Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ποινικές διώξεις για Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη


Για κακουργήματα και πλημμελήματα παραπέμπονται οι τρεις πρώην υπουργοί

Ποινικές διώξεις σε βάρος τριών πρώην υπουργών ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.

Ο Πέτρος Δούκας διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, καθώς η παράβασή του εμφανίζεται να τελέστηκε μετά την αυστηροποίηση του σχετικού νόμου το 2010 και οι Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Βουλγαράκης διώκονται για πλημμέλημα.

Υπενθυμίζεται ότι τις υποθέσεις είχε στείλει στη Δικαιοσύνη, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα πόθεν έσχες των πολιτικών.

Στην περίπτωση του Πέτρου Δούκα διαπιστώθηκε ξαφνική μείωση της περιουσίας του κατά 1,1 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές του καταθέσεις κατά το 2010 σε σχέση με το 2009. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να μην μπορεί να εξηγήσει αποτελεσματικά αυτή τη μεταβολή παρά τον ισχυρισμό του ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από καταθετικό λογαριασμό σε επενδυτικό.

Τους Γιάννο Παπαντωνίου και Γιώργο Βουλγαράκη τους «έκαψε» η «λίστα Λαγκάρντ», καθώς μετά τη δημοσιοποίησή της εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους που δεν είχαν δηλωθεί.

Στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να απέκρυψε στο «πόθεν έσχες» του 2008 τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η σύζυγός του Μαριάννα Κουράκου στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη ύψους 2,2 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε στη Βουλή, ότι ο επίμαχος λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της.

Ο τραπεζικός λογαριασμός στο ίδιο υποκατάστημα της τράπεζας της Κατερίνας Πελέκη, τότε συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη, ύψους 117.000 ευρώ εμφανίζεται να μην δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του πρώην υπουργού του 2007. Συγκεκριμένα, ο επίμαχος λογαριασμός φέρεται να ανήκει σε off shore εταιρία με συνδικαιούχο την κ. Πελέκη. Και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Βουλγαράκης έχει υποστηρίξει πως πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του.




newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιστρέφουν οι «Αγανακτισμένοι»


«Που είναι οι Ελληνες;» φώναζαν την άνοιξη του 2011 οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι της Puerta del Sol στη Μαδρίτη. Και οι Ελληνες “απάντησαν” στους Ισπανούς με μια πλατεία Συντάγματος γεμάτη κόσμο για πολλές εβδομάδες και έναν κίνημα που από “γραφικό” κατόρθωσε να ενώσει χιλιάδες κόσμου.

Τα ηχηρά «όχι» εναντίον των μέτρων λιτότητας έφτιαξαν μια νοητή γραμμή ανάμεσα στις δύο πλατείες, ισπανικές σημαίες υψώθηκαν στο Σύνταγμα δίπλα στις ελληνικές και σε λίγο καιρό η... αγανάκτηση δεν ήταν μόνο προνόμιο της Αθήνας, αλλά και σχεδόν όλων των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας.

Το περασμένο Σάββατο το ημερολόγιο έγραφε 2 Μαρτίου 2013, όταν 500.000 άτομα διαδήλωσαν μόνο στην Λισαβόνα. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 30 πορτογαλικές πόλεις σε μια κινητοποίηση που θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, η πλατεία Συντάγματος θα προσπαθήσει να πάρει τη σκυτάλη από την κεντρική πλατεία της Λισαβόνας.

Από την Puerta del Sol του 2011, που ήταν το παράδειγμα, στην Πορτογαλία και την Praca do Comercio του 2012 και του 2013 και από κει στο νέο ελληνικό ραντεβού με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια! Η Πορτογαλία δείχνει τον δρόμο».

Το Facebook και το Twitter για μια ακόμη φορά έχουν αναλάβει το ρόλο του «διακινητή» καλέσματος, με τη σχετική αφίσα να έχει αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί ευρέως.

ΠΗΓΗ: 6μέρες
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΙΝΚΑ: Πώς θα εντοπίζετε προϊόντα ελληνικής παραγωγής, όχι απλώς συσκευασίας


Το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας με δελτίο Τύπου εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην επίλογή προϊόντων με βάση την χώρα παραγωγής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται αναγραφή της χώρας συσκευασίας, χωρίς αναγραφή της χώρας προέλευσης και παραγωγής.

«Αρκετά προϊόντα, αναφέρουν στη συσκευασία τους πως είναι ελληνικά, όμως με μια πιο προσεκτική ματιά το ΙΝΚΑ, διαπίστωσε πως γράφουν ότι συσκευάζονται ή παρασκευάζονται από ελληνική εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης - παραγωγής», αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ.

Το δελτίο Τύπου έρχεται μία ημέρα πριν την Τσικνοπέμπτη και ενόψει των δύο τριημέρων, της Αποκριάς-Καθαρής Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου, οπότε και αναμένεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών να προχωρήσει σε αγορές τροφίμων.

Σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αν ένα προϊόν προέρχεται από μονάδα εντός της ΕΕ, μπορεί να αναγράφει στην συσκευασία του την ένδειξη «Προϊόν ΕΕ», αλλιώς αν είναι από χώρα εκτός ΕΕ, να αναγράφει τη χώρα από την οποία προέρχεται.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των ελληνικών προϊόντων που επιδιώκουν οι καταναλωτές, το ΙΝΚΑ σημειώνει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, εάν θέλουν να υποστηρίξουν προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.\


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Προχωρημένοι" οι αρχαίοι... Η τέλεια σεισμική μόνωση του Παρθενώνα !!


Τα τελευταία χρόνια είναι χρόνια κατακλυσμιαίων καταστροφών. Κύρια πηγή τους… ο Εγκέλαδος. Χώρες όπως η Αϊτή, είδαν πόλεις τους να ισοπεδώνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Χιλιάδες οι ανθρώπινες απώλειες, ανυπολόγιστο το ύψος των καταστροφών. Μεγάλα πλήγματα δέχθηκαν επίσης η Χιλή, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Κίνα, και το Μεξικό.

Η δομική τεχνολογία -ως επιστήμη- ανέκαθεν αναζητούσε την απάντηση στο θέμα της τέλειας σεισμικής μόνωσης και ασφάλειας των κτιρίων. Πολλές έρευνες διενεργήθηκαν κι ακόμη περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν, προκειμένου χώρες με βαρύ ιστορικό σεισμικών καταστροφών, να βρουν εκείνη τη φόρμουλα που θα επιτρέψει στους πολίτες, ακόμη και της πλέον σεισμογενούς περιοχής, να κοιμούνται ήσυχα και χωρίς το βασανιστικό φόβο μιας πιθανής επιδρομής του Εγκέλαδου.

Μήπως όμως τα πιο πολύτιμα πράγματα, είναι τελικά και τα πιο απλά; Μήπως η απάντηση στην πολύχρονη και πολυδάπανη αυτή αναζήτηση, βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο νομίζαμε; Παίρνοντας σαν παράδειγμα την κοντινή Ελλάδα, θα δούμε ότι, αν και δεν ανήκει στην κόκκινη ζώνη σεισμογενών περιοχών (π.χ. Ιαπωνία), δεν είναι λίγα τα πλήγματα που δέχθηκε από σεισμούς που χτύπησαν κατά καιρούς διάφορες περιοχές της (π.χ. Πάτρα, Καλαμάτα, Αττική, Ζάκυνθο κλπ.).

Το παράδοξο, όμως, εντοπίζεται στο γεγονός ότι, ενώ στην Ελλάδα από ισχυρούς σεισμούς έχουν πέσει εργοστάσια, έχουν καταρρεύσει πολυώροφα κτίρια, μονοκατοικίες έχουν γίνει ερείπια, ένα από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα κτίσματα του κόσμου, ο Παρθενώνας, εξακολουθεί να παραμένει όρθιος και άθικτος!

Μήπως τελικά, αντί να ψάχνουμε την απάντηση ανάμεσα στα τεχνολογικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα, θα πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο τη δομική τεχνολογία των αρχαίων ημών προγόνων; Κάποιοι που εδώ και χρόνια έχουν συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα τέτοιων οικοδομημάτων, δεν παραλείπουν στις έρευνές τους, να «κλέβουν» λίγη από τη γνώση αρχαίων πολιτισμών (Ελλήνων, Περσών, Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων) και να την υιοθετούν στο σήμερα.

Ο αγέρωχος Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας χτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. προς τιμή της προστάτιδος της πόλης, θεάς Αθηνάς, και αποτέλεσε το επιστέγασμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών εκείνης της εποχής.

Στην προσπάθειά μας να μελετήσουμε το μυστικό της δομικής τεχνολογίας του, συνομιλήσαμε με την Πολιτικό Μηχανικό, Νίκη Τιμοθέου, η οποία και μας πληροφόρησε ότι μελέτες της όλης αρχιτεκτονικής και δομικής του φόρμας, κατέδειξαν πως οι αρχαίοι είχαν από τότε ανακαλύψει, αυτό που σήμερα ονομάζουμε σεισμική μόνωση.

Ο ναός αυτός, σύμφωνα με την κ. Τιμοθέου, κοντράρει επιτυχώς τη θεωρία της σύγχρονης πολιτικής μηχανικής, διότι χωρίς να έχει καν θεμέλια, είναι τριπλά μονωμένος σεισμικά! Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως μας εξήγησε, εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος.

Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων πάνω στις οποίες πατάει ο Παρθενώνας.

Το δεύτερο παρατηρείται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος, και που στο κέντρο τους εντοπίζονται μικροί σιδηροπάσσαλοι γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μολύβι (το μολύβι έχει την ιδιότητα να προστατεύει το σίδηρο από τη σκουριά και να εξασθενεί με την ελαστικότητά του, το όποιο κύμα, αφού μέρος της κινητικής του αυτής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική).

Και το τρίτο εντοπίζεται στις κολώνες του κτίσματος, οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν μονοκόμματες, αφού οι αρχαίοι Έλληνας ήξεραν πως για να αντέξουν στους κραδασμούς της γης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε φέτες μαρμάρου, τέλεια εφαρμοσμένες η μία πάνω στην άλλη.

Το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας, όπως σημείωσε η κ. Τιμοθέου, ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών, επάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο Εγκέλαδος. Οι κολώνες -τέλος- με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένες, επέτρεπαν στο όλο οικοδόμημα να ταλαντώνεται, αλλά να μην καταρρέει!

Η σύγχρονη σεισμική μόνωση

Μέσα λοιπόν απ’ αυτά τα μάρμαρα, οι παππούδες μας, φωνάζουν πως αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι βαθιά θεμέλια, πολύ μπετόν και σίδερα, αλλά το αντίθετο! Όταν ένα ιστιοφόρο βρεθεί σε κόντρα άνεμο, δεν μπαίνει σε διαδικασία σύγκρουσης, τουναντίον, κατεβάζει πανιά κι αφήνει τη δύναμη του ανέμου να εκτονωθεί.

Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με το σεισμό. Οι τεράστιες ποσότητες άκαμπτων και ανελαστικών υλικών, όπως το μπετόν και τα βαθιά θεμέλια, δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας, η οποία όμως έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την ανίκητη δύναμη της φύσης, με αποτέλεσμα τα ανθρώπινα δημιουργήματα να καταρρέουν. Ωστόσο, αν επιτρέπαμε στον Εγκέλαδο να μας «ταρακουνήσει» με ασφάλεια, μέσα από ένα δομικό μηχανισμό βασισμένο στη θεωρία του Παρθενώνα, τότε θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μας ισοπεδώσει.

Συγκεκριμένα, η τεράστια ενέργεια που απελευθερώνει ένας σεισμός, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποσβέννυται, προκειμένου να μην προκαλεί -εξαιτίας της αδράνειας του κτιρίου- κατάρρευση.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει με κάποιο τρόπο, μέρος της ενέργειας αυτής, να μετατραπεί -μέσω τριβής- σε θερμική. Για να έχουμε τριβή θα πρέπει να έχουμε και δύο σώματα, στην προκειμένη περίπτωση δύο πλάκες από μπετόν, η μία πάνω στην άλλη, και ενδιάμεσά τους τα γνωστά ελαστικά εφέδρανα. Αυτού του είδους η σεισμική μόνωση, παρόλο ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή γεφυρών, στα κτίρια δεν συνηθίζεται.

Το μυστικό λοιπόν του Παρθενώνα θα μπορούσε με πολύ απλά λόγια να ειπωθεί και μέσα από τη γνωστή ρήση: «μη δίνεις γροθιά στο μαχαίρι»! Αν -λοιπόν- πάψουμε κι εμείς την τακτική της χρησιμοποίησης μεγάλων ποσοτήτων άκαμπτων υλικών προκαλώντας τον Εγκέλαδο, και ενστερνιστούμε τη θεωρία της ήπιας αντίστασης, σίγουρα εικόνες καταστροφής όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα, θα γίνονται ολοένα και σπανιότερες. [Πηγή arxaia-ellinika.blogspot.gr]


defencenet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο αυστηρότερο πλαίσιο για πληρωμή του ΦΠΑ


Αυστηρότερο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και «κλέβουν» από το Δημόσιο τον φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί άμεσα ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία ανατρέπεται το ισχύον καθεστώς υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του αναλογούντος φόρου.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυστηρότερες ποινές για τους «εμπόρους θανάτου»


Σε κακούργημα θα μετατραπεί η διακίνηση ναρκωτικών από μη εξαρτημένα άτομα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Αυστηρότερες ποινές φυλάκισης και κάθειρξης για την διακίνηση ναρκωτικών προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στην ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου περί ναρκωτικών, ο υπουργός προχώρησε σε ορισμένες σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα της διακίνησης ναρκωτικών από μη εξαρτημένα άτομα, προβλέποντας κάθειρξη τουλάχιστον 8 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ελάφρυνε τις ποινές για τα εξαρτημένα άτομα που διακινούν ναρκωτικές ουσίες με σκοπό την κάλυψη των καθημερινών ατομικών τους αναγκών.
Σημειώνεται επίσης ότι η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από χρήστες θα παραμείνει πλημμέλημα.

Παράλληλα, με άλλη αλλαγή, προβλέπεται ότι θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα -εντός τριμήνου από την κατάθεση του δικογράφου- οι φορολογικές υποθέσεις με αντικείμενο που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, αντί για 1 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Τσάβες έχασε τη μάχη με τον καρκίνο


Πληθωρικός, υπερκινητικός, αμφιλεγόμενος. Για κάποιους χαρισματικός πολιτικός ηγέτης, για άλλους δικτάτορας. Ο Ούγκο Τσάβες που άφησε χθες την τελευταία του πνοή έπειτα από μάχη για δύο χρόνια με τον καρκίνο δεν μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο... Ηταν από τους ανθρώπους που είχε αφοσιωμένους θαυμαστές αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

Ο πιθανότερος διαδοχός του στην προεδρία της Βενεζουέλας, τωρινός αντιπρόεδρος Νικόλας Μαντούρο με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Του ανθρώπου που ηγήθηκε της χώρας για περίπου 15 χρόνια. Είχε βγει πρόεδρος το 1998 και επανεξελέγη το 2006 και το 2012.

«Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.

Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες και όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί με μια αίσθηση δυσπιστίας ότι ο ηγέτης τους έφυγε. «Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος», δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.
«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter. Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.

Ο Τσάβες επί δυο χρόνια έδινε μάχη με τη μυστηριώδη μορφή της ασθένειας που τον κατέβαλε, και έφυγε αφήνοντας έντονη την αίσθηση ότι οι διάδοχοί του θα είναι δύσκολο να ολοκληρώσουν το έργο του. Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε μέσα στην εβδομάδα πως κάποιος μπορεί να μόλυνε σκόπιμα τον Τσάβες με την ασθένεια του καρκίνου.

Ο Τσάβες έχασε τη μάχη σε ηλικία 58 ετών και πέθανε στο Καράκας, ενώ η είδηση του θανάτου του έχει βυθίσει στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του. Στη Βενεζουέλα έχει κηρυχθεί επταήμερο πένθος, ενώ η σορός του Τσάβες θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει την Τετάρτη. Η δημόσια κηδεία που θα γίνει πιθανότατα παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή.

Εκλογές θα διεξαχθούν σε 30 ημέρες, ενώ την προεδρία της χώρας θα αναλάβει μέχρι τότε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.

Εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες ο Τσάβες δεν είχε κάνει καμία δημόσια ή τηλεοπτική εμφάνιση, πυροδοτώντας τα σενάρια σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του. Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για την υγεία του προέδρου της χώρας και ότι σύντομα θα αναγκαστεί να πει στον λαό όλη την αλήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδόν μέχρι και την τελευταία στιγμή ισχυριζόταν πως η υγεία του βαίνει καλώς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες πριν από το θάνατό του αποκάλυψε την κρισιμότητα της κατάστασης του. Όπως ο ίδιος σημείωσε, η ασθένεια του Τσάβες «οφείλεται σε επίθεση του εχθρού». Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού συνωμοτικού σχεδίου, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ, Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, ως υποκινητής των συνωμοσιών αυτών.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαντούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Δεκέμβριο είχε ταξιδεύσει στην Αβάνα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο.

Ο Τσάβες κέρδισε τον Οκτώβριο του 2012 τις προεδρικές εκλογές, εντούτοις δεν κατέστη δυνατό, προφανώς, λόγω της ασθένειάς του, να ορκιστεί επίσημα στις 10 Ιανουαρίου.

Μετά από πολιτική διαμάχη το Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας διέταξε την καθυστέρηση της ορκωμοσίας επικαλούμενο το Σύνταγμα.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...