Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν στους διαδηλωτές

Ολομέτωπη επίθεση φαίνεται ότι έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί και της πλατείας Ταξίμ λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο του Ταγίπ Ερντογάν.

Ενδεικτικό είναι ότι η αστυνομία έφτασε στο σημείο να συλλάβει ακόμα και γιατρούς που προσέφεραν εθελοντικά τις πρώτες βοήθειες στο ξενοδοχείο Ραμαντάν ενώ αστυνομικοί συλλαμβάνουν, σύμφωνα με καταγγελίες οπαδούς της Μπεσίκτας, προκειμένου να μην συμμετέχουν στην προγραμματισμένη για τις 4 συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ με τίτλο «Ας γίνουμε ένα εκατομμύριο».

Η ατμόσφαιρα στην Πόλη είναι ηλεκτρισμένη καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένη και μεγάλη συγκέντρωση των υποστηριχτών του κυβερνώντος κόμματος σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, μπροστά από το ελληνικό νοσοκομείο.

Το μέγεθος της επιχείρησης της κυβέρνησης είναι τέτοιο που έχει κληθεί ακόμα και ο στρατός όπως προκύπτει από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου 1000 άνδρες των ειδικών δυνάμεών της αστυνομίας έφθασαν με ειδικές πτήσεις στο αεροδρόμιο “Ataturk” της Κωνσταντινούπολης από επαρχιακές περιοχές της Τουρκίας λίγο πριν ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείο άλλοι 350 άνδρες της αστυνομίας που υπηρετούσαν στο αεροδρόμιο έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεϊν Αβλι Μουτλού απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο να μην συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ. “Δεν θα επιτρέψουμε καμία συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για αυτό. Καλώ τους πολίτες να μην πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη προβοκάτορες άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών με συνέπεια να τραυματιστούν σοβαρά δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Αστυνομικοί εισέβαλαν, νωρίτερα, και σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν διαδηλωτές.

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι και στην Άγκυρα όταν αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν πορεία μνήμης για τον τελευταίο νεκρό διαδηλωτή.

Είναι τέτοιο το μένος των αστυνομικών που το βράδυ του Σαββάτου δεν δίστασαν να κάνουν ρίψεις χημικών σε λόμπι ξενοδοχείου αλλά και σε είσοδο νοσοκομείου.

Το στίγμα της κυβέρνησης αλλά και της επιχείρησης που πραγματοποιείται έδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής. «Όποιος μπαίνει στην πλατεία Ταξίμ θα θεωρείται και θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης».

Οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες, ανάμεσα τους και βουλευτές της αντιπολίτευσης, πολλοί εκ των οποίων έχουν υποστεί εγκαύματα από τα χημικά και  τραύματα από πλαστικές σφαίρες.




protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...