Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Αυτοί είναι οι νικητές της κάλπης


Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα όλα τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών ανά Περιφέρεια.  
 
Επικρατείας:

Αθανασίου Χαράλαμπος, Νέα Δημοκρατία 
Χρύσανθος Λαζαρίδης, Νέα Δημοκρατία
Γιάννης Μιχελάκης, Νέα Δημοκρατία
Εμμανουήλ Γλέζος, ΣΥΡΙΖΑ
Θεανώ Φωτίου, ΣΥΡΙΖΑ
Τέρενς Κουίκ, Ανεξάρτητοι Έλληνες 
Μιχάλης Γιαννάκης, Ανεξάρτητοι Έλληνες
Πύρρος Δήμας, ΠΑΣΟΚ
Φώφη Γεννηματά, ΠΑΣΟΚ
Θανάσης Παφίλης, ΚΚΕ
Παππάς Χρήστος, Χρυσή Αυγή 
Λυκούδης Σπύρος, Δημοκρατική Αριστερά 

Α΄ Αθηνών

Με ενσωμάτωση 99,96% του εκλογικού αποτελέσματος

ΝΔ:  Εκλέγονται οι Ολγα Κεφαλογιάννη (11.680), Δημήτρης Αβραμόπουλος (10.893), Νικήτας Κακλαμάνης (9.149), Φωτεινή Πιπιλή(9.037), Βασίλης Κικίλιας (8.893), Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης (8.535), Προκόπης Παυλόπουλος (7.755) και Ανδρέας Ψυχάρης (4.793). 

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Αλέξης Τσίπρας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Βούτσης.

ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Κώστας Σκανδαλίδης (8.904). Μένουν εκτός Διαμαντοπούλου Άννα, Αλευράς Νάσος, Γερουλάνος Παύλος, Οικονόμου Παντελής, Παπουτσής Χρήστος.

Β΄ Αθηνών

ΝΔ: Εκλέγονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης (8.783), Κωστής Χατζηδάκης (8.609), Σοφία Βούλτεψη (8.064), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (7.278), Αργύρης Ντινόπουλος (6.919), Σπυρίδων- Αδωνις Γεωργιάδης (6.864), Βαγγέλης- Βασίλειος Μεϊμαράκης (6.609), Άριστόβουλος (Άρης) Σπηλιωτόπουλος (6.332), Γεράσιμος Γιακουμάτος (6.076), Παναγιώτης (Πάνος) Παναγιωτόπουλος (5.540), Αννα Καραμανλή (5.500), Βύρων Πολύδωρας (5.291), Αικατερίνη Σιδηροπούλου- Παπακώστα (4.689), Γιάννης Παπαθανασίου (4.398). 

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Δραγασάκης, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Στρατούλης, Ολγα- Νάντια Βαλαβάνη, Πέτρος Τατσόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΠΑΣΟΚ: Εκλέγονται οι Ανδρέας Λοβέρδος (15.047), Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (7.217), Μίμης Ανδρουλάκης (6.914), Απόστολος Κακλαμάνης (6.452). Μένουν εκτός: Ραγκούσης Ιωάννης, Ευθυμίου Πέτρος, Δρέττα Αθηνά, Κουτρουμάνης Γεώργιος, Αποστολάκη Μιλένα, Ρέππας Δημήτρης, Βούρος Ιωάννης, Νταλάρα Άννα, Πρωτόπαπας Χρήστος, Χυτήρης Τηλέμαχος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα.

Περιφέρεια Αττικής

ΝΔ:  Εκλέγονται οι Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης 
Μπούρας. 

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Αλέξης Μητρόπουλος και Νάσος Αθανασίου.

ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Α΄ Πειραιώς

Με ενσωμάτωση 99,74% στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος

ΝΔ: Εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (5.309). 

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται ο Θοδωρής Δρίτσας.

ΠΑΣΟΚ: Δεν εκλέγεται βουλευτής.

Β' Πειραιώς, 

Mε ενσωμάτωση 100% του εκλογικού αποτελέσματος, 

ΝΔ: Εκλέγεται ο Γιάννης Τραγάκης (3.433). Εκτός μένουν οι Νεράντζης Αναστάσιος και Κρανιδιώτης Φαήλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευγενία Βαμβακά.

ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Δημήτρης Λιντζέρης (2.722). Μένουν εκτός οι Νιώτης Γρηγόρης και Διαμαντίδης Ιωάννης.

Α΄ Θεσσαλονίκης

ΝΔ: Εκλέγονται οι Κωσταντίνος Καραμανλής, Kώστας Γκιουλέκας, Καλαφάτης Σταύρος, Ιωαννίδης Ιωάννης, Ράπτη Ελένη, Ορφανός Γιώργος
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγονται οι Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος), Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδης Ιωάννης
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκλέγονται οι Αηδονόπουλος Χαράλαμπος (Χάρης), Γιαταγάνη Χρυσούλα- Μαρία
ΚΚΕ: Ζιώγας Ιωάννης, Κωνσταντινίδης Θεοδόσιος
ΠΑΣΟΚ: Μαγκριώτης Ιωάννης
ΔΗΜΑΡ: Ξηροτύρη- Αικατερινάρη Ασημίνα
Χρυσή Αυγή: Γρέγος Αντώνιος

Β΄ Θεσσαλονίκης 

ΝΔ: Εκλέγεται ο Θεόδωρος Καράογλου 
ΣΥΡΙΖΑ: Εκλέγεται η Ευαγγελία Αμμανατίδου 
ΠΑΣΟΚ: Εκλέγεται ο Χάρης Τσιόκας 
ΚΚΕ: Εκλέγεται η Ελένη Γερασιμίδου 
ΔΗΜΑΡ: Εκλέγεται η Αικατερίνη Μάρκου 
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Εκλέγονται οι Ξουλίδου Σταυρούλα, Απόστολος Χαρουπάκης 
Χρυσή Αυγή: Εκέγεται ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος  
 

Πελοπόννησος 


Εννέα νέα πρόσωπα καταλαμβάνουν βουλευτικές έδρες από την περιφέρεια Πελοποννήσου. 
 

Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι οι τριεδρικές περιφέρειες της Πελοποννήσου, Λακωνίας και Αργολίδας, παύουν να θεωρούνται παραδοσιακά «κάστρα» της ΝΔ, ενώ και στους πέντε νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου για πρώτη φορά εκλέγονται βουλευτές με την αριστερά.   

Ειδικότερα, στην Αργολίδα με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων επανεκλέγονται, από την ΝΔ ο Γιάννης Ανδριανός με 6.267 ψήφους κι από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης με 5.100 ψήφους, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής ο Δημήτρης Κοδέλας με 1.464 ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.   
 
Στη Λακωνία, υπολείπονται 11 εκλογικά τμήματα να καταμετρηθούν, δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα αφού η διαφορά των σταυρών μεταξύ πρώτου και δεύτερου είναι τεράστια. Έτσι επανεκλέγονται από την ΝΔ ο Θανάσης Δαβάκης με 6.557 ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με 6.002 ψήφους, ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γεωπόνος Σταύρος Αραχωβίτης με 1.397 ψήφους.   

Στη Μεσσηνία με καταμετρημένους τους σταυρούς στα 440 από τα 492 εκλογικά τμήματα εκλέγονται με την ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και επανεκλέγεται στην δεύτερη έδρα που λαμβάνει το κόμμα στο νομό ο Γιάννης Λαμπρόπουλος με 11.206 ψήφους κι ακολουθεί με 9.167 ψήφους ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ο οποίος εκλέγεται βουλευτής στην περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρατήσει την έδρα της Μεσσηνίας. Την έδρα του ΠΑΣΟΚ στο νομό κερδίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου με 5.728 ψήφους και για πρώτη φορά εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος με 4.415 ψήφους και με την ''Χρυσή Αυγή'' ο Δημήτρης Κουκούτσης με 3.082 ψήφους.   
 
Στην Αρκαδία επανεκλέγονται με την ΝΔ ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος με 4.833 ψήφους και με το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 3.322 ψήφους, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο γιατρός Κώστας Ζαχαριάς με 1.674 ψήφους. Στην Αρκαδία υπολείπονται να καταμετρηθούν οι σταυροί σε 90 ακόμα εκλογικά τμήματα, όμως η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων είναι τέτοια που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί.   
 
Τέλος, στην τετραεδρική περιφέρεια της Κορινθίας όλοι όσοι κερδίζουν έδρα στη Βουλή εκλέγονται βουλευτές για πρώτη φορά. Το ΠΑΣΟΚ παρότι καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό δεν εκλέγει βουλευτή, ενώ στην απελθούσα Βουλή είχε εκλέξει 3 βουλευτές στο νομό. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η καταμέτρηση γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό και υπολείπονται να καταμετρηθούν 64 εκλογικά τμήματα. Να επισημάνουμε δε, ότι μέχρι πριν από λίγη ώρα έδιναν μάχη ψήφο - ψήφο ο πρώην βουλευτής Κώστας Κόλλιας με τον γιο του αντιπροέδρου της ΝΔ,Χρήστο Δήμα.   
 

Πιο συγκεκριμένα, με τη ΝΔ εκλέγεται ο τέως νομάρχης Νίκος Ταγαράς με 5.656 ψήφους και ο Χρήστος Δήμας με 5.360 ψήφους. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται η Μαρία Θελερίτη με 3.537 ψήφους και την έδρα της ''Χρυσής Αυγής'' καταλαμβάνει ο Ευστάθιος Μπούκουρας με 4.665 ψήφους.
 
 
Αχαΐα
 
 
Στο ΠΑΣΟΚ που εκλέγει μία έδρα, πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολουθούν οι Κώστας Σπηλιόπουλος και Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Από το ΚΚΕ που εκλέγει έναν βουλευτή, προηγούνται οι Νίκος Καραθανασόπουλος και Δημήτρης Αγγελόπουλος, ενώ στην Δημοκρατική Αριστερά προηγείται ο Νίκος Τσούκαλης και ακολουθεί η Ελένη Ακτύπη. Από το ψηφοδέλτιο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» προηγείται ο Γιώργος Νταβρής και ακολουθεί η Σπυριδούλα Αναγνωστοπούλου. Τέλος από τη Χρυσή Αυγή πρώτος έρχεται σε σταυρούς ο Μιχάλης Αρβανίτης και έπεται ο Αναστάσιος Γιαχαλής.
 

Ηλεία
 

Στην Ηλεία με καταμετρημένες τις ψήφους στα 403 εκλογικά τμήματα από τα 431 η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει δύο έδρες και προηγούνται οι Κώστας Τζαβάρας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος και Θεόδωρος Βλαγκούλης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγει μία έδρα προηγούνται οι Ευσταθία Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και ο Γεράσιμος Μπαλαούρας και από το ΠΑΣΟΚ, που επίσης καταλαμβάνει μία έδρα, προηγούνται οι Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κατρίνης. Επίσης από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» που εκλέγουν έναν βουλευτή, προηγούνται σε σταυρούς οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ενώ από τη Χρυσή Αυγή, που επίσης παίρνει μία έδρα, προηγούνται οι Νικόλαος Κρέσπης και Κωνσταντίνα Χρυσαυγή.


Αιτωλοακαρνανία


Στην Αιτωλοακαρνανία, όπου είναι μικρότερος ο αριθμός των καταμετρημένων ψήφων, στα 192 από τα 563 εκλογικά τμήματα οι υποψήφιοι βουλευτές που προηγούνται είναι οι εξής: Από τη Νέα Δημοκρατία που καταλαμβάνει δύο έδρες προηγούνται οι Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Νίκος Καραπάνος και Γιώργος Παπαναστασίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που κερδίζει μία έδρα προηγούνται σε σταυρούς οι Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ που και αυτό καταλαμβάνει μία έδρα προηγούνται οι Χρήστος Βερελής και Θανάσης Μωραΐτης. Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» που επίσης εκλέγουν ένα βουλευτή, προηγούνται οι Δημήτρης Σταμάτης και Αγγελική Αναγνωστοπούλου. Από το ΚΚΕ που εκλέγει έναν βουλευτή προηγούνται οι Νίκος Μωραΐτης και Παναγιώτης Νικολόπουλος, ενώ από τη Δημοκρατική Αριστερά που εκλέγει και αυτή έναν βουλευτή, εκτός του Φώτη Κουβέλη, προηγούνται οι Παύλος Θεοδωρίδης και Βασίλης Πατρώνης. Τέλος από τη Χρυσή Αυγή που εκλέγει έναν βουλευτή, προηγούνται σε σταυρούς οι Κώστας Μπαρμπαρούσης και Λεωνίδας Σταθόπουλος.
 

Θεσπρωτία


Στη μονοεδρική Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας η ΝΔ παίρνει την έδρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε 162 από τα 164 εκλογικά τμήματα του Νομού, βουλευτής Θεσπρωτία εκλέγεται ο Αντώνης Μπέζας. 
 

Με καταμετρημένο στο σύνολο των ψηφοδελτίων ο Δημήτρης Τσουμάνης από την Ν.Δ. και ο Βασίλης Ιωάννου από το ΠΑΣΟΚ είναι οι νέοι βουλευτές Πρέβεζας.  Οι Γιώργος Στύλιος από τη ΝΔ, ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ και η κυρία Όλγα Γεροβασίλη από το ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι νέοι Βουλευτές του Νομού 'Αρτας.  

 

Ιωάννινα

Τις πέντε έδρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων κερδίζουν οι: Κωνσταντίνος Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης από τη ΝΔ, ο Χρήστος Μαντάς με το ΣΥΡΙΖΑ,ο Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Έξαρχος από το ΚΚΕ.  Από τη Νέα Δημοκρατία, που καταλαμβάνει δύο έδρες, προηγούνται οι Αθανάσιος Νταβλούρος, Νίκος Νικολόπουλος και Μιχάλης Μπεκίρης.  Στον ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγει επίσης δύο έδρες, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, προηγούνται σε σταυρούς οι Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
 
Κρήτη


Τρία νέα πρόσωπα καταλαμβάνουν βουλευτική έδρα στο νομό Ηράκλειου μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Πρόκειται για τον Μάξιμο Σενετάκη από τη ΝΔ, τον Νότη Μαριά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Μανώλη Συντιχάκη από το ΚΚΕ.    

Με βάση και τα επίσημα αποτελέσματα στο 99,44% στο νομό Ηρακλείου, εκλέγονται:
     
Με τη ΝΔ τρεις βουλευτές. Είναι οι Μανώλης Κεφαλογιάννης (9.935), Μάξιμος Σενετάκης (4.304) και Γιώργος Δεικτάκης (4.017).   Με το ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου (11.547).  Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης (9.059).  Με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Γιάννης Μιχαλογιαννάκης (9.101).  Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες οΝότης Μαριάς (10.350). Με το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντιχάκης (4.113)  


Στο νομό Λασιθίου, με καταμετρημένο το 84,48%, προηγούνται αισθητά από τους συνυποψήφιους τους και επανεκλέγονται από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Καρχιμάκης (4.586) και από τη ΝΔ ο Γιάννης Πλακιωτάκης (3.161).      


Στο νομό Χανιών, για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Γιώργος Σταθάκης με 5169 ψήφους ενώ για τη Ν.Δ. οι Μανούσος Βολουδάκης (4428), Κυριάκος Βιρβιδάκης (2232) και Κωνσταντίνος Γύπαρης (1807).
 

Θεσσαλία 
 
 
Δύο έδρες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και από μία τα λοιπά κόμματα στην οκταεδρική περιφέρεια του νομού Λάρισας.
 

Στο νομό πρώτη, βάσει των συνολικών αποτελεσμάτων, κατατάσσεται η ΝΔ (21,09%), δεύτερο το ΠΑΣΟΚ (14,27%) και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ (14,13%)


Οσον αφορά στους εκλεγέντες βουλευτές, με καταμετρημένα τα 475 τμήματα από το 509 συνολικά εκλέγονται:
 

Aπό τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται Μάξιμος Χαρακόπουλος (17.775), Χρήστος Κέλλας (10.627), από το ΠΑΣΟΚ ο Φίλιππος Σαχινίδης (10.302), από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης (9522), από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη (7096), από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Χρήστος Ζώης (8404). Από τη Δημοκρατική Αριστερά οΘωμάς Ψύρρας (1940) και από τη Χρυσή Αυγή ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (3895).
 

Δεν εκλέγει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ στον Νομό Μαγνησίας οπού και κατατάσσεται τέταρτο, ενώ χωρίς έδρα έμεινε και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερος. Και στο νομό Μαγνησίας βάσει των συνολικών αποτελεσμάτων η ΝΔ κατατάσσεται πρώτη (20,12%) και οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως με καταμετρημένο το σύνολο των 342 εκλογικών τμημάτων:
 

Από τη ΝΔ εκλέγεται ο Θανάσης Νάκος (8781) από το ΚΚΕ ο Απόστολος Νάνος (4074), από την Δημοκρατική Αριστερά ο Παρίσης Μουτσινάς (1492), από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (4376) και από τη Χρυσή Αυγή ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος (3117).
 


Δυτική Μακεδονία
 
Συνολικά 10 βουλευτές εκλέγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τέσσερις έδρες κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, δύο το ΠΑΣΟΚ, δύο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και από μία το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά. Στην Κοζάνη εκλέγονται πέντε βουλευτές, στη Φλώρινα δύο, στην Καστοριά δύο και στα Γρεβενά ένας.
 

Ειδικότερα στην εκλογική περιφέρεια της Κοζάνης και σε σύνολο 351 επί 370 εκλογικών τμημάτων, την έδρα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να καταλαμβάνει ο Γιώργος Κασαπίδης (9.759 ψήφους) ενώ του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος με 5.800 ψήφους. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που κερδίζουν επίσης μία έδρα προηγείται σε σταυρούς η Ραχήλ Μακρή (2.298) και από το ΚΚΕ ο Κώστας Σταμπολίδης (2.696). Από τη Δημοκρατική Αριστερά, που κερδίζει την πέμπτη έδρα για την Κοζάνη, τις περισσότερες ψήφους συγκεντρώνει μέχρι στιγμής η Θεοδώρα Τσικαρδάνη (1.333).
 

Στα Γρεβενά τέλος έχουν καταμετρηθεί οι σταυροί στα 82 από τα 129 εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία, για την έδρα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται σε ψήφους ο Τιμολέων Κοψαχείλης με 2128 έναντι 1667 του Απόστολου Τσένη.
 

Στη Φλώρινα και σύμφωνα με την καταμέτρηση των σταυρών στα 197 από τα 198 εκλογικά τμήματα, την έδρα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι κερδίζει ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης με 2.973 σταυρούς και του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαμαράς με 3.757.
 
Στην Καστοριά, η καταμέτρηση έχει ολοκληρωθεί στα 136 από τα 152 εκλογικά τμήματα. Για την έδρα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται η Μαρία Αντωνίου (2895) και για την έδρα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Συμεών Κουμπάνης με 1441 σταυρούς.
 
 
Σάμος 
 

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Μαυρατζώτης, υποψήφιος του ΚΚΕ, είναι ο νέος βουλευτής της Σάμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στα 97 από τα 116 εκλογικά τμήματα.  Ειδικότερα, ο κ. Μαυρατζώτης λαμβάνει 2.787 ψήφους, κερδίζοντας τη μονοεδρική της Σάμου. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που η Σάμος εκλέγει βουλευτή του ΚΚΕ και παίρνει τόσο μεγάλο ποσοστό. Στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων, ψήφισαν 27.540 πολίτες, τα έγκυρα ήταν 26.720, τα άκυρα 643, λευκά 177 και το ποσοστό συμμετοχής 50,77%.   
 

Δωδεκάνησα 
 
 
Ανατροπή πολιτικού σκηνικού υπήρξε και στα Δωδεκάνησα αφού το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του σε πανελλήνιο επίπεδο, με 37 ποσοστιαίες μονάδες. Από 54% που είχε στις εκλογές του 2009 έφτασε στο 17,04% και είναι το τρίτο κόμμα στο νομό μετά τη Νέα Δημοκρατία και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.  Το κόμμα του κ. Καμμένου κατέγραψε ποσοστό 17,9% το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ πρώτο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία με 18,5%. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του Συνασπισμού που κατέγραψε ποσοστό 11,3%, που όμως δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή. 

  
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εκλέγονται: Με τη Νέα Δημοκρατία τρεις βουλευτές. Είναι τρία νέα πρόσωπα και συγκεκριμένα ο δικηγόρος Βασίλης Υψηλάντης, ο πανεπιστημιακός Μάνος Κόνσολας και ο οικονομολόγος Γιάννης Παππάς.    
 

Με τους ''Ανεξάρτητους Έλληνες'' η Μίκα Ιατρίδη (που είχε διαγραφεί από την ΝΔ επειδή δεν είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο). Για το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιώργος Νικητιάδης παλεύουν ακόμα για την έδρα, με διαφορά ελάχιστων ψήφων μεταξύ τους.
 

Σέρρες
 

Στο 99,38% των αποτελεσμάτων στο νομό Σερρών εκλέγονται με τη ΝΔ τρεις βουλευτές, οι Μενέλαος Βλάχβεης (13.020), η Φωτεινή Αραμπατζή (9.806) και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (8.766).  Με το ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεται ο πρώην υφυπουργός υγείας, Μάρκος Μπόλαρης (9.730), με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρία Κόλια- Τσαρουχά (6735), με τη Χρυσή Αυγή ο Νικήτας Σιώης (2880) και με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Φωτίου Ευάγγελος Φωτίου (1140).
 

Κιλκίς 


Με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση στο νομό Κιλκίς εκλέγονται, με τη ΝΔ ο Γιώργος Γεωργαντάς, τον ΣΥΡΙΖΑ η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Παραστατίδης.     

 
Έβρος 

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, δυο έδρες παίρνει η Νέα Δημοκρατία και από μία το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ειδικότερα, βουλευτές εκλέγονται:  Από την Νέα Δημοκρατία, οι Κυριάκος Γεροντόπουλος με 11.248 ψήφους καιΑλέξανδρος Δερμεντζόπουλος με 8.962 ψήφους.  Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Ντόλιος με 6.305 ψήφους.  Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Μαρίνος Ουζουνίδης με 2.559 ψήφους.  
  

Ροδόπη 


Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης από την μέχρι στιγμής καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγουν από ένα βουλευτή. Ο Χατζή Οσμάν Αχμέτ με 10681ψήφους εκλέγεται από το ΠΑΣΟΚ.  Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με 7.749 ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.  Ο Καρα Γιουσούφ Αϊχαν με 2.886 ψήφους εκλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ         
 

Ξάνθη 


Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τα καταμετρημένα μέχρι τώρα ψηφοδέλτια στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, εκλέγουν από έναν βουλευτή:  Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν με 9.755 ψήφους. Από τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξανδρος Κοντός με 5.465 ψήφους. Από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτριος Σαλτούρος με 1.752 ψήφους  
 

Πέλλα 


Με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση στο νομό Πέλλας εκλέγονται: Με τη ΝΔ οι Γιώργος Καρασμάνης, Αλκιβιάδης Νουσηκύρου. Με το ΠΑΣΟΚ η Θεοδώρα Τζάκρη. Με τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες ο Αθανάσιος Γραμματικόπουλος     


Πιερία 


Με τη μέχρι τώρα καταμέτρηση στο νομό Πιερίας εκλέγονται: Με τη ΝΔ οι Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χριστογιάννης.  Με τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες ο Ευγένιος Παπαδόπουλος.


Κέρκυρα
 

Στην Κέρκυρα πρώτο κόμμα αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω του τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα του, την οποία απέσπασε το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε βουλευτή τον πολιτικό μηχανικό Στέφανο Σαμοίλη. Την βουλευτική έδρα του ΚΚΕ κερδίζει ο (επανεκλεγής) Μπάμπης Χαραλάμπους, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η καταμέτρηση ψήφων της Ν.Δ. καθώς ο Νίκος Δένδιας προηγείται ελάχιστους σταυρούς του συνυποψηφίου του Στέφανου Γκίκα.    


Λευκάδα 


Στην μονοεδρική περιφέρεια Λευκάδας την έδρα κερδίζει η Ν.Δ. ενώ εξελίσσεται σε θρίλερ η μάχη του σταυρού. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων των 28 τμημάτων και του εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών στην Θεσσαλονίκη το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής: Θ.Σολδάτος: 1.821, Ξ.Βεργίνης:1.818 Βάσει των στοιχείων αυτών βουλευτής Λευκάδας είναι ο Θοδωρής Σολδάτος. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Βεργίνης πρόκειται να καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.   Με καταμετρημένο στο σύνολο των ψηφοδελτίων στα 78 εκλογικά τμήματα, η Ν.Δ έχει ποσοστό 25,25%, ενώ στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 16,02% και στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13,99%.     
 


Κεφαλλονιά - Ζάκυνθος 
 
 
Τη μονοεδρική της Κεφαλληνίας-Ιθάκης κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου πρώην προϊσταμένη της Πολεοδομίας. Στα 119 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 120, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 18,88 και 4.660 ψήφους έναντι 18,01 και 4.446 ψήφους της ΝΔ. Στην Ζάκυνθο, η Ν.Δ. κερδίζει την έδρα της μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, συγκεντρώνοντας 4949 ψήφους έναντι 3768 του ΣΥΡΙΖΑ. Με 1.332 σταυρούς ο Διονύσης Γάσπαρος , εκλέχθηκε βουλευτής Ζακύνθου. 


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τήρηση του μνημονίου ζητούν Βρυξέλλες και Βερολίνο


Μηνύματα προς την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να τηρήσει τους όρους του μνημονίου και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των εταίρων της στέλνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο την επομένη των εκλογών.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιεί για τις καταστροφικές, όπως λέει, συνέπειες, που θα είχε μια πιθανή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ελπίζει και αναμένει ότι η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει», στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης της χώρας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε.

Όπως σημείωσε, «η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος υπογράμμισε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συμφώνου.


zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι κάλπες της οργής και το χαστούκι στον δικομματισμό


Η οργή των Ελλήνων για τα διαρκή μέτρα λιτότητας, που το περασμένο καλοκαίρι αποτυπώθηκε έντονα στους δρόμους, βρήκε και τον δρόμο της προς την κάλπη.
Για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση, συγκεντρώνοντας 13,19% και 18,87% αντίστοιχα με καταγεγραμμένο το 99,25%.
Η χαμηλότερη μέχρι πρότινος επίδοση παρουσιάστηκε το 1996, όταν και ο δικομματισμός απέσπασε το 79,6%, με το ΠΑΣΟΚ υπό την αρχηγία του Κώστα Σημίτη να συγκεντρώνει 41,88% και τη Νέα Δημοκρατία υπό τον Μιλτιάδη Έβερτ να μένει στο 38,12%.
Αν με το ποσοστό του 86,52% το 2000 έλεγε κανείς στα κομματικά επιτελεία ότι το ποσοστό τους σε δώδεκα χρόνια θα έπεφτε στο 32,06% θα τον έπαιρναν για τρελό.
Αυτή τη φορά όμως ο λαός επέλεξε για πρώτη φορά να "τιμωρήσει" τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά. Με την ψήφο του στη Βουλή.
Συνήθιζε να στέλνει το μήνυμά της αγανάκτησης ακίνδυνα μέσα από τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Πάντα όμως επέστρεφε στη "βάση" του τις κρίσιμες στιγμές.
Ένα παιχνίδι που σίγουρα το γνωρίζουμε όλοι. Οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί. Ποτέ όμως οι δεύτεροι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έφτανε η στιγμή της πραγματικής τιμωρίας σε επίπεδο εθνικών εκλογών.
Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η αδυναμία εξεύρεσης λύσης σε ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών και οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές συσσωρεύονταν από χρόνια.
Αν συνδυαστούν και τα "προστάγματα" από το διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι για τους Έλληνες πολίτες, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν χρειαζόταν τίποτα παραπάνω για να σταλεί το μήνυμα της αντίστασης σε εγχώριο αλλά και σε εκτός συνόρων επίπεδο.
Νέοι και μεγαλύτεροι που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά τα τελευταία χρόνια, από "φίλοι" έγιναν "ορκισμένοι εχθροί" του δικομματισμού.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι το κατά πόσο τα κόμματα εξουσίας θα κατορθώσουν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους και το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στις "πολιτικές Σειρήνες"...


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βουτιά 8% στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Μετεκλογικός πανικός στα ευρωπαϊκά


Πτώση άνω του 8% καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κινείται κάτω από τις 640 μονάδες, άμεσα επηρεασμένπς από την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής. απώμειες καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ «κόκκινο» χτύπησαν οι ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα, στις 633,21 μονάδες βρισκόταν στις 11 το πρωί ο δενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου αθηνών καταγράφοντας μείωση της τάξης του 8, 19% και τον τζίρο να κυμαίνεται στα 10,66 εκατ. ευρώ.
Στο limit down οι τράπεζες, πάνω από 10% οι απώλειες για τον FTSE 20 στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.
«Οι αγορές αναμένεται να είναι ευμετάβλητες λόγω της πολιτικής αστάθειας από τα αποτελέσματα των εκλογών. Σήμερα αναμένουμε αρνητικό άνοιγμα, καθώς κανένα κόμμα (ή συνδυασμός κομμάτων) δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει 151 έδρες», επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή στο πρωινό της σχόλιο.
Στο μεταξύ, η Citigroup προσδιορίζει στο 50% - 75% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες από 50% πριν από τις εκλογές.
Με σημαντικές απώλειες άνοιξε σήμερα και το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπως και τα άλλα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, όπου η αβεβαιότητα για την Ελλάδα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ.
Ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε απώλειες 49,50 μονάδων (1,57%) στις 3.112,47 μονάδες, ενώ στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση με τις πρώτες συναλλαγές κατά 2,20%.
Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές
Την μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο σημείωσαν στο άνοιγμά τους οι ασιατικές αγορές, ενώ το ευρώ αποδυναμώθηκε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Ελλάδας και της Γαλλίας που εγείρουν ανησυχία για την ικανότητα της ευρωζώνης να λάβει νέα μέτρα λιτότητας.
Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε μείωση της τάξης του 2,78% (-261,11 μονάδες) και διαμορφώθηκε στις 9,119,14 μονάδες.
Οσο για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ υποχωρούσε στο 1,3022.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τουρκικός Τύπος " Χάος στην Αθήνα"

«Επανάσταση στο Παρίσι  , χάος στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Sabah για τις εκλογές. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως « η Νεα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσαν και είχαν το λογαριασμό για τη συγκυβέρνηση». H Sabah αναφέρει πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ «έκανε σοου στις εκλογές αυτές ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ. Οι νέο-ναζί κατάφεραν να μπουν στη Βουλή». Η τουρκική εφημερίδα τονίζει πως η πιθανή ημερομηνία επαναληπτικών εκλογών είναι η 17η Ιουνίου.

« Η εμφάνιση των ναζί στην Ελλάδα» μίλησε ο Φύρερ» αναφέρει η Milliyet η οποία αναφέρει πως το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα στείλει πολλούς βουλευτές στο Κοινοβούλιο και τονίζει πως « από σήμερα έχουμε έναν νέο γείτονα».


 “ Στην Ελλάδα οι ρατσιστές στη Βουλή» είναι ο τίτλος της Habertürk. H τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως νικητές αυτών των εκλογών είναι « κάποια κυβέρνηση συνασπισμού και οι ρατσιστές»


« Στην Ελλάδα τα κόμματα πλήρωσαν το λογαριασμό των οικονομικών μέτρων» αναφέρει η Hürriyet και θυμίζει πως « τα κόμματα που στήριζαν το Ευρώ και τα οικονομικά μέτρα έλιωσαν. 
onalert.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών


Αρχίζει σήμερα το μεσημέρι η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί, στις 13:00, τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Αμέσως μετά, ο κ. Παπούλιας πρόκειται να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ανοίγοντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.
Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος μπορεί είτε να την καταθέσει αμέσως την εντολή είτε να τη διατηρήσει για τρεις ημέρες.
Εάν κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα αυτό δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση τότε καταθέτει την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί για διερευνητική εντολή τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος.
Εάν και αυτός δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καλείται σε τρεις ημέρες ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι λένε οι «εκτός Βουλής»


Υπευθυνότητα για τη σωτηρία του τόπου και συνεργασία, ώστε να κυβερνηθεί η χώρα, ζητούν οι δυνάμεις που μένουν εκτός Κοινοβουλίου.

«Οι όποιες προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε ένα πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Όπως ανέφερε: «Με σεβασμό στην ψήφο του λαού, ξεκαθαρίζουμε ότι οι θέσεις μας θα παραμείνουν σταθερές και εθνικά φερέγγυες».

Ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος, τόνισε: «Ελπίζω οι δυνάμεις που αναδείχθηκαν να μπορέσουν να συνεργαστούν να φτιαχτεί μια κυβέρνηση για να κυβερνηθεί η χώρα. Με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα βοηθήσουμε, γιατί κινδυνεύει να διαλυθεί ο τόπος».

Ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, που κατέβηκε στις εκλογές από κοινού με τη Δράση, σημείωσε: «Δεν εκπλήσσομαι που νίκησε η λογική του λαϊκισμού» και πρόσθεσε: «Επιλέξαμε να μην είμαστε λαϊκιστές, επιλέξανε να είναι λαϊκιστές, σε ένα ακροατήριο που είχε μάθει να ακούει λαϊκιστές».

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ένα ηχηρό ράπισμα στην πολιτική του μνημονίου και του "ναι σε όλα". Είναι μια κραυγή οργής ενός λαού που έχει υπερβεί τις αντοχές του». Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι η Κοινωνική Συμφωνία συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση αγωνιζόμενη για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου.

Τηλεοπτική παρέμβαση έκανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του απέρριψε το μνημόνιο. Σημείωσε, πάντως, ότι «η απόφαση του λαού ήταν να βγει από τη δυσκολία εξωλογικά, αλλά τέτοιες καταστάσεις τιμωρούνται από τη λογική».

Για το ενδεχόμενο να μην ευδοκιμήσουν οι διερευνητικές εντολές, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο η τρόικα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα έχει συνομιλητή, να αναβάλει τη δόση του δανείου και να μην είναι ως εκ τούτου δυνατή η πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Παράλληλα, σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και την κατάσταση που προκύπτει από το σύνολο των αποτελεσμάτων». Σε άλλη του παρέμβαση σχολίασε ότι ο ίδιος δεν είχε λόγο στην προεκλογική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, καθώς «κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη μου», όπως είπε, ενώ έκρινε ότι «προφανώς πρέπει να υπάρξει συνέδριο», για να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.


zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πως έγινε πρώτο κόμμα η αποχή με 35%


Πολλοί είναι οι λόγοι που η αποχή θριάμβευσε στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.Εκτός από το γεγονός ότι για κάποιους ήταν συνειδητή επιλογή, και δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί το επέλεξαν, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έδωσαν ένα τόσο υψηλό ποσοστό.
Ένας είναι η απουσία πολλών ελλήνων στο εξωτερικό, όχι για αναψυχή αλλά γιατί μετανάστευσαν για να βρουν δουλειά.
Άλλος λόγος είναι ότι οι μετακινήσεις των ετεροδημοτών πλέον έχουν καταστεί "απαγορευτικές". Τα ακριβά καύσιμα, τα διόδια αλλά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είναι τσουχτερά απέτρεψαν πολλούς να φύγουν για να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.
Επίσης, το γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ενημερωθεί από τις προηγούμενες εκλογές και δεν έχει αφαιρεθεί από αυτούς μεγάλος αριθμός αποθανόντων.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρωτοφανείς οι εκλογικοί αριθμοί


Τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου έχουν εντυπωσιακούς αριθμούς σε όλα τα επίπεδα. Η 13η εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης έκρυβε απίστευτα πράγματα, απολύτως αρνητικά για το δικομματισμό και πολύ θετικά για την Αριστερά -και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικά:

1. Κατάρρευση των ποσοστών του παραδοσιακού δικομματισμού. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή του από το 1981, όταν και κυριάρχησε το σύστημα αυτό στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αθροιστικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λαμβάνουν σε αυτές τις εκλογές 32,1%, όταν έως τώρα η χειρότερη επίδοσή τους ήταν το 77,% των εκλογών του 2009 και η αμέσως χειρότερη το 79,6% του 1996! Ο δικομματισμός από τις εκλογές του 1981 είχε επιδόσεις:

18/10/1981 83,9%

2/6/1985 86,7%

18/6/1989 83,4%

5/11/1989 86,9%

8/4/1990 85,5%

10/10/1993 86,2%

22/9/1996 79,6%

9/4/2000 86,5%

7/3/2004 85,9%

16/9/2007 79,9%

4/10/2009 77,4%

2. Πρώτη φορά μεταπολιτευτικά το κόμμα, που κερδίζει εκλογές έχει τόσο χαμηλό ποσοστό (19% περίπου). Η χειρότερη επίδοση κόμματος, που κέρδισε εκλογές από το 1974 και μετά ήταν έως χθες το 41,49%, που είχε πετύχει το ΠΑΣΟΚ το 1996 και μετά το 41,83 της ΝΔ το 2007!!! Οι νικητές των εκλογών μεταπολιτευτικά:

18/10/1981 ΠΑΣΟΚ 48,06%

2/6/1985 ΠΑΣΟΚ 45,82%

18/6/1989 ΝΔ 44,3%

5/11/1989 ΝΔ 46,19%

8/4/1990 ΝΔ 46,89

10/10/1993 ΠΑΣΟΚ 46,88

22/9/1996 ΠΑΣΟΚ 41,49%

9/4/2000 ΠΑΣΟΚ 43,79%

7/3/2004 ΝΔ 45,4%

16/9/2007 ΝΔ 41,83%

4/10/2009 ΠΑΣΟΚ 43,9%

3. Για την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πει κανείς ότι «η ζωή μου κύκλους κάνει». Με ποσοστό 13% είχε ξεκινήσει ως νεοϊδρυθέν κόμμα το 1974, αλλά στη συνέχεια «πέταξε» στο 25% για να κινείται επί 35 χρόνια στο 40% και πάνω. 38 χρόνια μετά, δείχνει να κλείνει τον κύκλο του, τουλάχιστον ως προς την εκλογική του επίδοση.

17/11/1974: ψήφοι 666.413, ποσοστό 13,58  

20/11/1977:  1.300.025 - 25,34

18/10/1981: 2.725.395 -48,06

2/6/1985: 2.916.450 - 45,82

18/6/1989: 2.551.518 - 39,1%

5/11/1989: 2.723.739 - 40,67%

8/4/1990: 2.543.042 - 38,61%

10/10/1993: 3.235.017 - 46,88

22/9/1996: 2.813.245 - 41,49

9/4/2000: 3.007.596 - 43,79

7/3/2004: 3.002.531 - 40,5

16/9/2007: 2.727.853 - 38,10

4/10/2009: 3.012.542 -  43,92

4. Για τη ΝΔ τα πράγματα είναι απολύτως πρωτόγνωρα, καθώς είχε συνηθίσει αλλιώς από την πρώτη ημέρα ύπαρξής της. Μάλιστα η πρώτη της εκλογική επίδοση το 1974 αποτελεί ακόμη ρεκόρ για την ίδια και για τη μεταπολιτευτική ιστορία. Το 19%, που λαμβάνει σε αυτές τις εκλογές είναι μακράν το χειρότερο εκλογικό της ποσοστό, καθώς το αμέσως προηγούμενο χειρότερο ήταν το 33,47 του 2009 και 35,88% του 1981.

17/11/1974: ψήφοι 2.669.133, ποσοστό 54,37

20/11/1977:  2.146.365 -  41,84

18/10/1981: 2.034.496 - 35,88

2/6/1985: 2.599.949 - 40,85

18/6/1989: 2.887.488 - 44,3%

5/11/1989: 3.093.055 - 46,19%

8/4/1990: 3.088.137 - 46,89%

10/10/1993: 2.711.737 - 39,30

22/9/1996: 2.584.765 - 38,12

9/4/2000: 2.935.196 - 42,74

7/3/2004: 3.359.058 - 45,4

16/9/2007: 2.995.479 - 41,83

4/10/2009: 2.295.719 - 33,47

5. Πρόκειται μακρά για την καλύτερη επίδοση της ευρύτερης αριστεράς, εάν υποθέσουμε ότι μπορούμε να αθροίσουμε τα ποσοστά της ανανεωτικής με τη λεγόμενη παραδοσιακή αριστερά. To 31,4%, που φτάνουν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά είναι συντριπτικό ποσοστό έναντι των μέχρι τώρα επιδόσεων της αριστεράς σε όλες τις εκδοχές της από το 1974 και μετά. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εκλογές του 1958, όταν η ΕΔΑ τότε έφτασε στο 24,42%. Μεταπολιτευτικά:

17/11/1974: Ενωμένη Αριστερά: 9,47%

20/11/1977: ΚΚΕ 9,36%

Ένωση Προοδευτικών και Αριστερών  Δυνάμεων 2,72%

18/10/1981: 12,3% (ΚΚΕ 10,93, ΚΚΕ  Εσωτερικού 1,37%)

2/6/1985: 11,73% (ΚΚΕ 9,89%. ΚΚΕ  Εσωτερικού 1,84%)

18/6/1989: Συνασπισμός της  Αριστεράς και της Προόδου  13,1%.  

5/11/1989: Συνασπισμός 10,97%

8/4/1990: Συνασπισμός 10,28%

10/10/1993: 7,48 (ΚΚΕ 4,54% και Συνασπισμός  2,94%.

22/9/1996: 10,73% (ΚΚΕ 5,61% και  Συνασπισμός 5,12%)

9/4/2000: 8,72% (ΚΚΕ 5,52% και Συνασπισμός  3,2%)

7/3/2004: 9,2% (ΚΚΕ 5,9% και ΣΥΡΙΖΑ 3,3%)

16/9/2007: 13,2 (ΚΚΕ 8,15% και ΣΥΡΙΖΑ 5,05%)

4/10/2009: 12,14% (ΚΚΕ 7,54% και ΣΥΡΙΖΑ 4,6%).

6. Είναι μόλις η τρίτη φορά μεταπολιτευτικά, - σε 13 συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις - που μπαίνουν στη βουλής επτά κόμματα. Η σχετική λίστα:

17/11/1974 4

20/11/1977 7

18/10/1981 3

2/6/1985 4

18/6/1989 5

5/11/1989 5

8/4/1990 7

10/10/1993 4

22/9/1996 5

9/4/2000 4

7/3/2004 4

16/9/2007 5

4/10/2009 5


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ψήφος της οργής για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: δε συγκεντρώνουν ΚΑΝ 150 έδρες μαζί - Ζητείται επειγόντως... πνεύμα συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης


- ΣΤΟ 99,01% της Επικράτειας: ΝΔ 108 έδρες (18,87%), ΣΥΡΙΖΑ 52 (16,76%), ΠΑΣΟΚ 41 (13,19%), ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ 33 (10,59%), ΚΚΕ 26 (8,47%), Χ.Α 21 (6,96%), ΔΗΜΑΡ 19 (6,09%)

- Δε μπαίνουν στη Βουλή Ντόρα, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι

- Δεν εκλέγει ΚΑΝΕΝΑΝ βουλευτή στις 20 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ

- Κορυφαία ονόματα μένουν εκτός Βουλής - Δείτε που

- Δε μπαίνει στη Βουλή το 19% των κομμάτων! - Σχεδόν στο 35% η αποχή

- Το μεσημέρι δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντώνη Σαμαρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

- Άρχισαν τις απειλές Βρυξέλλες και ΔΝΤ - Τι λέει ο ξένος Τύπος

Το πολιτικό σκηνικό όπως το ξέραμε κατέρρευσε το βράδυ της 6ης Μαΐου. Και ο εκλογικός χάρτης της χώρας δε θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν απλά «χαστούκι» για τον δικομματισμό, ήταν ράπισμα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις που κυβερνούν τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά.
Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά μαζί με το ΠΑΣΟΚ δε συγκεντρώνει ούτε 150 έδρες! Την ίδια ώρα, από την εκλογική νίκη του 2009 και την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε και έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, με κορυφαία στελέχη του (όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Φίλιππος Πετσάλνικος) να μένουν εκτός Βουλής και νομοί που παραδοσιακά ήταν... «πράσινοι» (όπως τα Χανιά και η Αχαΐα) να αλλάζουν χρώμα!
Θριαμβευτής των εκλογών δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης! Εντυπωσιακή και η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, που άφησαν το ΚΚΕ στην 5η θέση.
Με καταμετρημένο το 98,58% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη Βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου εσωτερικών, έχουν ως εξής:

ΝΔ ποσοστό 18,89% και 108 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 16,76% και 52 έδρες

ΠΑΣΟΚ 13,20% και 41 έδρες

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 10,59% και 33 έδρες

ΚΚΕ 8,48% και 26 έδρες

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,97% και 21 έδρες

ΔΗΜΑΡ 6,10% και 19 έδρες.

Εκτός Βουλής μένουν τα κόμματα: ΛΑΟΣ με ποσοστό 2,90%, Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,93% και Δημοκρατική Συμαχία με ποσοστό 2,56%.
Το μεσημέρι στον Πρόεδρο ο Αντώνης Σαμαράς
Μόλις ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος (ο οποίος ΔΕΝ εκλέγεται) παραδώσει, το μεσημέρι της Δευτέρας, τα τελικά αποτελέσματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Ο πρώτος που θα κληθεί στο προεδρικό Μέγαρο για να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος. Ο κ. Σαμαράς θα έχει στη διάθεσή του τρεις μέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν σε αυτό το διάστημα δεν τα καταφέρει, η εντολή θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κι εκείνος ακολούθως θα τη δώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η εντολή θα πάρει στο τρίτο κόμμα.
Μιλούν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά απορρίπτουν τη συνεργασία
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είπε αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.
Δήλωσε δε δήλωσε έτοιμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με αποκλειστική επιδίωξη την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση του μνημονίου.
Πρόταση συνεργασίας από τη ΝΔ δε φαίνεται πρόθυμο να αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού». Δεν έκρυψε δε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο.
Αναμφίβολα, ο θριαμβευτής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης Αριστεράς, αλλά πριν καλά καλά «στεγνώσει το... μελάνι» από τις δηλώσεις του, η Αλέκα Παπαρήγα διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δεν προτίθεται να συνεργαστεί με κανέναν.
Αρνητικός στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δήλωσε και ο Πάνος Καμμένος, «το ούτε νεκρός (για συνεργασία με τη ΝΔ) ισχύει», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε όμως συνεργασίες με βουλευτές άλλων κομμάτων, που όπως είπε είναι δυσαρεστημένοι με τους ηγέτες τους.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γκρέμισε τη «Βαστίλλη» του Σαρκοζί


Επειτα από 17 χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης, το Μέγαρο των Ηλυσίων πέρασε στα χέρια των Σοσιαλιστών. Ο Φρανσουά Ολάντ πέτυχε ιστορική νίκη συγκεντρώνοντας το 51,67% των ψήφων, έναντι 48,3% του συντηρητικού αντιπάλου του. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την ήττα, δήλωσε ο Σαρκοζί
Την έξοδο στον Νικολά Σαρκοζί έδειξαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, που έπειτα από 17 χρόνια διακυβέρνησης από τη Δεξιά, επέλεξαν ως πρόεδρό τους τον Σοσιαλιστή υποψήφιο, Φρανσουά Ολάντ. Ο νέος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, που υποσχέθηκε χθες ότι «η αλλαγή ξεκινά τώρα», συγκέντρωσε το 51,67% των ψήφων έναντι 48,3% που έλαβε ο «Σαρκό», ο οποίος παραδέχθηκε ότι ηττήθηκε μόλις 20 λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
«Η Γαλλία έχει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ηταν μια δημοκρατική επιλογή... Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την ήττα αυτή» δήλωσε ο Σαρκοζί, η οποία ήταν βαρύτατη για τον ίδιο: είναι ο μοναδικός πρόεδρος της Γαλλίας τα τελευταία 31 χρόνια που αποχωρεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας.
Η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες ήταν αθρόα, ξεπερνώντας το 80%, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων από το εξωτερικό, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 900.000. Η σαφής εντολή που έλαβε ο Ολάντ από τον γαλλικό λαό τού δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα και στις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 10 και 17 Ιουνίου και όπου οι Σοσιαλιστές χρειάζονται άνετη πλειοψηφία προκειμένου να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα που υποσχόταν προεκλογικά ο Σοσιαλιστής υποψήφιος.
Ο Ολάντ είχε αναγορεύσει τις τράπεζες και τους πλουσίους σε αντιπάλους του και είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να φορολογήσει με 75% όσους δηλώνουν εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Η Γηραιά Ηπειρος ανέμενε με αγωνία το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης, καθώς ο Ολάντ, που εμφανίστηκε ως το πολιτικό αντίβαρο της Ανγκελα Μέρκελ και οραματίζεται μια Ευρώπη με πιο κοινωνικό πρόσωπο, θα βρίσκεται στο τιμόνι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η νίκη του δίνει νέο αέρα στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κόμμα της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, που έχουν μπροστά τους τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις και τις ομοσπονδιακές εκλογές για την ανάδειξη καγκελάριου το 2013.
Δημοσιονομικό σύμφωνo
Ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών έχει δηλώσει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο ρίχνοντας βάρος στην ανάπτυξη και όχι στη σκληρή λιτότητα, κάτι που μέχρι πρότινος απέρριπτε μετά βδελυγμίας το Βερολίνο. Αυτό άλλωστε τόνισε και στην ομιλία του μετά τη νίκη: «Το έργο μου είναι να δώσω στην Ευρώπη και μια διάσταση ανάπτυξης». Η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ολάντ ως πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι στη γερμανική πρωτεύουσα, για να συναντηθεί με τη Μέρκελ και να τεθούν εκ νέου τα ευρωπαϊκά ζητήματα επί τάπητος, με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο χωρών.
Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συμφιλιώνονται με τις προτάσεις του Ολάντ περί ανάπτυξης, ένα αίτημα που ακούγεται από ολοένα και περισσότερες πλευρές, ωστόσο ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα πρέπει να περάσει πολύ γρήγορα τις «εξετάσεις» για να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας.
Σαρκοζί
Αποχώρησε από το κόμμα
Ο Νικολά Σαρκοζί χρεώθηκε την ήττα και αποχώρησε από το κόμμα του UMP, δεχόμενος τα πυρά από το εσωτερικό της παράταξής του. Ο πρώην εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Ντομινίκ Παγιέ, «τιτίβισε» στο Twitter: «Μια προεδρική εκλογή κερδίζεται από το κέντρο. Ο Σαρκοζί δεν το έλαβε υπόψη». Η πρώην υπουργός, Ραχίντα Ντάτι, η οποία βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από κόντρα της με τον Σαρκοζί και τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, ήταν ακόμη πιο δηκτική: «Θέλω να συγχαρώ τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και όλους τους Γάλλους».
Το προφίλ του
Η πορεία του Σαρκοζί από τον θρίαμβο έως τη συντριβή
Ο Νικολά Σαρκοζί πέρασε πριν από πέντε χρόνια τις πύλες του Μεγάρου των Ηλυσίων με την ισχυρότερη λαϊκή εντολή από το 1958 και τον Ντε Γκολ, κυρίως με τον αέρα του... σκληρού που είχε αποκτήσει ως υπουργός Εσωτερικών την περίοδο 2002-4, ενώ έναν χρόνο μετά κέρδιζε την προεδρία του κόμματος UMP, παρά την αντίθετη άποψη του Σιράκ. Ομως ποτέ στα χρονικά ένας πρόεδρος δεν είδε τη δημοτικότητά του να βουλιάζει τόσο γρήγορα και τόσο πολύ, καθώς πολλοί τον βρήκαν αλαζονικό και πολύ... φιλικό με τους πλούσιους. Τη φιλοδοξία του δεν την είχε κρύψει ποτέ: κάποτε, όταν είχε ερωτηθεί αν είχε σκεφτεί ποτέ να γίνει πρόεδρος, είχε απαντήσει «συνεχώς», απλώς όταν έγινε επιτέλους πρόεδρος η φιλοδοξία πήρε... ναπολεόντειες διαστάσεις. Η προτίμησή του στα ακριβά ρούχα, στα γιοτ και στην ποπ μουσική ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα πιο εκλεπτυσμένα γούστα των προκατόχων του, ενώ η αγάπη του για το τζόγκινγκ θεωρήθηκε πολύ «αμερικανιά». Δεν δίσταζε επίσης να «διαφημίζει» την προσωπική του ζωή, ιδίως τον δεσμό του με την Κάρλα Μπρούνι, στοιχεία που δεν βοήθησαν στην τόνωση της δημοφιλίας του.
Σε συνδυασμό δε με την εκτόξευση της ανεργίας, τις φοροαπαλλαγές που επιβλήθηκαν σε υψηλά εισοδήματα, τη χαλάρωση του 35ωρου εβδομαδιαίας εργασίας και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60 χρόνια, την υιοθέτηση θέσεων της ακροδεξιάς κυρίως σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, αλλά και την «προσάρτηση», όπως θεώρησαν πολλοί Γάλλοι, της Γαλλίας στο άρμα της Μέρκελ, ο Σαρκοζί διεκδίκησε μία δεύτερη θητεία με μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων να τον υποστηρίζει. Παραδέχτηκε πως έκανε λάθη κατά την προεδρία του και δήλωσε πως μετά την ήττα του θα αποσυρθεί από την πολιτική.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποια είναι τα επόμενα βήματα -βάσει Συντάγματος- για το σχηματισμό κυβέρνησης


Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, τα βλέμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στρέφονται σε όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 37, το Σύνταγμα δίνει τον πρώτο λόγο στο κόμμα με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νεοσχηματισμένο Κοινοβούλιο –ή αν δεν υπάρχει, στο κόμμα με την σχετική πλειοψηφία– για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37.

Το άρθρο 37 του Συντάγματος (διορισμός πρωθυπουργού και κυβέρνησης)
Η περίπτωση του κόμματος με αυτοδυναμία είναι η πιο απλή. Ωστόσο, δεν ισχύει για αυτές τις εκλογές, ας δούμε όμως τι προβλέπει.

Καταρχάς ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και τη κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Αν έχει προκύψει Βουλή όπου το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει πάνω από 151 έδρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον αρχηγό του την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η διαδικασία των διερευνητικών

Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο Πρόεδρος δίνει στον αρχηγό του κόμματος με σχετική πλειοψηφία εντολή «για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής», όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Η διερευνητική εντολή (όπως και σε άλλους αρχηγούς, αν δοθούν) ισχύει για τρεις ημέρες.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Αν τώρα μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πως είδε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών


«Χάος στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Corriere della Sera, ενώ το Reuters γράφει πως πλέον τίθεται εν αμφιβόλω το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ!

«Συντριβή των σοσιαλιστών και των συντηρητικών στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais, που γράφει πως «οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», υπογραμμίζοντας την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών ενώ η El Mundo τονίζει ότι "η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ".

Η Liberation επισημαίνει επίσης την κατακρήμνιση των δύο μεγάλων κομμάτων και τη σημαντική άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters γράφει ότι τα μεγάλα κόμματα "σφυροκοπήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής" λόγω της εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας που οφείλεται στις περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ, γεγονός που γεννά "αμφιβολίες για το μέλλον της Αθήνας στη ζώνη του ευρώ".


Η "κατάρρευση" των δύο κομμάτων που στήριξαν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ακόμα ότι στην ανατροπή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό μόλις 0,29%».

Οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται και τα μικρά ποσοστά των μοναδικών κομμάτων που έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα, καθιστούν πολύ δύσκολο το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό, προσθέτει το πρακτορείο.

Το Γερμανικό Πρακτορείο, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, υπογραμμίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι, οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι τιμώρησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγοντας να ψηφίσουν τα μικρότερα κόμματα των άκρων του πολιτικού φάσματος.

Το BBC στην ιστοσελίδα του μιλά για τις "δραματικές απώλειες" των δύο μεγάλων κομμάτων και σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται "θυμός για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια". Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για "ράπισμα" των ψηφοφόρων στα μεγάλα κόμματα που στήριξαν τη λιτότητα στην Ελλάδα.

Η Corriere della Sera, με τίτλο "Χάος στην Ελλάδα" μιλά στο ρεπορτάζ της για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών ενώ η Repubblica αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».

Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.


newsit.gr




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...