Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Την επανεξέταση για το ΕΕΤΗΔΕ ζητά η Συνήγορος του Πολίτη


Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, που εξακολουθούν να υπάρχουν και σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

Η Συνήγορος του Πολίτη, σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρει τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και ζητά την παρέμβασή του, ενώ τονίζει με έμφαση ότι «πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του φόρου, με γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και αναλογικότητας της φορολόγησης».

Στην επιστολή της, η κ. Σπανού προτείνει:

α. Να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 στις ΔΟΥ, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν οι διορθώσεις που ζήτησαν οι πολίτες μέσω των δήμων και δεν υπήρξε ανάλογος συμψηφισμός στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η μη διόρθωση της τιμής ζώνης, την ορθότητα της οποίας οι δήμοι όλης της χώρας όφειλαν να ελέγξουν και σε περίπτωση σφάλματος να διορθώσουν ανεξάρτητα από την υποβολή σχετικής αίτησης των πολιτών.

β. Να μην επιβαρυνθούν με ΕΕΤΗΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε χρόνο προγενέστερο της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 αλλά το αίτημά τους ικανοποιήθηκε από τη ΔΕΗ σε μεταγενέστερο χρόνο.
γ. Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθυστέρησης αποστολής από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προς τις ΔΟΥ των αιτήσεων που υπέβαλαν οι πολίτες ηλεκτρονικά έως 20.3.2012, για μείωση του τέλους, επικαλούμενοι αδυναμία καταβολής του.

Τέλος η Συνήγορος του Πολίτη, αφού σημειώνει ότι «δεν παραγνωρίζει τους έκτακτους δημοσιονομικούς λόγους που οδήγησαν στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ», προσθέτει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή, «από την πολύχρονη εμπειρία της στις δομές και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι η προβλεπόμενη διαδικασία για τον υπολογισμό και την είσπραξη του τέλους θα επέφερε ιδιαίτερες δυσλειτουργίες, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».




newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εγκύκλιος σοκ! Σε διαθεσιμότητα ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι ΔΕ - χωρίς εξαιρέσεις - από τις Υπηρεσίες που δεν έστειλαν λίστες


- Αν συμβεί αυτό όλοι οι υπάλληλοι θα δουν τον μισθό τους μειώνεται και θα παίρνουν μονο το 75%
- Υπουργείο: Είναι η τελευταία σας ευκαιρία! Στείλτε ΑΜΕΣΑ τα ονόματα

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου παίρνει η μπάλα από την άρνηση των δημάρχων αλλά και των συνδικαλιστών να αποστείλουν τις λίστες με τις διαθεσιμότητες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο:

"...η παράλειψη των φορέων να αποστείλουν στοιχεία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκκίνηση του μηχανισμού της κινητικότητας που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα σε φορείς που παρουσιάζουν άμεσες και ιδιαιτέρως επιτακτικές ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Καθυστερεί δηλαδή τη δυνατότητα μεταφοράς των υπαλλήλων και την έξοδό τους από το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν ήδη τεθεί εκ του νόμου. Άλλωστε, η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής (υπάγονται δηλ. στις προνοιακές εξαιρέσεις), δεδομένα , τα οποία μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των
υπαλλήλων. "

Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και με την μισθοδοσία αφού οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων δεν λειτουργούν λόγω καταλήψεων από τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιδρούν στις απολύσεις.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν σταλεί, εκτός των άλλων, και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της απογραφής του προσωπικού που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ενιαία Αρχή Πληρωμών να καταβάλει την μισθοδοσία.

Aυτό που θα δούμε να γίνεται αν δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, είναι να τεθούν όλοι οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ διοικητικού που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε διαθεσιμότητα και κατόπιν να ζητήσει το υπουργείο από τους ίδιους τους υπαλλήλους και τις οικονομικές υπηρεσίες να βεβαιώσουν τις εξαιρέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων θα υπάρξει «κάθετη» μείωση των αποδοχών τους στο 75% του βασικού τους μισθού, η οποία θα αποκατασταθεί μόνον όταν οι ίδιοι ή οι υπηρεσίες τους βεβαιώσουν ότι εξαιρούνται.

Όπως προβλέπεται ο υπάλληλος που τίθεται σε διαθεσιμότητα παίρνει το 75% του μισθού του.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βραβείο Unicef: 17χρονος Έλληνας δημιούργησε τεχνητό γάντι για άτομα με αναπηρία


Αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, προσθέτοντας στο μέταλλο την αγάπη του για τους συνανθρώπους του, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο μαθητής Χάρης Ιωάννου κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνητό γάντι, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία στα άνω άκρα.

Ο Χάρης Ιωάννης βραβεύτηκε με ειδική διάκριση από τη «Unicef» σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Στοά του Βιβλίου με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Διάκριση απέσπασε και η ΕΡΤ για τους τηλεμαραθωνίους, που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Unicef.

Δύο χρόνια πριν, ο τότε 15χρονος Χάρης συνέλαβε την ιδέα του μεταλλικού γαντιού βλέποντας τη γιαγιά του που αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες να μην μπορεί να πιάσει ούτε το τηλεκοντρόλ. Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προς όφελος όσων έχουν ανάγκη.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο κατάφερε να κατασκευάσει το μεταλλικό γάντι, με πολύ υπομονή και ατέλειωτες ώρες προσωπικής δουλειάς. Η συσκευή, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, απαρτίζεται από μια μεταλλική κατασκευή, με αισθητήρες πίεσης, που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι. Μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι.

Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.
"Το γάντι είναι ακόμα ακατάλληλο για καθημερινή χρήση γιατί βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν κάποια σφάλματα αλλά τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά", λέει στο Έθνος και συνεχίζει: "Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι'αυτά τα πράγματα. Έχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω internet. Το δοκίμασα στη πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα.

Επόμενος στόχος του είναι να κάνει ορισμένες μετατροπές στο γάντι και στη συνέχεια, σε συνεργασία με κάποια εταιρεία, να προχωρήσει στην παραγωγή του.

"Ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ με κάποια εταιρεία αν υπάρχει ενδιαφέρον", δηλώνει και τονίζει πως βλεέπι το μέλλον του στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι για την εφεύρεσή του ο Χάρης Ιωάννου κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι πενταψήφιοι αριθμοί για ραντεβού-Επιστροφή στο 184


Την επιστροφή στην παλιότερη τηλεφωνική γραμμή που είχε, τον τριψήφιο αριθμό 184, ώστε οι πολίτες – ασφαλισμένοι να μπορούν να καλούν δωρεάν για τα ραντεβού με γιατρούς, μελετά ο ΕΟΠΥΥ.

Οπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας στον Βήμα fm, μετά και τα εξώδικα που εστάλησαν στις εταιρείες των πενταψήφιων αριθμών για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κρίνει ότι προσβάλλουν το κύρος του, ο οργανισμός προσανατολίζεται στην άμεση αλλαγή των τηλεφωνικών αριθμών.

Ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολη η επιστροφή στον τριψήφιο αριθμό, αφού ο οργανισμός έχει υπογράψει σύμβαση για τρία χρόνια με τις τηλεφωνικές εταιρείες.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, μέσα στη μέρα θα συνεδριάσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Αρχαία Αγορά «ζωντανεύει» ξανά


«Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία» είναι το κεντρικό «σύνθημα» της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στη Στοά του Αττάλου από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, τον Νορβηγό Πρέσβη Σ. Λάρσεν και τον γενικό διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζέιμς Ράιτ.


Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας (δεξιά) στα εγκαίνια της έκθεσης στη Στοά του Αττάλου

Περιλαμβάνει 52 λίθινα αγάλματα -μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά- αντιπροσωπευτικά έργα της αθηναϊκής γλυπτικής των Υστεροκλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Είχε ανοίξει για το κοινό από το καλοκαίρι, αλλά τα εγκαίνια έγιναν χθες. Τα έργα που κοσμούν τον πρώτο όροφο της Στοάς του Αττάλου και είναι περίοπτα, περιλαμβάνουν μορφές θεών και κοινών θνητών, ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων, ρωμαϊκά πορτρέτα πλούσιων αστών καθώς και γλυπτά που κοσμούσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της ύστερης Αρχαιότητας.

Ο όροφος που παρέμενε κλειστός για περισσότερο από 30 χρόνια ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε από την Α' ΕΚΠΑ, ενώ τα εκθέματα προστατεύονται από κρύσταλλα ασφαλείας. Από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών που ανασκάπτει τον χώρο, ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες φωτογραφίες, σχέδια και χάρτες, ανασκαφικά ημερολόγια...

«Τέτοια έργα ενισχύουν την ελπίδα που πρέπει να έχουμε, τον τρόπο δηλαδή που θα φύγουμε από τα υποτιθέμενα αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόσθεσε πως η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει από μια διαφορετική διάσταση τι σήμαινε η Αρχαία Αγορά στο πολιτιστικό τοπίο της Αρχαίας Αθήνας.



mustradio.com

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...