Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Πώς ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία


Το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως την εγκύκλιο με την οποία δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα ρυθμίζουν πολίτες και επιχειρήσεις τις οφειλές τους προς ασφαλιστικούς φορείς. Όπως σημειώνεται στο κείμενο, σκοπός της ρύθμισης είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες και παράλληλα να μην κλείσουν επιχειρήσεις και να μην αναστείλουν τις εργασίες τους επιχειρηματίες.

Στο κείμενο τονίζεται πως επιχειρήσεις και πολίτες που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να μπουν στη ρύθμιση μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η ρύθμιση αυτή αφορά σε οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 2η Μαρτίου του 2015, χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, αλλά και οφειλές που είχαν ήδη υπαχθεί σε παλιότερες ρυθμίσεις.

Πως ωφελούνται οι οφειλέτες;

Η εγκύκλιος περιγράφει πως μέσω των ρυθμίσεων μπορεί να επωφεληθεί κανείς έως και 100% από τις προσαυξήσεις, ενώ η ελάφρυνση φτάνει το 50% για δόσεις που ξεπερνούν τους 73 μήνες.

Επιπλέον, τονίζεται πως για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση, αναστέλλεται και η ποινική δίωξη και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που τυχόν επιβλήθηκε ή εφόσον έχει ήδη εκτελεστεί, διακόπτεται.

Σε ακόμη ευνοϊκότερους όρους υπάγονται ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα για το περασμένο έτος, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται επιδόματα ανεργίας και προνομιακές παροχές, για τους οποίους προβλέπεται αναστολή για 12 μήνες του συνόλου των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων. Παράλληλα ρυθμίζονται οι ασφαλιστικές οφειλές νομικών προσώπων δημοσίου και αγροτικών συνεταιρισμών και ορίζεται η αποπληρωμή τους με ως και 150 δόσεις και έκπτωση 50%.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο για περισσότερες λεπτομέρειες
news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι μεγάλες αλλαγές στις δηλώσεις των επιχειρήσεων


Και τα τέσσερα έντυπα που καλούνται να συμπληρώσουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, έσονται… ένα.

Μπορεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να καθυστερεί χαρακτηριστικά γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, τουλάχιστον αναμένεται να γίνει άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών. Κερδισμένες από τη συγκεκριμένη αλλαγή θα είναι οι επιχειρήσεις καθώς από φέτος θα συμπληρώνουν ένα και μοναδικό έντυπο.

Το νέο έντυπο αναμένεται να αντικαταστήσει:

1. Το Ε5 το οποίο αποτελεί τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ομόρρυθμων εταιρειών, ετερόρρυθμων εταιρειών, Αστικών, Αφανών, ή Συμμετοχικών Εταιρειών, Κοινωνιών Αστικού Δικαίου και Κοινοπραξιών.

2. Το έντυπο Φ-01 010 το οποίο είναι η δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα

3. Το έντυπο Φ-01 012 που είναι η δήλωση για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και

4. Το έντυπο Φ- 01 013, το οποίο συμπληρώνεται από τα νομικά πρόσωπα που εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Η θέσπιση του ενός και μοναδικού εντύπου, δεν είναι η μοναδική αλλαγή. Η δεύτερη –και ουσιαστικότερη- αφορά στην αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης. Έτσι, ενώ πέρυσι η προθεσμία τελείωνε στο τέλος Απριλίου, φέτος μεταφέρθηκε για το τέλος Ιουνίου. Μαζί με την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, έχει αλλάξει βέβαια και η διαδικασία πληρωμής του φόρου. Πέρυσι, ο φόρος των νομικών προσώπων, μπορούσε να καταβληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Φέτος, ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί και πάλι σε οκτώ δόσεις αλλά η τελευταία δόση δεν μπορεί να καταβληθεί μετά τον Δεκέμβριο. Δηλαδή, η δήλωση πρέπει –με τα μέχρι τώρα δεδομένα- να κατατεθεί στο τέλος Ιουνίου. Αν αυτό συμβεί, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε έξι δόσεις, από Ιούλιο έως Δεκέμβριο. Μπορεί βέβαια η επιχείρηση να υποβάλλει τη δήλωση νωρίτερα ακόμη και μέσα στον Απρίλιο. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει και το σύστημα να είναι ανοικτό.topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...