Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Απίστευτο προικοσύμφωνο του 1671 !

Το προικοσύμφωνο πλέον αποτελεί άγνωστη λέξη στους περισσότερους, ενώ άλλοι το γνωρίζουν ως προγαμιαίο συμβόλαιο, το οποίο όμως υπογράφεται σε ειδικές περιπτώσεις. Στην ουσία ήταν ένα χαρτί που συντασσόταν λίγο πριν το γάμο, στο οποίο ο πατέρας της νύφης περιέγραφε τι δίνει ως προίκα στο γαμπρό, μαζί με την κόρη του (εννοείται!)…

Από τα αρχεία της Νομαρχίας Κυκλάδων το ακόλουθον προικοσύμφωνον.

Εν έτι 1671 μηνί Ιανουαρίω ημέρα δεκάτη εν Σύρω.

Eν ονόματι της Αγίας Τριάδος και της Κοκκίνης προστάτιδος της νήσου Σύρου Προκοσύμφωνον της πρώτης μας κόρης και της θυγατρός του Κωστάκη και της Σμαράγδας και της μακαρίτισσας της γυναικός μου Πιπινίτσας ήτις θα πάρη νόμιμον σύζυγον τον Ντεμογιαννάκη του Κωνσταντάκη της Πιπινίτσας Πηνελόπης Βαρβαρίτσας. Και εγώ και η μακαρίτισσα η γυναίκα μου Πιπινίτσα δίδομεν την συγκατάθεσίν μας εις το να πάρη η κόρη μας Κατή, νόμιμον σύζυγον και να τον έχη να τον νέμεται μέρα νύκτα, τον Ντεμογιαννάκη Μανωλάκην του Κωνσταντάκη και της Πιπινίτσας Πηνελόπης Βαρβαρίτσας.

- Εν πρώτοις δίδομεν από τα φύλλα της καρδιάς μας την ευχήν να τρισευτυχήσουν και να πολυχρονίσουν.

- Δεύτερον δε τέσσαρα εικονίσματα το πρώτον ευς ξύλον δυνατόν και χονδρόν δύο δάκτυλα και τα άλλας εις αχιβάδα.

- Τρία υποκάμισα τα δύο μικρά και το ένα μεγάλο, δύο μικρά αποκατινά (εσώβρακα) παστρικά, ατρύπητα και ολόγερα.

- Δύο μισοφόρια ολόγερα και μπουγαδιασμένα.

- Ενάμισι ζευγάρι κάλτσες εως ότου να γίνη ο γάμος έχη καιρόν να πλέξη και την άλλη για να γίνουν δύο ζευγάρια.

- Ενα φουστάνι από τσίτι ριγωτό, άλλο ένα από σακονέτα της μακαρίτισσας της γιαγιάς μου.

- Ενα μανδύλι του λαγιού και δύο μανδοσαλάμια

- Μια φασκιά για τα καλορίζικα

- Δύο ζεύγη παπούτσια το ένα μπαλωμένο

- Σαράντα πήχες βρακοζώνα και μετά τον θάνατο του παπού μας άλλη τόση.

- Του γαμβρού μια σκούφια να την φορή βραδιά παρά βραδιά δια να μη του τρυπήση γρήγορα.

- Δύο τσουκάλια κάστρινα της καραίτισσας της γιαγιάς μου

- Δύο φλιτζάνια του καφέ χωματίνια.

- Το αμελέτητο με δύο χέρια νεροπαστρικό και άπιαστο

- Τρεις βελόνες της κάλτσας.

- Ένα ζάρφι χωματένιο

- Ενα στρώμα μπαλωμένο της μακαρίτισσας της γιαγιάς μου από φύλλα καλαμόφυλλα.

- Ενα λύχνο χωματένιο και άλλον έναν από ντενεκέ

- Ενα κλειδί

- Μια ψυράγγα (χωράφι) ίθα με μιά παλέστρα του γαϊδάρου

- Τρία ρεάλια, πέντε παράδες και επτά άσπρα.

- Κοντά με όλα αυτά που τους κάμαμεν τους νοικοκυραίους της Σύρου την μίαν κάμαραν του σπιτικού που καθούμαστε και άμα πεθάνω εγώ και ο παππούς της Κατής όλο το σπίτι.

- Ακόμη δε και αυτά 2 κότες ένα πετεινό, είκοσι αυγά, ένα κόσκινο, μία μπιρμπιτσέλια σπητίσια μακαρόνια, και αν προφθάσουμεν θα κάνουμε άλλα τόσα.

- Δέκα οκάδες ελιές και πέντε οκάδες χαμάδα, 2 βάζα κάπαρι, δύο ντουζίνες χήνους, σαράντα κοπόνια κρομμύδια όλα αυτά να τα κάμουν θάλασσα να τρών και να πίνουν όλο το οκταήμερο γαμβρός και νύμφη και όλο το συμπεθεριό και οι ποιό κοντά γειτόνοι.

- Εις τον γαμβρόν, την Κατή με τα ούλα της.

Ο πενθερός

Κωνσταντάκης της Σμαράγδας

Εν Σύρω τη 10 Ιανουαρίου 1671





k-mag.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι καλές και οι κακές στιγμές της ΕΡΤ

Από τον περίπατο του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι ως την πρόσληψη της Ανθής Σαλαγκούδη, η ΕΡΤ βρισκόταν ανέκαθεν τη μια στιγμή στο ζενίθ και την άλλη στο ναδίρ…

Όντας για τόσες δεκαετίες μονοπώλιο στην ραδιοτηλεόραση –ή έστω, έχοντας για μοναδικό αντίπαλο την ΥΕΝΕΔ, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του στρατού-, η ΕΡΤ μοιραία, από την εποχή της ΕΙΡ ακόμη, ήταν πάντα εγκλωβισμένη στη σχέση των διοικητών της με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ακόμη κι όταν ξεκίνησε η ελεύθερη τηλεόραση στην Ελλάδα, η νοοτροπία δεκαετιών δεν εξαλείφθηκε. Τι κι αν ο κόσμος έβλεπε πια ξεκάθαρα τις διαφορές στο πώς παρουσιάζονταν οι ειδήσεις; Ελάχιστες ήταν οι περίοδοι που η ΕΡΤ είχε μια πιο ελεύθερη φωνή και δεν ακολουθούσε την κομματική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος.

Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, ωστόσο, του προγράμματός της, δηλαδή στις πολιτιστικές και αθλητικές της εκπομπές, η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση έγραφε χρυσές σελίδες. Ήταν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: η καλή και η κακή ΕΡΤ, η ΕΡΤ του Χατζιδάκι, του Ελύτη, του Παρασκήνιου και του Θέατρου της Δευτέρας, η ΕΡΤ των βυσμάτων, των ψεύτικων υπερωριών και της Ανθής Σαλαγκούδη, όλα αυτά ήταν ένα. Κανείς δεν κατάφερε ποτέ να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι. Ή δεν το θέλησε…

Οι καλύτερες στιγμές

Αλλά ας αρχίσουμε πρώτα από τα καλά. Από τις χρυσές μέρες του ελληνικού ραδιοφώνου (1951 – 1968), όταν διευθυντές του ανέλαβαν ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Στρατής Μυριβήλης, όταν ο Δημήτρης Χορν διάβασε κορυφαία μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, όταν «ανέβαιναν» ζωντανά στον αέρα σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις που ο κάθε ακροατής έκανε εικόνα στο μυαλό του ή όταν ο Μάνος Χατζιδάκις αναμόρφωνε το Τρίτο Πρόγραμμα. Ακόμη πιο πρόσφατα, όταν ιδρυόταν ο KosmosFM, των καλών μουσικών απ’ όλον τον κόσμο, ή όταν η ΕΡΑσπορ κατάφερνε να καλύπτει όλα τα αθλητικά δρώμενα της χώρας.

Και, βέβαια, πάμε και στις σπουδαίες εκπομπές που έγραψαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Από το «Συν τριάντα δευτερόλεπτα», με το Μίμη Πλέσσα στο ρόλο του παρουσιαστή, το πρώτο τηλεπαιχνίδι, όπου οι παίχτες έπρεπε να απαντήσουν ερωτήσεις γνώσεων σε τριάντα δευτερόλεπτα και κέρδιζαν δώρα, όπως τρανζιστοράκια…

Ή το «Θέματα λόγου και τέχνης» που ξεκίνησε το 1967, με τη μεγάλη κυρία της ελληνικής τηλεόρασης, Μαρία Καραβία. Ήταν το πρώτο πολιτιστικό μαγκαζίνο και από του στούντιό του πέρασαν μορφές όπως ο Τσαρούχης, η Λαμπέτη και ο Ηλίας Βενέζης.

Πάμε και στη Σελήνη. Στις 20 Ιουλίου του 1969, δηλαδή, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ θα κάνει τον περίπατό του στο φεγγάρι και η ΕΙΡ θα αναμεταδώσει το σήμα της Eurovision. Toδιαφήμιζε για μέρες πριν, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι πωλήσεις τηλεοπτικών δεκτών εκείνη την περίοδο. Όλοι ήθελαν να δουν τον άνθρωπο στο διάστημα!

Και, βέβαια, ποιος μπορεί να ξεχάσει την «Αθλητική Κυριακή»; Η πρώτη της εκπομπή προβλήθηκε 2 χρόνια πριν ιδρυθεί επίσημα η ελληνική τηλεόραση! Είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα που υπάρχει.

Και το ηχητικό του σήμα ένα σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το είχε διαλέξει η σύζυγος του θρυλικού Αλέκου Πατσιφά της Lyra, αλλά ποτέ δεν αποκάλυψε ποιος το έγραψε… Για την ιστορία, πριν ονομαστεί «Αθλητική Κυριακή», για ένα μήνα η εκπομπή παιζόταν την Δευτέρα, με παρουσιαστή το Γιάννη Διακογιάννη, και λεγόταν «Αθλητικά Νέα».

Οι δύο εκπομπές, πάντως, που για χρόνια καθήλωναν όλους τους Έλληνες και έκαναν ακόμη και πολλές κινηματογραφικές αίθουσες να κλείσουν αφού δεν είχαν δουλειά, ήταν ο «Άγνωστος Πόλεμος» και «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» της δεκαετίας του ’70. Και φυσικά, το αγαπημένο σε μεγάλους και παιδιά «Λούνα Παρκ», που παιζόταν από το 1974 ως το 1981 με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις, η χούντα και τα ρουσφέτια

Δεν ήταν όμως όλα υπέροχα στον κόσμο της ΕΡΤ. Από τα πρώτα της χρόνια ως ΕΙΡ είχε πάντοτε το κράτος και τον στρατό να ελέγχουν τη ροή των ειδήσεών της. Το ελληνικό ραδιόφωνο, βέβαια, δεν ήταν ένα όργανο προπαγάνδας όπως για παράδειγμα στην ναζιστική Γερμανία ή την σταλινική Σοβιετική Ένωση (με εξαίρεση τα χρόνια της Κατοχής, όταν και το ήλεγχαν οι κατακτητές), αλλά οι ειδήσεις και ο τρόπος που αυτές παρουσιάζονταν ήταν πάντοτε αυστηρά ελεγχόμενες από τις αρχές.

Κατ’ αρχάς το ραδιόφωνο ξεκίνησε επί Μεταξά το 1938, όταν ο δικτάτορας επέμενε πως χρειαζόταν ένα μέσο για να περνά τα μηνύματά του στο λαό πιο εύκολα.

Στα πρώτα χρόνια μετά την επανασύστασή του, μετά δηλαδή το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την διοίκησή του την όριζε ο στρατός. Και τα «χρυσά χρόνια» της ελληνικής ραδιοφωνίας, από το 1951 ως το 1967, παρά την άνθιση των πολιτιστικών εκπομπών, οι ειδήσεις ήταν πάντα ελεγχόμενες και είχαν μια χροιά… αντικομμουνιστική.

Όπως είναι λογικό, όταν ήλθε στην εξουσία η Χούντα, σχεδόν παράλληλα με την ίδρυση της κρατικής τηλεόρασης, η παράδοση συνεχίστηκε και με πολύ χειρότερο τρόπο. Η λογοκρισία άρχισε να κόβει τα πάντα, η ενημέρωση να γίνεται προπαγανδιστική και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα τρομερά σοβαροφανές. Η πτώση της ποιότητας των προγραμμάτων ήταν τέτοια που ακόμη και το τόσο επιτυχημένο κρατικό ραδιόφωνο έπεσε σύντομα σε ανυποληψία. Η τηλεόραση πάλι, νέο παιδί τότε, ξεκινούσε με τον χειρότερο τρόπο. Εκεί που θα περίμενε κανείς το νέο μέσο να σαρώσει το παλιό, το ραδιόφωνο απέκτησε μια καινούργια δυναμική χάρη στους πολλούς παράνομους σταθμούς που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια.

Από τη Μεταπολίτευση και μετά, ο έλεγχος στις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές μπορεί να χαλάρωσε (χωρίς, βέβαια, να εξαλειφθεί ποτέ), αλλά ένας νέος βραχνάς ήλθε να προστεθεί στα βάρη της ΕΡΤ: το ρουσφέτι. Η δημοσιογραφία έγινε το επάγγελμα που όλο και περισσότεροι νέοι ήθελαν να ακολουθήσουν, αλλά οι θέσεις δεν ήταν πολλές. Όποιος είχε άκρη σε κάποιον Υπουργό, μπορούσε πάντα να ελπίζει σε μια θέση στην ΕΡΤ. Καλός μισθός, λίγη δουλειά και ανοχή να δουλεύεις και σε άλλο μέσο…

Οι διορισμοί έδιναν και έπαιρναν με την κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Μαζί άλλαζαν και οι διοικήσεις της υπηρεσίας, ώστε τα χνώτα τους να ταιριάζουν πάντα με των κυβερνώντων. Δεν ήταν, όμως, μόνο οι διορισμοί. Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, όταν οι διοικητές συνειδητοποιούσαν ότι είχαν τα χέρια τους την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Η κύρια πηγή εσόδων της ΕΡΤ είναι το ανταποδοτικό τέλος που οι Έλληνες πληρώνουν μέσω ΔΕΗ. Ακόμη και κανείς να μην έβλεπε ή άκουγε τα προγράμματά της, άρα κανείς διαφημιζόμενος να μην ενδιαφερόταν να πληρώσει για να βάλει την διαφήμισή του στις εκπομπές της, η ΕΡΤ θα συνέχιζε να έχει τεράστια έσοδα. Και οι διοικητές, γνωρίζοντας ότι όταν αλλάξει κυβέρνηση θα αλλάξουν κι αυτοί θέση, χωρίς κανείς να τους καταλογίσει τίποτε για τα πεπραγμένα τους, έστηναν ο καθένας το δικό του πάρτυ με τους κολλητούς του.

Εκπομπές που κόστιζαν το δεκαπλάσιο απ’ όσο άξιζαν, παραγωγές που ξεκινούσαν, αλλά ποτέ δεν έβγαιναν στον αέρα, παράλογες υπερωρίες που ποτέ κανείς δεν ήλεγχε αν ήταν αληθινές και, βέβαια, αναβαθμίσεις ημετέρων αντί αυτών που αξίζουν. Ακόμη και στην ύστατη ώρα της, η ΕΡΤ ήταν ο περίγελως του κλάδου, με την διαβόητη πρόσληψη και εκπομπή της Ανθής Σαλαγκούδη, που εμφανώς δεν είχε τα προσόντα για να βγαίνει στο γυαλί, αλλά που ο μπαμπάς της είχε την ισχύ να την επιβάλει…


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μια κόκκινη μπύρα από την Εύβοια σαρώνει σε διακρίσεις και διεθνή βραβεία

Η Mary Rose είναι μια απολαυστική red ale αγγλικού τύπου με μοναδική γεύση φρούτων και καραμέλας, πλούσιο άρωμα, και φτιαγμένη από υψηλής ποιότητας υλικά. Μπύρα με ιδιαίτερα έντονη και μακράς διάρκειας επίγευση, παράγεται από υψηλής ποιότητας υλικά στην Εύβοια, στο υπερσύγχρονο μικροζυθοποιείο της Septem Microbreweries.

Η Mary Rose παρασκευάζεται με βάση μια αγγλική συνταγή εμπνευσμένη από το ομώνυμο θρυλικό πλοίο του βασιλικού στόλου της Αγγλίας, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον περίφημο βασιλιά Ερρίκο Η'. Το πλοίο αυτό αποτελούσε την κορωνίδα του στόλου των Άγγλων για πολλά χρόνια πρωταγωνιστώντας σε πολλές ναυμαχίες. Το πλοίο πήρε το όνομα Mary Rose από τον ίδιο τον βασιλιά ο οποίος έδωσε το όνομα της αδερφής του Mary στην οποία είχε ιδιαίτερη αγάπη και το προσωνύμιο Rose μιας και το ρόδο ήταν το σύμβολο-έμβλημα της βασιλικής οικογενείας.

Μάλιστα, μετά από τις πρόσφατες διακρίσεις το μουσείο όπου βρίσκεται το αυθεντικό καράβι της Mary Rose, στο Portsmuth (το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα «κειμήλια» της ιστορίας του Ναυτικού της Αγγλίας) θα διαθέτει την μπύρα προς πώληση στους επισκέπτες του ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι επίσημες εξαγωγές της Mary Rose στην Μ. Βρετανία.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν στους διαδηλωτές

Ολομέτωπη επίθεση φαίνεται ότι έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί και της πλατείας Ταξίμ λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο του Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτικό είναι ότι η αστυνομία έφτασε στο σημείο να συλλάβει ακόμα και γιατρούς που προσέφεραν εθελοντικά τις πρώτες βοήθειες στο ξενοδοχείο Ραμαντάν ενώ αστυνομικοί συλλαμβάνουν, σύμφωνα με καταγγελίες οπαδούς της Μπεσίκτας, προκειμένου να μην συμμετέχουν στην προγραμματισμένη για τις 4 συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ με τίτλο «Ας γίνουμε ένα εκατομμύριο».

Η ατμόσφαιρα στην Πόλη είναι ηλεκτρισμένη καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένη και μεγάλη συγκέντρωση των υποστηριχτών του κυβερνώντος κόμματος σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, μπροστά από το ελληνικό νοσοκομείο.

Το μέγεθος της επιχείρησης της κυβέρνησης είναι τέτοιο που έχει κληθεί ακόμα και ο στρατός όπως προκύπτει από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου 1000 άνδρες των ειδικών δυνάμεών της αστυνομίας έφθασαν με ειδικές πτήσεις στο αεροδρόμιο “Ataturk” της Κωνσταντινούπολης από επαρχιακές περιοχές της Τουρκίας λίγο πριν ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείο άλλοι 350 άνδρες της αστυνομίας που υπηρετούσαν στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεϊν Αβλι Μουτλού απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο να μην συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ. “Δεν θα επιτρέψουμε καμία συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για αυτό. Καλώ τους πολίτες να μην πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη προβοκάτορες άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών με συνέπεια να τραυματιστούν σοβαρά δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Αστυνομικοί εισέβαλαν, νωρίτερα, και σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν διαδηλωτές.

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι και στην Άγκυρα όταν αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν πορεία μνήμης για τον τελευταίο νεκρό διαδηλωτή.

Είναι τέτοιο το μένος των αστυνομικών που το βράδυ του Σαββάτου δεν δίστασαν να κάνουν ρίψεις χημικών σε λόμπι ξενοδοχείου αλλά και σε είσοδο νοσοκομείου.

Το στίγμα της κυβέρνησης αλλά και της επιχείρησης που πραγματοποιείται έδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής. «Όποιος μπαίνει στην πλατεία Ταξίμ θα θεωρείται και θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης».

Οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες, ανάμεσα τους και βουλευτές της αντιπολίτευσης, πολλοί εκ των οποίων έχουν υποστεί εγκαύματα από τα χημικά και  τραύματα από πλαστικές σφαίρες.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...