Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πληρώσαμε 2 εκατ. ευρώ για φωτοτυπίες στα σχολεία


Σε ανακοίνωση που προκαλεί αίσθηση προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με το "ξεχασμένο" θέμα των σχολικών βιβλίων.
Μπορεί από τη μία το υπουργείο Παιδείας να ισχυρίζονταν την καθυστέρηση στην τύπωση βιβλίων, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών δυσκολιών, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε μία ανακοίνωση - βόμβα, αποδεικνύοντας... μάλλον το αντίθετο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι κατανεμήθηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ στους δήμους για την κάλυψη της δαπάνης των φωτοτυπιών των σχολικών βιβλίων.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε όλους του δήμους της χώρας, προκειμένου να συνεργαστούν άμεσα με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, βάσει των οδηγιών τους, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη διανομή του απολύτως αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα σχολεία.
"Κατόπιν αυτού και μετά την αποστολή των απαιτούμενων οικονομικών στοιχείων από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, το υπουργείο μας προέβη στην εφάπαξ κατανομή ποσού 2.000.000 ευρώ στους δικαιούχους δήμους", αναφέρει ο κ. Γιαννίτσης.
Ενημερώνει, παράλληλα, ότι «το συγκεκριμένο ποσό εξασφαλίστηκε από μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και από το υπουργείο Οικονομικών".
Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών για την κάλυψη της δαπάνης των φωτοτυπιών των σχολικών βιβλίων, διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος.
Ο βουλευτής έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι "ξοδέψαμε για να φωτοτυπήσουμε τα πρώτα κεφάλαια των βιβλίων, όσα χρήματα πήραμε από την Κύπρο, στην οποία πουλήσαμε, φέτος, για πρώτη φορά, τα κανονικά βιβλία, σε ποσοστό 40%".
Ο βουλευτής της ΝΔ έχει απευθύνει την ίδια ερώτηση και στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλεί να διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία για "τα κεφάλαια της διδακτέας ύλης που καλύπτουν οι φωτοτυπίες", για το "πότε, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων στα σχολεία" και "σε τι ποσοστό, πανελλαδικά, έχει γίνει η διανομή των σχολικών βιβλίων".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποσύρθηκε η Ρώμη από τους Ολυμπιακούς του 2020 λόγω κρίσης


Φαίνεται πως το κόστος των Ολυμπιακών της Αθήνας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επηρρέασαν τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ο οποίος «απέσυρε» την υποψηφιότητα της Ρώμης για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2020, όπως μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση Tg5.

Η ιταλική πρωτεύουσα δεν πρόκειται να καταθέσει επίσημη αίτηση για την διοργάνωση των Αγώνων καθώς όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η απόφαση επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση αλλά και από την αρνητική εξέλιξη της σχέσης κόστους-εσόδων στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος, σύμφωνα με την επιτροπή διεκδίκησης «Ρώμη 2020», ήταν της τάξης των 4,7 δισ. ευρώ. Ο Μάριο Μόντι πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του στην επιτροπή αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι σε μια τέτοια φάση ύφεσης, η χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό την πολυτέλεια να μπει στην διαδικασία [να διεκδικήσει] την διοργάνωση της Ολυμπιάδας», αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι συμβαίνει με την επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ


Το «οξυγόνο» σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κόβει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.


Η οριστική παύση λειτουργίας του ΟΕΚ θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της επιδότησης ενοικίου 120.000 χιλιάδων οικογενειών, της παροχής 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας, αλλά και του κατασκευαστικού προγράμματος σε όλη τη χώρα, με τον ΟΕΚ να έχει κατασκευάσει πλέον των 50.000 κατοικιών!

Η κατάργηση του ΟΕΚ θα έχει δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο των δικαιούχων της ελληνικής κοινωνίας.

Ειδικότερα:

1) Χάνεται δια παντός κάθε δυνατότητα ανθρώπων του μόχθου να στεγασθούν σε συνθήκες  ανθρώπινης αξιοπρέπειας,  που να καλύπτουν έστω στοιχειωδώς τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

2) Μένουν «στον αέρα» τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί  αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση 4 οικισμοί, 80 κατοικιών. Συνολικά 1.600 φτωχές οικογένειες θα περιμένουν μάταια να στεγαστούν τους προσεχείς μήνες.

3) Παραμένουν κενοί ολοκληρωμένοι οικισμοί για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους  να στεγαστούν.

4) Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έναρξη αποπληρωμής του τιμήματος των κατοικιών αυτών. Παράλληλα  δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά  με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων κλπ.

5) Περνoύν σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα εκταμιευθέντα από κεφάλαια ΟΕΚ δάνεια και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες που αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή συνολική οφειλή 1,2 δισ. ευρώ προς τον Οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα πλέον πρόσφατα δάνεια χορηγήθηκαν το 2010 και θα αποπληρωθούν σε βάθος 25ετίας.

6) Περνάει επίσης σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2011: 69.703, για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα εννέα πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά, όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Σημειωτέον, ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης, μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

7) Παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και ήταν «ανάσα» ζωής για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες, που το βιοτικό τους επίπεδο ολισθαίνει διαρκώς. Είναι ενδεικτικό, ότι υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα έτους 2011, η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε  τέλος Δεκεμβρίου 2011 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012.

8) Ακυρώνεται η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ, που ανέρχεται σε 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς  καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τμ. σε 45 νομούς της χώρας.

Όμως οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις της κατάργησης του ΟΕΚ και για τους εργαζομένους του, οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο. Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επιστήμονες υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης με μακρά θητεία και προσφορά στο Δημόσιο Τομέα.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο ΟΕΚ δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, αλλά ανακυκλώνει τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ’ αυτών.

Στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής.

Όμως, με την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΟΕΚ, τα χρήματα των εργαζομένων της χώρας αντί να επιστρέψουν στα πιο ασθενέστερα στρώματα, θα φουσκώσουν τις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ένοπλοι φρουροί στα ελληνικά πλοία


Είναι μια πρόταση που έχουν κάνει εδώ και μήνες οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ειδικά μετά τις συνεχείς πειρατείες από Σομαλούς τόσο στον κόλπο του Άντεν όσο και αλλού

Πολλά είναι τα ελληνικά πλοία που έχουν πέσει στα χέρια πειρατών στην περιοχή και τα πληρώματα μαζί με το φορτίο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει παραμείνει στα χέρια των εκβιαστών για μεγάλο χρο9νικό διάστημα αναγκάζοντας τις εταιρείες να δαπανήσουν τεράστια ποσά ως λύτρα.
Το σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει την τοποθέτηση ενόπλων φρουρών από ιδιωτικές εταιρείες πάνω στα πλοία θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πλησιάζει «αντάρτες» της ΝΔ η Ντόρα


Να ενισχύσει την παράταξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας με βουλευτές που διεγράφησαν από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο, αποκάλυψε ότι έχει προσπαθήσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Βεβαίως έχω έρθει σε επαφές»  δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του κόμματος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

«Στόχος μας είναι να μπούμε δυνατά στη Βουλή» υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση  πληρώνει τις πολιτικές αντιφάσεις των τελευταίων 2,5 ετών.

Σχολιάζοντας την κομματική γραμμή κατά του πρώτου Μνημονίου -που οδήγησε και στη διαγραφή της- και την τωρινή υπέρ του νέου Μνημονίου, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «πολιτική σχιζοφρένεια».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Reuters: Η Ευρώπη υποκρίνεται έναντι της Ελλάδας


Για υποκρισία των ευρωπαίων που προσπαθούν να πιστέψουν και οι ίδιοι ότι οχυρώθηκαν απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα και για διαπιστωμένη ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, κάνουν λόγο δυο αρθρογράφοι του πρακτορείου Reuters Πιερ Μπρίανσον και Νιλ Ανμάκ, υποστηρίζοντας ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, η Ευρώπη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.
«Η ελληνική βουλή ενέκρινε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας. Οι κυβερνήσεις της ευρω-ζώνης και οι επενδυτές ανά τον κόσμο μπορούν να υποκριθούν ότι όλα είναι καλά τώρα. Η συμφωνία για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις…υποτίθεται ότι θα επαναφέρει το χρέος της χώρας σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Αλλά αυτό είναι κάτι παραπάνω από ευσεβής πόθος. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ανασαίνουν με μια ανακούφιση δειλίας, ελπίζοντας ότι εν τέλει έχουν μονωθεί απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα» σημειώνουν οι αρθρογράφοι, για να επισημάνουν παρακάτω ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλείς.

Κάνοντας αναφορά στα επεισόδια και τις διαγραφές βουλευτών, τονίζουν ότι το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι «η ανικανότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της» και χαρακτηρίζουν θλιβερή την επιμονή των πιστωτών για νέα κυβερνητικά προγράμματα και μεταρρυθμίσεις «εφόσον αναγνωρίζουν την απουσία μιας κρατικής μηχανής που λειτουργεί σωστά ώστε να τις εφαρμόσει».
Αν δεν υπάρξει μετάδοση, τότε το πιο προφανές, λένε οι αρθρογράφοι, είναι ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία ή μια μονομερή έξοδο από την ευρωζώνη.
«Η ελληνική οικονομία είναι μικρή, οι ιδιώτες πιστωτές δεν θα έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν μετά την σημερινή συμφωνία…Υπάρχουν ωστόσο κάπου 150 δισ. ευρώ ακόμη σε κρατικά δάνεια και η έκθεση του ευρω-συστήματος στην ελληνική Κεντρική Τράπεζα της τάξης των 109 δισ. ευρώ, αν η Αθήνα έφευγε από την ευρωζώνη. Χωρίς να υπολογίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των τελευταίων πακέτων λιτότητας. Η ευρωζώνη, όπως πάντα, κερδίζει χρόνο. Θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το χρόνο για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει εκτός της παρούσας θανατηφόρας δίνης».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χρεοκοπία ή διάσωση στο χέρι της Ελλάδας


Σε έξοδο από την Ευρωζώνη επισημαίνει ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα αποτυχία στην εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.
Οι αγορές έχουν προσαρμοσθεί και αρκετοί μηχανισμοί προστασίας έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη για τον περιορισμό της χρηματοπιστωτικής ζημίας, εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών και να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας.
"Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε (ακέραια) την Ευρωζώνη, με όλα τα μέλη της. Αλλά πάλι, αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα σήμερα", σημείωσε.
Άρα, συνέχισε, εάν ο ελληνικός λαός ή η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν εφαρμόσει το σύνολο αυτών των όρων- και γνωρίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον ελληνικό λαό και δεν υποτιμώ τα προβλήματα που δημιουργεί στους Έλληνες- εάν δεν το κάνουν, νομίζω ότι αποκλείουν εαυτούς από την Ευρωζώνη και οι συνέπειες για τις άλλες χώρες τώρα θα είναι λιγότερο σημαντικές από ό,τι έναν χρόνο πριν.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για "έκρηξη", εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ωστόσο ο Φρίντεν έδωσε το αντίθετο μήνυμα, αναφέροντας πως η "μετάδοση" αποτελεί μικρότερο κίνδυνο σήμερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο, καθώς υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχος μηχανισμός στήριξης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Όταν το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέλθουν την Τετάρτη, ο Λικ Φρίντεν σημείωσε ότι θα απαιτήσει λεπτομέρειες και σαφήνεια από την Αθήνα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει τις δημοσιονομικές περικοπές τόσο τώρα, όσο και μετά τις εκλογές του Απριλίου.
Είναι πιθανόν η Ελλάδα να αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, παρά να εφαρμόσει τόσο αυστηρές περικοπές, σημείωσε.
Ένα γενναία υποτιμημένο νόμισμα θα της δώσει μεγαλύτερη ευελιξία. "Ίσως να είναι κάτι που θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή... να δημιουργήσει μία οικονομία που να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το σενάριο που θα προτιμούσα", κατέληξε.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απίστευτο! Γυρνούν στο εθνικό τους νόμισμα οι Ισπανοί!




Το ευρώ καταρρέει; Είναι πιθανή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη;
Ένα χωριό στην Ισπανία έχει βρει τη λύση για όλα αυτά τα προβλήματα! Επιστροφή στην πεσέτα!
Απελπισμένοι οι κάτοικοι του χωριού Βιγιαμαγιόρ δε Σαντιάγο, 80 μίλια νοτιοανατολικά της Μαδρίτης, αποφάσισαν να κάνουν κάτι προκειμένου να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία: να γυρίσουν το χρόνο πίσω, στο παλιό νόμισμα της χώρας!
Πολλοί κάτοικοι της Ισπανίας και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο χωριό, δεν εμπιστεύτηκαν ποτέ το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η κρίση «χτύπησε» το Βιγιαμαγιόρ δε Σαντιάγο, όπου το 1/3 από τους 2.500 κατοίκους είναι άνεργοι.
Με βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, να έχουν αυξηθεί μέχρι και 43% τα τελευταία χρόνια, οι έμποροι αποφάσισαν να κάνουν τις συναλλαγές τους με πεσέτες. 30 επιχειρήσεις άρχισαν να δέχονται πεσέτες από τον Ιανουάριο.
Οι κάτοικοι του χωριού ευελπιστούν τώρα ότι το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν κι άλλοι.
Και μάλιστα ελπίζουν να αποτελέσουν την σπίθα που θα ανάψει το φιτίλι μιας πανεθνικής αντίδρασης.
Εκτιμάται, ότι οι Ισπανοί πολίτες έχουν κρατήσει πεσέτες, αξίας 1,7 δισ. ευρώ!
Και όταν τελειώσει η διαδικασία να πληρώνει ο κόσμος με πεσέτες, οι επιχειρηματίες θα πάνε τα χρήματα στην Κεντρική Τράπεζα και θα τα ανταλλάξουν με ευρώ.
Την βρήκαν την λύση οι Ίβηρες…
Πηγή prionokordela
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μνημόνιο 2: Παρελθόν οι ρυθμίσεις φόρων


Τέλος στις περαιώσεις και ρυθμίσεις φόρων βάζει το Μνημόνιο 2 που ψηφίστηκε τη Κυριακή.
Σύμφωνα με το "Βήμα", δε πρόκειται να δοθεί καμία φορολογική αμνηστία όσο διαρκεί το νέο μνημόνιο.
Έτσι, οι ρυθμίσεις τύπου περαίωσης για εισοδήματα, ακίνητα και άλλες φορολογίες αποτελούν παρελθόν και άρα όσοι φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να ελεγχθούν.
Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα "δεν θα δοθεί καμία παράταση στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν και αφορούν την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα".
Μάλιστα, στο νέο μνημόνιο προβλέπονται και μία σειρά μέτρα τα οποία στόχο έχουν να μην επισκέπτονται οι πολίτες τις εφορίες αλλά όλες οι διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως, συμπληρώνει η εφημερίδα.
"Στο πλαίσιο αυτό θα καθιερωθεί η υποχρεωτική πληρωμή φόρων μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Δηλαδή μετρητά στα γκισέ των ταμείων των εφοριών τέλος!", τονίζει.
"Η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μία βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων. Αυτή η μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος εταιριών και τον ΦΠΑ, τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας καθώς και τις κοινωνικές εισφορές και θα διατηρήσει τη σχετική φορολογική επιβάρυνση από εμμέσους φόρους", αναφέρεται στο Μνημόνιο 2.
Σημειώνεται ότι η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρις ότου κατατεθεί η μεταρρύθμιση.
Επίσης,  μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.
"Η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα θέσει αρχές για την διεκπεραίωσή τους (Πρώτο Τρίμηνο του 2012) και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο (Δεύτερο Τρίμηνο του 20120 μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα", αναφέρει.
Εντείνονται οι έλεγχοι περί φοροδιαφυγής
Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει του ελέγχους επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θα επισπεύσει την επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα ενσωματώσει επιτυχέστερα εργαλεία/μεθόδους κατά του ξεπλύματος χρημάτων εντός της στρατηγικής.
Αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα
Σύμφωνα με με το "Βήμα", θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές:
* Αυξάνει το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές για να επιταχύνει την εκτέλεση των ελέγχων που τελούν εν προόδω (τέλος Μαρτίου 2012)
*Επιταχύνει η διαδικασία πρόσληψης έτσι ώστε να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού) (τέλος Απριλίου 2012) με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του δημοσίου
8Απομακρύνονται τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση (Ιούνιος 20120, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου υπηρεσιακής απόδοσης και της αντικαταστάσεως διευθυντών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης
*Συνεχίζει η συγκέντρωση και η συγχώνευση εφοριών. Περισσότερες από 200 τοπικές εφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012
*Διακόπτονται οι πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε ο χρόνος του προσωπικού να αποδεσμεύεται και να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι, επιβολή εισπράξεων και συμβουλές προς φορολογουμένους) (Δεύτερο Τρίμηνο του 2012)
Η δημιουργία ενός νέου συστήματος Πληροφορικής εμπεριέχει τα ακόλουθα κύρια βήματα αναφορικά με τις νέες εφαρμογές κέντρου δεδομένων, web-facing και υποστηρικτικές (back-office):
*Ο μηχανοτεχνικός εξοπλισμός [hardware] του νέου κέντρου δεδομένων θα είναι εγκατεστημένος και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012
*Εικοσι επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Αυτές αφορούν κυρίως φόρους οι οποίοι παρακρατούνται στην πηγή
*Σχεδιασμός και εφαρμογή βάσεως δεδομένων και εφαρμογών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012
*Οκτώ υπολειπόμενες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012. Εδώ περιλαμβάνονται έντυπα τα οποία υποβάλλονται αργοπορημένα με πρόστιμο, φόροι ακίνητης περιουσίας και διαχείριση ΦΠΑ
*Ελεγχοι συστήματος και χρηστών, επιμόρφωση χρηστών και μεταφορά όλων των εφοριών στην συγκεντροποιημένη βάση δεδομένων: μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012
*Λειτουργική χρήση της νέας υποδομής Πληροφορικής από όλες τις εφορίες: 1 Ιανουαρίου 2013
Για την ενίσχυση του πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής για την φορολογική διοίκηση, η Κυβέρνηση θα προβεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, στα ακόλουθα:
*Θα αναμορφώσει την μονάδα οικονομικών επιθεωρήσεων η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων (Ιούνιος 2012)
*Θα ενεργοποιήσει την διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων (Ιούνιος 2012)
*Θα ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών (Ιούνιος 20120
*Θα θεσπίσει διαδικασίες για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως (Ιούνιος 2012)
*Θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς (Ιούνιος 2012)
*Θα εκπονήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς (Σεπτέμβριος του 20120
Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα ορίσει τις εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στην φορολογική διοίκηση. Αυτές οι εξουσίες θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο πάνω σε καίριες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Η Κυβέρνηση επίσης θα εντείνει τον έλεγχο επί των τοπικών εφοριών από τα κεντρικά γραφεία, και θα καλύψει την θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας (Μάρτιος 2012).
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται εξ ολοκλήρου και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία (το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012).


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...