Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τα «όχι» και τα «ναι» της διατροφής για καλύτερο ύπνο


Η δυσκολία στον ύπνο και οι παρατεταμένες περίοδοι αϋπνίας δεν είναι μόνο ενοχλητικό φαινόμενο, αλλά όπως έχουν αποδείξει πολλές έρευνες αποτελεί και παράγοντα επιδείνωσης της υγείας του ατόμου. Μέσω της διατροφής, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να έχει καλύτερη ποιότητα ύπνου. Δείτε ποιες τροφές παίζουν ρόλο σε αυτό…

Κεράσια: ΝΑΙ

Τα κεράσια είναι μία από τις λίγες φυσικές τροφές περιέχουν μελατονίνη, τη χημική ουσία που βοηθά στον έλεγχο του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας. Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού οδήγησε σε μικρές βελτιώσεις στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες που έπασχαν από χρόνια αϋπνία.

Μπέργκερ με τυρί και μπέικον: ΟΧΙ

Η πολύ υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών που έχει αυτό το γεύμα θα σας προκαλέσει σίγουρα προβλήματα στον ύπνο. Το λίπος διεγείρει την παραγωγή οξέος στο στομάχι, το οποίο μπορεί να «ανέβει» στον οισοφάγο σας, προκαλώντας καούρες. Οι λιπαρές τροφές μπορεί επίσης να χαλαρώσουν τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα (το φράγμα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου) γεγονός που καθιστά ακόμη πιο εύκολο για το οξύ να ανέβει προς τα επάνω.

Γάλα: ΝΑΙ

Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, μια χημική ουσία που δρα σαν «πρόδρομος» της σεροτονίνης. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί πλήρως επιστημονικά, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τρυπτοφάνη και η σεροτονίνη μπορεί να διευκολύνουν τον ύπνο.

Κρασί: ΟΧΙ

Το αλκοόλ μεταβολίζεται γρήγορα στον οργανισμό σας και σας αναγκάζει να ξυπνήσετε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα ποτήρι μπέρμπον ή βότκα μαζί με σόδα (χωρίς καφεΐνη) πριν τον ύπνο αύξησε τον χρόνο που έμειναν ξύπνιοι οι συμμετέχοντες κατά 15 λεπτά. Επίσης μείωσε τον συνολικό χρόνου ύπνου τους κατά 19 λεπτά.




onmed.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγάλη Παρασκευή


Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Λειτουργία

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.[1]Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Έθιμα - Συνήθειες

Στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή.[2] Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου,νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας. Μετά το στολισμό του επιταφίου οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν και, όπως συνηθίζεται, γυναίκες και παιδιά περνάνε από κάτω “για να τους πιάσει η χάρη”. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται. Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.



wikipedia.org
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο !


Το δέντρο Manchineel, γηγενές στο δυτικό ημισφαίριο, που είναι γνωστό ως το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο! Σε χώρους όπου αναπτύσσεται όπως η Φλόριντα, η Καραϊβική και οι Μπαχάμες, το δέντρο συχνά σημαίνεται με πινακίδες που προειδοποιούν τους περαστικούς να μην πλησιάζουν πάρα πολύ κοντά σε αυτό.

Το δέντρο είναι δηλητηριώδες σε τόσα πολλά επίπεδα, που αν ποτέ συναντήσετε ένα, προτιμήστε να μείνετε τουλάχιστον λίγα μέτρα μακριά από αυτό. Ο καρπός του μοιάζει με μικρό μήλο, αλλά η κατανάλωσή του θα σας οδηγήσει στο δρόμο για το μπλησιέστερο νοσοκομείο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι ναύτες του, το αναφέρανε σαν «manzanita de la muerte» (μικρό μήλο του θανάτου). Ωστόσο ο καρπός είναι μάλλον το λιγότερο επικίνδυνο μέρος του δέντρου.

Ο γαλακτώδης λευκός χυμός του manchineel είναι εξαιρετικά καυστικός και δηλητηριώδης, καθώς ακόμη και μια σταγόνα θα μπορούσε να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα, δερματίτιδα, οίδημα ή εγκαύματα. Συχνά θύματα της τοξικότητας αυτής πέφτουν ανυποψίαστοι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το δέντρο σαν καταφύγιο από τις βροχές. Ο χυμός του δέντρου είναι τόσο καυστικός που ακόμη και οι σταγόνες της βροχής που πέφτουν από τα κλαδιά μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.

Τέλος ο φλοιός του είναι πολύ δηλητηριώδης και η καύση απελευθερώνει καπνό που προκαλεί προσωρινή (και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμη) τύφλωση.

Perierga.gr - Το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο!

Σύμφωνα με το θρύλο λέει από δηλητήριο του δέντρου manchineel σκοτώθηκε ο Ισπανός κατακτητής Juan Ponce de Leon, όταν σε μάχη με τους ντόπιους χτυπήθηκε από βέλος εμποτισμένο με το χυμό του δέντρου, κα΄τι που το οδήγησε σε αργό και βασανιστικό θάνατο.

Perierga.gr - Το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο!

Τα δέντρα Manchineel έχουν λαμπερά καταπράσινα οβάλ φύλλα και το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα.

Το πυκνό φύλλωμά τους είναι… δελεαστικό για όσους αναζητούν σκιά ή προστασία από τη βροχή ενώ τα φρούτα του είναι γλυκά στην αρχή αλλά με καταστροφικές συνέπειες στη συνέχια. Ευτυχώς, οι τραυματισμοί έχουν γίνει σπάνιοι χάρη στις προειδοποιητικές σημάνσεις σχετικά με τους κινδύνους του δέντρου.

Perierga.gr - Το πιο δηλητηριώδες δέντρο στον κόσμο!



perierga.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...