Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Κυρώσεις για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που επιστρέφουν τους διορισμούς τους


Αναστάτωση επικρατεί για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών μετά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί
με την επιστροφή των διορισμών των δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και με το ζήτημα της φορολόγησης ή μη της δικαστικής αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε εγκύκλιο στους εφόρους και εισαγγελείς να μην δέχονται την επιστροφή των διορισμών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και επισημαίνει την αντιφατικότητα της νομοθεσίας στο ζήτημα της φορολόγησης της εκλογικής αποζημίωσης.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ενόψει του φόβου δικαστικοί αντιπρόσωποι να αρχίσουν να επιστρέφουν ομαδικά τους διορισμούς τους, λόγω της φορολόγησης της εκλογικής αποζημίωσης, απέστειλε εγκύκλιο προς τους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, στην οποία υπογραμμίζει ότι όσοι παρέλαβαν το διορισμό τους δεν μπορούν να τον αποποιηθούν.

Ο κ. Τέντες υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του ότι «παρατηρείται το φαινόμενο δικαστικοί αντιπρόσωποι εμφανιζόμενοι ενώπιον των εισαγγελικών αρχών να εκδηλώνουν πρόθεση αποποιήσεως του διορισμού τους διά της επιστροφής του εγγράφου διορισμού τους μετά την παραλαβή του».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υπενθυμίζει ότι «οι τακτικοί και αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, μη έχοντες το δικαίωμα αποποιήσεως του διορισμού τους, είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται στον τόπο του διορισμού τους δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία και να εκτελούν εγκαίρως και επιμελώς τα καθήκοντά τους».

Επομένως, σημειώνει ο κ. Τέντες, «οι εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν πρέπει να δέχονται επιστροφές διοριστηρίων αλλά αντιθέτως οφείλουν να υποδεικνύουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους τις ως άνω υποχρεώσεις τους, υπενθυμίζοντας σε αυτούς τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, που υπέχουν στην περίπτωση που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τέντε, οι έφοροι θα πρέπει:

Να γνωστοποιούν στους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών τα πλήρη στοιχεία όσων δικαστικών αντιπροσώπων δεν προσέρχονται αδικαιολόγητα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους επειδή η άρνησή τους αυτή είναι αξιόποινη πράξη
 Σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων και υπάρχουν εκλογικά τμήματα χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο να διορίζουν ως αντιπροσώπους πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 68 του Π.Δ. 26/2012 τα οποία βρίσκονται στην περιφέρειά τους, αφού προηγουμένως ζητήσουν σχετικά στοιχεία ταυτότητα από τα Πρωτοδικεία, τους Δικηγορικούς Συλλόγους και την περιφέρεια και
Να χρησιμοποιούν δικαστικούς αντιπροσώπους από όμορες περιφέρειες μετά από σχετική αίτησή τους και εντολή του εφόρου στην περιφέρεια του οποίου αυτοί έχουν διοριστεί.
Υπενθυμίζεται ότι σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζεται ότι η εκλογική αποζημίωση υπόκειται σε νόμιμες κρατήσεις, καθώς και σε φορολογία εισοδήματος. Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων Ευστάθιος Βεργώνης στην από 2 Μαΐου 2012 διάταξή του επισημαίνει ότι η εκλογική αποζημίωση απαλλάσσεται από οποιοδήποτε φόρο, εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), αφού επισημαίνει και αυτή με τη σειρά της τη νομοθετική αντίφαση στο ζήτημα της φορολόγησης της εκλογικής αποζημίωσης, καλεί το αρμόδιο υπουργείο «να αναλογισθεί τον άτοπο και παράλογο χαρακτήρα της φορολόγησης και να προβεί άμεσα -έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή- σε σημαντική αναπροσαρμογή προς τα πάνω των καταβαλλόμενων ποσών προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς και αξιοπρεπώς στο μέτρο των θεσμικών καθηκόντων που πρόκειται να ασκηθούν».


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Συμμορίες» λυμαίνονται τα καύσιμα του στρατού


Πρωτοφανής συναγερμός έχει σημάνει στο στράτευμα για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων που κλέβουν στρατιωτικό υλικό και εφόδια, με τη συμμετοχή πιθανότατα και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, δεν πρέπει να θεωρείται «μεμονωμένο» το ύποπτο περιστατικό το οποίο αποκάλυψε αιφνιδιαστικός έλεγχος από άνδρες του ΣΔΟΕ, άνδρες του οποίου μπλόκαραν κατά την έξοδό του από στρατόπεδο της Ρόδου, ιδιωτικό βυτιοφόρο που μετέφερε 2 τόνους καυσίμων από τα αποθέματα της μηχανοκίνητης μονάδος που είναι εγκατεστημένη στο νησί.

Οπως δείχνει και η γενική κινητοποίηση που σήμανε σε όλα τα κλιμάκια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Στρατού, ερευνάται αν το συγκεκριμένο κρούσμα μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη ομάδων και συμμοριών που λυμαίνονται τον Ελληνικό Στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση της Ρόδου, το μπλόκο του ΣΔΟΕ μόνο τυχαία δεν στήθηκε, αλλά είχε προηγηθεί συστηματική παρακολούθηση της δραστηριότητας ιδιωτών και στρατιωτικών. Η μεταφορά καυσίμων δεν φαίνεται εύκολο να δικαιολογηθεί ούτε από τα παραστατικά που συνόδευαν το φορτίο, αφού ο στρατός διαθέτει δικά του βυτιοφόρα για να καλύπτει τις ανάγκες του.

Τώρα ερευνάται ποιες ποσότητες καυσίμων και πού διοχετεύονταν μέσω βυτιοφόρων ιδιωτών, καθώς από τα καύσιμα αυτά εξαρτάται και η δυναμικότητα των αρμάτων μάχης που στρατοπεδεύουν σε στρατηγικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Φαρμακευτικός παράδεισος η Ελλάδα"


Τάδε έφη ο Πιέρ Γκοντρό, γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Ελλάς Α.Ε. στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Καναδά «La Presse». Συγκεκριμένα, η δήλωση έλεγε: «Η Αθήνα υπήρξε φαρμακευτικός παράδεισος, γιατί η κατανάλωση φαρμάκων ήταν από δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το κράτος αναλάμβανε την πληρωμή τους, όμως η κατάσταση άλλαξε μετά τη λήψη μέτρων λιτότητας, γιατί η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε κατά 35% τον προϋπολογισμό για την αγορά φαρμάκων»

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 600 εργαζόμενους, με κύκλο εργασιών περί τα 600 εκατ. δολάρια.

Στο άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, η ελληνική κυβέρνηση τους προειδοποίησε πως «εάν δεν χαμηλώσετε τις τιμές σας, θα βγείτε από τις λίστες των φαρμάκων, τα οποία καλύπτονται από το ελληνικό κράτος».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το ότι η Ελλάδα αποτελεί το «ραντάρ» για παρόμοιες εξελίξεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πλήττονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η πρόκληση, σύμφωνα με τον Πιέρ Γκοντρό, είναι να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση για την προσαρμογή των τιμών. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η νέα πολιτική είναι εσφαλμένη. «Καλούνται από την Ευρώπη να κάνουν περικοπές παντού και η πρώτη αντίδραση είναι να κόψουν χωρίς σκέψη», δήλωσε στη Σοφί Κουζινό.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η ελληνική «ιδιαιτερότητα» συνίσταται στο ότι τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει να πληρώνουν εδώ και χρόνια για τα φάρμακα και στο ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες εφαρμόζουν την πολιτική της άμεσης πληρωμής για την παράδοση των φαρμάκων τους. Πολιτική, που η Pfizer αρνείται να εφαρμόσει, θεωρώντας ότι πρέπει να βρεθεί κάποια μορφή συνεννόησης με την κυβέρνηση.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Περίεργες» χαρακτηρίζουν οι FT τις ελληνικές εκλογές


«Τα ακραία κόμματα προσελκύουν τη νεολαία και τους εξαγριωμένους ψηφοφόρους»

Την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών, αλλά και των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας αποτυπώνει δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με τις εκλογές 2012.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και προσθέτει ότι «οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μπορεί είτε να μην πετύχουν από κοινού πλειοψηφία στη βουλή είτε να αποκτήσουν μία πολύ ισχνή πλειοψηφία».

«Θα υπάρξει απογοήτευση εντός του κόμματος εάν δεν πάρουμε το 30% των ψήφων, γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον μελλοντικό συνασπισμό» αναφέρει γνωστός πολιτικός της ΝΔ στους Financial Times και συμπληρώνει: «αυτές οι εκλογές είναι πολύ περίεργες, κανένα μεγάλο κόμμα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέχρι τώρα δυναμική, αντιθέτως, τα ακραία κόμματα φαίνεται ότι προσελκύουν τη νεολαία και τους εξαγριωμένους ψηφοφόρους».

«Ένας αξιωματούχος σχολιάζει οι πολιτικοί που βρίσκονται σε προεκλογικό ρυθμό θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα» αναφέρουν οι FT και συμπληρώνουν ότι «η λίστα (που διέρρευσε από την κυβέρνηση) περιλαμβάνει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τη δικαιοσύνη και την παιδεία που θα πρέπει να νομοθετηθούν παράλληλα με το επίμαχο νέο πακέτο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να επικυρωθεί τον Ιούνιο από τη νέα βουλή».


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η οικονομική αστυνομία θα "βλέπει" τα αρχεία του Υπ. Οικονoμικών


Αμεση πρόσβαση στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει Οικονομική Αστυνομία, με απόφαση του Π.Οικονόμου .

Σύμφωνα με την απόφαση, η πρόσβαση, θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας που λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Διεύθυνσης πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, του Τμήματος Μελετών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, όπως προβλέπει η ίδια απόφαση η Οικονομική Αστυνομία με την ολοκλήρωση της προανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης ή των ερευνών που πραγματοποίησε για φορολογικά ή τελωνειακά αδικήματα, εφόσον προκύπτουν παραβάσεις που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις, υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Από την 1η Σεπτεμβρίου σε ισχύ ο «πράσινος δακτύλιος»


Δόθηκε το πράσινο φως για τον «πράσινο δακτύλιο», με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Σε ισχύ τίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου. Η ΚΥΑ τροποποιεί το σημερινό σύστημα του δακτυλίου με τη θέσπιση μέτρων αποτροπής της κυκλοφορίας των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων στην Αθήνα, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα βασικά μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

Επιτρέπεται η κυκλοφορία στον μικρό δακτύλιο χωρίς περιορισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, εφόσον είναι τεχνολογίας «Euro 5» ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα, για τα οποία επιτρέπονται και αυτά που είναι τεχνολογίας «Euro 4», εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.
Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα μονών-ζυγών.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία στον μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1990. Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.
Η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 1990 επικαιροποιείται αυτόματα κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών.
«Τον Νοέμβριο του 2011 προχωρήσαμε σε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση για την αύξηση των επιλογών καυσίμων στους πολίτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στις τελευταίες δύο πόλεις της Ελλάδας που ίσχυε, καθίσταται δυνατή από τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία, που μειώνει δραστικά τους ρύπους που εκπέμπουν τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Σήμερα, ολοκληρώνουμε τη θεσμική αυτή παρέμβαση, υπογράφοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του σύνοδου μέτρου του Πράσινου Δακτυλίου» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Και προσέθεσε: «Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου νοθείας καυσίμων και την εντατικοποίηση των ελέγχων, διασφαλίζουν για τους κατοίκους της Αθήνας και όλης της Αττικής ένα πιο καθαρό περιβάλλον, μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα».


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στον πυρετό των… γκάλοπ !


Η άρνηση των πολιτών να απαντήσουν στις εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ερευνών της τελευταίας περιόδου. "Κάνουμε από 5 έως 10 κλήσεις για να έχουμε μία ωφέλιμη επικοινωνία" επισημαίνει ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρείας μετρήσεων. "Ακόμη κι όταν μας απαντάνε, όμως, πρέπει να δούμε ποιοι μας κάνουν πλάκα και ποιοι απαντούν στα σοβαρά" προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Ο κίνδυνος, λοιπόν, οι ψηφοφόροι να έχουν δώσει λάθος δεδομένα στα επιτελεία έχει αγχώσει τα κόμματα. Για αυτό, όλες οι εταιρείες αποφάσισαν να "βομβαρδίσουν" το τελευταίο διήμερο τους πολίτες με τηλεφωνήματα. Στόχος τους είναι να μαζέψουν έναν ικανό όγκο απαντήσεων με στόχο να διασώσουν την αξιοπιστία τους, αλλά και να μην εκτεθούν στους πελάτες τους.

Σε ό,τι αφορά στα περίφημα exit poll's αυτά θα γίνουν και για λογαριασμό ΜΜΕ, αλλά και για λογαριασμό κομμάτων. Μάλιστα, προκειμένουν να καλυφθεί το κόστος, υπάρχουν κόμματα που έχουν... συμμαχήσει, πληρώνοντας από κοινού τις εταιρείες που θα τα διενεργήσουν. Οι επιτελείς τους, όμως, ανησυχούν και για έναν επιπλέον λόγο: έχουν "πιάσει" δημοσκόπους άλλα να λένε σε αυτούς και άλλα να λένε σε γνωστούς τους στα αντίπαλα κόμματα! Κάτι σαν σπασμένο τηλέφωνο.

Οι πολίτες λένε ότι θέλουν στους δημοσκόπους και αυτοί μεταφέρουν ότι θέλουν στα κόμματα, μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση - θρίλερ για πολλούς λόγους...


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...