Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η Αρχαία Αγορά «ζωντανεύει» ξανά


«Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία» είναι το κεντρικό «σύνθημα» της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στη Στοά του Αττάλου από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, τον Νορβηγό Πρέσβη Σ. Λάρσεν και τον γενικό διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζέιμς Ράιτ.


Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας (δεξιά) στα εγκαίνια της έκθεσης στη Στοά του Αττάλου

Περιλαμβάνει 52 λίθινα αγάλματα -μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά- αντιπροσωπευτικά έργα της αθηναϊκής γλυπτικής των Υστεροκλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Είχε ανοίξει για το κοινό από το καλοκαίρι, αλλά τα εγκαίνια έγιναν χθες. Τα έργα που κοσμούν τον πρώτο όροφο της Στοάς του Αττάλου και είναι περίοπτα, περιλαμβάνουν μορφές θεών και κοινών θνητών, ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων, ρωμαϊκά πορτρέτα πλούσιων αστών καθώς και γλυπτά που κοσμούσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της ύστερης Αρχαιότητας.

Ο όροφος που παρέμενε κλειστός για περισσότερο από 30 χρόνια ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε από την Α' ΕΚΠΑ, ενώ τα εκθέματα προστατεύονται από κρύσταλλα ασφαλείας. Από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών που ανασκάπτει τον χώρο, ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες φωτογραφίες, σχέδια και χάρτες, ανασκαφικά ημερολόγια...

«Τέτοια έργα ενισχύουν την ελπίδα που πρέπει να έχουμε, τον τρόπο δηλαδή που θα φύγουμε από τα υποτιθέμενα αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», τόνισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόσθεσε πως η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει από μια διαφορετική διάσταση τι σήμαινε η Αρχαία Αγορά στο πολιτιστικό τοπίο της Αρχαίας Αθήνας.



mustradio.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...