Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το "αλφαβητάρι" των ελληνοτουρκικών - Τι είναι η ΑΟΖ - Τι είναι η υφαλοκρηπίδα


Για να παρακολουθήσει κάποιος τα ελληνοτουρκικά,ένα γλωσσάρι διπλωματικών και στρατιωτικών όρων είναι απαραίτητο.Το αλφαβητάρι που ακολουθεί απ΄ ότι φαίνεται θα μας είναι μάλλον απαραίτητο..







ΑΒΛΑΒΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗ: Ακόμη και τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπορούν να πλέουν διαμέσου του Αιγαίου αρκεί ο πλους να έχει τα χαρακτηριστικά της αβλαβούς διέλευσης που είναι:
*Σταθερή πορεία.
*Καλυμένα οπλικά συστήματα
*Κλειστά ραντάρ και συστήματα παρακολούθησης
*Απαγορεύονται πάσης φύσεως γυμνάσια.


ΑΟΖ
 (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη: Κάθε κράτος μπορεί να δηλώσει τη θαλάσσια περιοχή εώς και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές του ως περιοχή που μπορεί να εκμεταλλευτεί θαλάσσιους φυσικούς όρους. Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ.


ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ
:Με τη κρίση των Ιμίων το 1996,η Άγκυρα έθεσε θέμα κυριότητας για περισσότερες από 100 νησίδες,βραχονησίδες και νησάκια που η μεταβίβασή τους στην Ελλάδα δεν αναφέρονται ονομαστικά στις σχετικές συνθήκες. Η Τουρκία σκοπίμως αγνοεί τα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάνης:
Άρθρο 12: Η τουρκική κυριαρχία περιορίζεται στα μικρασιατικά παράλια και σ΄ όσα νησάκια βρίσκονται μέχρι και 3 μίλια από αυτά.
Άρθρο 15:Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας για τα Δωδεκάννησα,τα οποία με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947,δόθηκαν στην Ελλάδα.
Η Τουρκία αμφισβητεί πλέον και κατοικημένα νησιά,όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.


ΕΕΧ (Εθνικός Εναέριος Χώρος): 
Το 1931 με Προεδρικό Διάταγμα η Ελλάδα καθόρισε τον εθνικό εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία δεν αντέδρασε,μέχρι το 1974 και την εισβολή στη Κύπρο. Προσπαθεί να επιβάλει εύρος εναέριου ελληνικού χώρου στα 6 ναυτικά μίλια,όσα είναι και τα θαλάσσια χωρικά ύδατα. Γι΄ αυτό κι όταν τα τουρκικά μαχητικά πετούν μεταξύ 6 και 10 μιλίων οι Τούρκοι δεν δέχονται ότι παραβιάζουν τον ΕΕΧ.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ:
Η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ,το 1974 και από τότε προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου. Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στο ΝΑΤΟ.


ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΣΩΣΗ:
 Αποτελεί το «άρμα» της Τουρκίας για να βάλει πόδι στο μισό Αιγαίο. Ο έλεγχος και ο συντονισμός της έρευνας διάσωσης ανήκει στην Αθήνα για όλο το FIR Αθηνών. Οι Τούρκοι αμφισβητούν αυτή τη πραγματικότητα, υποστηρίζοντας και σ’ αυτή τη περίπτωση ότι πρέπει να ελέγχουν τις επιχειρήσεις έρευνας- διάσωσης τουλάχιστον στο μισό Αιγαίο. Ο ICAO μετά τη κατάργηση των ορίων ευθύνης που αποφασίστηκε το 2004, μιλάει για συνεννόηση των κρατών, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια…


ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ:
 Με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 η Ελλάδα καθόρισε τον εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια. Το 1936 όρισε τα χωρικά θαλάσσια ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια, εκτός από τις περιοχές που η απόσταση μεταξύ νησιών και τουρκικών παραλίων είναι μικρότερη, οπότε η συνοριακή γραμμή καθορίζεται στο μέσον. Η Τουρκία μέχρι το 1974 δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ αυτή τη διαφορά των 4 ναυτικών μιλίων. Από τότε όμως μέχρι και σήμερα προβάλει κάθε μέρα την αμφισβήτησή της. Τα μαχητικά της μπαίνουν σ’ αυτά τα τέσσερα μίλια δηλώνοντας στη πράξη ότι τα θεωρούν διεθνή εναέριο χώρο κι όχι ελληνικό.
Η Ελλάδα έχει πάντα το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 8, στα 10 ή και στα 12 μίλια, ταυτίζοντας τα με τον εναέριο χώρο. Όμως η Τουρκία απειλεί με casus beli.


ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:
Τα τουρκικά μαχητικά δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης όταν μπαίνουν στο Αιγαίο.


ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
:Παράνομη είσοδος τουρκικών μαχητικών στον εθνικό εναέριο χώρο. Τα τουρκικά αναχαιτίζονται από ελληνικά μαχητικά.


ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ: Είναι η συνέχεια των ακτών κάθε κράτους στο βυθό και στο θαλάσσιο υπέδαφος, όπου μπορούν να εκμεταλλεύονται οποιαδήποτε φυσική πηγή, βλέπε πετρέλαιο. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι κάθε νησί του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία από την άλλη διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου πρέπει να χωριστεί ακριβώς στη μέση. Τους προτείνουμε να πάμε στη Χάγη για να λύσουμε το θέμα, αλλά ποτέ δεν το έχουν δεχτεί. Η διαφωνία προέκυψε το 1973, όταν η Τουρκία έδωσε άδεια στη κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ να κάνει έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου σε υποθαλάσσιες περιοχές νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Από τότε η κόντρα για την υφαλοκρηπίδα παραμένει με αποκορύφωμα την ελληνοτουρκική κρίση του 1987, όταν φθάσαμε πολύ κοντά στην ένοπλη σύγκρουση.


FIR ΑΘΗΝΩΝ:
 Είναι η περιοχή πληροφοριών πτήσεων που από το 1947 ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας {ICAO} εμπιστεύθηκε στην Ελλάδα να ελέγχει για την ασφάλεια των πτήσεων. Καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια. Ως το 1974 η Τουρκία δεν είχε θέσει κανένα απολύτως θέμα αμφισβήτησης. Μετά την εισβολή στη Κύπρο εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ 714 χωρίζοντας αυθαίρετα το Αιγαίο στη μέση. Η Ελλάδα με τη ΝΟΤΑΜ 1175 κήρυξε επικίνδυνη για τη διεθνή αεροπλοία τη περιοχή. Οι δύο ΝΟΤΑΜ απεσύρθησαν το 1980 αλλά η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως το FIR Αθηνών. Πως; Τα μαχητικά της αεροσκάφη δεν υποβάλλουν ποτέ σχέδια πτήσης όταν μπαίνουν στο Αιγαίο. Επικαλούνται την εξαίρεση αυτής της υποχρέωσης που πράγματι προβλέπει ο ICAO. Όμως η ελληνική πλευρά επιμένει ότι για την ασφάλεια των πτήσεων πρέπει να υποβάλλονται σχέδια πτήσης. Ερώτημα διαχρονικά αναπάντητο είναι γιατί η Ελλάδα δεν εκδίδει διακήρυξη στην οποία για λόγους αεράμυνας θα αξιώνει την υποβολή σχεδίων πτήσεων και από στρατιωτικά αεροσκάφη. Το έχουν πράξει ήδη οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Από το 2007 τα FIR καταργούνται από τον ICAO και αντικαθίστανται από τα FAB , νέες περιοχές ελέγχου πτήσεων που καθορίζει ο ICAO. Τι θα γίνει με το Αιγαίο κανείς δεν λέει ακόμη, αλλά το σίγουρο είναι ότι το 2004 η Ελλάδα χωρίς καμία αντίρρηση αποδέχτηκε την κατάργηση ορίων ευθύνης για την έρευνα διάσωση και στο Αιγαίο, θέμα που έχει σχέση με το FIR.


ΧΑΓΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ:
Αν και δεν είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα προσφυγής σ΄ αυτό το δικαστήριο έχουμε δεχτεί να πάμε μαζί με τη Τουρκία για να καθορίσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία όμως αρνείται να μας ακολουθήσει.


CASUS BELI:
 Με απλά λόγια η Άγκυρα μας απειλεί με πόλεμο αν «τολμήσουμε» να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια.
 



onalert.gr







Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Δώσαμε 2.5 εκατ. ευρώ σε φόρους το 2010", λέει η Εκκλησία


Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, δημοσίευσε στοιχεία, που "αποδεικνύουν" τη συμμετοχή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Γεγονός παραμένει πάντως, ότι από την έκτακτη εισφορά, που έχει επιβληθεί και επιβαρύνει ακόμα και ανέργους, εξαιρούνται Ιεροί Ναοί και Μονές, όπου τα έσοδα είναι, καθ' ομολογίαν, ουκ ολίγα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Παρασκευή, ο Μητροπολίτης Ελασσόνος, Βασίλειος, Πρόεδρος της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, το συνολικό ποσό που κατέβαλαν σε φόρους τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, ανέρχεται στα 2.485.000 ευρώ!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΕΚΥO κατέβαλε για:
* Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 1.020.000 ευρώ
* Φόρο εισοδήματος 1.100.000 ευρώ
* Συμπληρωματικό Φόρος επί εισοδημάτων 300.000 ευρώ
* Προκαταβολή Φόρου 55% επί εισοδημάτων 165.000
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ΕΚΥΟ διαθέτει 30 ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων 6 ανοίκιαστα, και 14 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων το 1 ανοίκιαστο.
Ανάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει είναι το κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως, όπου στεγάζονταν παλαιότερα το Υπουργείο Παιδείας και το ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ στην οδό Ερμού.
Να σημειωθεί, ότι η ΕΚΥΟ (που διαχειρίζεται την περιουσία της Ιεράς Συνόδου) στην πραγματικότητα είναι ένα από τα περίπου 6.500 εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, αφού κάθε Ναός αποτελεί ξεχωριστό ΝΠ και διαχειρίζεται αυτοτελώς τα όποια περιουσιακά στοιχεία του (πχ ακίνητα).
Υπενθυμίζεται, ότι από τη νέα έκτακτη εισφορά, απαλλάσσονται ακίνητα που ανήκουν :
* Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις  ή εκμεταλλεύσεις.
* Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα και στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση  δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως και τέλος στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
Ιγνάτιος: "Μύθος" τα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας
Σε παρέμβασή του στον Αθήνα 9,84, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης των Ιερών Ναών και Μονών από το νέο τέλος, καθώς όπως είπε "όταν μιλούμε για τα κτίρια των Ιερών Ναών αλλά και για οποιαδήποτε άλλα κτίρια ανήκουν στην Εκκλησία, μιλούμε για κοινόχρηστους χώρους λατρείας και κοινωνικής προσφοράς. Είναι χώροι που ανήκουν στο λαό".
Ο κ. Ιγνάτιος διερωτήθηκε μάλιστα, πώς μπορεί να φορολογηθεία μία ενορία, "όταν είναι υποχρεωμένη να καλύψει τεράστιες ανάγκες σε απόρους και φτωχούς, μόνο και μόνο γιατί έχει ένα κτίριο, τον Ναό, στον οποίο λειτουργούνται άνθρωποι; Νομίζω ότι απλώς έγινε το αυτονόητο", είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την ενόχληση μιας μερίδας ανθρώπων από την εξαίρεση της Εκκλησίας, απάντησε:
"Δυστυχώς είναι θύματα ενός μύθου που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Εγώ συμφωνώ απόλυτα να φορολογηθεί η Εκκλησία και φορολογείται κανονικά, αν π.χ. διαθέτει διαμερίσματα που νοικιάζονται. Αλλά όταν πρόκειται για ιδρύματα, όταν είναι κοινόχρηστοι χώροι, που φιλοξενούν ενδεείς ανθρώπους και απόρους. Περνά από το μυαλό κανενός ότι αυτά είναι δίκαιο να φορολογηθούν;"
Ωστόσο, ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία να έδωσε μόνο σε φόρους το 2010 το ποσό των 2.5 εκατ. ευρώ, εάν η περιουσία της δεν είναι αμύθητη...

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου

1904: Ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά.

1908: O κατασκευαστής αμαξών Γουίλιαμ Ντιράντ ιδρύει την «General Motors Corporation», που θα κυριαρχήσει στο χώρο του αυτοκινήτου.

1922: Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος αναχωρεί εξόριστος για το Παλέρμο της Ιταλίας.

1925: Γεννήθηκε ο Riley B. King, θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως B.B. King (Blues Boy King).

1927: Η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές.

1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

1956: Γεννήθηκε ο Μίκι Ρουρκ, αμερικανός ηθοποιός. («9 1/2 βδομάδες»)

1977: Πέθανε η Μαρία Κάλλας, ελληνίδα σοπράνο.

1978: Οι αμβλώσεις νομιμοποιούνται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελλάδα.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ανοιχτά Πανεπιστήμια


Ολοένα και περισσότεροι καθηγητές, αλλά και φοιτητές ζητούν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, την ώρα που συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες τμήματα και σχολές.
Μετά τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, του Γεωπονικού, της συγκλήτου του Αριστοτέλειου και η Ανεξάρτητη Κίνηση του Πάντειου Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτά, με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες.
Οι καθηγητές που ανήκουν στη συγκεκριμένη Κίνηση επισημαίνουν ότι δεν εκτιμούν όλοι οι καθηγητές με τον ίδιο τρόπο το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαφωνούν ή συμφωνούν ή είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο σημειώνουν ότι η προηγούμενη κατάσταση των ΑΕΙ οδηγούσε σε πραγματική παρακμή.
Εκτιμούν επίσης ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια και θα διαμορφώσει τη νέα δυναμική του ελληνικού πανεπιστήμιου.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση τονίζει ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν τώρα την ευθύνη για «την ουσιαστική αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωσή του, την πρόληψη ενδεχόμενων λαθών και προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν» και προσθέτει ότι «η συλλήβδην απόρριψη και η άρνηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο».
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν, η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου κρίνεται στα δικαστήρια, ενώ οι όποιες αδυναμίες του νέου νομικού πλαισίου θα κριθούν στην πορεία της εφαρμογής του.
Και φοιτητικό κίνημα κατά των καταλήψεων
«Ανοικτά πανεπιστήμια» ζητούν καθημερινά μέσω του Facebook και φοιτητές, οι οποίοι στηρίζουν και ενδυναμώνουν το κίνημα κατά των καταλήψεων.
Στο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται τα σχετικά γκρουπ φοιτητών από σχολές και πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γκρουπ «Αγανακτισμένοι φοιτητές - Όχι στις καταλήψεις» που αριθμεί σήμερα πάνω από 2.000 μέλη. Την ίδια στιγμή, ανοικτές σχολές «ψηφίζουν» φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του ΑΠΘ κ.ά.
Οι υποστηρικτές των ανοικτών σχολών καλούν τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις των σχολών τους, προκειμένου να εναντιωθούν στα «λουκέτα» που έχουν αποφασιστεί από τις φοιτητικές παρατάξεις.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τις αρχές και τις αξίες του δημόσιου, δωρεάν και ακαδημαϊκού πανεπιστημίου, όπως και το δικαίωμα όλων των νέων στην μόρφωση και στην εργασία, δηλώνει από την πλευρά του ο ΣΥΝ και υποστηρίζει πως τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές «ξέρουν πολύ καλά» πως αν εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ, «θα σημάνει το τέλος της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη μετατροπή των ΑΕΙ σε ΑΕ που θα παράγουν υπερειδικευμένους τεχνοκράτες μιας χρήσης και όχι επιστήμονες με ευρεία επιστημονική συγκρότηση και κριτική σκέψη».
Σύμφωνα με το ΣΥΝ «οι μαζικές δημοκρατικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στις εκατοντάδες υπό κατάληψη σχολές δείχνουν ότι οι φοιτητές σε κοινό βηματισμό με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια είναι απολύτως αντίθετοι στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση και συνεχίζουν να διεκδικούν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και την εργασία».
naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα πιο περίεργα ρεκόρ Γκίνες


Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο περίεργα ή και ανόητα ρεκόρ του 2012, και είναι τα εξής:
Αυτά τα 13 σκυλάκια που πηδάνε πάνω από το σχοινάκι ανήκουν στη Γιαπωνέζα ιδιοκτήτρια τσίρκου Ουσίντα Γκεϊνούσα.
 
Η γλώσσα της Τσάνελ Τάπερ μετρήθηκε και είναι 9.65 εκατοστά.
Το αυτοκινούμενο αυτό παρεκκλήσι κέρδισε το ρεκόρ του πιο γρήγορου σε ταχύτητα γάμου καθώς γίνεται όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα περίπου 100 χιλιομέτρων την ώρα.
 
Η Κρις "Δούκισσα" Γουόλτον ξόδεψε 18 χρόνια για να φτάσει τα νύχια της στο μήκος των περίπου 6 μέτρων.
 
Ο Σάρουαν Σίνγκ χρειάζεται περίπου 30 λεπτά κάθε ημέρα για να περιποιηθεί το μήκος 2, 25 μέτρων μούσι του, στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, όπου διαμένει.
 
Η μακρύτερη γάτα του κόσμου είναι ο Στίβι και έχει μήκος 1 μέτρο και 23 εκατοστά. Είναι 5 ετών και ανήκει στη Πόμπιν Χέντρικσον από τη Νεβάδα των ΗΠΑ.
 
Η Αϊβιν Ντάγκλας από τη Νέα Ορλεάνη χρειάζεται τουλάχιστον 5 μπουκάλια κοντίσιονερ κάθε φορά που λούζει τα 1,3 μέτρων μαλλιά της, δύο ή τρεις φορές το χρόνο.
Μπορούν να χορτάσουν τουλάχιστον 100 άτομα. Είναι η μακρύτερη πίτσα του κόσμου και έχει μήκος 54 ίντσες. Κοστίζει 121 λίρες!
 
Ο Μάρκ Μπάιλς από το Κέντ μπορεί να κατασκευάσει τουλάχιστον 150 γλάστρες μέσα σε μία ώρα!

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες... Αυγούστου




Καλοκαιρινό και αυτό το Σαββατοκύριακο του... Φθινοπώρου με υψηλές θερμοκρασίες και βορειαδάκι στο Αιγαίο.









Μακεδονία, Θράκη
Γενικά αίθριος και μονο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 35 βαθμούς κελσίου και στα δυτικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος και μονο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ήπειρο θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: ασθενείς βαθμιαία στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 πρόσκαιρα μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νοτια 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 35 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Aίθριος. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 και στην Κρήτη έως 31 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Aίθριος. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Aίθριος. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Αύριο Σάββατο

Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανότητα για βροχή  στα ορεινά της ηπείρου και της Μακεδονίας.
Άνεμοι: στα δυτικά ασθενείς και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λιώνει η Αρκτική

Λιώνει η Αρκτική


Από το 1979 είχαν να λιώσουν τόσο πολύ, όπως τώρα, οι πάγοι στην Αρκτική με βάση τις νέες μετρήσεις που έγιναν από δορυφόρους.

Οι πάγοι του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού φαίνεται πως έφτασαν στη μικρότερη έκτασή τους για φέτος. 

Στις 9 Σεπτεμβρίου κάλυπταν μια επιφάνεια 4,33 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που φαίνεται πως είναι η μικρότερη για το 2011 και το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Αμερικανικού Κέντρου Μετρήσεων του Χιονιού και του Πάγου (NSIDC).

Η έκταση των πάγων της Αρκτικής μετριέται μέσω δορυφόρου από το 1979 και έκτοτε οι πάγοι δεν έχουν πάψει να μειώνονται το καλοκαίρι, πριν αρχίσουν να σχηματίζονται και πάλι το φθινόπωρο.

Φέτος η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής ξεπέρασε το ρεκόρ συρρίκνωσής τους του 2007 κατά μόλις 160.000 τ.χλμ. και ήταν μικρότερη κατά 2,38 εκατομμύρια τ.χλμ. ή κατά 36% από την ελάχιστη επιφάνεια του 1979 (6,71 εκατομμύρια τ.χλμ.).



Πηγή newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο χάρτης της έντασης – Έρευνες πετρελαίου με... τουρκικές φρεγάτες νότια του Καστελόριζου

Θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο οι Τούρκοι που το νιώθουν ως αγκάθι στο πλευρό τους που τους χαλάει τα σχέδια για ... κοινά θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και συνεκμετάλλευση της περιοχής που κρύβει θησαυρό πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Τουρκία μοιάζει να βάζει πιο νωρίς απ' ότι περίμεναν η Αθήνα και το Τελ Αβιβ εμπρός τα σχέδια για κλιμάκωση της έντασης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ONALERT 

Σε επιφυλακή η Αθήνα

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση ερευνών από νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor”:
«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

 



Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

 



Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sigmalive,από τη Κύπρο λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι έφθασε η πλατφόρμα της Noble Energy στο οικόπεδο 12. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσει η γεώτρηση.

Αυτή η κίνηση φαίνεται πως έχει εξοργίσει τους Τούρκους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό ΥΕΘΑ, 2 τουρκικές φρεγάτες, 1 κορβέτα, 1 σκάφος υποστήριξης καθώς και 1 υποβρύχιο βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα νοτίως του Καστελόριζου, με εντολές να αποπλεύσουν ανά πάσα στιγμή. Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, αναφέρουν πως τα τουρκικά πλοία αναμένουν διαταγή για απόπλου με εντολή να φτάσουν μέχρι το οικόπεδο 4 της ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ Πάφου και Καστελλορίζου. 


Σε ετοιμότητα Λευκωσία και Αθήνα

Σε επιφυλακή από το πρωί βρίσκεται τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εθνική Φρουρά που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες έχει δημιουργηθεί κέντρο επιχειρήσεων το οποίο παρακολουθεί και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδες Καταδρομών βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ από τις 3 το μεσημέρι έχουν κληθεί και επίλεκτες εφεδρείες.

Την ίδια ώρα η μετάβαση του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη αύριο στην Αθήνα δεν θεωρείται καθόλου τυχαία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία συμφώνησαν όπως αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση με την Τουρκία.

Πώς αντιδρά το Ισραήλ στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις

Το Ισραήλ παρακολουθεί εξ αέρος, θαλάσσης και μέσω δορυφόρων.  Ισραηλινές πηγές ανάφεραν στο Sigmalive ότι η χώρα τους παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αέρος, θαλάσσης καθώς και από δορυφόρους. Το Ισραήλ λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές της Τουρκίας, παρακολουθεί τις κινήσεις του Τουρκικού στόλου στην Μεσόγειο.

Η ίδια πηγή μας ανέφερε: «Όσοι σκέφτονται να τα βάλουν με το Ισραήλ καλά κάνουν να έχουν στα υπόψη τους το δόγμα της χώρας, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του κράτους. Τηρώντας πιστά μία επιθετική στρατηγική διασφαλίζουμε τόσο την άμυνα της χώρας όσο και το κύρος του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.»

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...