Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στις τράπεζες


Οι λογαριασμοί καταθέσεων ταμιευτηρίου στην ευρωζώνη είναι ασφαλείς, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Μπιλντ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ήταν μια "ειδική περίπτωση" και όχι ένα πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο, το πρώτο που επιβάλει μια εισφορά σε τραπεζικές καταθέσεις, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για μελλοντικές κρίσεις.

"Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μία ειδική εφάπαξ περίπτωση", σημείωσε ο Σόιμπλε.

Το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν ότι δύο μεγάλες τράπεζές της δεν ήταν πλέον κατ’ ουσίαν αξιόχρεες και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε αρκετούς πόρους για να εγγυηθεί τις αποταμιεύσεις.

"Γι’ αυτό έπρεπε να βοηθήσουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης", είπε. "Μαζί στο Eurogroup αποφασίσαμε να βάλουμε τους κατόχους και τους πιστωτές να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης - με άλλα λόγια αυτούς που συνέβαλαν να προκληθεί η κρίση".

Ο Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να ξεπληρώσει εντελώς την βοήθεια. "Η οικονομία της Κύπρου θα περάσει τώρα μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής. Αλλά μετά θα αποπληρώσει το δάνειο, όταν θα έχει μια σταθερή οικονομική βάση", είπε.

Σήμερα το ευρώ είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2010, σημείωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Ναι, αυτό μπορούσε να το δει κανείς κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Κύπρο".

"Όλη η αναταραχή δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στις άλλες χώρες στην νότια Ευρώπη", σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά το 2012, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα προκάλεσαν άνοδο των επιτοκίων στην νότια Ευρώπη.

"Οι χρηματοπιστωτικές αγορές το είδαν: είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τώρα. Έχουμε επιτύχει αρκετά", σχολίασε, σημειώνοντας ότι τάσσεται κατά των σκέψεων για την έξοδο χωρών από την ευρωζώνη.

"Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε αρκετά ισχυροί για να τους κρατήσουμε όλους πάνω στο πλοίο", επισήμανε.

"Πιστεύω ότι μια μέρα θα διαβάζουμε στα βιβλία της ιστορίας γι’ αυτήν την περίοδο που η κρίση έφερε πιο κοντά τα κράτη της Ευρώπης", κατέληξε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η ήπειρος διανύει τώρα μια "πολύ ευοίωνη περίοδο".newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Σεισμός» για τα χρέη που έσβησαν...


Πολιτικό «σεισμό» στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» με τη δημοσίευση της λίστας πολιτικών απ' όλα τα κόμματα της Μεγαλονήσου, στους οποίους διαγράφηκαν συστηματικά δάνεια από τις τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία.

Η λίστα-φωτιά βρίσκεται πλέον στα χέρια του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου Π. Κληρίδη και θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Τύπου Χρ. Στυλιανίδη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας, δήλωσε ότι επιδιώκεται η πλήρης διαλεύκανση όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει σαφείς εντολές στην ερευνητική επιτροπή για τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν διαγραφές χρεών.

Η τριμελής ερευνητική επιτροπή που έχει οριστεί θα διερευνήσει -όπως υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου- όλες τις αποφάσεις που αφορούν διαγραφή ή μείωση δανείων στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Τόνισε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της επιτροπής. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωσή του τάσσεται στο πλευρό του κυπριακού λαού που ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης «για την απόδοση ευθυνών σε όσους οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση».

Ο Γ. Λιλλήκας, που είχε θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει προπέτασμα καπνού τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής και καλεί τον γενικό εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα για όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας που βιώνουν οι Κύπριοι πολίτες.

Να τοποθετηθούν όλα τα πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στις αποκαλύψεις περί χαριστικής και προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες ζήτησε ο γραμματέας του ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης, ενώ παράλληλα αξίωσε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους αλλά και οι περιπτώσεις που έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του ζητά τον ορισμό ποινικών ανακριτών για τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την κρίση στον τραπεζικό τομέα, αντί της ερευνητικής επιτροπής που έχει οριστεί και σημειώνει ότι εγείρονται ερωτήματα για τους όρους της εντολής αλλά και για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Το κόμμα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει για την «κυπριακή λίστα Λαγκάρντ» «ότι είναι απόλυτα υποκριτικό από κάποιους να διατυμπανίζουν καθημερινά ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη τη στιγμή που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Σε δηλώσεις, όμως, προέβησαν και παράγοντες της κυπριακής πολιτικής ζωής που φέρονται ότι περιλαμβάνονται στη λίστα με τις διαγραφές χρεών από τις τράπεζες της Μεγαλονήσου. Ολοι αποδέχονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι είναι στη λίστα και προβάλλουν δικαιολογίες τουλάχιστον αστείες για τη χαριστική διαγραφή δανείων τους.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΔΗΣΥ Τίμης Ευθυμίου σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι όλες οι υποχρεώσεις που είχε έναντι της Τράπεζας Κύπρου ως μέτοχος σε συγκεκριμένη εταιρεία έχουν ρυθμιστεί ύστερα από εξόφληση σχετικού δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα το 2008 και τάσσεται υπέρ του διορισμού «εδώ και τώρα ποινικού ανακριτή ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στο σκαμνί».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σ. Σαμψών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι «φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ» από δάνειο 61.000 στην εταιρεία «Ατρωτος Λτδ».

Ο πρώην βουλευτής Σοφοκλής Χατζηγιάννης με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι οφειλές του προς τράπεζες είχαν αποπληρωθεί μετά την αφαίρεση των «παράνομων τόκων και αντικανονικών επιβαρύνσεων».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου αναφέρει ότι η εμπλοκή των ονομάτων του αδερφού της και του συζύγου της αφορά χαριστική διαδικασία αλλά διακανονισμό οφειλών, μέσα στο πλαίσιο της συνήθης πρακτικής που ακολουθούν τα τραπεζικά ιδρύματα.
Από την πλευρά της ΠΕΟ, που στελέχη της αναφέρονται ως εκπρόσωποι της οργάνωσης σε υπόθεση διαγραφής χρεών, επισημαίνεται ότι η απόφαση της τράπεζας είναι νομικά και ηθικά απόλυτα λογική και καμία σχέση δεν έχει με πολιτικές παρεμβάσεις ή χαριστικές πράξεις.

Εκπληξη και διαμαρτυρία για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα των προσώπων που «υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές» προς τη Λαϊκή Τράπεζα, εκφράζει ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναφέρει πως εξόφλησε τις οφειλές του αφού του αφαιρέθηκαν παράνομοι τόκοι.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδης αναφέρει ότι δεν τον αγγίζει η λίστα με τα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητα, καθώς δεν έχει οιαδήποτε σχέση με τη μετοχική δομή της εταιρείας New Marathon και επικοινώνησε με τον γενικό εισαγγελέα Κύπρου, στον οποίο ζήτησε να διαβιβάσει άμεσα τη λίστα στην αρμόδια επιτροπή προς διερεύνηση.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:

Αήθη και αισχρά ψέματα

Την οργισμένη αντίδραση του τέως Προέδρου της Κύπρου, Δ. Χριστόφια, προκάλεσαν τα όσα διαδίδονται για την περιουσιακή κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, τα οποία χαρακτήρισε «αήθη και αισχρά ψέματα». Ο κ. Χριστόφιας προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα δώσει στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση στη δημοσιότητα. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της στοχευμένης δυσφημιστικής εκστρατείας δεν πρόκειται να τερματίσουν την αισχρή τους δράση».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν φήμες ότι μέλη της οικογένειας του τέως Προέδρου της Κύπρου είχαν μεταφέρει καταθέσεις στο εξωτερικό πριν από την απόφαση του Eurogroup, οι οποίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την κόρη και τον γιο του Δ. Χριστόφια.

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αναληθείς οι ισχυρισμοί Βγενόπουλου

Την περιγραφή της οικονομικής συνεργασίας που είχε με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου γνωστοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αν. Βγενόπουλου, ο οποίος επικαλούμενος το δημοσίευμα του «Εθνους» δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή χρέους 5,8 εκατ. ευρώ σε εταιρεία που ανήκε το 51% των μετοχών σε πολιτικό με τα αρχικά Γ.Β. Ο κ. Βασιλείου χαρακτηρίζει αναληθείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς του κ. Αν. Βγενόπουλου, για τον οποίο αναφέρει ότι τον ξενίζει το γεγονός ότι προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις ο άνθρωπος «που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής Τράπεζας με τις επιπτώσεις που επέφερε στην Κύπρο.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξηγεί ότι σταδιακά κατέλαβε το 51% μετοχών της εταιρείας ERE LTD, στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο πρώην σύζυγος της κόρης του και παρείχε εγγυήσεις προς τη Λαϊκή λόγω προβληματικής δραστηριότητας της εταιρείας στο Κατάρ. H ERE όφειλε 23 εκατ. δολάρια και 1 εκατ. ευρώ στη Λαϊκή, και όπως αναφέρει ο κ. Βασιλείου, ανέλαβε να καταβάλει στην τράπεζα 21 εκ. Δολάρια. «Με συμφωνία που έγινε επί προεδρίας του κ. Βγενόπουλου», αναφέρει ο Γ. Βασιλείου, «κατέβαλα ποσό 15 εκατ. δολαρίων και ανέλαβα την υποχρέωση να εξοφλήσω το υπόλοιπο σε δύο δόσεις των 3 εκατ. δολαρίων με αντάλλαγμα από την Τράπεζα να με απαλλάξει από τους παλαιούς τόκους». Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι η τελευταία δόση των 3 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της εταιρείας στο Κατάρ. Προηγουμένως ο κ. Αν. Βγενόπουλος είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μ. Σαρρή, τον οποίο κατήγγειλε ότι ως πρόεδρος της Λαϊκής είχε πραγματοποιήσει ευνοϊκή συμφωνία με τον Γ.Β., από τον οποίο ζητούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ενώ παράλληλα ζητούσε την επέμβαση του εισαγγελέα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Σάλος και στο διαδίκτυο

«Θα έρτει και εκείνους η ώρα των»

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες το πρωτοσέλιδο του «Εθνους» και η αποκάλυψη για τις διαγραφές χρεών πολιτικών από κυπριακές τράπεζες. Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook-twitter) κυρίως από την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα.
Κοινός παρονομαστής των χρηστών των συγκεκριμένων ιστοσελίδων ήταν η αγανάκτηση και το αίσθημα ότι, παρά την αποκάλυψη, δεν θα κατηγορηθεί κανείς από τους πολιτικούς της Κύπρου. Οι περισσότεροι εξέφραζαν θυμό, αγωνία και απελπισία, ενώ δεν έλειπαν οι οργισμένες αναφορές ή ακόμα και τα υβριστικά σχόλια.

Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Η Φ.Π στο twitter γράφει: «Βρε, πού πήγαν τα λεφτά;;;; Ο κυπριακός λαός δεν φαίνεται σε αυτή τη λίστα! Δεν του χαρίστηκαν δάνεια. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αυτών που βρήκαν λύση... για κάποιους, μέχρι πότε;»....

Από το Λονδίνο που ζει η Κύπρια Τ.Χ. σχολίασε: «Να τους δοθεί προθεσμία δύο μηνών να πληρώσουν, όχι δικαστήρια, εφέσεις και μα....ες!!!!».

Ενας ακόμη αναγνώστης αναφέρει: «Καλύτερα να μη μαθαίναμε ποτέ ποιοι και πόσα φάγανε αφού δεν θα τα δώσουν πίσω... χειρότερη κοροϊδία είναι αυτή... Και μετά ζητάνε πόθεν έσχες και αποδείξεις για τις γαμήλιες δωρεές. Ορέ κρεμάλα που τους χρειάζεται...».

Ο Χ.Π. με ειρωνική διάθεση σημειώνει: «Ο Θεός να συγχωρέσει και να αναπαύσει την ψυχούλα της Δημοκρατίας, η οποία απεβίωσε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 2000-2020. Δηλητηριασθείσα από τους πολιτικούς άνδρες που είχαν αναλάβει την προστασία της, ζωή σε μας να τη θυμόμαστε».

Ο Ν.Μ. σε κυπριακή διάλεκτο λέει πως θα «έρτει και εκείνους η ώρα των...», ενώ μια ακόμη Κύπρια ζητεί «να θυμηθούν να δημοσιοποιήσουν και τη λίστα με αυτούς που έβγαλαν καταθέσεις εκτός Κύπρου όμως! Να τους καμαρώσουμε όλους μαζί!».

Αλλος σχολιαστής αναφέρει λακωνικά «κρεμάλα...», ενώ ένας ακόμα χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως «Κυπριακή Λίστα Λαγκάρντ».ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Κορεατική χερσόνησο


Τύμπανα πολέμου ηχούν από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, που ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.

«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κανόνες σε καιρό πολέμου», αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για «σκληρή φυσική αντίδραση» εναντίον «οποιασδήποτε προκλητικής πράξης» και μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Παρόλα αυτά, αναλυτές αναφέρουν πως η Βόρειος Κορέα δε θα πάρει το ρίσκο να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Νότιο Κορέα. Την ίδια ώρα, απειλείται με κλείσιμο το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται από κοινού η Πιονγιάνγκ με την Σεούλ, καθώς θεωρεί ότι η Νότιος Κορέα την κατηγορεί πως το εκμεταλλεύεται μόνο για να εξασφαλίζει χρήματα.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «σοβαρά» υπόψη την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, σημειώνοντας ότι παρόμοιες απειλές από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν είναι συχνές.

«Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν εκφοβίζονται από τις απειλές και είναι σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τις βάσεις τους και τους συμμάχους τους. Η εκπρόσωπος Κάθριν Γουίλκινσον δήλωσε πως «οι ΗΠΑ είναι ικανές να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους από την απειλή επίθεσης της Βόρειας Κορέας. Θα υπερασπιστούμε τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία».

Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πρόκειται να επισκεφθεί άμεσα την Ιαπωνία, Κίνα και Νότιο Κορέα.

Από την άλλη, ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, δήλωσε πως η Βόρειος Κορέα δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις ΗΠΑ, καθώς το βεληνεκές των πυραύλων τους φτάνει στο ανώτατο όριο των 1.600 χιλιομέτρων, λιγότερο από το ήμισυ της απόστασης προς το Γκουάμ.

Βέβαια, συμπλήρωσε πως οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να χτυπήσουν την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.
Την ίδια στιγμή, ο Τζιμ Γουόλς, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πυρηνικών όπλων στο MIT, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, λέγοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να επιτεθεί η Βόρειος Κορέα τις ΗΠΑ, αλλά στην Νότιο Κορέα κάτι που όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις για την Αμερική.

«Ξαφνικά έχεις μπροστά σου έναν νεαρό άνδρα που είναι κλεισμένος στη χώρα του και πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Βέβαια, μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος ακόμα και αν κανείς δεν τον θέλει. Όλες οι πλευρές -η Νότιος και Βόρειος Κορέα, η Ιαπωνία και άλλοι- στηρίζονται η μια στην άλλη και αν κάποια από αυτές διαπράξει λάθος, τότε ανησυχώ ότι αυτό το σφάλμα μπορεί να πυροδοτήσει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να περιμένει κανείς», είπε ο Γουόλς.protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διαζύγιο από το... επίδομα γάμου


Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 πέφτει ο μισθός των εργαζομένων που αμείβονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Την τελευταία τριετία οι αποδοχές έχουν μειωθεί κατά 30% με 40%.

Χάνεται το επίδομα γάμου από τη Δευτέρα για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς των έγγαμων κατά 10%.

Η καταβολή του επιδόματος από τους εργοδότες θα είναι πλέον... προαιρετική, ενώ δεν δικαιούνται επίδομα γάμου και όσοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις των οποίων η μετενέργεια έχει λήξει (εκτός αν προβλέπεται σε νέα σύμβαση).

Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση κατρακυλά στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη.ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νοσοκομείο Ρίου: Λογαριασμός τηλεφώνου 67.000 ευρώ γιατί οι υπάλληλοι τηλεφωνούσαν σε μέντιουμ

Σε μέντιουμ τηλεφωνούσαν με τις ώρες υπάλληλοι του νοσοκομείου Ρίου, με αποτέλεσμα ο διευθυντής του νοσοκομείου να πληρώσει ποσό των 67.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Κόσμος, ο διοικητής  του νοσοκομείου ήταν συνηθισμένος να πληρώνει για το τηλέφωνο λογαριασμούς ύψους 7.000-10.000 ευρώ.

Αμέσως ο διοικητής διέταξε έρευνα για τους υπέρογκους αυτούς λογαριασμούς και όπως αποδείχτηκε αρκετά από τα «περίεργα» τηλεφωνήματα που ανέβασαν τον λογαριασμό στα 67.000 ευρώ είχαν γίνει… σε μέντιουμ!

Συγκεκριμένα υπάλληλος ή υπάλληλοι του Νοσοκομείου τηλεφωνούσαν με τις ώρες σε πενταψήφιο αριθμό και επικοινωνούσαν με εταιρεία που προσφέρει προβλέψεις… από διάφορους «μελλοντολόγους»!

Η χρέωση για κάθε τέτοια κλήση ήταν 1,73 ευρώ ανά λεπτό, οπότε με βάση τα 10.000 ευρώ που πλήρωνε το Νοσοκομείο για τις συνηθισμένες τηλεφωνικές κλήσεις, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο υπάλληλος ή οι υπάλληλοι που ήθελαν να μάθουν το μέλλον τους, είχαν μιλήσει με το μέντιουμ (σε χρονικό διάστημα 2 μηνών) 360 ώρες!

Σύμφωνα με το thebest.gr, ο «δράστης», ενώ μιλούσε με κάποιον μελλοντολόγο, στη συνέχεια και για το ίδιο θέμα που τον απασχολούσε, ζητούσε να μιλήσει και με άλλον από την ίδια εταιρεία ώστε να «επιβεβαιώσει» το αληθές των προβλέψεων.
paraskhnio.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρευνα: Τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά στην υγεία – Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής


Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση, χειρότερη από αυτή του Α' και Β Παγκόσμιου Πόλεμου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Υφαντόπουλος, προσθέτοντας ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών αγγίζει το 65 %.


Τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά στον τομέα της υγείας, παρουσιάζει πλέον η χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν 6.000 άτομα.

Συγκεκριμένα, η βρεφική θνησιμότητα αυξάνεται δραματικά, ενώ το προσδόκιμο ζωής την επόμενη δεκαετία αναμένεται να μειωθεί κατά 3 με 4 χρόνια.

Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση, χειρότερη από αυτή του Α' και Β Παγκόσμιου Πόλεμου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Υφαντόπουλος, προσθέτοντας ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών αγγίζει το 65 %.

Πλήρες αδιέξοδο διαπιστώνεται και στον ΕΟΠΥΥ, υποστήριξε μέσω του ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

«Ήταν λογική η ιδέα του ενιαίου συστήματος ασφάλισης, αλλά δυστυχώς έγινε χωρίς σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην σημερνή κατάσταση», εκτίμησε ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας

Άμεσες είναι οι επιπτώσεις και στην ψυχική μας υγεία. Άγχος, αβεβαιότητα και ανασφάλεια έχουν οδηγήσει στην αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης, αλλά και στην αύξηση των εξαρτήσεων, όπως αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και ναρκωτικές ουσίες, δήλωσε στο σταθμό μας ο κ Αντώνης Πάριος, ψυχοθεραπευτής του ΚΕΘΕΕΑ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η κρίση εχει ως αποτέλεσμα και την έξαρση της πορνογραφίας.

skai.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...