Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Γερμανοί κατά Μέρκελ: «Σταματήστε τις ρατσιστικές επιθέσεις στους Έλληνες»


Mε επιστολή που τιτλοφορείται «Δημοκρατία αντί για δημοσιονομικό σύμφωνο», 120 προσωπικότητες της Γερμανίας ενώνουν τις φωνές τους υπέρ της Ελλάδας και ασκούν κριτική στην μέχρι στιγμής εφαρμοσμένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Η επιστολή στάλθηκε από την «Ενωση για την Κριτική Κοινωνική Ερευνα» στη γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» και το κείμενο, το οποίο υπογράφουν καθηγητές πανεπιστημίων και στελέχη ερευνητικών ινστιτούτων και οργανισμών, αναφέρει ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα γίνει ακόμα πιο σκληρή και θα κορυφωθεί στις αρχές του 2013.

Η εξέλιξή της, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς και τους ερευνητές, θα οδηγήσει σε έναν «αυταρχικό νεοφιλελεύθερο συνασπισμό στον οποίο θα συμμετάσχουν καπιταλιστικές ενώσεις, χρηματοπιστωτικοί φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική κυβέρνηση και άλλες μεγάλες εξαγωγικές χώρες, οι οποίες θα περάσουν από τα κοινοβούλια το πρόσφατο «δημοσιονομικό σύμφωνο» των Βρυξελλών».

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι υπογράφοντες δηλώνουν αντίθετοι στη «στρατηγική του σοκ» που εφαρμόστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πολλές χώρες του κόσμου κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990, ενώ αναφέρονται και στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως «δεν αντέχουμε άλλο αυτή την αντικοινωνική και αντιδημοκρατική πολιτική, όπως και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του ελληνικού λαού. Ζητάμε το αυτονόητο: πραγματική δημοκρατία και μια καλή ζωή με αξιοπρέπεια για όλους στην Ευρώπη και αλλού.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη: ανεργία, φτωχοποίηση ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού, διάλυση του συστήματος υγείας, αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και μείωση του προσδόκιμου ζωής». Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, «η κρίση στην Ευρώπη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από αυτό βρίσκεται μια δομική κρίση του καπιταλισμού».


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το Χάρβαρντ είναι το «καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο»


Το Χάρβαρντ είναι το «κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο» σύμφωνα με την ειδική έκδοση «Times Higher Education» της βρετανικής εφημερίδας «The Times», στην οποία περιέχεται κατάλογος με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια με κριτήριο τη φήμη τους.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η λίστα καταρτίζεται από 17.554 ακαδημαϊκούς δασκάλους από 149 χώρες, οι οποίοι βαθμολόγησαν τα πανεπιστήμια με βάση την άποψη που είχαν για το επίπεδο της έρευνας και της διδασκαλίας σε καθένα από αυτά.

Οι πανεπιστημιακοί που έλαβαν μέρος στην έρευνα μετρούν τουλάχιστον 16 χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας, ενώ έχουν στο ενεργητικό τους πλήθος δημοσιεύσεων.

Στις πρώτες δέκα θέσεις της λίστας, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο, φιγουράρουν επτά πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο θέσεις καταλαμβάνουν βρετανικά πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην 3η θέση και της Οξφόρδης στην 6η), ενώ μία θέση, την 8η, καταλαμβάνει η Ιαπωνία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη φήμη του Χάρβαρντ ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, και το Γέιλ.

Τις περισσότερες από τις εκατό θέσεις καταλαμβάνουν τα αμερικανικά (44) και τα βρετανικά πανεπιστήμια (10). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η άνοδος των πανεπιστημίων της Ασίας που θεωρείται η νέα ανερχόμενη δύναμη στην Εκπαίδευση. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα πανεπιστήμια από την Κίνα με το Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, στο Πεκίνο, να σκαρφαλώνει στην 30ή από την 35η θέση και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου από την 38η στην 43η.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς υπάρχει μια σαφής μετατόπιση από τη Δύση προς την Ανατολή σε όρους πρεστίζ», δήλωσε ο Φιλ Μπέιτι, υπεύθυνος σύνταξης του καταλόγου της έκδοσης «Times Higher Education».

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εξαίρεση της Βρετανίας, το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 22η θέση και είναι το ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich). Στις πρώτες πενήντα θέσεις, η Ευρώπη εκπροσωπείται ακόμη από ένα γερμανικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στην 42η θέση.

Στο «τοπ 50», ειδικότερα, 30 πανεπιστήμια είναι αμερικανικά, τα έξι βρετανικά, τρία από την Αυστραλία, τρία από τον Καναδά, δύο από την Κίνα, δύο από την Ιαπωνία, ένα από το Χονγκ Κονγκ, ένα από τη Σιγκαπούρη.

Στις θέσεις 50 έως 100, τοποθετούνται πανεπιστήμια από την Ολλανδία, τη Βραζιλία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ταϊβάν, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Το πανεπιστήμιο της Σορβόνης, πάντως, φαίνεται να έχει χάσει μεγάλο μέρος της αίγλης του, αφού βρίσκεται μόλις στις θέσεις 71-80.


tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκτός συστήματος 10 γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν


Στη «φάκα» πιάστηκαν δέκα γιατροί συμβεβλημένοι με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έδειξε ότι οι γιατροί υπερσυνταγογραφούσαν, χωρίς να αποδεικνύεται η αναγκαιότητα των φαρμάκων που χορηγούσαν.

Στους γιατρούς επιβλήθηκαν οι χαμηλότερες ποινές, καθώς πρόκειται για την έναρξη του συστήματος ελέγχου. Συγκεκριμένα, για έναν μήνα δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν, αφού τους αφαιρέθηκε το συνταγολόγιο και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 22 Μαρτίου συνεδριάζει το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης γιατρού του Ασκληπιείου της Βούλας ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία. Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για τρίτη φορά κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο Υγείας έχει ως ακολούθως:

«Την 10η Μαρτίου 2010 κατόπιν καταγγελίας συγγενικού προσώπου ασθενούς, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας συνελήφθη ιατρός του Ε.Σ.Υ. και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, απ' όπου και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση«

»Ο Διοικητής - Πρόεδρος Δ.Σ. του Ασκληπιείου Βούλας αποφάσισε στις 12/03/2010 την αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του ιατρού και με απόφαση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τέθηκε σε αργία για λόγους δημοσίου συμφέροντος από 22 Απριλίου 2010, οπότε και έγινε περικοπή των αποδοχών του«

»Κατόπιν αυτής της απόφασης η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρέπεμψε την υπόθεση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης«

»Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 17/05/2011 και αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης λόγω κωλύματος παραστάσεως του νομικού εκπροσώπου του ιατρού. Στις 15/11/2011 επαναλήφθηκε η συνεδρίαση του Πειθαρχικού, η οποία ανεβλήθη ξανά καθώς ο ιατρός επικαλέστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας (το σοβαρότερο των ημερών μας)«

»Στις 14/12/2011 το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ κατά την συνεδρίασή του, και λίγους μήνες πριν να λήξει η περίοδος της αργίας του, αποφάσισε με: 3 ψήφους υπέρ (Πρόεδρος: κ. Αθανάσιος Κατσίκης - Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Εμμανουήλ Καλοκαιρινός - Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., Δημήτριος Βαρνάβας - Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ) και 2 ψήφους κατά (κα Δέσποινα Τσαγδή - Προϊσταμένη της Γ.Δ. Υπηρεσιών Υγείας του ΥΥΚΑ και κ. Πέτρου Τομάρα - Διοικητή της 5ης Υ.Πε.) την άρση της αργίας, επαναφέροντας τον ιατρό στο νοσοκομείο«

»Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε εντολή να συνεδριάσει την Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης του ιατρού».

Την ερχόμενη εβδομάδα το πόρισμα για τις αποθήκες του ΙΚΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Γ. Βουδούρης, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν ατασθαλίες με προμήθειες στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων σε 11 αποθήκες της Αθήνας, αλλά και της κεντρικής αποθήκης στον Αλιμο βρέθηκαν τα εξής:

- Τέσσερις τόνοι γύψου, ο οποίος είχε αγορασθεί προ ετών και δεν είχε αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι οι ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος.

-Μεγάλες ποσότητες οδοντιατρικών αναλώσιμων και μη υλικών, βαμβάκι, οινοπνεύματα και αντίστοιχα υλικά.

-369 πιεσόμετρα που είχαν αγορασθεί, αλλά δεν είχαν διανεμηθεί στις Μονάδες Υγείας με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να παρουσιάζουν ελλείψεις σε πιεσόμετρα.

-8.000 τεμάχια πανάκριβων επιθεμάτων τα οποία κόστισαν σε κάθε Μονάδα Υγείας στην οποία θα μεταφέρονταν 60.000 ευρώ.

Αξίζει, να σημειωθεί, ότι πολλά υλικά αγοράσθηκαν, αφού είχε λήξει η σύμβαση με τον προμηθευτή, ενώ βρέθηκαν φαρμακευτικά είδη που είχαν λήξει και άλλα που πρόκειται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση συνεχίζεται και το τελικό πόρισμα του ΕΟΠΥΥ με τα συμπεράσματα θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας...


tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

O Economist προβλέπει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Εκτιμάται ότι έτσι θα πειστούν οι Ευρωπαίοι για τις καλές προθέσεις της Ελλάδας

Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αντιπρόεδρο τον Λουκά Παπαδήμο «βλέπει» ο «Economist», σε άρθρο που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος.

Στο άρθρο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις με το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται πολύ πίσω και να υπολείπεται κομμάτων της Αριστεράς.

Σύμφωνα με το άρθρο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δοκίμασαν με επιτυχία τη συνεργασία, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Λουκά Παπαδήμο, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί. «Είναι απίθανο η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει την αυτοδυναμία. Πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, φοβούνται ότι οι εκλογές θα εμποδίσουν την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Όμως ακόμα και αν τα μικρά κόμματα ανέβουν δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή» εκτιμά ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι είναι πιθανό, η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό θα καθησύχαζε τους Ευρωπαίους και θα τους έπειθε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, καταλήγει το άρθρο.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στην κόψη του ξυραφιού μέχρι το 2020 η Ελλάδα


Αν η Ελλάδα χάσει και πάλι χρόνο για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, τότε το χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο ούτε το 2020 και θα πάνε χαμένα το PSI και ο θυσίες που θα το συνοδεύουν ως τότε, υποστηρίζουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Τρόικα.

Όπως προκύπτει, τίποτα δεν τελειώσε με το «κούρεμα» του χρέους και όλα μοιάζουν πλέον με «ρώσικη ρουλέτα» για τη χώρα μας. Ενώ το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο «χτίστηκαν» το νέο Μνημόνιο και το PSI προβλέπει μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, οι ελεγκτές της Κομισιόν υπογραμμίζουν τις αβεβαιότητες και παρουσιάζουν άλλα τέσσερα σενάρια. Από αυτά, μόνο ένα είναι θετικό και πιο «αισιόδοξο» από το βασικό. Προϋποθέτει ότι όλα πάνε καλά και γίνονται ταχύτερα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα.

Αν όμως κάτι πάει στραβά, καθυστερήσει ή δεν αποδώσει εγκαίρως τα αναμενόμενα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Όσο αργούν τα μέτρα αργούν και οι καρποί τους, οι συνθήκες αλλάζουν, ανακύπτουν νέα εμπόδια που τώρα δεν τα γνωρίζουμε, το πρόγραμμα δεν βγαίνει και το χρέος παραμένει πάνω από 120 ή και 130% για πολλά χρόνια ακόμα! Οι πιθανότητες δε για κάτι τέτοιο είναι πολλές, όσες τουλάχιστο και τα τέσσερα αρνητικά σενάρια που αναλύονται στην έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι πολλά εξαρτώνται από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και τις μακροοικονομικές εξελίξεις. «Τα σενάρια αυτά δείχνουν ότι σχετικά μικρές αποτυχίες όσον αφορά την ανάπτυξη, ή μια αργή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες» για τη δυναμική του χρέους και τη χώρα.


Όλα ανοιχτά

Το «καλό σενάριο» προβλέπει πως εάν η Ελληνική οικονομία «τρέξει» με ρυθμό Ανάπτυξης 1% υψηλότερο κάθε χρόνο από ό,τι προβλέπει το βασικό σενάριο του PSI, τότε το χρέος το 2020 θα πέσει στο 105% του ΑΕΠ. Προς το παρόν βεβαίως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Αντιθέτως οι κίνδυνοι είναι:

εάν το ετήσιο ποσοστό Ανάπτυξης είναι μέχρι το 2020 μονίμως χαμηλότερο από το βασικό σενάριο κατά 1%, τότε το χρέος το 2020 δεν θα είναι 120% αλλά 129% του ΑΕΠ.
εάν κάθε χρόνο δημιουργείται πράγματι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο προϋπολογισμό, αλλά αυτό «κολλήσει» και δεν ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, τότε το χρέος θα μειωθεί μεν λίγο τα πρώτα χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά μετά θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Το 2020 θα είναι στο 140% και πάνω!
στο σενάριο με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ο δείκτης του χρέους θα είναι 131% του ΑΕΠ το 2020 και δεν θα σταθεροποιηθεί σε περίπου 120% του ΑΕΠ, πριν τουλάχιστον το 2030!
στην περίπτωση που οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων «σκαλώσουν» στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, τότε το 2020 ο δείκτης του χρέους θα εξακολουθεί να είναι πάνω από 130% του ΑΕΠ.

Μια από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, θα στέκονταν εμπόδιο για να μπορέσιε και πάλι η Ελλάδα να δανείζεται απευθείας από τις το 2015: αν τα πράγματα «πάνε στραβά», παρά τη μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ λόγω της ανταλλαγής των ομολόγων, το χρέος θα αυξηθεί και πάλι το 2013 –λόγω της ύφεσης και της συρρίκνωσης του ονομαστικού ΑΕΠ- τρομάζοντας πάλι τους επενδυτές ελληνικών ομολόγων.


protothema.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...