Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αναστέλλεται προσωρινά η καταβολή 18.228 αταυτοποίητων συντάξεων


Σε προσωρινή αναστολή καταβολής 18.228 αταυτοποίητων συντάξεων προχωρά από αυτόν τον μήνα το υπουργείο Εργασίας, μετά από εντολή του Γ. Βρούστη προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ).

Η αναστολή θα ισχύει μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ακόμα και μετά τις αυτοπρόσωπες απογραφές διαπιστώθηκε, μέσω της ΗΔΙΚΑ ότι από το σύνολο των 4.412.797 συντάξεων, ένα ποσοστό 0,4% δηλαδή 18.228 συντάξεις, δεν διαθέτει ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα ευρήματα «δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά» και αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι «το μέγεθος της ανομίας, είτε από παραλείψεις είτε από σκοπιμότητες, που υπήρχαν για χρόνια».

Σημείωσε επίσης ότι για την υπόθεση των αταυτοποίητων συντάξεων που θα ανασταλούν οι πληρωμές, έχει ήδη δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ, ειδικός λογαριασμός όπου θα παρακολουθούνται «μία προς μία» και οι 18.228 περιπτώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Όπου εντοπιστούν ευθύνες, απ’ όπου και αν προέρχονται, αυτές θα αποδοθούν άμεσα», διαμήνυσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή «όλοι θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν».



naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απόρρητη έκθεση για πετρέλαιο 500 δισ. δολαρίων στα "συρτάρια" από το 1997


Κλειδωμένη από το 1997 παρέμενε στα συρτάρια της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος απόρρητη έκθεση που αποκάλυπτε την ύπαρξη γιγαντιαίων στόχων - κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης.

Σε αυτή την έκθεση, που έφερε στο φως η Real News, περιλαμβάνονται χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται αντίστοιχες σεισμικές καταγραφές με αυτές που προέκυψαν κατά την πρόσφατη έρευνα της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή και για τις προοπτικές των εν λόγω κοιτασμάτων.

Ανάλογο ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού η άκρως εμπιστευτική έκθεση των 200 σελίδων με τον τίτλο International Mediterranean Ridge Seismic Experiment (IMERSE), όπως αποδεικνύεται, παρέμενε "θαμμένη" και αναξιοποίητη για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, έχοντας περιέλθει στα "χέρια" της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., μετά την κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου της Ελλάδος τον Απρίλιο του 1998.

"Αν είχαμε προχωρήσει τότε, σήμερα θα είχαμε συμβάσεις αφού, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες έρευνες της PGS, το έργο IMERSE ήταν άκρως επιτυχημένo", ανέφερε η τότε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., Τερέζα Φωκιανού.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1995 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MAST II από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., σε κοινοπραξία με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Geomar του Κιέλου και με τη συμμετοχή του Ιδρύματος Ecole Normale Superieure του Παρισιού, του Imperial College του Λονδίνου και των πανεπιστημίων της Τριέστης και του Μπέρμιγχαμ. Στον χώρο μεταξύ Πελοποννήσου -λιβυκών θαλάσσιων συνόρων και Κρήτης έγιναν καταγραφές συνολικού μήκους 2.650 χλμ., με τους ξένους ερευνητές να υποστηρίζουν με την τεχνογνωσία και τον θαλάσσιο εξοπλισμό το όλο εγχείρημα, ενώ η ΔΕΠ- ΕΚΥ Α.Ε. ήταν αυτή που ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανάλυσης και επεξεργασίας των δεδομένων της έρευνας, καθώς διέθετε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η εξαιρετική ποιότητα των καταγραφών εκείνης της εποχής επέτρεψε να εντοπιστούν, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, εντυπωσιακοί στόχοι πιθανών κοιτασμάτων, ένας εκ των οποίων παρουσιάζει έκταση η οποία ξεπερνά τα 1.000 τ.χλμ. Περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο, δηλαδή, από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ που έχει έκταση 370 τ.χλμ.

Μάλιστα, στην έκθεση αποτυπώνεται και η αξία των κοιτασμάτων στην εν λόγω περιοχή με μια πρώτη οικονομοτεχνική μελέτη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα ύπαρξης 80% πετρελαίου και 20% φυσικού αερίου, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι μπορεί να δώσει από 5 έως 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αξίας 500 δισ. δολαρίων και καθαρής αξίας για τα ταμεία του κράτους, αν αφαιρεθούν τα έξοδα ερευνών, 150 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά τη σύνταξη της μυστικής εκθέσεως που είχε παραδοθεί πέρυσι το καλοκαίρι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τους επιστήμονες Αντώνη Φώσκολο, Ηλία Κονοφάγο και Νίκο Λυγερό, σύμφωνα με την οποία από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίζονται γύρω από την Κρήτη το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 1,3 τρισ. δολάρια.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης ήταν η διαπίστωση ότι τα ανώτερα στρώματα των γεωλογικών στόχων αποτελούνταν από εβαπορίτες (δηλαδή άλατα του Μεσσηνίου, που δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια) και τα οποία μπορούν να εγκλωβίσουν υδρογονάνθρακες. Ανάλογη σύσταση έχουν τα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ, στα οποία αυτή τη στιγμή γίνονται γεωτρήσεις.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πωλητήριο για 28 δημόσια κτίρια


Στην πώληση και επαναμίσθωση 28 δημοσίων κτιρίων (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, αστυνομικών τμημάτων, της ΕΛΣΤΑΤ, της ΓΓΠΣ, υπουργείων και εφοριών), προχωρά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ΤΑΙΠΕΔ απηύθυνε σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία η συναλλαγή αφορά σε 28 ακίνητα, τα οποία διακρίνονται σε δύο χαρτοφυλάκια παρόμοιου μεγέθους. Οι επενδυτές που θα επιλεγούν, θα αγοράσουν τα ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ και θα συνάψουν με το ελληνικό δημόσιο μακροχρόνιες μισθώσεις. Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς των ακινήτων στη λήξη της μίσθωσης.

Τα 28 κτίρια, τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόσκληση είναι:

• Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)
• Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο
• Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
• Υπουργείο Δικαιοσύνης
• Υπουργείο Υγείας
• Υπουργείο Παιδείας
• Γενικό Χημείο του Κράτους
• Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
• ΕΛΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
• Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ)
• Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
• Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
• Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής
• Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
• ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης
• A΄ ΔΟΥ Αθηνών
• IZ΄ ΔΟΥ Αθηνών
• B΄ ΔΟΥ Κορίνθου
• B΄ ΔΟΥ Χαλκίδας
• ΔΟΥ Σταυρούπολης
• ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
• ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
• ΔΟΥ Παλλήνης
• IΘ΄ ΔΟΥ Αθηνών
• ΔΟΥ Γλυφάδας
• ΔΟΥ Χολαργού
• ΔΟΥ Κηφισιάς

Όσον αφορά στη διαδικασία, κατά την πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους εγγράφως έως τις 19 Απριλίου και να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται λεπτομερώς στην πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι υποψήφιοι αγοραστές που πληρούν τα κριτήρια, θα επιλεγούν και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, στο τέλος της οποίας θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αύξηση-«μυστήριο» στις εισπράξεις φόρων το Φεβρουάριο


Έκπληξη αλλά και… προβληματισμό προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτίναξη των εισπράξεων φόρων από τις ΔΟΥ που ήταν κατά 67% περισσότερες από τον μηνιαίο στόχο τον Ιανουάριο και 20%-30% τον Φεβρουάριο.

Το «φαινόμενο» που... χρήζει παρακολούθησης, αποκάλυψαν τα τελευταία στοιχεία της Γενικής  Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων και πιθανότατα θα αποτυπώνονται στα προσωρινά στοιχεία α΄διμήνου για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία θα ανακοινώσει στις 16.00 το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αποδεκατισμένες» από προσωπικό εφορίες εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο εισπράξεων, καθώς τα φορολογικά έσοδα (φόροι εισοδήματος κλπ) αυξήθηκαν κατά 21,5% τον Φεβρουάριο και συνολικά κατά 15,2% στο δίμηνο. Η τάση αυτή μετριάστηκε αισθητά όμως από την πτώση εσόδων από ΦΠΑ και Τελωνεία και η οποία αντανακλά την πτώση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.

Προς το παρόν, ούτε οι ίδιες οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να δώσουν σαφή εξήγηση για τη μεταστροφή της πορείας των εσόδων. Από μια πρώτη ανάγνωση όμως, διαφαίνεται πως ότι οι πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν όπως-όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους υπό το φόβο κατασχέσεων, διώξεων  και απειλών μέσω ειδοποιητηρίων και δηλώσεων που «εξαπολύθηκαν» στους οφειλέτες από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.

Εντύπωση προκαλεί και η πολύ καλή πορεία εισπράξεων από «μικρές» ΔΟΥ, ενώ τον μέσο όρο «ρίχνουν» οι μεγάλες (ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και κάποιες ΦΑΕ) κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση που απορρέει από παλαιότερα στοιχεία εισπράξεων ότι «οι οικονομικά αδύναμοι πληρώνουν ενώ οι «ισχυροί όχι».



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...