Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ιστορική αναδρομή; Η πτώχευση του...1843.

alt


Στο ΄Αργος, υστέρα από τη δολοφονία του Καποδίστρια, μαζεύτηκε ή Ε' Εθνοσυνέλευση το Δεκέμβρη του 1831κι εψήφισε πάλι άλλο «πολιτικό σύνταγμα της Ελλάδας». Το άρθρο 246 ορίζει ότι «ο ηγεμών δεν ημπορεί να τάξη κανένα φόρον, δασμόν, ή δόσιμον ή είσπραξιν οποιανδήποτε ή δάνειον να κάμη, χωρίς νόμους ή ψηφίσματος συζητηθέντος και παραδεχθέντος υπό του νομοθετικού σώματος». Αυτά όμως οι ξένοι τα 'γραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια, γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Φλεβάρη του 1830, οι τρεις «προστάτιδες» δυνάμεις, φέρνοντας το βασιλιά, αναλάβαιναν την υποχρέωση να εγγυηθούν ένα δάνειο, που δεν θα ξεπερνούσε τα 60 εκατομμύρια.
Η Ιστορία αυτού του δανείου είναι μεγάλη, μα πολύ μεγαλύτερη είναι η ξετσιπωσιά κι η παλιανθρωπιά όσων ανακατεύτηκαν σ' αυτή την ιστορία. Ας ιδούμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το δάνειο είχε κανονιστεί από τον καιρό της εκλογής του Λεοπόλδου και θα δινόταν σε τρεις δόσεις από 20 εκατομμύρια φράγκα. Στην αρχή θα 'βγαινε μόνο η πρώτη δόση και η καθεμιά δύναμη εγγυότανε την πληρωμή του 1/3 από το χρονιάτικο χρεολύσιο και τους τόκους. Οι δύο άλλες δόσεις θα 'βγαιναν ανάλογα με τις ανάγκες του βασιλιά και του βασιλείου του κι υστέρα από συνεννόηση με τις τρεις δυνάμεις. Οι εγγυήσεις  όμως που απόσπασαν οι «προστάτες» μας, οι φύλακες-άγγελοί μας, σήμαιναν την οικονομική και πολιτική υποδούλωση της χώρας μας σε δαύτους, γιατί υποχρέωναν την Ελλάδα να διαρρυθμίσει με τέτοιον τρόπο τις πρώτες πρόσοδες του κράτους, ώστε ταπραγματικά έσοδα του Δημόσιου Ελληνικού Ταμείου να διατίθενται πριν άπ' όλα για την εξυπηρέτηση του δανείου και να μη χρησιμοποιηθούν σε καμιά περίπτωση για κανέναν άλλο σκοπό, αν δεν εξασφαλιστούν τα τοκοχρεολύσια, που 'χαν εγγυηθεί οι τρεις δυνάμεις. Έτσι τώρα επιχειρούσαν την ολοκληρωτική εξάρτηση της χώρας μας και τον έλεγχο πάνω σ' αυτή, σε βαθμό πού να μην μπορεί να πάρει ανάσα.
altΟ Όθωνας δέχτηκε το στέμμα της Ελλάδας, αφού προηγούμενα η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία επανάλαβαν την υπόσχεση που 'χανε δώσει και στονΛεοπόλδο για το δάνειο. Η υπόσχεση δόθηκε με τησυνθήκη που υπόγραψαν στις 7.5.32 οι τρεις δυνάμεις και η Βαυαρία! Η Ελλάδα ούτε και τώρα ρωτήθηκε, μα πάλι για ποιο λόγο να μας ρωτήσουν, αφού από το δάνειο τούτο δεν θα παίρναμε ούτε μια πεντάρα; Εμείς, όπως θα δούμε, θα το πληρώναμε μονάχα και μάλιστα θα το πληρώναμε διπλό και τρίδιπλο.
Τη μεσιτεία για το δάνειο τούτο την ανέλαβε ο οίκος Έιχταλ του Μονάχου. Αυτός όμως τη μεταβίβασε στονοίκο Αγνάδο και τούτος ο τελευταίος ανάθεσε με ιδιαίτερη συμφωνία την έκδοση του δανείου στουςΡότσιλδ, τους μεγαλύτερους τότε τοκογλύφους του κόσμου. Η έκδοση δεν ήταν δυνατό να γίνει στη χρηματαγορά του Λονδίνου, επειδή είχε σταματήσει η πληρωμή του τόκου των δανείων της ανεξαρτησίας κι η Ελλάδα είχε γραφτεί στο μαυροπίνακα των χρεοκοπημένων κρατών. Ο Ρότσιλδ ανάλαβε να το δώσει μεπραγματική τιμή 94%. Και τότε παρατηρήθηκε ένα εξαιρετικό φαινόμενο, πού στην ιστορία τωνελληνικών δανείων μονάχα το 1898 επαναλήφτηκε. Ή εγγύηση των δυνάμεων, οι βαριοί οροί κι οι πρωτάκουστες εγγυήσεις έδιναν τόσο μεγάλη ασφάλεια στους ομολογιούχους, ώστε η μεγάλη ζήτηση ομολογιών έκανε να βγει το δάνειο στη Γαλλία στα 111%, στην Αγγλία 116% και στη Ρωσία στα 107%. Δηλαδή από 60 εκατομμύρια, πού ήταν το ονομαστικό ποσό, έφτασε τα 64. Οι παντοδύναμοι όμως τοκογλύφοι υπολόγισαν την πραγματική τιμή πού συμφώνησαν, δηλαδή το 94%, με βάση τα 60 εκατομμύρια και όχι τα 64. Και αντί να πάρουμε κανονικά 60.160.000, πήραμε 57 μονάχα. Έτσι η πραγματική τιμή κατέβηκε στα 89% και μας φάγανε 3 εκατομμύρια, πού κανονικά ανήκανε στην Ελλάδα. Αυτά όμως είναι ανώδυνα τσιμπήματα μπροστά στις αγιάτρευτες πληγές πού ανοίχτηκαν από δω και πέρα.
 alt
ΠΩΣ ΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Από τα 57 εκατομμύρια πού κανονίστηκε να πάρουμε, οι τοκογλύφοι τραπεζίτες κράτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 33 ολόκληρα εκατομμύρια για προκαταβολικούς τόκους και χρεολύσια και για τα λοιπά έξοδα του δανείου ! Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις κράτησαν άλλα 2,5 εκατομμύρια φράγκα γιαεξόφληση των προκαταβολών πού είχανε δώσει, καθώς είδαμε, στον Καποδίστρια! 12.531.000 αποφασίστηκε να τα πάρουν οι Τούρκοι, για την εξαγορά τάχα των επαρχιών της Αττικής, τηςΕυβοίας και της Φθιώτιδας. Ενώ στην πραγματικότητα, όμως, κι οι Τούρκοι πήραν αέρα κοπανιστό, γιατί ο όρος αυτός της αποζημίωσης μπήκε στη συμφωνία επίτηδες για να πάρει η Τσαρική Ρωσία μιαναποζημίωση από 6 εκατομμύρια, που είχε καταδικαστεί να της πληρώσει η Τουρκία. Τα υπόλοιπα σίγουρα θα τα πήραν οι άλλοι δύο συνέταιροι. Τώρα μας μένει ένα υπόλοιπο κάπου 9 εκατομμύρια δραχμές. Κι αυτά τα καταβρόχθισαν μέχρις εσχάτων οι Βαυαροί.
altaltΟι αντίβασιλιάδες ΄Αρμανσμπεργκ, Μάουρερ και ΄Ευδεκ ζήτησαν επίμονα να μη διαιρεθεί το δάνειο σε τρεις σειρές κι η αίτηση τους έγινε δεκτή. Έτσι περίσσεψαν καιγια δαύτους μερικά εκατομμύρια πού τα πήραν προκαταβολικά για τα κυβερνητικά έξοδα κι αρχίσανε να τα ξεκοκαλίζουν πριν κατεβούνε στην Ελλάδα, όταν ακόμα βρισκότανε στο Μόναχο. « Ο ΄Αρμανσμπεργκ, ο Μάουρερ και ο ΄Ευδεκ», γράφει ο Εγγλέζος Ιστορικός Φίνλεϋ, «συνεκρότησαν εν Μονάχω σύσκεψιν καθ' ην, μεταξύ πολλών άλλων επαίσχυντων καταχρήσεων των ελληνικών χρημάτων, προσέθεσαν σχεδόν 4.500 λίρες είς τον μισθον του κόμητος ΄Αρμανσμπεργκ δια να δύναται ούτος να δίδη χοροεσπερίδας δια τους ξένους και τους Φαναριώτας»! Ο Λουδοβίκος πάλι, ο πατέρας του Όθωνα, είχε υποσχεθεί να πληρώνει τους Βαυαρούς αξιωματικούς από το ταμείο του κράτους του, αλλά κι αυτοί κι οι στρατιώτες τους πληρώθηκαν από τα λεφτά του δανείου. Τα έξοδα για δαύτους, σύμφωνα με τους επίσημους λογαριασμούς, φτάσανε τα 19 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή εκτός από το δάνειο έφαγαν και αρκετά εκατομμύρια από τον αναιμικό προϋπολογισμό της φτωχής και ρημαγμένης τότε χώρας μας.
Έτσι από το δάνειο του Όθωνα για την Ελλάδα ουσιαστικά δεν πήραμε ούτε ένα μονόλεφτο, ούτε μισό λεφτό ! Το 'φαγαν ίσαμε να πεις αμήν, ενώ εμείς για δεκάδες χρόνια πληρώναμε τα σπασμένα και μάλιστα τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Κι όμως, ένα τόσο τεράστιο ποσό έδινε τότε απεριόριστες δυνατότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας. Μα αντί γι' αυτό, το καταραμένο τούτο δάνειο κι ο βασιλιάς πού το 'φερε, μαζί με τους ασυνείδητους Έλληνες πολιτικούς, έγιναν αιτία να μεταβληθεί η Ελλάδα σε κλοτσοσκούφι των ξένων δυνάμεων και τοκογλύφων.
[...]
Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Όταν όλοι, από το βασιλιά ίσαμε το μικροκεφαλαιούχο, κοιτούσανε πώς να τοποθετήσουν τα λεφτάτους στην τοκογλυφία και την κερδοσκοπία, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί σε τι φτώχεια βούλιαζε ο λαός. Από το 1840 κι εδώθε η αγανάκτηση μεγάλωνε. Οι Έλληνες, ποιος λίγο, ποιος πολύ, αρχίσανε να συναισθάνονται ότι η βασιλεία του Όθωνα δεν ήτανε τίποτα περισσότερο από ένα χάπι χρυσωμένο, πού μόλις το κατάπιε ο λαός, τότε ένιωσε την πικράδα του. Οι στρατιώτες στ' ανοιχτά παράθυρα του παλατιού ρίχνανε προκηρύξεις, πού ζητούσαν πολίτευμα συνταγματικό. Ανάμεσα στις λαϊκές μάζες αρχίσανε μεγάλες ζυμώσεις - πολλές αυθόρμητες και λίγες οργανωμένες. ΌΌθωνας, όμως, οι Βαυαροί κι οι Έλληνες υπουργοί συνέχιζαν την εγκληματική πολιτική τους, που οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή και την ερήμωση.
 Το 1842 αύξησαν τη φορολογία για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των ξένων και να τα βγάλουν πέρα με τις ανοικονόμητες σπατάλες τους. Σκάρωσαν κι έναν καινούργιο τελωνειακό νόμο, μα ήταν τόσο περίπλοκος που στο τέλος τον παρατήσανε. Μάλιστα το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου έγινε υπουργός των Οικονομικών κάποιος Σιλήβεργος, που ήταν παράφρονας !
 Μ' όλους τους φόρους όμως, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια. Ταχωράφια έμεναν ακαλλιέργητα. Πολλά επαρχιακά συμβούλια διαλύθηκαν, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την αβάσταχτη φορολογία. Δεκατρία μέλη του συμβουλίου της Μεσσηνίας κλείστηκαν στη φυλακή, επειδή υπογράψανε μια διαμαρτυρία ενάντια στους φόρους, και, τέσσερα μέλη πού δεν την υπόγραψαν πήραν παράσημο το Σταυρό του Σωτήρας !
 altΚι οι Μεγάλες Δυνάμεις έκαναν ότι μπορούσανε με τους πράκτορες τους για να χειροτερέψουν την κατάσταση μας. Είχαν δημιουργήσει από τους ντόπιους πολιτικούς ξενόδουλες αντεθνικές κλίκες, πρόθυμες να προδώσουν τα συμφέροντα της χώρας μας. Ο Πάλμερστον δήλωνε ανοιχτά ότι η ανικανότητα του Όθωνα κατάντησε την Αθήνα μια «κοιτίδα μηχανορραφιών παντός είδους». Κι ο καινούργιος Εγγλέζος πρεσβευτής Λάυονς έλεγε στον πρεσβευτή της Αυστρίας : «Πραγματικώς ανεξάρτητος Ελλάς αποτελεί παραλογισμόν. Η Ελλάς είναι ή ρωσική ή αγγλική και επειδή δεν πρέπει να είναι ρωσική πρέπει να είναι αγγλική. Ο βασιλέας δεν είναι με το μέρος μας, συνεπώς είναι Ρώσος. Εγκατέλειψα την ελπίδα να σώσω τον βασιλέα, διότι οι περί αυτόν είναι ρωσόφιλοι. Είμαι έτοιμος ν' αποδείξω, αυτήν την στιγμήν, ότι ο βασιλεύς είναι ηλίθιος: η απόδειξις ευρίσκεται είς τα αρχεία μας» (είχε τις εκθέσεις των Ευρωπαίων γιατρών πού εξέτασαν τον Όθωνα). «Περιμένω τώρα την 31ην Μαρτίου οπότε το τοκοχρεωλύσιον του δανείου καθίσταται απαιτητόν. Νομίζω ότι τα εκατάφερε καλά με τον προϋπολογισμό του για το 1838. Ε λοιπόν ! Έγραψα είς τον Πάλμερστον ότι η όλη υπόθεσις αποτελεί ψευδός. Η χρεωκοπία επίκειται, σας βεβαιώ, και είμαι ευχαριστημένος» ! Τα λέει τόσο καθαρά ο πρεσβευτής πού τα λόγια του δεν χρειάζονται κανένα σχόλιο.
 Ήρθε, λοιπόν, κι η χρεοκοπία, αφού όλοι έκαναν «το κατά δύναμη» για να την προκαλέσουν.
Το 1843  η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το τοκοχρεολύσιο του δανείου του 1833. Ή Ελλάδα βρέθηκε πολύ φτωχότερη άπ' ό,τι ήτανε την ήμερα πού 'κανε το δάνειο. Τώρα το χρέος είχε φτάσει τα 90 εκατομμύρια από 60. Και με έσοδα 14 εκατομμύρια έπρεπε κάθε χρόνο να πληρώνει για μια δόση 6 εκατομμύρια, δηλαδή τα 43%! Οι «προστάτιδες δυνάμεις» πήραν τότε τα μέτρα τους. Όχι βέβαια για να μας σώσουν, αλλά για ν' αρπάξουν ό,τι είχε απομείνει.
 Στο Λονδίνο έγινε μια σύσκεψη πριν από τη χρεοκοπία και οι πρεσβευτές των δυνάμεων ανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να συγκροτήσει μια επιτροπή για να κάνει έρευνα πάνω στα έξοδα του προϋπολογισμού. Στην επιτροπή μπήκε κι ο τρελο-Σιλήβεργος! Επίσης το Φλεβάρη του 1843υπογράφτηκε μια σύμβαση, που μάζευε τα χρέη μας στον πατέρα του Όθωνα σε 2.667.771 δρχ.,χώρια εκείνα που ξοδεύτηκαν για το παλάτι. Και σαν να μη μας έφταναν τ' αλλά, ορίστηκε κι αυτών ηπληρωμή με δόσεις από το 1842-1847.
 Κι υστέρα από την κήρυξη της χρεοκοπίας, οι τρεις δυνάμεις που είχαν εγγυηθεί το δάνειο υπογράψανε στο Λονδίνο το Μάη του 1843 ένα πρωτόκολλο κι αποφασίσανε να επέμβουνε στα εσωτερικά μας, ν' αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει οικονομίες, για να τους πληρώσει και να τους παραχωρήσει τις εισπράξεις του τελωνείου της Σύρας. Δηλαδή ανοιχτό οικονομικό και πολιτικό έλεγχο. Οι Βαυαροί κι Έλληνες «ιθύνοντες» δεν είχαν καμίαν αντίρρηση.
Τότε όμως ξέσπασε η λαϊκή θύελλα. Ό λαός πήρε το λόγο!

ΤΟ 1843 ΚΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
 altΟι λαϊκές μάζες είχαν πια απαυδήσειαπό την πολιτική του Όθωνα και των αντιβασιλιάδων. Πίστεψαν ότι ο ερχομός τους θα συνοδευότανε με μιαν εθνική ανάσταση. Περίμεναν το βασιλιά για να χορτάσουν, όπως πίστευαν, το ψωμί κι είδανε στο τέλος ότι τους άρπαξαν και τα λίγα ψίχουλα που τους απόμεναν. Έχυσαν ποτάμι το αίμα για να λευτερωθούν από τους Τούρκους κι έβλεπαν ότι τώρα σκλαβώθηκαν στους Βαυαρούς, τους ξένους τραπεζίτες και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Γι' αυτό κι η εξέγερση του '43 πήρε μεγαλειώδη χαρακτήρα και στράφηκε όχι μονάχα εναντίον του Όθωνα, μα και σ' όλους τους ξένους γενικά.
Ο λαός, κοντά στο σύνταγμα και τις λαϊκές ελευθερίες, απαίτησε το διώξιμο των Βαυαρών, τοσταμάτημα της πληρωμής του βαριού τοκοχρεολύσιου για δάνειο που δεν πήραμε κι ανάγκασε την Εθνοσυνέλευση ν' αμφισβητήσει, με ψήφισμά της τη νομιμότητα των δανείων του Λουδοβίκου.
 Μπροστά στο λαϊκό τούτο ξέσπασμα, οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγκαστήκανε να βάλουν την ούρα στα σκέλια και να παραιτηθούνε από τα σχέδια τους για την επιβολή οικονομικού ελέγχου. Τώραέπρεπε να σωθεί ο θρόνος. Κι ο Λάυονς, ξεχνώντας τις απειλές του, έκανε το καθετί για να μην πέσει ο Όθωνας. Αυτό επέβαλε τούτη τη στιγμή το συμφέρον τους. Όσο για τ' αλλά, δεν χάθηκε ο κόσμος. Αφού δεν μπόρεσαν με τους Βαυαρούς να μας καταφέρουν να τους πληρώσουμε το δάνειο πού δεν πήραμε, θα προσπαθούσαν τώρα να το πετύχουνε με τους Έλληνες υπουργούς και πρωθυπουργούς.
 altΗ λαϊκή εξέγερση του '43, μ' όλη της την έκταση, δεν πέτυχε να λύσει κανένα πρόβλημα αστικοδημοκρατικό. Έλειπε το συνειδητό κι οργανωμένο προλεταριάτο κι οι λαϊκές μάζες έμειναν ακαθοδήγητες. Οι αστοί έμποροι και τραπεζίτεςείχανε πια μπλεχτεί και δεθεί σ' ένα μπλοκ αξεχώριστο -με κοινά συμφέροντα- μαζί με τουςτσιφλικάδες-κοτζαμπάσηδες, τα μεγάλα τζάκια που καπηλεύτηκαν τον αγώνα του 1821. Έτσι, οι πρώτοι εκμεταλλεύτηκαν το λαϊκό κίνημα για ναστεριώσουν και να πλατύνουν τη θέση τους μέσα στον κρατικό οργανισμό και τη διακυβέρνηση της χώρας.
 Ύστερα από το 1843, οι Βαυαροί περάσανε βέβαια στα παρασκήνια. Στην κυβέρνηση όμως ήρθαν από δω και πέρα οι Μεταξάς, Μαυροκορδάτος, Κωλέττης, Κουντουριώτης, Λόντος - όλοι γνωστά ονόματα και παλιές γνωριμίες. Άλλαξε δηλαδή ο Μανολιός κλπ. κλπ. Σήμα κατατεθέν της πολιτικής τους είναι το ροκάνισμα του δημόσιου ταμείου, οι φόροι, τα ρουσφέτια, οι καλπονοθείες και τοξεπούλημα της χώρας στους ξένους. Θα 'ναι απαραίτητο για την ιστορία μας να χαράξουμε μερικές χοντρές πινελιές από την τέτοια πολιτική τους.
altΜε την ψήφιση του καινούργιου συντάγματος, στην πολιτική σκηνή εμφανίστηκαν τρία κόμματα -το εγγλέζικο, το γαλλικό και το ρούσικο- πού τα κινούσαν από τα παρασκήνια σαν μαριονέτες οι πρεσβευτές των τριών δυνάμεων. Ανάμεσα σε δαύτους μάλιστα άρχισε τώρα ένας άγριος ανταγωνισμός για το ποιος θα βάλει δικό του πρωθυπουργό. Στο τέλος επικράτησε ο Λάυονς κι έγινεπρόεδρος της κυβέρνησης ο αρχηγός του εγγλέζικου κόμματος Μαυροκορδάτος, που είχε ανοιχτά κηρυχτεί εχθρός του λαϊκού ξεσηκώματος του 1843. Τότε η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή στον πρεσβευτή της Πεσκατόρι να υποστηρίξει με κάθε μέσο τον Κωλέττη, αρχηγό του γαλλικού κόμματος, για να ρίξουν τον Μαυροκορδάτο. Κάτι τέτοιες ευκαιρίες τις περίμενε ο Κωλέττης σαν μεγάλη λαμπρή. Απόσπασε από τον Πεσκατόρι 10.000 φράγκα για να πληρώνει ιδιαίτερη σωματοφυλακή κι έβαλε αρχηγό της ένα διάσημο ληστή! Ό Λάυονς όμως, για να μην υστερήσει σε γενναιοδωρία, έκοψε στον Μαυροκορδάτο ένα κοντύλι από 285 λίρες, για να πληρώνει κι αυτός σωματοφυλακή και χρέωσε το ποσό τούτο στο κοντύλι της μυστικής υπηρεσίας. Σε τι σημείο είχανε ξεπέσει οι «Έλληνες» πολιτικοί!
Σε λίγο πού προκηρύχτηκαν οι εκλογές, το κάθε κόμμα για να τις κερδίσει δεν υποχώρησε ούτε μπροστά στα πιο αισχρά μέσα. Όλους όμως τους ξεπέρασε ο Μαυροκορδάτος, πού 'χε και την εξουσία στα χέρια του. Ο υπουργός του -και της Δικαιοσύνης, μάλιστα- Λόντος έστειλε ένα γράμμα στις αρχές της Πάτρας και τις διέταξε να εξασφαλίσουν την εκλογή του με κάθε μέσο και θυσία !
altΤον Αύγουστο όμως του 1844 έπεσε ο Μαυροκορδάτος κι ο βασιλιάς κάλεσε τον Κωλέττη να φτιάσει κυβέρνηση. Αυτός, λοιπόν, τότε πήγε στα ανάκτορα με την άμαξα του Γάλλου πρεσβευτή! Έμεινε στην εξουσία ίσαμε το 1847 κι η περίοδος της διακυβέρνησης της Ελλάδας από δαύτον -μέγα φαγά των δανείων της ανεξαρτησίας- αποτέλεσε μιαν από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας μας. «Οι ιδέες του για τη διακυβέρνηση της χώρας» -γράφει ένας ξένος συγγραφέας- «στηρίζονταν στιςαρχές του πρώην αφέντη του Άλη-Πασα, στην εξαγορά των συνειδήσεων και στις καταχρήσεις του δημοσίου χρήματος». Ευτυχώς που πέθανε το 1847 και τότε ο γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας -πού τόσο τον υποστήριζε- έγραφε στην αδερφή του «περί του μεγάλου ανδρός δεν γίνεται περισσότερος λόγος άπ' ο,τι για έναν ψόφιο τράγο». Ό Όθωνας όμως έγραφε στον αδερφό του: «Για μένα εξακολουθεί ίσαμε ένα βαθμό να ζει. Είναι ο δάσκαλος μου»! Κι έτσι τώρα την Ελλάδα την κυβερνούσε η σκιά του Κωλέττη, μαζί με τα καπρίτσια και τιςμηχανορραφίες της Αμαλίας, πού στάθηκε ο δεύτερος πολιτικός δάσκαλος του ηλίθιου βασιλιά.
Ό υπουργός των Στρατιωτικών Τζαβέλας έγινε πρωθυπουργός το 1847 και το Μάρτη του 1848αντικαταστάθηκε από τον Κουντουριώτη, πού ως υπουργός των Εσωτερικών είχε πριν από λίγα χρόνια καταδικαστεί για παραχάραξη. Όσο για λαϊκές ελευθερίες και σύνταγμα ούτε συζήτηση. Ελεύθεροι ήταν μονάχα το κόμμα πού βρισκότανε στην αρχή και οι μπράβοι του. Ο λαός είχε φτάσει πάλι σε απόγνωση.
Οι μικροεξεγέρσεις ήταν συχνότατες. Ιδιαίτερα το 1848 ξέσπασαν και στην Ελλάδα πολλές άγνωστες στις λεπτομέρειές τους τοπικές εξεγέρσεις. Όλες όμως ή τις έπνιγαν στο αίμα ή τις εκμεταλλεύονταν για λογαριασμό τους οι πολιτικάντες. Μόλις τσακίζονταν οι αγροτικές εξεγέρσεις, πολλοί ξεσηκωμένοι αγρότες έπαιρναν τα βουνά για να γλιτώσουν και το 'ριχναν στη ληστεία.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ολόκληρη τη χώρα μπορεί κανείς να την παρομοιάσει αυτή την περίοδο με μια κόλαση, πού μέσα τηςβασανιζόταν άγρια ο ελληνικός λαός. Μόνο πού 'λειψε ένας Δάντης, έστω και κατώτερης ποιότητας, για να μας περιγράφει τα βάσανα και τους καημούς του πολύπαθου αυτού λαού. Οι πνευματικοί του ηγέτες είχανε άλλες σοβαρότερες δουλειές να κοιτάξουν: τους αρχαίους ημών προγόνους, τη γλώσσα και τη Μεγάλη Ιδέα.
altΚαι οι πολιτικοί του ηγέτες βαλθήκανε να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Για να πάρουν από τον αγρότη με τους φόρους ακόμα και το τελευταίο σπυρί στάρι πλαστογραφήσανε -στην κυβέρνησηΚωλέττη- τους μέσους όρους της παραγωγής του σταριού που τους παίρνανε σαν βάση για τον καθορισμό της φορολογίας. Όταν αποκαλύφτηκε η βρομοδουλειά, ο υπουργός των Οικονομικών την παραδέχτηκε, δήλωσε όμως ότι το φταίξιμο είναι περισσότερο του πρωθυπουργού.
Τότε η Βουλή πρότεινε να παραπεμφθεί ο Κωλέττης σε δίκη -παρόλο πού οι περισσότεροι βουλευτές ήταν οπαδοί του- άλλ' ο κυριότερος μάρτυρας της κατηγορίας πέθανε δηλητηριασμένος κι ο Όθωνας έπιασε και κατάφερε πολλούς βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στην πρόταση. Ο Κωλέττης εκείνη την περίοδο είχε μια σωματοφυλακή από 140 μπράβους, πού τους συντηρούσε κι επίσημα με λεφτά του δημοσίου και κρυφά με τις επιχορηγήσεις του Γάλλου πρεσβευτή.
Κι όταν τον κατηγόρησαν στη Βουλή ότι παίρνει μισθό πάνω από τον κανονικό, ο άθλιος χωρίς να δικαιολογηθεί δήλωσε ότι θα ξαναγύριζε όσα πήρε παραπάνου! Μόλις πέθανε αποκαλύφτηκε ότι είχε γδύσει σε τέτοιο βαθμό το δημόσιο, ώστε για να σκεπαστεί ένα μέρος από το έλλειμμα δημεύτηκε όλη του ή περιουσία !
Αρκετά ζωντανά ζωγραφίζει την κατάσταση η παρακάτω αγόρευση ενός υπουργού των Οικονομικώνγύρω στα 1847, που κι αυτός προσπαθεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του : «Κύριοι, προ τινων ημερών με εκαλέσατε δια να σας δώσω μίαν εικόνα της καταστάσεως των οικονομικών μας και εγώ απέφυγα να προσέλθω προβάλλων την δικαιολογίαν ότι τότε μόλις είχα αναλάβει την εξουσίαν. Τώρα προσέρχομαι εις την Βουλήν δια να σας είπω ότι το υπουργείον των Οικονομικών ευρίσκεται εις κατάστασιν πλήρους αποσυνθέσεως και παραλύσεως, ότι δεν υπάρχουσι λογαριασμοί ούτε δια τα έσοδα, ούτε δια τα έξοδα και ότι είναι απολύτως αδύνατον να σας παρουσιάσω οτιδήποτε προσομοίαζαν προς ακριβή προϋπολογισμόν.
Συνεπεία της αισχρότητος ή της ανικανότητος των δημοσίων υπαλλήλων, οι δημόσιοι λογαριασμοίευρίσκονται εις χαώδη κατάστασιν. Όλα όσα σας είπα....εν σχέσει με την απόλυσιν παντός τιμίου ανθρώπου και με την διαπραγήν του δημοσίου χρήματος είς την Σύρον και αλλαχού είναι απολύτως αληθή.Εκατομμύρια οφείλονται εις το κράτος και δεν γνωρίζομεν ποιοι είναι οι οφειλέται μας, διότι ταβιβλία εισπράξεων έχουν εξαφανισθεί. Αυταί είναι αι ανακοινώσεις τας οποίας είχα να κάμω περί της οικονομικής καταστάσεως».
Εννοείται ότι αυτοί οι οφειλέτες ήταν οι τσιφλικάδες κι οι τοκογλύφοι, γιατί ο φτωχός λαόςυποχρεωνότανε με βασανιστήρια μεσαιωνικά να πληρώνει τους αβάσταχτους φόρους. Τοφοροκυνηγητό είχε μεταβληθεί σε εξοντωτικό ανθρωποκυνήγι. Μια χρονολογία ξεσηκώθηκε όλη η Ευρώπη, όταν μαθεύτηκαν τα κατορθώματα ενός μεταβατικού αποσπάσματος που στάλθηκε απ' τηνκυβέρνηση στη Μεσσηνία, για να εισπράξει τους φόρους. Κάθε βασανιστήριο που ήτανε δυνατό να εφεύρει η εγκληματική φαντασία των σταυρωτήδων και καραβανάδων, εφαρμόστηκε στους δυστυχισμένους αγρότες. Χρησιμοποίησαν ακόμα και καυτό λάδι και λιωμένο κερί!
Ο στρατός κι η χωροφυλακή είχαν τότε δύναμη 8.000 άντρες κι άπ' αυτούς οι 1.100 ήταν αξιωματικοί. Το ναυτικό είχε εν ενεργεία 429 αξιωματικούς, χωρίς ούτε ένα καράβι κατάλληλο να πλεύσει. Φτάσανε σε τέτοια χάλια, ώστε το 1848 δεν βρισκότανε πεντάρα στα ταμεία κι αναγκάστηκε το δημόσιο να δανειστεί λίγες εκατοντάδες λίρες για τα έξοδα του Τρικούπη, πού θα πήγαινε να συγχαρεί τον Μαξιμιλιανό, τον αδερφό του Όθωνα, γιατί έγινε βασιλιάς της Βαυαρίας αντικατασταίνοντας τον πατέρα του, τον «εστεμμένο ποιητή» πού τον είχε ξελογιάσει ή Λόλα Μοντέζ κι έχασε για χατίρι της το θρόνο.
Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 1843
  
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το τέλος ενός Θρύλου

Ο «Λιόλιος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν η ζωντανή ιστορία, του Ολυμπιακού ως την 25η Οκτωβρίου του 2011, όταν και «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Ανδριανόπουλος, μέλος των «ερυθρόλευκων» από τα χρόνια της εφηβείας του, τα είχε ζήσει όλα με τον Ολυμπιακό, καθώς τα αδέρφια του (Γιώργος, Βασίλης, Ντίνος, Γιάννης) ήταν εκ των ιδρυτών των «ερυθρόλευκων» και στη συνέχεια αποτέλεσαν την ιστορική «πεντάδα των Ανδριανοπουλέων».
Πρώτα αθλητής του στίβου
Στα χρόνια του υπήρξε ένας εκ των σπουδαιότερων αθλητών του στίβου και πιο συγκεκριμένα του τριπλούν, έχοντας σπουδαίες επιδόσεις. Εκτός του τριπλούν, ο Ανδριανόπουλος έτρεχε εκατό μέτρα μετ' εμποδίων και στο ύψος, όπου μπορούσε να πηδήξει έως και 1,85 μέτρα. Ηταν τέτοια η γκάμα του στον αθλητισμό, που είχε ασχοληθεί ακόμα και με το βόλεϊ.
Άλλωστε, όπως είχε πει και ο ίδιος, ο αδερφός του ο Γιώργος είχε φέρει το ποδόσφαιρο στον Πειραιά, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και είχε πολύ προχωρημένο μυαλό για την εποχή.
Όταν μπήκε ο Ολυμπιακός στην ζωή του
Από την οικογένεια των Ανδριανόπουλων, ο Λεωνίδας ήταν ο «βενιαμίν» . Στην ίδρυση του Ολυμπιακού, που έγινε μέσα σε καφενείο, δεν του είχε επιτραπεί η είσοδος, καθώς ήταν ανήλικος και απαγορευόταν η είσοδος!
Με τα χρώματα των «ερυθρόλευκων» αγωνίστηκε από το 1927 (όταν ήταν 16 ετών) έως και το 1935, όταν και σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 24 χρόνων!
Όμως σε αυτά τα χρόνια είχε φορέσει και την φανέλα με το εθνόσημο, έντεκα φορές. Κατάφερε να πετύχει δύο γκολ, παίζοντας και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την γνωστή «πεντάδα των Ανδριανοπουλέων».

Η οικογένεια του
Ο Λεωνίδα Ανδριανόπουλος, εκτός από τα τέσσερα αδέρφια που είχαν αναμειχθεί στην ίδρυση και στελέχωση του Ολυμπιακού, είχε ακόμα δύο αδερφούς, τον Αριστείδη και τον Στέλιο, αλλά και μία αδερφή. Τα δυο του αδέλφια ασχολήθηκαν επίσης με το ποδόσφαιρο, παίζοντας σε άλλες ομάδες του Πειραιά.
Ο Αντώνης Γλύκας μίλησε για μια οικογένεια με μεγάλη μόρφωση. Απόδειξη ότι και ο αδερφός του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, Γιώργος, σπούδασε στο δημοφιλές πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κέμπριτζ την προπολεμική εποχή. Η μόρφωση τους αποτέλεσε προτεραιότητα, καθώς και ο πατέρας τους είχε σπουδάσει νομικά. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη δήλωση του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, θα γινόταν σπουδαίος δικηγόρος, αν δεν του έμενε η κληρονομιά καταστήματος ενδυμάτων.
Τα παρατσούκλια του
Βεβαίως όπως και οι πιο πολλοί ποδοσφαιριστές είχε και εκείνος παρατσούκλια από το φίλαθλο κοινό της εποχής. Εκτός του «Λιόλιος» ο κόσμος του Ολυμπιακού, τον φώναζε και «στραβοσουγιά», λόγω της πολύ καλής «κλειστής» ντρίμπλας που είχε. Ενώ άλλο του χαρακτηριστικό ήταν η ταχύτητα που του είχε μείνει από την εποχή του στίβου.
Ο Ανδριανόπουλος «βετεράνος»
Όλα τα χρόνια ακολουθούσε τις γιορτές των παλαιμάχων του Ολυμπιακού, όντας επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου, ακόμα και στην ηλικία των εκατό ετών! Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος υπήρξε μια θρυλική φιγούρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικό το περιστατικό που μνημόνευσε ο Αντώνης Γλύκας στον Sentra, από μια παλαιότερη επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί, ο Κάρολος Παπούλιας, φωτογραφιζόμενος πλάι στους Αχιλλέα Γραμματικόπουλο και Λεωνίδα Ανδριανόπουλο είπε χαρακτηριστικά: «Με συγχωρείτε, παίρνω λάμψη από εσάς με αυτή την φωτογραφία…», καταδεικνύοντας το μεγαλείο της «θρυλικής» μορφής των «ερυθρόλευκων».
Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος με αριθμούς:
Ημερομηνία γέννησης:
1911
Τόπος γέννησης:
Πειραιάς
Ολυμπιακός:
40 συμμετοχές – 9 γκολ (1927-1934)
Εθνική Ελλάδος:
11 συμμετοχές – 2 γκολ (1929-1935)
Πρωταθλήματα:
3 (1931, 1933, 1933) Ελλάδος, 4 Πειραιά, 2 Νοτίου Ελλάδας


sentragoal.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χαμός στο Facebook του Μητσοτάκη




Πριν αρχίσετε την γκρίνια για το σημερινό καλεσμένο της στήλης, μάθετε πως: Πρώτον, ήταν λαϊκή απαίτηση (δηλαδή μιας φίλης) να ψάξει ο «Νίντζα των αποκαλύψεων» το συγκεκριμένο προφίλ και δεύτερον, τι έχετε να φοβηθείτε πλέον ρε; Μη σας πάνε όλα στραβά; Με δουλεύετε;Φοβάται ο ευνούχος μήπως του κόψουν τα αρχίδια;


Μητσοτάκης λοιπόν. Σύμφωνα με μια πληροφορία που έπεσε στην αντίληψή μου, αυτή η φημολογία(;) περί γρουσουζιάς, ξεκίνησε από τον Πέτρο Κωστόπουλο. Δεν ξέρω τους λόγους που οδήγησαν τον εκδότη στο να χαρακτηρίσει έτσι τον μπαμπά της Ντόρας. Ίσως του έτυχε κανένα περιστατικό ή επηρεάστηκε από τις συνέπειες της πρωθυπουργικής του θητείας.

Ο 93 ετών και τριών ημερών πρώην πρωθυπουργός (ο μόνος πρώην που έχει τα άντερα και βγαίνει συνέχεια στα ΜΜΕ κι εκφράζει άποψη, αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε) έχει φυσικά λογαριασμό στο Facebook για να περνάει την ώρα του. Σκόρδα, χάντρες, «Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά» και πάμε μια βόλτα από εκεί:


    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ STATUS ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK



Πηγή pinnokio
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι της ΕΛΑΣ


Η δράση περίπου 50 «μυστικών» αστυνομικών του επονομαζόμενου Τμήματος Ενημέρωσης της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προκαλεί τα ερωτηματικά και τους υπαινιγμούς για «κουκουλοφόρους της ΕΛΑΣ»! Το τμήμα αυτό με αστυνομικούς που φορούν πολιτικά αναλαμβάνει την επιτήρηση των διαδηλώσεων και κυρίως τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών. Επιπλέον, στο ίδιο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας λειτουργεί μια άλλη υποομάδα - με σχεδόν αυτόνομη δράση - αποτελούμενη από περίπου 25 άτομα που ονομάζεται «Ομάδα Πληροφοριών», με κύριο στόχο να παρεισφρύει στα στέκια των αναρχικών και να συλλέγει πληροφορίες για τις επικείμενες κινήσεις τους.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «σε καμία περίπτωση αυτοί οι αστυνομικοί δεν μετατρέπονται σε κουκουλοφόρους, ούτε συμμετέχουν στα επεισόδια. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να συνέβαινε κάτι τέτοιο και να μην αποκαλυπτόταν σε λίγες ώρες...». Σημειώνεται ότι για την δράση των «κουκουλοφόρων αστυνομικών» πραγματοποιείται έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ύστερα από τις καταγγελίες της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα.
Οι αρμοδιότητες
Σύμφωνα λοιπόν με την κατανομή αρμοδιοτήτων της ΕΛΑΣ, τον «έλεγχο» των κινητοποιήσεων αναλαμβάνει κυρίως το 3ο Τμήμα (Ενημέρωσης) της Κρατικής Ασφάλειας. Κύριος στόχος των αστυνομικών με πολιτικά είναι να στέκονται - χωρίς να γίνονται αντιληπτοί - σε κομβικά σημεία των διαδηλώσεων και να μεταφέρουν πληροφορίες στο επιχειρησιακό κέντρο για ύποπτες κινήσεις ατόμων, για περιστατικά που συμβαίνουν σε περιφερειακούς χώρους κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για λόγους ασφαλείας των πληροφοριών, οι αστυνομικοί αυτού του τμήματος δεν επικοινωνούν με τους ασυρμάτους του συστήματος Tetra της ΕΛΑΣ αλλά κυρίως με τα κινητά τηλέφωνά τους.
Ακόμη, πολλές φορές προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν άτομα με σακκίδια κτλ. που μεταφέρουν βόμβες μολότοφ, τσεκούρια και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόμη η δράση της αυτόνομης «Ομάδας Πληροφοριών» της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας με μυστικούς αστυνομικούς που έχουν μόνιμη απασχόληση την παρείσφρηση στους χώρους των αντιεξουσιαστών.

Οπως λένε ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «πολλοί από αυτούς τους αστυνομικούς έχουν παρουσιαστικό και αμφίεση που παραπέμπουν σε μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων. Υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να μην γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις τους και να μην αποκαλυφθεί η αστυνομική ιδιότητά τους. Οι πληροφορίες που μας παρέχουν είναι μερικές φορές εξαιρετικά χρήσιμες για τα σχέδια των αντιεξουσιαστών, για χώρους που χρησιμοποιούν για αποθήκευση μολότοφ κλπ. Γνωρίζουμε την ταυτότητα ενός μεγάλου ποσοστού των συμμετεχόντων στα επεισόδια όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη η τεκμηρίωση κατηγοριών εναντίον τους...».
Στο παρελθόν με τη δράση αντιεξουσιαστικων οργανώσεων ασχολείτο και μια αυτόνομη υπηρεσία - η επονομαζόμενη ομάδα OLAF - της ΕΥΠ που χρησιμοποιούσε σύγχρονα τεχνικά μέσα όπως μικροκάμερες, συστήματα νυκτερινής παρακολούθησης κλπ. Επιπλέον σε παρακολούθηση σταθερών και κινητών τηλεφώνων υπόπτων προχωρά η ΕΥΠ με τη χρήση του συστήματος τηλεφωνικών υποκλοπών.
Από την άλλη πλευρά ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι για τρεις βασικούς λόγους δεν ευσταθούν οι υπαινιγμοί ή οι κατηγορίες για αστυνομικούς - κουκουλοφόρους που πρωτοστατούν στα επεισόδια. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν«πρώτον αυτοί οι υπαινιγμοί διατυπώνονται την τελευταία εικοσαετία κατ' επανάληψη. Από τέτοιου είδους υπηρεσίες της ΕΛΑΣ πέρασαν αυτή την περίοδο τουλάχιστον 300 έως 500 αστυνομικοί. Είναι δυνατόν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ένας έστω από αυτούς να μην έβγαινε και να κατήγγειλε αυτή τη "μεθόδευση"; Να μην προχωρούσε σε σχετική καταγγελία κάποιος συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ; Επιπλέον υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος: οι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ που γίνονται στόχος των κουκουλοφόρων και τραυματίζονται δεν θα έπρεπε κι αυτοί να κατήγγειλαν ότι καίγονται και έχουν σοβαρά τραύματα από τους ίδιους τους συναδέλφους; Μπορεί να φαντασθεί κανείς ότι υπάρχει τέτοιου είδους ιδιότυπη αλληλεγγύη ή μαζική συμφωνία της... σιωπής στην ΕΛΑΣ;».
Επιπλέον οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι «αν προσέχει κανείς επί καθημερινής βάσης τις αναφορές σε δικτυακούς τόπους κι έντυπα αντιεξουσιαστών ουδείς αρνείται ότι αυτοί πρωτοστατούν στα επεισόδια και ποτέ δεν αναφέρουν ότι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από τις κουκούλες...».
Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Σπήλιος Κρικέτος «όποιος έχει σχετικά στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Ομως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομπρέλα και πιο πυκνή ομίχλη από αυτούς τους ισχυρισμούς σε όσους πρωταγωνιστούν σε αυτά τα επεισόδια και τραυματίζουν τους συναδέλφους μου. Βοηθούν τους αντιεξουσιαστες να συνεχίσουν ανενόχλητοι την καταστροφική δράση τους...».

του Βασίλη Λαμπρόπουλου

tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μ. Θεοδωράκης: «Η Ευρώπη μας οδηγεί στο δρόμο της βίας!»

Δήλωση –σοκ έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤΕΝΝΑ) σήμερα το πρωί σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Η δήλωση του ιδρυτή του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών έχει ως εξής:

«Οι ξένοι μας βάζουν όλο και πιο βαθειά το μαχαίρι. Μας προκαλούν προσβλητικά κάθε μέρα και περισσότερο και μας οδηγούν σε έκρηξη, που πιθανόν να καταστρέψει και τους ίδιους. Οι υπεύθυνοι της Κυβέρνησης συμπεριφέρονται απέναντί τους σαν μυρμήγκια, ενώ στο λαό μας επιδεικνύουν μια τόσο τρομακτική αναλγησία, που θα πρέπει να είναι είτε συνειδητά όργανα του Κακού είτε επικίνδυνα άσχετοι, μικροί και αφελείς. Από τη νέα σύσκεψη των Ευρωπαίων προκύπτει καθαρά ότι ο μόνος δρόμος στον οποίο μας οδηγούν με σιγουριά, είναι ο δρόμος της βίας. Η φωνή της υπομονής, της σύνεσης, του συμβιβασμού και τελικά της υποταγής, σημαίνει το τέλος μας ως Έθνους και ως Λαού.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ !»



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η τρόικα πιέζει, οι σκληρές αλλαγές έρχονται


Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", τα νέα μέτρα θα λάβουν την έγκριση της Τρόικα, που πιέζει προς αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με την πιο αυστηρή φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και φαίνεται να εγκρίνεται από την Τρόικα, είναι η επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% ή 25% στα κέρδη των επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των παραπάνω φορολογουμένων.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο όσοι επαγγελματίες δηλώνουν αρκετά χαμηλά εισοδήματα καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές εισοδήματα από 5.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες, ενώ ο λογαριασμός συνεχίζεται και με τους αγρότες. Περίπου 350.000 αγρότες θα υποχρεωθούν σύμφωνα με το φορολογικό σχεδιασμό να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν, δηλαδή να γίνουν κι αυτοί επιτηδευματίες.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου.
Ακόμη, εξετάζει σημαντική μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης (σήμερα το όριο είναι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα) και να διαμορφωθεί από 5.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ηλεία: ''Μαθητές, στην παρέλαση γυρίστε τους τα κεφάλια''!




Tο facebook κατακλύζεται από μηνύματα που προτρέπουν τους μαθητές...









να προβούν σε συμβολική αντίδραση την ώρα που θα περνούν μπροστά από τα πολιτικά πρόσωπα στην εξέδρα των επισήμων, γυρνώντας το κεφάλι τους αλλού.
Συγκεκριμένα το μήνυμα που διαδίδεται τις τελευταίες ώρες μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα εξής: «Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές και όποιος άλλος συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν έρθει η ώρα των επισήμων, να στρέψουν τα κεφάλια προς την αντίθετη κατεύθυνση και να σταματήσουν μπροστά τους με γυρισμένη την πλάτη. Η νεολαία της χώρας την ημέρα του μεγάλου «ΟΧΙ» να βροντοφωνάξει το δικό της «ΟΧΙ»!!!».
Σύμφωνα με το ilialive.gr, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης προγραμματίζουν να συνοδεύσουν τους μαθητές τους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια, ενώ την ίδια μέρα σχεδιάζουν να κυματίζουν στα σχολεία μαύρες σημαίες.

Πηγή newsit

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έγιναν "καπνός" οι δωρεές για τους πυρόπληκτους


Οι μεγαλοδωρητές του Ταμείου Αλληλεγγύης ζητούν την άμεση αξιοποίηση των χρημάτων, που έδωσαν για τους πυρόπληκτους της  Ηλείας.
Όπως αναφέρει το ilialive.gr, δωρητές, απαιτούν από το ελληνικό κράτος να τους δοθούν πίσω τα χρήματα που έδωσαν, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές και πολιτευτές από την Ηλεία καταθέτουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για την "υπεξαίρεση" των χρημάτων του Ταμείου Αλληλεγγύης.
Ο κ. Αγγελόπουλος, κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας ζήτησε να διατεθούν σε νοσοκομεία και σε κοινωφελείς σκοπούς όσα από τα 12 εκατ. ευρώ που είχε δωρίσει στους πυρόπληκτους της Ηλείας, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τον σκοπό αυτό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας μίλησε στη ΝΟΔΕ Ηλείας, η οποία συνεδρίασε τη Κυριακή για το που πήγαν τα χρήματα των δωρεών, τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πολιτευτής της ΝΔ Θεόδωρος Βλαγκούλης, θα καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση αυτή.
"Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο αναξιόπιστο και ελεεινό έχει καταντήσει το ελληνικό κράτος κάτω από την κυριαρχία αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε μέγα σκάνδαλο από την Κυβέρνηση τη δήμευση του προϊόντος εκκαθάρισης του Ταμείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ουσιαστικά πρόκειται για μια σκανδαλώδη, πρωτοφανή δήμευση, αντισυνταγματική και χωρίς κανένα δικαίωμα η οποία είχε να κάνει με τον οβολό που προσέφεραν σε κρίσιμες ώρες για την Ηλεία εθελοντικές οργανώσεις, ιδιώτες, φορείς απ' όλο τον κόσμο. Αυτό το ποσό η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να πληρώνει τις αστοχίες και τις αποτυχίες της".
Σημειώνεται ότι με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 46 άτομα, οργανώθηκε τηλεμαραθώνιος, με στόχο τη συγκέντρωση βοήθειας προς τους πυρόπληκτους του Νομού, που είχε υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...