Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Επιτυχής η θεραπεία τύφλωσης με βλαστικά κύτταρα

Επιτυχής η θεραπεία τύφλωσης με βλαστικά κύτταρα



Ήταν η πρώτη δοκιμή με κύτταρα από έμβρυα

Για πρώτη φορά στον κόσμο επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν -μερικώς- δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εισαγωγής στα μάτια τους εμβρυικών βλαστικών κυττάρων και μάλιστα χωρίς παρενέργειες. 

Το επίτευγμα, που επέφερε μερική αποκατάσταση της όρασης, θεωρήθηκε ελπιδοφόρο από τη διεθνή ιατρική κοινότητα, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για την ευρύτερη αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς στο μέλλον.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες, ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ώστε να αποδείξουν σε λίγους εθελοντές -προς το παρόν δύο γυναίκες στις ΗΠΑ- ότι η θεραπεία είναι εφικτή και ασφαλής. 

Η θετική έκβαση ανοίγει τον δρόμο για να διευρυνθεί σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή της τεχνικής στις ΗΠΑ και παράλληλα να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο στην Ευρώπη, όπου μόλις άρχισαν οι πρώτες δοκιμές.

Η λήψη εμβρυικών βλαστικών κυττάρων έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις εντός κι εκτός της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται για πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδους εξειδικευμένα κύτταρα, όπως εν προκειμένω του ματιού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περίπου 50.000 εμβρυικά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύθηκαν στον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς των δύο γυναικών- που ήταν στη μέση και την τρίτη ηλικία- που ήταν νομικά τυφλές, μια επέμβαση που δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα. 

Η πρώτη ασθενής έπασχε από μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια και δεύτερη από ξηράς μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λόγω ηλικίας, δύο παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν φάρμακα για θεραπεία. 

Μετά από έξι εβδομάδες ανοσοκατασταλτικής φαρμακευτικής θεραπείας, ώστε να μην απορριφθούν τα εισαχθέντα βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό, και μέσα στο πρώτο τετράμηνο από την εμφύτευση των κυττάρων, οι δύο ασθενείς δεν είχαν σημάδια καρκίνου, ούτε άλλα προβλήματα ασφάλειας, ενώ είχαν βρει ξανά ένα μέρος της χαμένης όρασής τους. 

Η μια γυναίκα αρχικά μπορούσε να δει μόνο κινήσεις των χεριών, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να βλέπει και γράμματα καθώς επίσης κάποια χρώματα. Τελικά άρχισε να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή της, να βλέπει την ώρα στο ρολόι και ακόμα να περνά την κλωστή στη βελόνα και να ράβει ένα κουμπί! Η άλλη ασθενής μπορεί πλέον να περπατά μόνη της χωρίς βοήθεια σε ένα εμπορικό κέντρο.

Η βελτίωση μάλιστα έλαβε χώρα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο των παθήσεων τους, συνεπώς η προοπτική για όσους βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική στο μέλλον.
Πηγή newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έγγραφο φωτιά αποκαλύπτει τις απαιτήσεις της τρόικας - Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού - "Λάστιχο" το ωράριο και εύκολες απολύσεις


 


















Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω φέρονται οι ελεγκτές της τρόικας οι οποίοι στο κείμενο εργασίας προς την κυβέρνηση στην ουσία ζητούν κατεδάφιση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ.

Προς το παρόν η τρόικα φαίνεται να μην πείθεται από την ελληνική κυβέρνηση για τα επιχειρήματά της προκειμένου να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός μιας και μία τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση ακόμα και 3,5%. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις και τα μέτρα ή οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία θα έχουν ληφθεί μέχρι την Πέμπτη όπου και ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο κείμενο αναφέρεται κατηγορηματικά ο 13ος και 14ος μισθός, οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και φυσικά το ωράριο απασχόλησης.

Τα βασικά σημεία ή μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο φωτιά της τρόικας, σύμφωνα με Τα Νεα επισημαίνονται τα εξής

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

- Οι ωριμάνσεις μισθών
- Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου
- - Οι πολλαπλές παροχές με βάση τις συλλογικέρς συμβάσεις εργασίας και τα προβλεπόμενα από τις εθνικές συμβάσεις.
- Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας
- Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα
- Οι πιο υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που η τρόικα θεωρεί ότι προκαλεί δυσκαμψίες και για αυτό το λόγο προτείνει την κατάργησή του και να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να δίνουν με τη μορφή μπόνους χρήματα στους εργαζόμενους αλλά προαιρετικά και μετά από ατομικές συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων.

- Ζητούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται σε ιδιωτικές σε περίπτωση που περάσουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

- Η τρόικα είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και ζητά ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης. Μάλιστα, ζητούν η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης να γίνεται μόνο με μείωση ημερών και όχι των ωρών της ημερήσιας απασχόλησης.

- Η τρόικα ζητά επίσης κατάργηση των περιορισμών στις προσλήψεις και τις απολύσεις.

- Ελαστικοποίηση των μηχανισμών μεσολάβησης και διαιτησίας, τους οποίους χαρακτηρίζουν χρονοβόρους.

- Η τρόικα ζητά την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να μην είναι τόσο χρονοβόρες οι δικαστικές διαδικασίες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

Στην κατεδάφιση των αμοιβών που ζητά η τρόικα, οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και η κυβέρνηση ζητά το πάγωμα των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα για δύο χρόνια, 2013 καιο 2014. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μάλιστα και της ΓΣΕΕ αναμένεται να έχουν την Τετάρτη και νέα συνάντηση, με τους τελευταίους να μην δέχονται καμία παρέμβαση στη σύμβαση.
 
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Eν αναμονή της τεχνητής καρδιάς


Γάλλοι επιστήμονες προxώρησαν στη δημιουργία ενός τεχνολογικού  επιτεύγματος το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα.


Συγκεκριμένα  πρόκειται για μια τεχνητή καρδιά, η οποία θα τοποθετηθεί  φέτος σε μικρό αριθμό ασθενών .

Το τεχνητό αυτό μέλος  σε περίπτωση τοποθέτησής του δε θα χρειάζεται  αντικατάσταση.

Αλέν Καρπεντιέ ονομάζεται ο καρδιοχειρουργός που εμπνεύστηκε τη βαλβίδα που φέρει το όνομά του και η οποία έχει ήδη μεταμοσχευθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς.

Σε περίπτωση που η  καρδιά του Καρπεντιέ αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τη βαλβίδα του, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα αποκτήσουν ελπίδα σωτηρίας.

Αναφορικά με  το χρονοδιάγραμμα, οι κλινικές δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες και, εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η καρδιά θα είναι στη διάθεση των ασθενών στα τέλη του 2013.

newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δίκες-εξπρές για τους μεγαλοοφειλέτες


Έρχεται νομοσχέδιο για ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων

Την επιτάχυνση των φορολογικών δικών, μέσω ρυθμίσεων νομοσχεδίου που να φέρει σύντομα στη Βουλή, προανήγγειλε χθες κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κουσελά ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο πολυνομοσχέδιο με πάνω από εκατό τομές, πολλές εκ των οποίων αφορούν και την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Κουσελάς υποστήριξε ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ιδίου και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία εντός πέντε μηνών τα διοικητικά δικαστήρια να εξετάζουν και να αποφασίζουν κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, που είναι πάνω από 150 χιλ. ευρώ.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μετά από 11 χρόνια λειτουργεί ξανά η έδρα Ελληνικών Σπουδών στη Γλασκώβη




Επανιδρύεται η έδρα ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης χάρη στη δωρεά μεγάλου φιλέλληνα καθηγητή Ντάγκλας Μαουρίς Μακντάουελ, καθηγητή κλασικών σπουδών ο οποίος άφησε στη διαθήκη του 2,4 εκατομμύρια λίρες για την επαναλειτουργία της έδρας που παύθηκε το 2001.

Η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς το τμήμα αυτό ήταν επί σειρά ετών εμβληματικό για το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπως ανακοίνωσε το BBC.

Έντεκα χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας της η έδρα Ελληνικών σπουδών αναμένεται να επαναλειτουργήσει ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Κλασσικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Γλασκώβης Μάθιου Φόξ, «ο καθηγητής Μακντάουελ είχε την αυθεντία στη διδασκαλία και την εδραίωση των ελληνικών καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του» και τόνισε πως θέλουν να βρούν κάποιον άξιο συνεχιστή του έργου του.

Πηγη www.diplomatic.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...