 σε 5,2% το 2003), γεγονός που συνδέεται με την αύξηση των αμβλώσεων.

Ο καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς, διευθυντής Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, όπου λειτουργεί το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο Τμήμα παιδικής- εφηβικής γυναικολογίας, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τα παραπάνω. «Σήμερα η κύηση στην εφηβεία έχει ελαττωθεί κατά 7%. Αντιστρόφως οι αμβλώσεις αυξήθηκαν 2 με 3%. Παλιότερα οι εφηβικές κυήσεις ήταν πολύ συχνότερες εξαιτίας της πλημμελούς ενημέρωσης των νέων», τόνισε ο κ. Κρεατσάς.

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αν και ο τομέας της ενημέρωσης έχει βελτιωθεί, υστερούμε ακόμη στην πρόληψη. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, όπως και η συχνότητα των σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ), απαιτείται πλήρης ενημέρωση για την ορθή διαχείριση της σεξουαλικής συμπεριφοράς, με προγράμματα σε πολύ μικρότερη ηλικία, από τη βασική εκπαίδευση, ώστε να δημιουργηθούν στους νέους έγκαιρα θετικές προσεγγίσεις».

Στην κλινική μας, συνεχίζει ο κ Κρεατσάς, ομάδα ιατρών προερχόμενη από την Ελληνική Εταιρία Οικογενειακού Προγραμματισμού και την Ελληνική Εταιρία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, την περασμένη χρονιά, πραγματοποίησε επισκέψεις-ενημέρωσης με θέματα όπως η αγωγή υγείας και οι διαπροσωπικές- διαφυλικές σχέσεις, σε 100 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σ’ όλη την Ελλάδα.

Στόχος της προσπάθειας, υπογραμμίζει ο καθηγητής, είναι η παροχή ενημέρωσης πριν την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων, η οποία στη χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Προεξάρχουσα, είναι αυτή των αντισυλληπτικών με τα οποία αντιμετωπίζεται η εξάπλωση των ΣΜΝ, αλλά και το χάπι το οποίο σήμερα κυκλοφορεί σε νέα σκευάσματα με φιλικές και ευεργετικές ουσίες για τον γυναικείο οργανισμό, όπως υποστήριξε ο κ. Κρεατσάς.

Η εφηβική εγκυμοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο

Το ζήτημα της εφηβικής εγκυμοσύνης αποτελεί παγκοσμίως μεγάλο πρόβλημα. Ως βασικός άξονας του τομέα της εφηβικής υγείας απασχολεί έντονα τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και την Διεθνή Κοινότητα.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό γεννήσεων ανάμεσα στις έφηβες αγγίζει το 52,1% και είναι τέσσερις φορές υψηλότερο, από αυτό στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Από εξέταση σε γυμνάσιο εφήβων διαπιστώθηκε ότι το 40,8% των αγοριών και το 45% των κοριτσιών είναι σεξουαλικά ενεργά. Το ένα τέταρτο των μαθητών έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή και το 90% των εφηβικών κυήσεων ήταν ακούσιες. Σημειώνονται ετησίως περισσότερες των 900.000 εγκυμοσύνες εκ των οποίων 51% τελεσφορούν, 35% οδηγούνται σε έκτρωση και 14% σε αποβολή.

Στην Ευρώπη, η Μ. Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό, σε ηλικία από 16 ετών και κάτω (πολλές δε και σε κοπέλες 10-13 χρόνων)

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των νεαρών εφήβων (12-14 ετών), που προχωρούν στην σεξουαλική επαφή χωρίς να λαμβάνουν επαρκή μέτρα προστασίας. Η Ελβετία προωθεί στην αγορά προφυλακτικά μικρού μεγέθους, ενώ η Βρετανία διαθέτει στους 13χρονους «κάρτα προφυλακτικών» για δωρεάν προμήθεια.

Στη μελέτη που προηγήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα νεαρά αγόρια εμφανίζουν επικίνδυνη συμπεριφορά. Δεν προστατεύουν τον εαυτό τους, δεν έχουν αρκετές σεξουαλικές γνώσεις, δεν κατανοούν τις συνέπειες και αφήνουν τα νεαρά κορίτσια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2007, είχαμε 3.129 γεννήσεις από έφηβες κάτω των 18 ετών, με 75 γεννήσεις από έφηβες μικρότερες των 15 ετών.

Οι συνέπειες της εγκυμοσύνης στην εφηβεία

Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο καλούνται να περάσουν στο χώρο των ενηλίκων οι κοπέλες που θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, είναι τουλάχιστον τρομακτικός. Τα εφηβικά όνειρα, τα σχέδια, η ανέμελη σχολική περίοδος και ο ρομαντισμός της πρώτης σχέσης από την μια στιγμή στην άλλη, χωρίζονται με ένα τεράστιο χάσμα από την επόμενη ημέρα της σκληρής πραγματικότητας.

Ο εφιάλτης για την έφηβη ξεκινά με την καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση. Η ζωή της κρέμεται από το «+» ή «-» του τεστ. «Φοβάμαι, τι θα κάνω; Τι θα γίνουν τα όνειρά μου; Πώς θα το πω στους γονείς μου; Θα με σκοτώσουν!». Είναι λόγια που μας μεταφέρει η κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Λαγουμιτζή της γραμμής 1056 SOS από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ανάλογη βεβαίως είναι η αγωνία και αμηχανία των γονιών απέναντι σ' ένα τέτοιο γεγονός όταν το πληροφορηθούν.

Μικρογραφία των παραπάνω αποτελούν οι κλήσεις για βοήθεια στήριξης και σωστού χειρισμού, από 14χρονη έγκυο. Μητέρα 12χρονης εγκύου, από τον 17χρονο φίλο της, η οποία επιθυμεί να κρατήσει το παιδί. Πατέρας 15χρονης, η οποία μετά από διαμάχη έφυγε για 10 ημέρες από το σπίτι. Πολίτη που βρήκε εγκαταλελειμμένη 17χρονη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, την οποία έδιωξε από το σπίτι ο σύντροφός της, όταν ενημερώθηκε για την κατάσταση της. Αστυνομικό Τμήματος όταν μητέρα πήγε να μηνύσει τον ενήλικα φίλο της 16χρονης κόρης της, την οποία η ίδια έδιωξε από το σπίτι, όταν ενημερώθηκε για την εγκυμοσύνη της.

Η απόγνωση και οι συγκρουσιακές καταστάσεις συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την φυγή της έφηβης, η οποία ή θα προχωρήσει στην έκτρωση ή στη συνέχιση της κύησης, χωρίς προγεννητική φροντίδα, με στερήσεις και τις όποιες επιπλοκές που παρουσιάζονται συνήθως σε αυτές τις ηλικίες.

Πηγή to vima
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε λίγο ο στρατός θα ανακοινώσει κάτι σημαντικό – Χιλιάδες διαδηλωτές είναι ήδη στην πλατεία Ταχρίρ


Θα γίνει πραξικόπημα στην Αίγυπτο; Σε λίγη ώρα βαρυσήμαντη ανακοίνωση από το επιτελείο του στρατού. Ο Ομαρ Σουλεϊμάν "ντε φάκτο πρόεδρος" της Αιγύπτου, όμως ο Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει στην εξουσία.








Το Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε πριν από λίγο πως το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων θα προβεί "σε λίγο σε μια σημαντική ανακοίνωση". Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ήδη χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένος στην πλατεία Ταχρίρ και σήμερα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων 18 ημερών.
 
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόνσι Μουμπάρακ, υπό την πίεση ενός άνευ προηγουμένου κινήματος αμφισβήτησης , μεταβίβασε χθες εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας στην εξουσία και προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών.
 
"Αποφάσισα να μεταβιβάσω στους αντιπρόεδρο τις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας κατ΄εφαρμογήν του συντάγματος", δήλωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό.
 
Μετά την ομιλία, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον Σάμε Σούκρι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι "ο Όμαρ Σουλεϊμάν είναι εις το εξής ντε φάκτο πρόεδρος της χώρας".
 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η μεταβίβαση εξουσιών δεν είναι "επαρκής".
 
"Η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή", αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το διάγγελμα.
 
Στο Κάιρο οι εξαγγελίες του Χόσνι Μουμπάρακ προκάλεσαν την απογοήτευση και την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ.
 
"Εχω συνείδηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει αυτό το σταυροδρόμι ... και αυτό μάς επιβάλλει να θέσουμε επάνω απ΄όλα τα ύψιστα συμφέροντα της χώρας...Η μετάβαση εξουσίας θα γίνει από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο", είπε ο αιγύπτιος πρόεδρος αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, στις οποίες έχει δεσμευθεί να μην είναι υποψήφιος.
 
Ο αντιπρόεδρος κάλεσε λίγο αργότερα τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεσμευόμενος "για τη διατήρηση της ασφάλειας" και "τη διαφύλαξη της επανάστασης των νέων".
 
Νέες προσκλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα απευθύνθηκαν αμέσως μετά το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Στην πλατεία Ταχρίρ εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν τα παπούτσια τους προς την οθόνη από την οποία μεταδόθηκε η ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, πράξη που εκφράζει περιφρόνηση στον αραβικό κόσμο φωνάζοντας: "Κάτω ο Μουμπάρακ", "Δίνε του, δίνε του".
 
Άλλοι πρότειναν γενική απεργία και ζήτησαν από τον στρατό, που είχε αναπτυχθεί στην περίμετρο της διαδήλωσης, να λάβει θέση. "Στρατέ της Αιγύπτου, πρέπει να κάνεις μία επιλογή, το καθεστώς ή ο λαός".
 
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε με μήνυμα στο Twitter ότι η Αίγυπτος "θα εκραγεί" και πρόσθεσε ότι ο στρατός οφείλει να επέμβει "για να σώσει τη χώρα".
 
Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε επίσης την τροποποίηση πέντε άρθρων του συντάγματος και την κατάργηση ενός έκτου.
 
Τα άρθρα αυτά επιβάλλουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις στην υποβολή υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές ή δεν προβλέπουν χρονικό όριο για την προεδρική θητεία.
 
Αλλά άρθρα του συντάγματος περιορίζουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών ή επιτρέπουν στον πρόεδρο να αποφασίζει την προσαγωγή ενώπιον στρατοδικείου κατηγορουμένων για τρομοκρατική δράση.
 
Το άρθρο 189 προβλέπει ότι μόνο ο πρόεδρος της χώρας και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου έχουν το δικαίωμα να προτείνουν συνταγματικές τροπολογίες.
 
Ο Χόσνι Μουμπάρακ απάντησε επίσης στις επανειλημμένες εκκλήσεις πολλών χωρών και ειδικότερα των ΗΠΑ για ειρηνική πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο.
 
"Δεν υπέκυψα ποτέ σε ξένες διαταγές, διαφύλαξα πάντα την ειρήνη και αγωνίσθηκα για την Αίγυπτο και τη σταθερότητά της. Δεν επιζήτησα ποτέ την εξουσία", είπε επαναλαμβάνοντας ότι θέλει "να ταφεί στην Αίγυπτο".
 
Οι διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ εξέφραζαν απογοήτευση ή ανησυχίες για ενδεχόμενη επικράτηση των εξτρεμιστών.
 
"Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν άνοιξε ακόμη τον δρόμο για ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον , ενώ η πρωθυπουργός τη Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι "η αλλαγή πρέπει να έρθει στην Αίγυπτο".
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο του διαγγέλματος, το οποίο "δεν συνιστά το προσδοκώμενο βήμα προς τα εμπρός", ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ευχήθηκε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της δημοκρατίας και "όχι της θρησκευτικής δικτατορίας, όπως το Ιράν".
 
Η επικείμενη αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ ήταν επί πολλές ώρες χθες αντικείμενο έντονης φημολογίας, η οποία τροφοδοτήθηκε από την ανακοίνωση του στρατού ότι υποστηρίζει "τα νόμιμα αιτήματα του λαού" και από το γεγονός ότι το ανώτατο συμβούλιο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων βρισκόταν χθες σε διαρκή συνεδρίαση, δημιουργώντας εικασίες ότι είναι πιθανόν ο στρατός να αναλάβει την εξουσία.
 Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κύκλωμα κυττάρων αποφασίζει αν «βλέπουμε» φίλο ή εχθρό

Πώς αποφασίζει ένα ποντίκι αν θα επιτεθεί σε έναν εισβολέα ή θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει μαζί του; Την απόφαση φαίνεται ότι λαμβάνει ένα κύκλωμα κυττάρων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, τα οποίο υπάρχει πιθανότατα και στον άνθρωπο, εκτιμούν Αμερικανοί νευροεπιστήμονες.

Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ήταν γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι συνδέεται με την επιθετικότητα, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχε η τεχνολογία για τον εντοπισμό συγκεκριμένων κυκλωμάτων ή νευρώνων.

Νέες τεχνικές αποκαλύπτουν τώρα ότι ορισμένοι νευρώνες στον μεσοκοιλιακό υποθάλαμο ενεργοποιούνται τόσο στη διάρκεια των διενέξεων, όσο και στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Ο μηχανισμός λειτουργίας του κυκλώματος παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νευρώνες αυτοί εξελίχθηκαν ώστε να διακρίνουν πότε ένας ξένος είναι απειλητικός, και πότε είναι κατάλληλος σύντροφος.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, όπου δημοσιεύεται η μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας μελέτησαν τη νευρολογική βάση της επιθετικότητας με τέσσερις σύγχρονες τεχνικές: μόρια που φθορίζουν όταν ενεργοποιούνται μεμονωμένοι νευρώνες, εμφυτευμένα ηλεκτρόδια που διεγείρουν νευρώνες, απενεργοποίηση γονιδίων και γενετική τροποποίηση έτσι ώστε να νευρικά κύτταρα να διεγείρονται τεχνητά από το φως.

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα περισσότερα κύτταρα του μεσοκοιλιακού υποθάλαμου είναι εξειδικευμένα και ενεργοποιούνται είτε στους καβγάδες μεταξύ των ποντικών είτε στη διάρκεια του σεξ.

Βρέθηκαν όμως και λίγοι νευρώνες που ενεργοποιούνται και στις δύο αυτές πράξεις, οι οποίες θα νόμιζε κανείς ότι έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετο χαρακτήρα.

Όταν το κύκλωμα ενεργοποιήθηκε με τεχνητό τρόπο, τα αρσενικά ποντίκια έστηναν αμέσως καβγά όχι μόνο με άλλα αρσενικά που δεν γνώριζαν, αλλά και με οποιοδήποτε θηλυκό, ή ακόμα και με αναισθητοποιημένα ποντίκια και... γάντια εργαστηρίου.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η ενεργοποίηση του κυκλώματος έκανε τα αρσενικά να επιτίθενται στα θηλυκά, εκτός αν η σεξουαλική πράξη είχε ήδη αρχίσει, οπότε δεν εκδηλωνόταν επιθετική συμπεριφορά. Πριν ή μετά το σεξ, όμως, τα θηλυκά είχαν την ίδια αντιμετώπιση που θα είχε οποιοσδήποτε αρσενικός εισβολέας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο νευρικό κύκλωμα καταστέλλει είτε την επιθετικότητα είτε την σεξουαλική ορμή ανάλογα με τις περιστάσεις. Πιθανότατα υπάρχουν νευρώνες που διεγείρονται από το σεξ και καταστέλλουν την τάση για επίθεση εναντίον ενός ξένου υλικού.

Ο Δρ Ντέβιντ Άντερσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα: δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει διαταραχή του κυκλώματος σε ορισμένους βιαστές, στους οποίους η επιθετικότητα και η σεξουαλική επιθυμία δεν διαχωρίζονται με φυσιολογικό τρόπο.
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Την μεταστέγαση των μεταναστών ζητά ο Κ. Ρουτζούνης


Την αποχώρηση των μεταναστών από το μέγαρο Υπατία, και τη μεταστέγασή τους με ειρηνικό τρόπο, ζητεί με επιστολή του προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρία Άννα Νταλάρα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αλλά και της εταιρείας δημοσκοπήσεων KAΠΑ Research κ. Κ. Ρουτζούνης. Την επιστολή κοινοποιεί παράλληλα σε έξι υπουργούς: Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο, καθώς και στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη.
Στο κείμενο, που φέρει ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Ρουτζούνης κρίνει ως απαραίτητη την εξεύρεση άλλης στέγης, καθώς «σε μία εβδομάδα (σσ: σήμερα, 10 Φεβρουαρίου) εκπνέει η συμφωνηθείσα προθεσμία», ενώ παράλληλα «υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας».
«Το κτήριο είναι πολιτιστικό μνημείο της πόλης, ακατάλληλο για την απροσδόκητη αυτή χρήση, και αξίζει προστασίας», προσθέτει, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου - σε συνεργασία πάντα με τις Αρχές, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τις εμπλεκόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-, δεν έχει ευοδωθεί. «Παρόλο που βρέθηκε κατάλληλο κτήριο, υπήρξε απροθυμία όλων των φορέων να υπογράψουν τη μίσθωσή του», επισημαίνει ο ίδιος.
Η παρέλευση του διαστήματος που είχε αρχικώς συμφωνηθεί, έχει θορυβήσει τον κ. Ρουτζούνη, που καλεί την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το θέμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της υφιστάμενης νομοθεσίας, και ιδίως τις δυνατότητες που εισήχθησαν εντελώς πρόσφατα, με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή, για την καταγραφή και την εν γένει μεταχείριση των μεταναστών που διαμένουν χωρίς χαρτιά στη χώρα μας.
Διευκρινίζει, εξάλλου, ότι στόχος της παραχώρησης του κτηρίου ήταν η αποφυγή μίας ενδεχόμενης έκρηξης, ανάλογης με εκείνη του Δεκεμβρίου του 2008, «καθαρά και αποκλειστικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Στο αίτημα του κ. Ρουτζούνη, η κυρία Νταλάρα αντιτείνει ότι η στέγαση των 300 μεταναστών δεν υπάγεται στις δικές της αρμοδιότητες.
«Αναγνωρίζοντας τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από την είσοδο και την παραμονή των μεταναστών στο κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, θέλω σας διαβεβαιώσω ότι εκτιμώ την υπεύθυνη στάση που επιδείξατε και κατανοώ την ανησυχία σας. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, η στέγαση των ανθρώπων αυτών δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου», τονίζει χαρακτηριστικά στη δική της επιστολή η κυρία Νταλάρα.
Διαβεβαιώνει, δε, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας, καθώς και όλα τα συναρμόδια υπουργεία συνεργάζονται και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ομαλή διευθέτηση του ζητήματος.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑρηση των μεταναστών από το μέγαρο Υπατία, και τη μεταστέγασή τους με ειρηνικό τρόπο, ζητεί με επιστολή του προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρία Άννα Νταλάρα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αλλά και της εταιρείας δημοσκοπήσεων KAΠΑ Research κ. Κ. Ρουτζούνης. Την επιστολή κοινοποιεί παράλληλα σε έξι υπουργούς: Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο, καθώς και στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη.
Στο κείμενο, που φέρει ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Ρουτζούνης κρίνει ως απαραίτητη την εξεύρεση άλλης στέγης, καθώς «σε μία εβδομάδα (σσ: σήμερα, 10 Φεβρουαρίου) εκπνέει η συμφωνηθείσα προθεσμία», ενώ παράλληλα «υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας».
«Το κτήριο είναι πολιτιστικό μνημείο της πόλης, ακατάλληλο για την απροσδόκητη αυτή χρήση, και αξίζει προστασίας», προσθέτει, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου - σε συνεργασία πάντα με τις Αρχές, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τις εμπλεκόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις-, δεν έχει ευοδωθεί. «Παρόλο που βρέθηκε κατάλληλο κτήριο, υπήρξε απροθυμία όλων των φορέων να υπογράψουν τη μίσθωσή του», επισημαίνει ο ίδιος.
Η παρέλευση του διαστήματος που είχε αρχικώς συμφωνηθεί, έχει θορυβήσει τον κ. Ρουτζούνη, που καλεί την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το θέμα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της υφιστάμενης νομοθεσίας, και ιδίως τις δυνατότητες που εισήχθησαν εντελώς πρόσφατα, με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή, για την καταγραφή και την εν γένει μεταχείριση των μεταναστών που διαμένουν χωρίς χαρτιά στη χώρα μας.
Διευκρινίζει, εξάλλου, ότι στόχος της παραχώρησης του κτηρίου ήταν η αποφυγή μίας ενδεχόμενης έκρηξης, ανάλογης με εκείνη του Δεκεμβρίου του 2008, «καθαρά και αποκλειστικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Στο αίτημα του κ. Ρουτζούνη, η κυρία Νταλάρα αντιτείνει ότι η στέγαση των 300 μεταναστών δεν υπάγεται στις δικές της αρμοδιότητες.
«Αναγνωρίζοντας τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από την είσοδο και την παραμονή των μεταναστών στο κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, θέλω σας διαβεβαιώσω ότι εκτιμώ την υπεύθυνη στάση που επιδείξατε και κατανοώ την ανησυχία σας. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, η στέγαση των ανθρώπων αυτών δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου», τονίζει χαρακτηριστικά στη δική της επιστολή η κυρία Νταλάρα.
Διαβεβαιώνει, δε, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας, καθώς και όλα τα συναρμόδια υπουργεία συνεργάζονται και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ομαλή διευθέτηση του ζητήματος.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεν παραιτείται τελικά ο Μουμπάρακ - Απογοήτευση και οργή στο Κάιρο - Φόβοι για αιματοχυσία

«Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου όπως έχω ορκιστεί»
- Διέψευσε ότι ετοιμάζει τη φυγή του από τη χώρα και ανακοίνωσε Συνταγματική αναθεώρηση
- Μεταβιβάζει μέρος των εξουσιών του στον Σουλεϊμάν
- Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στην Αίγυπτο από το 1981 και τη δολοφονία Σαντάτ







Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ στην πολυαναμενόμενη σημερινή ομιλία του προς το Εθνος κατ αρχήν απολογήθηκε τονίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλο πόνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία γεγονότα, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της λαϊκής εξέγερσης, επισήμανε ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι μάταιος και πρόσθεσε ότι έχει πειστεί απολύτως από τις τίμιες προθέσεις και τα τίμια αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές , κάτι που είχε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες. Επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα η Αίγυπτος θα προχωρά προς μία ειρηνική μετάβαση και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύτσει το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να προτείνει την αλλαγή πέντε άρθρων του Συντάγματος (76,77,88,93,189) και την κατάργηση ενός έκτου (179).

Επισήμανε ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση οδήγησε σε μία προκαταρκτική ομοφωνία για την επίλυση της παρούσας κρίσης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κα ουδένα τρόπο εντολές από το εξωτερικό και ότι προτίθεται να παραδώσει ορισμένες εξουσίες στον διορισμένο από τον ίδιο αντιπρόεδρο της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο, δήλωσε ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την οριστική αποχώρησή του από την εξουσία, γεγονός που εξόργισε το πλήθος της πλατείας Ταχρίρ που πετούσε παπούτσια στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ και φώναζε τα συνθήματα "Κάτω ο Μουμπάρακ" , "Μουμπάρακ τελείωσες" και "Φύγε τώρα" .

Λίγα λεπτά μετά το τέλος του διαγγέλματος Μουμπάρακ, το πανηγυρικό κλίμα στην πλατεία Ταχρίρ έπαψε να υπάρχει. Οργή, απογοήτευση, θυμός και αποδοκιμασίες από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο διαδηλωτές.

«Δε θα δεχτώ υποδείξεις από το εξωτερικό», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, «απαντώντας» στη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα πως «είναι ώρα για αλλαγή γιατί το ζητάει ο λαός».

Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, όταν με έκτακτο δελτίο το BBC μετέδωσε πως επίκειται η παραίτηση Μουμπάρακ και η ανάθεση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν. Σε λίγη ώρα η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, είχε μεταδοθεί από όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Φυσικά, έφτασε και στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης των Αιγυπτίων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Το καθεστώς έπεσε» ήταν το πρώτο σύνθημα και γρήγορα περισσότερο από ένα εκατομμύριο κόσμος γέμισε την πλατεία και τους γύρω δρόμους, πανηγυρίζοντας και περιμένοντας το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου.

Σιγά σιγά όμως, άρχισε να εκτυλίσσεται ένα θρίλερ. Οι πληροφορίες περί παραίτησης άρχισαν να διαψεύδονταν, κάνεις δε γνώριζε που βρισκόταν ο Μουμπάρακ (στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια), κάνεις δε γνώριζε αν το διάγγελμα θα γινόταν από το παλάτι σε απευθείας σύνδεση ή ήταν ήδη μαγνητοσκοπημένο.

Σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να εξετάζει τα δεδομένα και ο φόβος ενδεχόμενου πραξικοπήματος έγινε ορατός. Και σε αυτό ήρθε να προστεθεί και μια είδηση που μεταδόθηκε μέσω του Αλ Αραμπίγια: αν οι διαδηλωτές δε δεχτούν το σχέδιο να αναλάβει την εξουσία ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο στρατός –που όλες αυτές τις 17 μέρες κράτησε ρόλο θεατή- θα επέμβει!
Στρατός και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Στρατός και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο στρατός έπαιξε το δικό του ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Λίγο αφού έγιναν γνωστές οι φήμες παραίτησης του Μουμπάρακ, αξιωματικός βρέθηκε στην πλατεία Ταχρίρ και ανακοίνωσε στο πλήθος ότι σύντομα, τα αιτήματά του θα ικανοποιηθούν. Αργότερα, με sms ενημέρωσε πως επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις!

Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ ξεκαθάρισαν πως ζητούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και όχι απλά τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν, αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και «καθρέφτη» του 30ετία προέδρου της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωναν διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Ταχρίρ, η μεταβίβαση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο θα είναι απλά η αρχή και όχι το τέλος της εξέγερσης. 


Πηγή. newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...