Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Στο εδώλιο το Focus για την Αφροδίτη της Μήλου

Σε νομικές περιπέτειες μπαίνει το περιοδικό Focus, καθώς ο εκδότης του περιοδικού Helmut Markwort και εννέα συντάκτες του περιοδικού θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη για το εξώφυλλο που απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία.
Το προσβλητικό εξώφυλλο, σε μία εποχή που είχε αρχίσει να αναδεικνύεται η κρίση χρέους της Ελλάδας, ώθησε έξι Έλληνες να στραφούν στη δικαιοσύνη.
Μετά τις μηνύσεις σε βάρος του εκδότη και εννέα εργαζομένων και την κλήτευση που εστάλη από το πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt παραμένει ασαφές το κατά πόσο οι κατηγορούμενοι θα παραστούν ενώπιον της Εισαγγελέως στις 29 Ιουνίου.
Οι δέκα εμπλεκόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης και της προσβολής εθνικών συμβόλων, αδικήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως και δύο χρόνια.
"Έχω καθαρή τη συνείδησή μου, επειδή έχω κάνει μόνο το δημοσιογραφικό καθήκον μου", επισημαίνει ο Helmut Markwor. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο είχε λάβει πολλές επιστολές διαμαρτυρίας από εξοργισμένους Έλληνες.
Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο εξώφυλλο του περιοδικού Focus, το οποίο επελέγη για το άρθρο με τίτλο "Απατεώνες στην οικογένεια του Ευρώ", είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, να επισημαίνει πως αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μία σειρά προσβλητικών δημοσιευμάτων.
Σε άρθρο του, το περιοδικό φιλοξενούσε δημοσίευμα με τίτλο "Έλληνες: 2000 χρόνια απάτες" και καυστικό κείμενο για τη διαχρονική παράδοση που φέρεται να καταδιώκει τους Έλληνες στην απάτη, δεδομένου ότι το Φεβρουάριο του 2010 είχε αποκαλυφθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και τα "φτιαγμένα" στοιχεία για το έλλειμμα.
Μετά μάλιστα από αυτό το προσβλητικό για τη χώρα εξώφυλλο και δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε ανοίξει με συνέντευξή του στο BBC το θέμα των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων.
"Δεν λέω ότι πρέπει απαραίτητα να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν ένα "ευχαριστώ". Και δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγαλώνει διαρκώς η "μαύρη τρύπα" στον προϋπολογισμό

Από το κακό στο χειρότερο βαίνει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κακή πορεία των εσόδων των περασμένων μηνών, συνεχίστηκε και τον Απρίλιο (τουλάχιστον μέχρι το α΄ δεκαπενθήμερο).

Δυναμιτίζονται έτσι και οι όποιες απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τις αγορές πως η δημοσιονομική προσαρμογή και το Μνημόνιο προχωρούν κανονικά. Ήδη μέχρι το Μάρτιο, με βάση τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, η μαύρη τρύπα ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 11,1 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,0%, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Θα έπρεπε να ήταν όμως 12,5 δισ. με βάση το στόχο που έχει θέσει στο Μνημόνιο η κυβέρνηση.

Στην υστέρηση των περίπου 1,4 δισ. ευρώ στις εισπράξεις, πρέπει να προστεθεί και η υπέρβαση 200 εκατ. ευρώ στις δαπάνες. Αυξήθηκαν αντί να μειωθούν, από τα 12,1 δισ. ευρώ πέρυσι τέτοιο καιρό, σε 12,7 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το τρίμηνο ήταν 12,5 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τις αρνητικές αυτές εξελίξεις "κυρίως, στη μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο" -κατά την περίοδο σύνταξης του Προϋπολογισμού- ύφεση, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Επίσης επικαλούνται την μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις
κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

Από την άλλη μεριά τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,3% ή κατά 604 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού – Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΔΕ – υστερούν έναντι των στόχων κατά 776 εκατ. ευρώ.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

27 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους ηλεκτρονικά είτε γιατί είναι υποχρεωτικό είτε γιατί το επιλέξουν .

Ωστόσο πάρα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρκετές απορίες για τα θέματα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με αποτέλεσμα να ανησυχούν ότι αν δεν συμπληρώσουν σωστά τα έντυπα της εφορίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετη φορολογία και πρόστιμα.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατέγραψε τα συνηθέστερα ερωτήματα – προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι και δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις. Το Βήμα δημοσιεύει τις απαντήσεις της ΓΓΠΣ σε 26 ερωτήματα που έχουν τεθεί από πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.


1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της Δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: "Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ.." (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;
Κάντε κλικ και επιλέξτε : Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...) Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει: Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www1.gsis.gr'; (Would you like to allow pop-ups from 'www1.gsis.gr';) Επιλέξτε ΝΑΙ (YES) Επιλέξτε Επανάληψη (Retry).
2. Συμπληρώνοντας την δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά ;;;; σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείται λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΓΓΠΣ .
3. Πως γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος ;
Θα επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» , θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων ( φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή).
4. Έχω χωρίσει πως θα διαγράψω την σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου. Μετά από αυτό θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων σας (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή).
5. Έχω χωρίσει πως θα διαγράψω τον σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε τον δικό σας ΑΦΜ. Στη συνέχεια θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων». Μετά από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. με την μεταβολή)
6. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν και τον πίνακα 3 με τον αριθμό των μελών.
7. Πως καταχωρώ περισσότερες από 4 εγγραφές στον πίνακα 4.β4 (εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις με βάση το αντικειμενικό σύστημα);
Συμπληρώνετε αναλυτικά τις 3 πρώτες γραμμές, στην 4η γράφετε ως συνημμένη κατάσταση και στον κωδικό 915 γράφετε το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος που προκύπτει από τις ενδείξεις του υποπίνακα αυτού.
8. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2010, πως το δηλώνω;
Εάν αυτές εμφανίζονται στον πίνακα, χαρακτηρίστε και τις δύο ως κύριες, κάντε μεταφορά στη δήλωση, επιλέξτε την τελευταία κύρια κατοικία και κάντε ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
9. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.
10. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω. Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
11. Αδυναμία συμπλήρωσης της ένδειξης "Φιλοξενούμενος" στο πεδίο "Ονοματεπώνυμο Εκμισθωτή". Τι κάνουμε σ΄αυτή την περίπτωση;
Σε περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί χωρίς να συμπληρώσετε τους κωδικούς 091, 097 και 811. Η συμπλήρωση του ονοματεπωνύμου ή της επωνυμίας του εκμισθωτή, γίνεται αυτόματα με την πληκτρολόγηση του Α.Φ.Μ. στο σχετικό κωδικό (801, 802 κ.λπ.).
12. Πως δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονέα σε παιδί και αντίστροφα ;
Α ) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση. Β) Αυτός που το κατοικεί , το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ( δωρεάν παραχωρημένη κατοικία ).
13. Δεν συμφωνώ με κάποια από τα στοιχεία των αυτοκινήτων που εμφανίζονται στον πίνακα 5.1γ. Πως αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα;
Τα στοιχεία Αυτοκινήτων έχουν συμπληρωθεί με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας. Αν διαφωνείτε, επιλέξτε το αντίστοιχο πλαίσιο των κωδικών (750,751,752,753) για διαγραφή, τροποποίηση ή προσθήκη αυτοκινήτου. Οι τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1. Για την ενημέρωση του αρχείου των οχημάτων που τηρείται στην Υπηρεσία μας, πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ. Στον πινάκα 5.1γ επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και καταχωρείτε με την σειρά όλα τα αυτοκίνητα τα οποία σας ανήκουν και στη συνέχεια μεταφορά στη δήλωση. Στις τρεις πρώτες γραμμές θα εμφανισθούν αναλυτικά τα στοιχεία των τριών αυτοκινήτων και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σ' αυτά και στην 4η γραμμή το λεκτικό «ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» και στον κωδικό 857-858 η αντικειμενική δαπάνη των λοιπών αυτοκινήτων.
14. Πως μπορώ να τροποποιήσω-διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων);
Για οποιαδήποτε τροποποίηση-διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος μεταφορά στη δήλωση. Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής, και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας Εγγραφής με τα σωστά στοιχεία. Αν τροποποιήσετε στοιχεία αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση. Αν ΔΕΝ έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε Επιστροφή στη Δήλωση.
15. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;
Στις περιπτώσεις εταίρων ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. Ιδ. Χρήσης, η αντικειμενικά δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λ.π. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της Εταιρείας. Από την κατάσταση των αυτοκινήτων, θα πρέπει να μεταφερθεί στη δήλωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη, ενώ τα υπόλοιπα διατηρούνται στο αρχείο σας. Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.
16. Πως καταχωρώ στον πίνακα 6.9 ( ενοίκιο εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης ) όταν έχω περισσότερους από 2 εκμισθωτές;
Στην 1η γραμμή καταχωρείτε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή με το μεγαλύτερο μίσθωμα και το ποσό στον κωδικό 793. Στη 2η γραμμή στο πεδίο ονοματεπώνυμο, γράφετε ως συνημμένη κατάσταση, το πεδίο ΑΦΜ εκμισθωτή το αφήνω κενό και στον κωδικό 615 γράφετε το άθροισμα των υπολοίπων.
17. Πως συμπληρώνονται στοιχεία εργοδότη σε περίπτωση πολλών εργοδοτών;
Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από πέντε (5), γράψτε στις πρώτες τέσσερις γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.
18. Υπέβαλα την δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό. Τι κάνω;
Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση.
19.  Θέλω να συμπληρώσω στοιχεία στον πίνακα 10 και το σύστημα δεν με αφήνει. Οι κωδικοί 901 και 902 θα συμπληρωθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων.
20. Πως μπορώ να υποβάλω τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος;
Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με την εκτύπωση της ηλεκτρονικά υποβληθείσας δήλωσης σας. Σημειώνεται ότι η Δ.Ο.Υ. θα μπορεί να προχωρήσει στην εκκαθάριση της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης μετά την ενημέρωση του συστήματος TAXIS σχετικά με την εκκαθάριση της δήλωσής σας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τη Δ.Ο.Υ. σας για την υποβολή της τροποποιητικής /συμπληρωματικής σας δήλωσης, μετά την παραλαβή του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος μέσω των ΕΛ.ΤΑ.
21. Τι γίνεται στην περίπτωση που η είσπραξη επιστροφής φόρου είναι πάνω από 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αν η επιστροφή φόρου σας ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ τότε, με σχετική σημείωση στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σας σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε τη δήλωσή σας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για τον έλεγχο του επιστρεφόμενου ποσού.
22. Είναι έγκυρο το εκκαθαριστικό σημείωμα που εκτυπώνεται μέσω του Τaxisnet;
Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα που μπορείτε να εκτυπώσετε αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσής σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό. Η επιστροφή ή εξόφληση του πιστωτικού ή χρεωστικού ποσού φόρου γίνεται, με τη γνωστή σας διαδικασία, μετά την αποστολή από τη Γ.Γ.Π.Σ. του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα λάβετε ταχυδρομικώς σε σύντομο χρονικό διάστημα . Σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φορέας/αποδέκτης του Εκκαθαριστικού σας Σημειώματος αμφισβητήσει την εγκυρότητά του, μπορείτε να του υποδείξετε να επισκεφθεί το δικτυακό μας τόπο (www.gsis.gr) και να ακολουθήσει τη διαδρομή:
On line Υπηρεσίες
Υπηρεσίες προς Πολίτες / Επιχειρήσεις / Υπηρεσίες προς Δημόσια Διοίκηση
Εγκυρότητα Φορολογικών Στοιχείων
Εγκυρότητα Στοιχείων Εκκαθαριστικού
Στη σελίδα αυτή ο ενδιαφερόμενος φορέας έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του Εκκαθαριστικού που τον ενδιαφέρει.
23. Πως υποβάλλεται το Ε2 από τη σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου / συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
24. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα << το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες>> . Τι πρέπει να κάνω;
Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο % .
25. Πως υποβάλλεται το Ε3 από την επιτηδευματία σύζυγο σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου / συζύγου, με τους οποίους υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση ( με υπόχρεο τον σύζυγό της ).
26.Πως υποβάλλονται τα συμπληρωματικά έντυπα Ε2 και Ε3;
Εφόσον υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής συμπληρωματικών εντύπων (Ε2 ή/και Ε3) αυτά πρέπει να υποβληθούν πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικά. Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) τυχόν συμπληρωματικά έντυπα μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με συμπληρωματική δήλωση, μετά την παραλαβή του οριστικού εκκαθαριστικού σημειώματος μέσω ταχυδρομείου.
27. Προσπαθώ να υποβάλλω ηλεκτρονικά το Ε9 και δεν μου δίνεται η δυνατότητα αυτή. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η δήλωση Ε9 θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στο διάστημα από 1/6/2011-30/6/2011
tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εξηγήσεις και μηνύσεις από τον Θ. Πάγκαλο

Για επιστροφή στο βρώμικο '89 κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβερνησης.
Έπειτα από την ενημέρωση που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για όσα είπε ο κ. Θ. Πάγκαλος στην Κωνσταντινούπολη και τη δημοσιοποίηση της ακριβούς προσφώνησης του αντιπροέδρου, το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Πάγκαλο και ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν από τη ΝΔ.

Χθες, το βράδυ ωστόσο χτύπησε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της δημοσίευσης των αποσπασμάτων από την ομιλία του αντιπροέδρου και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναζητούσαν να πληροφορηθούν τις ακριβείς φράσεις του ώστε να μην βρεθούν προ απροόπτων.

Ο κ. Πάγκαλος σε νέα ανακοίνωση του προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

«Είναι προφανές ότι ο "Ελεύθερος Τύπος" έχει γυρίσει στις εποχές του «βρώμικου '89»
. Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και λογικές που πλήρωσε ακριβά η χώρα, ο μόνος δρόμος είναι αυτός της δικαιοσύνης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα κινηθεί όπως προβλέπουν οι νόμοι στις περιπτώσεις της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση τίθεται και θέμα πώς μπορεί ένας πρώην διευθυντής εφημερίδας (ο κ. Ι. Μιχελάκης ήταν διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου) να γίνεται εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος εξουσίας, υπονοώντας ότι ο δεσμός παραμένει ενεργός και ότι υπάρχει θέμα δεοντολογίας.

«Αρκεί να διαβάσει όσα δήλωσε ο κ.
Μιχελάκης στις 18/4/2011 και όσα δημοσίευσε η εφημερίδα του σήμερα για να αντιληφθεί ότι επάξια κέρδισε τον τίτλο "βαρώνος Μυνχάουζεν". Όμως, αυτός δεν ήταν εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος εξουσίας. Είναι δυνατόν να θέλει να κυβερνήσει κάποιος τη χώρα με ακροδεξιά "τσικό" και με τέτοιες μεθόδους;», θέτει το ερώτημα.

«Η εξέλιξη των γεγονότων»
, επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση, «δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή έθεσαν το μέγιστο ζήτημα αρχής για το κατά πόσον είναι συμβατό, εκπρόσωποι Τύπου ενός κόμματος να διορίζονται εκδότες ή διευθυντές εφημερίδων, εξακολουθώντας επί της ουσίας να ασκούν έλεγχο στις εφημερίδες τους.

Το ζήτημα δεν είναι τι έγραψε και τι γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος",
αλλά η διαπλοκή κόμματος και εφημερίδας με την ταύτιση στο ίδιο πρόσωπο δύο λειτουργιών, εκ γενετής αντίθετων. Ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε ήδη να έχει αποπέμψει τον εκπρόσωπο Τύπου του ως κοινό συκοφάντη».

Ο κ. Πάγκαλος, είχε ενημερώσει εγκαίρως τον Πρωθυπουργό για όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, διαβεβαίωνε ότι δεν συνομίλησε με κανέναν Τούρκο δημοσιογράφο ούτε έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδες της γειτονικής χώρας. Ότι έλεγε και στις ανακοινώσεις του, όπου όμως προσέθετε ότι δεν έκανε δηλώσεις για τεμπέληδες Έλληνες ενώ τελικώς μίλησε για «τον βολικό αλλά ταυτόχρονα και τεμπέλικο τρόπο ζωής» που είχαν επιλέξει οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό παρέλειψε να το πει.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της προσφώνησης του, είπε τα εξής: «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δημόσιου τομέα. Επί χρόνια αποφεύγαμε να τα θίξουμε. Ήταν ένα βολικός τρόπος να ζούμε, αλλά ταυτόχρονα και τεμπέλικος και τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Η φράση αυτή είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ακούστηκε τη Δευτέρα από τη ΝΔ ότι δηλαδή ο κ. Πάγκαλος δήλωσε «όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε».

Η ουσία της υπόθεσης, λένε στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου μοιάζει με τρικυμία σε ποτήρι, ωστόσο θέτουν ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης από την αντιπροεδρία. Πηγές από το γραφείο του αντιπροέδρου έλεγαν ότι ακολουθήθηκε μια τακτική προκειμένου να εκτεθεί η ΝΔ και τα στοχοποιημένα ψεύδη της κατά του κ. Πάγκαλου.
Στο πλαίσιο αυτό το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εξέδωσε χθες νέα ανακοίνωση, υπό τον τίτλο "η τελευταία λέξη", όπου παραθέτει «τα πέντε ψέματα της Νέας Δημοκρατίας».

1. «Ο Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη στην Hyrrieyet». Ο δημοσιογράφος της Hurriyet, λέει η αντιπροεδρία, αναφέρει εγγράφως ότι δεν πήρε ποτέ συνέντευξη από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ούτε καν μια δήλωση, όπως από την πρώτη στιγμή αποσαφήνισε το Γραφείο Τύπου του Αντιπροέδρου. Υπάρχει απλώς η προσφώνηση του Αντιπροέδρου σε γεύμα των ομογενειακών σωματείων της Κωνσταντινούπολης, όπως ακριβώς γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του Αντιπροέδρου

2. «Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη "όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε"». Δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση

3. «Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη ότι "οι δικές μας τράπεζες είναι αποτυχημένες και πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τις τουρκικές"». Δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση

4. «Ο Πάγκαλος δήλωσε κατά λέξη "μετά την εξαγορά της FinansBank κάποιοι εθνικιστές ενοχλήθηκαν, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο πετυχημένες επενδύσεις"». Ο Αντιπρόεδρος επανέλαβε γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της εξαγοράς της Finansbank, όχι ως προς το τίμημα της εξαγοράς που ήταν το αντικείμενο παλαιότερης κριτικής, αλλά ως προς το θετικό γεγονός της προόδου των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας

5. Χθες το απόγευμα η ανεπίσημη θέση της ΝΔ που διακινήθηκε στα γνωστά εκβιαστικά blogs ήταν ότι υπάρχει μαγνητοφωνημένο κείμενο από συνέντευξη του Πάγκαλου σε Τούρκο δημοσιογράφο (όχι της Hurriyet), στην οποία έχουν καταγραφεί οι επίμαχες δηλώσεις. Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο

Ο κ. Πάγκαλος, μέσω της ανακοίνωσης του γραφείου του, εξηγεί και για ποιόν λόγο μίλησε στα αγγλικά. «Στην προσφώνηση του ο Αντιπρόεδρος έθεσε σειρά ουσιαστικών ζητημάτων που αφορούν τους ομογενείς της Πόλης, μεταξύ των οποίων και το κορυφαίο θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Αυτός είναι και ο λόγος που μέρος της ομιλίας του εκφωνήθηκε στα αγγλικά, διότι ο Αντιπρόεδρος, για τα συγκεκριμένα θέματα, ήθελε να απευθυνθεί στους Τούρκους, Αρμενίους και Εβραίους που ήταν παρόντες και όχι να κάνει μια δήλωση για εσωτερική κατανάλωση. Βεβαίως, αυτά τα αποσπάσματα, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να τα ξεχάσει»
, σημειώνεται.

tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΓΕΝΟΠ:390 χιλιάδες ευρώ σε ένα χρόνο σε ταξίδια στην ΕΕ

  • Για ταξίδια σε χώρες εκτός ΕΕ ,το 2010 έδωσαν 142,630,00 ευρώ ,το 2009 15,198,00 ευρώ και το 2008 93.895,00 ευρώ.


  • Για φιλοξενία ατόμων από χώρες της ΕΕ έδωσαν το 2010 169.169,50 ευρώ, το 2009 169.437,00 ευρώ και το 2008 102.859,00 ευρώ.


  • Για ταξίδια σε χώρες της ΕΕ έδωσαν το 2010 297.937,00 ευρώ, το 2009 390.434,00 ευρώ και το 2008 63.570,00 ευρώ.


  • Για ξενοδοχεία και γεύματα εντός Ελλάδος έδωσαν το 2010 13.255,50 ευρώ, το 2009 3.255,00 ευρώ και το 2008 48.882,31 ευρώ.


  • Για διάφορα δώρα, όπως ημερολόγια και άλλα, το 2010 έδωσαν 1.900,00 ευρώ, το 2009 610,87 ευρώ και το 2008 2.021,96 ευρώ.


  • Για διερμηνείες, μεταφράσεις, γραμματειακή υποστήριξη έδωσαν το 2010 34.570,00 ευρώ, το 2009 13.560,31 ευρώ και το 2008 21.000,60 ευρώ.


  • Για καθαριότητα έδωσαν το 2008 5.366,90 ευρώ.


  • ethnos.gr
    Read more » Διαβάστε περισσότερα...
    Read more »

    Σαν σήμερα 20 Απριλίου

    Γεγονoτα

    1453: Ο έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
    1862: Η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος ολοκληρώνεται από τους γάλλους επιστήμονες Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
    1914: Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.
    1918: Ο θρύλος της αεροπορίας, ο γερμανός Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν -επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος»- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μια ακόμη αερομαχία.
    1925: Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.
    1999: 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.
    • Γεννησεις
    570: Μωάμεθ, προφήτης των Μουσουλμάνων. [θαν. 8/6/632]
    1921: Τάσος Λειβαδίτης, ποιητής. [θαν. 30/10/1988]
    1923: Τίτο Πουέντε, πορτορικάνος μουσικός της λάτιν-τζαζ. [θαν. 31/5/2000]
    • Θανατοι
    1912: Μπραμ Στόκερ, βρετανός συγγραφέας. («Ο Δράκουλας») [γεν. 8/11//1847]
    1959: Μανώλης Τριανταφυλλίδης, γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας. [γεν. 1883]
    1999: Νίκος Ρίζος, ηθοποιός. [γεν. 1924]

    sansimera.gr
    Read more » Διαβάστε περισσότερα...
    Read more »

    «Ωριμοι» προς πώληση ΟΤΕ και Ιππόδρομος

    Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η πλήρης αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, με την πώληση μέρους ή και του συνόλου του ποσοστού του 16% του Οργανισμού, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, στη γερμανική Deutsche Telekom ενώ, χθες, εκδηλώθηκε και επίσημα γαλλικό ενδιαφέρον και για τον ΟΔΙΕ
    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή άτυπη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, περιέγραφαν τον ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα ως την πλέον «ώριμη» αποκρατικοποίηση, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Δημοσίου με την DT, το 2008, διασφαλίζει και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.
    Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι οι Γερμανοί συνεχίζουν αν ενδιαφέρονται για την αύξηση του ποσοστού τους (είναι σήμερα 30%), ενώ το Δημόσιο έχει το προνόμιο να πουλήσει στους Γερμανούς όποτε το επιθυμεί. Επίσης, αν πουλήσει τώρα, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να υπολογίζει σε ένα υπερτίμημα (premium) της τάξης του 15%. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του δικαιώματος βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις, αυτό εξασφαλίζεται και με ποσοστό κατοχής 5% στον Οργανισμό, αν και σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το δικαίωμα αρνησικυρίας που είχε το Δημόσιο έως τώρα. Με δεδομένα όλα αυτά, ακόμη και αν εκχωρήσει ποσοστό έως και 15% του Οργανισμού, μπορεί θεωρητικά να ασκεί έλεγχο με το δικό του 1% και το 4% που κατέχει σήμερα το ΤΑΠ ΟΤΕ.
    Η συμφωνία δίνει το δικαίωμα οι επιπλέον μετοχές του Οργανισμού να πουληθούν με υπερτίμημα 15%. Συνεπώς, το όφελος για το Δημόσιο από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αν εξαντλήσει το ποσοστό που μπορεί να πουλήσει στον ΟΤΕ (δηλαδή το 15%) φτάνει στα 670 εκατ. ευρώ. Αν όμως προκριθεί μια πιο συντηρητική τακτική και πωληθεί μόνο το 10%, τα έσοδα μετριάζονται επίσης και θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου στα 470 - 490 εκατ. ευρώ.
    Οπως είναι φυσικό, η ολοκλήρωση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ δεν απαιτεί καμία απολύτως προεργασία, δηλαδή την πρόσληψη συμβούλων ή ένα διαγωνισμό που θα καθυστερούσε την όλη διαδικασία παραπάνω από ένα χρόνο. Και αυτό έχει εξασφαλιστεί από τη συμφωνία που είχε γίνει την άνοιξη του 2008. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε και χθες να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Deutsche Telekom για το χρόνο και τον τρόπο αύξησης τους ποσοστού της D.T. στον Οργανισμό, συνεχίζονται από καιρό. Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με εκπροσώπους της ηγεσίας του γερμανικού ομίλου έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες και λίγο πριν από την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.
    Ο ΟΔΙΕ
    Τον ίδιο βαθμό ωριμότητας έχει και η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ. Κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας PMU, που διαχειρίζεται τις γαλλικές ιπποδρομίες. Η εταιρεία, που έχει ετήσιο τζίρο 9,5 δισ. ευρώ, δήλωσε επίσημα έντονα το ενδιαφέρον της για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον ΟΔΙΕ. Σήμερα, ο Οργανισμός διαθέτει περίπου 450 πρακτορεία, από τα οποία τα 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ. Ενα, πάντως, από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία του Ιπποδρόμου, που θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος στην Ευρώπη, είναι η τεράστια έκταση των 2.117 στρεμμάτων που διαθέτει στο Μαρκόπουλο, στον οποίο υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών (parking 5.000 θέσεων, σουίτες, εστιατόρια, κ.λπ.), καθώς και οι μεγάλες ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του. Για τον ΟΔΙΕ, πάντως, υπό προϋποθέσεις έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλο όμιλο που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη αγορά των τυχερών παιχνιδιών.
    ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα
    Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση θα συνδεθεί με αυτήν της ΔΕΠΑ με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής της δημόσιας επιχείρησης αερίου προς τη ΔΕΗ. Η επιχείρηση ηλεκτρισμού, ως ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, χαίρει ιδιαίτερων προνομίων στην τιμολόγηση του καυσίμου. Αυτό πρόκειται να επανεξεταστεί εν όψει της αποκρατικοποίησης των δύο εταιρειών.
    Το δεύτερο θέμα, που θα πρέπει να λυθεί, είναι η αποτίμηση και η αποζημίωση της ΔΕΗ από το δικαίωμα προαίρεσης που κατέχει για το 30% της ΔΕΠΑ, το οποίο και δεν έχει ποτέ εξασκήσει.
    Επίσης, στο θέμα της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι σκόπιμο, στις παρούσες συνθήκες, να διαχωριστούν ο ΔΕΣΦΑ από τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας πριν από την περαιτέρω αποκρατικοποίησή της. Αν είναι δηλαδή καλύτερο το κομμάτι της εταιρείας, που ετοιμάζεται να πουληθεί (περίπου 35%), να αφορά και την εταιρεία του βασικού δικτύου ή μόνο τις εμπορικές δραστηριότητες.
    Ολα συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες, κατά την άτυπη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, του Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Επικρατείας, Χ. Παμπούκη. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έμειναν όλοι σύμφωνοι ότι, έως τον Ιούνιο, θα έχουν προσληφθεί όλοι οι σύμβουλοι για όλα τα projects των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, γιατί άλλα πρέπει να πωληθούν άμεσα και, για άλλα, να ωριμάσουν οι συνθήκες για την αποκρατικοποίησή τους.
    Κρατικές τράπεζες
    Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ειδικοί γραμματείς αποκρατικοποιήσεων και ΔΕΚΟ είχαν συνάντηση με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, τους οποίους θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στους μετασχηματισμούς του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείου, του Τ.Τ. και της Αγροτικής Τράπεζας.
    Πληροφορίες θέλουν τους δύο γραμματείς να ενημερώνουν για τη διάσπαση και την πρόθεση της πώλησης του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που διαχειρίζεται σήμερα 4 δισ. καταθέσεις, την πώληση του ποσοστού του 34% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Αγροτική, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης

    naftemporiki.gr
    Read more » Διαβάστε περισσότερα...
    Read more »

    WSJ: Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση

    "Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση", τιτλοφορεί σημερινό δημοσίευμα η Wall Street Journal, η οποία σημειώνει ότι μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι καλύτερη από το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε νέα Lehman Βrothers.
    Η εφημερίδα αναφέρει πως ο τρόπος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει η Lehman της Ευρώπης δεν είναι να προσποιείται ότι η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να συμβεί, αλλά να αρχίσει να εξηγεί πώς μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, από κοινού με πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια για το που θα μπορούσε να βλάψει και πώς και έτσι οι τράπεζες που είναι ευάλωτες σε κινδύνους θα μπορούν να βάλουν μια τάξη  πριν να είναι πολύ αργά.
    "Για ένα σχεδόν χρόνο η άρνηση της Ευρώπης να αναγνωρίσει την πιθανότητα αθέτησης του ελληνικού χρέους αγγίζει τα όρια του κωμικού", αναφέρει.
    Σημειώνει δε ότι η εκτίναξη της απόδοσης των ελληνικών διετών ομολόγων κοντά στο 20% και η ταυτόχρονη άνοδος των ασφάλιστρων κινδύνου (credit-default swaps) σε επίπεδα που καταδεικνύουν πτώχευση κάνουν την άρνηση την Ε.Ε. από διασκεδαστική, επικίνδυνη.
    "Εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της – κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό-καλύτερα να το κάνει με συντεταγμένοι τρόπο, παρά να περιμένει μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει", αναφέρει.
    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο ακόμα και εαν καταφέρει να πετύχει τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο πακέτο διάσωσης της, κάτι που καθιστά την αναδιάρθρωση των οφειλών κάτι το αναπόφευκτο.
    "Πίσω από αυτές τις επίσημες διαψεύσεις βρίσκεται μια πιο σύνθετη ερμηνεία που υποστηρίζει πως η αθέτηση υποχρέωσης ή ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα βλάψει τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς που θα χρειάζονται με τη σειρά τους διάσωση", επισημαίνει προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ παρά να εκθέσει τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σε πιθανές απώλειες του ελληνικού χρέους.
    Μεταξύ άλλων κρίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τους φορολογούμενους, τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις σχετικά με τα ανοίγματα και τους κίνδυνους που ελοχεύουν αφού "με τις αποδόσεις του χρέους των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει την πιθανότητα ότι η Αθήνα δεν θα αποπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της".

    news247.gr
    Read more » Διαβάστε περισσότερα...
    Read more »

    Απειλούν να αφήσουν την Ελλάδα στο σκοτάδι

    Σε μία προσπάθεια να εμποδίσει την περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απειλεί να αφήσει τη χώρα στο σκοτάδι και υπό το φωτισμό των κεριών, κατεβάζοντας το διακόπτη για μία εβδομάδα με επαναλαµβανόµενες σαρανταοκτάωρες απεργίες.
    Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 6-7 Μαΐου, μία εβδομάδα πριν από την ημέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου που περιλαμβάνει και την πώληση επιπλέον 17% της ΔΕΗ.
    «Θα γίνουν απεργίες από αυτές που η ΓΕΝΟΠ ξέρει να κάνει», ανέφερε το μέλος του ΔΣ  της ΓΕΝΟΠ, Κώστας Κουτσοδήμας, μιλώντας στο Βήμα 99,5.
    Η Ομοσπονδία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", προειδοποιεί μάλιστα ότι θα προβεί και σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, όπως νομαρχίες, κτίρια υπουργείων και δήμων.
    Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ έχει αρχίσει επαφές με το σύνολο των υπουργών και των κοινωνικών φορέων, ώστε να πάρει ο καθένας θέση για το αν συμφωνεί ή όχι με τη συγκεκριμένη απόφαση.
    «Ακόµη και τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και τον Πρόεδροτης Δηµοκρατίας θα επιδιώξουµε να συναντήσουµε για να τους ενηµερώσουµε σχετικά µε τη λαθεµένη απόφαση της κυβέρνησης», δήλωσε στα "Νέα" ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος.
    Αναφορικά με το μέτωπο για το πόρισμα του επικεφαλής των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο εξετάζει τη νομιμότητα ή μη των χρηματοδοτήσεων που έλαβε, το συνδικάτο ανησυχεί για το περιεχόµενό του και για το κατά πόσο θα διατηρηθούν ή θα κοπούν πολλά από τα προνόµιά του.

    news247.gr
    Read more » Διαβάστε περισσότερα...
    Read more »
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...