Ενα απίστευτο θρίλερ που ξεκίνησε με καταστροφολογικά δημοσιεύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή και κατέληξε σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας και ενδεχομένως για αλλαγή των όρων του μνημονίου, εκτυλίχθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Ολα ξεκίνησαν από τις αναφορές του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστική συνάντηση των υπ. Οικονομικών της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο με βασικό θέμα την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων μεταξύ των οποίων και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας, μεταξύ άλλων, πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων αλλά και υποχώρηση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Στο
προβοκατόρικο δημοσίευμα απάντησαν αμέσως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μπαράζ διαψεύσεων, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο «για ύποπτα παιχνίδια και για ανυπόστατα δημοσιεύματα που γράφονται με αδιανόητη ελαφρότητα».
Η κατάσταση περιπλέχτηκε επιτρέποντας στις φήμες να οργιάζουν και να δημιουργούν κλίμα πανικού στον κόσμο, από το γεγονός ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κρατούσαν τα στόματά τους ερμητικά κλειστά, αποφεύγοντας αρχικά να επιβεβαιώσουν ακόμη και την ύπαρξη συνάντησης.
Το κάλεσμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύσκεψη τη συγκάλεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε απόλυτα μυστικό κλίμα και συμμετείχαν οι υπουργοί Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας καθώς και ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από αναφορές διεθνών πρακτορείων ότι όντως υπάρχει υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο που συζητά όμως για Πορτογαλία, Ελλάδα και το θέμα της διαδοχής της ΕΚΤ, αλλά τίποτε περισσότερο.
Αυτό πυροδότησε νέα φημολογία και για αρκετή ώρα κυριάρχησε το σενάριο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα για λύση-πακέτο στο χρέος με αναδιάρθρωση και «κούρεμα» των ομολόγων που ήταν ακόμη απροσδιόριστο. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες που κατέφταναν από το Λουξεμβούργο και από γερμανικές πηγές απέκλειαν τα ενδεχόμενα εξόδου της χώρας από το ευρώ και «κουρέματος», βάζοντας μια νέα διάσταση στις εξελίξεις αφού άφηναν ανοιχτό το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και της αλλαγής του μνημονίου.
Τα πράγματα δεν φωτίστηκαν περισσότερο από τη μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επιβεβαιώνονταν για πρώτη φορά η σύσκεψη και η συμμετοχή του Ελληνα υπουργού, καθώς και το ότι στη συζήτηση «ούτε συζητήθηκε ούτε τέθηκε ποτέ θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Στην ανακοίνωση δεν γινόταν αναφορά για τις άλλες παραμέτρους, όπως η επιμήκυνση, και απλώς επισημαινόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Πληροφορίες από τη Βόννη έλεγαν ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από Αθήνα αλλά και από Βρυξέλλες, η επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους και από ελληνικής πλευράς, η αλλαγή των όρων του μνημονίου, με την πλατφόρμα των ελληνικών διεκδικήσεων να περιλαμβάνει την εξασφάλιση διευκολύνσεων για τους όρους και τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους.
Η συμφωνία
Πηγές από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν συμφωνία με 4 σκέλη στα οποία περιλαμβάνονται:
Πρώτον, η επιμήκυνση του συνολικού ελληνικού δανείου, δεύτερον, η χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα για να σταματήσουν οι πιέσεις των αγορών, τρίτον, η θεσμοθέτηση φόρου επί των συναλλαγών για τη στήριξη του μόνιμου μηχανισμού και η έκδοση ευρωομολόγων.
Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε από το δημοσίευμα του «Spiegel» έκανε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν μηδενικές πιθανότητες, για τον απλούστατο λόγο ότι εμπεριέχει κόστος μια τέτοια απόφαση που είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε όφελος.
Για την Ελλάδα, η επίδραση θα είναι πολύ χειρότερη από αυτό που αντιμετωπίζουν τώρα. Γι΄ αυτούς που σκέφτονται σωστά μέσω επιλογών, αυτό δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος.
Το χτύπημα
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel επικαλούνταν γερμανικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα μελετά την έξοδό της από την Ευρωζώνη, γεγονός που κινητοποίησε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτέλεσε το αντικείμενο της μυστικής συνάντησης στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στην ατζέντα της συνάντησης, πλέον της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, βρίσκεται και μια γρήγορη αναδιάρθρωση του χρέους της».
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Οι κλήσεις Γιώργου σε Ομπάμα-Μέρκελ
Το θρίλερ και το πολυδαίδαλο σκηνικό που «στήθηκε» την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, με τους ισχυρούς υπουργούς Εξωτερικών που συμμετέχουν στο G20 και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την Ελλάδα, δεν είχαν για τους γνωρίζοντες τα χαρακτηριστικά ενός απόλυτου αιφνιδιασμού. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αρκετά εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του νέου ελέγχου της τρόικας (που ήρθε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη) είχε ξεκινήσει έναν νέο μαραθώνιο επαφών με ισχυρούς ηγέτες στην Ευρώπη.
Αναλυτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ανταλλαγή «μηνυμάτων» με τις ΗΠΑ και «ανοιχτή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και Ελληνες τραπεζίτες. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να κρατήσει μυστικές τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού και όταν έγιναν γνωστές (όπως έγραψε το περασμένο «Εθνος της Κυριακής») κράτησε χαμηλά το θέμα. «Ο πρωθυπουργός έχει τακτικότατες επαφές με ξένους ηγέτες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μη διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες. Ανάλογες κινήσεις έκαναν και ο Γ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του.
ethnos.gr