Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ελληνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν


Για άλλη μια χρονιά, η 5η λεωφόρος του Μανχάταν θα γεμίσει με γαλανόλευκες ελπίδες και ελληνικές φωνές, στέλνοντας μηνύματα στήριξης και περηφάνιας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας, εκατοντάδες φορείς της Ομογένειας (σχολεία, ομοσπονδίες, κοινότητες, σύλλογοι, φοιτητικές οργανώσεις και ιδρύματα), καθώς και δεκάδες άρματα και μπάντες θα συμμετάσχουν στην παρέλαση του Ελληνισμού της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Η φετινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου θα έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Με την αποφασιστικότητά τους, οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση».

Όπως κάθε χρόνο, την παρέλαση θα ανοίξει άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ενώ για πρώτη φορά -λόγω της οικονομικής κρίσης- δεν θα συμμετάσχει διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων. Τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα εκπροσωπήσουν οι διπλωματικές και προξενικές αρχές, ενώ αναμένεται να λάβουν μέρος Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τελετάρχης της παρέλασης, την οποία διοργανώνει σε ετήσια βάση η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, θα είναι ο ελληνικής καταγωγής βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος και επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του συζύγου της, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και για αρκετά χρόνια ήταν δυναμικό στέλεχος της Ομοσπονδίας και εκ των βασικών εκφωνητών στην παρέλαση.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα


Δείτε πως εξελίχθηκαν μερικά γνωστά μοντέλα αυτοκινήτων, από την πρώτη τους κυκλοφορία μέχρι την πιο πρόσφατη έκδοση.


Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (2)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (4)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (13)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (8)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (9)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (10)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (18)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (3)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (7)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (5)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (11)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (20)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (17)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (15)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (14)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (16)
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (19)
Και μια χιουμοριστική σύγκριση…
Μοντέλα αυτοκινήτων τότε και τώρα (1)







otherside.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γη του Πυρός: Γιατί ονομάστηκε έτσι;


Γη του Πυρός (Tierra Del Fuego) ονομάζεται ένα αρχιπέλαγος το οποίο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής και αποτελείται από τη Μεγάλη Νήσο που είναι χωρισμένη μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, καθώς και άλλα μικρότερα νησιά.

Πως όμως πήρε το “ποιητικό” αυτό όνομα που εξάπτει την φαντασία;

Η συγκεκριμένη περιοχή ονομάστηκε “Γη του Πυρός” από τον Μαγγελάνο που την ανακάλυψε το 1520, ο οποίος επέλεξε αυτόν τον τίτλο αφού στις ακτές παρατήρησε πολλές φωτιές αναμμένες από τους ιθαγενείς.

Σύμφωνα με παλιές διηγήσεις ναυτικών, σ’ αυτό τον παγωμένο και ανεμοδαρμένο τόπο οι κάτοικοι δεν είχαν σπίτια, ούτε καν ρούχα, και για να ζεσταθούν έκαιγαν ξύλα μέρα-νύχτα. Μάλιστα, ο Κάρολος Δαρβίνος περιγράφει τον πρωτόγονο αυτό λαό που συγκεντρωνόταν γύρω από τις φωτιές, στο βιβλίο του “Το Ταξίδι του Μπιγκλ” (1839).

otherside.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες...


Λίγα πράγματα της καθημερινής ζωής έχουν οι σημερινοί Έλληνες κοινά με τους Αθηναίους των αρχαίων χρόνων.

Τα παραδοσιακά ελληνικά ποτά και τρόφιμα ήταν εντελώς άγνωστα στην αρχαιότητα...

Για παράδειγμα, δεν υπήρχε τότε το ελληνικότατο ούζο, αφού οι Αθηναίοι φαίνεται να αγνοούσαν τον τρόπο της απόσταξης. Το αρχαιοελληνικό τραπέζι, γενικότερα, δεν έμοιαζε με το σημερινό. Άγνωστα ήταν τότε το ρύζι, η ζάχαρη, το καλαμπόκι, ο καφές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, οι μπάμιες και, φυσικά, οι πατάτες. Παρ’ όλες, όμως, τις ελλείψεις αυτών των αγαθών, οι αρχαίοι ήταν αληθινά καλοφαγάδες.

Η μαγειρική τους έμοιαζε αρκετά με τη σημερινή των Κινέζων ή των Ιαπώνων! «Οι τροφές των αρχαίων», γράφει ο Σαρλ Πικάρ στο βιβλίο του με θέμα τη ζωή στην κλασική Ελλάδα, «σκοπό είχαν να ερεθίσουν και όχι να βαρύνουν το στομάχι, γι’ αυτό άλλωστε ήταν πλούσιες σε καρυκεύματα και αρωματικά βότανα».

Γεγονός είναι ότι στα συμπόσια των αρχαίων τα τραπέζια ήταν βαρυφορτωμένα και το κρασί έρρεε άφθονο, νερωμένο με γλυκό ή θαλασσινό νερό και αρωματισμένο με δενδρολίβανο ή μέλι. Την εποχή του Περικλή (5ος αιώνας π.Χ.), οι καλεσμένοι σ’ ένα πλούσιο δείπνο θα απολάμβαναν ένα ενδιαφέρον και χορταστικό μενού: λαγό μαγειρεμένο με μέντα και θυμάρι, ψητές τσίχλες ή σπίνους διατηρημένους σε ευωδιαστό λάδι, αρνάκι ή γουρουνόπουλο σούβλας ποτισμένο με «θυλήματα» (χοντροαλεσμένο αλεύρι ραντισμένο με κρασί και λάδι, με το οποίο έσβηναν το κρέας καθώς ψηνόταν), γλυκίσματα από ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι πασπαλισμένα με μελωμένο κρασί και σουσάμι, αλμυρά τσουρέκια, ψητά ορτύκια, τυρί της Αχαΐας, σύκα και μέλι της Αττικής, κρασί από τη Χίο και τη Λέσβο, σταφύλια από τη Μένδη της Παλλήνης, χέλια και ψάρια από τη λίμνη Κωπαΐδα, θαλασσινά από την Εύβοια, κριθαρένιο ψωμί από την Πύλο, βραστούς βολβούς, που ευνοούν τη σεξουαλική διάθεση, ραπανάκια για να περνά η μέθη και, βέβαια, τις πίτες της Αθήνας, καύχημα της πόλης, παραγεμισμένες με τυρί, μέλι και διάφορα καρυκεύματα

Μπορεί οι Αθηναίοι να ήταν καλοφαγάδες, ήταν όμως κατά κανόνα λιτοδίαιτοι. Όπως το διατύπωναν τότε, ήταν «μικροτράπεζοι» και «φυλλοτρώγες», γι’ αυτό και υπήρχε η έκφραση «Αττικηρώς ζην».

Μια μέρα στην Αθήνα

Ο Αθηναίος, πριν βγει από το σπίτι του με το πρώτο φως της αυγής, έτρωγε κάτι λιτό, το «ακράτισμα» που ήταν συνήθως λίγο κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, το λεγόμενο άκρατο οίνο.

Μερικές φορές στο πρώτο αυτό γεύμα πρόσθεταν ελιές και σύκα. Πιο συχνά, όμως, το πρωινό ήταν απλά μια κούπα από «κυκεώνα», δηλαδή ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, για το οποίο οι αρχαίοι πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες Κατά τη διάρκεια της μέρας, έπαιρναν ακόμα τρία γεύματα: το άριστον (μεσημεριανό), το δειλινό και το δείπνο. Το κύριο γεύμα, το δείπνο, το έπαιρναν στο τέλος της μέρας ή αφού είχε ήδη νυχτώσει. Ήταν πλούσιο και πολλές φορές τελείωνε με τραγήματα (επιδόρπια), φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια, σταφύλια ή γλυκά με μέλι.

Τα εδέσματα

Οι αρχαίοι έτρωγαν συχνά κρέας, ιδιαίτερα χοιρινό αλλά και μοσχαρίσιο, μαγειρεμένο με αρκετούς τρόπους και σπανιότερα κατσίκι και αρνί. Μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον έδειχναν για το κυνήγι (τσίχλες, ορτύκια, ελάφια). Τέλος, για να είναι μαλακά τα κρέατα, φρόντιζαν να τα μαρινάρουν πριν από το ψήσιμο με χορταρικά. Με το ψάρι ίσχυε ό,τι και στις μέρες μας. Οι Αθηναίοι είχαν μεγάλη αδυναμία στα θαλασσινά και στα όστρακα. Οι τσιπούρες και τα μπαρμπούνια στόλιζαν συχνά τα τραπέζια των πλουσίων, ενώ οι σαρδέλες του Φαλήρου ήταν το συνηθισμένο πιάτο των φτωχότερων.

Η τιμή της σαρδέλας, μάλιστα, λειτουργούσε ως βαρόμετρο για την αγορά τροφίμων της Αθήνας.

Μεγάλη ζήτηση είχαν και τα παστά ψάρια από τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο, και φυσικά τα φημισμένα χέλια της Κωπαΐδας, που ήταν πανάκριβος μεζές αφού το καθένα απ’ αυτά στοίχιζε όσο ένα γουρουνόπουλο

Οι σαλάτες τους γίνονταν πάντα από υλικά που είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και τα οποία ποτέ δεν έβραζαν για να μη χάσουν τις βιταμίνες τους. Οι αρχαίοι συνήθιζαν να παίρνουν λάδι για τις σαλάτες τους από άγουρες ελιές. Φημισμένα ήταν τα λάδια της Σάμου και της Ικαρίας. Τους άρεσαν επίσης τα αλλαντικά και τα όσπρια. Έτρωγαν φασόλια, φακές, ρεβίθια (ψημένα), μπιζέλια και κουκιά σε πουρέ (έτνος). Φυσικά, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια περιλαμβάνονταν στο καθημερινό μενού. Εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους ήταν τα σαλιγκάρια, τα οποία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Τα λαχανικά, τέλος, είχαν μεγάλη ζήτηση. Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του επαινεί, διά στόματος Σωκράτη, τη φυτοφαγική και τη φυσική εν γένει δίαιτα. Πολλά σπίτια φρόντιζαν να έχουν κηπάρια, στα οποία καλλιεργούσαν, μαζί με τα όσπρια, βολβούς, μαρούλια, αρακά, αγκινάρες, βλίτα, σέλινο, άνηθο και δυόσμο. Άλλα χορταρικά, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και στα χωράφια. Από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των αρχαίων ήταν τα αγγούρια και τα σύκα.

Σκεύη και «δειπνολόγοι»

Οι αρχαίοι Έλληνες σπάνια χρησιμοποιούσαν στα τραπέζια τους μαχαίρια και πιρούνια. Όταν οι τροφές ήταν υδαρείς, χρησιμοποιούσαν κουτάλια που τα ονόμαζαν "μόστρα" ή «γλώσσα». Χρήση κουταλιού μπορούσε να έχει κι ένα κομμάτι από κόρα ψωμιού, που το έλεγαν «μυστίλλη». Συνήθως οι αρχαίοι έπαιρναν τα φαγητά με τα δάχτυλα, τα οποία αργότερα καθάριζαν με μια ειδική ζύμη ή ψίχα ψωμιού, αφού δε χρησιμοποιούσαν πετσέτες. Το νερό, το κρασί, όπως και τον κυκεώνα τα έπιναν σε κύλικες (κύπελλα), που συνήθως ήταν πήλινα. Συχνά χρησιμοποιούσαν ξύλινα ή και μεταλλικά κύπελλα, ενώ στα πλούσια συμπόσια μπορούσε κάποιος να δει ασημένια ή και χρυσά κύπελλα. Τα πιάτα φαγητού τα ονόμαζαν πινάκια και τα μικρότερα πιάτα «βατάνια».

Τα φαγητά τα μαγείρευαν οι γυναίκες με τη βοήθεια των δούλων σε ειδικούς χώρους, αποκλειστικά στις αυλές και στον κήπο. Πουθενά στα κείμενα που σώθηκαν δεν αναφέρεται αντίστοιχος χώρος με τη σημερινή κουζίνα. Οι πρώτοι επαγγελματίες μάγειροι, όπως και οι ζαχαροπλάστες, εμφανίζονται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.. Ο Πλάτωνας αναφέρεται στο ζαχαροπλάστη Θεαρίωνα, όμως ο μάγειρας που απέκτησε τη μεγαλύτερη φήμη και ονομάστηκε «δειπνολόγος» ήταν ο Αρχέστρατος, από τη Γέλα της Κάτω Ιταλίας. Περίφημος μάγειρος ήταν και ο Μίθαικος, τον οποίο μνημονεύει ο Πλάτωνας στον Γοργία, και ήταν εκείνος που έγραψε τη Σικελική Οψοποιία, συνταγές με βάση το σικελικό διαιτολόγιο. Όσοι Αθηναίοι ήθελαν να διοργανώσουν μια γιορτή ή ένα συμπόσιο έβρισκαν τους μαγείρους στην αγορά. Αλλά και οι ίδιοι οι μάγειροι συχνά περνούσαν έξω από τα πλούσια σπίτια διαλαλώντας την τέχνη τους, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ταβέρνες και εστιατόρια δεν αναφέρονται ιδιαίτερα, ιδίως στην κλασική εποχή. Όμως μετά τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι πόλεις άρχισαν ν’ αποκτούν στέκια και οι πολίτες δε συγκεντρώνονταν πια αποκλειστικά στην αγορά. Η λέξη «εστιατόριο» δεν είχε στην αρχαιότητα τη σημερινή της σημασία. Επρόκειτο για ένα δωμάτιο κοντά στο βωμό, όπου έτρωγαν όσοι είχαν τελέσει τη θυσία.




focusmag.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φορολογούν ακόμα και αυτούς που δεν έχουν εισόδημα!

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης.


Παγίδες υπερφορολόγησης για περίπου 2,4 εκατ. φορολογουμένους, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, κρύβουν φέτος οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έστω και αν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν πενιχρά ή ακόμη και μηδενικά.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον έγγαμοι, καθώς επίσης και με τα τεκμήρια διαβίωσης που αντιστοιχούν στις κατοικίες στις οποίες χρησιμοποιούν!

Για παράδειγμα:

Χαμηλοσυνταξιούχος, χήρος, με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το 2012 μένει σε δική του μονοκατοικία 80 τμ σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανά τμ.

Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο γιατί είναι χαμηλότερο των 5.000.

Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το υπουργείο οικονομικών θα λάβει υπόψη του το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, καθώς επίσης και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας που ανέρχεται σε 3.200 ευρώ. Με βάση τα ποσά αυτά θα προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα του χαμηλοσυνταξιούχου στο ποσό των 6.200 ευρώ που είναι υψηλότερο του πραγματικού εισοδήματος των 4.800 ευρώ αλλά και του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ.

Έτσι, στο συγκεκριμένο συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ κατά το οποίο το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 υπερβαίνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρω.

Το αποτέλεσμα είναι ο συνταξιούχος αυτό να κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ για τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ!

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για όσους φορολογούμενους με εισόδημα κάτω τω 5.000 ευρώ έχουν ΙΧ αυτοκίνητα. Στις περιπτώσεις αυτές τα τεκμαρτά εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν θα "φουσκώσουν" ακόμα περισσότερο: Στα ποσά των ελάχιστων τεκμηρίων και των τεκμηρίων για τις κατοικίες, θα προστεθούν και τα ποσά από τα τεκμήρια των αυτοκινήτων.

Δεύτερο χτύπημα οι αποδείξεις

Και σαν να μην έφταναν αυτά, κινδυνεύουν ακόμα να χρεωθούν άδικα με υπέρογκους φόρους, όχι μόνο επειδή θα αναγκαστούν να εμφανίσουν στην εφορία τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, αλλά και επειδή η συνολική αξία των αποδείξεων του 2012 που έχουν συγκεντρώσει είναι πιθανό να μη καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματός τους, αλλά το 25% του πραγματικού, που είναι πολύ χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν φροντίσει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας που θα καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος, με συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ίσο με το 10% του "ακάλυπτου" ποσού!



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...