Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε λόγω σκανδάλων στο Βατικανό και όχι λόγω της υγείας του


Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος αποφάσισε να παραιτηθεί ύστερα από τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας που τον πληροφόρησε για τις διαστάσεις των σεξουαλικών σκανδάλων και σκανδάλων δωροδοκίας μέσα στο Βατικανό, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.
 
Τρεις καρδινάλιοι, περιλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Βατικανού, κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, διαφθορά και ευνοιοκρατία που αναφέρονται στα απόρρητα έγγραφα του Βατικανού στην αποκαλούμενη υπόθεση VatiLeaks.
 
Στις 17 Δεκεμβρίου του 2012 παρέδωσαν στον ποντίφικα δύο κόκκινους δερματόδετους τόμους -σχεδόν 300 σελίδων- που περιείχαν "έναν ακριβή χάρτη της απάτης και των πρωταγωνιστών της" στην Αγία Έδρα, αποκαλύπτει σήμερα η La Repubblica.
 
"Ήταν εκείνη τη μέρα, με αυτά τα έγγραφα στο γραφείο του, που ο Βενέδικτος ο 16ος έλαβε την απόφαση που εξέταζε για τόσο καιρό", αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του Βατικανού αρνήθηκε να το σχολιάσει.
 
Ο Βενέδικτος εγκαταλείπει το αξίωμά του στις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής, το Βατικανό επιμένει ότι η απόφασή του -η πρώτη παραίτηση πάπα εδώ και 600 χρόνια- οφείλεται στο προχωρημένο της ηλικίας του και δεν συνδέεται με τα σκάνδαλα στο Βατικανό.
 
Οι πληροφορίες που έλαβε από τους καρδινάλιους "αφορούν όλες την παραβίαση της έκτης και της έβδομης εντολής", δήλωσε στην εφημερίδα άνδρας ο οποίος περιγράφεται ως "πολύ κοντινός" με τους συγγραφείς της έκθεσης.
 
Οι δύο αυτές εντολές είναι οι: "Ου μοιχεύσεις" και "Ου κλέψεις".
 
Οι καρδινάλιοι λέγεται ότι αποκάλυψαν ένα μυστικό δίκτυο ομοφυλοφίλων, τα μέλη του οποίου διοργάνωναν σεξουαλικές συνευρέσεις σε πολλούς χώρους στη Ρώμη και την Πόλη του Βατικανού και τα οποία είναι εύκολοι στόχοι εκβιασμού λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.
 
Ανάμεσα σε εκείνους που αναφέρονται στην έκθεση είναι ο Μάρκο Σίμεον, διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου RAI, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε στο παρελθόν σε σχέση με μία από τις κυριότερες αποκαλύψεις του σκανδάλου VatiLeaks: το σχέδιο απομάκρυνσης από τη θέση του, του αρχιεπισκόπου Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, αναπληρωτή διοικητή του Βατικανού, ύστερα από τις προσπάθειές του να επιβάλει μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές υποθέσεις του Βατικανού.
 
Ο Σίμεον θεωρείται πολύ κοντινός άνθρωπος του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου του Βατικανού, Ταρτσίσιο Μπερτόνε, υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού.
 
Η μυστική έκθεση αναφέρεται επίσης στις ύποπτες συναλλαγές που γίνονταν στο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR), την τράπεζα του Βατικανού, όπου την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος ύστερα από εννέα μήνες κατά τους οποίους η θέση ήταν κενή, έγραψε η La Repubblica χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πάπας Βενέδικτος θα παραδώσει ο ίδιος τα εμπιστευτικά έγγραφα στον διάδοχό του με την ελπίδα ότι θα είναι αρκετά "δυνατός, νέος και άγιος" ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.



e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άγνοια για το cd της λίστας Λαγκάρντ δήλωσαν οι συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου


Κανένας από τους 34 συνολικά στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που εξετάστηκαν από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν παραδέχτηκε ότι πήρε στα χέρια του από τον πρώην υπουργό Οικονομικών το επίμαχο cd της “λίστας Λαγκάρντ” προκειμένου να το φυλάξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους δήλωσαν πλήρη άγνοια για την ύπαρξη και φύλαξη του cd με τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, που είχε στείλει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δώσει προς φύλαξη, χωρίς όμως να θυμάται σε ποιο πρόσωπο.

Οι διαδικασίες εξέτασης των 34 στενών συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν συνοπτικές και ολοκληρώθηκαν μέσα σε περίπου 5 ώρες, καθώς βασικό ερώτημα της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν αν στον μάρτυρα είχε δοθεί προς φύλαξη από κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο.

Το απόγευμα θα εξεταστεί το στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Αθανασίου, ο οποίος στη χθεσινή του κατάθεση στην Προανακριτική φέρεται να είπε ότι είχε ενημερώσει για τη λίστα Λαγκάρντ τον τότε υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη αλλά και στον αναπληρωτή του Παντελή Οικονόμου.

Πάντως ο κ. Σαχινίδης διέψευσε στους δημοσιογράφους με κατηγορηματικό τρόπο ότι είχε ποτέ ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ άλλωστε 30 μέρες υπουργός Οικονομικών διετέλεσα δεν πρόλαβα να δω τίποτα».

Παράλληλα, ο κ. Σαχινίδης έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά που είχε κάνει ο κ. Αθανασίου ως προϊστάμενος του Α’ Τμήματος της Διεύθυνσης Ελέγχων, τόσο προς το υπουργείο Οικονομικών, όσο και προς τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία, όπως είπε, ζητούσε έγκριση για να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Μανώλη Ντουκάκη.

Στην αναφορά του πάντως, ο κ. Αθανασίου τονίζει, μεταξύ άλλων, τις διαπιστώσεις του για «μεγάλη αδράνεια από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών», οι οποίες -όπως ο ίδιος λέει- «θεωρούσαν λίγο ως πολύ ανίκανους τους υπαλλήλους του υπουργείου να κάνουν φορολογικούς ελέγχους».

Στο ίδιο έγγραφο, ο κ. Αθανασίου αναφέρεται γενικώς και στη “λίστα Φαλσιανί”, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επειδή το διάστημα αυτό στα ΜΜΕ ακούγονται φήμες για λίστα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, που την έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ένας Ελβετός τραπεζίτης ονόματι Φαλσιανί, τη ζητήσαμε επανειλημμένα από τον υπεύθυνο συντονιστή των ομάδων εργασίας, ο οποίος δήλωνε άγνοια».



kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Που πήγαν τα λεφτά μας; Ο ΟΑΕΔ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης!


Δυο χρόνια πληρώνουμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης χωρίς αντίκρυσμα, κάτι που επιβεβαιώνει και οι διοικητής του ΟΑΕΔ Βασίλης Κικίλιας. 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο "βουλώνουν" άλλες μαύρες τρύπες!

To Δημόσιο εδώ και 2 χρόνια, εισπραττει από τους έλληνες πολίτες "με το έτσι θέλω" 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο  από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Και όπως αποκαλύπτεται τα χρήματα αυτά τα οποία προορίζονταν για την καταπολέμηση της ανεργίας έχουν καλύψει μαύρες τρύπες που δημιουργήθηκαν από την ανικανότητα κάποιων να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Όπως αποκαλύπτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ανεπίσημη έκθεση του ΟΑΕΔ, που απευθύνεται προς αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αναφέρει επί λέξει: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, αποδίδει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής».

Το επιβεβαίωσε σύμφωνα με την εφημερίδα και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

«Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα, το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας».

Πρόσθεσε, ότι «ο ΟΑΕΔ επιχορηγείται με 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία καλύπτουν την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας».

Το ποσό αυτό, όμως, δίνεται ούτως ή άλλως στον Οργανισμό Απασχόλησης. Ευλόγως, δημιουργείται η απορία για ποιο λόγο νομοθετήθηκε «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» και στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε σε πολιτικές αντιμετώπισής της, η οποία αυξάνεται καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οπως σημειώνεται σε δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΔ, "ο Οργανισμός προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την «εισφορά αλληλεγγύης. Είναι γνωστό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος υποστηρίζει την κοινωνική παρέμβαση του Οργανισμού, με ετήσια τακτική χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, σήμερα, με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του Οργανισμού".

Να σημειωθεί, ότι η εν λόγω ειδική εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, νόμος 3986/2011, και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...