Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τις τράπεζες

Νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις συνεταιριστικές τράπεζες, αναμόρφωση του εποπτικού ρόλου της Τραπέζης της Ελλάδος, νέα τεστ αντοχής των τραπεζών (stress tests) και προετοιμασία για την πώληση μεριδίου της Eurobank σε διεθνή επενδυτή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο Μνημόνιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.Στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος που δόθηκε και επισήμως σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζεται κατ' αρχάς ότι η κεφαλαιακή βάση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει αποκατασταθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που αφενός παρέχει ασφάλεια στους καταθέτες, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, το Μνημόνιο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος του επομένου μηνός (Σεπτέμβριος 2013) η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τον εξορθολογισμό του συστήματος των «συνεταιριστικών τραπεζών», που λειτουργούν στη χώρα συμπεριλαμβανομένης της Πανελλήνιας Τράπεζας.

Η διάθεση ενός σημαντικού μεριδίου της Eurobank σε διεθνή επενδυτή τοποθετείται με απώτατο χρονικό όριο το τέλος Μαρτίου του 2014.

Ωστόσο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα (Αύγουστος) θα πρέπει να προσληφθούν οι σύμβουλοι που θα κληθούν να αναλάβουν την πώληση. Επιπροσθέτως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της Τράπεζας, προκειμένου οι ενδιαφέρομενοι επενδυτές να μπορούν να σχηματίσουν μία σαφή εικόνα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία πώλησης το πακέτου (δεν προσδιορίζεται το ακριβές μέγεθος του) τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αποκτήσουν προοδευτικά την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank.

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταρτίζουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως να περιορίσουν την εξάρτηση τους από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ELA από την Τραπεζα της Ελλάδος. Επίσης μέσω του Μνημονίου αίρεται οριστικά το βάρος της καταβολής μερίσματος στο Δημόσιο από τις τράπεζες έναντι των προνομιούχων μετοχών που κατέχει αυτό.

Η δεύτερη φάση των ασκήσεων αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ακραίες συνθήκες (stress tests), η οποία ήδη εχει ξεκινήσει από την Black Rock, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Ωστόσο μία ενδιάμεση αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικών των τραπεζών θα έχει ολοκληρθωεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του συστήματος διαχείρισης των προβληματικών και κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος έως το τέλος Δεκεμβρίου. Τούτο κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο μηχανισμός εποπτείας στην Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αλλά και με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΕ.

Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναθεωρήσει το Ν.38964/2010 προκειμένου εφεξής οι αποφάσεις τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής όσο και του Γενικού Συμβουλίου να λαμβάνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημοσίου
Συμφέροντος, αλλά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Αναφορά γίνεται ακόμη και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς μέχρις το τέλος του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν οριστεί οι έννοιες «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργατικοί δανειστές».

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους του έτους, σε συνεργασία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα πρέπει να έχουν σχηματοποιηθεί οι διαδικασίες (στη βάση ενός απλού πρωτοκόλλου) που θα οφείλουν να ακολουθούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Για το λόγο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου στο οποίο θα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι απώλειες που προκύπτουν από τα κόκκινα δάνεια.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καθιερώνεται η τηλεσυνεδρίαση στα δικαστήρια

Η καθιέρωση της τηλεσυνεδρίασης, τηλεκατάθεσης και εικονοτηλεδιάσκεψης στα ελληνικά δικαστήρια αρχίζει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, το οποίο κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αρχικά διευκρινίζεται ότι τηλεκατάθεση είναι η προφορική εξέταση των προσώπων που δεν παρευρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η εξέταση γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας τα οποία επιτρέπουν τη διεξαγωγή της εξέτασης από το δικαστήριο, μολονότι τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται εκτός της δικαστικής αίθουσας και σε άλλο τόπο.

Τηλεσυζήτηση είναι η διαδικασία συζήτησης με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, τα οποία επιτρέπουν τη διεξαγωγή της συζήτησης από το δικαστήριο, μολονότι ορισμένα από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη βρίσκονται σε άλλο τόπο εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου.

Εικονοτηλεδιάσκεψη είναι η χρησιμοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας, με την οποία καθίσταται δυνατή η μέσω τηλεπικοινωνιακής ζεύξης σε πραγματικό χρόνο μετάδοση εικόνας και ήχου με την οποία τα πρόσωπα, που μολονότι δεν παρευρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, μπορούν να βλέπουν, να ακούν και να επικοινωνούν ταυτόχρονα με τα πρόσωπα που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα και αντίστροφα. Επίσης, πρόσωπα που δεν παρευρίσκονται στη δικαστική αίθουσα θεωρούνται οι διάδικοι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, οι μάρτυρες, οι πραγματογνώμονες και οι διερμηνείς ή άλλα πρόσωπα που ορίστηκαν από το δικαστήριο να βοηθούν τους μάρτυρες ή την όλη διαδικασία.
Καθιερώνεται η τηλεσυνεδρίαση στα δικαστήρια 
Σύγχρονος εξοπλισμός στις δικαστικές αίθουσες
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος η δικαστική αίθουσα στην οποία θα γίνει η τηλεοπτική συνεδρίαση πρέπει να είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο ηλεκτρονικό και άλλο υποστηρικτικό εξοπλισμό, που να επιτρέπει τη λήψη και μετάδοση εικόνας και ήχου σε πραγματικό χρόνο χωρίς να αλλοιώνει τα πρόσωπα και τα αντικείμενα. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα αποτελείται από κάμερες υψηλής ευκρίνειας και γωνίας λήψης, μικρόφωνα υψηλής ευαισθησίας, καθώς και οθόνες μεγάλων διαστάσεων υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης γωνίας θέασης.

Ακόμη, η διαδικασία τηλεσυζήτησης, τηλεξέτασης και τηλεκατάθεσης μπορεί να μαγνητοφωνηθεί, ενώ τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί (εφόσον αυτό είναι τεχνικώς δυνατό) να παρουσιάζονται με τη χρησιμοποίηση χωριστής μηχανής εικονοληψίας εγγράφων. Σε περίπτωση που δεν διατίθεται τέτοιος εξοπλισμός, οι δικαστικές αίθουσες πρέπει να διαθέτουν fax.

Παράλληλα, ο δικαστής, ο γραμματέας και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην τηλεοπτική συνεδρίαση, οφείλουν να παρευρίσκονται στις δικαστικές αίθουσες πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της μετάδοσης, ενώ δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη δικαστή στον συνδεδεμένο τηλεοπτικά απομακρυσμένο τόπο (εκτός της δικαστικής αίθουσας). Τον τηλεξοπλισμό τον χειρίζεται ο δικαστής και στην περίπτωση της προξενικής αρχής ο χειρισμός γίνεται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Η συζήτηση στην τηλεοπτική συνεδρίαση διεξάγεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ ο δικαστής ορίζει τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να παρευρίσκονται στις αίθουσες, διευθύνει τη συζήτηση, καθοδηγεί και δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στα παρευρισκόμενα και στις δύο αίθουσες πρόσωπα. Κάθε μέλος του δικαστηρίου ή παράγοντας της δίκης έχει δικαίωμα να απευθύνει ερωτήσεις στους διαδίκους, τους μάρτυρες και τους πραγματογνώμονες που παρίστανται.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής συνεδρίασης υπογράφονται τα σχετικά πρακτικά, τα οποία αναφέρουν την ημερομηνία και τον τόπο της εξέτασης, την ταυτότητα των παρασταθέντων ή εξετασθέντων προσώπων, την ταυτότητα και την ιδιότητα αυτών που παρευρέθησαν, την όρκιση, καθώς και τις τεχνικές συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η εξέταση.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θα πληρώνουν τους αστυνομικούς όσοι διαθέτουν φύλαξη

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την καταβολή 2.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε αστυνομικό που διατίθεται σε ιδιώτες, για τους οποίους έχει κριθεί ότι χρήζουν φύλξαξη και το καθαρό ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια. Πενήντα ευρώ ανά ημέρα θα καταβάλλεται για κάθε διατιθέμενο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το σχέδιο υπουργικής απόφασης προβλέπεται ότι ιδιώτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση – συνοδεία ασφάλειας) για διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μηνός, εφόσον έχουν ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ, θα καταβάλλουν μηνιαίως ως τέλος υπέρ του Δημοσίου το ποσό των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται για την εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών. Επίσης, για κάθε διατιθέμενο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας οι ανωτέρω ιδιώτες θα καταβάλλουν το ποσό των 50 ευρώ ανά ημέρα.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ιδιώτες για τους οποίους έχει κριθεί από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από σύνταξη σχετικής έκθεσης εκτίμησης κινδύνου, (υπό τις προϋποθέσεις και τα χρονικά όρια των άρθρων 70 και 156 του π.δ.141/1991, όπως τροποποιήθηκαν από το π.δ. 100/2012), ότι χρήζουν προστατευτικής φύλαξης.

Το κόστος παροχής υπηρεσιών επιβαρύνεται κατά περίπτωση με τα οδοιπορικά έξοδα του προσωπικού που απασχολήθηκε και τις τυχόν ζημίες που προξενήθηκαν σε μέσα και υλικά του Σώματος με υπαιτιότητα του εξυπηρετούμενου.

Η διαπιστωτική πράξη κοστολόγησης και το αναλυτικό τιμολόγιο εκδίδονται κάθε μήνα από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλομένων διακόπτεται άμεσα η παροχή της προστατευτικής φύλαξης και των τυχόν διατιθέμενων μέσων και αντίγραφο του τιμολογίου αποστέλλεται για είσπραξη.

Με τις διατάξεις του σχεδίου υπουργικής απόφασης επιχειρείται η απόσβεση του κόστους διάθεσης του προσωπικού, των μέσων και των κάθε άλλης μορφής εξόδων που συνδέονται με την παροχή των ως άνω υπηρεσιών.
Παράλληλα,ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ποσοστό 4% επί των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυτή είναι η εξίσωση της ευτυχίας!

Ένας Αμερικανός επιστήμονας εξέτασε την ιατρική βιβλιογραφία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έξι παράγοντες, όταν συνδυάζονται στις κατάλληλες «δόσεις», είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Οι έξι παράγοντες – και ο συμβολισμός του για την «εξίσωση της ευτυχίας» που δημιούργησε – είναι:

* Να ζούμε τη στιγμή (Μ)

* Να είμαστε περίεργοι (C)

* Να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε (L)

* Να σκεφτόμαστε πρώτα τους άλλους (Τ)

* Να φροντίζουμε τις σχέσεις μας (Ν)

* Να φροντίζουμε την υγεία μας (Β).

Όλ’ αυτά, όμως, πρέπει να είναι στις σωστές αναλογίες, επισημαίνει ο δρ Τοντ Κασντάν, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου George Mason, στο Φαίρφαξ της Βιρτζίνια. Το πιο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την υγεία μας και μετά το να ζούμε την στιγμή – δύο παράγοντες που στην εξίσωση της ευτυχίας πρέπει να υπάρχουν 33 και 16 φορές αντιστοίχως. Ακολουθεί το να σκεφτόμαστε πρώτα τους άλλους, το οποίο πρέπει να υπάρχει 5 φορές. Έπονται η φροντίδα των σχέσεων και η ενασχόληση με πράγματα που αγαπάμε, που πρέπει να υπάρχουν από 2 φορές.

Η περιέργεια, τέλος, πρέπει να είναι λελογισμένη – στην εξίσωση της ευτυχίας πρέπει να υπάρχει 1 φορά. Ο δρ Κασντάν ονόμασε την εξίσωσή του Fell Good Formula και της έδωσε τον μαθηματικό τύπο (Mx16 + Cx1 + Lx2) + (Tx5 + Nx2 + Bx33). «Δεν υπάρχουν μεμονωμένα μυστικά στην ευτυχία, αλλά αν κάποιος φροντίσει αυτά τα έξι συστατικά και στις σωστές αναλογίες, θα θέσει τις βάσεις για μια ευτυχισμένη ζωή», είπε ο δρ Κασντάν. «Κάθε συστατικό, βέβαια, απαιτεί αρκετή δουλειά, αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η σκληρή δουλειά θα οδηγήσει στα μέγιστα δυνατά οφέλη», πρόσθεσε.




tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...