Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: "Ο λόγος μου είναι πιο ισχυρός από την υπογραφή"


Με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες να απαιτούν την έγγραφη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου,για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., απάντησε με γραπτή δήλωση.
"Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να της θέτει σε αμφιβολία", ανέφερε.
Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι "ο λόγος του κ. Σαμαρά όταν αναλαμβάνει είναι αρκετός, δεν δέχεται αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο".
Πολιτικοί κύκλοι , πλέον εκτιμούν ότι θα υπάρχει νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις , καθώς μια από τις δεσμεύσεις για την επιστολή, μπλοκάρεται  μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά.
Επιμένει η Ευρώπη στις γραπτές δεσμεύσεις
Άμεση απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Όλι Ρεν στον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Ρεν, όταν ενημερώθηκε για τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ επιμένει στην έγγραφη δέσμευση.
"Περιμένουμε γραπτές εγγυήσεις από την Ελλάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά
Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία δήλωση στην οποία προέβη πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί.
"Στο πλαίσιο αυτό", πρόσθεσε ο Όλι Ρεν, "οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Τι έγιναν τα πακέτα προς την Ελλάδα;» διερωτάται αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου


Αιχμές για τη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της Εκκλησίας από το ελληνικό κράτος άφησε σε άρθρο του ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλέν Λαμασούρ. Διερωτήθηκε τι έκανε η Ελλάδα τα δεκάδες δισ. ευρώ που έχει λάβει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ως βοήθεια από τις Βρυξέλλες.
"Φυσικά, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που υποφέρουν. Φυσικά οι θυσίες που πρέπει να κάνουν είναι επώδυνες. Ωστόσο, δεν πρέπει να αντιστρέφουμε τις ευθύνες", έγραψε ο Γάλλος πολιτικός στο άρθρο που φιλοξενήθηκε στο ευρωπαϊκό δελτίο πληροφόρησης "Agence Europe". "Δεν είναι η Ευρώπη που προκαλεί την πτώχευση της Ελλάδας, αντίθετα είναι εκείνη (η Ευρώπη) που έρχεται για να τη βοηθήσει. Από το 1980 και μετά η Ελλάδα έχει λάβει δεκάδες δισ. ευρώ σε κοινοτική βοήθεια. Τι έχει κάνει με αυτά;" διερωτήθηκε.
"Γιατί οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους άλλους Ευρωπαίους; Το ελληνικό σύνταγμα απαλλάσσει από τη φορολογία τους πιο πλούσιους, τους εφοπλιστές. Πρόσφατα αποφασίστηκε φόρος επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά η ορθόδοξη εκκλησία, που κατέχει τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, απαλλάσσεται", πρόσθεσε.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κύπρος: Ανακοινώνει νέα μέτρα λιτότητας


Νέα μέτρα λιτότητας αναμένεται να παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στον απόηχο της διπλής υποβάθμισης της οικονομίας και τριών τραπεζών της χώρας από τον οίκο Moody's.
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με αφορμή των υποβάθμιση των τριών μεγάλων τραπεζών της Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας ανέφερε ότι η αστάθεια της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει άμεσα την κυπριακή λόγω της μεγάλης επέκτασης του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.
Ο κ. Καζαμίας χαρακτήρισε ανησυχητική, αν και υπερβολικά αυστηρή, τη διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών, λέγοντας ότι με την επιστροφή του θα πρέπει η κυβέρνηση να επεξεργαστεί νέα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας.
Η υποβάθμιση προκάλεσε νέες σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε την κυβέρνηση τάχιστα να πάρει μέτρα, λέγοντας ότι αν ενεργήσει υπεύθυνα θα έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι "οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη όσα λέγονται στο εσωτερικό". "Δυστυχώς δεν είναι καθόλου βοηθητικό να βομβαρδίζεται καθημερινά η κυβέρνηση", πρόσθεσε.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σημασία δεν έχει ποιος θα υπογράψει, αλλά τι περιέχει η Σύμβαση


Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται ο σχηματισμός της νέας Κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και τα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα, έχει αποκτήσει αποκλειστικά "προσωπικό χαρακτήρα" .
Όμως με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίζεται ο Ελληνικός Λαός από το κυρίαρχο ερώτημα, που αφορά όχι το ποιος θα υπογράψει αλλά το ΤΙ  θα υπογράψει, ποιο είναι το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης. 
Είναι δευτερεύουσας σημασίας ή και αδιάφορο για τον μέσο Έλληνα ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα υπογράψουν το κείμενο. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι αν θα ληφθούν περισσότερα και πιο επαχθή μέτρα, αν λαμβάνεται πρόνοια και αν υπάρχουν περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης κλπ.
Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει αν ο Ελληνικός Λαός δεν είναι πληροφορημένος όχι για τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά για τα βασικά ζητήματα της δανειακής σύμβασης που άμεσα τον αφορούν. Η συζήτηση αυτή δεν έχει γίνει και όπως φαίνεται παρακάμπτεται.
Οι όροι και το περιεχόμενο της σύμβασης παραμένουν άγνωστα ενώ ….. το ενδιαφέρον μας για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση παραμένει αμείωτο.
Αν η σύμβαση είναι καλή και συμφέρουσα κακώς καθυστερεί η υπογραφή της και αν δεν συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα θα μπορούσε να υπογραφεί και από την υπάρχουσα  κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αν η δανειακή σύμβαση είναι ευνοϊκή και συμφέρουσα πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη γρήγορη υπογραφή και υλοποίησή της. Όμως αν είναι βέβαιο ότι οι όροι είναι πράγματι ευμενείς γιατί ζητεί  η κυβερνητική πλειοψηφία (και οι εταίροι) τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης;
Για να την αναγκάσουν να συμμετάσχει στη δόξα της σωτηρίας;  Γιατί υπάρχει τέτοια δυστοκία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης;
Αν πάλι η δανειακή σύμβαση είναι επαχθής και δεν προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα καθήκον όλως μας είναι η απόκρουσή της. Ας επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι το το βασικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ.
Την κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί μπορεί να την ονομάζουν "μεταβατική", όπως το έργο που θα επιτελέσει  θα είναι  "μόνιμο" διότι θα χαράξει το μέλλον αυτής της Χώρας για πάντα.       

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

''Πως θα είναι η Ελλάδα της δραχμής''




Οι Financial Times παρουσιάζουν τη διαφορά της χρεοκοπίας εντός και εκτός ευρωζώνης, με ένα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, γράφοντας δηλαδή :'' σύντομα θα εύχεστε να την είχατε αντιληφθεί''.








Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :'' Ιδανική λύση: Χρεοκοπία εντός του ευρώ''

Ήταν η πιθανότητα που όλοι φοβούνταν αλλά κανείς δεν τολμούσε να ξεστομίσει –μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Ξαφνικά, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θα μείνετε ή θα φύγετε;» Πολλοί Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται πια. Θα έπρεπε όμως. Οι ηγέτες τους ενδιαφέρονται.

Και να γιατί: Η Ελλάδα θα κάνει αναδιάρθρωση χρέους. Μπορεί να την κάνει «εντός του ευρώ» και μπορεί να την κάνει «εκτός του ευρώ». Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι κρίσιμη. Αν αντιλαμβάνεστε ήδη την διαφορά, σταματήστε να διαβάζετε. Αν όχι, σύντομα θα εύχεστε να την είχατε αντιληφθεί.

Γιατί; Διαβάστε τώρα τη συνέχεια, για να αντιληφθείτε τι θα σημαίνει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη:

1. Το υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας αποφασίζει έξοδο. Αρχίζουν να κυκλοφορουν φήμες. Οι Έλληνες πολίτες σηκώνουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, όσο έχουν ακόμη το ευρώ και όχι την δραχμή. Η προσφορά τραπεζογραμματίων στερεύει. Οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τα ρευστοποιήσιμα πλεονάσματά τους στο εξωτερικό. Οι ξένοι πιστωτές σταματούν τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες κλείνουν τις πόρτες.

2. Κατόπιν έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την εισαγωγή της νέας δραχμής. Επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίου καθώς και έλεγχοι στα σύνορα ώστε να εφαρμοστούν. Ο δημόσιος τομέας «γυρνάει» σε εγχώριο νόμισμα. Η αξία της δραχμής βουλιάζει. Ο ελληνικός πληθωρισμός εκτινάσσεται.

3. Ξεσπούν διαμάχες όσον αφορά τα χρέη του ιδιωτικού τομέα (για παράδειγμα όσον αφορά ένα δάνειο γερμανικής τράπεζας σε ελληνική θυγατρικής μιας πολυεθνικής όπως η BMW). Η υποχρέωση παραμένει δάνειο σε ευρώ ή μετατρέπεται σε δάνειο σε δραχμή; Αν είναι δάνειο σε δραχμές, τότε η γερμανική τράπεζα έχει πρόβλημα, καθώς ένα ενεργητικό σε δραχμές αξίζει ελάχιστα σε σχέση με την λογιστική αξία σε ευρώ. Αν, από την άλλη πλευρά, η υποχρέωση παραμένει σε ευρώ, τότε έχει πρόβλημα και η τράπεζα και η επιχείρηση, καθώς ο οφειλέτης έχει ένα δάνειο σε ευρώ που πρέπει να εξυπηρετήσει με, υποτιμημένα σε δραχμές, έσοδα.

4. Αρχίζει η μετάσταση. Οι Πορτογάλοι φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί και σε αυτούς. Οι Πορτογάλοι πολίτες αρχίζουν να αποσύρουν τα ευρώ τους από τις τράπεζες, με τον φόβο ότι θα τους τα μετατρέψουν σε εσκούδα. Οι πορτογαλικές εταιρείες μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό για να προφυλαχθούν. Κλείνουν τράπεζες. Σύντομα εμφανίζονται ανάλογα σκηνικά στην Ιρλανδία, καθώς και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Οι υπόλοιπες τράπεζες σταματούν τις δοσοληψίες με τις τράπεζες των περιφερειακών κρατών.

5. Διογκώνεται η σύγχυση όσον αφορά την εμβέλεια του ανοίγματος των ευρωπαϊκών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα της περιφέρειας. Οι συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και μεταξύ τους, σταματούν. Οι τραπεζικές μετοχές μηδενίζονται και τα επενδυτικά καταφύγια εκτινάσσονται. Αντιδρώντας στις εισροές κεφαλαίων, η Ελβετία επιβάλλει τιμωρητικά αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις μη Ελβετών πολιτών.

6. Ο τραπεζικός δανεισμός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σταματά. Η οικονομική δραστηριότητα μένει στάσιμη.

Θα συνέχιζα, αλλά πιστεύω ότι πιάσατε το νόημα. Δεν θα είναι ωραία εικόνα. Να προσθέσω μόνο το γεγονός ότι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα (εταιρείες και νοικοκυριά) της περιφέρειας, είναι πολλαπλάσιο του ανοίγματος προς τον δημόσιο τομέα (κρατικό χρέος.)

Οι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι είναι αυτό που κάποτε ονομάζαμε «δια-κρατικό κίνδυνο». Ενας όρος που έμαθαν καλά οι Αμερικανοί τραπεζίτες μιας κάποιας ηλικίας, οι οποίοι κάποτε δάνειζαν ασύστολα δολάρια και πέσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα του Μεξικό, για να ανακαλύψουν κάποια στιγμή ότι ο εθνικός κίνδυνος δεν περιλαμβάνει μόνο τον κίνδυνο να μην πληρώσει μια χώρα, αλλά και τον κίνδυνο να απαγορευτεί και στον ιδιωτικό τομέα να μην αποπληρώσει δια νόμου ή μέσω συναλλαγματικών μεταβολών.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν το ίδιο λάθος. Το νόημα της δημιουργίας της ευρωζώνης ήταν να καταργηθεί η έννοια του διακρατικού κινδύνου n’est-ce pas; Το να δανείζει μια τράπεζα του Μονάχου την BMW Αθηνών, θα ήταν σαν να δανείζει μια τράπεζα της Νέας Υόρκης στην General Motors της Μοντάνα. Και έτσι θα ήταν, αν μείνει η ευρωζώνη ενωμένη.

Ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι το αντιλήφθηκαν αυτό αρκετά νωρίς. Αλλοι χρειάστηκαν χρόνο για να αντιληφθούν το πραγματικό μέγεθος. Τόσο επικεντρωμένη ήταν η προσοχή όλων στα ανοίγματα σε κρατικά ομόλογα. Κι αυτό εξηγεί την αργή αλλά προβλέψιμη αλλαγή φρασεολογίας: Από την χρεοκοπία στην «τακτική χρεοκοπία», από την χρεοκοπία στην «χρεοκοπία εντός του ευρώ» και τελευταία στην δήλωση: «Θα υπερασπιστούμε το ευρώ με κάθε κόστος».

Ναι, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει καταπιεί τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Τώρα πρέπει να τις μοιραστεί με τους ψηφοφόρους. Οι πολίτες της βορείου Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν ότι το συμφέρον τους δεν είναι να διώξουν τους Έλληνες, αλλά να τους κρατήσουν.

Και, δημοψήφισμα ή όχι, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τις επιπτώσεις που θα έχει μια ελληνική έξοδος από το ευρώ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Γιατί μια ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ είναι διαχειρίσιμη και θα γίνει η διαχείρισή της. Η χρεοκοπία εκτός ευρώ εμπεριέχει κινδύνους με πολύ διαφορετικό βάρος και εμβέλεια.

Το ζήτημα είναι αυτό που λέμε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο»: Όσοι ήθελαν να τον δουν, μπορούσαν να τον δουν. Για μεγάλο διάστημα, κανένας δεν ενδιαφερόταν, ούτε ήθελε να τον δει. Τώρα δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μάχη χαρακωμάτων από τον Σίλβιο


Μια απελπισμένη μάχη χαρακωμάτων για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς ακόμη και η φήμη για την παραίτησή του που διακινήθηκε χθες ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε άνοδο το χρηματιστήριο του Μιλάνου και να περιορίσει τις απώλειες στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο ιταλός Πρωθυπουργός έπαιξε χθες ένα από τα τελευταία του χαρτιά με μια τηλεφωνική δήλωση στην εφημερίδα «Λίμπερο». «Αύριο (σ.σ.: σήμερα) η Βουλή θα ψηφίσει για τον ισολογισμό του Δημοσίου. Επειτα θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης επί της επιστολής που έστειλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θέλω να κοιτάζω στα μάτια αυτούς που θα με προδώσουν», φέρεται να δήλωσε. Οι μελοδραματικοί τόνοι φαίνεται να είναι το τελευταίο όπλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην προσπάθειά του να παρατείνει τη ζωή της κυβέρνησής του. Οι επαφές και οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, ωστόσο, δείχνουν ότι όλοι στην Ιταλία βρίσκονται με το μυαλό στην επόμενη μέρα. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε στη βίλα του στο Μιλάνο αρχικά με τα δυο του παιδιά από τον πρώτο του γάμο, στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Mediaset και τέλος με τον δικηγόρο του. Στη Λέγκα του Βορρά, κυβερνητικό εταίρο του Μπερλουσκόνι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κορυφής ενώ στη Βουλή οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν ξεχωριστές συναντήσεις.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Η έντονη κινητικότητα στην πολιτική σκηνή δεν άφησε καθόλου αδιάφορες τις αγορές. Οι φήμες για την τύχη της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε φρενίτιδα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ η νέα επίθεση που δέχθηκαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα οδηγούσε σε απώλειες της τάξης του 2,5% τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα ιταλικά σπρεντ σημείωναν νέο ρεκόρ φτάνοντας τις 500 μονάδες βάσης και οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπερνούσαν την ίδια ώρα το 6,6%, καθιστώντας απαγορευτικό στην ουσία τον δανεισμό της Ιταλίας από τις αγορές. Η φήμη για παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστελνε κύματα ευφορίας στις αγορές. Η διάψευσή της προκαλούσε νέο πανικό και νέες απώλειες. Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και η παρέμβαση του γερμανού υπουργού Οικονομικών αποδείχθηκε κενή περιεχομένου. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ότι η κατάσταση στην Ιταλία δεν συγκρίνεται με αυτή της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται η Ρώμη και τη νευρικότητα που παρατηρείται στις αγορές.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Πολλά θα κριθούν, πάντως, από τη σημερινή ψηφοφορία, τη στάση των «προδοτών» και τους ελιγμούς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ιταλός Πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε χθες εάν θα συνδέσει την ψηφοφορία για τον ισολογισμό του Δημοσίου με την ψήφο εμπιστοσύνης ή εάν θα επιδιώξει νέα ψηφοφορία έπειτα από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινήθηκε χθες, ο Μπερλουσκόνι προτίθεται να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του μόνο για τον προϋπολογισμό και τη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ παράλληλα δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά προκηρύσσοντας εκλογές για τον Ιανουάριο. Ο Μπερλουσκόνι ποντάρει στο «αίσθημα καθήκοντος» των βουλευτών του για την υπερψήφιση του ισολογισμού του Δημοσίου, όπως μετέδιδε χθες η κρατική τηλεόραση.

tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ενοχος ο γιατρός του Τζάκσον


Ενοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε από το δικαστήριο του Λος Αντζελες ο γιατρός του "βασιλιά της ποπ", Μάικλ Τζάκσον, Κόντραντ Μάρεϊ.
Οι απόφαση ελήφθη έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ των δικαστών.
Ο 58χρονος Μάρεϊ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και θα του αφαιρεθεί η άδεια εξασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος.
Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας των δικαστών από το ακροατήριο ακούστηκε μία δυνατή κραυγή.
Εξω από το δικαστήριο, όπως αναφέρει το BBC, την ώρα της ανάγνωσης, πλήθος κόσμου κατά μήκος του δρόμου ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Αντιθέτως, η οικογένεια του Τζάκσον μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου έκλαιγαν χαμηλόφωνα.
Η αδελφή του Μάικλ Τζάκσον, Λατόγια, δήλωσε στο Associated Press ότι η οικογένεια είναι υπερ-ευχαριστημένη από την δικαστική απόφαση.
Κατά την διάρκεια της δίκης οι δικηγόροι του Μάρεϊ διαφώνησαν, λέγοντας ότι ο Τζάκσον πήρε μόνος του την μοιραία δόση, την ώρα που ο γιατρός ήταν έξω από το δωμάτιο.
Ο Μάρεϊ τώρα θα προφυλακτιστεί χωρίς εγγύηση μέχρι την καταδικαστική απόφαση που θα ληφθεί στις 29 Νοεμβρίου.
Ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε στις 25 Ιουνίου 2009 από υπερβολική δόση του ισχυρού αναισθητικού προφόλη.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γραπτές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση ζητεί η Ευρωζώνη


Εγγραφη δέσμευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, ζήτησε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου προγράμματος.
Τα παραπάνω δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως. «Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ερωτηθείς εάν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο κ. Ρεν απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.
Σε ό,τι αφορά την έκτη δόση, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου δεν έχει εγκαταλειφθεί, σημειώνοντας ότι παραμένει σε ισχύ και ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Παράλληλα, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απετέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία τώρα πρέπει να αποκατασταθεί.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν τέλος ότι αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι όπως διαφάνηκε από τη συνεδρίαση, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, «εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας».
Τόνισε παράλληλα ότι το Eurogroup υποδέχτηκε «πολύ θερμά» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση «με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου».
Πρόσθεσε επίσης ότι το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) «στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...