Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Σαν σήμερα 8 Μαϊου

Γεγονoτα


1821: Η μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη.
1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1886: Το φαρμακείο Τζάκομπς πουλά το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.
1970: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το τελευταίο άλμπουμ των Beatles υπό τον τίτλο «Let it Be».
1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1989: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», με έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη.
  • Γεννησεις
1828: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901. [θαν. 30/10/1910]
1884: Χάρι Τρούμαν, 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ. [θαν. 26/12/1972]
1906: Ρομπέρτο Ροσελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. [θαν. 3/6/1977]
  • Θανατοι
1794: Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ, γάλλος χημικός. Ο «πατέρας» της μοντέρνας χημείας εκτελέστηκε δια απαγχονισμού. [γεν. 26/8/1743]
1903: Πολ Γκογκέν, γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος. [γεν. 7/6/1848]
1990: Λουίτζι Νόνο, ιταλός συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής. [γεν. 29/1/1924]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πολυεθνικό «παρών» για το φωτοβολταϊκό - γίγας

Συνολικά 21 προτάσεις κατατέθηκαν στη ΔΕΗ για το έργο κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος περίπου 200 MW στον νομό της Κοζάνης.
Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες, στις 29 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση Μακροχρόνιου Στρατηγικού Εταίρου στο Πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία, εκτός από το παραπάνω project, περιλαμβάνει την κατασκευή και τη λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων και ενδεχομένως την επέκταση της μακροχρόνιας συνεργασίας σε από κοινού ανάπτυξη και άλλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και ενδεχομένως και άλλες ενεργειακές - τεχνολογικές δράσεις στην περιοχή.
Στη διαδικασία που διενήργησε η θυγατρική του ομίλου, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. συμμετέχουν εταιρείες από 9 χώρες εκτός της Ελλάδος. Ειδικότερα, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τις:
  • Lanco Solar Int. (Ινδία).
  • Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή: Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, DAMCO Energy S.A., Διεθνής Κατασκευαστική A.T.T.N.E. (Ελλάδα).
  • Toshiba και Mitsubishi Cor­poration (Ιαπωνία).
  • Siemens (Γερμανία).
  • China North Industries και ΑΤΕΣΕ Α.Ε. (Κίνα, Ελλάδα).
  • Elecnor (Ισπανία).
  • Yingli Green Energy Holding Co. (Κίνα).
  • Q-Cells SE - REC - Schneider Electric (Γερ­μανία, Νορβηγία).
  • SunEdison Hellas Solar Energy S.A. (μητρική: ΗΠΑ).
  • SPWR Solar Energeiaki Hellas (100% θυγατρική της SunPower Corp.) και METKA Α.Ε. (ΗΠΑ, Ελλάδα).
  • Enel Green Power Spa - Sharp C. - Sharp Electronics Spa (Ιταλία, Ιαπωνία).
  • EDF Energies N. (Γαλλία).
  • Hanergy Holding Group Ltd με την 5K Enterprises (Κίνα).
  • Shanghai Aerospace Auto­mobile Electromechanical (Κίνα).
  • AES Solar Energy L. (ΗΠΑ).
  • Enolia Energy S.A. - ITOCHU Cor­­­poration - Abeinsa Ingeniera y Construccion S.A. - Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγω­γής Ενέργειας Α.Ε. - Yingli Green Energy Holding Co. Ltd (Ελλάδα, Ιαπωνία, Ισπανία, Κίνα).
  • J&P AVAX S.A. - Sorgenia SpA - Wurth Solar GmbH Co., KG (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία).
  • Centrotherm Photovoltaics AG - Dongfang Electric International Corporation - DTS Hellas S.A. (Γερμανία, Κίνα, Ελλάδα).
  • Sojitz Corporation - ISOLUX INGENIERIA (Ιαπωνία, Ισπανία).
  • CEEG Research Solar Institute Co. Ltd (Κίνα).
  • GMG International Engineering & Equipment Co. Ltd - Positive Energy (Κίνα, Ελλάδα).

Η δεύτερη φάση
Μετά την εξέταση των προτάσεων, θα ενεργοποιηθεί η 2η φάση της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού εταίρου, που συνίσταται στην Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων από όσες εκ των εταιρειών ικανοποίησαν με τις προτάσεις τους τα κριτήρια αποδοχής της 1ης φάσης, δηλαδή της φάσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη μια επένδυση 600 εκατ. ευρώ αξιοποιώντας έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου θα παράγει 260.000 MWh καθαρής ενέργειας ανά έτος, θα μειώνει την εκπομπή 300.000 τόνων CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα, ενώ θα καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών για ηλεκτρική κατανάλωση.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο Μνημόνιο με αντάλλαγμα επιμήκυνση

Ενα απίστευτο θρίλερ που ξεκίνησε με καταστροφολογικά δημοσιεύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή και κατέληξε σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας και ενδεχομένως για αλλαγή των όρων του μνημονίου, εκτυλίχθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Ολα ξεκίνησαν από τις αναφορές του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστική συνάντηση των υπ. Οικονομικών της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο με βασικό θέμα την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων μεταξύ των οποίων και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας, μεταξύ άλλων, πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων αλλά και υποχώρηση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Στο προβοκατόρικο δημοσίευμα απάντησαν αμέσως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μπαράζ διαψεύσεων, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο «για ύποπτα παιχνίδια και για ανυπόστατα δημοσιεύματα που γράφονται με αδιανόητη ελαφρότητα».
Η κατάσταση περιπλέχτηκε επιτρέποντας στις φήμες να οργιάζουν και να δημιουργούν κλίμα πανικού στον κόσμο, από το γεγονός ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κρατούσαν τα στόματά τους ερμητικά κλειστά, αποφεύγοντας αρχικά να επιβεβαιώσουν ακόμη και την ύπαρξη συνάντησης.
Το κάλεσμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύσκεψη τη συγκάλεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε απόλυτα μυστικό κλίμα και συμμετείχαν οι υπουργοί Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας καθώς και ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από αναφορές διεθνών πρακτορείων ότι όντως υπάρχει υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο που συζητά όμως για Πορτογαλία, Ελλάδα και το θέμα της διαδοχής της ΕΚΤ, αλλά τίποτε περισσότερο.
Αυτό πυροδότησε νέα φημολογία και για αρκετή ώρα κυριάρχησε το σενάριο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα για λύση-πακέτο στο χρέος με αναδιάρθρωση και «κούρεμα» των ομολόγων που ήταν ακόμη απροσδιόριστο. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες που κατέφταναν από το Λουξεμβούργο και από γερμανικές πηγές απέκλειαν τα ενδεχόμενα εξόδου της χώρας από το ευρώ και «κουρέματος», βάζοντας μια νέα διάσταση στις εξελίξεις αφού άφηναν ανοιχτό το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και της αλλαγής του μνημονίου.
Τα πράγματα δεν φωτίστηκαν περισσότερο από τη μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επιβεβαιώνονταν για πρώτη φορά η σύσκεψη και η συμμετοχή του Ελληνα υπουργού, καθώς και το ότι στη συζήτηση «ούτε συζητήθηκε ούτε τέθηκε ποτέ θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Στην ανακοίνωση δεν γινόταν αναφορά για τις άλλες παραμέτρους, όπως η επιμήκυνση, και απλώς επισημαινόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Πληροφορίες από τη Βόννη έλεγαν ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από Αθήνα αλλά και από Βρυξέλλες, η επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους και από ελληνικής πλευράς, η αλλαγή των όρων του μνημονίου, με την πλατφόρμα των ελληνικών διεκδικήσεων να περιλαμβάνει την εξασφάλιση διευκολύνσεων για τους όρους και τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους.
Η συμφωνία
Πηγές από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν συμφωνία με 4 σκέλη στα οποία περιλαμβάνονται:
Πρώτον, η επιμήκυνση του συνολικού ελληνικού δανείου, δεύτερον, η χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα για να σταματήσουν οι πιέσεις των αγορών, τρίτον, η θεσμοθέτηση φόρου επί των συναλλαγών για τη στήριξη του μόνιμου μηχανισμού και η έκδοση ευρωομολόγων.
Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα του «Spiegel» έκανε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν μηδενικές πιθανότητες, για τον απλούστατο λόγο ότι εμπεριέχει κόστος μια τέτοια απόφαση που είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε όφελος.
Για την Ελλάδα, η επίδραση θα είναι πολύ χειρότερη από αυτό που αντιμετωπίζουν τώρα. Γι΄ αυτούς που σκέφτονται σωστά μέσω επιλογών, αυτό δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος.
Το χτύπημα
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικαλούνταν γερμανικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα μελετά την έξοδό της από την Ευρωζώνη, γεγονός που κινητοποίησε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτέλεσε το αντικείμενο της μυστικής συνάντησης στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ατζέντα της συνάντησης, πλέον της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, βρίσκεται και μια γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους της».
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Οι κλήσεις Γιώργου σε Ομπάμα-Μέρκελ
Το θρίλερ και το πολυδαίδαλο σκηνικό που «στήθηκε» την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, με τους ισχυρούς υπουργούς Εξωτερικών που συμμετέχουν στο G20 και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την Ελλάδα, δεν είχαν για τους γνωρίζοντες τα χαρακτηριστικά ενός απόλυτου αιφνιδιασμού. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αρκετά εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του νέου ελέγχου της τρόικας (που ήρθε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη) είχε ξεκινήσει έναν νέο μαραθώνιο επαφών με ισχυρούς ηγέτες στην Ευρώπη.
Αναλυτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ανταλλαγή «μηνυμάτων» με τις ΗΠΑ και «ανοιχτή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και Ελληνες τραπεζίτες. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να κρατήσει μυστικές τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού και όταν έγιναν γνωστές (όπως έγραψε το περασμένο «Εθνος της Κυριακής») κράτησε χαμηλά το θέμα. «Ο πρωθυπουργός έχει τακτικότατες επαφές με ξένους ηγέτες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μη διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες. Ανάλογες κινήσεις έκαναν και ο Γ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το φιάσκο των Ολυμπιακών αγώνων

Τη στιγμή που κάθε Αυστραλός έδωσε για τους αγώνες του Σίδνεϊ το ποσό των 75 ευρώ, νέα στοιχεία που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν το χρυσό ολυμπιακό κατά κεφαλήν χαράτσι για την οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που ανέρχεται στα 843,604 ευρώ και το οποίο προέκυψε από εξωπραγματικές υπερκοστολογήσεις έργων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, τα νέα στοιχεία ρίχνουν φως στα έργα και τις ημέρες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, την περίοδο της Ολυμπιάδας.
Ο λόγος για το σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με απευθείας αναθέσεις από την Ομοσπονδία για πέντε ολυμπιακά έργα, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.
Κόλαφος ήταν το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αφού εντοπίστηκαν σοβαρές παρατυπίες, ύποπτες αναθέσεις και υπερκοστολογήσεις.
Πάντως, παραδόξως η υπόθεση έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη εκδικαστεί, παρότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του υπουργείου Οικονομικών, το 2005, προκύπτει ότι η Ολυμπιάδα του 2004 ήταν απόλυτα κρατοδίαιτη, με την χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα να φτάνει στο 16%.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, οι επιτελείς της Οργανωτικής Επιτροπής υποκοστολογούσαν μεγάλα έργα, για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις κατά τη περίοδο προετοιμασίας των Αγώνων, ενώ λίγους μήνες μετά την τέλεσή τους, άλλαξαν εντελώς τακτική, υπερκοστολογώντας τα με... γεωμετρική πρόοδο.
Και κάπως έτσι, το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών αγωνιστικών εγκαταστάσεων, υπερκοστολογήθηκε κατά 423%, ενώ μόνο στο σύμπλεγμα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας, η διακύμανση εκτοξεύτηκε  στο... 2.074%.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στέγνωσε το κράτος από ρευστό

Στο κίνημα "Δεν πληρώνω" φαίνεται πως έχει προσχωρήσει και το Δημόσιο, καθώς έχει υιοθετήσει την πρακτική της αθέτησης πληρωμών, μεταθέτοντας τις οφειλές του στο μέλλον. Αποτέλεσμα, το ποσό που λείπει από την αγορά να υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ και να επιτείνεται η οικονομική ασφυξία.
Το 2010 οι οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Οι αστοχίες του πρώτου τριμήνου του 2011 στο σκέλος των εσόδων οδηγούν σε νέες περικοπές δαπανών. Αυτή η λογιστική τακτοποίηση, όμως, έχει ορατές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και εν τέλει σε όλο τον κόσμο.
Η πληγή των δημοσίων έργων
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", οι βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο, εάν συνυπολογιστούν και τα έργα των οποίων η παραλαβή καθυστερεί λόγω έλλειψης κονδυλίων, τότε το συνολικό ποσό που καθυστερεί να αποδοθεί υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στο κόκκινο οι προμήθειες
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και των ταμείων μετατίθενται από τρίμηνο σε τρίμηνο, με συνέπεια το κουβάρι των χρεών να διογκώνεται συνεχώς, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Σε 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές υλικού, και 1,4 δισ. ευρώ οι οφειλές μαζί με τα ταμεία για φάρμακα. Στάση πληρωμών έχουν κάνει άτυπα και οι δήμοι των οποίων τα χρέη προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, οργανισμούς) ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Στο παιχνίδι και ο ΦΠΑ
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ιδιότυπης στάσης πληρωμών είναι η καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ. Το ποσό που οφείλεται υπολογίζεται από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ. Και δεν είναι μόνον η επιστροφή του ΦΠΑ. Στη φορολογία φυσικών προσώπων οι επιστροφές φόρου προς τους δικαιούχους για το 2010 ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί.
Η μετάθεση πληρωμών είναι γενική πρακτική σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, στο σκέλος των λειτουργικών τους εξόδων. Με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκε η συγκράτηση των λεγόμενων καταναλωτικών δαπανών του προϋπολογισμού στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο. Οι προμήθειες της κεντρική διοίκησης ήταν μόλις 7 εκατ. ευρώ και οι λειτουργικές της δαπάνες 62 εκατ. ευρώ.
Το άλλο μαξιλάρι της κυβέρνησης είναι οι δημόσιες επενδύσεις. Σε σύνολο 8,5 δισ. ευρώ που προϋπολογίζονται να διατεθούν το 2011 έχουν καταβληθεί μόλις 677 εκατ. ευρώ.
Ο επιχειρηματικός κόσμος κάνει λόγο για στάση πληρωμών του Δημοσίου και με τη σειρά του δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το κράτος και τους εργαζόμενους μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Και το γαϊτανάκι πάει στα ασφαλιστικά ταμεία, από εκεί στα νοσοκομεία, επιστρέφει στις εταιρείες και διαχέεται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και στους εργαζόμενους.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...