Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Πούτιν: Στη Συρία θα δράσουμε μόνο σύμφωνα με τον ΟΗΕ

 


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι οποιαδήποτε απόπειρα γίνει για να ενεργήσει κάποια χώρα εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά τη Συρία, θα αποδειχθεί "μάταιη".
"Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κάθε προσπάθεια να δράσει κάποια χώρα εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι αναποτελεσματική και θα πλήξει το κύρος αυτού του διεθνούς οργανισμού", είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του Πούτιν έγιναν κατά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, ενός συμβουλευτικού οργάνου που καθορίζει την πολιτική, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό βέτο στο ψήφισμα που κατατέθηκε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας "θα επιτρέψει να συνεχιστεί η βία στη Συρία".
Πηγήnewsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

72 τραυματίες και 12 νεκροί









Συνολικά 71 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 12 έχασαν τη ζωή τους, από τους πυροβολισμούς, μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα στο Ντένβερ, στο Κολοράντο.
Ο βασικός ύποπτος που είναι πλέον στη διάθεση αστυνομίας, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, δεν έχει ποινικό μητρώο, παρά μόνον μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα. Ωστόσο είναι βέβαιο πως έδρασε μόνος, ενώ μάρτυρες του μακελειού τον άκουσαν να λέει πως είναι ο Τζόκερ, ο αιώνιος εχθρός του Μπάτμαν, δευτερόλεπτα πριν ανοίξει πυρ.
Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ ανέστειλαν ήδη επ' ολίγον την προεκλογική εκστρατεία συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος.
"Πρέπει και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι να μάς δηλώσουν, ποιές θέσεις διαμορφώνουν, πλέον, στο θέμα της οπλοκατοχής", τούς κάλεσε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Πηγή enikos
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μειωμένο έως και 45% το κόστος κλήσης από και προς κινητά


Μειώσεις έως και 45% στις χρεώσεις των κλήσεων προς τα κινητά τηλέφωνα από όλα τα δίκτυα (σταθερά και κινητά) αναμένεται να φέρουν τα νέα τέλη τερματισμού των κλήσεων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που αποφάσισε την Πέμπτη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το τέλος τερματισμού είναι το ποσό που καταβάλλει ένας τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε έναν άλλον για τις κλήσεις που κάνει ο συνδρομητής του πρώτου σε συνδρομητή του δεύτερου δικτύου.

Σήμερα, το τέλος τερματισμού ανέρχεται σε 4,95 λεπτά του ευρώ, ανά λεπτό κλήσης. Όμως η ΕΕΤΤ αποφάσισε να μειωθεί κατά 80% μέσα στους επόμενους πέντε μήνες ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2013 να διαμορφωθεί στα 1,01 ευρωλεπτά.

Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει συνολική μείωση των τιμών των κλήσεων προς τα κινητά τηλέφωνα, προς όφελος των συνδρομητών (ένα ποσοστό της μείωσης θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές).

Ειδικότερα, για το δίκτυο του ΟΤΕ που τελεί υπό ρύθμιση, η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι η μείωση της τιμής των κλήσεων προς τα κινητά θα ξεπερνά το 45%, γεγονός που μόνο για το 2013 θα μειώσει τα έξοδα για τηλεφωνικές κλήσεις κατά 45 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι μειώσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕΤΤ προβλέπουν το τέλος τερματισμού να πέσει από τα 4,95 λεπτά του ευρώ σήμερα, στα 3,60 λεπτά του ευρώ από την 1η Αυγούστου 2012, στα 2,30 λεπτά του ευρώ από την 1η Νοεμβρίου 2012 και στα 1,01 λεπτά του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2013.


tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μπλε» πανσέληνο θα έχουμε τον Αύγουστο!


Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα γίνει μέσα στον ίδιο μήνα. Η πρώτη θα είναι στις 2Αυγούστου και η δεύτερη, και πιο «σπάνια», στις 31.

Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια.

Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι «ώστε το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του "σχεδόν ποτέ"» όπως λέει στα NEA ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

«Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση "μπλε Σελήνη" για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται "μπλε Σελήνη" παρ' όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο» προσθέτει ο διευθυντής.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πέντε πράγματα σχετικά με τους εξωγήινους που δεν θα δούμε ποτέ στον κινηματογράφο


Όταν δεν ψάχνει πραγματικά εξωγήινους στο SETI Institute του Μάουντεν Βιου στην Καλιφόρνια, ο Αμερικανός αστροφυσικός Σεθ Σόστακ εκτελεί χρέη επιστημονικού συμβούλου σε χολιγουντιανές παραγωγές ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Στις γραμμές που ακολουθούν διευκρινίζει και καταρρίπτει κάποιους στερεότυπους μύθους σχετικά με την ενδεχόμενη φύση της εξωγήινης ζωής και πώς αυτή ΔΕΝ θα τη δούμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη:

Όχι. Ο Χόμο Σάπιενς δεν είναι καρπός εξωγήινης παρέμβασης από το εξώτερο διάστημα. Αυτή η αντίληψη είναι μάλλον προϊόν της ανθρώπινης τάσης να θεωρεί εαυτόν ξεχωριστό και όχι άλλο ένα είδος ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Αν κάποτε μας επισκέπτονταν με απειλητικές διαθέσεις εξωγήινες δυνάμεις, το γεγονός και μόνο ότι θα διέθεταν την τεχνολογία για να φτάσουν μέχρι εδώ δείχνει ότι οι πιθανότητες να τους νικήσουμε είναι μηδαμινές. Τόσο μηδαμινές όσο το να έβγαινε νικητής ο Ναπολέων από μία μάχη με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Όχι. Το να καταφέρουμε να τους καταβάλλουμε μολύνοντάς τους με τα βακτήριά μας είναι εντελώς απίθανο, εκτός κι αν παρουσίαζαν βιοχημικές ομοιότητες με τους ανθρώπους.

Επίσης όχι. Οι εξωγήινοι δεν θα έμοιαζαν καθόλου με τα προϊόντα ψηφιακού animation των χολιγουντιανών στούντιο. Δεν θα ήταν ούτε άσχημοι ούτε θα έμοιαζαν με έντομα που τους έχουν πατήσει τη μούρη. Το πιο πιθανό είναι οι πρώτοι εισβολείς να ήταν κάποιου είδους μηχανές τεχνητής νοημοσύνης.

Συνουσία και τεκνοποίηση δεν παίζει καθόλου ακόμη και στην περίπτωση που θα διέθεταν DNA. Θα ήταν σαν να βάζεις έναν άνθρωπο να συνουσιαστεί με ένα πεύκο


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Που θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις - εξπρές


Με πρώτο στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας απέναντι στους δανειστές, η κυβέρνηση θέλει να δείξει την αποφασιστικότητα που έχει ενόψει της επίσκεψης της τρόικας.
Ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες συγχωνεύσεις και αφορούν τη ΔΕΘ, την Hellexpo και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.
"Δεν ανακοινώνεται τίποτα και δεν διαρρέετε το παραμικρό αν πρώτα δεν έχει κλειδώσει" τόνισε ο Πρωθυπουργός στους συναρμόδιους υπουργούς οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο των δημόσιων οργανισμών και των αποκρατικοποιήσεων.
Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε αυτό το μήνυμα μετά τις διαρροές του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη και αναφέρονταν σε λίστα δημοσίων οργανισμών που πρόκειται να ανακοινωθεί.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν θα υπάρξει καμία επίσημη αναφορά από κυβερνητικό στέλεχος αν πρώτα δεν έχει εξεταστεί και παραμικρή λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θέλει με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση το κάνει και πράξη, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα αλλάξει και η σκληρή στάση της Τρόικας απέναντι στην χώρα μας.
Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινωθεί το μεγάλο πακέτο συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών.
Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τη λίστα Πάγκαλου η οποία όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Στόχος της κυβέρνησης είναι ενοποίηση ομοειδών οργανισμών, ενώ όσοι κλείσουν οι υπάλληλοι δεν θα απολυθούν και θα μεταγάγουν σε άλλες υπηρεσίες.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρουν σειρά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο ΕΟΜΜΕΧ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας , το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ.α..
Δεν αποκλείεται τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την άφιξη της Τρόικας την ερχόμενη Τρίτη να ανακοινωθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Το γεγονός ότι μόνο δύο μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους ήταν κάτι που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Κ. Μητρόπουλο.
Ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να τον αντικαταστήσει από την πρώτη στιγμή ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχε βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάμβανε αυτή την κρίσιμη θέση.
Κρατικά Λαχεία και IBC, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι οι δύο πρώτοι στόχοι, ενώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχουν νομικά κωλύματα. Επίσης μέσα στα άμεσα σχέδια είναι και η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσουν όλες οι αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν "βαλτώσει" με γρήγορους ρυθμούς.
Το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων
• Κρατικά Λαχεία
• IBC
• Αγροτική Τράπεζα
• ΤΡΑΙΝΟΣΕ
• ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ
• ΕΥΑΘ
• ΕΛΠΕ
• ΔΕΗ (Τομείς ενέργειας)
• ΕΓΝΑΤΙΑ
• ΕΛΤΑ
• ΟΠΑΠ
• ΛΑΡΚΟ
• ΟΔΙΕ
• Λιμάνια
• Αεροδρόμια
• Μαρίνες
Σε εξέλιξη βρίσκεται, τέλος, και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην οποία "ποντάρει πολλά" ο Πρωθυπουργός για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας με την εισροή επενδυτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

20 Ιουλίου 1074.Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

 

 

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων [].
Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην πριν του πραξικοπήματος κατάσταση. Επίσης η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της ήταν κατοχυρωμένο στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνθήκη που δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη Εγγυήσεως δεν δίνει το δικαίωμα ένοπλης παρέμβασης στις εγγυήτριες χώρες, παρά μόνο εάν
  1. Εγγυήτρια χώρα χρειάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής από μια Τρίτη χώρα.
  2. Τα Ηνωμενα Έθνη ζητήσουν ένοπλη παρέμβαση από μια εγγυήτρια χώρα
  3. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει ένοπλη παρέμβαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει το αίτημα.
Πότε δεν εγκρίθηκε τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά[ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη στις 16 Ιουλίου, δεν είχε πάρει απόφαση[]. Η Τουρκία, σύμφωνα με τις Ελληνικές θέσεις, ενέργησε με βάση τα προ πολλού έτοιμα σχέδια της. Η Τουρκία υποστηρίζει ( άσχετα με την Συνθήκη Εγγυήσεως) ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός ζήτησε την επέμβαση, ο οποίος είχε αναγκαστεί να μεταφερθεί σε καταφύγια και ήταν υπό διωγμό. Παρόλα αυτά, η Συνθήκη Εγγυήσεως ρητώς αναφέρει πως στην προκειμένη περίπτωση που εγγυήτρια χώρα επέμβει, οφείλει να το κάνει με απόλυτο στόχο την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, η Τουρκία εισέβαλε και έκτοτε κατέχει τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλώνει ταυτόχρονα, πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος. Επιπλέον, η Αγγλία, η τρίτη εγγυήτρια χώρα, συνεχίζει να αναγνωρίζει φραστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Συνθήκη Εγγυήσεως. Δεν έχει όμως επέμβει μέχρι σήμερα για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Τουρκία, να προσφύγουν και οι δυο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να γνωματεύσει κατά πόσο νόμιμα εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο. Η Τουρκία όμως αρνείται..

Η εισβολή και διαίρεση του νησιού σχεδιασμένη από καιρό

Η Βρετανία στην Κύπρο

Τις πρώτες δεκαετίες της αγγλοκρατίας οι Έλληνες της Κύπρου είδαν με ευχαρίστηση την αλλαγή. Η Τουρκική-Οθωμανική κακοδιοίκηση και τυραννία τερματιζόταν, οι νέοι κυρίαρχοι, αν και ξένοι, ήταν χριστιανοί και τους συνόδευε η φήμη ότι κυβερνούσαν τους λαούς με πνεύμα φιλελεύθερο και ανεκτικό. Από την πρώτη στιγμή γεννήθηκαν ελπίδες ότι οι Άγγλοι θα παραχωρούσαν τελικά την Κύπρο στην Ελλάδα. Οι ελπίδες των Ελληνοκυπρίων ήταν ουτοπικές.
Η Κύπρος είχε μια σημαντική τουρκική μειονότητα, βρισκόταν πολύ μακριά από την Ελλάδα και πολύ κοντά στην Τουρκία. Επίσης, η Αγγλία αφενός είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της Κύπρου με σαφείς δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας, και αφετέρου η Κύπρος παρείχε πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα στη Βρετανία, όπως έλεγχο της διώρυγας του Σουέζ και τη διασφάλιση του θαλάσσιου δρόμου προς τις Ινδίες. Με βάση την Κύπρο, η Μεγάλη Βρετανία ήταν ευκολότερο να αναχαιτίσει τη σοβιετική επέκταση προς τη Μεσόγειο, και μπορούσε να εδραιώσει τη ναυτική της υπεροχή στη Μεσόγειο (με την Κύπρο και το Γιβραλτάρ στα άκρα και τη Μάλτα στο κέντρο).

Η Βρετανία κήρυξε άκυρη την Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως

Μετά την είσοδο της Τουρκίας στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανίας, Αυστρίας) και τα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι την Συνθήκη της Λωζάνης, η Αγγλία κήρυξε άκυρη τη Συνθήκη Κωνσταντινούπολης (1878), απέλασε και ακύρωσε όλες τις Τουρκικές βλέψεις προς την Κύπρο, και προσάρτησε το νησί στις 5 Νοεμβρίου 1914, καθιστώντας την «αποικία του Στέμματος». Οι σαφείς δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας, με τις οποίες η Αγγλία είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της Κύπρου, δεν υφίσταντο πλέον. Η Αγγλία ανακήρυξε την Κύπρο ως αποικία για καθαρά δικά της συμφέροντα.
Παρόλα ταύτα, οι Έλληνες της Κύπρου είχαν θερμό εθνικό πόθο να απεξαρτηθούν από τους αποικιοκράτες κατακτητές. Ο ενωτικός πόθος βρισκόταν διαρκώς ενώπιον των Άγγλων κυριάρχων, με δημοψηφίσματα, άοπλες εξεγέρσεις και διαμαρτυρίες. Στις 18 Οκτωβρίου 1931, αντιδρώντας στην αυθαιρεσία του Άγγλου Κυβερνήτη, αλλά και στην επίμονη άρνηση των Άγγλων να ικανοποιήσουν τους ενωτικούς πόθους των Ελληνοκυπρίων, ο λαός της Κύπρου μπήκε σε ανένδοτο αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα. Πυρπόλησαν το κυβερνείο, αστυνομικούς σταθμούς και αποικιακά κυβερνητικά γραφεία. Αποκορύφωμα της βρετανικής αρνητικότητας ήταν δηλώσεις του υφυπουργού Αποικιών Χένρι Χόπκινσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο οποίος αναφερόμενος στο αίτημα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση είπε : «Υπάρχουν ορισμένα εδάφη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, τα οποία λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, ουδέποτε θα πρέπει να αναμένουν ότι θα γίνουν πλήρως ανεξάρτητα»[. Η Ελληνική προσφυγή στον ΟΗΕ, η οποία ακολούθησε το διαβόητο «ουδέποτε» του Χόπκινσον, στηρίχθηκε στο άρθρο 1, παράγραφος 2, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που διαλαμβάνει ότι ένας από τους σκοπούς των Ηνωμένων εθνών είναι «να αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των Εθνών, που να βασίζονται στο σεβασμό προς την αρχή της ισότητας των δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών».

Η Βρετανία μετατρέπει το Κυπριακό από αποικιακό ζήτημα σε ελληνοτουρκική διαφορά.

Οι αγγλικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών αναγνώρισαν την πολιτική απειλή που δημιουργείτο εναντίον τους, γενικότερα σε όλες τους τις αποικίες, αλλά ειδικότερα στην Κύπρο, με το όλο και αναβαθμιζόμενο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Έτσι σχεδίασαν και πέτυχαν να μετατρέψουν το Κυπριακό από αποικιακό ζήτημα σε ελληνοτουρκική διαφορά, επειδή με αυτό τον τρόπο η πολιτική πίεση που δεχόταν θα υποβαθμίζετο. Εάν η Τουρκία εμπλεκόταν πολιτικά ζητώντας την Κύπρο, η Αγγλία θα μπορούσε στο διηνεκές να παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής και κηδεμόνας της Κύπρου. Ως το 1954, οι Τουρκικές κυβερνήσεις, παρά τις πιέσεις του Τουρκικού τύπου, σπάνια και με πολλή διακριτικότητα εκδήλωναν την αντίθεση τους στην Ένωση, αφού η Αγγλία κήρυξε άκυρη τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως και οποιαδήποτε Τουρκικά συμφέροντα στη Κύπρο. Η Τουρκία τότε εδινε μεγάλη σημασία στη διαφύλαξη των ομαλών σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Η αγγλική διπλωματία όμως παρότρυνε παρασκηνιακά την Κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Κύπρο και η Τουρκία βρήκε ευκαιρία για επανάκτηση χαμένου Οθωμανικού εδάφους[.

Οι Άγγλοι συνεργάζονται με τους Τούρκους

Αγορεύοντας κατά τη συζήτηση του Κυπριακού τον Σεπτέμβριο του 1954, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Σέλγουιν Λόιντ επίτηδες έδωσε έμφαση στην αντίθεση των Τουρκοκυπρίων προς την Ένωση και τον κίνδυνο διακοινοτικών ταραχών. Πρόσφερε έτσι την ευκαιρία στον Τούρκο αντιπρόσωπο Σελίμ Σαρπέρ να υποστηρίξει πλήρως τις βρετανικές θέσεις και να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας. Πλήρη ανάμειξη της Τουρκίας στο Κυπριακό επιχείρησε η κυβέρνηση του Άντονι Ήντεν το καλοκαίρι του 1955. Ενδεικτικά, στις 30 Ιουνίου 1955 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Χάρολντ Μακμίλαν προσκάλεσε τους ομολόγους του της Ελλάδας Στέφανο Στεφανόπουλο και της Τουρκίας Φατίν Ρουστού Ζορλού σε μια τριμερή διάσκεψη στο Λονδίνο για να συζητήσουν «πολιτικά και αμυντικά ζητήματα που επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο». Παρά τις έντονες προειδοποιήσεις του Μακαρίου ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη θα σήμαινε αναγνώριση της Τουρκίας ως ενδιαφερόμενου μέρους στο Κυπριακό, η Ελληνική Κυβέρνηση έπεσε σε καλοστημένη παγίδα.
Στην τριμερή διάσκεψη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φατίν Ρουστού Ζορλού δήλωσε ωμά ότι «το μέλλον της Κύπρου δεν ήταν θέμα ούτε της Ελλάδας ούτε της Κύπρου, αλλά της Βρετανίας και της Τουρκίας». Υπογραμμίζοντας την αντίθεση της Τουρκίας στην Ένωση, χρησιμοποίησε επιχειρήματα, πολλά από τα οποία επαναλαμβάνονται μέχρι σήμερα. Η Κύπρος, είπε, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας. Όποιος ελέγχει την Κύπρο ελέγχει και τα νότια λιμάνια της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης δεν έχει απόλυτη εφαρμογή. Τα νησιά Ώλαντ, είπε, αν και οι κάτοικοί τους κατά 95% είναι Σουηδοί, παραχωρήθηκαν στη Φινλανδία, επειδή είναι πλησιέστερα στην χώρα αυτή παρά στη Σουηδία. Ο Ζορλού απέρριψε όχι μόνο την αυτοδιάθεση, αλλά και την αυτοκυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι, μέχρις ότου ηρεμήσουν τελείως τα πράγματα, έπρεπε να διατηρηθεί στην Κύπρο το υφιστάμενο καθεστώς. Στη Διάσκεψη έγινε ολοφάνερο το χάσμα απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας[]. Ήταν ό,τι ακριβώς επιδίωκε η Αγγλία[], αυτό ομολόγησε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Ivone Kirkpatrick στον δημοσιογράφο Σύριλ Φολς[. Ο Macmillan αναφέρει: «Είχε (η Ελλάδα) τουλάχιστον αποδεχτεί ότι η Κύπρος δεν ήταν «αποικιακό πρόβλημα», αλλά ένα μεγάλο διεθνές ζήτημα»].

Τουρκικές προβοκάτσιες, ηθικός υποστηρικτής η Αγγλία

Κύριο άρθρο: Σεπτεμβριανά
Η Τριμερής Διάσκεψη του Λονδίνου είχε και τρομερές επιπτώσεις στην Ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Από τον Αύγουστο του 1954, που κατατέθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση προσφυγή στον ΟΗΕ με αίτημα την αυτοδιάθεση του Κυπριακού λαού, επικράτησε στη Τουρκία μεγάλος λαϊκός αναβρασμός. Στον Τύπο γράφονταν εμπρηστικά ανθελληνικά άρθρα και η τουρκική Κυβέρνηση πιεζόταν να αναλάβει δράση για να ματαιώσει την Ένωση. Με υποκίνηση της υπό τον Φαζίλ Κουτσιούκ τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ιδρύθηκε στην Τουρκία οργάνωση με την ονομασία «Η Κύπρος είναι Τουρκική», που δεν έπαυε να εξάπτει τον φανατισμό των λαϊκών μαζών. Με υπόδειξη του υπουργού Εξωτερικών Ζορλού οργανώθηκαν από την ίδια την Κυβέρνηση και από στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος, απίστευτης βαρβαρότητας ταραχές σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Απέβλεπαν στο να δοθεί το μήνυμα ότι η Κύπρος συγκλόνιζε τον Τουρκικό Λαό σε βαθμό που η Κυβέρνηση «αδυνατούσε να συγκρατήσει την κοινή γνώμη». Αυτό αποκάλυψε ο Μεντέρες στο δημοσιογράφο και πρόεδρο της οργάνωσης «Η Κύπρος είναι Τουρκική», Χικμέτ Μπιλ Έναυσμα των ταραχών αποτέλεσε είδηση που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοσταθμό και τις εφημερίδες ότι στις 5 Σεπτεμβρίου ρίχτηκε στην Θεσσαλονίκη βόμβα εναντίον του σπιτιού όπου είχε γεννηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης άφησαν να εννοηθεί ότι ευθύνονταν Έλληνες. Στην πραγματικότητα, τη βόμβα την είχε μεταφέρει Τούρκος φοιτητής από την Τουρκία και την τοποθέτησε Τούρκος κλητήρας. Τα δύο αυτά πρόσωπα συνελήφθησαν και ομολόγησαν την πράξη τους.

Καμία λύση χωρίς την έγκριση της Τουρκίας

Από τη στιγμή που οι Βρετανοί κατέστησαν την Τουρκία ισότιμο ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό, οι Τούρκοι αποθρασύνθηκαν. Με τρόπο ωμό, βίαιο και έξω από τα διπλωματικά θέσμια πολλές φορές, δεν παρέλειπαν ευκαιρία που να μην καθιστούν σαφές, τόσο προς την Αγγλία, όσο και προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ ότι καμία λύση δεν θα μπορούσε να δοθεί στο Κυπριακό χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Και καθώς η Τουρκία εθεωρείτο πολύτιμος και αναντικατάστατος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι τουρκικές αυτές προειδοποιήσεις λαμβάνονταν πολύ σοβαρά υπόψη. Τελικά, η αγγλική πολιτική στο Κυπριακό κατέστη δέσμια των Τούρκων. Δεν απείχε από την πραγματικότητα αυτό που ο Ρούντολφ Τσώρτσιλ, γιός του Ουίνστον Τσώρτσιλ, είπε στις 6 Ιουλίου του 1956 στον Αμερικανό δημοσιογράφο Σάυρους Σουλτσμπέργκερ: «Το Φόρειν Όφις δεν το διευθύνει πια ούτε ο Ίντεν, ούτε ο Σέλγουιν, αλλά ο Μεντερές».

Η Εθναρχία εγκαταλείπει το αίτημα της Ένωσης

Η αδυναμία των Άγγλων να καταστείλουν τη δράση της ΕΟΚΑ τούς ανάγκασε να διαπραγματευτούν για πρώτη φορά το Κυπριακό αποκλειστικά με τον Μακάριο και όχι και με εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων. Στις 30 Οκτωβρίου 1955 στάλθηκε στην Κύπρο ως Κυβερνήτης ο σερ Τζών Χάρτινγκ και συναντήθηκε με τον Μακάριο. Πρότεινε το ίδιο σχέδιο αυτοκυβέρνησης που είχε παρουσιάσει ο Μακμίλαν και προνοούσε τη νομοθετική εξουσία να την ασκούσε Νομοθετική Συνέλευση με «αιρετή πλειοψηφία» με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. Οι εξωτερικές υποθέσεις, η άμυνα και η εσωτερική ασφάλεια θα άνηκαν ασφαλώς στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κηδεμόνα της Κύπρου, Άγγλου Κυβερνήτη. Ο Μακάριος για πρώτη φορά, όπως παρατηρεί ο Κρανιδιώτης, εγκατέλειπε το αίτημα της άμεσης Ένωσης και δεχόταν να συνεργαστεί με τη Βρετανική Κυβέρνηση σε ένα μεταβατικό σύνταγμα αυτοκυβέρνησης μέχρι την εφαρμογή της αρχής της αυτοδιάθεσης. Ο Μακάριος αντιπρότεινε στον Χάρτιγκ τα εξής: «Αναγνώριση από τη Βρετανία του δικαιώματος του Κυπριακού λαού για αυτοδιάθεση, και συνεργασία με τη Βρετανική Κυβέρνηση για εκπόνηση και άμεση εφαρμογή Συντάγματος προσωρινής αυτοκυβέρνησης». Ακολούθησαν τρεις άλλες συναντήσεις του Μακαρίου με τον Χάρτιγκ και μετά από διαβουλεύσεις του Χάρντιγκ με την Αγγλική Κυβέρνηση και του Μακαρίου με την νέα Ελληνική Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (που σχηματίστηκε στις 6/10/1955) μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου) για πρώτη φορά αναγνωριζόταν, έστω και με δύο αρνήσεις, το δικαίωμα του Κυπριακού Λαού για αυτοδιάθεση. Συγκεκριμένα αναφερόταν «Δεν είναι, όθεν, θέσις της Βρετανικής Κυβερνήσεως το ότι η αρχή της αυτοδιαθέσεως ουδέποτε δύναται να εφαρμοσθή εις την Κύπρον».
Ωστόσο η προσφορά της αυτοδιάθεσης που έγινε κάτω από την πίεση του αγώνα της ΕΟΚΑ, γινόταν υπό όρους που ουσιαστικά την εξουδετέρωναν. Μια τελική λύση, σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο Χάρντιγκ, θα έπρεπε να εξασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά και των συμμάχων της. Όμως σημαντικότερος σύμμαχος της Αγγλίας στην περιοχή αυτή ήταν η Τουρκία, η οποία υποστήριζε πλέον ότι η Κύπρος ήταν ζωτικής σημασίας για τα στρατηγικά της συμφέροντα, γι´αυτό και απέρριπτε ασυζητητί την εφαρμογή της αυτοδιάθεσης στην Κύπρο, επειδή θα οδηγούσε στην Ένωση. Καθ´αυτό τον τρόπο η Αγγλία επανειλημμένα επανέφερε τις Τουρκικές βλέψεις στη Κύπρο πάντοτε με σκοπό την δική της κηδεμονία στο νησί. Εξαρτούσε δηλαδή την τελική λύση και από την Τουρκία, η οποία ήταν σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαγδάτης (αντικομουνιστική συμμαχία).

Μαχητική διεκδίκηση της διχοτόμησης εκ μέρους της Τουρκίας

Κλειδί για την κατανόηση της τροπής που πήρε το Κυπριακό και της πολιτικής που ακολούθησε έκτοτε η Τουρκία στο θέμα αυτό είναι δύο υπομνήματα του Τούρκου καθηγητή της Νομικής και πολιτικού Νιχάτ Ερίμ προς την κυβέρνηση Μεντερές στις 24 Νοεμβρίου 1956 και 22 Δεκεμβρίου 1956[17]. Ο Ερίμ υπέδειξε ότι η απαίτηση της Τουρκίας να της επιστραφεί ολόκληρη η Κύπρος σε περίπτωση αποχώρησης των βρετανών από το νησί ένεκα του αγώνα της ΕΟΚΑ, δεν συγκέντρωνε καμία πιθανότητα διεθνούς υποστήριξης. Αντίθετα, αν απαιτούσε διχοτόμηση, θα μπορούσε να την στηρίξει σε μια διεθνώς αποδεκτή και πολύ συμπαθή αρχή, εκείνη της αυτοδιάθεσης. Η πολιτική της Τουρκίας πήρε μια απότομη στροφή και μαχητικά διεκδικούσε να εφαρμοστεί η αυτοδιάθεση ξεχωριστά για τους Έλληνες και τους Τούρκους της Κύπρου, πράγμα που θα οδηγούσε στη διχοτόμηση. Άρχισε να πιέζει πολιτικά τους συμμάχους της, υποστηρίζοντας ότι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία γιατί «θα παραβίαζε το δικαίωμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας για αυτοδιάθεση, και θα διασάλευε εις βάρος της Τουρκίας την ισορροπία που είχε επιτευχθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης». Ο Ερίμ υποστήριξε ότι η ελληνική πλειοψηφία στην Κύπρο ήταν περιστασιακή και υπέδειξε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να ακολουθήσει πολιτική ανατροπής των πληθυσμιακών δεδομένων με την εγκατάσταση χιλιάδων Τούρκων στο νησί.
Τις εισηγήσεις του Ερίμ υιοθέτησε η Κυβέρνηση Μεντερές, η οποία από τότε πρόβαλλε τη διχοτόμηση ως εθνική διεκδίκηση της Τουρκίας. Από τους Τούρκους παρέλαβε την ιδέα της διχοτόμησης η Αγγλία, η οποία την χρησιμοποίησε ως δαμόκλειο σπάθη για να εξουδετερώσει το ελληνικό αίτημα για αυτοδιάθεση – Ένωση και έτσι να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Κύπρο. Ο Ερίμ, επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας, επισκέφτηκε τη Λευκωσία, όπου ο Χάρντιγκ ανάμεσα στα άλλα τον συμβούλεψε να στείλει η Τουρκία για εγκατάσταση στην Κύπρο δέκα χιλιάδες μορφωμένους Τούρκους για να ενισχύσουν την τουρκική κοινότητα[. Ο Φαζίλ Κουτσιούκ, ιδρυτής της οργάνωσης «Η Κύπρος είναι Τουρκική» με έδρα την Κωνσταντινούπολη και σκοπό την επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία, τώρα προωθεί τη διχοτόμηση. Η προτασή του ήταν να διχοτομηθεί η Κύπρος στην γραμμή του 35ου παράλληλου, το βόρειο τμήμα να ενωθεί με την Τουρκία και το νότιο με την Ελλάδα. Η γραμμή του 35ου παράλληλου είναι περίπου το έδαφος σήμερα της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκεται κάτω από την Τουρκική κατοχή με την εισβολή της Τουρκίας το 1974.
Οι Άγγλοι για να αντιμετωπίσουν την ΕΟΚΑ επιδίωξαν τη συμμαχία των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Προσέλαβαν εκατοντάδες Τουρκοκύπριους ως επικουρικούς αστυνομικούς, στους οποίους ανέθεταν μεταξύ άλλων και κοινές με τους Βρετανούς στρατιωτικές περιπολίες σαν ένα σώμα. Ήταν αναπόφευκτο, σε αιματηρές συγκρούσεις να σκοτώνονται και Τούρκοι επικουρικοί και από επικουρικούς να σκοτώνονται αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Σε περιπτώσεις που σκοτώνονταν επικουρικοί, οι Τουρκοκύπριοι ξεχύνονταν σε συνοικίες πάντα με την ανοχή των Άγγλων και πυρπολούσαν γειτονικά ελληνικά καταστήματα, κακοποιούσαν ή και σκότωναν Ελληνοκυπρίους άοπλους. Τέτοια γεγονότα προκαλούσαν μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεγάλο αναβρασμό μεταξύ των λαϊκών μαζών στην Τουρκία. Ο σκοπός των Άγγλων που ήθελαν την κηδεμονία του νησιού γινόταν πια εφικτός.

Απόπειρες Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο

Βομβαρδισμός Αμμοχώστου 1974
Μία απόπειρα της Τουρκίας να εισβάλει στο νησί και να επιβάλει την διχοτόμηση ήταν στις 25 Φεβρουαρίου 1964, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία εξήγγειλε τον αφοπλισμό των ατάκτων και τη δημιουργία μιας δύναμης 5.000 ειδικών αστυνομικών. Αυτό έμελλε να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία στρατού της Κύπρου, που αργότερα πήρε την ονομασία «Εθνική Φρουρά». Την 1η Ιουνίου 1964 θεσπίστηκε νόμος που προέβλεπε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ο νόμος προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας και της Αγγλίας. Ο Κουτσιούκ, ο οποίος μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν νεκρή, τώρα παρουσιάζεται ως αντιπρόεδρος και προβάλει βέτο. Η Tουρκία ειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι σκόπευε να διατάξει εισβολή. Η Σοβιετική Ένωση, μέσω του σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσιόφ, δηλώνει κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό την πρόθεσή της να υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 5 Ιουνίου 1964 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόνσον, με αυστηρή επιστολή του προς τον Ισμέτ Ινονού, ανακόπτει την Τουρκική πρόθεση, δηλώνοντας πως «εάν η Σοβιετική Ενωση αντιδρούσε στη Τουρκική εισβολή, το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλεκόταν και η Τουρκία θα αφηνόταν στο έλεος της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Μπαρουτσού (Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Τουρκο-Ελληνικών υποθέσεων) την 1η Ιουλίου 1974 στην Κυπριακή Συντονιστική Επιτροπή (Kibris Koordinasyon Komitesi) είπε ότι στην προκειμένη περίπτωση πραξικοπήματος, η Τουρκία πρέπει να το προβάλει ως διεκπεραίωση της Ένωσης, γιατί αυτό θα δικαιολογούσε μονομερή στρατιωτική επέμβαση[. Για τέτοια προοπτική ή για κάποια γεγονότα που θα ήταν αρκετά να δώσουν στους Τούρκους την πρόφαση, άρα τη δυνατότητα απόβασης, οι Τούρκοι είχαν ετοιμάσει τρία λεπτομερή στρατηγικά σχέδια εισβολής που βρίσκονταν στα συρτάρια. Το πρώτο προέβλεπε απόβαση σε 24 ώρες, το δεύτερο σε 48, και το τρίτο σε τρεις φάσεις. Πολλές φορές στο παρελθόν επιβιβάστηκαν οι Τούρκοι στα πλοία για να πραγματοποιήσουν κάποιο από τα τρία αυτά σχέδια μα γύριζαν πίσω, επειδή το πρόσχημα δεν ήταν αρκετό].

Ο ρόλος των Άγγλων, των Αμερικανών και της πρώην ΕΣΣΔ

Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948 σε παλαιστινιακά εδάφη, με την εκδίωξη χιλίαδων Αράβων από τις εστίες τους, προκάλεσε την εχθρότητα των αραβικών λαών και έγινε αιτία να φουντώσει ο αραβικός εθνικισμός. Η αραβική εχθρότητα έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά τον «Πόλεμο των έξι ημερών» τον Ιούνιο του 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε και άλλα αραβικά εδάφη (τη Δυτική Όχθη, τη λωρίδα της Γάζας, την χερσόνησο του Σινά και τα υψώματα Γκολάν στη Συρία). Η εχθρότητα των Αράβων στράφηκε και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, που υποστήριζαν το Ισραήλ. Οι μεγάλες αραβικές χώρες που περιέζωναν το Ισραήλ (η Αίγυπτος, η Συρία και το Ιράκ) ζήτησαν και πήραν βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση. Αφθονος σοβιετικός οπλισμός κατέκλυσε τις χώρες αυτές. Και το σημαντικότερο, ο σοβιετικός στόλος, του οποίου η παρουσία στην Μεσόγειο ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη πριν την δεκαετία του 1960, άρχισε να αμφισβητεί την κυριαρχία του 6ου Αμερικανικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο (Απρίλιος 1964)].
Το 1971 ο σοβιετικός στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσίαζε υπεροπλία σε σύγκριση με τον αμερικανικό[. Μπορούσε μάλιστα να ελλιμενίζεται σε φιλικά λιμάνια, ενώ ο 6ος αμερικάνικος στόλος έχασε τα λιμάνια της Τουρκίας ένεκα των εχθρικών διαδηλώσεων Τούρκων πολιτών που θεωρούσαν εχθρική την αμερικάνικη πολιτική, επειδή παρεμπόδισε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1964. Η κατάσταση γινόταν ακόμα πιο δυσμενής για τα δυτικά συμφέροντα, επειδή οι πετρελαιοπαραγωγικές αραβικές χώρες, όπως Ιράκ, Λιβύη και Αλγερία, καθώς και το Ιράν, άρχισαν να θέτουν υπό τον έλεγχό τους την παραγωγή και την εμπορία του πετρελαίου, το οποίο μέχρι τότε εκμεταλλεύονταν με τεράστια κέρδη αγγλικές, αμερικανικές και γαλλικές εταιρίες.
Η Κύπρος υποστήριζε τις αραβικές χώρες στη διαμάχη τους με το Ισραήλ και αυτές υποστήριζαν ένθερμα τις προσπάθειες του Ελληνισμού στην Κύπρο να αποκτήσει αδέσμευτη ανεξαρτησία και να μην περιέλθει υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Όμως, πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ήταν να εμποδίσουν τη Σοβιετική Ένωση να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερα πλεονεκτήματα με την αύξηση της επιρροής της στην Κύπρο, που, λόγω της φιλίας της με τους Άραβες συνεπαγόταν αυξημένο κίνδυνο για το Ισραήλ.
Η διείσδυση της ΕΣΣΔ στο χώρο της Μέσης Ανατολής αύξησε την στρατηγική σημασία της Κύπρου για τη Δύση. Οι βρετανικές βάσεις στη Δεκέλεια και το Ακρωτήρι απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική αξία, ειδικά μετά την εκδίωξη των Άγγλων από τη διώρυγα του Σουέζ (1956) και το Άδεν (1967). Οι βάσεις χρησιμοποιούνταν προς «αντιμετώπιση της απειλής του σοβιετικού συνασπισμού». Το ΝΑΤΟ θεωρούσε το Κυπριακό ως οικογενειακή του υπόθεση, εξαιτίας της στρατιωτικής παρουσίας της Αγγλίας και των ΗΠΑ στο νησί. Γι'αυτό και είδε με εξαιρετική ανησυχία την ανάμειξη της ΕΣΣΔ που έθετε σε κίνδυνο τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα στην Κύπρο.
Κύρια φροντίδα της Αμερικής ήταν να αποτραπεί μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξαιτίας της Κύπρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή, επειδή θα επέφερε διάσπαση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ισχυροποίηση της παρουσίας της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Μεσόγειο και κίνδυνο μετατροπής της Κύπρου σε σοβιετικό δορυφόρο. Για να εξουδετερωθούν οι κίνδυνοι έπρεπε ο Μακάριος να φύγει από την εξουσία και να πάρει τη θέση του μια φίλια κυβέρνηση, και η Τουρκία να συγκρατηθεί από το να εισβάλει στην Κύπρο. Όμως η Τουρκία με κανένα τρόπο δεν έπρεπε να ταπεινωθεί, επειδή ήταν ένας εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Γι´αυτό οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού απαραιτήτως θα έπρεπε να έχει την έγκριση της Τουρκίας.
Η ΕΣΣΔ εξάλλου είχε ως σκοπό η Κύπρος να μην τεθεί υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Για να αποτρέψει τέτοιο ενδεχόμενο προειδοποιούσε ότι δεν θα ανεχόταν στρατιωτική εισβολή της νατοϊκής Τουρκίας στη Κύπρο. Για τον ίδιο ρόλο καθιστούσε σαφές ότι δεν ευνοούσε ένωση της Κύπρου με την νατοϊκή Ελλάδα. Η Κύπρος για την ΕΣΣΔ θα έπρεπε να διατηρηθεί ως ανεξάρτητο κράτος και οποιαδήποτε λύση του προβλήματος θα έπρεπε να εξευρεθεί μέσω του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ.

Η Αφορμή της Εισβολής

Η αφορμή ήρθε στις 15 Ιουλίου 1974, όταν εκδηλώθηκε πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου από την ΕΟΚΑ Β΄. Την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, η Αθήνα αποδοκιμάστηκε σκληρά. Από όλα τα κράτη, η Σοβιετική Ένωση, που φοβόταν την Αμερικανική ανάμειξη μέσω της Χούντας των Αθηνών (της κυβέρνησης δηλαδή των πραξικοπηματιών) είχε την πρώτη και πιο σκληρή αντίδραση δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Η Χούντα άπλωσε το χέρι της και στη Κύπρο»[.
Η Τουρκία βρήκε την αφορμή, επρεπε όμως πριν την εισβολή να βεβαιωθεί ότι τα πλοία της δε θα επέστρεφαν πίσω, όπως τόσες άλλες φορές. Ερωτηματικά που έπρεπε να απαντηθούν ανάμεσα σε άλλα ήταν, «Ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας;», «Η Αμερική θα έλεγε στην Τουρκία να γυρίσει πίσω όπως επί Τζόνσον;», «Τι θα έκανε η Ελλάδα;, υπήρχε κίνδυνος να επιτεθεί;» .

Πραξικόπημα

Ο Μακάριος στέλνει επιστολή προς τον Γκιζίκη, αναφέροντας πληροφορίες ότι Έλληνες αξιωματικοί της Κύπρου ετοιμάζουν εναντίον του πραξικόπημα και ζητά την άμεση απομάκρυνσή τους. Με αυτό το γράμμα ο Μακάριος για πρώτη φορά μπήκε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Χούντα[.

Το χρονικό της εισβολής

Ο Τουρκικός στόλος επιτέθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας και τα σημεία όπου βρίσκονταν ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Δυνάμεις αλεξιπτωτιστών ρίχτηκαν σε περιοχές τουρκοκυπριακές και στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας. Στις επιθέσεις αυτές, η αντίδραση των κυπριακών και ελληνικών δυνάμεων Κύπρου ήταν χαλαρή και ανοργάνωτη. Οι εισβολείς διέθεταν όλα τα σύγχρονα όπλα της εποχής. Αντίσταση άξια λόγου πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ και ορισμένα σώματα Κυπρίων Εθνοφρουρών, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή χάθηκαν τα ίχνη τους. Στο μεταξύ στην Ελλάδα έγινε γενική επιστράτευση και κινητοποίηση στρατού, αλλά το ελληνικό καθεστώς, η Χούντα των Συνταγματαρχών, δεν προχώρησε παραπέρα και δεν αντέδρασε στρατιωτικά
Στην Νέα Υόρκη συνήλθε και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποφάσισε την κατάπαυση του πυρός από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου. Με την προοπτική της κατάπαυσης του πυρός, οι Τούρκοι δυνάμωσαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας την Κερύνεια και επεκτείνοντας τη ζώνη κατοχής. Στις 4 το απόγευμα, από την ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόστηκε η απόφαση για κατάπαυση του πυρός, όχι όμως από την πλευρά των Τούρκων, που προώθησαν τις δυνάμεις τους και κύκλωσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν την καθεστωτική αλλαγή στην Αθήνα. Η πτώση του στρατιωτικού καθεστώς και η μεταβίβαση της εξουσίας στους εξόριστους πολιτικούς ήταν γεγονός. Την 24η Ιουλίου, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ορκίστηκε στην Αθήνα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παράλληλα στην Κύπρο τα γεγονότα υποχρέωσαν τον Σαμψών να παραιτηθεί. Πρόεδρος ανάλαβε ο Γλαύκος Κληρίδης.
Στις 25 Ιουλίου 1974, άρχισαν στην Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Ανεξαρτησίας (Μαύρος, Γκιουνές, Κάλαχαν). Στο τέλος των συνομιλιών, στις 30 Ιουλίου, υπέγραψαν διακήρυξη, τα κύρια σημεία της οποίας ήταν:
  1. Η μη επέκταση των περιοχών που είχαν κάτω από τον έλεγχό τους οι αντίπαλες δυνάμεις.
  2. Η εγκαθίδρυση ζωνών ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχομένων
  3. Η εκκένωση των Τουρκικών θυλάκων από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ
  4. Το δικαίωμα να διαθέτουν οι δύο πλευρές δική τους αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας
  5. Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.
Εάν σκοπός της Τουρκίας μέσω της εισβολής ήταν ό,τι είχε ανακοινώσει και ισχυρίζεται μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι δεν πρόκειται περί εισβολής αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στη πριν του πραξικοπήματος κατάσταση, η εισβολή έπρεπε να σταματήσει εδώ. Τα σχέδια των Τούρκων όμως ήταν άλλα. Ακολούθησε η δεύτερη φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης (8-14 Αυγούστου).
















Πηγή wikipedia.org

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

12 νεκροί από πυροβολισμούς στην πρεμιέρα της νέα ταινίας του Batman – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο άνδρες με όπλα μπήκαν σε σινεμά στο Κολοράντο και άρχισαν να πυροβολούν.
Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης περίπου 12 άτομα που πήγαν στην πρεμιέρα σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί, ο αριθμός των νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, ενώ βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα στην πόλη Αουρόρα στα προάστια του Ντένβερ στο Κολοράντο.

Είχαν πάει σε μεταμεσονύκτια προβολή της νέα ταινίας του Batman “The Dark Knight Rises” που βγήκε χθες στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο άνδρες με όπλα μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν ενώ ένα εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη την ώρα που πυροβολούσαν. Οι αρχές εκκένωσαν την αίθουσα καθώς φοβούνται ότι υπάρχει και άλλος εκρηκτικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους δράστες έχει συλληφθεί.

Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Financial Times:Ο πλανήτης αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση

 


Αντιμέτωπος με μία νέα επισιτιστική κρίση είναι ο πλανήτης καθώς οι ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών με αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να ωθούνται σε επίπεδα ρεκόρ.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας εκτινάχθηκαν την Πέμπτη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα υψηλά επίπεδα της επισιτιστικής κρίσης 2007 – 2008 που οδήγησε σε εξεγέρσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Οι τιμές του σιταριού δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά ενισχύθηκαν κατά 50% μέσα σε πέντε εβδομάδες, σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από το 2010 όταν η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.

Η ξηρασία στις ΗΠΑ, η οποία προμηθεύει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών σόγιας και σιταριού, θα έχει αντίκτυπο πέρα από τα αμερικανικά σύνορα, επηρεάζοντας τους καταναλωτές από την Αίγυπτο μέχρι την Κίνα.

«Βρίσκομαι στον κλάδο περισσότερο από 30 χρόνια και αυτό είναι μακράν το πιο σοβαρό καιρικό πρόβλημα και πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης που έχω συναντήσει», δήλωσε ανώτερο στέλεχος σε εταιρεία trading αγροτικών εμπορευμάτων και συμπλήρωσε: «Δεν συγκρίνεται με το 2007-08».

Ο David Nelson της Radobank προσέθεσε: ‘Σήμερα η καταστροφή είναι πραγματική, ενώ σε κάποιο βαθμό το 2008 η αύξηση των τιμών καθοδηγήθηκε από την κερδοσκοπία».

Ο Jose Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικής Οργάνωσης, είπε στους Financial Times: «Βεβαίως ανησυχώ για την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων, ειδικότερα για τους ευάλωτους και τους φτωχούς, οι οποίοι δαπανούν το 75% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα».

Το 2007-08 η εκτίναξη των τιμών πυροδότησε εξεγέρσεις για τρόφιμα από το Μπαγκλαντές μέχρι την Αϊτή καθώς ο αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο. Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα αποθέματα ρυζιού – ενός βασικού είδους διατροφής για τον πληθυσμό των περισσότερων φτωχών χωρών – είναι επαρκή, γεγονός που διατηρεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Joseph Glauber, επικεφαλής ανάλυσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, υποστηρίζει επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι «πολύ καλύτερη από το 2008». «Οι τιμές είναι υψηλότερες, δεν τίθεται θέμα για αυτό, αλλά το 2007-08 είχαμε μία πραγματικά ακραία έλλειψη σε σιτάρι και αυτό δεν συμβαίνει τώρα».

Ο Justin Forsyth, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Save the Children δήλωσε πως η αύξηση των τιμών και πάλι ενδέχεται να επιφέρει υπερβολικό αντίκτυπο στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού. «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζουν στα όρια. Χωρίς βροχή και με υψηλές τιμές στα τρόφιμα μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να μην μπορούν να συντηρηθούν».

Η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παραγωγή καλαμποκιού από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών και οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία από το 1956.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τουλάχιστον η μισή ζώνη της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας θα παραμείνει στεγνή για το επόμενο δεκαπενθήμερο και οι trader μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τη σοδειά καλαμποκιού περαιτέρω κατά 8-15%. «Κάθε μέρα προσεύχομαι», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Tom Vilsack.

Η τιμή του καλαμποκιού άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στα 8,16 δολ. ανά μπούσελ και οι trader πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δολ. στις αρχές Αυγούστου εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική βελτίωση στις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Graziano da Silva δηλώνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων θα συγκαλέσει διακυβερνητική σύνοδο πριν από τα τέλη του έτους για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας τροφίμων εάν η κατάσταση στις σοδιές επιδεινωθεί περαιτέρω.

Πηγή Euro2day
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε 60 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Σε 60 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο 

 Μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θέτει σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και η έναρξη συνοπτικών ελέγχων για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν εκρεμμείς

φορολογικές υποθέσεις. 

Παράλληλα εντός της ερχόμενης εβδομάδος το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει τη ρύθμιση για την καταβολή σε έως 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφλησή του και να εξασφαλισθεί η είσπραξη των εσόδων αυτών στα ταμεία του κράτους.  


Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά νέα ρύθμιση που θα προβλέπει την δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο που έχουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις σε έως και 60 δόσεις.

Με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των δόσεων σε σχέση με την προηγούμενη ( 24 δόσεις) ενώ τα όρια για την υπαγωγή σ΄ αυτήν αναμένεται να παραμείνουν τα 10.000 ευρώ για οφειλές από φυσικά πρόσωπα και τα 75.000 ευρώ για οφειλές επιχειρήσεων. Η ρύθμιση θα προβλέπει μάλιστα την απαλλαγή ως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής αλλά μόνο στην περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για την καταβολή σε πολλές δόσεις του φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων εκτιμάται ότι θα προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής σε αυτήν φορολογούμενων με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό φορολογούμενοι με υψηλότερα εισοδήματα θα εξοφλήσουν κανονικά το φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει το ισχύον καθεστώς.  


Τέλος στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών, προωθούν την κατάργηση από φέτος της αποστολής του ειδικού σήματος των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους ιδιοκτήτες τους. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν μέσω τραπέζης τα τέλη κυκλοφορίας και θα διακρατούν την σχετική απόδειξη καταβολής τους. 
Πηγή to vima 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο βαρύτερος απολογισμός στην Συρία

 

Σχεδόν 250 νεκροί την Πέμπτη, ο βαρύτερος απολογισμός εδώ και 16 μήνες
Τουλάχιστον 248 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 109 άμαχοι, βρήκαν χθες Πέμπτη το θάνατο σε μάχες στη Συρία και ο απολογισμός αυτός είναι "ο βαρύτερος που έχει καταγραφεί εδώ και 16 μήνες", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αργά χθες το βράδυ, ο απολογισμός των συγκρούσεων ήταν 109 άμαχοι, 93 στρατιώτες και 46 μαχητές της αντιπολίτευσης και λιποτάκτες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Οι μάχες ανάμεσα στις τακτικές συριακές δυνάμεις και τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακου Στρατού επικεντρώθηκαν στη Δαμασκό, αλλά συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις Χολμς, Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χαμά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

"Είναι ο βαρύτερος απολογισμός που έχει καταγραφεί εδώ και 16 μήνες", διαβεβαίωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω καθώς "δεν είναι οριστικός επειδή οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σε πολλές συνοικίες υπάρχουν θύματα κάτω από τα συντρίμμια", πρόσθεσε.

Οι σφοδρότερες μάχες από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, το Μάρτιο του 2011, διεξάγονται από το βράδυ της Κυριακής σε πολλές συνοικίες της συριακές πρωτεύουσας.
 Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτοιμη να βομβαρδίσει με F 16 τη Συρία η Τουρκία - Τι ματαίωσε την αποστολή

 

Έτοιμη να βομβαρδίσει στόχους που είχαν σχέση με την αεράμυνα της Συρίας,ήταν η Τουρκία,σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, αλλά το μετάνοιωσε τη τελευταία στιγμή.

Η Άγκυρα είναι σαφώς στριμωγμένη από τα όσα συνέβησαν με τη κατάρριψη του RF 4 και η κυβέρνηση διαρρέει σενάρια για να δείξει ότι “κάτι προσπάθησε να κάνει”. Αλλά δεν το έκανε γιατί προφανώς το ρίσκο μιας δεύτερης κατάρριψης αεροσκάφους μέσα στην ίδια ημέρα ήταν πάρα πολύ μεγάλο.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τουρκική ΠΑ είχε “φορτώσει” αεροσκάφη F 16 για αποστολή βομβαρδισμού στόχων αεράμυνας στη Συρία ,αλλα τη τελευταία στιγμή ματαίωσε την αποστολή,γιατί “αυτό που προείχε ήταν ο εντοπισμός των δύο πιλότων”.


Η αποστολή είχε σχεδιαστεί ,λέει το δημοσίευμα, να γίνει λίγες ώρες μετά από τη κατάρριψη ,αλλά οι Τούρκοι πτέραρχοι έκαναν πίσω για τρεις λόγους:


•τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας ,φόβισαν τους Τούρκους αεροπόρους. Η πιθανότητα κατάρριψης ήταν μεγάλη. Οι Τούρκοι ότι δεν το γνωρίζουν το τρέμουν και τα ρωσικά αντιαεροπορικά συμπεριλαμβάνονται σ΄ αυτά.


•Η έλλειψη πληροφοριών για την επιχείρηση


•Η πολιτική ανασφάλεια της κυβέρνησης Ερντογάν που αποφάσισε να μην πάρει άλλο ρίσκο.   
Πηγή Onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγαλώνει ο κατάλογος των δικαιούχων του επιδόματος τρίτεκνων

 

Επίδομα τριτέκνων θα παίρνουν πλέον οι οικογένειες που έχουν περισσότερα παιδιά αλλά δεν μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται κυρίως για διαζευγμένους γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια όλων των παιδιών από τον πρώτο γάμο και έχουν αποκτήσει παιδιά και από δεύτερο γάμο, χήρους από προηγούμενους γάμους με παιδιά από περισσότερους γάμους, γονείς τεσσάρων παιδιών που δεν τους απέδωσαν την πολυτεκνική ιδιότητα επειδή κατά την απόκτηση του τέταρτου παιδιού το μεγαλύτερο παιδί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για υπαγωγή σε πολυτεκνική προστασία και γονείς τεσσάρων παιδιών που δεν έλαβαν την πολυτεκνική ιδιότητα αλλά έχουν ένα ή δύο παιδιά κάτω των 23 ετών.
Το επίδομα θα λαμβάνεται ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ήδη με επιστολές του προς τον ΟΓΑ και το υπουργείο Υγείας από το 2009 υποστήριζε το δικαίωμα και ζητούσε παραπομπή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα μάγια της κόστισαν 4.000 ευρώ!

 

Τέσσερις χιλιάδες ευρώ, στοίχισαν σε 60χρονη, τα... μάγια που υποσχέθηκαν ότι θα της λύσουν δύο επιτήδειες.
Το περιστατικό συνέβη στο Σταυρό Γρεβενών, όπου οι δύο γυναίκες εισήλθαν στο σπίτι της 60χρονης και με το πρόσχημα ότι είχαν γίνει ''μάγια'' στα χρήματα και τα κοσμήματά της, πήραν 4.000 ευρώ και διάφορα κοσμήματα, προκειμένου να διαβάσουν μια …προσευχή που θα έλυνε τις κακοδαιμονίες, και εξαφανίστηκαν.
Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια Γρεβενών.
Πηγή enikos

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Περίπου 28.000 άνθρωποι άφησαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ρωσίας

 
 Περίπου 28.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε δυστυχήματα στους δρόμους της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του 2011, «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.
«Το περασμένο έτος καταγράφηκαν 200.000 ατυχήματα, που προκάλεσαν 28.000 νεκρούς. Είναι ένας αριθμός άνευ προηγουμένου», τόνισε ο Μεντβιέντεφ μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και εκφράζοντας τη λύπη του για τα «κακά αποτελέσματα» σε αυτόν τον τομέα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρία Νόβαστι.

Για το 2010, οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει 199.431 ατυχήματα με 26.567 νεκρούς.

Για να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, ο Μεντβιέντεφ τόνισε πως είναι απαραίτητο να επιδιορθωθούν οι δρόμοι, να εκσυγχρονισθούν οι υποδομές και να αναπτυχθούν τα συστήματα ιατρικής βοήθειας, προκειμένου να διασώζονται και να επιβιώνουν περισσότεροι τραυματίες.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης πρότεινε επίσης να αναπτυχθεί η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το ρωσικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Glonass, ανάλογο με το αμερικανικό GPS, για τα συστήματα συναγερμού που βρίσκονται τοποθετημένα στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.

Η Ρωσία, που έχει 143 εκατ. κατοίκους, παραμένει μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη θνησιμότητα στους δρόμους παγκοσμίως, κυρίως λόγω της μεγάλης κατανάλωσης οινοπνευματωδών, της κακής κατάστασης των οδικών υποδομών, και της μη τήρησης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ωστόσο, τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσίασε ο Μεντβιέντεφ, πέρα από την αλλαγή των κριτηρίων καταμέτρησης, δεν αποτελούν το χειρότερο ρεκόρ στη χώρα, βάσει των στοιχείων που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την οδική ασφάλεια. Το 2007 είχαν καταγραφεί 36.000 θάνατοι στους δρόμους της Ρωσίας, στην οποία κάθε χρόνο κυκλοφορούν 38 εκατ. οχήματα.
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παγόβουνο στο μέγεθος του Παρισιού αποκολλήθηκε από τη Γροιλανδία

 

Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, μεγέθους δύο φορές όσο το Παρίσι ή το Μανχάταν, αποκολήθηκε από έναν παγετώνα της Γροιλανδίας, όπως διακρίνεται σε δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξε η NASA και αποκαλύπτουν άλλη μια ένδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.
Οι εικόνες αυτές δείχνουν ένα τεράστιο παγόβουνο να αποκολλάται από τον παγετώνα Πέτερμαν, στη βορειοδυτική πλευρά της Γροιλανδίας. Το 2010 ένα άλλο κομμάτι πάγου, διπλάσιο σε μέγεθος, είχε αποκοληθεί από τον ίδιο παγετώνα.

Σύμφωνα με την NASA η ρωγμή στον παγετώνα ήταν ορατή από το 2011 και ο δορυφόρος Aqua εντόπισε το ρήγμα μεταξύ 16-17 Ιουλίου.


Ο ωκεανογράφος Αντρέας Μιούντσοφ, του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, διευκρίνισε ότι μολονότι τα παγόβουνα αυτά φαίνονται πελώρια, λιώνουν κυρίως σε βάθος έως και 600 μέτρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, στο σημείο όπου έρχονται σε επαφή με το βραχώδη πυθμένα και όπου τα νερά είναι πολύ πιο ζεστά απ' ότι στην επιφάνεια.


"Το μεγαλύτερο μέρος του λιωσίματος προκαλείται από τον ωκεανό, μέσα στη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ορατό, δεν μπορούμε να το διακρίνουμε με γυμνό μάτι", ανέφερε.


Σύμφωνα με τον Μιούντσοφ, τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, που ευθύνονται για το λιώσιμο του παγετώνα, γίνονται ολοένα και πιο ζεστά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει από το 2003.


 Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...