Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Σαν σήμερα.13 Δεκέμβρη 1943.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων


Η 13η Δεκεμβρίου αποτελεί την ημέρα μνήμης για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου...
 
το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν περίπου 800 καλαβρυτινούς άνδρες από14 ετών και άνω. Κανείς δεν απολογήθηκε ποτέ γι' αυτό το ειδεχθές έγκλημα πολέμου. Ένα Ολοκαύτωμα για το οποίο δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς.


"Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα στις 09/12. Δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει. Την έντονη ανησυχία των κατοίκων κατάφερε, παραπλανώντας τους, να κατευνάσει ο Γερμανός Διοικητής, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται κανείς να πάθει τίποτε και ότι ο στόχος τους ήταν η εξόντωση των ανταρτών. Προχώρησαν αρχικά στην πυρπόληση σπιτιών που ανήκαν σε αντάρτες και αναζήτησαν την τύχη των Γερμανών τραυματιών της Μάχης της Κερπινής.


Στις 12/12, οι Γερμανοί άρχισαν να ετοιμάζονται για να αποχωρήσουν την επομένη. Το πρωί στις 13/12, ημέρα Δευτέρα, πριν καλά καλά ξημερώσει, χτύπησαν τις καμπάνες της κεντρικής εκκλησίας και Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες διέταξαν να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο Δημοτικό Σχολείο, αφού πάρουν μαζί τους μια κουβέρτα και τρόφιμα μιας ημέρας.


Στο κτίριο του σχολείου έγινε ο χωρισμός και ο αποχωρισμός. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο σχολείο και οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω οδηγήθηκαν σε φάλαγγες στην κοντινή Ράχη του Καππή. Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος. Η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δεν θα επέτρεπε σε κανένα να γλιτώσει. Οι Καλαβρυτινοί ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια και ολόκληρη την πόλη, να καίγονται και, μαζί τους, να παραδίδονται στη φωτιά οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους έγκλειστα στο κτίριο του Σχολείου, το οποίο φρουρούσαν πάνοπλοι στρατιώτες.


Ο Γερμανός Διοικητής, για να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους συγκεντρωμένους, έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής ότι δεν πρόκειται να τους σκοτώσουν. Ολόκληρη η πόλη παραδόθηκε σης φλόγες.


Την ίδια στιγμή ο Οδοντωτός κατηφόριζε κατάφορτος με τις σοδιές από το πλιάτσικο των Γερμανών στα σπίτια, στα μαγαζιά και τις αποθήκες, απ΄ όπου άρπαξαν ότι πολύτιμο υπήρχε. Μαζί και τα χρήματα και τα αποθέματα των Τραπεζών και των Δημοσιών Υπηρεσιών, αφού προηγουμένως ανάγκασαν τους Διευθυντές να τα παραδώσουν.


Από το ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», με μια πράσινη και ύστερα μια κόκκινη φωτοβολίδα, δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης. Τα πολυβόλα θέρισαν τους Καλαβρυτινούς. Ακολούθησε η χαριστική βολή που ολοκλήρωσε το έγκλημα. Διασώθηκαν 13 άτομα.


Στο δημοτικό σχολείο, τα γυναικόπαιδα έζησαν στιγμές αγωνίας και τρόμου, καθώς οι φλόγες έζωναν το κτίριο του σχολείου. Σπάζοντας πόρτες και παράθυρα κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν τρέχοντας μακριά από τα σπίτια που φλέγονταν, άρχισαν να αναζητούν τους δικούς τους, Μία από τις γυναίκες, η ηλικιωμένη Κρίνα Τσαβαλά, ποδοπατήθηκε από το πανικόβλητο πλήθος των γυναικόπαιδων και ξεψύχησε πριν αντικρίσει το αποτρόπαιο έγκλημα.


Ύστερα, οι γυναίκες ανηφόρισαν προς το μέρος που είχαν οδηγήσει τους άνδρες και βρέθηκαν μπροστά στο πιο φρικιαστικό και απάνθρωπο θέαμα. Άνδρες, πατεράδες, γιοι και αδελφοί κείτονταν νεκροί πλημμυρισμένοι στο αίμα.


Το μεγάλο Δράμα των Καλαβρύτων είχε ξεκινήσει. Τα νιάτα, οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, περιουσίες και κόποι χρόνων αφανίστηκαν στις 2:34΄ της 13ης Δεκεμβρίου 1943, όπως δείχνουν οι δείκτες του σταματημένου ρολογιού της εκκλησίας.


Η συνέχεια του δράματος βρήκε τις γυναίκες να προσπαθούν με τα νύχια να σκάψουν πρόχειρους τάφους στην παγωμένη γη του Δεκέμβρη, για να θάψουν τους νεκρούς τους. Με τις κουβέρτες που είχαν κοντά τους, μετέφεραν τους σκοτωμένους στο νεκροταφείο και άλλους έθαψαν εκεί στο λόφο, μια τραγική σκηνή που κράτησε μέρες.


Ακολούθησε η προσπάθεια της επιβίωσης μέσα στα χαλάσματα, που έμελλε για χρόνια να στεγάσουν τις απορφανισμένες οικογένειες.


Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων «συγκίνησε και συνένωσε τους Έλληνες - δυνάμωσε τον αγώνα τους κατά του κατακτητή», ομολογεί ο τότε γενικός στρατιωτικός διοικητής των Γερμανών στην Ελλάδα.


Οι Καλαβρυτινές Γυναίκες, οι Καλαβρυτινές Μανάδες, μορφές ηρωικές, παλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να ξαναχτίσουν την πόλη μέσα από τα ερείπια.


Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου."

Το παραπάνω κείμενο είναι αναδημοσίευση από το επίσημο site του Δήμου καλαβρύτων.

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σώθηκαν τα "δώρα"- Στο επίκεντρο ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Σώθηκαν τα δώρα- Στο επίκεντρο ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα
Θέμα κατώτατου μισθού και εισφορών βάζει στο τραπέζι εκ νέου η τρόικα, προβάλλοντας ως...
 
επιχείρημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ όπως όλα δείχνουν, προς το παρόν διασώζονται τα δώρα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τη μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την εθνική συλλογική σύμβαση, τις εργασιακές σχέσεις και το ύψος των εισφορών. 


 
Καθοριστική θα είναι η συνάντηση που θα έχει η τρόικα την Τετάρτη με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ χθες τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών είχε τις πρώτες επαφές για θέματα μισθών και εργασιακών σχέσεων. 


Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε χθες εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως δεν έχει τεθεί από την τρόικα θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα


Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε πως οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον έχει προχωρήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα του μισθολογικού κόστους. 


Σύμφωνα με το Έθνος, η τρόικα ζητεί να «παρακαμφθεί» η εθνική συλλογική σύμβαση και να μειωθεί ακόμα και ο κατώτατος μισθός, είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (δηλαδή εργοδοτών και συνδικάτων) είτε με νομοθετική παρέμβαση. Μάλιστα προβάλλει το επιχείρημα πως δόθηκαν υψηλές αυξήσεις στους μισθούς το καλοκαίρι.   


Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργού Εργασίας θα επισημανθεί στην επικείμενη συνάντηση πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των μισθωτών, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Σημειώνεται πως για τη ΓΣΕΕ το θέμα των κατώτερων μισθών αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ αρνητικές στο ενδεχόμενο κατάργησης της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι και εργοδοτικές οργανώσεις. 


Παράλληλα, η τρόικα ζητεί τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, θέμα που εξετάζει σοβαρά και το υπουργείο και έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.


Τέλος φαίνεται πως υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για τη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε μια σειρά οργανισμών (π.χ. σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία), ενδεχομένως και στα επικουρικά ταμεία.

Πηγή: Έθνος
Σώθηκαν τα δώρα- Στο επίκεντρο ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μαύρη τρύπα στα έσοδα - Στον αέρα ο προϋπολογισμός


Στα 20.516 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα, ενώ ο στόχος, όπως προσδιορίστηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012, ήταν για έλλειμμα 21.063 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ελλείμματος 19.516 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) εμφανίζονται μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 192 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 739 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 43.833 εκατομμύρια ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.
Η υστέρηση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 81,2% ή κατά 1.184 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2010.
Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του δεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.657 εκατομμύρια ευρώ ή 3,0% έναντι του 2010.
H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.638 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,
- στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,0% ή 1.339 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.768 εκατ. ευρώ που υπερέβη την μείωση κατά 1.429 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:
- τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.611 εκατ. ευρώ (κυρίως το ΙΚΑ κατά 1.583 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ κατά 100 εκατ. ευρώ και στο ΝΑΤ κατά 42 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
- ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 410 εκατ. ευρώ και
- τα νοσοκομεία κατά 1.059 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι τη Γενική Κυβέρνηση.
Δεν αφορούν δηλαδή το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων, βάσει των οποίων προσδιορίζεται το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, που συνιστά και το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ευρωζώνη υπάρχει ακόμα, ευρω-ζωή; Έσκασε η φούσκα Μέρκελ – Σαρκοζί με πρώτο θύμα την Ελλάδα – Όλος ο πλανήτης εκτιμά πως χρεοκοπούμε ΆΜΕΣΑ



 Οι αγορές πιο γρήγορα από ποτέ ''τσαλαπάτησαν'' τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
- Πτώση ρεκόρ για το ευρώ και τα χρηματιστήρια
- Στο 97% η ''απόδοση'' της ελληνικής χρεοκοπίας - Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών γύρισαν βίαια 20 χρόνια πίσω - Νέα αύξηση επιτοκίου σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων
- Wall Street Journal: ''Η Ελλάδα εξακολουθεί να ταλαντεύεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία''











Για τις αγορές πάσχισαν Μέρκελ και Σαρκοζί και αυτές πιο γρήγορα από ποτέ τους γύρισαν την πλάτη.
Κανένα φρένο στη κρίση δεν μπήκε από τις αποφάσεις της Συνόδου.Αντιθέτως μέσα σε ελάχιστα 24ωρα σαν να ''σανιδώθηκε'' το γκάζι προς το γκρεμό αφού:

- Το ευρώ καταρρέει ταχύτατα – Ήδη στο 1,31 έπεσε η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου
- Οι διεθνείς οίκοι, ο ένας μετά τον άλλο, ανακοινώνουν πως είναι έτοιμοι να υποβαθμίσουν ουσιατικά όλη την Ευρώπη
- Τα επιτόκια δανεισμού καλπάζουν ατίθασα – Στις 11.310 μονάδες τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας

Στον ''αέρα'' η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά διαρρέεται από την Κομισιόν πως χτισμένη στην άμμο είναι η πολυθρύλητη Γαλλογερμανική συμφωνία για δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.Και ο λόγος είναι πως το ''τσιμέντο'' της συμφωνίας, η νομική της βάση δηλαδή, είναι ανίσχυρη και συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστούν στις ευρωπαικές χώρες οι αυτόματες κυρώσεις.

Για αυτό και οι διεθνείς οίκοι πολεμούν να αποδομήσουν το μεγάλο ευρωπαικό λάφυρο, το τριπλό Α που είναι η ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης που χαίρουν ακόμη η Γαλλία, η Γερμανία και το Ευρωπαικό Ταμείο. 

Ξανά στο ''κάδρο'' η επερχόμενη ελληνική χρεοκοπία

Το βάρος των διεθνών εξελίξεων μοιάζει ασήκωτο για την ούτως ή άλλως ανήμπορη ελληνική οικονομία, ιδίως μάλιστα όταν δεν περπατάει καθόλου η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για το κούρεμα του χρέους.

Το ζοφερό αυτό κλίμα γίνεται εκρηκτικά γρήγορα διαλυτικό γιατί ξαναμπήκαμε στο στόχαστρο, στο ''κάδρο'' των διεθνών μέσων και αναλυτών.
Μετά τους Financial Times και τη Guardian τη ''σκυτάλη'' πήρε σήμερα η Wall Street Journal.
Κάτω από τον πρώτο τίτλο ''Η λάμψη της Συνόδου Κορυφής ξεθώριασε σιγά σιγά'' το δημοσίευμα ξεκινάει με εμάς :''Η Ελλάδα πριν τη χρεοκοπία και τα χρηματιστήρια βυθίζονται.Η Ελλάδα εξακολουθεί να ταλαντεύεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και οι αποδόσεις των χρεών της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι οριακά βιώσιμες. Οι ανησυχίες για την μετάδοση της ύφεσης στην ευρύτερη περιοχή είναι έντονες όπως και για την διάλυση της Ευρωζώνης''.

Πηγή newsit

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΔΝΤ του 1947.Δόγμα Τρούμαν και έκθεση Πόρτερ.Σαν να μη πέρασε μια μέρα!



Το ΄χουμε ξαναγράψει,ότι η ιστορία κύκλους κάνει.Μ΄ ένα κείμενο του 1947,την έκθεση Πόρτερ θα υποστηρίξουμε ξανά αυτή την άποψη. Τι ήταν η έκθεση Πόρτερ;

Με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου,ο κόσμος είχε πάλι “μοιραστεί”. Η Βρετανία παρέδιδε τα “κλειδιά” του κόσμου στις ΗΠΑ.Μαζί και την Ελλάδα.

Στις αρχές του 1947, ο εμφύλιος κορυφώνεται στην κατεστραμμένη από το πόλεμο Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν στέλνει στην Ελλάδα έναν απεσταλμένο του,τον Πωλ Πόρτερ. Είναι επικεφαλής της “Αποστολής Οικονομικής Έρευνας”. Με απλά λόγια ο Πόρτερ έπρεπε να συντάξει μία έκθεση στην οποία θα αποφαινόταν αν …είμασταν συμφέρουσα επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο Πωλ Πόρτερ χρειάστηκε δυο μήνες για να συντάξει την έκθεσή του. Στις 28 Μαρτίου 1947 την κατέθεσε στη Βουλή των ΗΠΑ. Διαβάστε μερικά αποσπάσματα και ίσως να συμφωνήσετε ότι “η ιστορία κύκλους κάνει”:


•«Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν έπίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μίαν αθλίαν ζωή. Οι κερδίζοντες είναι σχετικώς ολίγοι τον αριθμόν και ο συνολικός πλούτος των, περιερχόμενος εις το σύνολον του πληθυσμού θα επέφερεν ελάχιστην βελτίωσιν των γενικών συνθηκών διαβιώ­σεως. Αλλ' ο πολυτελής τρόπος ζωής των εν μέσω της πτώχειας, συντείνει εις το να εξοργίζη τας μάζας και να υπογραμμίζη την δυστυχίαν των πτωχών”.


•”Υπάρχει εις την χώραν σημαντικόν ποσοστόν συγκεκαλυμμένης ανεργίας, δεδομένου ότι τα 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούνται υπό του κράτους ή εξαρτώνται εξ αυτού. Τα χαμηλότατα επίπεδα ζωής των δημοσίων υπαλ­λήλων, των συνταξιούχων και των άλλων μισθοβιώτων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει εις την πολιτικήν και κοινωνικήν έντασιν που χαρακτηρίζει σήμερον την Ελλάδα”.


•”Ουδέν μέτρον ελήφθη από της απελευθερώσεως δια να δοθή χρήσιμος εργασία εις τους δυναμένους να εργασθούν από το ευρύ αυτό στρώμα του πληθυσμού.


•”Δύο και ήμισυ έτη μετά την απελευθέρωσιν η Ελλάς ευρίσκεται εις μί­αν κατάστασιν νεκρώσεως παρά την ουσιαστικήν εξωτερικήν βοήθειαν και την αρμοδίαν εξωτερικήν καθοδήγησιν”.
•”Σημαντικά ποσά ξένου συναλλάγματος εσπαταλήθησαν κατά το παρελθόν έτος [1946] εις εισαγωγάς ειδών πολυτελείας, εις πώλησιν χρυσών λιρών από το κράτος και εις πράξεις επί του νομίσματος εις την μαύρην  αγοράν.»


Εκτός από την επίσημη έκθεσή του ο Πωλ Πόρτερ δημοσίευε στο αμερικανικό περιοδικό Κόλιερς (Σεπτέμβριος 1947) τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα ως εξής (Σπ. θεοδωρόπουλου, Απ' το δόγμα Τρούμαν στο δόγμα Χούντα, Αθήνα Ι 977, σελ. 64-65):

«Απ' ό, τι μπόρεσα να διαπιστώσω, η κυβέρνηση δεν έχει καμιάν άλλη πολιτική πρακτική από το να ζητάει συνέχεια ξένη βοήθεια για να διατηρεί την εξουσία της και να διασώζει συνέχεια τα προνόμια μιας μικρής κλίκας εμπό­ρων και τραπεζιτών, οι οποίοι αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.


Η κλίκα αυτή είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε μέσο τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι μπορεί να στοιχίσει αυτό στην οικονομία της χώρας. Τα μέλη αυτής της κλίκας επιθυμούν να διατηρήσουν άθικτο ένα φορολογικό σύστημα που τους ευνοεί, με αληθινά σκανδαλώδη τρόπο. Αντιτίθενται στον έλεγχο συναλλάγματος, γιατί αυτό θα τους εμποδίσει να εξάγουν τα κέρδη τους στις τράπεζες του Καΐρου και της Αργεντινής. Δεν διανοήθηκαν ποτέ να επενδύσουν τα κέρδη τους στη δική τους χώρα για να βοηθήσουν στην αναστήλωση της εθνικής οικονομίας.

…Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι άνθρωποι πολύ ευχαριστημένοι, που μιλάνε πολύ καλά τ' αγγλικά. Είναι πάντοτε πρόθυμοι, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν την αμερικανική αποστολή για τα δικά τους συμφέροντα. Θυμάμαι ακόμα ένα από τα πιο επίσημα γεύματα ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες, που με είχε καλέσει στη βίλα του των Αθηνών. Είχε τρεις σερβιτόρους με λιβρέα, μια ποικιλία απ' τα πιο φίνα κρασιά και φαγητά διάφορα, περίφημα γαρνιρισμένα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ένας από τους αντιπροσώπους της κλίκας που ανέφερα άρχισε να εξυμνεί τις ομορφιές της ζωής κοντά στη θάλασσα, καθώς και τις χαρές των αριστοκρατικών σπορ.
Η αντίθεση ανάμεσα στο γεύμα αυτό και στα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικά τρομερή...».


Τελικά οι ΗΠΑ μέσω της έκθεσης Πόρτερ έκριναν ότι άξιζε τον κόπο να επενδύσουν πάνω μας. Κι έτσι γεννήθηκε το λεγόμενο Δόγμα Τρούμαν,που αν θυμάστε κάποια στιγμή ακούστηκε και για τα τωρινά “πακέτα διάσωσης”. “Αναζητούμε ένα νέο Δόγμα Τρούμαν για την Ελλάδα”,είπαν.Όπως τώρα έτσι και τότε για να …πέσουν τα “πακέτα σωτηρίας” έπρεπε να υπάρξουν δεσμεύσεις. Διαβάστε ποιες ήταν:••

•«Ένας τρόπος αντιμετωπίσεως των προβλημάτων θα ήτο να υπάρξουν, εκτός από μίαν συμβουλευτικήν αποστολήν αντιπροσωπεύουσαν τας Ηνωμένας Πολιτείας, αρκετοί Αμερικανοί και άλλοι ξένοι τεχνικοί, χρησιμοποιούμενοι ως άτομα από την ελληνικήν κυβέρνησιν εις επικαίρους κρατικάς θέσεις (...καί­ριας εκτελεστικάς θέσεις).
Πρέπει να εγκατασταθή Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου υπό την αρχηγίαν ξένου τεχνικού…”

•”Η Αμερικανική Αποστολή πρέπει να δύναται να εξασφαλίζη δια διαφόρων τρόπων ότι γίνεται η καλύτερα δυνατή χρήση της αμερικανικής βοηθείας. Θα πρέπει να έχη την εξουσίαν ως τελευταίον μέτρον να διακόπτη ή να περιορίζη την οικονομικήν βοήθειαν όχι μόνο γενικώς, αλλά και εις την περίπτω­σιν οιουδήποτε σχεδίου ή ενεργείας, οσάκις καθίσταται προφανές ότι οι όροι της βοηθείας δεν ετηρήθησαν”.

•”Η Αμερικανική Αποστολή θα πρέπει να συμμετέχη εις την ανάπτυξιν της πολιτικής εσόδων και εξόδων (της ελληνικής κυβερνήσεως). Θα απαιτηθή η εκ μέρους της έγκρισις του προϋπολογισμού πριν ούτος τεθή εν ισχύι.”


•”Το πρόγραμμα εισαγωγών το όποιον θα ετοιμάζεται υπό την επίβλεψιν τής Διευθύνσεως Εξωτερικού Εμπορίου θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον μετά την έγκρισιν υπό τής αποστολής.»


Πηγή on alert
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τουλάχιστον 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015


Ο στόχος της μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο μέχρι το 2015 κατά 150.000 τουλάχιστον, επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων - προσλήψεων αναμένεται σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου κάθε φορέας καταχωρεί τα στοιχεία του, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας το μέτρο της εφεδρείας υπήρξε το πιο δραστικό της διετίας, δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Υπήρξε συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε για την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων, το νέο πειθαρχικό που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων Υπουργών προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την καλή νομοθέτηση το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, την τομή της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο, καθώς και τη συνεργασία με την task force βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Λευκής Βίβλου για τη Δημόσια Διοίκηση.
Αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας που είναι κατά σειρά:
1. Δομή και όργανα
2. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού
3. Παρακολούθηση προϋπολογισμού
4. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
5. Καλή νομοθέτηση
6. Καταπολέμηση γραφειοκρατίας
7. Αντιμετώπιση διαφθοράς.
Πάνω σε αυτά στηρίζεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο, με σχέδιο νόμου για το επιτελικό Κράτος. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης ότι προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τους αποσταλεί μέχρι τα Χριστούγεννα.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο απίθανος κόσμος των ελληνικών φυλακών!

Όπλα, ναρκωτικά, σκοτεινά λαγούμια (αλλά με έξοδο προς την ελευθερία), αυτοσχέδιο αλκοόλ, θανάσιμες συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων ομάδων ακόμη και αποδράσεις από αέρος! Είναι ο τρομακτικός κόσμος των ελληνικών φυλακών με τους 11.364 «ενοίκους» τους, που διαβιούν κάτω από σκληρές συνθήκες είτε εκτίοντας τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, είτε αναμένοντας την δίκη τους. 

Το «protothema.gr» με αφορμή το περιστατικό στις φυλακές Κορυδαλλού - με «πρωταγωνιστή» τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό και μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που κράτησαν για αρκετές ώρες ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους – και το οποίο ευτυχώς και σε αντίθεση με παλαιότερα περιστατικά είχε αναίμακτη, αίσια κατάληξη, καταγράφει σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα στις φυλακές και ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και κυρίως σε αυτό του Κορυδαλλού.

31 Αυγούστου  2011: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακαλύπτουν μια τρύπα στο τσιμεντένιο πάτωμα, κάτω από ένα κρεβάτι κελιού της Γ΄ πτέρυγας, όπου κρατούνταν δύο Αλβανοί υπόδικοι για διακεκριμένες κλοπές και ναρκωτικά και ένας Έλληνας, επίσης υπόδικος, για ανθρωποκτονία. Οι αρχές των φυλακών διαπιστώνουν ότι οι τρεις κρατούμενοι ετοίμαζαν θεαματική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, σκάβοντας επί μήνες ένα τούνελ μέσα στο κελί τους, προκειμένου να φτάσουν στην ελευθερία. Όπως έγινε γνωστό, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τρύπα, η οποία είχε διάμετρο 80 εκατοστά, οδηγούσε στα παλιά πειθαρχεία, όπου οι κρατούμενοι είχαν προχωρήσει σε διάνοιξη νέας τρύπας μήκους περίπου 10 μέτρων και διαμέτρου επίσης 80 εκατοστών.

26  Φεβρουαρίου  2011: Στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού σημειώνονται άγριες συμπλοκές με «πρωταγωνιστές» βαρυποινίτες Άραβες και Ρωσοπόντιους. Με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα και του διευθυντή της φυλακής κρατούμενοι και από τις δυο ομάδες οδηγούνται για δέκα ημέρες στο πειθαρχείο αλλά σε ξεχωριστούς χώρους όπου κι εκεί όμως τα επεισόδια συνεχίζονται. Οι κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος από τη μία ομάδα των αλλοδαπών εξύβρισε την πατρίδα και την οικογένεια μέλους του ….αντίπαλου στρατοπέδου. Οι άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια για το ποιος θα κυριαρχήσει στο εμπόριο ναρκωτικών μέσα στη φυλακή. 

23 Απριλίου 2011: Ένας 29χρονος κρατούμενος στις φυλακές των Τρικάλων, εντοπίζεται νεκρός από τις αρχές της φυλακής. Ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι πως ο άτυχος άνδρας συνεπλάκη με έναν 31χρονο. Και οι δύο κρατούμενοι ήταν Ρομά και η συμπλοκή ξεκίνησε από άγνωστους λόγους. Ο 31χρονος χρησιμοποιώντας αρχικά σεντόνι το οποίο τύλιξε γύρω από το λαιμό του29χρονου και στη συνέχεια με μία σακούλα τον έπνιξε.

22 Φεβρουαρίου 2009: Οι υπόδικοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι καταφέρνουν να αποδράσουν από τον Κορυδαλλού με ένα απίστευτο τρόπο. ….Αποχαιρετούν το κελί τους καταφέρνοντας να δραπετεύσουν, για δεύτερη φορά, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε αργότερα στο Πολυδένδρι, όπου δραπέτες και συνεργοί άφησαν δεμένο και φιμωμένο τον πιλότο. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας μιλά «για προσβολή και λήψη μέτρων όσο σκληρά και αν είναι», και ζητά τις παραιτήσεις της διοίκησης των φυλακών και του ειδικού γραμματέα του υπουργείου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ανυπαρξία κράτους.

30 Μαρτίου 2007: Ξημερώματα Παρασκευής, κελί 80, στη Δ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Τέσσερις κρατούμενοι συζητούν χαμηλόφωνα μεταξύ τους. Προσπαθούν να «αποδράσουν» από την ανιαρή καθημερινότητά τους και αποζητούν απεγνωσμένα λίγο αλκοόλ. Αποφασίζουν να το παρασκευάσουν εκείνη τη στιγμή, μέσα στο κελί τους. Γρήγορα, όμως, η φωτιά που έχουν ανάψει για να φτιάξουν αυτοσχέδιο τσίπουρο (με οινόπνευμα και χυμό φρούτων) φουντώνει. Τα σκεπάσματά τους τυλίγονται στις φλόγες. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εκείνο το βράδυ έχουν βάρδια δεν ακούν τις φωνές τους. Οι τρεις απανθρακώνονται και ο τέταρτος της παρέας μεταφέρεται στο νοσοκομείο – αλλά λίγα 24ωρα μετά χάνει τη μάχη για τη ζωή. 

6 Ιουνίου 2006: Ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο προαύλιο του των φυλακών Κορυδαλλού και παρέλαβε τον Αλκέτ Ριζάι αλλά και τον Βασίλη Παλαιοκώστα, που κρατούνταν στην 5η πτέρυγα. 

Οι φυλακές σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης (μέχρι την 1/1/2010) η κατάσταση στις φυλακές της χώρας έχει ως εξής: 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΠΟΙΝΩΝ (2003-2010) (Κατά την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους)


A/A

1/1
2003
1/1
2004
1/1
2005
1/1
2006
1/1
2007
1/1
2008
1/1
2009
1/1
2010
1
Αριθμός τωv κρατoυμέvωv
8418
8726
8722
9964
10370
11645
11736
11364
2
Aριθμός τωv υπoδίκωv
2084
2570
2481
3104
3065
3045
3218
3541
3
Αριθμός τωv αλλoδαπώv κρατ/μέvωv
3858
3708
3704
4281
4695
5622
6078
6307
4
Αριθμός τωv γυvαικώv κρατoυμέvωv
394
506
594
592
582
559
695
554
5
Αριθμός τωv αvηλίκωv κρατoυμέvωv
449
543
445
420
376
446
520
510
6
Αριθμός τωv παραβατώv τoυ vόμoυ περί vαρκωτικώv
3386
3562
3465
4346
4640
4912
4937
4345
7
Κατάδικoι με πoιvή θαvάτoυ
2
1
1
1
-
-
-
-
8
Κατάδικoι με ισόβια κάθειρξη
599
618
594
654
715
776
742
823
9
Κατάδικoι με πρόσκαιρη κάθειρξη:
α')Από 5-10 έτη
β')Από 10-15 έτη
γ')Από 15 έτη και άvω
1767
1214
944
1642
1139
898
1552
1220
989
2000
1171
1003
2300
1333
1041
2720
1549
1108
2737
1671
1109
2594
1564
1090
10
Κατάδικoι με φυλάκιση:
α')Μέχρι 6 μήvες
β')Από 6 μήvες έως 1 έτoς
γ')Από 1-2 έτη
δ')Από 2-5 έτη
211
271
270
842
249
313
303
854
359
300
300
839
223
287
355
1063
125
257
306
1102
316
301
453
1303
182
254
309
1310
260
229
288
765
11
Κρατoύμεvoι για χρέη
17
30
27
24
23
4
66
43
12
Φιλοξενούμενοι – Προς απέλαση
122
66
40
35
63
44
92
116
 



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...