Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ποιοι δικαιούνται επίδομα τέκνων

Από το απόγευμα της Τετάρτης, ή το αργότερο έως το πρωί της Πέμπτης, θα βρίσκεται στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων.

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων, ενώ αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ.

«Ο Οργανισμός είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει άμεσα στις απαιτήσεις για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και τη χορήγηση του επιδόματος», δήλωσε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός.

Για πρώτη φορά το επίδομα θα χορηγείται από το πρώτο παιδί με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21, ο εκάστοτε αιτών θα πρέπει να γνωρίζει:

* Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική).

* Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.

* Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα /δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να δικαιωθεί και να εισπράξει τα επιδόματα.

* Σε περίπτωση κατοικίας στην Ελλάδα, την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/ Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί.

Διευκρινήσεις για τη συμπλήρωση του εντύπου

Επίσης για τη χορήγηση του επιδόματος είναι απαραίτητη η μόνιμη και συνεχής διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012) και αποδεικνύεται κατά βάση από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί το αντίστοιχο έντυπο, θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά, ικανά να αποδείξουν τη διαμονή του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά.

Τα πεδία "Χώρα Γέννησης", "Χώρα Διαμονής" και "Χώρα Υπηκοότητας" συμπληρώνονται ως εξής:

α) για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, επιλέγεται το ακριβές όνομα της χώρας

β) για τις υπόλοιπες χώρες, επιλέγεται η κατηγορία Τρίτη Χώρα

• Το πεδίο Βαθμίδα εκπαίδευσης συμπληρώνεται για τέκνο άνω των 18 και κάτω των 19 ή 24 ετών, ανάλογα με την περίπτωση.

• Το πεδίο Ποσοστό αναπηρίας δε συμπληρώνεται, εάν το τέκνο δεν είναι ανάπηρο

• Τα πεδίο Κύρια ευθύνη διατροφής και Αποκλειστική ευθύνη διατροφής συμπληρώνονται όταν ο αιτών είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση ή όταν το τέκνο είναι από προηγούμενο γάμο ή αναγνωρισθέν.

• Η ερώτηση 4 (Διαμένετε μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;) απαντάται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.

Το επίδομα τέκνων καταβάλλεται ανά τρίμηνο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου, με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ. του δικαιούχου.

Η καταβολή του πρώτου τριμήνου κάθε έτους πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού. Ειδικά για φέτος η καταβολή της των δυο πρώτων τριμήνων θα γίνει αρχές Ιουλίου.

Το επίδομα δικαιούται η οικογένεια:

* Από 1-1-2013, για τέκνα που γεννήθηκαν μέχρι 31-12-2012 και

* Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου της γέννησης, για τέκνα που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν εντός του έτους 2013.




patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άνοιξε θέμα άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών στα ακίνητα

Τους προβληματισμούς για τις συνθήκες που δημιουργεί το παρατεταμένο «πάγωμα» των πλειστηριασμών στην αγορά των ακινήτων εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, θέτοντας εμμέσως  -για πρώτη φορά – ζήτημα άρσης του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο έτσι ώστε μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο να έχει βρεθεί λύση.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξήγησε πως αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα τότε στην λήξη του θα σημειωθούν μαζικοί πλειστηριασμοί και κατ επέκταση θα πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας.

«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκορδάς σχολίασε και τις ανησυχίες που διατυπώνονται ότι θα περάσουν ενυπόθηκα δάνεια σε distressed funds λέγοντας: «Ποιος σας είπε ότι τα distressed funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distressed funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυποθήκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε; Στα distressed funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρεία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα» .

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ειλημμένη απόφαση θεωρείται πλέον από κύκλους των δανειστών της χώρας ο τερματισμός του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας και η τελική εκκίνηση πλειστηριασμών για όσους δανειολήπτες χρωστάνε τα σπίτια τους.

Παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη δημοσιοποίηση των μυστικών διαβουλεύσεων από τη μεριά του «ΘΕΜΑτος» στις 28 Απριλίου, πηγή της τρόικας επιμένει πως έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι το θέμα, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονοδιάγραμμα και ατζέντα.

Ειδικότερα, έγκυρες πηγές τονίζουν πως μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες της δράσης και το τελικό πλαίσιο ενεργειών με στόχο το ξεμπλοκάρισμα της αγοράς κατοικίας στις αρχές του 2014.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η τρόικα θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα, αν και από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως «ακόμα δεν υπάρχουν πιέσεις». Παρ’ όλα αυτά, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, από τον Ιανουάριο ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του έχουν ζητήσει την εκπόνηση σχεδίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι τελικές του γραμμές θα παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες στους δανειστές. Μάλιστα οι Ελληνες ειδικοί που επεξεργάζονται από τη μεριά του υπουργείου το πλάνο δράσης ταξίδεψαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στην Ισπανία για να αποκομίσουν εμπειρία και τρόπους αποφυγής ακραίων κοινωνικών αντιδράσεων, όπως οι αυτοκτονίες και άλλου τέτοιου είδους ενέργειες.


Διαβάστε το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαρκόπουλου στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής με τίτλο: «Ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις σπιτιών από το 2014»


Το χρονοδιάγραμμα «κλείδωσε»

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, των δανειστών, το ισχύον καθεστώς θα εξακολουθήσει να τηρείται έως και τις 31/12/2013, ενώ θα υπάρξει αλλαγή από τις πρώτες ημέρες του 2014. Μια πρόταση του ελληνικού υπουργείου είναι να τηρηθεί ένα μεσοδιάστημα μερικών μηνών (το πιθανότερο ένα εξάμηνο), στο οποίο οι δανειολήπτες θα κληθούν να ρυθμίσουν μαζικά τις οφειλές τους ή μέρος αυτών, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα κατασχέσεων. Η συγκεκριμένη επισήμανση μάλιστα υπήρξε και προς τη μεριά της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία είναι πλήρως ενήμερη για τις προθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης. Από τη μεριά τους οι τράπεζες δεν επιθυμούν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα στα χέρια, ωστόσο θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν εξορθολογισμός και έναρξη πληρωμών, καθώς οι συμπολίτες μας που απλώς λόγω νόμου και παροχής προστασίας δεν πληρώνουν, αν και έχουν τη δυνατότητα, είναι πολλοί.

Παράλληλο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διακοπεί η δραματική πορεία ανάσχεσης της οικοδομικής δραστηριότητας που τροφοδοτεί ένα τεράστιο οικονομικό και εργασιακό κύκλωμα, καθώς έχει παρατηρηθεί πως οριζόντια μέτρα προστασίας της κατοικίας συνήθως παγώνουν τις αγοραπωλησίες. Και αυτό διότι δημιουργούνται εικονικές αξίες και κανένας δεν αγοράζει κατοικία περιμένοντας να πέσουν οι τιμές ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα που έχει στα χέρια του το υπουργείο Ανάπτυξης, αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά που καλύπτονται από αυτές τις ρυθμίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι 110.000, όμως πρόβλημα δεν θα υπάρξει για όλους αυτούς αλλά για ένα ποσοστό μικρότερο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών ισχύει έως και τις 31/12/2013 και αφορά κατοικίες έως 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, χωρίς άλλου είδους κριτήρια εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης. Η σχετική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας αρχικά είχε ισχύ έως και τις 31/12/2012, αποφασίστηκε, όμως, η παράτασή της για άλλον έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν πρόκειται να επαναληφθεί, αφού κοινός τόπος είναι πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που διαπραγματεύονται με την τρόικα επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» πως «στις επιδιώξεις της κυβέρνησης δεν είναι να τεθεί θέμα συνέχισης του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία, αλλά να επιδιωχθούν άλλα μέτρα ανακούφισης των πολιτών». Μάλιστα κεντρική φιλοσοφία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι να υπάρξει μια στροφή προς τη στήριξη των συνεπών Ελλήνων και όχι ομάδων που συστηματικά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά το ότι δύνανται να το κάνουν».

Ποιες εξαιρέσεις μελετά η κυβέρνηση

Το συνολικό χρέος από «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια φτάνει στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με νομικές πηγές, αποτελεί μια βόμβα χρέους η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Σε καμία περίπτωση πάντως στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής. Για τον λόγο αυτό στον κυβερνητικό σχεδιασμό μελετώνται είτε η αρχική πρόταση μείωσης του ποσού της αντικειμενικής αξίας για τα προς αποφυγή των πλειστηριασμών ακίνητα στα 120.000 ευρώ, είτε η υιοθέτηση μιας σειράς εισοδηματικών κριτηρίων με σκοπό την κάλυψη των ευπαθών ομάδων. Μια πρόταση που ήδη έχει πέσει στο τραπέζι είναι η σταδιακή απεμπλοκή των πλειστηριασμών. Δηλαδή να δίνεται περιθώριο κάποιων μηνών μέχρι την εκκίνηση των πλειστηριασμών ώστε οι δανειολήπτες να μπορέσουν με κάποιον τρόπο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να δώσουν κάποια χρήματα στις τράπεζες. Αυτό το όριο συζητιέται να είναι από 12 έως 18 μήνες. Η αρχή των πλειστηριασμών θα γίνει από το έτος 2009, οπότε υπήρξε και η πρώτη ρύθμιση απαγόρευσης, άρα μέσα σε ένα διάστημα ενός ή ενάμιση έτους θα προχωρήσει η διαδικασία και για τους πλειστηριασμούς του 2010, κατόπιν του 2011 και μετά του 2012. Βοήθεια για να μην υπάρξει κύμα «ξεσπιτωμάτων» δίνει και η πρόσφατη ρύθμιση για τους δανειολήπτες, η οποία έγινε με τη λογική να αποτελέσει προετοιμασία για το τι θα ακολουθήσει στην πορεία με τις κατοικίες. Η συζήτηση αναφορικά με τις εξαιρέσεις που θα υπάρξουν από τους πλειστηριασμούς αφορά οικογένειες με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, με τρία παιδιά ή ένα παιδί κάτω των 3 ετών, ή με φιλοξενούμενα εξαρτώμενα άτομα. Επίσης μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για μονογονεϊκές οικογένειες ή για τους ανέργους, ειδικότερα για τους μακροχρόνιους. Αυτές περίπου θα είναι και οι ρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, καθώς πλέον δεν θα αποτρέπονται οι πλειστηριασμοί.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ναυπηγεία Besiktas: "Είμαστε τυχεροί που μας εμπιστεύονται οι Έλληνες πλοιοκτήτες"

Ενώ η  ελληνική ναυτιλία έχει δαιμονοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μαζί με τον τουρισμό τους δύο πυλώνες της οικονομίας, η γειτονική Τουρκία κάνει μία διαρκή αναπτυξιακή αντεπίθεση στη ναυπηγική της βιομηχανία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την δυναμική του ελληνικού στόλου που είναι η πρώτη παγκοσμίως δύναμη στη ναυτιλία.

«Είμαστε τυχεροί που μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές μας εμπιστεύονται». Τα λόγια ανήκουν στον Γιαβούζ Καλκαβάν διευθύνοντα σύμβουλο και μεγαλομέτοχο των ναυπηγείων Besiktas που βρίσκονται απέναντι από την Τούσλα, όπου έχουν τη βάση τους οι περισσότερες ναυπηγικές μονάδες της Τουρκίας.

Ενδεικτικό της ναυπηγικής ανάπτυξης της γειτονικής χώρας είναι το γεγονός ότι μόλις τρία ναυπηγεία της ελέγχουν το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς:

«Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη αγορά για εμάς. Εκεί εστιάζουμε αφού οι εταιρείες είναι πολλές. Συνεργαζόμαστε τόσο  με ελληνικές εταιρείες επισκευών όσο και απευθείας με τις ναυτιλιακές» τονίζει ο Γιαβούζ Καλκαβάν ο οποίος στις μονάδες του απασχολεί 1.600 εργαζόμενους.

Οι ελληνικές εταιρείες αποτελούν το 16% του πελατολογίου της, μεταξύ των οποίων είναι,  Enterprises Shipping,  Avin, Technomar, Thomasos Brothers, Dorian Hellas,  Andros Maritime, Evalend και  Valliant shipping.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς Ομίλους της Τουρκίας  αφού εκτός από τα ναυπηγεία δραστηριοποιείται  και στην ποντοπόρο ναυτιλία από τη δεκαετία του ‘60. Διαχειρίζεται 18  τελευταίας τεχνολογίας πλοία  μεταξύ των οποίων  δεξαμενόπλοια  που μεταφέρουν χημικά προϊόντα  και πετρέλαιο αλλά και  φορτηγά.

Στη ναυπηγική βιομηχανία εισήλθε το 2004 επενδύοντας 200 εκατομμύρια  δολάρια  χωρίς κρατική χρηματοδότηση.   Τα τελευταία πέντε  χρόνια  βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.

“To 2013  υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 160  επισκευές πλοίων, ενώ έχουμε ετήσια ναυπηγική ικανότητα για οκτώ πλοία» επισημαίνει ο Γιαβούζ Καλκαβάν:

«Το 2012 επισκευάσαμε  130 πλοία που είναι πολύ μεγάλος αριθμός  για ευρωπαϊκό ναυπηγείο. Νιώθουμε πολύ τυχεροί σε αυτές τις εποχές. Το δεύτερο εξάμηνο του 2013  αναμένεται να υπογράψουμε νέα συμβόλαια για νέες ναυπηγήσεις».

Μεγαλύτεροι πελάτες είναι από τη Γερμανία, την Ιταλία όπου υπάρχει συνεργασία με τον Όμιλο Γκριμάλντι, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τη Δανία, την Ιαπωνία, το Χόνγκ Κόνγκ και τη Σιγκαπούρη.

Πρόσφατα ο Όμιλος Besiktas αγόρασε μια γειτονική ναυπηγική μονάδα και αύξησε τις δυνατότητές του. Εκτός από τις επισκευές ειδικεύεται και στην κατασκευή πλοίων όπως LPG, μικρά δεξαμενόπλοια για διάπλου ποταμών.

Η οικογένεια Καλκαβάν  μεγαλομέτοχος  του Ομίλου  συμμετέχει και σε άλλα επενδυτική σχέδια , όπως στο real estate, την υγεία , τις χρηματοδοτήσεις, το ορυχεία και τις ασφάλειες.

Στην Ελλάδα, με τα 4.000 πλοίων και επενδύσεις ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ναυπηγεία κυρίως της Άπω Ανατολής,    παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η ναυπηγοεπισκευή είναι εγκλωβισμένη και φυτοζωεί. Μία βιομηχανία η οποία  κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων, περισσότερα από 3 δισ. δολάρια ετησίως.Η αδράνεια πολλών ετών διόγκωσε τα προβλήματα του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα οι ανταγωνιστές από τις γειτονικές χώρες έκαναν άλματα προόδου, με αποτέλεσμα σήμερα το Πέραμα να έχει  πολύ περιορισμένο όγκο εργασιών.



Του
Μηνά Τσαμόπουλου
Αποστολή  στην Κωνσταντινούπολη
για το Πρώτο ΘΕΜΑ





Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ξερες αυτό για τη Προσευχή ;

Οι ορθόδοξες καλόγριες και οι βουδιστές μοναχοί ενισχύουν τις εγκεφαλικές τους ικανότητες μέσω της προσευχής και του διαλογισμού,.... αλλά ακόμα και οι άθεοι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη των θρησκευόμενων από την πίστη τους, σύμφωνα με έναν αμερικανό νευροβιολόγο.

 Στο βιβλίο του «Πώς ο Θεός αλλάζει τον εγκέφαλό σας», ο δρ Άντριου Νιούμπεργκ υποστηρίζει ότι το κλειδί βρίσκεται «στην ηρεμιστική επίδραση που έχει η έντονη προσευχή στον εγκέφαλό μας». Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνεχής διαλογισμός επιφέρει αλλαγές στη φαιά ουσία και ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν την προσοχή και τη συμπόνια, ενώ ηρεμεί τις περιοχές που συνδέονται με τον φόβο και την αγωνία.

Ασχέτως εάν ο άνθρωπος που προσεύχεται ή κάνει διαλογισμό πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη, λέει ο συγγραφέας, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: περιορίζονται οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα.

«Στην ουσία», λέει ο Νιούμπεργκ που είναι επικεφαλής του Κέντρου Εγκεφάλου και Πνευματικότητας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, «όταν σκεφτόμαστε για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής- θρησκευτικά, επιστημονικά ή ψυχολογικά- ο εγκέφαλός μας αναπτύσσεται. Και σε αυτό δεν έχει καμία σημασία εάν είμαστε χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή ινδουιστές».

 Ο επιστήμονας μιλά για τη «νευροθεολογία», τη μελέτη του ρόλου που παίζει ο εγκέφαλος στη
θρησκευτική πίστη και έχει στόχο να ρίξει φως στο τι συμβαίνει μέσα στα κεφάλια μας όταν επικαλούμαστε τον Θεό. «Οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις στην ανθρώπινη ιστορία είναι η θρησκεία και η επιστήμη», καταλήγει ο Νιούμπεργκ. «Εάν προσπαθήσουμε να τις φέρουμε δίπλα-δίπλα, θα κατανοήσουμε την κάθε μια, αλλά και τον κόσμο μας με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο».




 to-mati.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι πραγματικά έχει συμβεί στην Τουρκία

Τις τελευταίες ημέρες  η  Τουρκία βιώνει ένα κύμα αναταραχής-διαδηλώσεων Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας  60 περίπου ακτιβιστών στο πάρκο Gezi της περιοχής  Τaksim της Κων/πολης στις 31 Μαίου 2013   για το ξερίζωμα 12 δέντρων.

Τελικά αυτή η εκδήλωση  εξελίχθηκε  σε μια ανοιχτή και διαρκή διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Χρειάστηκε βεβαίως η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις και η απαγόρευση μετάδοσης των επεισοδίων που επέβαλε το τουρκικό καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης, για να «γιγαντωθεί» και να «θεριέψει» το κύμα αμφισβήτησης, μέσα κυρίως από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.

Νεκροί, τραυματίες και αιματοβαμμένοι δρόμοι συνέθεσαν το σκηνικό μάχης στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Οι ταραχές στη συνέχεια επεκτάθηκαν  σχεδόν σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα σε 67 νομούς πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας.

Σε τι  ενέργειες –κινήσεις  όμως είχε προβεί η κυβέρνηση Ερντογάν  στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες δυναμίτισαν το φαινομενικά ήρεμο  «κλίμα», που επικρατούσε στην γείτονα χώρα;

Ας δούμε λοιπόν τι προηγήθηκε.

-Αποφασίστηκε  από την κυβέρνηση στα πλαίσια της αναμόρφωσης του πάρκου Gezi ,η κατεδάφιση του πολιτιστικού κέντρου Ατατούρκ προκειμένου να ανεγερθούν  εκεί ,εμπορικό κέντρο ,  τζαμί  και  αντίγραφο του Οθωμανικού Στρατοπέδου

-Kατατέθηκε  πρόταση νόμου από την κυβέρνηση,  αναφορικά με  περιορισμούς στη χρήση  αλκοόλ από τους τούρκους πολίτες.

-Τέλος  η τουρκική κυβέρνηση προέβη στα εγκαίνια έναρξης των εργασιών της 3ης  γέφυρας του Βοσπόρου, στην οποία  προαναγγέλθηκε ότι θα δοθεί το όνομα  του Σουλτάνου Selim, ο οποίος αφενός ενσωμάτωσε τους κούρδους σουνίτες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αφετέρου κατηγορήθηκε ως υπεύθυνος για τη σφαγή περίπου 40.000 αλεβιτών.

Οι παραπάνω ενέργειες  ήταν φυσικό ότι προκάλεσαν αντίδραση στους κόλπους των «κεμαλιστών» ,των αλεβιτών και των οικολόγων για προφανείς λόγους,  μέρους της  τουρκικής  κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας για το ζήτημα  του περιορισμού της χρήσης αλκοόλ και φυσικά της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά η σύσταση των διαμαρτυρόμενων πολιτών είναι ετερόκλητη και όχι ομοιογενής.

Ο  Ερντογάν κατηγορείται για αυταρχισμό και ότι συμπεριφέρεται ως Σουλτάνος από μεγάλη μερίδα των διαμαρτυρομένων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.  Ο ίδιος ήταν απόλυτα σαφής σχετικά με τις προθέσεις του. Περιγράφοντας το όραμα του νεοϊσλαμικού κράτους που θέλει να κτίσει είπε: "Κανένα ρεμάλι δεν θα εμποδίσει να κτιστεί αντίγραφο του Οθωμανικού Στρατοπέδου στο πάρκο Gezi και μάλιστα θα κτίσουμε κι ένα ακόμα τζαμί. Θα κατεδαφίσουμε και το Κέντρο Πολιτισμού Ατατούρκ να χτίσουμε κάτι πιο καλό. Δεν θα ζητήσω την άδεια απο κάποιους αλήτες που πήγαν στην πλατεία και ξεσήκωσαν τον κόσμο" είναι οι ακριβείς δηλώσεις του στα εγκαίνια του Κέντρου Προστασίας Οθωμανικών Αρχείων.

Και κατέληξε δηλώνοντας: "Εγω δεν είμαι δικτάτορας, εγώ δεν είμαι αφέντης του λαού, είμαι υπηρέτης του λαού. Αν ψάχνετε δικτάτορες ψάξτε στο παρελθόν" και βέβαια αναφερόταν στον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα πως "Κάποιοι προσπάθησαν να κόψουν την κεντρική μας αρτηρία, τη σύνδεση μας με το ένδοξο μας παρελθόν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία , εμείς τώρα προσπαθούμε να δείξουμε το παρελθόν αυτό. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας" τόνισε.

Σημαντική εξέλιξη πρέπει να θεωρείται για την εκτόνωση της κρίσης και για τη μείωση των συγκρούσεων το μήνυμα που έστειλε ο ηγέτης του Μουσουλμανικού Τάγματος Φ.Γκιουλέν

Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, Χότζας που στην Τουρκία έχει προσηλυτίσει εκατομμύρια μέλη, σύμφωνα με την εφημερίδα Vatan με το δικό του μήνυμα κάλεσε τους αστυνομικούς να μειώσουν την βία που ασκούν εναντίον των διαδηλωτών.  «Είναι σημαντική αρχή να μην ασκείς βία στη βία και αυτό που έχει αξία είναι συμπάθεια. Είναι συμπάθεια να τραβάς το αυτί του ανθρώπου που για άδικο λόγω ρίχνει γροθιά».Έχει σημασία το μήνυμα αυτό καθώς τα μέλη του τάγματος Γκιουλέν υπακούν πάντα πιστά τις συστάσεις του ηγέτη τους.

Η καθημερινή εφημερίδα Zaman που ιδιοκτήτης είναι ο Γκιουλέν έχει κυκλοφορία 1.000.000 φύλλων! Ο Γκιουλέν θεωρείται πως είναι από τους ανθρώπους που κινεί τα νήματα στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε αλλάξει το πρόγραμμα τους και είχε πραγματοποιήσει οδικό ταξίδι για να επισκεφθεί τον Γκιουλέν στο σπίτι του.  To μήνυμα το έστειλε 6 ημέρες μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Ωστόσο αξίζει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε  2 γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία και στα οποία έχουν «εμπλοκή» οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Το πρώτο περιστατικό  σύμφωνα με το οποίο  διαδηλωτές εισήλθαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κων/πολη για να προφυλαχθούν από την αστυνομία .Οι αστυνομικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες  με τη  φρουρά του τουρκικού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στρατιωτικού νοσοκομείου.

Η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει με όχημα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, οι στρατιώτες δεν έδωσαν άδεια και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς να απειλούν τους στρατιώτες με χρήση χημικών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο αργότερα το στρατιωτικό νοσοκομείο μοίρασε σε διαδηλωτές ιατρικές μάσκες για να προστατευθούν από τη βροχή των χημικών.

Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με το  ίδιο το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού , το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, ότι δυνάμεις του τουρκικού στρατού δέχθηκαν πυρά από αντάρτες του PKK στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας τούρκος στρατιώτης .

Οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά. Στην επιχείρηση συμμετείχε  ένα ελικόπτερο Cobra.Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης των κούρδων ανταρτών από την Τουρκία, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τον ηγέτη των κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Θα πρέπει να δούμε αρχικά  εάν το δεύτερο  παραπάνω γεγονός έχει και ανάλογη συνέχεια με άλλα παρεμφερή συμβάντα- ανακοινώσεις  από πλευράς των ΤΕΔ   και  στη συνέχεια εάν αυτά έχουν τη «δυναμική» να μεταβάλουν το σκηνικό των μεγάλων διαδηλώσεων που μαίνονται σε πολλές μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Αν αυτό επισυμβεί τότε τα γεγονότα στην γειτονική χώρα θα έχουν την δυναμική  να «ξεφύγουν» από τον έλεγχο της κυβέρνησης Ερντογάν και να παίξει ενεργό ρόλο ο Στρατός πρός τούτο .

Ο διεθνής παράγων από την άλλη, σύσσωμος  βάλει κατά της βίαιης καταστολής  των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία ,θεωρώντας εμμέσως πλήν σαφώς την κυβέρνηση Ερντογάν υπεύθυνη προς τούτο. Μάλιστα οι ΗΠΑ δια στόματος ΥΠΕΞ τους πηγαίνουν ένα βήμα μακρύτερα, κάνοντας έμμεση υπόδειξη στην τουρκική κυβέρνηση για διεξαγωγή έρευνας και αναζήτηση υπευθύνων για την όντως αλόγιστη χρήση βίας.

Φαίνεται ότι ο  νεοοθωμανισμός Ερντογάν –Νταβούτογλου, η κακές σχέσεις με το Ισραήλ ,η διαφορετική με τις ΗΠΑ προσέγγιση στο Συριακό πρόβλημα είναι μερικά σημαντικά « σημαντικά βαρίδια» μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Τέλος  δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας το γεγονός  ότι αναμένεται  να γίνουν Διεργασίες διπλωματικού χαρακτήρα αλλά και ευρύτερες «συνεννοήσεις» στην Αθήνα στο τέλος του μήνα όταν και θα αφιχθεί, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Άμυνας Ντέρεκ Σολέ (άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου  Ομπάμα)

Οι συζητήσεις θα αφορούν προφανώς τα ευρύτερα θέματα ασφαλείας της περιοχής (Συρία, Τουρκία, Κυπριακό, υδρογονάνθρακες), καθώς επίσης και την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από με πλεονάζων υλικό των αντίστοιχων αμερικανικών.

Εκτίμηση

Χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση και επαγρύπνηση από πλευράς τόσο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, όσο και από πλευράς Αστυνομικών αρχών μας για το ενδεχόμενο δημιουργίας προβοκατόρικων ενεργειών σε βάρος μας. Ας θυμηθούμε πώς ξεκινούσε η εφαρμογή του σχεδίου «Βαριοπούλα»,σε βάρος της χώρας μας.

Το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο  είναι υπό κατάρρευση . Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μειώνουν τα χρόνια παραμονής στο βαθμό από συνταγματάρχη και πάνω προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν από τις φυλακίσεις στρατιωτικών για την υπόθεση «Εργκένεκον».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Vatan» τα χρόνια για την προαγωγή στο βαθμό του στρατηγού, ναυάρχου και πτεράρχου μειώνονται από τα τέσσερα στα τρία, ενώ η διάρκεια αναμονής για προαγωγή στο βαθμό του ταξίαρχου μειώνεται από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια.

Τα τελευταία δύο χρόνια για τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον» έχουν φυλακιστεί περισσότεροι από 240 εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, εκ των οποίων οι 34 ήταν στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι. Ο Ερντογάν με τις δύο αυτές υποθέσεις κατάφερε να ελέγξει σε ένα μεγάλο βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις, τοποθετώντας στην ηγεσία πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.

Το αν αυτά τα πρόσωπα, με προεξέχον τον Στρατηγό Μπεκίρ Καλιοντσού, μπορέσουν να εμποδίσουν  στην παρούσα φάση «εμπλοκή» των  ΤΕΔ είναι ένα ζητούμενο που μέλλει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πρόσφατες ταραχές στην Τουρκία αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία για  το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο για να επανέλθει στο προσκήνιο και να πάρει «ρεβάνς» από τον Ερντογάν.

Πάνος Νάστος
Σχης ε.α




defencenet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Η αλαζονεία ενός Ισλαμιστή»

Άρθρο του Ηλία Κουσκουβέλη, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Είναι εξαιρετικά νωρίς για να αντιληφθούμε ουσιαστικά και σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία. Ωστόσο, o Ερντογάν έχει τρεις σταθερές πολιτικές. Αν τις παρακολουθήσουμε, ίσως και να αντιληφθούμε τι συμβαίνει.

Η πρώτη πολιτική, οθωμανικής έμπνευσης, είχε και έχει ως στόχο να μετατρέψει την Τουρκία σε δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας. Αρκεί ο οιοσδήποτε να μελετήσει το βιβλίο του Νταβούτογλου και να θυμηθεί τις κινήσεις της Τουρκίας στις σχέσεις της με τους γείτονες. Η Τουρκία προσέγγισε το Ιράν, παραβιάζει το εμπάργκο εναντίον του, εμφανίστηκε ως προστάτης των Παλαιστινίων αλλά και κάθε μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ευρώπη. Ξεκινώντας με μία στάση «επιτήδειου ουδετέρου», υποστήριξε την κατάλληλη χρονική στιγμή τα κινήματα διαμαρτυρίας στον Αραβικό κόσμο, προσπαθώντας να προωθήσει το δικό της κοινωνικοπολιτικό μοντέλο. Ο Ερντογάν, για να στηρίξει το φιλοαραβικό του πρόσωπο – που θα αύξανε την επιρροή τής Τουρκίας σε περιοχές που είχε απωλέσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία – αντιπαρατέθηκε με το Ισραήλ. Επιπλέον, και ενώ είχε πάρα πολύ στενές σχέσεις με τον Άσαντ, θέλοντας να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας, ήρθε όχι απλώς σε πολιτική σύγκρουση, αλλά προκάλεσε, μαζί με άλλα σουνιτικά κράτη του Κόλπου, τον εμφύλιο της Συρίας.

Η δεύτερη πολιτική του Ερντογάν έχει σχέση με το Κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο. Ο Ερντογάν έχει καταφέρει σοβαρότατα πλήγματα σε αυτό, οδηγώντας στρατηγούς και έναν πρώην αρχηγό κράτους στη δικαιοσύνη. Τούτο δεν σημαίνει βεβαίως ότι ο Ερντογάν εγκατέλειψε τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Επιδιώκει την ανάπτυξη βαλιστικών πυραύλων, την ανάπτυξη μεγάλων ναυτικών μονάδων επιφανείας και, ασφαλώς δύσκολα κρύβει τις πυρηνικές επιδιώξεις της Τουρκίας. Όσο για την πολιτική έκφανση του Κεμαλισμού, αυτή έχει ηττηθεί εκλογικά και πολιτικά επανειλημμένως και κατά κράτος, αφού κανένας από τους ηγέτες της δεν έχει το πολιτικό χάρισμα, ούτε μπορεί να αντιτάξει μία διαφορετική, αντίπαλη πολιτική ατζέντα σε εκείνη του Ερντογάν. Όσο για τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, και από αυτά ο Κεμαλισμός φαίνεται να είναι απών, ασχέτως αν επιχειρεί να δρέψει κάποια οφέλη.

Η τρίτη πολιτική του Ερντογάν είναι η μετατροπή του Τουρκικού κράτους σε ισλαμικό. Πέρα από την υπόθεση της μαντήλας, πέρα από τις στενές (και εσχάτως δοκιμαζόμενες) σχέσεις του με τον Φετουλά Γκιουλέν, ο Ερντογάν ξεκίνησε να εφαρμόζει την κοινωνική ισλαμική μηχανική του με απαγορεύσεις που αφορούν τους δημόσιους ασπασμούς των νέων, τα αντισυλληπτικά, την κατανάλωση οινοπνεύματος, και με την απαξίωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτοχρόνως, αφιέρωσε τη νέα γέφυρα του Βοσπόρου στο Σουλτάνο Σελήμ, δυσαρεστώντας τους Αλεβίτες που ο Σελήμ είχε βάναυσα καταδιώξει (και οι οποίοι δεν είναι και τόσο εχθρικοί προς τον Αλεβίτη Άσαντ). Και απεκάλεσε μεθύστακες δύο εξαιρετικά σημαντικές προσωπικότητες για το υπόλοιπο, εκτός των υποστηρικτών του, 50% του Τουρκικού πληθυσμού, τον Κεμάλ και τον Ινονού. Όσο για τα δικαιώματα προς τους Κούρδους και την εκεχειρία, τα πρώτα παραμένουν στα χαρτιά και η δεύτερη πιο εύθραυστη από ποτέ.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Ερντογάν κυριαρχεί στην Τουρκική πολιτική σκηνή και ετοιμάζεται για τον στόχο του 2014: την Προεδρία της χώρας του, με ταυτόχρονη ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου. Όλα αυτά όμως δεν περνούν απαρατήρητα από τον νεανικό σε μεγάλο ποσοστό (και αστικό) πληθυσμό της χώρας του, ούτε από εκείνο το κατεστημένο που αναζητά μία ρεβάνς, ούτε βέβαια και από τους συνεργάτες του, οι οποίοι αφενός άρχισαν να ανταγωνίζονται για την επόμενη μέρα, αφετέρου διαφωνούν με την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου.

Η αίσθηση ότι ο χρόνος φεύγει και το 2014 πλησιάζει, αλλά και η αίσθηση της πανθομολογούμενης τωρινής ισχύος του, οδηγούν τον Ερντογάν να κυβερνά όλο και πιο αλαζονικά και, ταυτοχρόνως, να αποκαλύπτει όλο και πιο απρόσεκτα την πραγματική, την ισλαμική του ατζέντα. Ίσως αυτό να γίνεται πολύ πιο αισθητό στην Τουρκία από εκείνους που είτε ανησυχούν για τις συνέπειες της ισλαμικής ατζέντας στη δική τους επόμενη μέρα είτε αναζητούν τη δική τους θέση σε ένα επόμενο σκηνικό εξουσίας.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (www.kouskouvelis.gr). Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Middle East Quarterly το άρθρο του The Problem with Turkey’s “Zero Problems” (http://www.meforum.org/3455/turkey-zero-problems).




real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιστρατεύουν ειδικούς φρουρούς σε τρένα και προαστιακό

Εντός των ημερών, το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης αναμένεται να επιστρατεύσει 35 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι θα αναλάβουν την ασφάλεια των επιβατών, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των δρομολογίων, προκειμένου να σταματήσουν τα περιστατικά επιθέσεων και κλοπών.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το "Βήμα" με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, αυστηροποιείται το αδίκημα της κλοπής του χαλκού από το εναέριο δίκτυο ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ, το οποίο έχει αποδεκατιστεί από συμμορίες.

Η νομοθετική ρύθμιση θα αυξήσει τις ποινές για την κλοπή, και μάλιστα, κατά πληροφορίες, εισηγείται το αδίκημα να τιμωρείται με κάθειρξη και η ποινή να είναι μη εξαγοράσιμη. Επίσης, αυστηροποιούνται και οι ποινές για τους κλεπταποδόχους του χαλκού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ξεκινά έρευνες σε χυτήρια και σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με το σκραπ, προκειμένου να εντοπιστούν οι κλεπταποδόχοι των χτυπημάτων στο δίκτυο του ΟΣΕ και να απενεργοποιηθούν τα κυκλώματα της παράνομης αγοράς.

Η ζημιά υπολογίζεται μέχρι σήμερα ότι είναι τεράστια, αφού μόνο η ανάταξη της ηλεκτροκίνησης, στην οποία προχωρά η ΕΡΓΟΣΕ, προϋπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων που είχαν δοθεί για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν ως πρόσφατα έντονος.

Η ενεργοποίηση των ειδικών φρουρών στα τρένα έρχεται μετά από διάφορα περιστατικά, όπως επεισόδια που προκλήθηκαν από περιθωριακά στοιχεία, απειλές από λαθρεπιβάτες και, κυρίως, εισβολές φασιστικών στοιχείων στα τρένα, όπου πραγματοποιούν - χωρίς καμία δικαιοδοσία προφανώς - ελέγχους εισιτηρίων και φέις κοντρόλ στους επιβάτες.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκατομμύρια επικίνδυνες μέδουσες απειλούν τη Μεσόγειο

Για «επέλαση» μεδουσών στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι προειδοποιούν οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι οι τσούχτρες όχι μόνο απειλούν την βιοποικιλότητα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και την υγεία δεκάδων χιλιάδων τουριστών. Μάλιστα, ορισμένα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου προσανατολίζονται στην τοποθέτηση ενός ειδικού διχτυού για την προστασία των λουόμενων.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη ειδικούς που συμμετέχουν σε μεσογειακό πρόγραμμα με στόχο την καταγραφή της αύξησης των μεδουσών, η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν ήδη οδηγήσει σε δραματική αύξησή τους στη Μεσόγειο.

Για τον επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητή Στέφανο Πιρένο από το Πανεπιστήμιο Σαλέντο στη νότια Ιταλία, στις 21 Απριλίου έκαναν την εμφάνισή τους εκατομμύρια τσούχτρες κατά μήκος 300 χλμ. της μεσογειακής ακτογραμμής. Οι επιστήμονες εξοπλίζονται με «έξυπνα» τηλέφωνα και άλλες συσκευές για να παρακολουθήσουν την πορεία τους. Τα τελευταία 4 χρόνια καταγράφεται αύξηση των πληθυσμού των μεδουσών όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στα υπόλοιπα σημεία του πλανήτη, κυρίως στις ανοιχτές θάλασσες, προσθέτει ο Ιταλός καθηγητής.

«Για παράδειγα, στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούσας, όπου συρρέουν κάθε χρόνο 300 χιλιάδες τουρίστες το χρόνο, οι λουόμενοι μπορούν να κολυμπήσουν μόνο μία εβδομάδα όλο το καλοκαίρι», επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος.

Επιπλέον, το ινστιτούτο «Veronica Fuentes» που καταγράφει την πορεία των μεδουσών υποστηρίζει ότι, φέτος την άνοιξη εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός μιας επικίνδυνης μέδουσας, της Pelagia noctiluca, στις ακτές της Καταλονίας και της Βαλένθια.

Ανά τετραγωνικό μέτρο αντιστοιχούσαν 30 με 40 τσούχτρες. Και μάλιστα, όπως αναφέρει το ισπανικό ινστιτούτο, οι τσούχτρες που εντοπίστηκαν πολύ κοντά στις ακτές είχαν αρκετά μεγάλο μέγεθος, πράγμα ασυνήθιστο καθώς η θερμοκρασία του νερού στα ύδατα αυτά τις αποθαρρύνει να βγουν προς τα... έξω.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ακτές της Μεσογείου που θα έχουν σοβαρό πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Σαρδινία, Σικελία, Μάλτα αλλά και στο Ισραήλ και το Λίβανο. Σύμφωνα με τον Πιρένο, περίπου κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, 50 χιλιάδες λουόμενοι νοσηλεύονται από τσιμπήματα τσούχτρας.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...