Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Τα 20 επαγγέλματα που ανοίγουν με νόμο-εξπρές


Με διαδικασίες-εξπρές το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε πλήρες άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση αγορών με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση των τιμών.

Μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμη νέα μελέτη του ΚΕΠΕ και θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί σε 20 δημοφιλή επαγγέλματα και υπηρεσίες, όπως δημοσιεύει το Έθνος.

Στο μέτωπο των αγορών προωθείται μεταξύ των άλλων η μερική απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών (ΚΤΕΛ), η κατάργηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίδρυσης ΕΠΕ και ο περιορισμός των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικής άδειας.

''Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα επικαλέστηκε μελέτη του ΚΕΠΕ που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου, σύμφωνα με την οποια το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα προσδώσει στην οικονομία 0,4% με 2,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 800 εκατομμύρια με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρθηκε δε και σε προγενέστερη μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 15% σε βάθος χρόνου από το πλήρες άνοιγμα επαγγελμάτων-αγορών στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί πως από το 2011 που έγινε η πρώτη απόπειρα ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, επί συνόλου 343 ήρθησαν οι περιορισμοί σε 247 ή το 72%.

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως σε ορισμένα επαγγέλματα δεν έχει προσχωρήσει το άνοιγμα όπως θα έπρεπε, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των δικηγόρων.

Τα 20 επαγγέλματα που μπαίνουν στο ''μικροσκόπιο''

Δικηγόροι-Δικηγορικές εταιρείες

Συμβολαιογράφοι

Ορκωτοί ελεγκτές

Λογιστές

Μηχανικοί

Ενεργειακοί επιθεωρητές

Ιδιωτική εκπαίδευση

Φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Ιατρικά επαγγέλματα-Ιατρικά κέντρα

Οδοντίατροι

Φυσικοθεραπευτές

Ταξί

Φορτοεκφορτωτές

Ταξιδιωτικοί πράκτορες

Ξεναγοί

Εταιρείες συμβούλων

Γραφεία ευρέσεως εργασίας

Διανομή Τύπου

Καπνοπώλες

Εκτελωνιστές

ΚΕΠΕ: 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το άνοιγμα

Στη μελέτη του ΚΕΠΕ γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγμα των επαγγελμάτων

Τα πιθανά οφέλη από την προβλεπόμενη άρση των περιορισμών στη λειτουργία των επαγγελμάτων ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα κυμαίνοναυι μεταξύ 0,4% και 2,1% ανάλογα με τις υποθέσεις που έγιναν για το αναμενόμενο επίπεδο μείωσης των τιμών.

Η απελευθέρωση μπορεί να αυξήσει την απασχόληση σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα  αλλά όχι απαραίτητα και τη συνολική απασχόληση, οδηγώντας βραχυχρόνια σε μία αναδιάρθρωση της απασχόλησης, παρά σε μεγάλες αυξήσεις της συνολικής απασχόλησης.

Η μείωση των περιορισμών στη λειτουργία των αγορών οδηγεί σε αύξηση του ανταγωνισμού, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και τις τιμές.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στενάζει η αγορά ακινήτων- Οι τιμές πέφτουν, αλλά κανένας δεν αγοράζει

Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και η γενικότερη απραξία που παρατηρείται, αποτυπώνεται και στη δραστική μείωση των συναλλαγών.


Συνεχίζεται και το 2013 η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 οι τιμές υποχώρησαν κατά μέσο όρο 11,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Έτσι, αθροιστικά η υποχώρηση των τιμών από το 2011 και εντεύθεν έχει φθάσει το 28,7%.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές των νέων διαμερισμάτων υποχώρησαν φέτος κατά 10,8% έναντι μείωσης 11,9% που καταγράφηκε στις τιμές των παλαιοτέρων (ηλικίας άνω των 5 ετών).

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2013 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2012 κατά 12,6% στην Αθήνα, 8,2% στη Θεσσαλονίκη, 11,0% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το σύνολο του 2012, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2011 ήταν 11,8%, 13,4%, 10,9% και 11,7% αντίστοιχα.

Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων τα δύο τελευταία έτη ήταν εντονότερη στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναντι των άλλων περιοχών.

Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και η γενικότερη απραξία που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων, αποτυπώνεται και στη δραστική μείωση των συναλλαγών ή εκτιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τραπεζική διαμεσολάβηση.

Έτσι ο αριθμός τους στο πρώτο τρίμηνο εφέτος υποχώρησε στις 5.000 έναντι 10.500 που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των συναλλαγών κατέγραψε μείωση κατά 24,5%.

Συνεπακόλουθα, η αξία των ακινήτων στα οποία αφορούσαν οι εκτιμήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν μειωμένη κατά 34,6% σε σύγκριση με πέρυσι.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παράνομη η απόλυση χωρίς αποζημίωση για επιχείρηση που βάζει λουκέτο


Τη νόμιμη αποζημίωση 32.495 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει αγροτική συνεταιριστική οργάνωση σε εργαζόμενο που απολύθηκε χωρίς αποζημίωση λόγω διάλυσης της επιχείρησης, σύμφωνα με απόφαση του εργατικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Είναι μια απόφαση-σταθμός ενόψει των επιπτώσεων στις εργασιακές σχέσεις από την οικονομική κρίση.

Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ουσιαστικά θέτει τα όρια της αποκαλούμενης ανωτέρας βίας που επικαλούνται επιχειρήσεις που κλείνουν για να μην καταβάλλουν αποζημίωση στους εργαζόμενους.

Ο Άρειος Πάγος (υπ αριθμ. 172/2013 απόφαση) ξεκαθαρίζει πώς «ανώτερη βία δεν συντρέχει στην περίπτωση που τα επικαλούμενα από τον εργοδότη περιστατικά ανάγονται στον κύκλο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και στη σφαίρα κινδύνου αυτού, αφού αυτά θα μπορούσαν εκ των προτέρων να ληφθούν υπόψη ως ενδεχόμενα κατά την κοινή πείρα και συνεπώς να αντιμετωπιστούν.... Ούτε όμως, συνιστά ανώτερη βία, χωρίς την συνδρομή άλλης περιστάσεως, η κακή πορεία της οικονομικής καταστάσεως της επιχειρήσεως και ειδικότερα η δυσαναλογία μεταξύ των εξόδων αυτής, μεταξύ των οποίων και οι αποδοχές των εργαζομένων και των από την επιχειρηματική δραστηριότητα εσόδων, αφού είναι γεγονός προβλέψιμο δια καταβολής της συνήθους επιμελείας, κείμενον εντός του συνήθους επιχειρηματικού κινδύνου».

Ο εργαζόμενος ως οδηγός σε αγροτική συνεταιριστική οργάνωση στο χώρο της γαλακτοκομίας η οποία συνεργαζόταν αποκλειστικά επί 16 συναπτά έτη με συγκεκριμένη γαλακτοκομική εταιρεία, απολύθηκε όταν διακόπηκε αυτή η συνεργασία επικαλούμενη το γεγονός ότι κατέφυγε σε εκκαθάριση λογω χρεών.

Ο οδηγός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της συνεταιριστικής οργάνωσης και το Πρωτοδικείο του επιδίκασε το ποσό των 32.495 ευρώ ως αποζημίωση απολύσεως, απόφαση η οποία ανατράπηκε από το Εφετείο. Τελικά όμως ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι το Εφετείο έσφαλε στην κρίση του, αφού τα αποτελέσματα των οικονομικών προβλημάτων «θα μπορούσαν εκ των προτέρων να ληφθούν υπόψη ως ενδεχόμενα κατά την κοινή πείρα και συνεπώς να αντιμετωπιστούν με άλλες ενέργειες, όπως εξεύρεση άλλων πελατών ή αλλαγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας».



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ανεργία... τρέχει χωρίς φρένα


Με σπασμένα... φρένα συνεχίζεται η ξέφρενη κούρσα της ανεργίας. Τον Φεβρουάριο έφθασε στο 27% (από 21,9% τον ίδιο μήνα πέρυσι), που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2005 που καθιερώθηκε η μηνιαία καταγραφή της ανεργίας και υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στις στρατιές των ανέργων μέσα σε 12 μήνες προστέθηκαν 245.021 άτομα και πλέον ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τα 1.320.000 άτομα.

Είναι εντυπωσιακό πως από το 2008, που η ελληνική οικονομία εισήλθε σε καθεστώς ύφεσης, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 1.000.000 άτομα.

Η ανεργία κάνει... θραύση στους νέους όπου στο σχετικό ποσοστό εξακοντίστηκε στο 64,2% από 54,1% έναν χρόνο πριν.

Μέχρι στιγμής δεν εμφανίζονται σημάδια αντιστροφής της τάσης και είναι ενδεικτικό πως Κομισιόν και ΔΝΤ υπολογίζουν το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας στο 27% για το 2013 και στο 26% για το 2014.

Βέβαια δεν λείπουν και αναλυτές που προβλέπουν ότι θα ξεπεράσει το 30%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

Η ανεργία τον Φεβρουάριο ανήλθε στο 27% από 21,9% τον αντίστοιχο περσινό μήνα και 26,7% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 12% τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2012 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε 22,8%.

Εκρηκτική είναι η αύξηση της ανεργίας στους νέους, εξέλιξη που αποτυπώνει τα έντονα προβλήματα εισόδου στην αγορά εργασίας, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν και κυρίως τη μεγάλη μείωση κατά 32% στον βασικό μισθό για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Στις ηλικίες έως 24 ετών η ανεργία ανήλθε στο 64% τον Φεβρουάριο, δηλαδή 6 στους 10 νέους αδυνατούν να βρουν εργασία, ενώ υψηλό ποσοστό 36,2% καταγράφεται στις ηλικίες 25 - 34 ετών.

Η ανεργία κτυπά ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς μία στις τρεις Ελληνίδες είναι άνεργη (ποσοστό ανεργίας 31%), ενώ στους άνδρες το ποσοστό ανήλθε στο 24,1%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Φεβρουάριο του 2012 ήταν 25,7% και 19%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2008 είχαν διαμορφωθεί στο 12% και στο 5,2%.

Σε επίπεδο περιφερειών, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Αττική, την Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα με ανεργία στο 28,7%, στη Μακεδονία - Θράκη 27,8%, στην Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά 23,6%. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην περιφέρεια Αιγαίου (19,8%).

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 270.766 άτομα τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και κατά 28.650 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...