Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Στις 14 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εκπτώσεις


Η αυλαία των εκπτώσεων ανοίγει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει ένα μήνα, σύμφωνα με τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.
Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα φτάσουν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και το 70%, προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι λόγω κρίσης είναι πολύ φειδωλοί στις αγορές τους. Αρνητικά δε στην διάθεσή τους για ψώνια εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και η συζήτηση που έχει ανοίξει για περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Για κάποιους καταστηματάρχες η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί την τελευταία ελπίδα, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο. Αρκετές όμως είναι και οι περιπτώσεις καταστηματαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.
Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εμπορική επιχείρηση προστίθεται η νέα πίεση που ασκείται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
"Για μια ακόμη φορά και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο επιχειρείται ένα νέο τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία και την σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά με την ισοπέδωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εξαφάνιση του 13ου και 14ου μισθού" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας στις οδηγίες του προς τις εμπορικές επιχειρήσεις συστήνει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
*Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
*Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
*Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
*Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα.
Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.
Όσον αφορά τους καταναλωτές ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα τη ποιότητά και τη σχέση τελικής τιμής έκπτωσης και να μη παρασύρονται από τη δημοσιοποίηση υψηλών ποσοστών εκπτώσεων.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΓΑΠ ο... μπουρλοτιέρης


Σαν  μπουρλοτιέρη, που κατάφερε να τινάξει την παγκόσμια οικονομία στον αέρα εμφανίζει τον Γιώργο Παπανδρέου το αμερικανικό περιοδικόForeign Policy! Δυστυχώς δεν μπορούμε να γελάσουμε με το υπονοούμενο της καρικατούρας, γιατί  το... παιδάκι με τα σπίρτα: αν πράγματι κατάφερε κάτι, είναι να βάλει φωτιά σε... μπατζάκια. Τα δικά του και τα δικά μας.
Έχοντας κανείς βιώσει την καταστροφή που προκάλεσε στον τόπο ο ΓΑΠ σε μόλις δυο χρόνια,δυσκολεύεται ίσως να παρακολουθήσει το σαφές υπονοούμενο του Foreign Policy, το οποίο, στο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου που κυκλοφόρησε, δείχνει στο εξώφυλλό του τον Γ. Παπανδρέου να κρατά στο ένα χέρι το iPad και στο άλλο ένα σπίρτο, στο οποίο βάζει φωτιά σε ένα σπίτι από το οποίο τρέχουν να ξεφύγουν πανικόβλητοι διάφοροι ηγέτες, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η Μέρκελ.
Μάλιστα, στην φωτογραφία εμφανίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κρατά έναν πυροσβεστήρα.
Κάποιοι ίσως σκεφτούν πως είναι υπερβολή να αποδίδεται στον ΓΑΠ ο ρόλος του παγκόσμιου μπουρλοτιέρη. Άλλοι ίσως θεωρούν ότι ο κόσμος όλος αναζητεί εξιλαστήριο θύμα που θα την πληρώσει. Όλα αυτά ισχύουν, όμως η καρικατούρα του Foreign Policy περιγράφει μια αλήθεια η οποία θα αρχίσει να εμφανίζεται με ολοένα και πιο σαφή τρόπο όσο περνά ο χρόνος: Ο ΓΑΠ δεν οδήγησε απλώς την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Οδήγησε το ΔΝΤ (δηλαδή) τους Αμερικανούς στην Ευρώπη! Δηλαδή έβαλε την Ουάσιγκτον, θεσμικά, στα πόδια του Βερολίνου.
Με πιο απλά λόγια, ο Γ. Παπανδρέου θα κριθεί από την Ιστορία, η οποία, όπως είναι γνωστό, γράφεται από τους νικητές. Αν τελικά στον νομισματικό παγκόσμιο πόλεμο, που κορυφώνεται, νικήσουν οι Αμερικανοί, τότε ο ΓΑΠ μπορεί να ονειρεύεται τη δικαίωσή του από την Ιστορία και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή και η φιλοδοξία του. Αν, από την άλλη, νικήσουν οι Γερμανοί... ούτε ψύλλος στον κόρφο του.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως η χώρα και η κοινωνία της πληρώνουν πανάκριβα το μάρμαρο...



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

18 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε όσους "ξέχασαν" τα τέλη κυκλοφορίας

Αναδρομικό χαράτσι ύψους 600 ευρώ -κατά μέσο όρο- αναγκάζονται να πληρώσουν όσοι "πιάνονται" από ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών -ή και κατά τη διαδικασία παράδοσης των πινακίδων τους στις εφορίες- να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του ΙΧ αυτοκινήτου τους κάποια χρονιά. Τα ίδια πρόστιμα όμως καλούνται να πληρώσουν και όσοι τυχόν πλήρωσαν μεν κανονικά τα τέλη, αλλά δεν φύλαξαν τα σήματα των τελευταίων 15 ετών και τώρα εμφανίζονται -από λάθος της εφορίας- στο ηλεκτρονικό σύστημα να μην έχουν καταβάλει τέλη τουλάχιστον μίας χρονιάς.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει εκατομμύρια το κράτος, από πολίτες που σχηματίζουν ουρές την τελευταία διετία για να καταθέσουν τις πινακίδες τους, τον Φεβρουάριο πέρυσι διατάχθηκε να γίνει αναδρομική διασταύρωση για να πιαστούν μερικοί που παρέλειψαν να πληρώσουν κάποια χρονιά για το "σήμα". 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Πρώτο Θέμα, μόνο από τους ελέγχους που έγιναν με έτος αναφοράς το 2008, εντοπίστηκαν 31.510 ιδιοκτήτες ΙΧ χωρίς σήμα  τελών κυκλοφορίας. Αυτοί μάλιστα που πήγαν «για μαλλί" και για να καταθέσουν πινακίδες ώστε να γλιτώσουν λεφτά, "βγήκαν κουρεμένοι» όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν "εδώ και τώρα" συνολικά 9.900.000 ευρώ, ως βεβαιωμένες οφειλές, και άλλα 8.200.000 ευρώ ως πρόστιμα και προσαυξήσεις. Συνολικά δηλαδή 18,1 εκατ. ευρώ που αναλογούν στον καθέναν τους περί τα 580 ευρώ, και τα οποία καλούνται να τα πληρώσουν είτε παραδώσουν πινακίδες, είτε όχι!

Σύμφωνα με τη διαδικασία οι φορολογούμενοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και, αν διαπιστωθεί τελικώς πως έπρεπε να πληρώσουν τα τέλη οι ίδιοι ή άλλοι ιδιοκτήτες, τους καταλογίζονται αναδρομικά τα ποσά και με τόκο. Από τους 31.510 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, σε «απολογία» προσήλθαν οι 26.010, ενώ οι υπόλοιποι ακόμα αναζητούνται.

Όπως είχε δείξει και η προηγούμενη εμπειρία, προ  τριετίας, το φαινόμενο αυτοκινήτων  που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη είναι περισσότερο συνηθισμένο στην επαρχία.
 
Πρόστιμα  και... για λάθη της εφορίας
 
Για να αποφύγει τη χρέωση κάποιος, θα πρέπει να αποδείξει  ότι νομίμως το όχημα είχε απαλλαγεί  από τα τέλη, ή ότι τα όφειλε άλλος  ιδιοκτήτης και όχι ο ίδιος. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα όμως εάν κάποιος έχει πληρώσει, αλλά δεν έχει φυλάξει τα σήματα των τελευταίων... 15 ετών!  Θα πρέπει έτσι οι φορολογούμενοι να προσκομίζουν οποιοδήποτε  δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται τα τέλη.

Αν δεν έχει φυλάξει ο ίδιος  το «μαγικό χαρτάκι», ο ενδιαφερόμενος αναγκάζεται να το αναζητήσει στην τράπεζα όπου ισχυρίζεται πως το πλήρωσε. Και αν θυμάται ακόμα σε ποιο ακριβώς υποκατάστημα πλήρωσε πχ το σήμα κυκλοφορίας του 2002, το πιθανότερο είναι να μην κρατά τόσο παλαιό αρχείο η ίδια η τράπεζα. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες ζητούν και έξτρα χρέωση (της τάξεως των 150 ευρώ ενίοτε) είτε βρουν αντίγραφο της πληρωμής, είτε όχι.

Στην πράξη τα εμπόδια είναι πολύ μεγαλύτερα για όσους πρέπει να αποδείξουν πως "δεν είναι ελέφαντες". Αν η Εφορία πειστεί από τις εξηγήσεις  ότι ο πολίτης έχει κάνει τις  νόμιμες ενέργειες (ακινησίες, αποσύρσεις, μεταβιβάσεις κ.λ.π.) αλλά αυτές δεν  είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται και τα λάθη διορθώνονται (ενημέρωση του συστήματος, διόρθωση  του αριθμού κυκλοφορίας ή του ΑΦΜ κλπ).

Και αν όμως αποδείξουν, με βάση τα στοιχεία που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι, ότι τα εν λόγω οχήματα  έχουν διαγραφεί οριστικά από  το αρχείο οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων ή έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία, ελέγχονται αν υφίσταται οφειλή τελών κυκλοφορίας για τα προηγούμενα έτη.

Ποια  είναι τα πρόστιμα
- Για τα Ι.Χ.  επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς  και τα τύπου Jeep:

α) Για οχήματα  στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ. 
β) Για οχήματα  στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας  ανώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται  στο ύψος των τελών κυκλοφορίας (προσαύξηση 100%).
γ) Επιπλέον, σε περίπτωση  μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής  του ειδικού φόρου αυτοκινήτων  μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από  την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου  ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης (με ανώτατο όριο το 100% του βεβαιωμένου ποσού ή δηλαδή το τετραπλάσιο του τέλους που δεν καταβλήθηκε).
δ) Στην περίπτωση  που το όχημα απαλλάσσεται από  τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για  την εκπρόθεσμη προμήθεια του  ειδικού σήματος είναι ίσο  με ½  των τελών  κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα , με ελάχιστον ποσό τα 30 ευρώ.

Σε περίπτωσης συνιδιοκτησίας, για τα τέλη κυκλοφορίας  και το πρόστιμο ευθύνονται όλοι οι συνιδιοκτήτες. 

Αν το συνολικό ποσό της βεβαίωσης ξεπερνά τα 150 ευρώ, καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη  δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία  εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες  ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής και κάθε μία από τις επόμενες, την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των αντιστοίχων μηνών που ακολουθούν.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χρήσιμες συμβουλές για όσους πρόκειται να βουτήξουν για τον σταυρό.




Το να βουτήξει κάποιος ανήμερα των Θεοφανίων, θεωρείται μια μεγάλη τιμή. Το να πιάσει και τον σταυρό τότε θεωρείται ευλογία. Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στην καρδιά του χειμώνα και ειδικά με άσχημο καιρό, που σύμφωνα με την ΕΜΥ θα σαρώσει την χώρα αυτές τις ημέρες;

Σας παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που καλό θα ήταν να ακολουθήσετε εφόσον αποφασίσετε να βουτήξετε στα παγωμένα νερά και να πιάσετε τον σταυρό.
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ακριβώς που θα πέσετε. Η θάλασσα ή το νερό γενικότερα το χειμώνα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να βουτήξετε σε ζεστά νερά αλλά σε παγωμένα. Έρευνες μάλιστα θέλουν τη θάλασσα της Αττικής το χειμ΄βνα να έχει μέση θερμοκρασία τους 13 – 15 βαθμούς.
Εάν είστε πάνω από 40 μην το επιχειρήσετε. Το ανθρώπινο σώμα δύσκολα προσαρμόζεται ξαφνικά σε τέτοιες θερμοκρασίες νερού, ειδικά εάν είστε και αγύμναστοι ή έχετε τα παραπάνω κιλάκια σας. Ο άνθρωπος λειτουργεί στους 37 βαθμούς, και στις μασχάλες (λόγω απώλειας θερμότητας) στους 36,6. Όταν λοιπόν πέσετε στους 13 βαθμούς οι οποίοι επειδή είναι νερό α) θα καλύψουν κάθε επιφάνεια σας και β) στο νερό χάνουμε τη θερμότητα μας 2 φορές γρηγορότερα, θα πρέπει να είστε σίγουροι και έτοιμοι.
Πριν πέσετε να έχετε κάνει μια καλή προθέρμανση με ασκήσεις που θα “ζεστάνουν” το κορμί σας. Επίσης καλό θα ήταν οι ασκήσεις αυτές να είναι σχετικά έντονες έτσι ώστε να πάρουν μπροστά και οι μύες και να είναι προετοιμασμένοι για την άμεση επαφή και το σοκ με το παγωμένο νερό.
Καλό θα ήταν πριν πάτε να πέσετε για τον σταυρό να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (πχ. Ένα κουλούρι) τουλάχιστον μια ώρα πριν .
Μόλις βγείτε από το νερό θα πρέπει να ξέρετε που είναι τα πράγματα σας και αμέσως να πάρετε την πετσέτα ή το μπουρνούζι , να σκουπιστείτε και να ντυθείτε καλά. Τα καταφέρατε στο σοκ του παγωμένου νερού, μην αρρωστήσετε από τον κρύο καιρό.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η βουτιά στα Θεοφάνια για τον σταυρό δεν είναι απλά χειμερινή κολύμβηση. Είναι ένα ξαφνικό και έντονο “πουσάρισμα” του οργανισμού για λίγα μόνο λεπτά της ώρας σε παγωμένα νερά..
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...