Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια !


Μια πλούσια οικογένεια ζει -όπως είναι φυσικό- με όλες τις ανέσεις, απολαμβάνοντας καθημερινά ό,τι επιθυμεί, μόνο που όλα τα μέλη της δείχνουν να μην εκτιμούν τον πλούτο τους. Το αντίθετο, μάλιστα! Είναι τις περισσότερες φορές αχάριστοι, δύσκολα ικανοποιούνται και πάντα ονειρεύονται κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν. Ο πατέρας, απογοητευμένος από την αχαριστία, αποφασίζει να ξεκινήσει τη διδαχή από το γιο του και να του δείξει στην πράξη τι σημαίνει πραγματική φτώχεια. Έτσι επιλέγει μια φτωχή οικογένεια που ζει σε ένα ορεινό χωριό και τον παίρνει μαζί του να περάσουν λίγες μέρες μέσα στην απόλυτη φτώχεια… Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε! Το αποτέλεσμα εκπλήσσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και όλους εμάς…

Πέρασαν τρεις μέρες και δύο νύχτες στο χωριό. Στο δρόμο της επιστροφής ο πατέρας γεμάτος αγωνία ρώτησε το γιο του:

«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»
«Ωραία», απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
«Και τι έμαθες;», συνέχισε με επιμονή ο πατέρας.

Ο γιος απάντησε:
- Εμείς έχουμε έναν σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις…
- Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενώ αυτοί έχουν ένα ποτάμι δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές…
- Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι…
- Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα…
- Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας, ενώ αυτοί σπέρνουν και θερίζουν γι’ αυτό…
- Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη «συμφωνία» από πουλιά, βατράχια και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται πού και πού από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι…
- Εμείς μαγειρεύουμε στην ηλεκτρική κουζίνα. Αυτοί ψήνουν στα ξύλα και ό,τι τρώνε έχει θεσπέσια γεύση…
- Εμείς για να προστατευθούμε, ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμό. Αυτοί ζουν με τις πόρτες ορθάνοιχτες, προστατευμένοι από τη φιλία των γειτόνων τους…
- Εμείς ζούμε «καλωδιωμένοι» με το κινητό, τον υπολογιστή, την τηλεόραση… Αυτοί, αντίθετα, «συνδέονται» με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα τους, τους καρπούς της γης, την οικογένειά τους…
Ο πατέρας, έμεινε έκπληκτος από τις απαντήσεις του γιου του…

Και ο γιος ολόκληρωσε με τη φράση:

«Σ’ ευχαριστώ, μπαμπά, που μου δίδαξες πόσο φτωχοί είμαστε…»!!!

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ… ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ…  ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ «ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ»!!!

Τα σχόλια είναι περιττά…



perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι έπαιρναν οι Σουλτάνοι για να ανταπεξέλθουν στις ορέξεις του χαρεμιού τους


Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέσα στο παλάτι, υπήρχε ένας γιατρός της εποχής που είχε μόνο ένα καθήκον...

Να ετοιμάζει σκευάσματα που θα τα πίνει ο Σουλτάνος, προκειμένου να είναι «ταύρος»
και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τις παλλακίδες του χαρεμιού του. Και δεν μιλάμε για μια παλλακίδα αλλά για πολλές.

Σχεδόν για εκατοντάδες, που κάθε βράδυ στον «Χας οντά», έπρεπε μία μία, να ικανοποιήσει. Ο γιατρός αυτός έφτιαχνε ένα αφέψημα, το περίφημο «πατισάχ μαντζούν» (στα ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν το «ρόφημα του Σουλτάνου»), το οποίο το έπινε ο Σουλτάνος και σε λίγη ώρα η λίμπιντο του, εκτοξευόταν.

Εάν ο Σουλτάνος κατά τη διαδικασία του «χαλβέτ» δεν κατάφερνε να σταθεί στο ύψος του, τότε το σούσουρο μέσα στο χαρέμι για τον «ανδρισμό», ήταν ικανό ακόμη και να προκαλέσει εξέγερση. Πως ένας άνδρας που δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τα συζυγικά του καθήκοντα, θα ήταν ικανός, να ηγείται της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας, του τότε κόσμου;

Βέβαια οι μύθοι και οι δοξασίες λένε ότι η συνταγή για αυτό το ρόφημα πήγαινε από στόμα σε στόμα και κανείς δεν γνώριζε τι ακριβώς περιέχει. Όμως νεώτερες έρευνες έχουν καταλήξει στα συστατικά του, γνωρίζοντας φυσικά τι προκαλεί το κάθε ένα από αυτά.

Σας παρουσιάζουμε σήμερα τα «φυσικά Βιάγκρα» που χρόνια τώρα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, γιατί θεωρούν ότι οι ιδιότητες τους, αυξάνουν την ερωτική τους επιθυμία. Βέβαια από επιστημονικής άποψης, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι γιατροί ήταν επιφυλακτικοί, ως προς το αποτέλεσμα, και πίστευαν ότι η «βελτίωση» οφείλεται καθαρά σε αυθυποβολή. Νεώτερες έρευνες όμως έδειξαν, ότι η φύση ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

Δυόσμος: Το βασικό συστατικό του «πατισάχ μαντζούν» εικάζεται ότι ήταν το τσάι δυόσμου. Ήταν γνωστό ότι πρώτοι οι αρχαίοι έλληνες είχαν ανακαλύψει τις ιδιότητες του δυόσμου στον σεξουαλικό τομέα. Ο Αριστοτέλης για παράδειγμα, είχε προειδοποιήσει τον Μέγα Αλέξανδρο να μην αφήνει τους στρατιώτες του να πίνουν δυόσμο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών, για να αποφεύγουν τη σεξουαλική διέγερση που δεν θα τους επέτρεπε να πολεμάνε καλά και θα τους έκανε να χάσουν την πειθαρχία τους, αφού θα είχαν το μυαλό τους στην ερωτική συνεύρεση.

Ρόδι: Και αυτό το μυστικό μεταλαμπαδεύτηκε από την αρχαία Ελλάδα στην αυλή του Σουλτάνου. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το ρόδι, ήταν ο αγαπημένος καρπός της θεάς Αφροδίτης. Δημιουργεί στους άνδρες έντονη ερωτική επιθυμία, ενώ πίστευαν ότι στις γυναίκες θεραπεύει την κολπική ξηρότητα.

Αυγό: Και συγκεκριμένα ο κρόκος του αυγού ,όπου πίστευαν ότι έχει, όχι μόνο θεραπευτικές ιδιότητες αλλά, το να τον καταναλώσεις ωμό, σε κάνει καλύτερο εραστή. Στο «πατισάχ μαντζούν», έβαζαν ωμό κρόκο αυγού και για έναν ακόμη λόγο. Πίστευαν ότι θεραπεύει από τους πονοκέφαλους και την κατάθλιψη. Και ως γνωστόν, πολλοί Σουλτάνοι (ακόμη και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής) έπασχαν από ήπιες ή βαρύτερες μορφές κατάθλιψης.

Πιπέρι: Και μάλιστα μπόλικο. Θεωρούσαν ότι είναι εκ των βασικότερων συστατικών στο αφέψημα που έπρεπε να πιεί ο Σουλτάνος. Ανέβαζε κατακόρυφα την ερωτική του διάθεση και τον έκανε να θέλει συνεχώς σεξ.

Λουΐζα: Τότε δεν ήξεραν ότι η Λουΐζα, περιέχει την βερβεναλίνη, ένα αλκαλοειδές που διαστέλλει τις αρτηρίες και διογκώνει, προκαλώντας στύση στο πέος. Τότε απλά έβαζαν απόσταγμα από το φυτό αυτό μέσα στο ρόφημα του Σουλτάνου και είχαν το κεφάλι τους ήσυχο ότι δεν θα «στραβώσει» τίποτε.

Σκόρδο: Ακόμη και σήμερα σε χώρες που διατηρούν μέρη της κουλτούρας από την οθωμανική αυτοκρατορία (όπως για παράδειγμα, οι χώρες της Μέσης Ανατολής), συνεχίζουν να δίνουν την πρώτη νύχτα του γάμου στον άνδρα, σκορδόσουπα για να διατηρεί σε υψηλά στάνταρ, το… επίπεδο του.

Ορχιδέα: Πάλι οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν το θαύμα τους στις …σεξουαλικές επιδόσεις του Σουλτάνου. Στην αρχαιότητα οι Έλληνες αντιστοίχιζαν κάθε όργανο του ανθρωπίνου σώματος με τις φαρμακευτικές ιδιότητες κάποιου φυτού. Οι ρίζες της ορχιδέας, μοιάζουν με τους όρχεις του άνδρα (από εκεί και το όνομα). Πίστευαν λοιπόν ότι το απόσταγμα του φυτού θεραπεύει τις όποιες στυτικές δυσλειτουργίες. Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής παράγγελναν στο Τοπ Καπί, βανίλια. Ένα συγκεκριμένο είδος ορχιδέας που έχει υπέροχη μυρωδιά.

Λάδι: Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει το ελληνικό αγνό λάδι. Η έκφραση «φάε λάδι και έλα βράδυ» τα λέει όλα. Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην αύξηση της λίμπιντο. Από την Καλαμάτα με φιρμάνι του Σουλτάνου, έστελναν στο Σεράι, μόνο αγουρέλαιο (το πρώτο λάδι) που πιστεύονταν ότι είναι το καλύτερο για να μην νιώσει ποτέ «πεσμένος» και ψυχολογικά και …σωματικά.

Σαφράν: Όταν ήταν έτοιμο, αχνιστό το σερμπέτι του Σουλτάνου, του το σέρβιραν πασπαλισμένο με τους χρυσούς κόκκους του Σαφράν. Ήδη από την εποχή των Ρωμαίων και του Βυζαντίου, πίστευαν ότι το Σαφράν επιδρά θετικά στην σεξουαλική επιθυμία και βοηθάει στη στύση.

Μέλι: Φυσικά δεν θα μπορούσε από το ρόφημα του Σουλτάνου να λείπει το αγνό θυμαρίσιο μέλι. Έδινε υπέροχη γεύση αλλά επίσης οι ιδιότητες του μελιού στον τομέα της ερωτικής επιθυμίας είναι γνωστές.

Γλυκάνισος: Ο γλυκάνισος περιέχει μια ουσία την ανηθόλη που πιστεύεται ότι δίνει στο σώμα μια ξεχωριστή μυρωδιά, και εμφανίζει ήπια οιστρογονική δραστηριότητα που αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία, ενώ λειτουργεί και κατά της σεξουαλικής ανικανότητας.

Με αυτά και με αυτά οι Σουλτάνοι κατάφερναν να διατηρούνται «ταύροι» στο κρεβάτι. Φυσικά όχι όλοι και φυσικά η φθορά της αυτοκρατορίας δεν επήλθε επειδή δεν κατάφερναν να σταθούν στο ύψος τους και να ικανοποιούν τις επιθυμίες του χαρεμιού. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Προσοχή σας υπενθυμίζουμε ότι οποιαδήποτε ουσία, ακόμη και φυτική θα πρέπει να λαμβάνεται αφού πρώτα έχει ενημερωθεί ο ιατρός, και την έχει εγκρίνει.



ingossip.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κβαντική η «μηχανή του χρόνου»


Ο χρόνος κυλάει πάντα μπροστά. Το ξέρουμε αυτό αρχαιόθεν, από τότε που οι άνθρωποι μιλούσαν για το «βέλος του χρόνου» που ταξιδεύει πάντα προς το μέλλον.

Είναι, δηλαδή, ένα άνυσμα «μη συμμετρικό», που δεν μας επιτρέπει να γυρίσουμε πίσω και να αλλάξουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Ετσι, η «μηχανή του χρόνου» συνέχισε να είναι θέμα ταινιών επιστημονικής φαντασίας και η αθανασία παρέμεινε η «ομορφονιά που δεν την κέρδισε κανείς» - κατά το υπέροχο άσμα των Γκάτσου - Χατζιδάκι.

Αλλά... τι θα συνέβαινε αν αποκαλυπτόταν πως αυτά ισχύουν μόνο για τον «μεγάκοσμο» της ύλης που αντιλαμβανόμαστε εμείς, ενώ στον «νανόκοσμο» των κβάντων ο χρόνος είναι συμμετρικός;

Διότι αυτό ακριβώς ισχυρίστηκε στο Physical Review Letters της 13ης Φεβρουαρίου 2015 (βλ. http://arxiv.org/pdf/1305.7270v2.pdf) ένας φυσικός του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ - και μάλιστα με πειραματικές αποδείξεις. Ας δούμε πώς προέκυψε αυτή η... αλχημεία.

Κατασκοπεία με μικροκύματα

Εκείνο που όλοι έχουμε ακούσει για τον μυστηριώδη κόσμο των κβάντων είναι ότι μπορούμε μόνο να εικάσουμε την κατάστασή τους καθώς κάθε απόπειρα μέτρησής της τη μεταβάλλει: η ίδια η πράξη της μέτρησης αναγκάζει το σωματίδιο να καταρρεύσει σε μια οριστική κατάσταση - ποιος δεν έχει ακούσει για τη νεκροζώντανη γάτα του Σρέντινγκερ;

Είναι σαν να έχει ο Σέρλοκ Χολμς εμπρός του το θύμα ενός εγκλήματος αλλά να μην μπορεί να το αγγίξει διότι το άγγιγμά του μπορεί να το μεταβάλει από ζωντανό σε νεκρό και τούμπαλιν. Αρα είναι μάλλον απίθανο να εξιχνιάσει το έγκλημα και τον δράστη του.

Αυτή η παραδοξότητα δεν είναι πλέον απόλυτα αληθής: από τη δεκαετία του 1980 ως σήμερα οι επιστήμονες έχουν σκαρφιστεί διάφορες διατάξεις που επιτρέπουν τη διάγνωση της κατάστασης των κβάντων χωρίς να την «ταράξουν».

Για παράδειγμα, η διάταξη που χρησιμοποίησε στο πείραμά του ο εν λόγω φυσικός του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λιούις, ο Κέιτερ Μαρτς (Kater Murch), είναι ένα «τεχνητό άτομο που μπορεί να ακτινογραφηθεί με μικροκύματα».

Στην πράξη, είναι ένα κύκλωμα που σε κατάσταση υπεραγωγιμότητας (ψυχόμενο σχεδόν στο απόλυτο μηδέν) εμφανίζει «κβαντισμένα ενεργειακά πεδία», όπως ένα άτομο.

Οι δύο πόλοι της διάταξης αντιστοιχούν ο ένας στο κατώτερο ενεργειακό πεδίο (κατάσταση γείωσης, όπου τα ηλεκτρόνια σφιχταγκαλιάζουν τον πυρήνα ενός ατόμου) και ο άλλος σε ένα πεδίο διέγερσης (όπου τα ηλεκτρόνια κινούνται χαλαρά, σε απόσταση από τον πυρήνα).

Ανάμεσα στις δύο αυτές ενεργειακές καταστάσεις υπάρχουν πάμπολλες ενδιάμεσες, οι λεγόμενες «υπερθέσεις» (superpositions).

Αν βάλεις αυτή τη διάταξη σε ένα κουτί και αφήσεις να διεισδύσει εντός του ένα φωτόνιο, η ενέργεια του φωτονίου θα συντονιστεί με κάποια από τα ενεργειακά πεδία των «φυλακισμένων» και θα τα διαταράξει.

Αν όμως ρίξεις φωτόνιο με συχνότητα μικροκύματος, όπως κάνει ο Μαρτς, τότε το φωτόνιο διέρχεται από τη διάταξη χωρίς να συντονιστεί και εξέρχεται χωρίς να απορροφηθεί από τα κβάντα.

Μετρώντας στην έξοδο την κυματοσυνάρτησή του, παίρνει κανείς την «ακτινογραφία» των ενεργειακών καταστάσεων που συνάντησε ως «αλλαγές φάσης» (μετατοπίσεις πλευρών και ακμών της κυματοσυνάρτησης του φωτονίου).

Στοιχειώδες, αγαπητέ Γουότσον!

Ο πιο απλός τρόπος για να κατανοήσει κανείς την ευαισθησία των κβάντων είναι να τα σκεφθεί σαν νόμισμα που στροβιλίζεται συνεχώς στον αέρα: έχει όλη την ώρα και «κορόνα» και «γράμματα», αλλά η μόνη στιγμή που «κάθεται» σε ένα από τα δύο είναι όταν το σταματήσεις (το μετρήσεις). Και βέβαια η πιθανότητα «να έλθει κορόνα ή γράμματα» είναι 50-50.

Ο Μαρτς και η ερευνητική ομάδα του έπαιξαν ένα παιχνίδι πρόβλεψης κρατώντας κρυφή την εκάστοτε «ακτινογραφία» που έβγαζε το όποιο μικροκυματικό φωτόνιο έριχναν στο κουτί. Χρησιμοποιώντας την εξίσωση Born έβρισκαν κάθε φορά την ενεργειακή υπέρθεση που θα «ακτινογραφούνταν» με πιθανότητα πρόβλεψης ακριβώς 50-50.

Αλλά τότε ο Μαρτς είχε την ιδέα να αντιστρέψει τις εξισώσεις πιθανολογώντας το... παρελθόν. «Μπορείς να υπολογίσεις προς τα πίσω» εξήγησε «αν χρησιμοποιήσεις κάτι που ονομάζεται μήτρα αποτελέσματος (effect matrix). Απλά παίρνεις όλες τις εξισώσεις και τις αναποδογυρίζεις. Εξακολουθούν να λειτουργούν και σου επιτρέπουν να ακολουθήσεις την τροχιά του φωτονίου προς τα πίσω».

Το συγκλονιστικό που προέκυψε είναι ότι αυτή η «εκ των υστέρων πρόβλεψη» (retrodiction) ήταν κατά 90% ακριβής. Δηλαδή, όταν τελικά διάβαζαν την «ακτινογραφία» της μέτρησης, αυτή ταυτιζόταν με την «εκ των υστέρων πρόβλεψη» εννέα στις δέκα φορές.

Αλλά το ακόμη πιο συγκλονιστικό ήταν το επόμενο συμπέρασμα: στον κβαντικό κόσμο ο χρόνος τρέχει τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω.

Η μετρούμενη κβαντική κατάσταση εμπεριέχει πληροφορίες τόσο από το παρελθόν όσο και από το μέλλον της, πράγμα που αποδεικνύει ότι σε αυτόν τον «νανόκοσμο» των κβάντων ο χρόνος είναι συμμετρικός και το «βέλος του χρόνου»... δικέφαλο.

Τρία ερωτήματα για τον «μεγάκοσμο»

Αν δεχθούμε ότι αυτά τα πειραματικά δεδομένα ισχύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, ορθώνονται τουλάχιστον τρία νέα μεγάλα ερωτήματα: κατά πρώτον, ποια είναι πλέον η πραγματική σχέση αιτίου - αιτιατού, κατά δεύτερον γιατί η «συμμετρία του χρόνου» εκδηλώνεται μόνο στις κβαντικές διαστάσεις και, κατά τρίτον, υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες το φαινόμενο θα μπορούσε να κλιμακωθεί ώστε να ισχύσει και στον δικό μας «μεγάκοσμο»;

«Δεν είναι σαφές το γιατί στον πραγματικό κόσμο - τον κόσμο που αποτελείται από πολλά σωματίδια - ο χρόνος πηγαίνει μόνο προς τα εμπρός και η εντροπία πάντοτε αυξάνεται» δήλωσε ο Μαρτς, «αλλά πολλοί ερευνητές καταγίνονται με αυτό το πρόβλημα και περιμένω ότι σε λίγα χρόνια θα λυθεί».

Προκειμένου να βρεθεί απάντηση στη σχέση αίτιο - αιτιατό, ο ίδιος σκέφτεται να δοκιμάσει ένα νέο πείραμα όπου η κβαντική διάταξη θα επαναλαμβάνεται με βρόγχους ανατροφοδότησης (κρίκοι αλυσίδας αιτίου - αιτιατού).

Τρέχοντας το πείραμα μέσω των βρόγχων προς τα μπρος και προς τα πίσω ταυτόχρονα ελπίζει ότι θα βρει την απάντηση. Πότε; «Χρειάζεσαι 20-30 λεπτά της ώρας για να τρέξεις ένα τέτοιο πείραμα» λέει χαρακτηριστικά ο Μαρτς, «αρκετές εβδομάδες για την επεξεργασία όσων προκύπτουν και... έναν χρόνο για να ξύνεις το κεφάλι σου ζυγιάζοντας αν είσαι τρελός ή όχι».

Ως προς το δεύτερο και το τρίτο ερώτημα τα πράγματα δείχνουν να έχουν μια απλή απάντηση: η συμμετρία του χρόνου παρατηρήθηκε μόνο στα κβάντα διότι μόνο σε αυτόν τον κυματικό νανόκοσμο έχουμε την αστάθεια των ενεργειακών υπερθέσεων. Τελεία και παύλα, λοιπόν, ο χρόνος για μας δεν γυρίζει πίσω. Σωστά;

Γυρίζει ο χρόνος πίσω και για εμάς;

«Οχι» απάντησαν προ δύο ετών τέσσερις ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης με δημοσίευσή τους στο New Journal of Physics (http://iopscience.iop.org/1367-2630/15/8/083004).

Συγκεκριμένα οι Michele Sclafani, Thomas Juffmann, Christian Knobloch και Markus Arndt κατόρθωσαν να επιτύχουν «κβαντική συνεκτική διάδοση» φθαλοκυανίνης (phthalocyanine) μέσα από τους σκελετούς χλωροπλαστικών διατόμων (του θαλασσινού φύκους Amphipleura pellucida).

Δηλαδή, πήραν κβαντική συμπεριφορά από... μοριακές δομές! Μήπως, λοιπόν, η κλιμάκωση είναι εφικτή;

Επειδή οι εκπλήξεις μάλλον τώρα μόλις άρχισαν, έχετε τον νου σας στα «προσεχώς»: ένας εντελώς αλλιώτικος φυσικός κόσμος μπορεί να μας προκύψει στον αιώνα τούτο.

Στο μεταξύ, μην ακούσω κανέναν να λέει «ποιος ο λόγος να ζαλίζουμε τα παιδιά στο λύκειο με κβαντομηχανικές θεωρίες;».




tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επίτευγμα ορόσημο με ασύρματη μετάδοση ενέργειας


Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να εκπέμψουν ενέργεια με ασύρματα μέσα, ανοίγοντας το δρόμο για τη μελλοντική συλλογή και μετάδοση ηλιακής ενέργειας απευθείας από το διάστημα.

Οι ερευνητές της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA) χρησιμοποίησαν μικροκύματα για να μεταφέρουν 1,8 κιλοβάτ ενέργειας μέσω του αέρα με μεγάλη ακρίβεια σε ένα δέκτη σε απόσταση 55 μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι η απόσταση δεν ήταν μεγάλη, και η ενέργεια που μεταφέρθηκε είναι ικανή απλά για να θέσει σε λειτουργία μία μικρή ηλεκτρική συσκευή, η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων ηλιακής ενέργειας που είναι διαθέσιμα στο διάστημα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της JAXA.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιτεύχθηκε η μετάδοση σχεδόν δύο κιλοβάτ ενέργειας μέσω μικροκυμάτων σε ένα μικρό δέκτη-στόχο, χρησιμοποιώντας ένα εξεζητημένο σύστημα ελέγχου κατεύθυνσης», αναφέρει η ανακοίνωση της JAXA.

Οι τεχνητοί δορυφόροι χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες την ηλιακή ενέργεια, όμως το όραμα των Ιαπώνων επιστημόνων είναι μία μέρα η ανεξάντλητη αυτή πηγή ενέργειας να γίνει διαθέσιμη στην ανθρωπότητα ανεξαρτήτως χρονικών και καιρικών συνθηκών.

Ο στόχος της JAXA είναι η κατασκευή ενός δικτύου δορυφόρων σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη, οι οποίοι θα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συστοιχιών και στη συνέχεια θα τη μεταδίδουν στο έδαφος μέσω μικροκυμάτων.

Βέβαια ο αριθμός των τεχνικών προκλήσεων σε κάθε κομμάτι αυτής της αποστολής σημαίνει πως η πρακτική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας ίσως καθυστερήσει αρκετές δεκαετίες, ωστόσο το πρόσφατο επίτευγμα αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα προς αυτόν τον στόχο, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της JAXA.





naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός (bullying); Ο ορισμός, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και οι διαφορετικές μορφές του


Τα τελευταία γεγονότα καθιστούν ακόμα πιο σαφές ότι αν και ο σχολικός εκφοβισμός (Σ.Ε) ή αλλιώς bullying δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Έρευνες σε ενήλικο πληθυσμό αποκαλύπτουν ότι πολλοί φαίνεται να είναι αυτοί που έχουν βιώσει ως παιδιά μια «φανερή» ή «κρυφή» μορφή θυματοποίησης, για μία ή περισσότερες φορές, ενώ κάποιοι άλλοι υπήρξαν ως «παρατηρητές» εκφοβιστικών ενεργειών στο σχολείο. Αύξηση των κρουσμάτων βίας παρατηρείται όλο και σε περισσότερα σχολεία, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα ανάμεσα στους δασκάλους, τους γονείς και τα παιδιά. Η Χριστίνα Πατίτσα, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Ψυχολόγος (MA), μας δίνει τον ορισμό του Bullying, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχει και τις μορφές που μπορεί να πάρει.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει διεξαχθεί μεγάλος αριθμός ερευνών στις οποίες προκύπτει ότι τα ποσοστά των μαθητών δημοτικής εκπαίδευσης που έχουν συμμετάσχει σε περιστατικά σχολικής βίας κυμαίνονται από 46,3 % έως 58,9%.

Σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι παιδιά τα οποία εκφοβίζουν ξεπερνούν το 5% των μαθητών και τα θύματα του Σ.Ε κυμαίνονται γύρω στο 10-15% (Τσιαντης, 2011). Ωστόσο, πολλοί κάνουν λόγο και για ένα απροσδιόριστο «σκοτεινό» αριθμό περιστατικών, αφού πολλές φορές δεν καταγγέλλονται από τους δασκάλους ή τους διευθυντές των σχολείων, προκειμένου να διατηρηθεί το κύρος του σχολείου. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έχουν υποστεί σχολική βία αναφέρουν το γεγονός και οι περισσότεροι απευθύνονται σε φίλους και λιγότερο σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

O ορισμός του Σχολικού Εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός ορίζεται ως «επαναλαμβανόμενη βία από ανικανότητα του θύματος να αμυνθεί και να προστατέψει τον εαυτό του». Πιο ειδικά, ο όρος εκτός από την επιθυμία ενός ατόμου να βλάψει κάποιον άλλο, προϋποθέτει την ασυμμετρία δύναμης (σωματικής ή ψυχολογικής), την ευχαρίστηση του επιτιθέμενου καθώς και την αίσθηση καταπίεσης ή ταπείνωσης από την πλευρά του θύματος.

Στην Ελλάδα ο όρος bullying μεταφράζεται ως «παλικαρισμός ή νταηλίκι» ως προς μαθητές κυρίως πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κοινό γνώρισμα των διαφορετικών ορισμών που υπάρχουν για το σχολικό εκφοβισμό είναι η άνιση κατανομή δύναμης εις βάρος του θύματος και ότι δεν υπάρχει διάθεση από πλευρά του δράστη για επίλυση διαφορών.

Τα 5 χαρακτηριστικά του Σχολικού Εκφοβισμού:

Η πρόθεση του δράστη να βλάψει. Για παράδειγμα, οι φίλοι πειράζονται μεταξύ τους με αλλά δεν έχουν ως πρόθεση να ταπεινώσουν τον άλλο, οπότε δεν θεωρείται μορφή σχολικού εκφοβισμού.

Στην περίπτωση, όμως, που το περιπαιχτικό ύφος έχει ως στόχο να υποτιμήσει και να αναστατώσει τον άλλο, τότε θεωρείται ως θυματοποίηση.

Το αποτέλεσμα είναι να προκληθεί βλάβη (σωματική/ψυχολογική) στο άτομο που είναι δέκτης της επιθετικής συμπεριφοράς.

Περιλαμβάνει άμεσους και έμμεσους τύπους.

Υπάρχει επανάληψη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Ένα μεμονωμένο συμβάν όπως η ανάμειξη σε ένα καβγά δε λαμβάνεται ως Σ.Ε

Η ασυμμετρία της δύναμης. Υπάρχει κατάχρηση της εξουσίας από τη πλευρά του δράστη. Η «ανωτερότητα» αυτή μπορεί να προέρχεται λόγω ηλικίας, φυσικής δύναμης η ψυχικής αντοχής του θύτη.

Μορφές

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να προσλάβει ποικίλες μορφές, όπως είναι η λεκτική βία, σωματική κακοποίηση τα κακοήθη πειράγματα, αποκλεισμό του παιδιού από την ομάδα και αρπαγή ή καταστροφή πραγμάτων. Αυτές διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες εκφοβιστικές συμπεριφορές. Ως άμεσες μορφές χαρακτηρίζονται η φυσική επίθεση (πχ. κλωτσιές) και η λεκτική κακοποίηση (πχ. βρισιές), ενώ ο κοινωνικός αποκλεισμός και η διάδοση φημών, θεωρούνται έμμεσες μορφές. Ο διαδικτυακός σχολικός εκφοβισμός (Cyber Bulling), εάν και είναι ένας καινούργιος τύπος έμμεσης κυρίως θυματοποίησης, παρουσιάζει αύξηση χρήσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα, οι θύτες που εκφοβίζουν τα θύματα τους μέσω του διαδικτύου είναι συνήθως ανώνυμοι και συχνά κοινωνικά απομονωμένοι, γίνεται μέσω Η/Υ κυρίως, σε μορφή μηνύματος, αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων, blogs καθώς και ιστοσελίδων. Μπορεί να περιλαμβάνει απειλές, σεξουαλική παρενόχληση, υποτιμητικά σχόλια ή και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων συνήθως φωτογραφιών (fotobullying) των θυμάτων στο διαδίκτυο. Έρευνα που έγινε το 2010 διαπίστωσε ότι η λεκτική βία είναι περισσότερο συνήθης από τη φυσική κακοποίηση και το διαδικτυακό σχολικό εκφοβισμό.




huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

H «νέα σοσιαλδημοκρατία» - Νέο κόμμα προτείνει ο Γιάννης Μαγκριώτης


Τη συγκρότηση ενός νέου κόμματος που θα εκφράσει τον χώρο του πολιτικού κέντρου, τη «νέα σοσιαλδημοκρατία», προτείνουν περίπου εκατό πρόσωπα -κυρίως από τη Θεσσαλονίκη-με συντονιστή τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι τη σχετική πρόταση την έχει καταθέσει στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και θα την καταθέσει και στο συνέδριο του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διεξαγωγή συνεδρίου για το νέο κόμμα το φθινόπωρο και ως «δεξαμενές» για τη δημιουργία του θεωρεί το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, αλλά και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά οι προτάσεις της εν λόγω πρωτοβουλίας θα παρουσιαστούν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γυναικεία ονόματα με πανάρχαια ιστορία – Η ετυμολογία των ελληνικών ονομάτων


Την Αθηνά, τη Γαλάτεια, τη Δάφνη, την Ειρήνη, την Ήρα, την Ιοκάστη, την Κίρκη, τη Λήδα, τη Μελία, τη Ναυσικά, την Πανδώρα, τη Φαίδρα και πολλά άλλα αρχαιοελληνικά γυναικεία ονόματα συστήνει η Ελένη Λαδιά στο βιβλίο της «Σημερινές Ελληνίδες με πανάρχαια ονόματα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός.

Σε 400 σελίδες η συγγραφέας, που έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, με σημαντικό πεζογραφικό έργο και αρχαιογνωστικά δοκίμια ετυμολογεί, εξιστορεί και αφηγείται τη μικρή ιστορία των μεγάλων αυτών ονομάτων που φέρουν οι σύγχρονες γυναίκες της Ελλάδας.

Όπως λέει στον πρόλογό της, σκοπός της ήταν να πείσει τις μητέρες να βαφτίζουν τις θυγατέρες τους αρχαία ονόματα και, καθώς ταξίδευε στη μυθολογία γνώρισε θεούς, θεές, βασιλιάδες, βασίλισσες, νύμφες. Άκουσε τους αυλούς των ποιμένων, παρακολούθησε φονικά, είδε αναλήψεις ηρώων στον Όλυμπο, έμαθε για έρωτες που υψώθηκαν στον ουρανό και για άλλους που μετατράπηκαν σε μίσος.

Πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο συναπαρτίζεται από γοητευτικές ιστορίες που βέβαια βρίσκονται στον αντίποδα της ελληνορθόδοξης αγιότητας.

Κατά αλφαβητική σειρά, το βιβλίο ξεκινάει με την Αθηνά. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στο έργο «Κρατύλος» ο Ερμογένης ζήτησε από τον Σωκράτη να του ετυμολογήσει το όνομα «Αθηνά Παλλάδα». Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ονομάστηκε έτσι από τον ένοπλο χορό. Και από την αντίληψη ότι «η Αθηνά τα θεία νοεί» γι’ αυτό και στην αρχή ονομάστηκε «Θεονόη». Στην πορεία όμως την μετονόμασαν –επί το κομψότερον- «Αθηνάαν» για να αφαιρεί μετά το ένα άλφα. Και ακολουθούν 20 σελίδες για την χθόνια προέλευση αυτής της θεάς, το ρόλο της στον Τρωικό Πόλεμο, τις ανθρώπινες αδυναμίες της, τη λάμψη των γνώσεων της και τη λατρεία της.

Η Διώνη: Κόρη του Ουρανού και της Γης, μία των Ωκεανίδων, σύζυγος του Ταντάλου και μητέρα της Νιόβης και του Πέλοπος. Μυθολογείται πως ήταν γυναίκα του Δωδωναίου Δία και «συλλατρεύονταν» στην Δωδώνη. Το όνομά της προήλθε από την γενική του Διός κατά την έκταση του όμικρον σε ωμέγα.

Ειρήνη: Θυγατέρα της Θέμιδας και του Δία, ανήκε στις Ώρες, οι οποίες υπήρξαν συμπαίκτριες της Περσεφόνης. Ο Ορφικός Ύμνος την χαρακτηρίζει «πολυόλβια», δηλαδή με πλούσια αγαθά.

Ελένη: Γεννημένη από τον ασπιδοφόρο Δία. Γνωστός ο πατέρας της, αλλά υπήρχαν αμφιβολίες αν η μητέρα της ήταν η θεά Νέμεσις ή η Λήδα. Η επικρατούσα άποψη λέει ότι γεννήθηκε από ένα θεϊκό αυγό, σε μια έκρηξη έμπνευσης, καρπός του έρωτα με την «ωραιόμαλλη» Νέμεση, η οποία στην αρχή πήγε να του ξεφύγει μεταμορφωμένη σε ψάρι και μετά σε χήνα. Αλλά αναγκάστηκε να υποκύψει στο πάθος του μεταμορφωμένου σε κύκνο Δία.

Ηλέκτρα: Το όνομα φέρει μια από τις Πλειάδες, γνωστή και ως Λαοδίκη. Στην ένωσή της με τον Δία γέννησε τους γιούς Δάρδανο και Ιασίωνα. Η Ηλέκτρα που βρίσκεται στα έργα του Ευρυπίδη, του Σοφοκλή και του Αισχύλου ήταν θυγατέρα του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας.

Θεανώ: Από το «τίθημι», που σημαίνει θέτω. Γυναίκα του σπαρτιάτη Κλεομβρότου και μητέρα του Παυσανία που νίκησε στη μάχη των Θερμοπυλών. Όταν ο γιός της κατηγορήθηκε για μηδισμό και κατέφυγε ικέτης στο ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς στη Σπάρτη, από το οποίο δεν επιτρεπόταν να αποσπάσει κανείς έναν ικέτη, η μητέρα του πήγε πρώτη από όλους και στερέωσε ένα πλίνθο μπροστά στη θύρα. Οι Λάκωνες έσπευσαν να βάλουν ο καθένας από ένα . Έτσι έγιναν και τα δύο. Δεν απέσπασαν τον ικέτη και θανάτωσαν τον προδότη, κτίζοντάς τον μέσα .

Κλεοπάτρα: Από το (κλέος+πάτρη), δηλαδή η δόξα της πατρίδας. Σύζυγος του Φινέως, απέκτησε δύο γιούς, τον Πλήξιππο και τον Πανδίονα. Μετά όμως ο άνδρας της νυμφεύτηκε την Ιδαία, κόρη του βασιλιά των Σκυθών που ήταν κακιά μητριά. Εξαιτίας των συκοφαντιών της πίστεψε πως οι γιοί της φέρθηκαν με βιαιότητα για να ευχαριστήσουν την μητέρα τους. Έτσι, όταν οι αργοναύτες αποβιβάστηκαν στην Θράκη, στην επικράτεια του Φινέως βρήκαν δύο νέους ριγμένους στην τάφρο και πληγωμένους. Ο πατέρας τους αντιμετώπισε με σκαιότητα τους ξένους λέγοντας να μην ανακατεύονται στις υποθέσεις τους γιατί κανένας πατέρας δεν τιμωρεί τα παιδιά του αδίκως αν εκείνα δεν εγκληματήσουν.

Και η ιστορίες συνεχίζονται…

Στο τέλος, παρατίθενται βιβλιογραφικές σημειώσεις με 542 παραπομπές! Ένα βιβλίο που συνδυάζει την ιστορική έρευνα με την χρονογραφική αφήγηση , αποδεικνύοντας την απροσμάχητη δύναμη της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας. Με όλες τις βιαιότητές της… Που απαλύνονται με την ονοματοδοσία στις γυναίκες της διπλανής μας πόρτας.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το plan Β της κυβέρνησης για διπλό νόμισμα


Για την κυβέρνηση, το Plan B μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ένα κακό σενάριο και μια ουτοπία όσων αντιμετώπιζαν με δυσπιστία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως, που όλα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα, η οποία με τη συμβολή της γερμανικής κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της χώρας πέφτει με… θόρυβο πάνω στο τραπέζι.

Η αίσθηση που έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι οι εταίροι και δανειστές μας θέλουν να μας στραγγαλίσουν οικονομικά, χωρίς όμως να μας οδηγήσουν στην πτώχευση, αφού τότε το πρόβλημα θα γινόταν και δικό τους…

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να συζητά εναλλακτικά σενάρια επιβίωσης της χώρας, από τη στιγμή που η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ θα αποφασίσουν να βγάλουν τον ασθενή από την πρίζα. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν απέκλειαν τη στάση πληρωμής προς τους εταίρους, αφού, όπως λένε, δεν θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια από τη στιγμή που και οι δανειστές μας δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους κόβοντας τη ρευστότητα προς την Ελλάδα.

Το σενάριο που φαίνεται να συζητείται περισσότερο στα κυβερνητικά γραφεία αφορά την έκδοση ενός ομολόγου ειδικού σκοπού, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ οι συναλλαγές στο εξωτερικό θα γίνονται με ευρώ. Στην περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων αξίας 20-25 δισεκατομμυρίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλες οι εσωτερικές ανάγκες -στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες και τους δημόσιους οργανισμούς.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση αποφεύγει το σενάριο της δραχμής -το οποίο απεύχεται με κάθε τρόπο-, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να κρατά τις κόκκινες γραμμές της. «Οι Ευρωπαίοι θα επανέρχονται ξανά και ξανά στα θέματα της λιτότητας», έλεγε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος συμπλήρωσε μάλιστα τα εξής: «Μέχρι τέλους θα προσπαθήσουν να μας επιβάλουν ένα μνημόνιο με απολύσεις και περικοπές μισθών. Κάτι που εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε, αφού όλες αυτές οι προτάσεις είναι πέρα από τις κόκκινες γραμμές μας. Αρα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις σταθερές, που να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους δανειστές, ενώ ταυτόχρονα θα διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που θα μας κάνει να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας».

Το σενάριο της έκδοσης ομολόγου ειδικού σκοπού έχει τη βάση του στην πρόταση του Ινστιτούτου Levy, την οποία είχε παρουσιάσει τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σχέδιο, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο κάνοντας τρία βήματα. Το πρώτο αφορά «τη δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος». Το νέο οικονομικό σύστημα, όπως προτείνεται από το Levy Institute, θα συνεπάγεται την έκδοση κρατικών ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου (χωρίς πληρωμή τόκων), που θα είναι διαρκή (χωρίς αποπληρωμή του κεφαλαίου, μη εξαργυρώσιμα και έτσι δεν θα αυξάνουν το χρέος) και μεταβιβάσιμα. Τα ομόλογα αυτά θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα φορολογικά έσοδα, υπό την έννοια ότι, ενώ η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για να εξοφλήσει το χρέος μεταξύ αυτής και των πιστωτών της, θα γίνονται δεκτά pari passu (με ίδιους όρους) σε διακανονισμούς των φορολογικών υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα νέα ομόλογα -τα οποία στην έκθεση του ινστιτούτου αποκαλούνται Geuro- θα πρέπει να είναι μετατρέψιμα μόνο προς μία κατεύθυνση, από ευρώ σε Geuro, για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές επιθέσεις και να περιοριστεί η χρήση τους μόνο στις εγχώριες αγορές, όπως και για να μειωθεί η πιθανότητα μεταφορών καταθέσεων σε ευρώ εκτός της χώρας. Τα οφέλη μιας τέτοιας πολιτικής πρωτοβουλίας θα ήταν η εκμηδένιση του εγχώριου χρέους και η πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και μέρους των μισθών του δημόσιου τομέα. Το Levy Institute προτείνει ακόμα τον συνδυασμό του παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος με ένα Πρόγραμμα Εγγυημένης Εργασίας, με σκοπό την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.


Πάγωμα χρέους και νέο σχέδιο Μάρσαλ

Στην έκθεση του Levy Institute για το Plan B της χώρας περιγράφονται ενδελεχώς τα δύο επόμενα βήματα μετά τη «δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος». Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με το πάγωμα του χρέους και την αναστολή αποπληρωμής των τόκων και το τρίτο με τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο θα τονώσει την αναπτυξιακή διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο βήμα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι δεν θα αποτελέσει μονομερή ενέργεια από τη στιγμή που και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ανταποκρίνονται θετικά στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Levy, «όλες οι πληρωμές τόκων από την κυβέρνηση θα ανασταλούν και τα ισοδύναμα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την υποστήριξη της άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας». Το τρίτο βήμα αναφέρεται σε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή συνεπάγεται αύξηση της κρατικής κατανάλωσης και των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από ειδικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ή οποιοδήποτε άλλο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ποσό αυτής της εξωγενούς δημοσιονομικής βοήθειας -που έχει συζητηθεί σε πολλές συνόδους της ευρωζώνης- έχει υποθετικά υπολογιστεί σε 30 δισ. ευρώ και χρησιμοποιούνται αναλογικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο. Αυτό, κατά το Ινστιτούτο Levy, θα βοηθούσε στη βελτίωση του συνολικού εξωτερικού ισοζυγίου, χωρίς αύξηση του δημόσιου ελλείμματος ή του χρέους, «δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν θα είναι απαιτητά».



parapolitika.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Περί τους 70.000 οι φετινοί εισακτέοι, λιγότερες οι μετεγγραφές


Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων, καθώς το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο φετινός αριθμός εισακτέων δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά από τον περσινό και θα κινηθεί περίπου στις 70.000 για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (χωρίς τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές), όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Στις εσωτερικές κατανομές των εισακτέων η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατηθούν ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να μειωθούν στα κεντρικά.

Για το καυτό θέμα των μετεγγραφών τα πράγματα προς το παρόν είναι ασαφή. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, πάντως, με δηλώσεις του τόνισε ότι έχει «κλείσει την κάνουλα» των μετεγγραφών για φέτος, προετοιμάζοντας του υποψηφίους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους, γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν στις σχολές που θα δηλώσουν όσο μακριά και αν είναι.

Ο υπουργός μιλά για θέσπιση αυστηρών κοινωνικών-οικονομικών κριτηρίων προκειμένου να σταματήσει η υπέρμετρη επιβάρυνση των κεντρικών ΑΕΙ.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παράθυρο για σύνταξη πριν από τα 60 για ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους


Πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που μπορούν να κλειδώσουν νωρίτερα από τα όρια ηλικίας σύνταξη με ή χωρίς διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ-Τράπεζες, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο αριθμός των ασφαλισμένων που μπορούν να ευνοηθούν από τα παράθυρα στην ασφαλιστική νομοθεσία είναι αγγίζει σχεδόν το 1 εκατομμύριο.

ΙΚΑ
Συγκεκριμένα, για όσους υπάγονται στο ΙΚΑ, υπάρχουν πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη στα 58 έτη.

Αυτοί είναι:

Άνδρες και γυναίκες με 10.500 ένσημα ως το 2012 και 300 ή 600 επιπλέον μέρες ασφάλισης μπορούν να βγουν στα 58 και τα 59 τους έτη.

Άνδρες και γυναίκες με 7.500 ένσημα στα βαρέα και συνολικά με 10.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2013 μπορούν να βγουν με μειωμένη σε ηλικία 58 ετών και 9 μηνών.

Γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2012 μπορούν να βγουν σε πλήρη σύνταξη στα 58 έτη και 6 μήνες ή με μειωμένη στα 56 έτη και 6 μήνες.

Μητέρες που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 με ανήλικο παιδί το 2011 και 5.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 57.

Γυναίκες που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος το 2012 κλειδώνουν την έξοδο με μειωμένη σύνταξη στα 57 έτη, εφόσον στην ηλικία αυτή έχουν 4.500 ένσημα και 100 ανά έτος την τελευταία πενταετία.
Δημόσιο

Για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο ισχύουν τα εξής:

Ανδρες και γυναίκες που προσλήφθηκαν πριν το 1993 και το 2010 συμπλήρωσαν 25ετία κλειδώνουν την έξοδό τους στα 58 εφόσον έχουν συμπληρώσει 35ετία.

Στα 58 ή τα 59 βγαίνουν σε σύνταξη όσοι συμπλήρωσαν 25ετια το 2011 και το 2012 και στην ηλικία
των 58 ή των 59 συμπληρώσουν 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Γυναίκες με 25ετια το 2010 που δεν συμπληρώνουν όμως 35ετια μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη στα 58 έτη.

Γυναίκες που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και τα έτη από 1998 ως 2000 συμπλήρωσαν 25ετία μπορούν να βγουν σε πλήρη σύνταξη από 58,5 ως 59,5 ετών ενώ αν έχουν 35ετία αποχωρούν χωρίς όριο ηλικίας.
ΔΕΚΟ-Τράπεζες

Οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες που μπορούν να βγουν στη σύνταξη ακόμη πριν από τα 60 είναι:

Ανδρες και γυναίκες που το 2012 συμπλήρωσαν 35ετια αποχωρούν είτε χωρίς όριο ηλικίας εφόσον είχαν έτος ασφάλισης πριν το 1983, είτε στα 58 η 589 έτη με 35ετια το 2012 και 36 ή 37 έτη ασφάλισης.
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ισχύουν τα εξής:

Οσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 βγαίνουν σε σύνταξη με 35 έτη ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Για να βγουν σε σύνταξη στα 58 ή τα 59 όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1983 θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 35ετία το 2012.
ΕΤΑΑ

Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ που μπορούν να ευνοηθούν και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη είναι:

Οι γυναίκες σε ΤΜΕ-ΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ βγαίνουν σε σύνταξη στα 58 ή τα 59 αν έχουν 35ετια ως το 2012 και συνολικά 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Οι άνδρες με τις ίδιες προϋποθέσεις για να βγουν σε σύνταξη πρέπει να περιμένουν ως τα 60 έτη.


iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υποχρεωτική δήλωση μετρητών στη φετινή δήλωση

Δηλώστε καταθέσεις και μετρητά που βρίσκονται ακόμη και στο στρώμα, διότι, αν δεν το κάνετε, θα κατασχεθούν από το Δημόσιο. Αυτό είναι το μήνυμα που θα λάβουν πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι εν όψει της υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης, στην οποία ο σχεδιασμός που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δηλωθούν -για δεύτερη φορά μετά το 1992- και όλα τα μετρητά και επενδύσεις που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Ο λόγος; Να λειτουργήσει από το μέσον του έτους το Περιουσιολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η φετινή φορολογική δήλωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να υποβάλλεται από τους φορολογούμενους. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, καθώς η μορφή της φορολογικής δήλωσης δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «K», ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η μορφή που θα πάρει η φορολογική δήλωση, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση του Περιουσιολογίου, το οποίο αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν 2 εναλλακτικές προτάσεις:

- Η πρώτη είναι να προστεθούν ειδικοί κωδικοί στην υφιστάμενη φόρμα της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή στο έντυπο Ε1, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους, είτε αυτά βρίσκονται κατατεθειμένα σε ελληνική ή ξένη τράπεζα, είτε βρίσκονται σε θυρίδες, είτε κάτω από το στρώμα.

- Η δεύτερη πρόταση, για λόγους διευκόλυνσης των φορολογούμενων και της καταχώρισης των στοιχείων, είναι η δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής φόρμας Περιουσιολογίου, που θα έχει τον δικό της κωδικό (π.χ. Ε20), στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν την περιουσία τους σε ρευστό.

Τι θα δηλωθεί

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους κατά την ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης, και συγκεκριμένα:
-τα μετρητά που διαθέτουν και βρίσκονται οπουδήποτε. Δηλαδή, θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που βρίσκονται σε στρώματα, σεντούκια, θυρίδες.
-τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
-την αξία των επενδύσεων του φορολογούμενου σε κάθε είδους επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα ρέπος, τα κρατικά ή επιχειρηματικά ομόλογα κ.ά.
-τα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, δηλαδή αυτά που η αξία τους ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, όπως είναι οι συλλογές έργων τέχνης.

Η δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου που βρίσκονται σε «ρευστή» μορφή θα είναι υποχρεωτική, και μάλιστα με ποινή κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση απόκρυψής τους. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος διαθέτει ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού και δεν το δηλώσει, θα κινδυνεύει με βεβαίωση του αντίστοιχου ποσού υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση που η ύπαρξή του έρθει με οποιονδήποτε τρόπο σε γνώση του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ. Αν ένας φορολογούμενος βρεθεί με καταθέσεις σε μια λίστα που θα φθάσει στο υπουργείο Οικονομικών στο μέλλον και δεν θα έχει δηλώσει το σχετικό ποσό της κατάθεσης, τότε θα του βεβαιωθεί το σύνολο του ποσού που απέκρυψε με άμεση λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. Επίσης, για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο, όπως λίστες εμβασμάτων των τελευταίων ετών.

Τελευταία ευκαιρία

Πριν από την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα προκειμένου να το «ξεπλύνουν» και να το δηλώσουν «καθαρό». Αυτό θα γίνει μέσω μια ρύθμισης «οικειοθελούς συμμόρφωσης», που ετοιμάζεται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξυπηρετήσει και τις εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες είναι επιτακτικές. Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το μαύρο χρήμα και να πληρώσουν έναν κατ΄ αποκοπήν φόρο για αυτό (π.χ. 10% ή 20%). Με την πληρωμή του φόρου, ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να το δηλώσει και στη φορολογική του δήλωση και να μην κινδυνεύει έτσι να κατηγορηθεί ότι απέκρυψε εισοδήματα από την Εφορία.

Ολοκλήρωση Περιουσιολογίου

Η δήλωση των πάσης φύσεως καταθέσεων, επενδύσεων και μετρητών από τους φορολογούμενους αποτελεί το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου των φορολογούμενων. Το Περιουσιολόγιο, που, όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα είναι έτοιμο έως το Ιούνιο, δηλαδή αφού θα έχουν υποβληθεί οι φετινές δηλώσεις, θα αποτελέσει τη βάση για πιο αποτελεσματική στόχευση των φορολογικών ελέγχων πόθεν έσχες. Εκτός από τις καταθέσεις για τις οποίες θα αποκτήσει εικόνα η Εφορία, στη διάθεσή της βρίσκονται και τα στοιχεία για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα των φορολογούμενων, καθώς και για τις ετήσιες δαπάνες τους (δίδακτρα, εξυπηρέτηση δανείων, ασφάλιστρα κ.λπ.). Ειδικότερα, φορολογούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά δηλώνουν αναλογικά χαμηλό εισόδημα θα μπαίνουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Έγινε και το 1992

Η δήλωση των ποσών που έχουν αποταμιεύσει οι φορολογούμενοι τα προηγούμενα χρόνια, είτε φορολογημένα είτε όχι, είχε πραγματοποιηθεί και το 1992. Τότε η υποχρέωση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως μια «νέα αρχή» στις σχέσεις των φορολογούμενων με την Εφορία, καθώς τα ποσά που θα δηλώνονταν θα αποτελούσαν τον «κουμπαρά» κάθε φορολογούμενου για τη χρησιμοποίησή του στο μέλλον στην κάλυψη του πόθεν έσχες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, κ.λπ.).


capital.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...