Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αλλάζουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων


Αν και ήθελε να προχωρήσει σε κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον προηγούμενο Αύγουστο ο Πάνος Μπεγλίτης επέλεξε τη μάλλον χειρότερη στιγμή να το πράξει. Ενώ είναι οι πολιτικές εξελίξεις εντελώς ανοιχτές και διανύουμε κρίσιμες στιγμές, αποφάσισε να το κάνει τώρα. 
Η κίνηση του κ. Μπεγλίτη εγείρει ανησυχίες, λόγω των όσων συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό.
Ο υπουργός, κάλεσε τους αρχηγούς των επιτελείων στο γραφείο του για να τους πει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει κρίσεις.
Συγκεκριμένα, κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τους ανακοίνωσε ότι η εισήγησή του προς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα είναι να κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και να αντικατασταθούν.
"Σας ευχαριστώ για την συνεργασία, αλλά κρίνω ότι είναι ώρα να κάνω κρίσεις. Ήθελα να τις κάνω από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία και της έντασης τις ανέβαλα. Τώρα κρίνω ότι είναι η κατάλληλλη στιγμή και έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε κρίσεις και την αντικατάστασή σας" τόνισε ο κ. Μπεγλίτης
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε αμηχανία και δεν ειπώθηκε κάτι παραπάνω.
Αν και δεν γίνεται αντιληπτό το γιατί επέλεξε ο κ. Μπεγλίτης να κάνει τώρα τις κρίσεις, εντούτοις, είναι σαφές πως υπάχρει μία πρωτοφανή πολιτική αναταραχή και η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει ΚΥΣΕΑ σήμερα για να αποστρατεύσει όλους του Αρχηγούς.
Οι αντικαταστάτες
Όσο για τους αντικαταστάτες τους, ακούγονται διάφορα ονόματα ενώ συμπαρασύρονται και αποστρατεύονται δεκάδες στρατηγοί και ναύαρχοι εκ των οποίων ορισμένοι φέρονταν να ανήκουν στη κυβερνητική παράταξη.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια ο κ. Μπεγλίτης προτείνει:
*Νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον αντιστράτηγο Μιχάλης Κωσταράκος, διοικητή μέχρι τώρα του 3ου Σώματος Στρατού.
*Νέο αρχηγό ΓΕΣ τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζαζιά, διοικητή του 4ου Σώματος Στρατού.
*Νέο αρχηγό ΓΕΑ τον αντιπτέραρχο Αντώνη Τσαντιράκη, μέχρι τώρα αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας.
*Νέος αρχηγός ΓΕΝ τον υποναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη, μέχρι τώρα αρχιεπιστολέα της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης του Πολεμικού Ναυτικού.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με ανεξαρτητοποίηση απειλεί και η Καϊλή


Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά την Μιλένα Αποστολάκη, ένα βήμα πριν την ανεξαρτητοποίηση βρίσκεται και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή.
Με επιστολή που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με άλλο πρωθυπουργό και όχι με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σε άλλη περίπτωση, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ξεκαθαρίζει ότι η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί, αφήνοντας την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με 151 βουλευτές.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της:
Αγαπητέ Πρόεδρε,
στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, ετσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη.
Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ.Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δ...ικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.
Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.
Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσας, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.
Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, οτι τα σχέδια περι Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας.
Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.
Ουτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Εθνος, καλούμαστε όλοι να αναλαβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω.
Με εκτίμηση
Εύα Καϊλή"

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαμαράς σε Παπούλια: "Εθνική ανάγκη οι εκλογές"



Ως εθνική ανάγκη χαρακτήρισε τις εκλογές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
"Ο κύριος Παπανδρέου στην προσπάθειά του να διασωθεί έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπη.
Εξήγησα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικός πειραματισμούς και μπορεί να το κάνει.
Οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του", ανέφερε χαρακτηριστικά, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.
Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχει την ιστορική ευθύνη με κάθε τρόπο να κάνει οτιδήποτε προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας να μην μπει σε περιπέτειες.
"Αυτά τα σχέδια που υπάρχουν, τουλάχιστον να μην βρουν εμάς συνεργούς", συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν θα αποσύρει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν απάντησε στους δημοσιογράφους.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί οδηγούμαστε σε διάλυση της Βουλής.
Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η γήρανση είναι αναστρέψιμη! Γάλλοι ερευνητές μετέτρεψαν κύτταρα 100 ετών σε βλαστοκύτταρα




Γάλλοι ερευνητές μετέτρεψαν κύτταρα άνω των 100 ετών σε βλαστοκύτταρα, αποδεικνύοντας ότι η διαδικασία της γήρανσης είναι, τουλάχιστον σε κυτταρικό επίπεδο, αναστρέψιμη και ανοίγοντας νέες προοπτικές για την αναγεννητική ιατρική. Η αναγεννητική ιατρική διερευνά τη δυνατότητα αποκατάστασης της λειτουργίας των οργάνων και των ιστών με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων.

Από το 2007 οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι είναι εφικτός ο επαναπρογραμματισμός ενήλικων κυττάρων, ώστε αυτά να επιστρέψουν στο στάδιο των βλαστοκυττάρων. Οι ερευνητικές προσπάθειες, όμως, προσέκρουαν στο τελευταίο στάδιο της κυτταρικής γήρανσης. 

Μια γαλλική ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ζαν-Μαρκ Λεμέτρ κατάφερε τώρα να υπερπηδήσει αυτό το έσχατο εμπόδιο. Χάρη σε ένα νέο «κοκτέιλ» έξι γονιδιακών παραγόντων, οι ερευνητές επαναπρογραμμάτισαν στο εργαστήριο κύτταρα ηλικιωμένων δωρητών από 72 έως 101 ετών και τα μετέτρεψαν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων. Τα επαναπρογραμματισμένα αυτά κύτταρα δεν έφεραν κανένα σημάδι γήρανσης και είχαν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται κανονικά.

Οι εργασίες αυτές, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Genes & Development, επιτυγχάνουν δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, αποδεικνύουν ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων. Δεύτερον, ανοίγουν το δρόμο για τη χρήση επαναπρογραμματισμένων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων ως ιδανικής πηγής κυττάρων που θα γίνονται ανεκτά από το ανοσοποιητικό σύστημα και θα χρησιμεύουν στην αποκατάσταση ιστών ή οργάνων ηλικιωμένων ασθενών.

Επιπλέον, δείχνουν, όπως και άλλες παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν, ότι οι επιστήμονες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βλαστοκύτταρα, παρακάμπτοντας τη χρήση εμβρύων, η οποία εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα.



Πηγή .infoblog
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το αντάρτικο των "έξι" στο ΠΑΣΟΚ για να φύγει ο Παπανδρέου


Επιστολή-παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα έκανε ομάδα 6 στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν εκλογές και παραίτηση Παπανδρέου.
Στην επιστολή τους η "ομάδα των 6", που αποτελείται από τους Γιώργου Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, χαρακτηρίζει την εξαγγελία για δημοψήφισμα ως ανεύθυνη που οδηγεί τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται αντί να πανηγυρίζε
Αναλυτικά η επιστολή:
"Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.
Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του ’50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.
Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.
Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά κεκτημένα.
Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.
Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.
Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.
Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.
Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες. 
Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.
Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.
Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.
Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.
Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.
Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία. Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.
Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.
Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση. 
Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.
Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.
Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ"

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μπρούντερλε: Ορατή η διακοπή της χρηματοδότησης

Μπρούντερλε: Ορατή η διακοπή της χρηματοδότησης


Έξαλλος έγινε ο Ράινερ Μπρούντερλε, ηγετικό στέλεχος του κεντροδεξιού συνασπισμού της Άνγκελα...
 
Μέρκελ, όταν άκουσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητεί δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης προς την χώρα του.


Ο Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, τόνισε πως η απόφαση αυτή του φάνηκε σαν η Ελλάδα να υπαναχωρεί τώρα από την συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.


«Η είδηση αυτή με εξόργισε», είπε χαρακτηριστικά ο Μπρούντελε μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. «Αυτός είναι ένας παράξενος τρόπος να ενεργήσει κανείς», πρόσθεσε.


«Ο (Έλληνας) πρωθυπουργός συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης που θα ωφελούσε τη χώρα του. Άλλες χώρες κάνουν σημαντικές θυσίες για να αντιμετωπιστούν δεκαετίες κακοδιαχείρισης και αδύναμης διακυβέρνησης στην Ελλάδα--λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν και η χώρα οδηγήθηκε μόνη της στην κρίση», υπογράμμισε.


«Αυτό μου φάνηκε σαν κάποιος να προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά που συμφωνήθηκαν -ένα παράξενο πράγμα για να κάνει κανείς», είπε ακόμα ο Μπρούντελε που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.


Ο ίδιος είπε πως υπάρχει μόνο μια λύση: «Ένα πράγμα μπορεί να γίνει: να γίνουν οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και αν (η χώρα) δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε θα έχουμε φτάσει στο σημείο που η χρηματοδότηση θα διακοπεί».
«Τότε θα έχουμε χρεοκοπία και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο μετάδοσης για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που θα προκύψει από αυτήν», συμπλήρωσε ο Μπρούντελε.


Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Ρόχολ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σχολής Διαχείρισης και Τεχνολογίας του Βερολίνου, δήλωσε στην γερμανική κρατική τηλεόραση ότι «η υπαναχώρηση της Ελλάδας από τη συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει πως οι άλλες χώρες δεν θα αισθάνονται υποχρεωμένες να συμμετέχουν στη διάσωσή της».


«Είναι μια απόφαση που προκαλεί έκπληξη και μπορεί να θεωρηθεί θαρραλέα...γιατί αν δεν λειτουργήσει- και αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί τώρα αφού υπάρχει σημαντική αντίθεση από τον ελληνικό λαό- θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους», πρόσθεσε ο Ρόχολ.


«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ» κατέληξε.
Πηγή Επίκαιρα
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κύτταρα ηλικιωμένων... ξαναγεννήθηκαν

Κύτταρα ηλικιωμένων... ξαναγεννήθηκαν


Νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική

Να αναπρογραμματίσουν γερασμένα κύτταρα ανθρώπων που πλησίαζαν τα 100 χρόνια τους (ένας μάλιστα ήταν 101 ετών!) και να τα μετατρέψουν σε νεανικά βλαστικά κύτταρα όμοια με αυτά που υπάρχουν στα έμβρυα κατάφεραν για πρώτη φορά Γάλλοι επιστήμονες, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική. 

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν η μέθοδός τους καταστεί εφικτό να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν υγιείς ιστοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταμοσχευθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς, θα ανοίξει ο δρόμος για νέου τύπου θεραπείες στην τρίτη ηλικία.

Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, για αυτό προσφέρουν πολλές ελπίδες ότι στο μέλλον θα αντικαθιστούν άρρωστα όργανα. Όμως η χρήση τους έχει συναντήσει ηθικές αντιδράσεις λόγω της αναγκαίας καταστροφής ανθρωπίνων εμβρύων, έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν παράλληλα εναλλακτικές λύσεις, κυρίως μέσω της μετατροπής απλών ενήλικων -και όχι εμβρυικών- κυττάρων σε βλαστικά-πολυδύναμα. Μέχρι τώρα όμως είχαν εκφραστεί αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η εναλλακτική τεχνική (που ανακαλύφθηκε το 2007) μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί στους ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη, επειδή τα κύτταρά τους έχουν υποστεί μεγαλύτερες φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Το γαλλικό επίτευγμα δείχνει ότι τελικά αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. «Η ηλικία των κυττάρων δεν αποτελεί σίγουρα εμπόδιο στον αναπρογραμματισμό τους», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Οι Γάλλοι ερευνητές πρόσθεσαν δύο νέα συστατικά, τους λεγόμενους «παράγοντες μεταγραφής» (NANOG και LIN28), βελτιώνοντας την κλασική μέθοδο αναπρογραμματισμού κυττάρων από ενήλικους. Όμως θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου η βελτιωμένη μέθοδος εφαρμοστεί κλινικά σε ανθρώπους, όπως είπαν οι επιστήμονες, καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά πειράματα ακόμα.

Πηγή newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους!




Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα από τη συστάση της χώρας! Τα επτά δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 54 χρόνια. Στις έξι περιπτώσεις το ερώτημα σχετιζόταν με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος.
Αναλυτικά:
1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.
1924: Η Δ’ Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.
1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως “νόθο δημοψήφισμα”. Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το “όχι” απέσπασε μόλις το 2,12%.
1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β’ ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.
1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα – παρωδία το “ναι” αποσπά ποσοστό 92,21% και το “όχι” το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα – παρωδία της απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.
1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.
Πηγή: Ημερησία
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σενάρια για επιστροφή στη δραχμή από τον Ξένο Τύπο




Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού άνοιξε τον ασκό του Αίολου και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλάνε ακόμα και για επιστροφή στη δραχμή.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανικός Guardian, τα αναπάντητα ερωτήματα είναι: "τι θα ερωτηθεί  ο ελληνικός λαός; Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι διατυπωμένο ως επιλογή μεταξύ του ευρώ και της δραχμής, τι θα συμβεί αν ο ελληνικός λαός  επιλέξει να βγει από το ενιαίο νόμισμα; Ποια θα είναι ο μηχανισμός; Αν ναι, τι θα συνέβαινε στις  τράπεζες  και την  ανακεφαλαιοποίηση τους;".
Ο Σαρκοζί για το δημοψήφισμα
Κεντρικό θέμα στη Γαλλική  Le Monde είναι η αντίδραση του Γάλλου πρόεδρου που "έμεινε άφωνος με την αναγγελία του δημοψηφίσματος" από το πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου όπως αναφέρει στενός του συνεργάτης.
 
Η εφημερίδα που δεν αναφέρει το όνομα του συνεργάτη του πρωθυπουργού αναφέρει "η χειρονομία των Ελλήνων είναι ανορθολογική και, από τη δική τους σκοπιά, επικίνδυνη".
Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι "ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι ήταν το θύμα μιας εξέγερσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ". Όμως, ως ότου γίνει το δημοψήφισμα "όλο το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει", ενώ γαλλικοί κύκλοι, που επιβεβαιώνουν ότι και οι "Γερμανοί έχουν αιφνιδιαστεί" και το ΔΝΤ το ίδιο, αναρωτιούνται επιπρόσθετα "πώς θα μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα ως το δημοψήφισμα -αν τελικά αυτό γίνει".
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα είναι ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της Αθήνας στην Ευρώπη, ενώ οι προσωπικές σχέσεις Σαρκοζί - Παπανδρέου ήταν πολύ καλές.
Το πρόβλημα είναι ότι τα δημοψηφίσματα, όταν ανακοινώθηκε από εν ενεργεία πρωθυπουργός, είναι δύσκολο να βάλει πίσω στο κουτί. Δεν υπάρχει πραγματική γνώση πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν, ακόμα και αν λένε οι πολιτικοί τους ότι η λιτότητα θα ήταν τόσο πολύ χειρότερη εκτός Ευρωζώνης και χωρίς την προστασία της ένα πακέτο δανείου.
Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη" αναφέρει η γερμανική Handelsblatt.
 
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το "ναι" των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ".
"Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας" αναφέρει η εφημερίδα.
Φινλανδία: Η Ελλάδα ψηφίζει παραμονή στο ευρώ
Για κατάσταση τόσο κρίσιμη που "ουσιαστικά είναι μια ψηφοφορία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ", έκανε λόγο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Φινλανδός υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ειδάλλως δε θα παρασχεθεί καμία βοήθεια: "Ξαφνικά αν καταψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η Ελλάδα που θα έχει παραβιάσει τη συμφωνία" τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα υψηλού ρίσκου για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα προβάλει το επιχείρημα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η υποστήριξη της συμφωνίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Γκάβιν Χιούιτ του BBC, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δηλώνουν ότι προτιμούν το χάος της χρεοκοπίας από την πολυετή κακουχία.
 
"Ανησυχητική" χαρακτηρίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να θέσει την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης σε δημοψήφισμα οι Financial Times, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη.
 
"Μπορεί να "εκτροχιάσει" τη διαδικασία για το εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% προτού καλά καλά αρχίσει" τονίζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα και συμπληρώνει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού εντείνει τις ανησυχίες για κατάσταση που ίσως βγει εκτός ελέγχου στην Ελλάδα

Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...