Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Στα αρχαία ελληνικά θα απαγγείλει ωδή ο δήμαρχος του Λονδίνου


Ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει... αρχαίος Ελληνας για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των τελετών για την έναρξη των αγώνων και την υποδοχή των αθλητών και των αποστολών από όλο τον κόσμο.

Ο εκκεντρικός δήμαρχος του Λονδίνου θα απαγγείλει μία ωδή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά από έναν ακαδημαϊκό της Οξφόρδης, στο ύφος του Πινδάρου. Ο αρχαίος Ελληνας ποιητής έμεινε στην ιστορία και για τις συνθέσεις του προς τιμήν των Ολυμπιονικών της εποχής του.
Το κείμενο είναι έργο του Αρμάντ ντ' Ανγκούρ, καθηγητή του τμήματος κλασσικών σπουδών του διάσημου πανεπιστημίου. Γράφτηκε μετά από παρότρυνση του Τζόνσον, καθώς ο ίδιος είναι απόφοιτος του ίδιου τμήματος.
Στους στίχους του εξυμνούνται σύγχρονοι αθλητές όπως ο δρομέας Γιουσέιν Μπολτ, ή ο παλαίμαχος Σεμπάστιαν Κόε, πλέον πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων του Λονδίνου.
Οπως ανέφερε ο επίδοξος διάδοχος του Πινδάρου, «υπήρξε ο κορυφαίος της εποχής του και πολλοί τον αντάμειψαν πλουσιοπάροχα για να γράψει μία ωδή σε κάποιο Ολυμπιονίκη. ... Προσπάθησα να μείνω πιστός στο αρχαίο ύφος και τη φόρμα, χρησιμοποιώντας αλκαϊκό μέτρο. Μερικά σημεία μπορεί να δυσαρεστήσουν κάποιους, αλλά το ίδιο ίσως συνέβη και με το ακροατήριο του Πινδάρου», προσέθεσε με με κάποια... έλλειψη μετριοφροσύνης. Θα πρέπει πάντως να του αναγνωρίσουμε ότι έχει συνθέσει αντίστοιχη ωδή και στην δική μας Ολυμπιάδα, το 2004.
Ο ίδιος ο Τζόνσον πάντως δείχνει ακόμη πιο αποφασιστικός να... κατακτήσει τα πλήθη, στο γκαλά της έναρξης των Αγώνων για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σχολιάζοντας ότι θα κάνει επίδειξη του πόσο καλά χειρίζεται τα αρχαία ελληνικά, πριν διαβάσει και δεύτερη φορά την ωδή, μεταφρασμένη στα αγγλικά. «Πρέπει να αντισταθώ στον πειρασμό να δώσω χαρά στο κοινό μου με μία ακόμη ανάγνωση στα λατινικά, αν και συχνά δεν κρατάω τις υποσχέσεις μου», όπως είπε.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καλώς ήρθατε στο «Korydallos Spa & Resort»


Απίστευτο και όμως ελληνικό... Οι φυλακές Κορυδαλλού απέκτησαν και πισίνα!


Με την απόλυτη έγκριση της διοίκησης των φυλακών, την κοπιαστική εργασία δεκάδων κρατουμένων που ελπίζουν µε αυτόν τον τρόπο σε καλύτερη μεταχείριση, αλλά και «σπρώξιμο» από το ελληνικό Δημόσιο που υποτίθεται ότι πασχίζει να κόψει δαπάνες, οι φυλακές Κορυδαλλού απέκτησαν τη δική τους πισίνα.

Το έργο που ονομάστηκε «κατασκευή ποτίστρας για ζώα και πτηνά» προφανώς έχασε την πορεία του χάρη στο αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο και εξελίχθηκε σε µια ωραιότατη πισίνα για λίγους και εκλεκτούς.

Μάλιστα η πισίνα στάθηκε η αιτία για να αποδράσουν δύο κρατούμενοι εργάτες που πήραν µέρος στην κατασκευή της, χρησιμοποίησαν τα µπάζα της εκσκαφής και αφού κατάφεραν να περάσουν πάνω από τον τοίχο, «έγιναν καπνός»!

Οι φωτογραφίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προέρχονται από την πίσω αυλή του Ψυχιατρείου των φυλακών.

Πίσω από τους ψηλούς τσιμεντένιους φράχτες µε τα συρματοπλέγματα, αχνοφαίνεται η πισίνα, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται το χτιστό μπάρμπεκιου.

Στο έργο κατασκευής της πισίνας, που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, συμμετείχαν ενεργά 20 «εθελοντές» κρατούμενοι που επιστρατεύτηκαν από τη διοίκηση  για να σκάψουν το χωμάτινο έδαφος της αυλής σε βάθος 2 μέτρων.

Η πισίνα, που έχει 4 μέτρα πλάτος και 8 μέτρα μήκος, διαθέτει τρία επίπεδα: ένα ρηχό (βάθους 1 µέτρου), ένα µεσαίο (βάθους 1,5 µέτρου) και ένα βαθύ σηµείο (βάθους 2 µέτρων) στη µεγαλύτερη επιφάνειά της.

Μάλιστα για ακόµη καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα έχει κατασκευαστεί ένας καταρράκτης υπερχείλισης για την ανακύκλωση του νερού, το οποίο διασχίζει ένα πετρόχτιστο ποταµάκι και καταλήγει σε µια µικρή λιµνούλα στη µία πλευρά της πισίνας.

Στην πισίνα έχει τοποθετηθεί και φωτισµός, που σίγουρα διευκολύνει τις νυχτερινές βουτιές.

Το συνολικό κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στις 35.000 ευρώ, εφόσον υπάρχει οικοδοµική άδεια, ενώ στην περίπτωση που δεν υφίσταται άδεια, κάτι που είναι και το πιθανότερο, το κόστος πέφτει στις 25.000 ευρώ.

Η απάντηση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Με έκπληξη αλλά και προβληματισμό, είδαμε και διαβάσαμε ρεπορτάζ που αναφέρονται σε... SPA το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού.

Η έκπληξη αναφέρεται στη σωρεία των ανακριβειών που περιλαμβάνουν οι αναφορές σε μια προσπάθεια εξανθρωπισμού του περιβάλλοντος χώρου (με αντίκτυπο στη διάθεση και την προσπάθεια αποκατάστασης της όποιας ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων) και ο προβληματισμός στην σκοπιμότητα όσων είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά διάνοια στην αλήθεια.

Για ότι έχει κατασκευασθεί στο «νεκρό» προαύλιο ( πρώην σκουπιδότοπος) του ψυχιατρείου, το ελληνικό δημόσιο, ο δοκιμαζόμενος λαός μας, δηλαδή, δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ! Όλα έγιναν με την εργασία των κρατουμένων-εργαζομένων και τα λίγα χρήματα που απαιτήθηκαν για τα υλικά καταβλήθηκαν από την ΟΣΥΕ την πρωτοβάθμια ένωση των υπάλληλων του ψυχιατρείου και χορηγούς.

Είναι να απορεί κανείς, με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες κράτησης στο Ψυχιατρείο. Καλούμεθα να απολογηθούμε επειδή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να πάμε, δηλαδή, κάποια βήματα μπροστά την κοινωνία των φυλακών, να μη βλέπουμε πλέον τους κρατουμένους σαν αριθμούς και να «δικαιολογείται» κάθε χρόνο συγκεκριμένος αριθμός αυτοκτονιών.

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας της ΟΣΥΕ «Οιονεί κρατούμενος», δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ από φυλακές της Νορβηγίας. Καλό θα ήταν οι ρεπόρτερ που ασχολήθηκαν με την προσπάθειά μας να δώσουμε στους κρατουμένους-νοσηλευόμενους την αίσθηση ότι κάποιος τους υπολογίζει και τους σκέπτεται, να βρουν την εφημερίδα μας και να δουν τι σημαίνει πρόοδος και εξέλιξη στον τομέα των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος.

Τι κάναμε εμείς; Ότι έκανε το κράτος, πριν από χρόνια, με τη ΜΟΜΑ, πριν παραδοθεί η χώρα στους «εθνικούς» εργολάβους και τα μεγαλοσυμφέροντα.

Χωρίς να δαπανηθεί δεκάρα από τον κρατικό κορβανά, προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φυλακή-κάτεργο, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κρατούμενο ως συνάνθρωπο και όχι ως υποπόδιο. Είναι λάθος αυτό; Αν είναι, να το πληρώσουμε.

Αρνούμαστε όμως να δεχτούμε ότι οι φυλακές πρέπει να είναι ένας χώρος με σήμα κατατεθέν τα κάγκελα και μόνο αυτά.

Φυσικά, δεν θα ασχοληθούμε με τα ψέματα των ρεπορτάζ, περί «αποδράσεων», περί «πισίνας» (η χρήση καθορίζει τον χώρο) και «νυχτερινής κολύμβησης» που υπαγόρευσαν κάποια υποκείμενα των μανδρών....

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για φυλακές ανθρώπινες, για χώρους σωφρονισμού και προθαλάμους επανένταξης και όχι κολαστήρια και αποθήκες ψυχών. Μακάρι να μπορούσε το κράτος να κάνει αυτά που οφείλει για τον χώρο των φυλακών ,για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους σ' αυτές.

Εμείς, χωρίς επαναλαμβάνουμε, να βάλει ούτε μία δεκάρα το δημόσιο, φτιάξαμε μια μικρογραφία χωριάτικης αυλής, με διάφορα ζώα και πτηνά κυρίως από την ελληνική πανίδα, μια ανάσα ψυχής και όχι αναψυχής.

Ας αναλύσουν οι πολέμιοι αυτής της προσπάθειάς μας τη λέξη «Ψυχιατρείο» και μετά ας προσπαθήσουν να ασχοληθούν με την έννοια «Φυλακές» και «Σωφρονισμός».

Ο μακαριστός Χριστόδουλος έλεγε ότι ο φθόνος είναι το εθνικό μας γνώρισμα. Δυστυχώς, είχε δίκιο, αλλά αν κάθε προσπάθεια να πάει ο καθένας μπροστά τον χώρο που υπηρετεί σταματούσε στον τοίχο του φθόνου, η χώρα θα είχε παραδοθεί σε ακόμα χειρότερα χέρια από αυτά των δανειστών της.

Δυστυχώς, αυτός ο χώρος, ψυχής και όχι αναψυχής, όπως προείπαμε, δεν είναι ακόμα προσβάσιμος στους κρατουμένους, ει μη μόνον οπτικώς. Βρίσκεται έμπροσθεν της εισόδου του καταστήματος και είναι απόλυτα οριοθετημένος με φράχτες. Παραπλεύρως από αυτόν διέρχονται η πάσης φύσεως επισκέπτες του καταστήματος , ιατροί, δικηγόροι, άλλοι επιστήμονες, παράγοντες της δημόσιας ζωής καθώς και οι συγγενείς των κρατουμένων.

Φιλοδοξία μας είναι όταν ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας με την προσθήκη μιας μικρογραφίας εκκλησίας ,του Παρθενώνα, μιας «κούνιας» κι ενός «μύλου», να ζητήσουμε από το Υπ. Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να το εγκρίνει, ο χώρος αυτός, να γίνει χώρος συνάντησης για τους κρατουμένους κυρίως του α' και β' ορόφου, όταν θα έχουν επισκεπτήριο με τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή και έπαινος ήταν για μας τα λόγια ενός κρατουμένου, που μας είπε: «Σας ευχαριστώ γιαυτό που κάνατε. Είχα να ξυπνήσω με τη λαλιά του κόκορα, απ' όταν ήμουνα παιδάκι».

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, γνωρίζοντας ότι δεν θα εισπράξουμε επαίνους, άλλωστε, ότι καλό έγινε σ' αυτή τη χώρα, έγινε πάντα με πόνο ψυχής και κόστος.

Αναζητώντας τη σκοπιμότητες που οδήγησαν στην δημοσίευση αυτού του άρθρου θα ήταν δειλία, τουλάχιστον λάθος μας να μην πούμε πως νιώθουμε. Ως εργαζόμενοι στο Ψυχιατρείο θα επικαλεστούμε τα λόγια ενός μεγάλου ψυχιάτρου, του R. Stoller: «Η διαστροφή μας βοηθά να κατευθύνουμε το φθονερό μας μίσος στα πιο γαλήνια ρέματα της φαντασίας. Την θρησκεία, την τέχνη, την πορνογραφία και το ονειροπόλημα». Εμείς θα προσθέταμε και τη δημοσιογραφία αυτού του τύπου.

"Cet animal est tres mechant; quand on l'attaque, il se defend"( Michel Foucault, Η ιστορία της τρέλας), αυτό το ζώο είναι πολύ κακό, όταν του επιτίθενται αμύνεται.

Δημοσιοκεκράχτες καληνύχτα σας!


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κάθε μήνα και ένα... ραντεβού με την Εφορία


Τι θα πληρώσουμε από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα του 2013. Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις θα αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ. 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία από την πληρωμή των... ξεχασμένων ΦΑΠ.

Στενές σχέσεις με την Εφορία αποκτούν πλέον οι φορολογούμενοι. Κάθε μήνα μέχρι και τον Μάιο του 2013 θα πληρώνουν τουλάχιστον έναν φόρο στα ταμεία του Δημοσίου. Τα «χαράτσια» έρχονται το ένα μετά το άλλο, με τους φορολογούμενους να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα.
Hδη έχουν πληρώσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009, ενώ η «φορο-καταιγίδα» των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ταχυδρομεί στους φορολογούμενους τη μια παρτίδα εκκαθαριστικών μετά την άλλη, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταφθάνει στους φορολογούμενους τον Αύγουστο.

Το σοκ από τα εκκαθαριστικά (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος) είναι ισχυρό για τους φορολογούμενους, αφού επτά στους δέκα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, όταν πέρυσι μόλις δύο στους δέκα φορολογούμενους πλήρωσαν έξτρα φόρο. Το υπουργείο Οικονομικών, για να διευκολύνει τους φορολογούμενους στην εξόφληση των εκκαθαριστικών, προωθεί ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει την καταβολή των πρόσθετων φόρων έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις.
Στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, στους οποίους θα είναι ενσωματωμένο το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να στέλνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τον «ξεχασμένο» λογαριασμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Θα τον πληρώσουν όσοι κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στο τελευταίο δίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012 αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013.

Φορολογικός γολγοθάς μέχρι τα μέσα του 2013

Σοκ και δέος προκαλούν στους φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι έξτρα φόροι που καλούνται να πληρώσουν περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν συνολικά τα 6 δισ. ευρώ.
Ηδη έχουν ταχυδρομηθεί 2.717.139 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.698 ευρώ. Με την προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να εκπνέει στις 31 Ιουλίου, ο μεγαλύτερος όγκος των εκκαθαριστικών θα αρχίσει να φθάνει στους φορολογουμένους εντός του Αυγούστου.

Πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά, μόλις ανοίγουν τον φάκελο του εκκαθαριστικού τούς πιάνει κρύος ιδρώτας, αφού διαπιστώνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν αντιστοιχεί σε 2 έως και 3 μηνιαίες συντάξεις ή μισθούς. Μάλιστα η κάθε δόση που θα πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει ολόκληρο το μηνιαίο εισόδημά τους. Εκτός από τον πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2011 στα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές 1% - 4% στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ για όσους άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα.

Το αφορολόγητο 

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον φετινό λογαριασμό της Εφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογουμένους στην εξόφληση των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών αλλά και σε μια προσπάθεια να διασώσει από την κατάρρευση τις εισπράξεις του Δημοσίου, επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση για την πληρωμή των πρόσθετων φόρων έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ και ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου. Για μικρά εισοδήματα οι δόσεις μπορεί να φθάσουν τις δέκα, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα οι δόσεις θα είναι λιγότερες, αφού στόχος του υπουργείου είναι η αποπληρωμή των φόρων για τα εισοδήματα του 2011 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάιο του 2013.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν το μεγαλύτερο μέρος των φοροεπιβαρύνσεων και συγκεκριμένα το 70% να έχει εισπραχθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποτρέψει την εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω», διευκολύνοντας τους φορολογουμένους στην εξόφληση των υπέρογκων εκκαθαριστικών, και από την άλλη να εισπράξει το 70% των πρόσθετων φόρων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2013 προκειμένου να «μετρήσουν» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση να επιβάλλεται ένας μικρός τόκος για τις δόσεις των πρόσθετων φόρων που θα εξοφληθούν από τον Μάρτιο και μετά. Το οικονομικό επιτελείο αφού λάβει το «ΟΚ» από την τρόικα θα ενεργοποιήσει αμέσως τη ρύθμιση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχομένως στο τέλος του μήνα.

Τέλη κυκλοφορίας

Το σήμα δίνει τη θέση του στην ηλεκτρονική απόδειξη
Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ομως αυτήν τη φορά οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν θα στηθούν στις ουρές των τραπεζών και της Εφορίας για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει τα αυτοκόλλητα σήματα και ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει αρχίσει να τρέχει τον σχεδιασμό ειδικής εφαρμογής, που θα αντικαταστήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας με αποδείξεις.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο Taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και θα εκδίδουν έναν κωδικό. Με αυτόν θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή θα πληρώνουν ηλεκτρονικά, θα παίρνουν την απόδειξη και αυτή θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες που θα θεωρήσουν ότι μπορούν να αποφύγουν με τη νέα μέθοδο την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, αφού όχι μόνο θα πληρώσουν δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά δεν θα μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
Πιο συγκεκριμένα, αν ο φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τα τέλη, όταν συμπληρώνει τον αριθμό του ΙΧ του στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, θα βγαίνει απευθείας ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνεται ότι οφείλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του τέλους κυκλοφορίας. Αν δεν το πληρώσει, δεν θα μπορεί να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το «χαράτσι»

Οριστικά σε 5 δόσεις μέσω λογαριασμών ΔΕΗ
Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα νοικοκυριά από τις αρχές Αυγούστου θα περιλαμβάνεται και η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012. Η εξόφληση του «χαρατσιού» θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Μάιο του 2013 και δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή ως προς τους υπόχρεους πληρωμής ή το ύψος του τέλους.

Οσα πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για το 2011 θα πληρώσουν και φέτος, αλλά αντί για δύο διμηνιαίες δόσεις η εξόφληση θα γίνει σε πέντε. Από το ειδικό τέλος ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι 500.000 φορολογούμενοι επέλεξαν να μην πληρώσουν το χαράτσι και τελικά τα στοιχεία τους διαβιβάστηκαν στις Εφορίες με τις οφειλές να αθροίζονται στα περίπου 45 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Ο κίνδυνος να μην πληρωθεί και φέτος το χαράτσι από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους είναι ορατός και αναμένεται να επιστρατευθεί η απειλή κατασχέσεων για όσους αψηφήσουν τον νόμο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι καταναλωτές που δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΗΔΕ δεν απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η τυχόν απλήρωτη οφειλή του ειδικού τέλους ακινήτων θα μεταφέρεται για είσπραξη στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και σε περίπτωση που παραμείνει απλήρωτη, θα μεταβιβάζεται για είσπραξη στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να τη διεκδικήσουν ακόμη και με κατασχέσεις σε εισοδήματα και κινητά περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ καταργείται και θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Παίρνει φωτιά το πετρέλαιο θέρμανσης

«Φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναμένεται να βάλει από τις 15 Οκτωβρίου 2012 το πετρέλαιο θέρμανσης. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα εφαρμοστεί η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των φόρων θα έχει ως συνέπεια η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης να αυξηθεί στα επίπεδα του 1,30 ? 1,40 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως το Δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 100-150 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και σε οικογένειες που κατοικούν σε περιοχές της χώρας όπου επικρατεί δριμύ ψύχος τον χειμώνα.

Επίσης θα υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης η πρόταση που έχει πέσει στο «τραπέζι» προβλέπει τη διάκριση της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.
Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο, ενώ θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες.

Σύμφωνα με την πρόταση, από την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου.

ΦΑΠ 2010 - 2011

Φθινοπωρινή «λυπητερή» για 670.000 ιδιοκτήτες
Ραντεβού το φθινόπωρο δίνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών με περίπου 170.000 φορολογουμένους που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και με τουλάχιστον άλλους 500.000 που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, προκειμένου να τους αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του Αυγούστου την αποστολή των τελευταίων 475.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και «έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία» για το έτος 2009.

Εφάπαξ καταβολή

Σ' αυτή την τελευταία «παρτίδα» περιλαμβάνονται πλέον περίπου 310.000 εκκαθαριστικά σημειώματα με μηδενικά ποσά φόρου και άλλα 165.000 χρεωστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτουν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου η ΓΓΠΣ θα επιδιώξει να προετοιμάσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση συζύγων δεν θα εκδοθεί πλέον ένα κοινό ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Για κάθε ανδρόγυνο θα εκδοθούν 2 εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Σημειώνεται ότι, όπως έχει αποφασίσει η ΓΓΠΣ, εκκαθαριστικό σημείωμα ΦΑΠ θα εκδοθεί μόνο για κάθε άτομο που είναι υπόχρεο καταβολής του φόρου αυτού, για τα έτη 2010 και 2011. Αυτό σημαίνει ότι:

Εκκαθαριστικό ΦΑΠ έτους 2010 θα εκδοθεί μόνο για κάθε φορολογούμενο ο οποίος την 1-1-2010 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Εκκαθαριστικό ΦΑΠ έτους 2011 θα εκδοθεί μόνο για κάθε φορολογούμενο ο οποίος την 1-1-2011 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2010 θα σταλούν σε περίπου 170.000 άτομα, ενώ εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2011 θα σταλούν σε τουλάχιστον 500.000 άτομα, με το υπουργείο Οικονομικών να προσδοκά να εισπράξει φόρους περίπου 800 εκατ. ευρώ.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανοί τουρίστες: Μας έλεγαν για εμφύλιο στην Ελλάδα


Η τρομοκράτηση των Γερμανών σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο, με τους τουρίστες να πανικοβάλλονται από τους παραλογισμούς που γράφονταν και διαδίδονταν από τα μέσα ενημέρωσης.
"Γερμανοί οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο σε σπίτια που έχουν αγοράσει μας έπαιρναν τηλέφωνο από τον Μάιο για να μας ρωτήσουν αν θα έπρεπε να φέρουν μαζί τους τροφές και κάποια φάρμακα για τα παιδιά τους, καθώς τα γερμανικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη στην Ελλάδα. Οι παραλογισμοί αυτοί ήτα απολύτως λογικό να αποτρέψουν την πλειονότητα", δήλωσε στο "Έθνος της Κυριακής" ο Βασίλης Βαλληνδράς, ταξιδιωτικός πράκτορας από τη Νάξο.
Το 2012, σύμφωνα με τον όμιλο Gfk, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα 135.000 λιγότεροι Γερμανοί τουρίστες.
Ανάσα ανάκαμψης αποτελούν τα άρθρα και οι εντυπώσεις των Γερμανών τουριστών κατά την επιστροφή τους από το ταξίδι στη χώρα μας, καθώς αναρτώνται σε δημοφιλείς ιστότοπους, αποκαθιστώντας την εικόνα της χώρας.
"Είμαι εκνευρισμένος με την παραπληροφόρηση των γερμανικών ΜΜΕ. Από πολύ νωρίς φρόντισαν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας, ενώ εγώ διαπίστωσα το αντίθετο.
Επισκεπτόμενος φέτος την Εύβοια, τη Μήλο, την Κρήτη και την Αθήνα, είδα για άλλη μια φορά υπέροχα μέρη, συνομιλώντας με ανθρώπους που δεν ήξεραν ότι είμαι Γερμανός. Ασφαλώς πέρασα υπέροχα. Αν θα ξανάρθω; Ασφαλώς!", σημείωσε ο Μπερντ Στολτζ από το Ντίσελντορφ που επισκέπτεται χρόνια την Ελλάδα.
Η γερμανόφωνη πάλι Ελβετίδα Ούρσουλα Βάις, που παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών και επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, απορούσε με τα δημοσιεύματα που αμαύρωναν το προφίλ της Ελλάδας.
"Μέχρι και για την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου έκαναν λόγο. Κατά την επίσκεψή μου τον Μάιο στη Σίφνο, απλώς διαπίστωσα την υπερβολή όλων αυτών των λεγομένων.
Συνάντησα πάλι ευγενικούς ανθρώπους με χιούμορ, εφευρετικούς, φιλόξενους, με περισσότερη όμως δόση στενοχώριας. Πάντα θα παροτρύνω κόσμο να επισκέπτεται την Ελλάδα. Και κάτι άλλο... όλα τα απρόβλεπτα στην Ελλάδα μπορεί να είναι μια καλή περιπέτεια!", υπογράμμισε.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...