Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Πέθανε η γερόντισσα των Μαρασίων


Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησαν τη Βασιλική Λαμπίδου, γνωστή και ως γερόντισσα των Μαρασίων.
Μπορεί να είχε περάσει τα εκατό της χρόνια αλλά αυτό δεν την εμπόδιζε να υψώνει καθημερινά την ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της, τριακόσια μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον ποταμό Έβρο.
Η γνωστή και ως "γερόντισσα των Μαρασίων", που κατοικούσε μόνιμα στον Έβρο, θεωρούνταν κάτι αντίστοιχο με την "Κυρά της Ρω".
Η γερόντισσα κηδεύτηκε το μεσημέρι στο χωριό Μαράσια, παρουσία πλήθους κόσμου και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του στρατού.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασίων, Γιώργος Χατζηγκακίδης, είχε παραλάβει για λογαριασμό της την τιμητική διάκριση που της δόθηκε από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης "Η Αθηνά", στο πλαίσιο πανελλήνιου συνεδρίου που διοργάνωσε.
"Την επισκέφθηκα για να της παραδώσω την τιμητική αυτή διάκριση, όμως ήταν κατάκοιτη και κατά διαστήματα έπεφτε σε κώμα και μετά συνερχόταν και πάλι" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Χατζηγκακίδης.
"Η "Κυρά των Μαρασίων", ξεκίνησε σήμερα το μεγάλο της ταξίδι, εγκαταλείποντας τα εγκόσμια και αφήνοντας πίσω της μία ισχυρή παρακαταθήκη μνήμης και αίσθησης του εθνικού χρέους. Θα παραμείνει ένα σύμβολο αγάπης προς την πατρίδα και τον τόπο της, τον ακριτικό Έβρο.
Η Περιφέρειά μας, η πατρίδα μας σήμερα είναι φτωχότερη… Και έχει ανάγκη από ανθρώπους σύμβολα όπως η εκλιπούσα" σημειώνει, σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης.
Βέβαιος ότι οι γυναίκες της ευρύτερης περιοχής, του Τριγώνου, της Φύσσας, της Ορεστιάδας και του Κυπρίνου, θα συνεχίσουν να σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μουζάς, ο οποίος, ωστόσο, έκανε λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό.
Μιλώντας πριν από λίγες μέρες για την Βασιλική Λαμπίδου, η αντιπρόεδρος του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης "Η Αθηνά", Φανή Μπαχαρίδου, είχε αναφέρει πως η γυναίκα αυτή γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε πως ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.
Σημείωνε, άλλωστε, πως όταν τη ρωτούσε κάποιος αν χρειάζεται κάτι, εκείνη απαντούσε: "μια καινούρια ελληνική σημαία" καθώς, όπως υπογράμμιζε, το πανί σκίζεται εύκολα πάνω στον ιστό. "Πάντοτε επισήμαινε με έμφαση ότι πρέπει να κρατάμε ζωντανή την εθνική μας συνείδηση γιατί οι καιροί ήταν και παραμένουν δύσκολοι.
Οποιοσδήποτε αν της μιλούσε για πέντε έστω λεπτά έφευγε σοφότερος από το σπίτι της" τόνιζε η κ. Μπαχαρίδου.
Η Βασιλική Λαμπίδου έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία ενώ τον περασμένο Ιανουάριο την επισκέφθηκε στο σπίτι της και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τελεσίγραφο έως τις 3 Ιουλίου για τη δόση

Τελευταία διορία από τους Ευρωπαίους εταίρους, που παρεμβαίνουν πλέον καθοριστικά στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Όλα  θα παιχτούν πιθανότατα έως τις 3 Ιουλίου, οπότε θα διεξαχθεί και νέο συμβούλιο Eurogroup, ειδικά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, από το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Eurogroup που συνεχίζεται και τη Δευτέρα, για δεύτερη μέρα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα: «Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

«Σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες... Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία και άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα. Ενημέρωσα ήδη τον πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε».

Ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται πάντως να κατάφερε να πείσει και σε πολλά τους Ευρωπαίους, για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών: «Στο Eurogroup υπάρχει μια εδραιωμένη πεποίθηση γύρω από τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα. Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος. Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας».

Όσον αφορά στο σχέδιο διάσωσης, η συμμετοχή των ιδιωτών σε αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα είναι καθαρά εθελοντική. Ο κ. Βενιζέλος τονίζει: «Έγινε αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία, πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα. Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα, το οποίο αυτήν τη στιγμή προετοιμάζεται».

Η συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν


Στη συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την επικύρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Τόνισε πως η επίσημη απόφαση των Ευρωπαίων για την εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί μέσα στον Ιούλιο, για να διασφαλιστεί πως η χώρα μας θα συνεχίσει «να διορθώνει τα δημοσιονομικά της και να προλειαίνει το έδαφος για υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών».
Σε παραπλήσια γραμμή και ο πρόεδρος του Eurogroup, που ξεκαθάρισε ότι στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ διευκρίνισε ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και η υπερψήφιση γενικότερα του κυβερνητικού προγράμματος είναι προαπαιτούμενο για την συνέχιση της στήριξης της χώρας μας.

Παράλληλα, έδωσε την είδηση πως ειδικά για το ελληνικό θέμα θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Κυριακή 3 Ιουλίου, ενώ τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του επόμενου μήνα θα "τελεσιδικήσει" η μεθοδολογία διευθέτησης του "ελληνικού προβλήματος", πάντα με την αίρεση της συμμετοχής στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα των ιδιωτών ομολογιούχων.

Πριν από αυτή τη νέα σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών θα έχει τεθεί σε αυτούς προς ενημέρωση μια ακόμα "έκθεση συμμόρφωσης" της ελληνικής οικονομίας προς τις κοινοτικές απαιτήσεις, έκθεση που ουσιαστικά θα συντάξουν τα μέλη της Τρόικας (της τεχνικής επιτροπής, όπως την ονόμασε ο κ. Ρεν), που αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη, οπότε και θα συναντηθούν με το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας  αναφορικά με το τι θα σημάνει μια "σημαντική" εμπλοκή τους σε ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας μας.

Πάντως, και οι δύο οικονομικοί ταγοί της Ευρώπης (Ρεν και Γιούνκερ) ξεκαθάρισαν για πολλοστή φορά πως "κλειδί" για την στήριξη της Ελλάδας και την απεμπλοκή της οικονομίας μας από το τρέχον τέλμα είναι η πιστή τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος!



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι αγανακτισμένοι Σπαρτιάτες στέλνουν μήνυμα σε όλο τον κόσμο...



Οι "αγανακτισμένοι" της Σπάρτης διάλεξαν ένα επίπονο τρόπο να διαμαρτυρηθούν, ώστε να δείξουν σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο ότι τίποτε δεν τους σταματά, προκειμένου να ανατρέψουν το σάπιο σύστημα που για αρκετά χρόνια διαβρώνει τον τόπο μας.

Έτσι την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, αφού μαζεύτηκαν όλοι στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, ξεκίνησαν περπατώντας να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας και να ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες αγανακτισμένους της χώρας μας.

"Οι αγανακτισμένοι Σπαρτιάτες λέμε όχι στην Αρπαγή της Ευρώπης και μεταφέρουμε
το μήνυμα της αντίστασης σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, σε ολόκληρη τη γη", μας λένε στο δρόμο μικροί και μεγάλοι που προσπαθούν να μιμηθούν έστω και για λίγο τα βήματα του Φειδιππίδη. Ο Φειδιππίδη πριν από 2.500 χρόνια ήρθε με τα πόδια στη Σπάρτη από την Αθήνα για να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες να αντιμετωπίσουν από κοινού τον εχθρό και έπειτα από τόσα χρόνια, δεκάδες Σπαρτιάτες πάνε με τα πόδια στην Αθήνα να πουν ΝΑΙ, το φεγγάρι δε είναι πλέον πανσέληνος και θα σας βοηθήσουμε, να γκρεμίσουμε επιτέλους αυτό το σαθρό σύστημα, για να απολαύσει ένα καλύτερο μέλλον η νέα γενιά.

Τέλος να θυμίσουμε ότι ο αρχαίος Σπαρτιάτης βασιλιάς Αγησίλαος, είδε κάποτε ένα παιδάκι να τραβάει από την ουρά ένα ποντικό και να τον βγάζει από την τρύπα. Ο ποντικός δε δίστασε να δαγκώσει το παιδί και να του ξεφύγει. Βλέποντάς το λοιπόν είπε: " Όταν αυτό το πολύ μικρό ζώο αμύνεται έτσι απέναντι σε αυτούς που το αδικούν, τι νομίζετε ότι αρμόζει να κάνουν οι άνθρωποι";

apela.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Times: Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανήκει στην ευρωζώνη


«Η σταθεροποίηση της ευρωζώνης εξαρτάται από την απομάκρυνση της Ελλάδας »

Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ και θα πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο, αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Times» ο Τσαρλς Γκραντ.

«Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενθαρρύνει το εμπόριο και τις επενδύσει πέρα από τα εθνικά σύνορα και οδηγεί στην ανάπτυξη. Αλλά χώρες με παθογένειες και οικονομίες που διοικούνται λαθεμένα δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν γίνει μέλη της ευρωζώνης», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Όσο πιο γρήγορα διασπαστεί η ευρωζώνη, τόσο το καλύτερο για την σταθεροποίηση της», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Μία χώρα όπως η Ελλάδα με μεγάλο προϋπολογισμό και υψηλό έλλειμμα, δεν μπορεί να σταθεί στο ευρώ εάν δεν τηρηθούν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αναφέρεται στην ανάγκη για πολιτικό συμβιβασμό, ώστε να προωθηθούν για αρκετά χρόνια σκληρά μέτρα λιτότητας. Αλλά αρκετοί Έλληνες πολιτικοί εναντιώνονται σε περαιτέρω περικοπές. Η δεύτερη προϋπόθεση αναφέρεται στο ότι η Γερμανία και ο σκληρός πυρήνας των κρατών του ευρώ πρέπει να είναι πρόθυμα να προωθήσουν ένα δεύτερο ακριβό πακέτο διάσωσης. 

Αυτή η δέσμευση είναι διφορούμενη. «Ο πρωθυπουργός μίας χώρας της ευρωζώνης μου αποκάλυψε πρόσφατα ότι η χώρα του δεν θα συνεισφέρει σε μία περαιτέρω διάσωση και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αφήσει την ευρωζώνη», αναφέρει ο αρθρογράφος Τσαρλς Γκραντ. 

Ο κύριος Γκραντ ασκεί κριτική και για τη θεραπεία που ακολουθήθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Η θεραπεία της Ε.Ε και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η οποία περιλαμβάνει περικοπές δημόσιων δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές, είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής». «Τίποτα δεν έχει γίνει για να ενισχυθεί η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες», τονίζει ο αρθρογράφος.

 Επομένως, «η λιτότητα έχει στην πραγματικότητα οδηγήσει σε αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη αυξάνοντας το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμο επίπεδο». «Κάποια μορφή αναδιάρθρωσης μοιάζει αναπόφευκτη και στις τρεις χώρες», αναφέρει ο Τσαρλς Γκραντ.

newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε εφαρμογή τα μέτρα του ΙΚΑ για τον εντοπισμό συνταξιούχων – "μαϊμού"


Αρχίζει από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ στις Τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία αυτή η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:

    1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

    2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων 

Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

Εκτός από το μέτρο της φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου, προωθείται διάταξη με την οποία στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκτιμά ότι με την απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών και την άμεση γνωστοποίηση του θανάτου συνταξιούχων, θα αντιμετωπισθούν φαινόμενα είσπραξης συντάξεων ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει από συγγενείς τους ή πρόσωπα που δεν είναι δικαιούχοι. 

Ήδη έλεγχος ο οποίος διεξήχθη σε 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και αφορoύσε, 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους αποκάλυψε, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, 244 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους. 

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Που θα κοπεί το ρεύμα και πότε – Η λίστα με της περιοχές όλης της Ελλάδας





- Ακόμη δεν έχει χρειαστεί να γίνουν διακοπές
- Θα έχουν, αν γίνου ωριαία διάρκεια λέει η ΔΕΗ
- Πάνω από μια ώρα η διάρκειά τους σε Κρήτη-Ρόδο
- Tι λέει στο Νewsit o πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ















Ανακοινώθηκαν από τη διήκηση της ΔΕΗ οι εκ περιτροπής διακοπές διαρκειας μιας ώρας:
ΑΤΤΙΚΗ:
13:00 ως 14:00
Αιγάλεω, Άγια Βαρβάρα, Δαφνί, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Νέα Λιόσια, Πετρούπολη, Καματερό.
14:00 ως 15:00
Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Πεύκη, Ριζούπολη, Μαρούσι, Μελίσσια, Κηφισιά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
14:00-15:00
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΙ ΘΟΥΡΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΒΙΠΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΙΩΝΝΙΝΑ
Παραμυθιά - Χωριά Σουλίου, Καρβουνάρι - Κυρά Παναγιά - Προδρόμι, Πάργα - Ανθούσα - Αγιά
14:00-15:00
Μέτσοβο, Βοτονόσι, Μηλιά, Βασιλικό - Κεφαλόβρυσο, Όλη η Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών από το ύψος του PRAKTIKER στην έξοδο προς Αθήνα, Μπάφρα, περιοχή Κατσικάς προς ΚΤΕΟ Κατσικάς, Νεοκαισάρεια, τμήμα Μπιζανίου, Τέροβο, Χάνι Τερόβου, Λάκκα Σούλι, Κατσικά, πρώην Δήμος Παμβώτιδας, Κατσανοχώρια, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Ν.ΚΙΟΣ-ΚΙΒΕΡΙ, ΚΑΡΥΑ-ΦΡΕΓΓΕΝΗ-ΒΡΟΥΣΤΙ
14:00-15:00
ΚΡΑΝΙΔΙ-ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑ-ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ, ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΚΑΛΛΟΝΗ-ΣΚΑΠΕΤΙ-ΔΡΥΟΠΗ-ΑΝΩ ΦΑΝΑΡΙ-ΚΑΡΑΤΖΑ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ-ΛΥΓΟΥΡΙΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ
Μικρή ΒΙΠΕ, Τεγέα,Ρίζες, Βλαχοκερασιά, Καστρί, Αγ.Πέτρος, Ανω Δολιανά
14:00-15:00
Τρίπολη περιφερειακά, Κάψια, Λεβίδι,Βυτίνα, ΔΔ Δάρα-Πρασίνου

ΗΛΕΙΑ
Βαρβασαινα Στρέφι, Σαλμώνη, Αρχαια Ολυμπία,Φλοκα
14:00-15:00
Βαρβασαινα Στρέφι, Σαλμώνη, Αρχαια Ολυμπία,Φλοκα

ΚΡΗΤΗ-ΡΟΔΟΣ
Στην Κρήτη από 12:00 έως και 13:30 και από 20:30 έως τις 22:00
και
στη Ρόδο από 19:30 έως και 22:00.

Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί διακοπές μετά τις τρεις το μεσημέρι, ούτε οι διακο0πές που θα γίνουν σε άλλες περιοχές εκτός Αττικής, παρά μόνον για Κρήτη και Ρόδο.

Όπως δήλωσε o πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος "οι εργαζόμενοι είχαμε μια επιλογή. Ανάμεσα στο να χάσουμε τα μεροκάματά μας και την αξιοπρέπειά μας επιλέξαμε να μη χάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Θα μείνουμε όρθιοι και θα κάνουμε το καθήκον μας. Δε θα αφήσουμε να ξεπουληθεί η επιχείρηση του ελληνικού λαού. Η ΔΕΗ φτιάχτηκε με το υστέρημα όλων μας και δεν είναι προς διάλυση και ξεπούλημα".

Στο ερώτημα εάν φοβάται ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον των συνδικαλιστών εάν κοπεί το ρεύμα ο κύριος Φωτόπουλος απάντησε "το φοβάμαι. Ανησυχώ αλλά θέλω να πω ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν έχει στόχο να ταλαιπωρήσει τους καταναλωτές. Επί ενάμιση μήνα προσπαθήσαμε να συναντηθούμε με τον Παπακωνσταντίνου αλλά δεν βρήκε ούτε 10 λεπτά να μας δει. Μετά τον ανασχηματισμό είδαμε τον νέο  υπουργό οικονομικών  Ευάγγελο Βενιζέλο το Σάββατο το βράδυ και χθες το πρωί είδαμε τον Παπακωνσταντίνου αλλά δε βγήκε τίποτα. Εμείς πιστεύουμε ότι με τον αγώνα μας θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ". 



Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεν πληρώνετε ΦΠΑ ; Σας έρχονται ελεγκτές !



«Ιδιαίτερη πρόσκληση» από την εφορία περίμενε ο 1 στους 10 επαγγελματίες και επιχειρηματίες, για να πληρώσει το ΦΠΑ του. Και έτσι όμως, σχεδόν οι 9 στους 10 επιμένουν να μην τον πληρώνουν! Σε αυτούς το υπουργείο στέλνει πλέον ελεγκτές και επιβάλουν «επί τόπου» πρόστιμα.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι περίπου 300.000 ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις που απέστειλε ως τώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέφεραν κάποια έσοδα - μάλλον περιορισμένα- στο κράτος. Συνολικώς, μέσω των ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων, το εισπραχθέν ποσόν από εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α. ανέρχεται περίπου σε  42 εκατ. ευρώ.

Τα email αφορούν φορολογούμενους-υπόχρεους στην τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας, οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. για το πρώτο τρίμηνο 2011 καθώς και φορολογούμενους-υπόχρεους στην  τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας, οι οποίοι δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. για τις φορολογικές περιόδους Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2011.

Αναλυτικά:

Β’ Κατηγορίας βιβλία  για την περίοδο πρώτου τριμήνου 2011

Για την Φορολογική Περίοδο του Α’ Τριμήνου του 2011, στην οποία όφειλαν να υποβάλουν δήλωση οι τηρούντες Β’ Κατηγορίας Βιβλία, εκ των αρχικά 215 χιλιάδων μη συμμορφουμένων υπόχρεων, κατόπιν υπενθύμισης με ηλεκτρονική ειδοποίηση, περίπου το 11% υπέβαλε την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.  Το εισπραχθέν ποσόν φόρου, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται στα 21 εκ. ευρώ

Γ’ Κατηγορίας βιβλία  για τον Φεβρουάριο  2011

Για την Φορολογική Περίοδο του Φεβρουαρίου 2011, στην οποία όφειλαν να υποβάλουν δήλωση οι τηρούντες Γ’ Κατηγορίας Βιβλία, εκ των αρχικά 24 χιλιάδων μη συμμορφουμένων υπόχρεων, κατόπιν υπενθύμισης με ηλεκτρονική ειδοποίηση,  περίπου το 12% υπέβαλε την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.  Το εισπραχθέν ποσόν φόρου, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται στα 11 εκ. ευρώ

Γ’ Κατηγορίας βιβλία  για τον Μάρτιο  2011

Για την Φορολογική Περίοδο του Μαρτίου 2011, στην οποία όφειλαν να υποβάλουν δήλωση οι τηρούντες Γ’ Κατηγορίας Βιβλία, εκ των αρχικά 23 χιλιάδων μη συμμορφουμένων υπόχρεων, κατόπιν υπενθύμισης  με ηλεκτρονική ειδοποίηση, περίπου το 8% υπέβαλε την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.  Το εισπραχθέν ποσόν φόρου, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται στα 9,9 εκ. ευρώ

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα το εισπραχθέν ποσόν, από εκπρόθεσμα υποβληθείσες δηλώσεις Φ.Π.Α., που αφορούσαν παλαιότερες φορολογικές περιόδους, ανέρχεται περίπου σε 4 εκ. ευρώ.

Πρόστιμα

Όσον αφορά στους υπολοίπους επιχειρηματίες-επιτηδευματίες, οι οποίοι  αγνόησαν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια, το υπουργείο Οικονομικών τους απειλεί τώρα ότι θα αποστείλει τα στοιχεία τους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για περαιτέρω έλεγχο.

Ήδη διενεργήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι στο διάστημα από 12/05/2011 (ημερομηνία αποστολής των υποθέσεων για έλεγχο) έως την 31/05/2011 (ημερομηνία καταγραφής των  στοιχείων για το παρόν συνοπτικό άρθρο), δηλαδή εντός δεκατριών εργασίμων ημερών, πραγματοποιήθηκαν 532 έλεγχοι, βάσει των οποίων καταλογίστηκαν ποσά που ανέρχονται περίπου σε 11 εκ. ευρώ. Οι επιτόπιοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Ο εντοπισμός συμμόρφωσης ως προς την καταβολή Φ.Π.Α. διεξήχθη από την Γ.Γ.Π.Σ., σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και την Ομάδα Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ελληνική αγανάκτηση έφθασε... στην Ιταλία

Η ελληνική αγανάκτηση έφθασε... στην Ιταλία
Την Ελλάδα κατά πόδας φαίνεται ότι ακολουθεί η Ιταλία, όπου η νεολαία διαδηλώνει την...
 
αγανάκτησή της για την ανεργία και την υπεροψία των πολιτικών. Πολλοί κάνουν λόγο για μία «οργισμένη» αλλά και χαμένη γενιά.

Για του λόγου το αληθές, στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας τους Ιταλού υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα, μία Ιταλίδα, από τους συγκεντρωμένους, ανέβηκε στο βήμα λέγοντας ότι είναι για πολλά χρόνια άνεργη και ζητά εξηγήσεις από τους πολιτικούς. Ο Μπρουνέτα δεν απάντησε, αλλά εγκατέλειψε την αίθουσα λέγοντας ότι όλοι αυτοί που ζητούν εξηγήσεις αποτελούν σήμερα το χειρότερο πρόσωπο της Ιταλίας.

Το 60% των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 29 ετών στην Ιταλία κερδίζει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ το 30% απλώς δεν έχει δουλειά. Με λίγα λόγια, μόνο το 10% των νέων διαθέτει μόνιμη δουλειά και στοιχειωδώς αξιοπρεπές εισόδημα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι νεαροί Ιταλοί αντιμετωπίζουν μία μεγάλη και πρωτοφανή αντίφαση: από τη μία πλευρά έχουν σοβαρά προσόντα, πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μία θεωρητικά καλή επαγγελματική αφετηρία, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουν ότι όλα αυτά δεν αμείβονται και δεν τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
  
Οι Ιταλοί ακούν και διαβάζουν ότι η οικονομική κρίση δίνει τη θέση της στην ανάπτυξη, αλλά θεωρούν ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν αφορούν στη δική τους χώρα. Οι δείκτες ανάπτυξης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στον πλούσιο Βορρά, ενώ ο δημόσιος τομέας δεν υπόσχεται εναλλακτικές λύσεις, αλλά μόνο περικοπές.

Η αγανάκτηση των νεαρών Ιταλών ήταν και ο λόγος για το ηχηρό «ΟΧΙ» προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα πρόσφατα δημοψηφίσματα.
Πηγή epikaira.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δήμαρχος Λονδίνου: Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει

Δήμαρχος Λονδίνου: Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει


Η Βρετανία πρέπει να αρνηθεί να συνεισφέρει σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα...
 
και πρέπει να επιτραπεί στη χώρα να πτωχεύσει και να αφήσει το ευρώ. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο κ. Τζόνσον ανήκει σε μία όλο και δημοφιλή λίστα με οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει και να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της.

Αυτή η επιλογή πιθανότατα οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ ή στην υποτίμηση του κοινού νομίσματος.

«Επί χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι θα ήταν τρελό και αδιανόητο μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά αυτή η επιλογή είναι πια σχεδόν αναπόφευκτη και όσο συντομότερα συμβεί τόσο καλύτερα», τονίζει ο κ. Τζόνσον. Μιλώντας με όρους τραγωδίας ο δήμαρχος του Λονδίνου σημειώνει ότι είχαμε την «αμαρτία», δηλαδή το δομικό ελάττωμα του ευρώ που έδωσε την ελευθερία σε κράτη να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, την «ύβρη», δηλαδή την πεποίθηση ότι οι καλές εποχές δε θα τελείωναν ποτέ, τη «νέμεση», δηλαδή την οικονομική καταστροφή και είναι πλέον ώρα για την «αναγνώριση», δηλαδή τη συνειδητοποίηση του ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να διαμορφώσει μία νέα οικονομική ταυτότητα με τη νέα δραχμή.

Προσθέτει μάλιστα πως δεν πιστεύει ότι η χώρα θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση με το νέο νόμισμα, παραπέμποντας στα παραδείγματα της Βρετανίας όταν εγκατέλειψε το Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και της Λατινικής Αμερικής όταν κάποιες εγκατέλειψαν τη σταθερή ισοτιμία προς το δολάριο.
Όπως αναφέρει, «το ευρώ έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση επιτρέποντας σε ορισμένες χώρες να συμπεριφερθούν τόσο επιπόλαια όσο οι τράπεζες. Ενώ υποτίθεται ότι η συμμετοχή στις διασώσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών γίνεται για να προστατευθούν οι τράπεζες, όσο υπάρχει ο φόβος της πτώχευσης και η αβεβαιότητα συνεχίζεται, η εμπιστοσύνη δεν πρόκειται να επιστρέψει», προσθέτει ο κ. Τζόνσον.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου επισημαίνει ότι μία άλλη οδός θα ήταν μία κοινή οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, κάτι που ονειρεύονται οι οπαδοί της ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Ο ίδιος απορρίπτει αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι θα σήμαινε συνεχή ροή κεφαλαίων από τις πλουσιότερες στις φτωχότερες χώρες, με βρετανικά χρήματα μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούνται χωρίς δημοκρατική εντολή ως λύτρα για την αποτροπή ανατίναξης του ευρώ.

Πηγή epikaira.gr





Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγαλώνει ο "χάρτης" του Διαδικτύου

Μεγαλώνει ο χάρτης του Διαδικτύου.



Διεθνής διαδικτυακή επιτροπή ψήφισε υπέρ της δημιουργίας νέων καταλήξεων σε ιστοσελίδες...
 
κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στο ψηφιακό κόσμο εδώ και χρόνια. 

Συγκεκριμένα, η Διαδικτυακή Οργάνωση Χορήγησης Ονομάτων και Αριθμών (ICANN) σκοπεύει να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των καταλήξεων στις ιστοσελίδες, από τις 22 που είναι σήμερα. Οι διευθύνσεις πλέον θα μπορούν να τελειώνουν σχεδόν με κάθε λέξη και να είναι σε όλες τις γλώσσες.

Η ICANN θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για τις νέες διευθύνσεις από το 2012, με μεγάλες εταιρείες και πόλεις να περιμένουν ήδη στην ουρά.

«Η ICANN άνοιξε το σύστημα διευθυνσιοδότησης του Internet στις απεριόριστες δυνατότητες της ανθρώπινης φαντασίας», είπε ο Rod Beckstrom, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICANN. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα μας οδηγήσει αυτή η ιστορική απόφαση».

Θα υπάρξουν αρκετές εκατοντάδες διευθύνσεις υψηλού επιπέδου, όπως για παράδειγμα .google, .coke, ή ακόμα .BBC. Για την ώρα, υπάρχουν μόλις 22 καταλήξεις, και περίπου 250 καταλήξεις ονομάτων χωρών όπως .gr ή .uk.

Η αίτηση για τις καταλήξεις θα κοστίζει 185.000 δολάρια και οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν πως έχουν νομικό δικαίωμα για το όνομα που αγοράζουν. Οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι ένα τίμημα το οποίο διατίθενται να πληρώσουν οι παγκόσμιοι γίγαντες, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία.

Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με ψήφισμα, το οποίο ολοκληρώνει συζητήσεις διάρκειας έξι χρόνων και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στο σύστημα διευθυνσιοδότησης από τότε που εμφανίστηκε το .com, πριν από 26 χρόνια.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 12 Ιανουαρίου.

Πηγή epikaira.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο «Master Chef» Δαλάι Λάμα



Ο θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα δέχτηκε να συνεργαστεί με τον πολυβραβευμένο Έλληνα σεφ Γιώργο Καλομπάρη και να είναι ένας από τους κριτές σε επεισόδιο του αυστραλιανού «Master Chef» το οποίο ήδη γυρίστηκε στη Μελβούρνη την περασμένη εβδομάδα και θα προβληθεί σε λίγες εβδομάδες από το κανάλι «ΤΕΝ». 

Ο Δαλάι Λάμα μαζί με το Γιώργο Καλομπάρη και τους άλλους κριτές Ματ Πρέστον, και Γκάρι Μέχιγκαν δοκίμασαν τα πιάτα των 7 φιναλίστ της εκπομπής. Η εμφάνιση του Δαλάι Λάμα σε ριάλιτι εκπομπή μαγειρικής ξάφνιασε αλλά εκείνος το θεώρησε φυσιολογικό. «Είμαι άνθρωπος όπως όλοι» είπε. O Γιώργος Καλομπάρης παραδέχτηκε ότι η απόφαση του θρησκευτικού ηγέτη να λάβει μέρος στην εκπομπή ναι μεν προκάλεσε σοκ, αλλά είναι και απόλυτα λογική καθώς είναι γνωστό ότι ο Δαλάι Λάμα είχε δηλώσει προσφάτως ότι «η προσφορά φαγητού είναι βασική ρίζα για όλες τις σχέσεις». 

«Κάτι που είναι και η βασική αρχή της εκπομπής «Master chef», πρόσθεσε ο άλλος κριτής Ματ Πρέστον. 

Η διευθύντρια παραγωγής του «Master chef» , Κάρολαϊν Σπένσερ, είπε ότι πίσω από την απόφαση του Δαλάι Λάμα να πάρει μέρος στην εκπομπή κρύβεται η σεφ Κάιλι Κουονγκ-η οποία ασπάστηκε πρόσφατα το βουδισμό- της οποίας τη μαγειρική είχε δοκιμάσει παλαιότερα ο θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δημοψηφίσματα και Ιστορία



Τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για την προώθηση «των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή 19 Ιουνίου, με την οποία άρχισε η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ελλάδα και δημοψηφίσματα
Ο θεσμός του δημοψηφίσματος με τον οποίο εκφράζεται η λαϊκή βούληση πάνω σε σημαντικά εθνικά, πολιτικά ή πολιτειακά θέματα μ' ένα «ναι» ή ένα «όχι», είναι μία από τις θεσμικές εκδηλώσεις άμεσης δημοκρατίας που επιβίωσε από τα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα τα δημοψηφίσματα εφαρμόζονταν μέσω του (εξ)οστρακισμού. Το πρώτο δημοψήφισμα στην ιστορία του ελληνικού κράτους διενεργήθηκε από την κυβέρνηση Ράλλη στις 22 Νοεμβρίου (παλαιό ημερολόγιο) / 5 Δεκεμβρίου 1920. Στο δημοψήφισμα δεν πήραν μέρος οι Φιλελεύθεροι. Στις 6 Δεκεμβρίου (παλαιό ημερολόγιο) / 19 Δεκεμβρίου ξαναγύρισε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α'. Μετά από αυτή την κατάληξη οι συμμαχικές δυνάμεις παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα και δίνουν την υποστήριξή τους στην Τουρκία, με επακόλουθο την Μικρασιατική καταστροφή.

Το δημοψήφισμα του 1924 έγινε στις 13 Απριλίου από τη Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Η Μοναρχία καταργήθηκε στις 25 Μαρτίου 1924 και προκηρύχθηκε δημοψήφισμα για την επικύρωση της απόφασης της Συντακτικής.
Το δημοψήφισμα που έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1935, έμεινε στην ιστορία σαν Νόθο δημοψήφισμα. Διενεργήθηκε από τη δικτατορική κυβέρνηση του Γ. Κονδύλη που συγκάλεσε την Ε΄ Εθνική Συνέλευση για να καταργήσει το πολίτευμα της Αβασίλευτης δημοκρατίας.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1946, στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του Βασιλιά και υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ απείχε από τις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, αλλά συμμετείχε στο δημοψήφισμα.
Το Δημοψήφισμα του 1968 υπήρξε το πρώτο από τα 2 δημοψηφίσματα-παρωδίες που διενέργησε η Χούντα των Συνταγματαρχών. Διεξήχθη την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 1968 και το εκλογικό σώμα κλήθηκε να εγκρίνει με «Ναι» ή «Όχι» σχέδιο συντάγματος το οποίο είχε νωρίτερα δημοσιοποιηθεί. Κυρίαρχη στη διαφημιστική εκστρατεία της χούντας ήταν η λέξη «ΝΑΙ», η οποία προωθήθηκε από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής.
Το Δημοψήφισμα του 1973 υπήρξε το δεύτερο νόθο δημοψήφισμα της Χούντας. Διεξήχθη την Κυριακή 29 Ιουλίου 1973 και σκοποί του ήταν:
-Να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα σχέδιο ψηφίσματος με τον τίτλο
«Περί τροποποιήσεως του από 15ης Νοεμβρίου 1968 Συντάγματος»
-Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας (Γεώργιος Παπαδόπουλος και Οδυσσέας Αγγελής αντίστοιχα) για θητεία 8 ετών
-Να εγκριθεί η πολιτειακή αλλαγή, δηλαδή να εγκριθεί η κατάργηση της μοναρχίας που είχε αποφασίσει και εκτελέσει 2 μήνες νωρίτερα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν με Συντακτική Πράξη (1 Ιουνίου 1973) είχε εγκαθιδρύσει το πολίτευμα της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με προσωρινό πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Για τα τρία ερωτήματα μαζί, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν με «Ναι» ή «Όχι». Στο δημοψήφισμα εκείνο επετράπη για πρώτη και μοναδική φορά σε εκλογική διαδικασία να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι με την αστυνομική τους ταυτότητα, αφού πολύς κόσμος βρισκόταν σε διακοπές, για τα «μπάνια του λαού».

Στις 8 Δεκεμβρίου 1974 έγινε το τελευταίο δημοψήφισμα στην Ελλάδα: για τη μορφή του πολιτεύματος για την επιλογή βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν 69,2% υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.
Η λέξη «δηµοψήφισµα» συνδέεται µε τραυµατικές εµπειρίες στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, µια συζήτηση περί δηµοψηφισµάτων οδήγησε εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας τον Κώστα Σηµίτη, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Σε µια κοµµατική συνεδρίαση, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι κοινοτικές συνθήκες πρέπει να κυρώνονται µε δηµοψήφισµα. Μερικές ώρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανήκε στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Δημοψηφίσματα αλλοδαπά
Το δημοψήφισμα, το referendum του διεθνούς δικαίου, στη σύγχρονή του μορφή πρωτοεφαρμόσθηκε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ το 1778, όταν ο λαός εκλήθη στις κάλπες για την αποδοχή του σχεδίου Συντάγματος της Πολιτείας. Στην Ευρώπη εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία, το 1802, όταν ο λαός εκλήθη να επικυρώσει με δημοψήφισμα το Σύνταγμα της νεοσύστατης Ελβετικής Δημοκρατίας. Στην ίδια χώρα, εκλήθη ο λαός σε δημοψήφισμα το 1831 και στη χώρα αυτή θεωρείται γενικά ότι διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε ο θεσμός της άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία για σημαντικά πολιτικά θέματα. Η Ελβετία θέτει σε εφαρμογή τον θεσμό των δημοψηφισμάτων πάντα Κυριακή και συνήθως 3-4 φορές τον χρόνο, βάσει του Συντάγματος της χώρας. Και όχι μόνο: Οι Ελβετοί κοινωνιολόγοι κατέληξαν στο ότι «η άμεση δημοκρατία οδηγεί στην ευημερία και την ευτυχία».

Στην Κύπρο, το Σχέδιο Ανάν τίθεται προς έγκριση από τους Ελληνοκυπρίους τον Απρίλιο του 2004. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου είναι ένα ηχηρό όχι της ελληνοκυπριακής πλευράς, με ποσοστό απόρριψης 75,83%.

Η πιο πρόσφατη ενεργοποίηση της επιλογής ενός δημοψηφίσματος στην Ιταλία έγινε μόλις λίγες εβδομάδες πριν, όταν αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 12 και 13 Ιουνίου, με θέμα «Η κατάργηση κάθε προγράμματος που αποσκοπεί στη δημιουργία πυρηνικών κέντρων στην Ιταλία».
Η κεντρική Ευρώπη καλείται να αποφασίσει για την εφαρμογή ή όχι ενός Ευρωσυντάγματος, κοινού για όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τον χαρακτηρισμό της Γαλλίας ως της πιο «φιλοευρωπαϊκής» χώρας, ο λαός ψηφίζει όχι, και ακολουθεί την άρνηση και της Ολλανδίας.
Στη Σουηδία, το 2003, οι πολίτες ρωτώνται για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και λένε «όχι» στο ευρώ, με ποσοστό 55,9%.

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τη στιγμή που η εξέγερση των Αιγυπτίων οδηγεί στην υποχώρηση του Προέδρου Μουμπάρακ, ενώ με δημοψήφισμα, ο λαός καλείται να αποφασίσει για την εκλογή και τη διάρκεια της προεδρικής θητείας, όπερ ανανέωση μόνο μια φορά (συνολικά δύο τετραετίες).
Η Ιρλανδία είναι η χώρα που λατρεύει τα δημοψηφίσματα, αφού κάθε συνταγματική αλλαγή οφείλει να περάσει πρώτα μέσω δημοψηφίσματος. Περίφημο δημοψήφισμα ήταν αυτό του 1995, οπότε και νομιμοποιήθηκε το διαζύγιο, με ποσοστό 50,3%.
Είναι γνωστό ότι απέναντι στο δημοψήφισμα έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα επιφυλάξεις και ενστάσεις προς δύο, κυρίως, κατευθύνσεις: Πρώτον, ότι ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας νοθεύει και αλλοιώνει τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Δεύτερον, ότι είναι θεσμός επιδεκτικός προσχηματικής ή καταχρηστικής εφαρμογής, καθώς μπορεί, με επιτηδευμένη διατύπωση των ερωτημάτων, να οδηγήσει στη φθορά τόσο του φιλελεύθερου, όσο και του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος.
Τέλος πάντων, ας κάνουμε δημοψήφισμα για το αν θέλουμε εκλογές ή όχι. Ή εκλογές, για το αν θέλουμε τα δημοψηφίσματα...
protagon.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα επόμενα πέντε βήματα στο Κυπριακό


Πληροφορίες για το σχεδιασμό του ΟΗΕ

Οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έχουν διαμορφώσει οι σύμβουλοι του ΓΓ του ΟΗΕ, με την προσοχή τους να στρέφεται στην αντίδραση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», με βάση τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών, έχουν καθοριστεί τα επόμενα πέντε βήματα στο Κυπριακό.

Βήμα πρώτο: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία στη συνέντευξη Τύπου, που θα δοθεί αμέσως μετά τη συνάντηση της Γενεύης, στις 7 Ιουλίου, αποφεύγοντας διατυπώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν παρερμηνείες και εσωτερικές αντιδράσεις. Επί της ουσίας, όμως, η πορεία των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη.

Οι δυο διαπραγματευτές θα επιστρέψουν στην Κύπρο και θα αρχίσουν εντατικές διαπραγματεύσεις επί όλων των κεφαλαίων. Ενδέχεται να πραγματοποιούνται 3-5 συναντήσεις εβδομαδιαίως, με στόχο την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων.

Βήμα δεύτερο: Σε μια τέταρτη -ενδιάμεση αυτή τη φορά- νέα τριμερή συνάντηση (κατά πάσα πιθανότητα αρχές Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη) θα γίνει η αξιολόγηση της πρώτης φάσης της εντατικοποίησης των συζητήσεων.

Βήμα τρίτο: Έως το Δεκέμβριο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Είτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη είτε θα οριστικοποιηθεί το αδιέξοδο, για το οποίο θα σπεύσει να αποδώσει και ευθύνες.

Βήμα τέταρτο: Εάν τον Δεκέμβριο δεν διαπιστωθεί αδιέξοδο, τότε θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Στόχος να συγκληθεί είτε τον ίδιο μήνα είτε το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2012.

Βήμα πέμπτο: Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να έχει τελειώσει η διαδικασία και με τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων μέχρι τον Μάιο, καθώς θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για προετοιμασία για την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...