Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Απόδραση από το Αλκατράζ- 50 χρόνια μετά ακόμη τους ψάχνουν!



Μισός αιώνας πέρασε από τότε που τρεις βαρυποινίτες ληστές τραπεζών απέδρασαν από τον Καταραμένο Βράχο στα ανοιχτά του Σαν Φραντσίσκο. Αστυνομικός που έδωσε όρκο τιμής να τους συλλάβει, σήμερα λέει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δραπέτες δεν πνίγηκαν στον ωκεανό.Μέχρι την 12η Ιουνίου 1962 οι Αμερικανοί κόμπαζαν ότι το Αλκατράζ ήταν η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς διαφυγή. Ο Φρανκ Λι Μόρις και τα αδέρφια Άνγκλιν, όμως, είχαν άλλη γνώμη. «Δραπέτευσαν και σήμερα ζουν κάπου εκεί έξω. Τουλάχιστον οι δύο από αυτούς ακόμη γελούν με τους κομπασμούς του απόρθητου κολαστηρίου», αποκαλύπτει 80χρονος αστυνομικός, Μάικλ Ντάικ, που τους κυνηγάει ακόμα.

Τον Οκτώβριο του 1933 ο Βράχος στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο που είχε ονομαστεί Αλκατράζ (δηλαδή θαλασσοπούλι) από τον Ισπανό εξερευνητή Χουάν Μανουέλ ντ' Αγιάλα, έπαψε να λειτουργεί ως οχυρό του αμερικανικού στρατού για την προστασία του λιμανιού (αλλά και ως μυστική στρατιωτική φυλακή) και πέρασε στη δικαιοδοσία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την Πρωτοχρονιά του 1934 εγκαινιάστηκαν οι «απόρθητες» ομοσπονδιακές φυλακές που «φιλοξένησαν» τους πιο σκληροτράχηλους κι επικίνδυνους γκάνγκστερ της αμερικανικής ιστορίας (ανάμεσά τους και τον Αλ Καπόνε).


Οι πρώτοι κατάδικοι έφτασαν στις 11 Αυγούστου 1934 και μέχρι το 1963 συνολικά 36 κρατούμενοι είχαν προσπαθήσει να αποδράσουν, χωρίς ωστόσο η προσπάθειά τους να έχει... καλό τέλος (23 συνελήφθησαν, έξι πέθαναν από πυρά των φρουρών και τρεις πνίγηκαν στον παγωμένο Ειρηνικό).
Την νύχτα της 11ης Ιουνίου, 50 χρόνια πριν, ο Μόρις, ο Κλάρενς και ο Τζον Άνγκλιν τρύπωσαν σε έναν αφύλακτο διάδρομο 90 εκατοστών όπου κατάφεραν να μπουν λαξεύοντας υπομονετικά –για πολλούς μήνες- το κατεστραμμένο σκυρόδεμα γύρω από έναν αεραγωγό που τον συνέδεε με τα κελιά τους, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία (όπως ένα συνηθισμένο μεταλλικό κουτάλι και ένα μαχαίρι για το βούτυρο).

Τον θόρυβο που έκαναν τα μικροσκοπικά εργαλεία τους τον σκέπαζε ο ήχος ενός ακορντεόν που έπαιζε τις ώρες της μουσικής...

Από τον στενό διάδρομο του εξαερισμού έφτασαν σε μια από τις καμινάδες της φυλακής, σκαρφάλωσαν πέρασαν τον τοίχο και διέφυγαν με πλαστικές λέμβους που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι από υλικά τα οποία είχαν βρει εντός της φυλακής (κυρίως από 50 κλεμμένα αδιάβροχα).

Για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς που επιθεωρούσαν τα κελιά τη νύχτα, είχαν κατασκευάσει ομοιώματα των προσώπων τους με ένα μείγμα σαπουνιού, χαρτιού υγείας και πραγματικές τρίχες!


Την επόμενη μέρα, στις 7.15 π.μ., στον έλεγχο ρουτίνας, οι δεσμοφύλακες αντιλήφθηκαν την απουσία των τριών κρατουμένων και ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό από ξηρά, θάλασσα και αέρα για τον εντοπισμό τους.
Στις έρευνες του FBI βοήθησε ο κρατούμενος Άλεν Γουέστ ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας των δραπετών. Επειδή το δικό του κομμάτι τοίχου που κάλυπτε την τρύπα της διαφυγής δεν στεκόταν στη θέση του (ώστε να μην γίνει αντιληπτό το κενό από τους φύλακες), με αποτέλεσμα μέχρι να φτάσει στην ακτή οι άλλοι τρεις να έχουν ήδη διαφύγει αφήνοντάς τον πίσω.


Κομμάτια αδιάβροχων και τα αυτοσχέδια κουπιά από το κόντρα πλακέ εντοπίστηκαν στο κοντινό Nησί του Αγγέλου και τυπικά ο φάκελος έκλεισε με την γνωμάτευση του FBI ότι οι δραπέτες πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του κόλπου.
Μισό αιώνα μετά από εκείνη τη νύχτα, όμως, ένας απόστρατος αστυνομικός τους ψάχνει ακόμα, σύμφωνα με την The San Francisco Chronicle, και είναι αποφασισμένος να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην ιστορία του FBI (που έγινε βέβαια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία το 1979, με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ).

Ο Μάικλ Ντάικ παραμένει ακόμη ο αστυνομικός που ερευνά την υπόθεση και είναι πεπεισμένος ότι οι δραπέτες ζουν κάπου εκεί έξω και γελούν μαζί του. Υπάρχει μάλιστα και ηλεκτρονικά επεργασμένη φωτογραφία τους με την εικόνα που θα έχουν σήμερα, αν ζουν.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατάφεραν. Δεν μπορώ να το αποδείξω ή τουλάχιστον δεν υπάρχει κάτι που να μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή», δηλώνει και δεν απαντά στον θρύλο που λέει ότι τα δύο αδέρφια δολοφόνησαν τον Μόρις στη βάρκα ή στο σενάριο που θέλει τη μαφία να βοήθησε στην απόδραση από το Νησί του Αγγέλου και μέχρι την ακτή του Σαν Φραντσίσκο.

Αυτό που μπορεί να αποκαλύψει ο Ντάικ είναι ότι ένα μήνα μετά την απόδραση, καπετάνιος νορβηγικού πλοίου που έπλεε στην είσοδο του Σαν Φραντσίσκο (Golden Gate) ενημέρωσε το λιμενικό ότι έπλεε στα νερά ένα πτώμα με στολή κρατουμένου.

Οι στατιστικές ωστόσο λένε ότι δύο στα τρία πτώματα που πετάγονται στα ανοιχτά τα ξεβράζει η θάλασσα στην ακτή της πόλης. Πού είναι, λοιπόν, το δεύτερο πτώμα;

Οι δραπέτες παραμένουν καταζητούμενοι και εάν δεν τους βρουν, στα 100 τους χρόνια θα πάρουν μια θέση ανάμεσα στους πιο διάσημους δραπέτες «Wanted Dead or Alive» όλων των εποχών.

«Εάν καταφέρω και τους συλλάβω κάποτε θέλω να τους σφίξω το χέρι και να τους συγχαρώ πριν τους περάσω χειροπέδες. Κάνατε καλή δουλειά, θα τους πω, και περάσατε τη ζωή σας μακριά από το κελί. Τώρα, όμως, συλλαμβάνεστε», δηλώνει ο Ντάικ στην εφημερίδα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πεθάνει αν δεν βρει πρώτα τον Φρανκ Λι Μόρις και τα αδέρφια Άνγκλιν!


http://korkos.blogspot.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαφάρι ελέγχων από το ΙΚΑ για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία


Με σκοπό την επιβολή προστίμων για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, οι επιθεωρητές του ΙΚΑ βγήκαν στο "σεργιάνι".
Παραβάσεις σε 62 φορτηγά αυτοκίνητα, διαπίστωσε κατά τη διάρκεια ελέγχων στο Λιμάνι του Πειραιά, την περασμένη Παρασκευή, μεικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Τα φορτηγά που ελέγχθησαν δεν διέθεταν Βιβλίο Δρομολογίων, ούτε Κατάσταση Επιθεώρησης Εργασίας και απασχολούσαν ανασφάλιστους οδηγούς.
Δύο φορτηγά κλειδώθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ οι σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου έχουν διαβιβασθεί στα αρμόδια υποκαταστήματα ΙΚΑ- ΕΤΑΜ της έδρας των ιδιοκτητών των φορτηγών για την επιβολή των εισφορών και των προβλεπόμενων προστίμων.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τριετές δάνειο ζήτησε η ΔΕΗ


Η ΔΕΗ υπέβαλε αίτηση για τριετές δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην προσπάθειά της να αποπληρώσει υφιστάμενο χρέος της, είπαν την Δευτέρα στο Reuters δυο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
"Πρόκειται για ένα τριετές δάνειο 130 εκατ. ευρώ", είπε στο Reuters ένας εκ των δυο αξιωματούχων.
Η ΔΕΗ ωστόσο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επίσημα για να σχολιάσει το γεγονός.
Το πρακτορείο σημειώνει στο δημοσίευμα του ότι οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στη χρηματοδότηση τους ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, ενώ υπάρχουν φόβοι για διακοπές ρεύματος στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους από το εξωτερικό.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσους τουρίστες χάσαμε;


Κατά 5.1% μειώθηκαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στα 13 κύρια αεροδρόμια της χώρας κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2012, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από τα 13 κύρια αεροδρόμια της χώρας, ανήλθαν σε 2.267.138 άτομα, από 2.389.561 που είχαν έρθει πέρυσι.

Στον πίνακα των ελληνικών προορισμών που χάνουν τουρίστες, την πρώτη θέση κατέχει η Ζάκυνθος με απώλειες 17%, η Σάμος με 10%, αλλά και η Μύκονος με 9%.

enikos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πιο μπροστά και από το CERN ο Αϊνστάιν


Ο Αϊνστάιν ξαναβολεύτηκε καλύτερα στο βάθρο του, αφού η θεωρία του ότι τίποτε δεν ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, δεν απειλείται πλέον. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι επιστήμονες που είχαν κάνει πέρυσι τον Σεπτέμβριο τον "αιρετικό" ισχυρισμό ότι το υποατομικό σωματίδιο νετρίνο είναι οριακά ταχύτερο από το φως, τώρα παραδέχονται τους λανθασμένους υπολογισμούς τους. Είχε ενδιάμεσα προηγηθεί η κατάρριψη του ισχυρισμού από άλλα επιστημονικά εργαστήρια και έτσι, οριστικά πλέον, δίνεται επίσημο τέλος σε ένα ζήτημα που αναστάτωσε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και…τον μακαρίτη Αϊνστάιν.
Ο διευθυντής ερευνών του CERN Σέρτζιο Μπερτολούτσι, εκ μέρους της επιστημονικής κοινοπραξίας OPERA, που είχε κάνει την αρχική μέτρηση, ανακοίνωσε, σε συνέδριο για την φυσική των νετρίνων και την αστροφυσική στην Ιαπωνία, ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, τα εν λόγω σωματίδια ταξιδεύουν σχεδόν ακριβώς με την ταχύτητα του φωτός - αλλά όχι πιο γρήγορα. "Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο συναρπαστικό, όσο ορισμένοι θα ήθελαν, τελικά είναι αυτό που όλοι κατά βάθος περιμέναμε", δήλωσε ο ιταλός φυσικός.
Το λάθος του OPERA
Οι Ευρωπαίοι φυσικοί του OPERA είχαν φέρει τα πάνω-κάτω το 2011, όταν υπολόγισαν ότι μία δέσμη νετρίνων που εκπορεύθηκε από το CERN, διέσχισε την απόσταση των περίπου 730 χιλιομέτρων έως το υπόγειο εργαστήριο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία με ταχύτητα λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός (60 νανοδευτερόλεπτα, δηλαδή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου).
Κάτι τέτοιο, αν ήταν σωστό, παραβίαζε την θεωρία της ειδικής σχετικότητας από το 1905 και άνοιγε το δρόμο για μια «εξωτική» φυσική (μεταξύ άλλων, θα καθίστατο εφικτό να ταξιδέψει κανείς στο παρελθόν). Όμως, τους επόμενους μήνες, οι προσπάθειες επιβεβαίωσης έδειξαν δύο σφάλματα: ένα προβληματικό καλώδιο οπτικής ίνας και ένα προβληματικό ρολόι χρονομέτρησης της ταχύτητας.
Οι νέες μετρήσεις πού έγιναν από το OPERA και από τους άλλους τρεις ανιχνευτές σωματιδίων στα εργαστήρια του Γκραν Σάσο (Borexino, Icarus, LVD), όπως έγινε γνωστό, δείχνουν ότι το νετρίνο έχει ταχύτητα μόλις 0,5 νανοδευτερόλεπτα μικρότερη του φωτός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Science" και το "New Scientist". Είναι η πρώτη φορά που η ταχύτητα του νετρίνο μετρήθηκε με τόση ακρίβεια και αυτό, τουλάχιστον, αποτελεί ένα κέρδος από την όλη ιστορία, όπως δήλωσε ο φυσικός Ντάριο Οτιέρο του OPERA.
Επιστροφή στην πραγματικότητα
Οι 170 ερευνητές του OPERΑ επιστρέφουν πλέον στις κανονικές μελέτες τους και, αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα νετρίνο μιόνιο να μετατρέπεται σε νετρίνο ταυ. Είναι μόλις η δεύτερη φορά στον κόσμο που ανιχνεύεται κάτι τέτοιο και ενισχύει την πεποίθηση ότι το νετρίνο έχει μάζα.
'Αλλωστε, ο πραγματικός στόχος των πειραμάτων του OPERA είναι να μελετήσουν τις μετατροπές του νετρίνο σε πραγματικό χρόνο. Το νετρίνο έχει τρεις εκδοχές (ηλεκτρόνιο, μιόνιο και ταυ) και μπορεί αυθόρμητα να μετατραπεί από τη μία στην άλλη. Η πρώτη τέτοια μετατροπή έγινε αντιληπτή, το 2010, πάλι από το πείραμα OPERA, σε μία δέσμη νετρίνων που στάλθηκαν από το CERN στο Γκραν Σάσο.
Αυτές οι "μεταμορφώσεις" δείχνουν ότι το νετρίνο, αντίθετα με ό,τι πιστευόταν, έχει μάζα τελικά, έστω και απειροελάχιστη. Αυτή η διαπίστωση βοηθά στην κατανόηση του γιατί υπάρχει περισσότερη ύλη στο σύμπαν σε σχέση με την αντι-ύλη.
Θα χρειασθούν πάντως να εντοπισθούν τουλάχιστον έξι τέτοιες μεταμορφώσεις των νετρίνων για να ανακοινώσουν επίσημα οι φυσικοί ότι έχουν «δει» το φαινόμενο. Εξάλλου, αυτή την εβδομάδα, σε ένα παρεμφερές πείραμα στον ανιχνευτή Τ2Κ στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν δέκα μιόνια νετρίνα να μεταβάλλονται σε ηλεκτρόνια νετρίνα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Υγεία... στην εντατική


Τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά παρατηρούνται σε πολλά νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ηλία Σιώρα, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν "τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ που αγγίζουν τα 1,7 δισ. ευρώ".

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΣΥ, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώνονται στα υπερχρεωμένα νοσοκομεία, όπου η τροφοδοσία από τους προμηθευτές γίνεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να βάζουν λουκέτο η μία κλινική μετά την άλλη.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αττικόν αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, ενώ στο ΑΧΕΠΑ, μετά το Καρδιολογικό Ιατρείο - μέσω του οποίου κλείνονται και τα ραντεβού για όσους πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιαιογραφία ή τοποθέτηση στεντ - λουκέτο έβαλε και η Αγγειοχειρουργική Κλινική.

Και αυτό διότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ακριβά και δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά τους.

Προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στην Οφθαλμολογική Κλινική λόγω έλλειψης ενδοφακών.

Στη Χίο, οι συγγενείς των ασθενών αγοράζουν οι ίδιοι καθετήρες ή γύψο, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις Σέρρες ή στη Λάρισα, όπου οι νοσηλευόμενοι σιτίζονται καθημερινά με κοτόπουλο, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για ψάρι ή μοσχάρι.

Στη Θεσσαλονίκη, δύο σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών διέθεσαν χρήματα για να προμηθεύσουν το Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου με ασκούς αίματος. Επιπλέον, έχουν σταματήσει οι μεταγγίσεις, αφού δεν μπορούν να ελεγχθούν 700-800 φιάλες αίματος που έχουν συλλεχθεί επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια.

Στη Ρόδο, σύμφωνα με τον χειρουργό - εντατικολόγο και πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Βασίλη Κινού, οι λίστες αναμονής στη Χειρουργική Κλινική αγγίζουν τους 6 μήνες και στην Ορθοπεδική τον έναν χρόνο λόγω ελλείψεων υλικών και κυρίως προσωπικού.


nooz.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάνω από 500 συλλήψεις οφειλετών του Δημοσίου


Παραγωγικότατο ήταν το έργο της Ελληνικής αστυνομίας το τελευταίο επτάμηνο όσον αφορά τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφού 502 έχουν συλληφθεί για τα ανεξόφλητα χρέη τους.


ύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛ.ΑΣ στη δημοσιότητα, στα πλαίσια της πάταξης του φαινομένου της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, 502 οφειλέτες έχουν συλληφθεί από τον Νοέμβρη του 2011, μέχρι και τον Μάιο του 2012, με τα χρέη τους να ανέρχονται στα 922.452.979,95 ευρώ.

Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άντρες (446) ενώ μόλις οι 56 ήταν γυναίκες.

Οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (231 και 65 αντίστοιχα).

Τέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, οι κατηγορίες που βαρύνουν, στις περιπτώσεις αυτές, τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει και μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», καθώς επίσης στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ.1 του Ν. 2523/97 «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο "σφυρί", ιδιόχειρες επιστολές του Ιωάννη Καποδίστρια


Σημαντικός αριθμός ιδιόχειρων επιστολών του Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια θα δημοπρατηθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου από γνωστό ελληνικό οίκο.

Πρόκειται για 37 επιστολές που απευθύνονται στον στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο (1789-1865) και αναφέρονται σε τρέχουσες κρατικές υποθέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, των ετών 1828-1830. Ανέκδοτες έως τώρα, οι επιστολές αυτές του Καποδίστρια γίνονται σήμερα εξαιρετικά επίκαιρες, αφού αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει κάποια τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει για τους ισχυρούς Έλληνες της εποχής: «…Θα με λυπούσε πολύ αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως, αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω…» (29 Φεβρουαρίου 1828).

Σε άλλη επιστολή του απαντάει στη διαβεβαίωση του Κοντόσταυλου ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος: «…Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς πόρους και την ισορροπία που βρίσκετε ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα. Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω…» (13 Απριλίου 1828).

Η δημοπρασία περιλαμβάνει 442 συνολικά σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά. Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Plazza της πλατείας Συντάγματος.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Η Ισπανία θα τελεί υπό την επιτήρηση της τρόικας»


Αλμούνια, Σόιμπλε, Αλταφάζ διαψεύδουν το Ραχόι

Η Ισπανία θα τελεί υπό την εποπτεία των διεθνών δανειστών της μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι που επέμεινε ότι το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς που συνοδεύουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν σήμερα ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.

«Φυσικά θα υπάρξουν όροι», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. «Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, αν και δεν χορηγεί πόρους , και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, πρόσθεσε.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για την Οικονομία Ολι Ρεν.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας , όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. «Θα είναι ένα κουαρτέτο, όχι τρόικα», είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο: «Το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά...Θα υπάρχει ομοίως μία τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία ώστε να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών».
Τα δημοσιονομικά της Ισπανίας βρίσκονται ήδη υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ δηλώνει σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ότι τα δάνεια για τη διάσωση των τραπεζών της θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και ζήτησε πλήρη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαδικασία εποπτείας.

«Είναι σημαντικό για την Ολλανδία να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία: εξέταση του επίσημου αιτήματος, καθορισμός των όρων και διαδικασία επιτήρησης», γράφει στην επιστολή του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα επιβαρύνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τη σχέση χρέους/ΑΕΠ, ανεβάζοντάς το κοντά στο 90%, τη στιγμή που η χώρα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση και η ανεργία βρίσκεται στο 24%.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κύπρος: Μια ανάσα από το μηχανισμό στήριξης


Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Βάσσος Σιαρλής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης.
Ένα πιθανό αίτημα από την Κύπρο για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Σιαρλής είπε, ότι ένα πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.
"Όταν προσφεύγει κανείς στον μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που ίσως προκύψουν τον επόμενο καιρό. Συνεπώς, θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τις παρούσες συνθήκες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και μελλοντικές ανάγκες", δήλωσε.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ακραία πόλωση για τη μάχη της… μίας ψήφου


Εβδομάδα άγριας αντιπαράθεσης ξεκινά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα επιτελεία των δυο κομμάτων να δίνουν τη μάχη της… μίας ψήφου με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Η σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που πέρασε είναι ένα απόλυτο δείγμα γραφής για την ακραία πόλωση που θα κυριαρχήσει την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες με τα υπόλοιπα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) να δείχνουν έως τώρα ότι πολύ δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν αυτό το χορό της σκληρής αντιπαράθεσης που πρώτη τον σέρνει η Λ. Συγγρού.

Η ομάδα που έχει στηθεί εδώ και δυο εβδομάδες στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού ψάχνει κάθε δήλωση ή τοποθέτηση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αναδείξει όχι μόνο τις «θολές», όπως τις χαρακτηρίζουν, δηλώσεις περί επιστροφής στη δραχμή αλλά και τη διασύνδεση που μπορεί να έχουν κάποιες συνιστώσες της Κουμουνδούρου ακόμη και με απόψεις που ακουμπούν τα όρια της τρομοκρατίας, όπως φάνηκε και από τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο mega για τον Δ. Κουφοντίνα και τη στήριξη του από συγκεκριμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπαράθεση που ξεκινά καθημερινά με… πρωτοβουλία της ΝΔ αναμένεται ότι θα κορυφωθεί τις επόμενες πέντε ημέρες καθώς στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι παρά την προσπάθεια που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλονται τα στελέχη με τις μετριοπαθείς απόψεις, εν τούτοις είναι αδύνατον να ελεγχθούν οι ποικίλες απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για την επόμενη ημέρα των εκλογών κάτι που όπως σημειώνουν αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Γ. Τόλκα στη ΝΕΤ για την «ανατροπή της ευρωζώνης»…

Τη «μάχη» αυτή έχει αναλάβει σχεδόν προσωπικά ο Γ. Μιχελάκης: Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα ακόμη και αποσπάσματα από την πρόσφατη ομιλία του Σλοβένου διανοούμενο Σλαβόι Ζίζεκ ο οποίος σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα δεν απέκλεισε και την επιλογή της βίας ως μέσω για την επικράτηση των απόψεων ενός «ριζοσπαστικού κόμματος» όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη Λ. Συγγρού οι συγκεκριμένες απόψεις σε συνδυασμό με τα όσα έχει εκφράσει ο κ. Αμυράς, που κατά την Κουμουνδούρου μπήκε περίπου από το… παράθυρο στα ψηφοδέλτια του κόμματος, δεν είναι απλές τοποθετήσεις προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι τα πιστεύω που έχουν συγκεκριμένα κομμάτια τους» σημείωνε στο Real.gr επιτελικό στέλεχος της Λ. Συγγρού.

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου που αποφεύγει να μπει στην ευθεία αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τις συγκεκριμένες δηλώσεις επικεντρώνει τα πυρά της προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά τον οποίο επιχειρεί να ταυτίσει απόλυτα με το μνημόνιο και όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ενώ ο Αλέξης Τσίπρας για δεύτερη συνεχόμενη ομιλία έθιξε τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Π. Ψωμιάδη περί της ΝΔ και «του αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής».

Ο κ. Ψωμιάδης διέψευσε ότι έχει κάνει τη συγκεκριμένη αναφορά ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και από τη Χίο όπου αναφέρθηκε με σκωπτικό τρόπο στα σποτ που δίνει στη δημοσιότητα καθημερινά η ΝΔ, επανήλθε στο θέμα του κ. Ψωμιάδη καυτηριάζοντας τη στάση της Λ. Συγγρού.

Η σύγκρουση την εβδομάδα που ακολουθεί αναμένεται σκληρή, πολυεπίπεδη και πολλές φορές εκτός κομματικών ορίων αφού στη Λ. Συγγρού αλλά και στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη της… μίας ψήφου επενδύοντας στην απόλυτη πόλωση καθώς όπως εκτιμούν και στα δυο επιτελεία η τακτική αυτή θα αυξήσει τις συσπειρώσεις απομονώνοντας παράλληλα τα κόμματα που «απειλούν» εκλογικά τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η υποτίμηση της δραχμής και η επιστροφή στο '80


Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για έξοδο της χώρας από το ευρώ, εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για τα επίπεδα του πληθωρισμού και των επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού στα επίπεδα του 35%, με εκτίναξη των επιτοκίων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, όπως περιγράφεται στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, προκαλούν ρίγη ανησυχίας στους δανειολήπτες, καθώς παραπέμπουν σε δραματική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων.
Το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώνεται σήμερα στα 242,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 116,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων, 111,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές των νοικοκυριών από δάνεια και κάρτες και 15 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών.
Το σενάριο της Εθνικής, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Καθημερινή", βασίζεται στην εκτίμηση για άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40% σε σχέση με το ευρώ –και ονομαστική υποτίμηση της τάξης του 65%– οδηγώντας σε εκτίναξη του πληθωρισμού στο 32%.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι Νομισματικές Αρχές θα υποχρεωθούν να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα υψηλότερα του πληθωρισμού κατά πέντε περίπου μονάδες, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο στο 37%.
Το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν ανυπολόγιστο για τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής, σε συνδυασμό με το εκτιμώμενο επίπεδο ανεργίας 34%, θα εκτόξευαν τις επισφάλειες σε επίπεδο άνω του ενός τρίτου του συνολικού χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων.
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στο 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, ανεβάζοντας τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ένταξη της χώρας στο ευρώ επιτρέπει τη διατήρηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων σε χαμηλό επίπεδο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών δανείων και σημαντικό τμήμα των επιχειρηματικών είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το euribor, που διαμορφώνονται στο 1% και στο 0,7% αντίστοιχα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με 20ετή διάρκεια και επιτόκιο 5%, διαμορφώνεται σήμερα στα 660 ευρώ περίπου και το ενδεχόμενο εκτίναξης του κόστους δανεισμού σε αυτά τα επίπεδα θα ανέβαζε τη δόση του ίδιου δανείου στις 3.000 ευρώ.
Ακόμη κι αν ένα τμήμα του χρέους οδηγείτο σε διαγραφή, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών θα οδηγούνταν σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του και ουσιαστικά θα ακυρωνόταν από την εκτίναξη του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Efg Eurobank, μια τέτοια επιλογή δεν θα αποτελούσε δίκαιη λύση στον βαθμό που το κεφαλαιακό άνοιγμα που θα προκαλούνταν στους ισολογισμούς των τραπεζών θα έπρεπε να καλυφθεί με κρατική χρηματοδότηση και δη από χρήματα των συνεπών δανειοληπτών και των συνεπών φορολογουμένων.
Με δεδομένο ότι μόνο ο μισός πληθυσμός έχει σήμερα δάνεια και περίπου το 80% αυτών εξυπηρετείται εγκαίρως, η χαριστική συμπεριφορά τμήματος των πιστωτών, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες, θα οδηγούσε σε μεγάλη ανακατανομή του εισοδήματος και θα δημιουργούσε αδικίες εις βάρος αυτών που δεν έχουν δανειστεί ή όσων είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Ειδικά για τον επιχειρηματικό κλάδο, όπως επισημαίνει η Eurobank, η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης θα νόθευε τον υγιή ανταγωνισμό και θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τα συναλλακτικά ήθη.
Η εμπειρία του παρελθόντος που έχει άλλωστε η χώρα μας στις διαγραφές δανείων, μέσα στον έλεγχο των κρατικών τραπεζών, επιβεβαιώνει ότι η παρέμβαση του κράτους έγινε με μη ορθολογικά κριτήρια και με δυσανάλογο κόστος για τους φορολογουμένους.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μετά μία δεκαετία χαμηλών επιτοκίων, η ελληνική οικονομία απειλείται με την επιστροφή δεκαετιών πίσω, τις οποίες "οι παλαιότεροι προτιμούν να ξεχνούν και οι νεότεροι αγνοούν".
Η εποχή που τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια έφταναν το 30%, καθιστώντας τον δανεισμό για τις επιχειρήσεις εκείνης της εποχής απαγορευτικό, δεν είναι πολύ μακριά και συνδέεται με την περίοδο πριν από την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Αδύνατη ήταν τότε και η πρόσβαση των νοικοκυριών στην τραπεζική χρηματοδότηση, καθώς η στεγαστική πίστη αρχίζει να αναπτύσσεται δειλά το 1990 με αρχικά επιτόκια, που άγγιζαν την περίοδο εκείνη το 20% και χαρακτηρίζονταν ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, αφού οι τράπεζες διατηρούσαν το δικαίωμα της μονομερούς αναπροσαρμογής τους.
Τα καταναλωτικά δάνεια άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης το 1997 και τα επιτόκια είχαν σημείο εκκίνησης την περίοδο εκείνη το 25%, ενώ οι κάρτες που έκαναν την εμφάνισή τους αρκετά νωρίτερα και δη στη δεκαετία του 1990 προωθήθηκαν με επιτόκια της τάξης του 35% για να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα του 15% από το 2000 και μετά.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν για κάτι που δεν προκάλεσαν»


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας και σήμερα κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας, Χάνες Αντρός, των κυβερνήσεων (1970-1983) του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι, υποστήριξε σε συνέντευξή του πως «οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν για κάτι που δεν προκάλεσαν».

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Εστεραιχ", σημείωσε πως όταν ένας δανειστής δανείζει σε μία χώρα 372 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε ο δανειστής είναι εξίσου υπεύθυνος εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια. Παράλληλα επεσήμανε ότι 170 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, αλλά κατέληξαν στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Στη συνέντευξή του, ο θεωρούμενος ως ένας από τους σημαντικότερους υπουργούς Οικονομικών της μεταπολεμικής Αυστρίας, προειδοποιεί ότι «όπως η υπερβολική χρήση ενός φαρμάκου - επειδή ένα φάρμακο είναι καλό - δεν σημαίνει ότι το χορηγούμε δέκα φορές την ημέρα, μπορεί να εξελιχθεί σε δηλητήριο, ακριβώς αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της υπερβολικής λιτότητας», προσθέτοντας πως «χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση».

Επίσης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στάσης, προπάντων από τους Γερμανούς και αυτοί να επιδείξουν, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, ενώ επισημαίνει πως, αν η Ευρώπη είχε συμπεριφερθεί κατά την επανένωση της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, όπως οι Γερμανοί κατά την κρίση του Ευρώ, τότε ποτέ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί η επανένωση.

«Την γερμανική επανένωση πλήρωσαν όλοι και όταν η ισοτιμία του ανατολικογερμανικού μάρκου έγινε ένα προς ένα με το δυτικογερμανικό, προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη υψηλότερα επιτόκια. Το ευρώ δεν επιτρέπεται να παραμείνει μόνον ένα μέσο πληρωμών, αλλά απαιτείται ένα ενιαίο δημοσιονομικό σχέδιο και ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν γίνεται για τις τράπεζες της Ευρώπης να υπάρχουν 17 διαφορετικές εποπτείες, αλλά χρειάζεται μια Τραπεζική Ενωση με μια πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Αναφερόμενος στην άσχημη κατάσταση των δημοσιονομικών και του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, ο κ. Αντρός παραπέμπει στην επίσης άσχημη κατάσταση στις ΗΠΑ, για να επισημάνει συγχρόνως πως η διαφορά έγκειται στο ό, τι εκεί υπάρχει μια από κοινού αντιμετώπιση της κατάστασης και ακριβώς αυτό διαφοροποιεί το δολάριο από το Ευρώ.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...