Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Νίντζα: Οι θρυλικοί Ιάπωνες πολεμιστές !


Ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Μαν, ρίχνει φως στο θρύλο και το μυστήριο των Νίντζα, μέσα από ένα βιβλίο που καλύπτει την μακραίωνη ιστορία τους.

Ο ίδιος μίλησε στο περιοδικό Time και αποκάλυψε πτυχές των μαυροφορεμένων πολεμιστών που δεν γνωρίζουν πολλοί.

«Σήμερα, όταν λέμε Νίντζα, εννοούμε οποιονδήποτε έχει καλή γνώση πολεμικών τεχνών και μπορεί να χειρίζεται ιαπωνικά σπαθιά. Στην πραγματικότητα όμως, οι νίντζα μυστικοί πράκτορες στην μεσαιωνική Ιαπωνία, οι οποίοι δρούσαν στο σκοτάδι και αναλάμβαναν δύσκολες αποστολές. Συνήθως εκτελέσεις και κατασκοπεία.

Η ονομασία Νίντζα, προέρχεται από την κινεζική γλώσσα και έχει επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ιαπωνία κυριαρχεί ο συνώνυμος όρος shinobi, με τον οποίο αναφέρονται σε αυτούς τους πολέμιστές και σε όλες τις σύγχρονές τους γραπτές αναφορές.

Οι Νίντζα προέρχονταν κυρίως από την περιοχή Ίγκα, κοντά στο Κυότο. Υπήρχαν Νίντζα από άλλες περιοχές, αλλά οι περισσότεροι κατάγονταν από αυτό το μέρος. Σε μία περίοδο, κατά την οποία στην Ιαπωνία κυριαρχούσαν οι πολέμαρχοι, τα χωριά της Ίγκα δημιούργησαν φρουρές από ικανούς πολεμιστές, ως μέσο αυτοάμυνας. Έτσι γεννήθηκαν οι Νίντζα.

Η χρυσή εποχή των Νίντζα ήταν ο 16ος αιώνας. Τότε απέκτησαν μεγάλη φήμη και έγιναν περιζήτητοι πολεμιστές. Πολλοί έφευγαν από την περιοχή τους και δούλευαν ως μισθοφόροι σε όλη την Ιαπωνία. Καθώς η φεουδαρχική Ιαπωνία ενώθηκε υπό τον πολέμαρχο Όντα Νομπουνάγκα, η «αυτονομία» της Ίγκα δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο μεγάλες εισβολές που είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική υποταγή της περιοχής και το ουσιαστικό τέλος των Νίντζα.

Από όσους Νίντζα απέμειναν, 200-300, πολλοί έγιναν μέλη ενός είδους μυστικής αστυνομίας. Κάποιοι άλλοι αντιλαμβανόμενοι το τέλος του είδους τους, αποφάσισαν να καταγράψουν την ιστορία και τις μεθόδους τους σε τρία εγχειρίδια, χάρη στα οποία γνωρίζουμε σήμερα τη δράση και την ιστορία των πολεμιστών αυτών.

Παρόλο που έχουν περάσει στην λαϊκή κουλτούρα ως «μαυροφορεμένοι», οι Νίντζα σπανίως φορούσαν μαύρα. Η στολή τους ήταν συνήθως σκούρα μπλε, καθώς αυτό το χρώμα πρόσφερε ακόμη καλύτερη κάλυψη στη διάρκεια της νύχτας.

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι Νίντζα ήταν το αντίθετο των Σαμουράι. Αυτό ισχύει, ως ένα βαθμό, καθώς οι Νίντζα ήταν σκοτεινές φιγούρες που δρούσαν τη νύχτα και βασίζονταν στην μυστικότητα και την διακριτικότητα, ενώ οι Σαμουράι προέρχονταν συνήθως από τις ανώτερες κοινωνικά τάξεις και είχαν την τάση να επιδεικνύονται και να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Ωστόσο, είναι αξισημείωτο ότι υπήρξαν πολλοί πολεμιστές που ήταν Σαμουράι στη διάρκεια της ημέρας και Νίντζα στη διάρκεια της νύχτας».

perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βαρθολομαίος: Οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν στην Τουρκία λόγω κρίσης

Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'', ο Πατριάρχης μίλησε για την επιθυμία των Ελλήνων να γυρίσουν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'' και τονίζει ότι, προκειμένου να επιστρέψουν, πρέπει να δοθούν δικαιώματα και εγγυήσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι ''λόγω κρίσης στην Ελλάδα, Κωνσταντινουπολίτες ή μη, οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν στην Τουρκία''.

''Οι Έλληνες θέλουν να εγκατασταθούν εδώ'' είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας η οποία δημοσιεύει τη συνέντευξη Βαρθολομαίου.

Ανάγκη εγγυήσεων για να αποφευχθούν τα γεγονότα του '55

''Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ήταν 120.000. Γιατί έφυγαν; Στα καλά καθούμενα εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πήγαν σε άλλη χώρα; Υπήρχαν λόγοι που έφυγαν, μαζικά'' λέει ο πατριάρχης και τονίζει πως για να επιστρέψουν ''πρέπει να δοθεί ιθαγένεια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Τα σπίτια τους πωλήθηκαν ή έγιναν αντικείμενο αρπαγής''.

''Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις'' συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος και αναρωτιέται: ''Τι θα γίνει αν επαναληφθούν τα γεγονότα του 1955, ή η απέλαση 12.000 Ελλήνων, το 1964;''.

Ο Βαρθολομαίος αναφέρει ότι, ''με δεδομένη την κρίση στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν. Ορισμένοι το έχουν κάνει. Και δεν είναι μόνο Κωνσταντινουπολίτες. Αναζητούν δουλειά. Υπάρχουν ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Μαθαίνουν τουρκικά και αγαπούν την 
Κωνσταντινούπολη και θέλουν να μείνουν''.

Κυπριακό: Η ''πληγή'' της χώρας

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι ''θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, το συντομότερο. Αυτό είναι πληγή για τη χώρα μας. Ως Πατριαρχείο, ευχόμαστε να υπάρξει διάλογος. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές και μπορεί να ξεκινήσει πιο θετική περίοδος''.

Η συνέντευξη Βαρθολομαίου δημοσιεύθηκε στη ''Μιλιέτ'', σε δύο συνέχειες. Στο πρώτο μέρος, ο πατριάρχης αναφέρθηκε στην υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας ''διαβάσαμε στην εφημερίδα "Χουριέτ" ότι θα έχει συσταθεί μια επιτροπή, αλλά δεν υπάρχει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην επιτροπή αυτή''. ''Σαν να μην είμαστε εμείς συνομιλητές.

Συζητείται το θέμα της Σχολής και το Πατριαρχείο δεν γνωρίζει τίποτε» τόνισε και υπογράμμισε: «Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη λέει ότι οι μειονότητες μπορούν, με ιδίους πόρους, να ανοίγουν σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης. Εμείς δεν θέλουμε καινούργιο σχολείο, αλλά να επαναλειτουργήσει η παλιά σχολή''.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εσπασαν το φράγμα των 800.000 οι άνεργοι του ΟΑΕΔ


Στα 829.787 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιανουάριο, με το 64% από αυτούς να είναι ηλικίας 30-54 ετών. Παράλληλα, χάθηκαν 17.507 θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τους 829.787 εγγεγραμμένους άνεργους, 353.596 είναι άνδρες (ποσοστό 42,61%) και 476.191 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,39%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 4,04% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 64% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,66% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,34%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,78% των εγγεγραμμένων ανέργων, στης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,65%, στης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,44% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.

Το 92,16% των εγγεγραμμένων ανέργων είανι Έλληνες υπήκοοι, το 6,02% υπήκόοι τρίτων χωρών και το 1,82% υπήκόοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 224.610 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -9.845 άτομα, ποσοστό -4,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 55,15% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 32,81% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 9,29% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,10% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,43% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,22% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 53.515, αυξημένες κατά 8,12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (49.494) και αυξημένες κατά 22,02% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (43.856). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 27.469 (αυξημένες κατά 21,00% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -3,84% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 20.832 (μειωμένες κατά -28,29% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -3,12% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.721 (αυξημένες κατά 20,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 11,78% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 48.301, το 43,13% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -6,67% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (51.751) και μειωμένο κατά -3,53% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (50.068).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -17.507 θέσεις εργασίας, έναντι -21.049 τον Δεκέμβριο και -26.538 τον Ιανουάριο του 2012.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στεροειδή και αλκοόλ «τρέλαναν» τον Πιστόριους


Στο ματωμένο μπαστούνι του κρίκετ και τα απαγορευμένα στεροειδή φάρμακα που βρέθηκαν στο σπίτι του Πιστόριους στρέφει την προσοχή της η αστυνομία που προσπαθεί να διαλευκάνει τον φόνο της 29χρονης Ρίβα Στίνκαμπ από τον διάσημο αθλητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο κατά του επιθεωρητές είναι το εξής: ο Πιστόριους έχασε κάθε έλεγχο λόγω του συνδυασμού απαγορευμένων στεροειδών και πολύ αλκοόλ που κατανάλωσε με αποτέλεσμα να επιτεθεί στην ερωμένη του.

Οι αιματολογικές εξετάσεις του δράστη αναμένεται να πουν αν αυτό το σενάριο ευσταθεί, ωστόσο τα ευρήματα στο σπίτι είναι ενδεικτικά. Αδεια μπουκάλια αλκοόλ, ποτήρια αλλά και τα κουτάκια με τα απαγορευμένα φάρμακα μαρτυρούν ότι εκείνο το βράδυ ο Πιστόριους δημιούργησε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και το πρόσφερε στον εαυτό του!

Η αστυνομία λέει ότι η Ρίβα πυροβολήθηκε πρώτη φορά, όχι στο μπάνιο, αλλά στο υπνοδωμάτιο και η σφαίρα τη χτύπησε στο γοφό.

Αμέσως η κοπέλα έτρεξε να κρυφτεί στο μπάνιο.

Στη συνέχεια ο Πιστόριους την πυροβόλησε άλλες τρεις φορές στο κεφάλι μέσα από την πόρτα του μπάνιου η οποία πρέπει να ήταν κλειδωμένη. Η θέση των τραυμάτων στο κεφάλι μαρτυράει ότι η άτυχη κοπέλα είχε ξαπλώσει στο μπάνιο, διπλωμένη από τον πόνο του πρώτου χτυπήματος.

Μάλιστα, προσπαθούσε να καλύψει το κεφάλι της, γιατί οι σφαίρες διαπέρασαν πρώτα τα χέρια της και τα δάχτυλά της! Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η κοπέλα πρέπει να δέχτηκε και χτυπήματα στο κεφάλι με το μπαστούνι του κρίκετ, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν χτυπήθηκε πριν πυροβοληθεί ή μετά.

Οι δικηγόροι του πάντως πρόκειται να ισχυριστούν ότι ο Πιστόριους ξέχασε ότι η Ρίβα θα κοιμόταν το βράδυ στο σπίτι του και όταν ξύπνησε και άκουσε θόρυβο, φοβήθηκε ότι υπήρχε διαρρήκτης μέσα στην οικία.

Η αστυνομία εξετάζει και τα κινητά τηλέφωνα και τις κλήσεις θύτη και θύματος. Στο κινητό της Ρίβα, υπήρχε ένα μήνυμα από έναν αθλητή του ράγκμπι που ενδεχομένως να εξόργισε τον Πιστόριους. Ο 24χρονος Hougaard ήταν ζευγάρι με τη Ρίβα στο παρελθόν και κρατούσαν επαφή, γεγονός που δεν άρεσε στον Πιστόριους.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...