Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Παράξενα γαμήλια έθιμα σ'όλον το κόσμο !

Το έθιμο της "αράχνης",¨το πήδημα της σκούπας",τα "μπιζέλια" αντί του "ρυζιού" είναι λίγα απο τα πιο παράξενα γαμήλια έθιμα που συναντάμε στις διάφορες χώρες του κόσμου...

ΑΓΓΛΙΑ
Μέσα από την ιστορία και την παράδοση της Αγγλίας, έχουν καθιερωθεί ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με την ημέρα της εβδομάδας που αποφασίζει ένα ζευγάρι να παντρευτεί. Η Δευτέρα σημαίνει πλούτο και ευημερία,ενώ η Τρίτη υγεία και μακροζωϊα. Η Τετάρτη θεωρείται η καλύτερη ημέρα για να τελέσει ένα ζευγάρι το γάμο του, σε αντίθεση με το Σάββατο, που την θεωρούν την πλέον κακότυχη μέρα.
Καλοτυχία θεωρούν ακόμα και μια αράχνη μέσα στο νυφικό φόρεμα. Την ημέρα του γάμου οι καμπάνες της εκκλησίας «ανακοινώνουν» την ένωση του ζευγαριού σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την παράδοση της Αγγλίας, προστατεύουν το ζευγάρι από τα «κακά» πνεύματα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στην Αίγυπτο, οι γυναίκες τσιμπούν την νύφη πριν από την τέλεση του μυστηρίου για καλή τύχη. Η οικογένεια της νύφης αναλαμβάνει το μαγείρεμα για μια εβδομάδα μετά τον γάμο, ώστε να αφήσει το ζευγάρι να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

ΑΦΡΙΚΗ
Ένα από τα έθιμα της Αφρικής είναι το «πήδημα της σκούπας» το οποίο ξεκίνησε την περίοδο της δουλείας. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν νόμιμο για ένα ζευγάρι να παντρευτεί, αφού θεωρούνταν ιδιοκτησία των κυρίων τους. Σαν δημόσια δήλωση της αγάπης τους, ο γαμπρός και η νύφη πηδούσαν πάνω από μια σκούπα, συμβολίζοντας το ξεκίνημα ενός νέου νοικοκυριού.
Οι νύφες στόλιζαν με κοχύλια τον λαιμό τους, το νυφικό τους φόρεμα και τα μαλλιά τους, καθώς θεωρούσαν ότι τα κοχύλια βοηθούν την γονιμότητα της γυναίκας. Για την Δυτική Αφρική, τα κοχύλια χρησιμοποιούνταν σαν χρήματα,ενώ σήμερα αντιπροσωπεύουν την ομορφιά και την δύναμη.
Στην Νότια Αφρική, οι γονείς του ζευγαριού, φέρνουν αναμμένα δαδιά από το τζάκι των σπιτιών τους, για να ανάψουν μια νέα φωτιά στο τζάκι του νέου σπιτικού των μελλονύμφων. Ένα έθιμο που είναι κοινό σε όλη την Αφρική, είναι το πλέξιμο των μαλλιών της νύφης και του γαμπρού, μια ιεροτελεστία κατά την οποία τα μαλλιά των μελλονύμφων, αλείφονται με ζωικό λίπος και άργιλο.

ΒΕΛΓΙΟ
Στο Βέλγιο υπάρχει ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο. Το έθιμο του μαντηλιού. Η οικογένεια της νύφης, φέρνει ένα μαντήλι κεντημένο με το όνομα της νύφης στο γάμο. Μετά το τέλος της τελετής, στολίζουν το μαντήλι στο σπίτι, επιδεικνύοντάς το περήφανα. Τα ονόματα των επόμενων κοριτσιών της οικογένειας που θα παντρευτούν, θα προστεθούν αργότερα στο μαντήλι, που θα στολίζει το πατρικό σπίτι της οικογένειας.

ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ
Το περίεργο έθιμο, θέλει τους νιόπαντρους να βάζουν στην κορυφή της γαμήλιας τούρτας τους ένα δενδρύλλιο, το οποίο μετά θα φυτέψουν στον κήπο του σπιτιού τους, με την ελπίδα ότι θα μεγαλώσει και θα «δυναμώσει», όπως ακριβώς και ο γάμος τους.

ΓΑΛΛΙΑ
Αντίθετα με τις υπόλοιπες χώρες, στην Γαλλία συνηθίζεται οι καλεσμένοι να φέρνουν τα λουλούδια που θα διακοσμήσουν την τελετή. Κατά την τέλεση του γάμου, οι μελλόνυμφοι πίνουν από ένα ασημένιο ποτήρι, το οποίο συνήθως ανήκει στην οικογένεια και περνάει από γενιά σε γενιά.
Αυτό που επίσης διαφέρει σε ένα παραδοσιακό γαλλικό γάμο, είναι η γαμήλια τούρτα που έχει το σχήμα μεγάλου κώνου, γεμισμένου με καραμέλα και κρέμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Την παραμονή του γάμου, συγγενείς συγκεντρώνονται στο σπίτι των μελλονύμφων, κρατώντας παλιά πιάτα που θα σπάσουν μπροστά από την πόρτα του ζευγαριού. Η νύφη και ο γαμπρός πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πιάτα, που όσο πιο πολλά είναι τόσο μεγαλύτερη τύχη θεωρείται ότι θα έχει το νέο ζευγάρι.
Τελειώνοντας την γαμήλια τελετή, οι φίλοι του ζευγαριού τούς ετοιμάζουν διάφορες δοκιμασίες, για να αποδείξει το ζευγάρι σε όλους, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όποιες δυσκολίες και προβλήματα του επιφυλάσσει η ζωή.

ΔΑΝΙΑ
Στην Δανία, η γαμήλια τούρτα του ζευγαριού έχει την μορφή κέρατος, αντιπροσωπεύοντας έτσι το κέρας της Αμαλθείας. Φτιάχνεται από αμύγδαλα, παστίλιες και όμορφα γλυπτά από ζάχαρη, και διακοσμείται από εικόνες του ζευγαριού.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Η παράδοση εδώ θέλει μικρές παράνυφους να κρατούν χρωματιστά μαντήλια, επιδεικνύοντας τα στους καλεσμένους. Οι καλεσμένοι μπορούν να «αγοράσουν» ένα από αυτά τα μαντήλια, βοηθώντας έτσι το ζευγάρι να ετοιμάσει το νέο του σπιτικό.

ΙΝΔΙΑ
Στο τέλος της γαμήλιας τελετής, ο αδερφός του γαμπρού, ραίνει με ροδοπέταλα το ζευγάρι ενώ συνηθίζεται να κρατά μια καρύδα πάνω από το κεφάλι τους, προκειμένου να κρατήσει μακριά την κακοτυχία και τα «κακά» πνεύματα.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μια χώρα πλούσια σε ήθη και έθιμα, η Ιρλανδία έχει πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τον γάμο. Μια από αυτές είναι ο στολισμός όλου του γάμου με τριφύλλια, καθώς οι Ιρλανδοί τα θεωρούν ιδιαίτερα τυχερά.
Η παραδοσιακή ενδυμασία του γαμπρού είναι το κίλτ, που αντιπροσωπεύει την περιοχή από την οποία κατάγεται και συνήθως αποτελεί κληρονομιά της οικογένειας ενώ τα δαχτυλίδια που ανταλλάζει το ζευγάρι, είναι διακοσμημένα με μια καρδιά, ένα στέμμα και δυο ενωμένα χέρια. Η καρδιά συμβολίζει την αγάπη, το στέμμα την πίστη και τα ενωμένα χέρια την φιλία.
Επίσης, συνηθίζεται να δίνεται στο ζευγάρι ένα πέταλο, σύμβολο τύχης, το οποίο πρέπει να κρεμαστεί έτσι ώστε να σχηματίζει το γράμμα "U", προκειμένου να μην «χαθεί» η τύχη του ζευγαριού!

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο γαμπρός δίνει στην νύφη δεκατρία νομίσματα, υποσχόμενος έτσι, ότι θα την φροντίζει για το υπόλοιπο της ζωής της. Κατά την διάρκεια της τελετής, η νύφη μεταφέρει τα νομίσματα σε μια τσάντα ή τα δίνει σε ένα μικρό κορίτσι, τοποθετώντας τα πάνω σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα μαντήλι.

ΙΤΑΛΙΑ
Στην Ιταλία, συνηθίζουν να δένουν μια κορδέλα κατά μήκος της πόρτας της εκκλησίας, συμβολίζοντας την ένωσι του ζευγαριού. Επίσης, μοιράζουν στους προσκεκλημένους μπομπονιέρες με μονό αριθμό κουφέτων. Ο μονός αριθμός, συμβολίζει ότι κανείς δεν μπορεί να χωρίσει το ζευγάρι (όπως και ένας μονός αριθμός δεν μπορεί να διαιρεθεί), ενώ τα κουφέτα, την υπόσχεση ότι οι νιόπαντροι είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί, πικρές και γλυκές στιγμές στην νέα τους ζωή.

ΚΙΝΑ
Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της Κίνας, οι νύφες κρατούν μικρά βιβλιαράκια, ατζέντες, γεμάτες με χρυσά κοσμήματα, δώρα από τις γυναίκες της οικογένειας. Τα δώρα αυτά, είναι σύμβολο του κύρους της οικογένειας και της νύφης. Η παράδοσι της Κίνας θέλει το κόκκινο χρώμα να παίζει πρωταρχικό ρόλο στον γάμο ενός ζευγαριού, από το φόρεμα της νύφης και τον στολισμό, μέχρι και το χαρτί που θα τυλίξει τα δώρα των μελλονύμφων. Σύμφωνα με τα έθιμα και την ιστορία της Κίνας, το κόκκινο είναι το χρώμα της ευτυχίας και της χαράς.Η γαμήλια παράδοση της Κορέας είναι αρκετά παράξενη και ενδιαφέρουσα. Ο γαμπρός επισκέπτεται το σπίτι της νύφης πάνω σε ένα άσπρο πόνι, κρατώντας μια γκρίζα χήνα ή πάπια. Τα ζώα αυτά είναι για τους Κορεάτες σύμβολα πίστης και αφοσίωσης, αφού ζευγαρώνουν μόνο μια φορά. Οι νύφες επιλέγουν κόκκινα και κίτρινα χρώματα για το νυφικό τους, σαν επιβεβαίωση των αιώνιων όρκων αγάπης και αφοσίωσης που θα δώσουν.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Σύμφωνα με το έθιμο της Μαλαισίας, τα δώρα που στέλνει ο γαμπρός στο σπίτι της νύφης, τα πηγαίνουν μικρά παιδιά, τα οποία κρατούν στολισμένους δίσκους με φαγητό και χρήματα. Τα χαρτονομίσματα διπλώνονται περίτεχνα, ώστε να σχηματίζουν φιγούρες ζώων και λουλουδιών ενώ κάθε καλεσμένος θα πάρει από ένα διακοσμημένο αυγό, σύμβολο γονιμότητας και πλούτου.

ΜΑΡΟΚΟ
Στο Μαρόκο, οι γυναίκες πριν από τον γάμο τους κάνουν μπάνιο με γάλα, για να εξαγνίσουν και να καθαρίσουν το σώμα και την ψυχή τους.

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Εθιμοτυπικά, ο γαμπρός δίνει στον πατέρα της νύφης ένα δόντι φάλαινας, σύμβολο κύρους και πλούτου, αντιπροσωπεύοντας την ευημερία του γάμου.σώμα και την ψυχή τους.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Σύμφωνα με τα έθιμα της Νορβηγίας, τόσο οι συγγενείς του ζευγαριού όσο και οι καλεσμένοι, συνηθίζουν να φορούν παραδοσιακές στολές, ανάλογα με την περιοχή από την οποία κατάγονται. Την ενδυμασία συμπληρώνουν ασημένια κοσμήματα και βραχιόλια διακοσμημένα με μικρά κουτάλια, που θεωρούν ότι ο ήχος τους, διώχνει μακριά τα «κακά» πνεύματα.
Το κύριο συστατικό της γαμήλιας τούρτας είναι το ψωμί, ένα έθιμο που ξεκίνησε από την εποχή που το αλεύρι στην Νορβηγία ήταν σπάνιο και θεωρούνταν πολυτελές αγαθό.
Σύμφωνα με την παράδοσι, αριστερά και δεξιά από την πόρτα του νέου σπιτιού του ζευγαριού, φυτεύονται δυο έλατα, με την ευχή να αποκτήσουν γρήγορα ένα παιδί.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στην Ολλανδία, το ζευγάρι κάθεται σε θρόνους κάτω από αψίδες με ευωδιαστά λουλούδια και δέχεται τις ευχές των καλεσμένων τους. Στους παραδοσιακούς Ολλανδικούς γάμους, το γεύμα που θα προσφερθεί περιλαμβάνει ένα γλυκό έδεσμα που το αποκαλούν «νυφική ζάχαρη» και ένα κρασί με καρυκεύματα και μυρωδικά, που οι Ολλανδοί το ονομάζουν «τα δάκρυα της νύφης».
Ακόμη, σαν σύμβολο γονιμότητας και τύχης, το ζευγάρι θα φυτέψει ένα πεύκο έξω από το σπίτι του, ελπίζοντας στην καλοτυχία και στην ευημερία του γάμου τους.

ΟΥΑΛΙΑ
Σαν σύμβολο αρραβώνα, ο άντρας σκαλίζει ένα κουτάλι από τον κορμό ενός δέντρου και δένει μια κορδέλα πάνω σε αυτό, για να το περάσει στον λαιμό της αγαπημένης του.

ΡΩΣΙΑ
Αντίθετα με το έθιμο στον υπόλοιπο κόσμο που θέλει τους καλεσμένους να χαρίζουν δώρα στο ζευγάρι, στην Ρωσία συμβαίνει το αντίθετο. Το ζευγάρι χαρίζει στους παρευρισκόμενους δώρα, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για την παρουσία τους στο γάμο.

ΣΚΩΤΙΑ
Μια παραδοσιακή Σκωτσέζικη γαμήλια τούρτα, αποτελείται από δυο σειρές φρέσκων φρούτων, ποτισμένα με μπράντι και λικέρ και φτιάχνεται την ημέρα του αρραβώνα του ζευγαριού. Μόνο η μια σειρά θα μοιραστεί μετά το τέλος του γάμου ενώ η υπόλοιπη τούρτα, θα διατηρηθεί μέχρι την γέννηση του πρώτου τους παιδιού.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Στην Σουηδία, ο πατέρας της νύφης, δίνει στην κόρη του ένα ασημένιο νόμισμα και η μητέρα της ένα χρυσό. Στη συνέχεια, η νύφη τα τοποθετεί μέσα στα παπούτσια της, συμβολίζοντας την ευημερία και τον πλούτο της νέας της ζωής.

ΤΣΕΧΙΑ
Στην Τσεχία, κατά την τέλεση του μυστηρίου οι καλεσμένοι, ραίνουν το ζευγάρι με μπιζέλια αντί με ρύζι.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Σύμφωνα με τα έθιμα της Φινλανδίας, η νύφη φορά ένα χρυσό στέμμα. Μετά το τέλος της γαμήλιας τελετής, οι ανύπαντροι προσκεκλημένοι σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω από την νύφη και χορεύουν. Η νύφη, η οποία έχει κλειστά τα μάτια της, θα τοποθετήσει τυχαία το στέμμα της σε ένα από τα άτομα, που σύμφωνα με την παράδοση θα είναι ο επόμενος που θα παντρευτεί.
Το ζευγάρι, κατά την διάρκεια της δεξίωσης κάθεται σε εξέχουσες θέσεις και η νύφη, κρατώντας ένα κόσκινο, σκεπασμένο με ένα ασημί ύφασμα, περιμένει τα δώρα των προσκεκλημένων. Οι καλεσμένοι ρίχνουν χρήματα μέσα στο κόσκινο και ένας από τους κουμπάρους ανακοινώνει δημόσια τα ονόματα και το ποσό που δώρισαν. Μετά το τέλος των εορτασμών, η νύφη συνοδευόμενη από ένα μεγαλύτερο παντρεμένο άντρα, που αντιπροσωπεύει ένα μακροχρόνιο και ευτυχισμένο γάμο, θα επισκεφθεί ένα-ένα τα σπίτια της περιοχής, συγκεντρώνοντας τα δώρα της μέσα σε μια μαξιλαροθήκη.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Στις Φιλιππίνες όπως και στην Ισπανία, ένα πολύ γνωστό έθιμο γάμου είναι αυτό των νομισμάτων. Ένα τιμώμενο πρόσωπο, μεταφέρει τα νομίσματα και μετά το τέλος της τελετής, τα δίνει στον γαμπρό και εκείνος με την σειρά του στην νύφη. Η κίνηση αυτή, συμβολίζει την υπόσχεση του γαμπρού ότι θα αναλάβει εκείνος την φροντίδα της συζύγου του από δω και πέρα.
Κατά τους εορτασμούς πριν από το γάμο, οι νύφη και οι παράνυμφες φορούν φορέματα στο ίδιο χρώμα, για να μπερδέψουν τα «κακά» πνεύματα που θέλουν να κλέψουν την νύφη!
Ένα άλλο έθιμο που υπάρχει στις Φιλιππίνες, είναι εκείνο του Πέπλου και του Λάσου. Όταν το ζευγάρι γονατίζει για την προσευχή κατά την διάρκεια του μυστηρίου, ένα σατέν κορδόνι περνιέται γύρω από τους ώμους τους, «δένοντας» τους μελλόνυμφους. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα πέπλο γύρω τους, συμβολίζοντας την ένωσι των δυο ψυχών.

fcb.pblogs.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το χαράτσι των Ελλήνων μεταναστών - Τους παίρνουν τα μισά από τα χρήματα που φέρνουν στη χώρα μας

Mε 45% σκοπεύει να φορολογήσει το υπουργείο Οικονομικών τα λεφτά που έχουν καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες Ελληνες που ζουν, εργάζονται και συνεπώς φορολογούνται στο εξωτερικό, τις καταθέσεις δηλαδή των Ελλήνων μεταναστών.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει στους Ελληνες μετανάστες αυτό το χαράτσι επικαλούμενο το νόμο που προβλέπει ότι θα έπρεπε να είχαν κάνει δήλωση αλλαγής τόπου φορολογικής κατοικίας προτού μετοικήσουν στο εξωτερικό και να ζητήσουν να υπαχθούν είτε στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, αν διέμεναν στην Αττική, είτε στη ΔΟΥ της πρωτεύουσας του νομού τους, αν ζούσαν στην επαρχία.

Οι περισσότεροι από τους Ελληνες που έχουν μετοικήσει στο εξωτερικό δεν έχουν προχωρήσει στην προαναφερόμενη ενέργεια. Ετσι, η Εφορία τους θεωρεί ακόμη κατοίκους Ελλάδας και τώρα, με τις διασταυρώσεις στοιχείων που κάνει διαπιστώνει ότι οι συγκεκριμένοι διατηρούν στις τράπεζες υψηλούς λογαριασμούς τη στιγμή που δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία ως εισόδημα. Ετσι οι ΔΟΥ τους ελέγχουν ως φοροφυγάδες.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τώρα τους μετανάστες που έστελναν εμβάσματα στην Ελλάδα να πληρώσουν ως φόρο το 45% επί των χρημάτων που έφεραν. Αλλιώς, όπως σημείωνει η ίδια πηγή, τους καλεί να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια που θα κρίνουν επί της ουσίας τις υποθέσεις τους.iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χαράτσι 2014: «Φόρος διασποράς» σε όλα τα ακίνητα...

Γενικευμένο φόρο σε όλα τα ακίνητα από το 2014, έτσι ώστε να πληρώσουν περισσότεροι και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του βάρους σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί αύριο στη διακομματική επιτροπή.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο ή ανά στρέμμα και το ύψος του θα προσδιορίζεται με σύμπλεγμα 33 κριτηρίων που θα συνθέτουν τη φυσιογνωμία του κάθε ακινήτου (παλαιότητα, περιοχή, εμπορικότητα κ.ά).

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος για τα φυσικά πρόσωπα θα ανέρχεται στα 400-500 ευρώ και θα κλιμακώνεται από 100 ευρώ μέχρι και πάνω από 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση και την περιοχή των κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Πάντως, σε σχέση με το χαράτσι θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

Ο εισπρακτικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι από τον ενιαίο φόρο να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Εντός σχεδίου... 33 συντελεστές

Για τα εντός σχεδίου ο φόρος σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, τα λοιπά κτίσματα και τα οικόπεδα θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Για κάθε συντελεστή θα αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Από κει και πέρα ο συντελεστής θα διαφοροποιείται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, όπως η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ο συντελεστής θα φθάνει και τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για πολυτελείς κατοικίες σε «ακριβές περιοχές της χώρας.

Απαλλαγές ή ειδικοί χαμηλοί συντελεστές θα υπάρχουν για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, πολύτεκνοι και ανάπηροι ενώ καταργούνται οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα για μισθωμένα ακίνητα του Δημοσίου, δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα, ακίνητα με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση, κοινωφελή ιδρύματα, αθλητικά σωματεία, ομοσπονδίες κ.ά.
150 από 380 ευρώ

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με τον νέο φόρο θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μία κατοικία σε περιοχή με χαμηλή ή μεσαία τιμή ζώνης. Για παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ παλαιότητας 25 ετών στο Περιστέρι θα κληθεί να πληρώσει για τον νέο ενιαίο φόρο 150 ευρώ ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς έχει επιβάρυνση 380 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει 210 ευρώ λιγότερα.

Για κατοικία 100 τ.μ 10ετίας στα Λιόσια ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 460 ευρώ ενώ το 2014 θα περιοριστεί στα 260 και συνεπώς θα μειωθεί κατά 200 ευρώ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ στη Νέα Σμύρνη 10ετίας θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 450 ενώ σήμερα ο φόρος διαμορφώνεται στα 690 ευρώ (μείωση 240 ευρώ).

Στην Αγία Παρασκευή ή τη Γλυφάδα διαμέρισμα 100 τ.μ παλαιότητας 10 ετών φορολογείται σήμερα με το ποσό των 920 ευρώ ενώ από το 2014 η επιβάρυνση μειώνεται στα 650 (ελάφρυνση 270 ευρώ).

Φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων και ηλικίας 26 ετών στην Κυψέλη καταβάλλει σήμερα «χαράτσι» που κυμαίνεται στα 350 ευρώ ενώ με τον νέο φόρο ακινήτων θα καταβάλει 90 ευρώ δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 260 ευρώ.

Στον νέο φόρο θα ενταχθούν και οι τακτοποιημένοι χώροι ως κύριοι χώροι της κατοικίας και όχι ως βοηθητικοί, και οι ιδιοκτήτες τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι χώροι θα αυξάνουν τους κύριους χώρους των κατοικιών τους και κατά συνέπεια το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν.

Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα που στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 80 τ.μ. και έχουν τακτοποιηθεί βοηθητικοί χώροι 40 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν 120 τ.μ. ως κύριοι χώροι.

Στην περίπτωση αυτή ο φόρος θα επιβληθεί όχι στα 80 τ.μ. αλλά στα 120 τ.μ.

«Κλειδί» οι νέες αντικειμενικές

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης και θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα, θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη πάνω από τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα-φιλέτα. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, απλά από ένα ορισμένο όριο και πάνω θα υπάρχει έκπτωση στο ποσό του φόρου για να αποφευχθεί υπέρογκη επιβάρυνση στους αγρότες με πολύ μεγάλες καλλιέργειες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες για τα αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ο φόρος θα είναι κλιμακωτός και θα ανέρχεται σε 1 ευρώ το στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μειονεκτικές περιοχές, σε 2 ευρώ το στρέμμα για τις εκτάσεις στα ορεινά και σε 3 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το ποσό του φόρου θα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις των αγροτών και για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές που για τα φιλέτα σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα ξεπερνάει και τα 60 ευρώ το στρέμμα.

Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σε τουριστικές- παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά, Μύκονο, Σαντορίνη. Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Tα αγροτεμάχια

Επίσης σημαντικές επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ακίνητα, τα οποία μάλιστα δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, αλλά και οι αγρότες παρότι γι' αυτούς θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.Ωστόσο το κλειδί για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του ενιαίου φόρου είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές αλλά για άλλες όπου η ψαλίδα με τις αγοραίες είναι μεγάλη θα αυξηθούν μέχρι και πάνω από 100%. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν τα ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, αστικά κέντρα της επαρχίας και τουριστικές ζώνες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Πέραν των αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές τιμές το σύστημα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου σήμερα οι τιμές είτε είναι πολύ χαμηλές είτε υπολογίζονται με υποκειμενικά κριτήρια πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο εισπρακτικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι από τον ενιαίο φόρο να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...