Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου

490 π.Χ: Οι Πέρσες εισβάλουν στην Ελλάδα και οι Αθηναίοι προ του κινδύνου στέλνουν τον Φειδιππίδη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια.

31 π.Χ: Η Ναυμαχία του Ακτίου μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός αναδεικνύεται νικητής και λίγο αργότερα αναλαμβάνει αυτοκράτορας της Ρώμης.

1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, βάσει της οποίας η Πύλη αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1866: Ξεσπάει εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η κρητική επανάσταση, που διήρκεσε έως το 1869, χωρίς επιτυχία.

1877: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ηγετική μορφή του '21, ναύαρχος και πρωθυπουργός.

1901: Γεννήθηκε ο Αντρέας Εμπειρίκος, σουρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής.

1945: Με την παράδοση της Ιαπωνίας, λήγει και επισήμως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στ' ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο.

1958: Η μάχη στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις μαχητές της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες

1964: Γεννήθηκε ο Κιάνου Ριβς, αμερικανός ηθοποιός. («Matrix»)

1968: Γεννήθηκε η Σάλμα Χάγιεκ, μεξικάνα ηθοποιός. («Φρίντα»)

1984: Πέθανε ο Μάνος Κατράκης, ηθοποιός. 

2001: Κρίστιαν Μπάρναρντ, νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός, που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χωρίς περιορισμούς το επίδομα ανεργίας


Χωρίς περιορισμούς θα δίδεται ο επίδομα ανεργία δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τα μέτρα στήριξης των ανέργων.

"Για την είσπραξη των επιδομάτων ανεργίας, δεν τίθεται κριτήριο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία ή το οικογενειακό εισόδημα", τόνισε ο Γ. Κουτρουμάνης.

"Έχω ακούσει πολλές φορές να συζητείται, ότι ο άνεργος δεν θα παίρνει το επίδομα αν θα έχει ένα σπίτι, ή αν εργάζεται η γυναίκα του. Δεν περιλαμβάνονται στους όρους, ούτε εισοδηματικά κριτήρια, ούτε περιουσιακά" ανέφερε ο υπουργός. Με την ανεργία να έχει ανέλθει στο 16,5%, και αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα είχε φθάσει στο 20%, το υπουργείο Εργασίας αναπτύσσει την πολιτική του σε τρεις άξονες: Απασχόληση (κοινωφελής εργασία, τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα), διατήρηση θέσεων εργασίας και κατάρτιση" ανέφερε ο υπουργός.

"Το δικό μας πρόγραμμα, προβλέπει αμοιβή 625 ευρώ (το καθαρό ποσόν της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας), με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για 5 μήνες, 1 χρόνο, 2 χρόνια. Ο ΟΑΕΔ πλήρωνε 1,2 δισ. ευρώ για επιδόματα, τώρα ξεπερνά τα 2 δισ. - με τα επιδόματα αυτά να μην εξαρτώνται από τις καταβαλλόμενες εισφορές, καθώς ο Οργανισμός εξασφαλίζει κρατική χρηματοδότηση. Ενισχύουμε τους ανέργους, με τις δυνατότητες που έχουμε…", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Κουτρουμάνης.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της, η Αλέκα Παπαρήγα, επανέλαβε την θέση του ΚΚΕ πως "οι εργαζόμενοι αποτελούν εισόδημα για τον επιχειρηματία και όχι κόστος" και εκτίμησε πως "οι άνεργοι θα χρησιμοποιηθούν ακόμα περισσότερο, για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις".
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε "να γίνουν όλες οι προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια του ΑΣΕΠ.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φοιτητές χωρίς πανεπιστήμια και …μαθητές χωρίς βιβλία!

Μόνο οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού και της Γ΄ Λυκείου αναμένεται να πάρουν βιβλία στην ώρα τους τη φετινή σχολική χρονιά, το κουδούνι  για την έναρξη της οποίας θα χτυπήσει στις 12 του μήνα.

Οι καθυστερήσεις στην εκτύπωση και κατ’ επέκταση διανομή των βιβλίων είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα , σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας να μην  είναι δυνατή η διάθεση όλων των βιβλίων  στην ώρα τους.   Αντί για βιβλία θα μοιρασθούν dvd και φωτοτυπίες, οι οποίες θα εμπεριέχονται σε ένα ντοσιέ που θα είναι στη διάθεση των μαθητών, καθώς δε διαθέτουν όλοι υπολογιστές.

Η προσπάθεια του υπουργείου θα επικεντρωθεί στα πρωτάκια αλλά και στους μαθητές της Γ ΄Λυκείου .

Το υπουργείο αποδίδει τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Ανάπτυξης που εμπλέκονται στη διαδικασία χρηματοδότησης και έκδοσης των βιβλίων, ενώ σημειώνεται ότι ο ΟΕΔΒ συγχωνεύτηκε το καλοκαίρι με υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Την Παρασκευή, πάντως, δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. 



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιτέλους και ένα "όχι" στην τρόικα


 -Αδιέξοδο τη νύχτα στις συνομιλίες Βενιζέλου -τρόικας, έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπ. Οικονομικών
- Επιστρέφουν στη βάση τους οι ελεγκτές και απειλούν με την 6η δόση - Ανέβαλε την συνεδρίαση το ΔΝΤ
- Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλους τους στόχους, αλλά για πρώτη φορά δεν "παραδίδεται αμαχητί" στις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα

Αδιέξοδο και διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προέκυψε χθες το βράδυ κατά τη συνάντηση της με τον Ε. Βενιζέλο. Οι δανειστές μας αξιώνουν νέα μέτρα αφού όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός εδώ και μέρες με δηλώσεις προετοιμάζει το κλίμα αποδίδοντας αυτές τις αποκλίσεις στην ύφεση και ζητώντας δημόσια επαναπροσδιορισμό των στόχων.

Και χθες το βράδυ έθεσε ευθέως το θέμα στους τροικανούς, οι οποίοι αντέδρασαν εντονότατα υποστηρίζοντας ότι μπορεί ένα μικρό μέρος της απόκλισης να οφείλεται στη βαθύτερη το τελευταίο διάστημα διεθνή ύφεση αλλά κύρια αιτία των αποκλίσεων είναι η κυβερνητική αβελτηρία.

Η διαπραγμάτευση οδηγήθηκε σε απόλυτο αδιέξοδο και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αποχώρησαν απειλώντας ότι θα εισηγηθούν να επανεξεταστεί αν πρέπει να χορηγηθεί στη χώρα η επόμενη δόση του δανείου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην εφαρμογή και του δεύτερου μνημονίου. Και η αποτυχία είναι συνολική. Συνεχίζει να επιβάλει- με παραλογισμό πια- εξοργιστικούς εως παράλογους φόρους τύπου 23% στη εστίαση αλλά ούτε οι εισπράξεις, ούτε οι περικοπές δαπανών πιάνουν τους στόχους. Αλλά και σε θεσμικό επίπεδο η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κατάντησε μια ατελείωτη κόντρα Ρέππα-Ραγκούση, και οι αποκρατικοποιήσεις...ανέκδοτο.

Όμως κάπου πρέπει να υπάρχει και πάτος στο βαρέλι. Δεν μπορεί δηλαδή κάθε αποτυχία των κυβερνώντων να επιφέρει νέα μέτρα. Θα πρέπει ναεπανεξεταστεί συνολικά η όλη κατάσταση. Και θα πρέπει και οι δανειστές μας να το αντιληφθούν. Έτσι ο χθεσινός "τσαμπουκάς" του Ε. Βενιζέλου δείχνει για πρώτη φορά ότι τα όρια μας εξαντλούνται και ...δεν μπορούμε άλλο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει εκτάκτως συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι, όπου θα δεχτει βροχή ερωτημάτων και θα εξηγήσει την στροφή 180 μοιρών.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΔΝΤ ανέβαλε τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου στην οποία θα αποφασιζόταν η εκταμίευση ή μη της έκτης δόσης για 10 ημέρες. 



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...