Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μέσα σε 10 ημέρες 79 μέτρα

Τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το νέο δάνειο. Απαιτούν μέσα σε δύο εβδομάδες να υπογραφούν 79 υπουργικές αποφάσεις που θα αλλάξουν την ζωή όλων μας. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, το αργότερο ως την προκήρυξη των εθνικών εκλογών θα πρέπει να έχει κλείσει η οικονομική πολιτική για όλη την περίοδο 2012 -2015. 

Η εφημερίδα «Το Βήμα» αποκαλύπτει το πακέτο των προαπαιτούμενων (prior actions) και των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα. 

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα οι δανειστές μας απαιτούν σε μια εβδομάδα - ως την ερχόμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου – την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και την ενεργοποίηση του PSI. 



Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν:  υπογραφή υπουργικών αποφάσεων, έκδοση εγκυκλίων ώστε να καταργηθούν οι μετενέργειες στις συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει ή λήγουν, η κατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις, το πάγωμα των ωριμάνσεων σε όλες τις ιδιωτικές συμβάσεις, και η κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας. 



Για τα ζητήματα που αφορούν στις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και τις περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις θα κατατεθεί στην βουλή εφαρμοστικός νόμος. Σε αυτόν θα υπάρξει και ρητή διάταξη για την αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο από 1ης Νοεμβρίου του 2011. 



Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις προκειμένου να τεθούν σε εκκαθάριση ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ και άλλοι φορείς του δημοσίου. Επίσης θα εκδοθούν εγκύκλιοι για την πλήρη απελευθέρωση 20 κλειστών επαγγελμάτων. 







real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επίτροποι-κέρβεροι σε όλα τα υπουργεία


Το ακριβό αντάλλαγμα για τη νέα στήριξη της Ελλάδας

Αυστηρή επιτήρηση των κρατικών ταμείων αλλά και πλήρης έλεγχος του πλούτου της χώρας παραχωρούνται από μεθαύριο στους εμπειρογνώμονες-Κέρβερους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ενωσης.

Πρόκειται για την πλήρη ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης της Task Force και θα αποτελέσει την τελευταία πράξη της κηδεμονίας της χώρας μας από τους δανειστές μας.

Μετά το αυριανό Eurogroup, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, θα ανακοινώσει την ενίσχυση της παρουσίας της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα και πλέον τα έσοδα, οι δαπάνες και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο των «κομισαρίων».

Πρόθεση της Επιτροπής είναι αυτοί οι εμπειρογνώμονες να παραμείνουν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλά επισημαίνεται ότι τελικά «δεν θα αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί το έργο τους».

Σύμφωνα με το σχέδιο, απόλυτη έμφαση θα δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πρόοδο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

Ολιγομελείς ομάδες ή ομάδες «contact point», όπως τις ονομάζει κομψά το μνημόνιο, αποτελούμενες από 5-6 ξένους τεχνοκράτες, θα πάρουν θέση πλάι στους Ελληνες υπουργούς.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», επικεφαλής κάθε ομάδας θα είναι Ελληνας τεχνοκράτης, συνεπικουρούμενος από Ευρωπαίο σύμβουλο. Τα μέλη αυτών των ομάδων είναι αποσπασμένοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι εργάζονται από τον περασμένο Νοέμβριο πάνω σε αυτό το «project», δηλαδή του αυστηρού ελέγχου των προϋπολογισμών των υπουργείων, και των τρόπων που αυτοί κατανέμονται.

Τα θέματα εργασίας αναμένεται να τα ορίζουν οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με την κορυφή της Επιτροπής Ράιχενμπαχ.

Δουλειά τους θα είναι τα «τρία Α»: Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Απασχόληση. Ανά μήνα οι εμπειρογνώμονες θα υποβάλλουν εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Την υψηλή εποπτεία του όλου ελέγχου, ως γνωστόν, έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της Task Force, εργάζονται ήδη στην Αθήνα).

Στόχος των ξένων τεχνοκρατών θα είναι να τεθούν προτεραιότητες ανά υπουργείο, να αναλυθούν πλήρως οι προϋπολογισμοί ώστε να γίνει γνωστό... πού διοχετεύεται ακριβώς το χρήμα, καθώς και να περιοριστεί μαζί με τη γραφειοκρατία και το πλήθος των Οργανισμών των υπουργείων. Αυτοί όλοι στο τέλος, υπό την εποπτεία του Χορστ Ράιχενμπαχ, θα δίνουν αναφορά, θα κάνουν δηλαδή στη γλώσσα τους reporting στον πρωθυπουργό.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεύτερο «κόμμα» 20% ο Παπαδήμος


Σε δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ» καταγράφεται για πρώτη φορά, έστω και θεωρητικά, «κόμμα Παπαδήμου» και μάλιστα με ποσοστό 20%!

Ταυτόχρονα προκύπτει πως μόνο αν συνεργαστούν μετεκλογικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν να δώσουν ισχυρή κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την οικονομική και κοινωνική κρίση στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι σημερινές δεσμεύσεις προς την τρόικα.

Απέναντί τους θα έχουν μια Αριστερά με ισχυρή παρουσία στη Βουλή και αυξημένη επιρροή στην κοινωνία.

Το δικομματικό σύστημα που κυβέρνησε την Ελλάδα για 37 χρόνια μεταλλάσσεται σε διπολικό, με άξονα το μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης μπορούν να κωδικοποιηθούν στα εξής:

Νέο κόμμα
Η κοινωνία βλέπει θετικά ένα νέο κόμμα υπό τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται ευθέως η ερώτηση «θα στηρίζατε ένα κόμμα με επικεφαλής τον κ. Παπαδήμο;». Ενας στους πέντε πολίτες απαντά θετικά. Ουσιαστικά το «κόμμα Παπαδήμου» θα κέρδιζε τη δεύτερη θέση  στις επόμενες εκλογές πίσω από τη Ν.Δ. και μπροστά από τα κόμματα της Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ. Οι υποστηρικτές του προέρχονται κυρίως από τον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 (ποσοστό 30%), της Ν.Δ. (ποσοστό 16%) και από τα υπόλοιπα κόμματα σε ποσοστό 9%. Οι προθέσεις των ερωτηθέντων επιβεβαιώνονται και από τις απαντήσεις που έδωσαν στην εξής ερώτηση: «Μετά από τρεις μήνες στη θέση του πρωθυπουργού πιστεύετε ότι οι προσπάθειες του κ. Παπαδήμου κινούνται στη σωστή ή λάθος κατεύθυνση;». Το 31% απαντά στη «σωστή» και το 55% στη «λάθος». Είναι γεγονός όμως ότι περιορίζονται τα εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής και οι πολλές θετικές γνώμες με τις οποίες ξεκίνησε τη θητεία του ο κ. Παπαδήμος, συγκεντρώνοντας μάλιστα υψηλές προσδοκίες για ηπιότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδήμος δεν έχει εκφράσει ποτέ την πρόθεση να ηγηθεί ενός νέου κόμματος. Αντίθετα πολλά στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εμφανίζονται θετικά σε μια τέτοια προοπτική.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σόιμπλε: Ισως ο Ελληνας Πρόεδρος παράκουσε...


Απάντηση με... κομψά ειρωνικό τρόπο έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόσφατη έντονα επικριτική αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια:
«Δεν ξέρω κανέναν κ. Σόιμπλε που θα έκανε τέτοιο πράγμα. 'Ισως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι» σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Tagesspiegel.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα της τμηματικής καταβολής του νέου δανείου παρότι η διατύπωσή του δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του: «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας (...) Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική (...) Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα την Δευτέρα».

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια αλλά θεωρεί απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει σεβασμό και συμπάθειά προς τους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν υποστεί: «Συμπονώ τους Έλληνες πολίτες. Η συντριπτική πλειονότητα όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας- και επιτρέψτε μου να εκφράσω ακόμη μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τούς έχω- δεν έχει σχέση με τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αναποτελεσματική χρήση των προϋπολογισμών κατά το παρελθόν», αναφέρει.
Είναι πάντως ιδιαίτερα επικριτικός με την οικονομική ελίτ της χώρας ισχυριζόμενος ότι «ένα διόλου ασήμαντο τμήμα αυτής, ακόμη και σε τούτη τη δύσκολη φάση καυχάται στα Μέσα Ενημέρωσης ότι δεν πληρώνει φόρους και δεν πολυενδιαφέρεται για το καλό της χώρας και των πολιτών.
«Είναι απολύτως κατανοητό, λοιπόν, ότι αυτή η στάση μόνο ως έντιμη και δίκαιη δεν μπορεί να εκληφθεί», σχολιάζει ο γερμανός υπουργός.
Επιμένει, τέλος, στην ορθότητα της επιλογής για μειώσεις των κατώτατων μισθών.
Οι μισθοί στον Ελλάδα στο μέλλον θα βρεθούν «περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς της Ισπανίας προαναγγέλλει και διερωτάται: «Τι πρέπει να πούμε στους ανθρώπους των χωρών της ανατολικής Ευρώπης ή των χωρών της Βαλτικής, όπου παρότι ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη χαμηλότερος, θα συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα;»


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πειραματόζωα οι Έλληνες ασθενείς με φάρμακα από τον Τρίτο Κόσμο


Σκευάσματα που χορηγήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία ή δόθηκαν από ασφαλιστικά ταμεία, έχουν προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και οδήγησαν ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με την Real news, την πόρτα για να φτάσουν τα επικίνδυνα φάρμακα στα σπίτια, άνοιξε το υπουργείο Υγείας με σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι οι γιατροί θα συνταγογραφούν πλέον μόνο τη δραστική ουσία και στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα χορηγεί στον ασθενή το φθηνότερο αντίγραφο που υπάρχει στην αγορά.
Η ελαστική νομοθεσία σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και την αδυναμία διενέργειας επαρκών εργαστηριακών ελέγχων, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε "παράδεισο" τριτοκοσμικών προϊόντων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι έχουν στηθεί παραμάγαζα ακόμη και μέσα σε πολυκατοικίες, όπου αποθηκεύονται φάρμακα που προέρχονται από χώρες του Τρίτου Κόσμου και διοχετεύονται στην ελληνική αγορά.
Η έγκριση των εν λόγω σκευασμάτων από τον ΕΟΦ βασίζεται σε ύποπτες μελέτες βιοϊσοδυναμίας (μελέτες που αποδεικνύουν τη θεραπευτική τους ισοδυναμία με το πρωτότυπο φάρμακο) για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι δεν έχουν γίνει ποτέ, αλλά πωλούνται έτοιμες στην αγορά και μπαίνουν εκ των υστέρων στον φάκελο που κατατίθεται στον ΕΟΦ!.
Σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στην αναισθησιολογική κλινική, δύο ασθενείς έπαθαν αλλεργικό σοκ και εισήχθησαν επειγόντως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου αντιγράφου.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ελληνικό ευχαριστώ στους "Έλληνες του κόσμου"


Ενώ χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν υπέρ των Ελλήνων και κατά των μέτρων λιτότητας σε διάφορες πόλεις του κόσμου, οι Έλληνες ετοίμαζαν το δικό τους ξεχωριστό ευχαριστώ.
Αφού συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, κρατώντας τα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου, σχημάτισαν τα ονόματα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στις οποίες έγιναν εκδηλώσεις συμπαράστασης.
Όταν σχηματίστηκαν τα ονόματα των πόλεων της Μαδρίτης, του Λονδίνου, του Δουβλίνου, του Βερολίνου, του Εδινβούργου, της Κοπεγχάγης, της Στοκχόλμης, του Ελσίνκι, του Άμστερνταμ, του Αμβούργου και του Παρισιού συμπληρώθηκε η φωτογραφία από το μήνυμα "we thank you".
Η φωτογραφία κάνει από το βράδυ του Σαββάτου τον γύρο του διαδικτύου, με τους χρήστες να τη μοιράζονται μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Υπενθυμίζεται πως οι "Έλληνες του κόσμου" ένωσαν τις φωνές σε δεκάδες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά τον κόσμο σε ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...