Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Στα 800.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του πολιτικού γραφείου του Παγκάλου


Αίσθηση προκαλεί το κόστος δημιουργίας του πολιτικού γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, το οποίο υπολογίζεται πως θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, κατά 800.000 ευρώ.
Το πολιτικό γραφείο της Αντιπροεδρίας έχει ως αρμοδιότητα να επικουρεί στο έργο του τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.
Για τις αρμοδιότητες αυτές του γραφείου, χρειάζονται σύμφωνα με την «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» περίπου 20 άτομα προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα συνιστώνται δέκα θέσεις Μετακλητών Διοικητικών Υπαλλήλων και πέντε ενιαίες θέσεις Ειδικών Συμβούλων και Ειδικών Συνεργατών. Επίσης θα αποσπαστούν μέχρι πέντε Υπάλληλοι του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου του Δημοσίου Τομέα.
To iefimerida.gr επικοινώνησε με το πολιτικό γραφείο της Αντιπροεδρίας, και όπως ελέχθη, το ποσό των 802.495 ευρώ αποτελεί τον προϋπολογισμό του πολιτικού γραφείου και όχι τα έξοδα αυτού. «Είναι διαφοερτικό το τι προϋπολογίζεις και διαφορετικό το τι δαπανάς» μας τόνισαν, ενώ συμπλήρωσαν πως «δεν μπορούμε να δαπανήσουμε παραπάνω από αυτό το ποσό, αλλά δεν το κάναμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε». Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Αντιπροεδρίας κατά το έτος 2009, τα έξοδα ανήλθαν στο 1/3 του προϋπολογισμού, ενώ για το έτος 2010, στο 1/2.
Εντός του μήνα θα δημοσιευθεί και ο αναλυτικός κατάλογος των εξόδων του γραφείου για το τρέχον έτος, τα οποία σύμφωνα με τους υπολογιμούς θα ανέλθουν περίπου στο 1/2 του υπάρχοντος πρϋπολογισμού των 800.000 ευρώ περίπου.
Σημειώνεται πως το γραφείο υπάρχει από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009, όμως λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης πριν από σχεδόν έναν μήνα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ανασύστασή του για διαδικαστικούς λόγους.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Associated Press: Οι «Συνταγές της Πείνας» για τους Έλληνες


Κάτω από τον τίτλο «Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής της κρίσης» το Associated Press δημοσιεύει σήμερα άρθρο που εξηγεί πως στην Ελλάδα της κρίσης κάνουν θραύση οδηγοί επιβίωσης με συνταγές από την Κατοχή.
«Καθόλου κρέας, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι» με αυτά τα μικρά tips από το βιβλίο μαγειριοκής «Οι Συνταγές τη Πείνας» της Ελένης Νικολαϊδου (εκδόσεις Οξυγόνο) ξεκινά το άρθρο του Associated Press που χαρακτηρίζει το εν λόγω βιβλίο ως «ο απόλυτος οδηγός για να σφίξετε το ζωνάρι». Το άρθρο αναφέρεται στις μεγάλες πωλήσεις που σημειώνει το βιβλίο στην Ελλάδα της κρίσης και εξηγεί πως οι συνταγές του βιβλίου προέρχονται από τα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα δημοσιεύονταν σε μόνιμες στήλες αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής.
Το άρθρο περιλαμβάνει δηλώσεις της συγγραφέως και ιστορικού Ελένης Νικολαϊδου στις οποίες η ίδια αναφέρεται σε αποσπάσματα από το βιβλίο της που περιγράφουν το πως οι Έλληνες εκείνα τα χρόνια επιβίωναν με το τίποτα. Για παράδειγμα αναφέρει ότι έβαζαν πέταλα αλόγων για να ενισχύουν τις σόλες των παπουτσιών, μιλά για την πλήρη απουσία ζάχαρης και θυμίζει πως τότε τα κουφέτα στους γάμους ήταν μαύρα γιατί ήταν καλυμμένα με σταφίδες και τονίζει πως αντί για καφέ έπιναν ρεβυθόζουμο.
Το άρθρο αναφέρεται και σε μια έρευνα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Έλληνες σήμερα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους συνήθειες, να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ενώ παράλληλα σταδιακά δείχνουν να προτιμούν τα μη επώνυμα και φτηνότερα προϊόντα της αγοράς.
Επίσης μιλά για την αύξηση της κυκλοφορίας βιβλίων με οικονομικές συνταγές ενώ αναφέρει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα της κατοχής που οι δρόμοι ήταν έρημοι, η σύγχρονη Ελλάδα ακόμα και εν μέσω κρίσης σφίζει από ζωή. Παράλληλα το άρθρο έχει και δηλώσεις του Έλληνα ιδιοκτήτη του sitewww.cookingeconomy.com, και σεφ Ευτύχη Μπλέτσα ο οποίος λέει πως οι Έλληνες ακόμα κια όταν ξοδεύουν πολλά χρήματα δεν τρέφονται σωστά και τους συμβουλεύει « Μην πετάτε τίποτα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, να το καταψύξετε, να το μαγειρέψετε, να το ξαναχρησιμοποίησετε ή απλώς να το δώσετε σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
Το άρθρο υπογράφει ο δημοσιογράφος Derek Gatopoulos (προφανώς ελληνικής καταγωγής) και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στον αστερισμό του Κύκνου, μια αδελφή της Γης

Η NASA ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης. Ο Kepler -22b είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο (από όσους έχουμε ως τώρα εντοπίσει) να διαθέτει ζωή.

Η δίδυμη της Γης
Ο Kepler -22b είναι ένας πλανήτης με ακτίνα 2.4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Βρίσκεται εντός της λεγόμενης «φιλόξενης ζώνης», δηλαδή της περιοχής όπου η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τέτοια που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ζωής. Ο Kepler -22b βρίσκεται σχεδόν στην ίδια απόσταση με το μητρικό του άστρο με εκείνη που έχει η Γη από τον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο του σε περίπου 290 μέρες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία του είναι ιδανική για την παρουσία ζωής αφού κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου. Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη. Αν ο Kepler -22b είναι βραχώδης οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται.


Ο εντοπισμός

Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των επιστημόνων που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εντόπισαν τον Kepler -22b πριν από ακριβώς έναν χρόνο αλλά προτίμησαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία για εκείνον.

«Μας χαμογέλασε η τύχη εντοπίζοντας τον Kepler -22b. Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του» δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Kepler.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.

Το Kepler

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Μέχρι στιγμής έχει υποδείξει περισσότερα από χίλια σημεία του διαστήματος στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται ένας πλανήτης με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, παρατηρούν αυτά τα σημεία για να εντοπίσουν κάθε «υποψήφιο» πλανήτη.

Τα στοιχεία που μεταδίδει το Kepler είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.

Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι τα 500 εκατομμύρια βρίσκονται στις φιλόξενες ζώνες.

Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.





tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έδιωξαν από νοσοκομεία ετοιμόγεννες που δεν είχαν χρήματα


Την αντίδραση της "Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας" και της "Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών", προκάλεσε η είδηση ότι δημόσια νοσοκομεία αρνούνται να περιθάλψουν ετοιμόγεννες που δεν μπορούν χρήματα, ώστε να επωμιστούν το βάρος των εξόδων της γέννας.
"Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι πρωτοβουλίες πολιτών.
Πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο μήνα, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", οι υπηρεσίες των νοσοκομείων αυτών αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν σε λίγες μέρες, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό των 950 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι βάσει του τιμοκαταλόγου του Υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή.
Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική.  
Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αντέδρασαν, κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ.
Με καθυστέρηση μερικών ημερών, στο θέμα παρενέβη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο με εγκύκλιό του τόνισε ότι στο εξής δεν θα απαιτείται η προκαταβολή του συγκεκριμένου ποσού, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό του τιμοκαταλόγου του υπ. Υγείας και αυτού που καταβάλλεται ως επίδομα τοκετού.
Οι πρωτοβουλίες πολιτών αναφέρουν επίσης ότι για αυτούς τους λόγους, έχουν μειωθεί αισθητά οι γέννες στην Ελλάδα. 
Και καταλήγουν: "Ζητάμε, τα αστρονομικά ποσά που θα εξοικονομούνται, να πηγαίνουν αμέσως, όχι πια στις τσέπες των ντόπιων και ξένων πιστωτών/τοκογλύφων, αλλά στην ανακούφιση των αμέτρητων φτωχών και σε επενδύσεις στην υγεία, στη παιδεία, στο πολιτισμό, στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή, σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προετοιμαστείτε για ανίατες καταστάσεις ...η GOLDMAN SACHS ..κυβερνά τον κόσμο;

«Οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τον κόσμο. Η Goldman Sachs ελέγχει τον κόσμο» ομολόγησε ο χρηματιστής, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία δύναμη, κι ότι οι αγορές είναι αυτές που ασκούν την εξουσία.
«Το ευρώ δεν ενδιαφέρει τις αγορές», ανέφερε ο Ραστάνι, που με στυγνό τρόπο παραδέχθηκε ότι ό, τι κι αν κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν τον ενδιαφέρει.
«Είμαι έμπορος. Όταν βρίσκω ευκαιρία να βγάλω λεφτά, την εκμεταλλεύομαι. Οι περισσότεροι χρηματιστές δεν ενδιαφέρονται καν για το αν (οι ηγέτες της ευρωζώνης) θα φτιάξουν την οικονομία και την κατάσταση», ανέφερε.
Ο 34χρονος χρηματιστής δεν έμεινε εδώ. Με αλαζονική συμπεριφορά υπογράμμισε ότι δουλειά των αγορών είναι να βγάλουν λεφτά από τους πολίτες.
«Το ονειρευόμουν εδώ και τρία χρόνια. Σας εξομολογούμαι ότι κάθε βράδυ ονειρευόμουν μια ακόμη ύφεση», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι όταν η αγορά καταρρέει, αν ξέρει κανείς τι θα κάνει, τότε μπορεί να βγάλει λεφτά.
Αναφερόμενος στην Goldman Sachs, ο Ραστάνι ξεκαθάρισε: « Δεν είναι στιγμή για να περιμένεις από την κυβέρνηση να δώσει λύση. Οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τον κόσμο. Η Goldman Sachs ελέγχει τον κόσμο. Δε νοιάζεται για τα πακέτα διάσωσης, όπως δεν νοιάζονται και τα μεγάλα κεφάλαια».
Μάλιστα, ανέλαβε και ρόλο... σταυροφόρου, υποστηρίζοντας ότι με αυτά που λέει απλώς «θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να βγάζουν λεφτά από μια αφορά που καταρρέει». Στα πλαίσια αυτά μάλιστα, έδωσε και μια ... φιλική συμβουλή: «Προστατεύστε τις περιουσίες σας. Προετοιμαστείτε και δράστε τώρα».

newsbomb.gr




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η... Στάζι ρίχνει φως σε σφαγή αμάχων 67 χρόνια μετά!


Όχι, η Στάζι δεν... επέστρεψε. Τα αρχεία της όμως παραμένουν «ζωντανά» και φαίνεται πως οδήγησαν στον εντοπισμό ναζιστών που ευθύνονται για εγκλήματα πόλεμου. 






Η υπόθεση αφορά στη σφαγή εκατοντάδων άμαχων στη γαλλική κωμόπολη Οραντούρ-σιρ-Γκλαν, στις 10 Ιουνίου του 1944. Εκεί, Γερμανοί στρατιώτες του ναζιστικού καθεστώτος είχαν σφαγιάσει 642 αμάχους, από τους οποίους τα 247 ήταν παιδιά! Το ονόμασαν τότε αντίποινα για τη δράση των Γάλλων αντιστασιακών. 

Μέσω των στοιχείων της Στάζι, η γερμανική αστυνομία κατέληξε σε έξι υπόπτους: έξι υπερήλικες που σήμερα εκτιμάται πως είναι 85-86 ετών και τότε ήταν παιδιά ηλικίας 18-19 ετών! Υπηρετούσαν στα Πάντσερ, στο σύνταγμα που ονομαζόταν «Ο Φύρερ». 

Μετά την πρόσφατη έρευνα της εισαγγελίας αρμόδιας για τα ναζιστικά εγκλήματα, που εδρεύει στο Ντόρτμουντ στη δυτική Γερμανία, όσο και της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ, η αστυνομία, με δικαστική εντολή, κατάσχεσε στοιχεία από τα σπίτια των υπόπτων.

Μόνο που τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, δεν ήταν ουσιώδη ούτε ενοχοποιητικά, όπως παραδέχτηκε η εισαγγελία. Ούτε ημερολόγια πολεμικής δράσης, ούτε δημοσιεύματα της εποχής, ούτε φωτογραφίες από τη μαρτυρική κωμόπολη.

Στην διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου επί γαλλικού εδάφους, δεν έγινε από τους Ναζιστές άλλη τόσο άγρια σφαγή. Ορισμένα μέλη του συντάγματος λογοδότησαν μεταπολεμικά στη γαλλική δικαιοσύνη. 

Οι υπερήλικες είτε αρνήθηκαν ότι έδρασαν στη γαλλική κωμόπολη, είτε μερικοί από αυτούς -σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ- δεν μπόρεσαν να συνομιλήσουν με τους αστυνομικούς.

Σήμερα, με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, "τα ερείπια της Οραντούρ-συρ-Γκλαν παραμένουν διατηρητέα"


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο χαμένος πολιτισμός στη Σαχάρα και ο Καντάφι


Εικόνες από το δορυφόρο της Google αποκάλυψαν τα ερείπια κτισμάτων ενός χαμένου πολιτισμού, θαμμένα στην έρημο Σαχάρα, που χρονολογούνται πριν από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας Ντέιβιντ Μάτινγκλι, πρόκειται για το χαμένο πολιτισμό των "Garamantes".
«Είναι σαν κάποιος να ερχόταν στην Αγγλία και ξαφνικά να ανακάλυπτε όλα τα μεσαιωνικά κάστρα. Αυτοί οι οικισμοί παρέμεναν αχαρτογράφητοι κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Καντάφι», υποστηρίζει.
Ο χαμένος πολιτισμός της Σαχάρας, που τοποθετείται στην επικράτεια της Λιβύης, διέθετε γραπτή γλώσσα, συγκροτούσε πόλεις και χωριά στην έρημο, ενώ είχε και αξιοσημείωτα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι μπορούν να μιλούν μόνο για «χαμένες πόλεις» και «κάστρα στην έρημο» της Λιβύης, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρχαιολογικά  ευρήματα.
Η φυλή των "Garamantes" παραμένει χαμένο μυστικό, το οποίο ο Καντάφι και το καθεστώς του κρατούσαν επτασφράγιστο.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου


Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν με φίλους του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Λίγο νωρίτερα, πλήρωμα περιπολικού διαπληκτίστηκε με τους νεαρούς.
Το περιπολικό αποχωρεί, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, επιστρέφουν με τα πόδια στο σημείο.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ζητά το λόγο από τους νεαρούς, σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί δύο φορές. Μία σφαίρα βρίσκει τον Αλέξανδρο, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.
Οι ειδικοί φρουροί φεύγουν και στη συνέχεια ενημερώνουν με τον ασύρματο, ότι δέχθηκαν επίθεση, εκδοχή που για λίγες ώρες διακινείται από την αστυνομία, όπως και τα σενάρια εποστρακισμού της σφαίρας.
 
 
Το βίντεο όμως μιας νεαρής γυναίκας που είχε δει τι είχε συμβεί, αλλά και οι μαρτυρίες αρκετών πολιτών, που είχαν δει τον Κορκονέα να σημαδεύει και να ρίχνει, πυροδοτούν την οργή των νέων.
Το ξέσπασμα που έκαψε τη χώρα
 
Η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου βάζει φωτιά στη χώρα και χιλιάδες κόσμου στο δρόμο, ελάχιστα αφότου γίνεται γνωστή.
Η αστυνομία χάνει τον έλεγχο και το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
Ακολουθούν εμπρηστικές επιθέσεις, στήνονται οδοφράγματα και οι συγκρούσεις γενικεύονται. Κτίρια πανεπιστημίων, και τράπεζες πυρπολούνται.
Η ίδια εικόνα καταστροφής και κλεφτοπόλεμου στους δρόμους και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Δύο χρόνια μετά ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Προκόπης Παυλόπουλος, παραδέχεται ότι η εντολή ήταν σαφής και έκανε λόγο για διακριτική παρουσία της αστυνομίας, ώστε να μην υπάρξει άλλο θύμα, ενώ υπήρξαν εισηγήσεις και για στρατιωτικό νόμο.
Τις επόμενες δύο ημέρες, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Ο κλεφτοπόλεμος των κουκουλοφόρων με την αστυνομία συνεχίζεται και οι διαδηλώσεις αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια, πυρπολήσεις κτιρίων και πλιάτσικο.
Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα και αναφέρονται στη δολοφονία μαθητή από αστυνομικό που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη μιας βίαιης εξέγερσης.
Το τελευταίο αντίο
 
Στις 9 Δεκεμβρίου σε κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες κόσμου λένε το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο μαθητή στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.
Στους γύρω δρόμους σημειώνονται και πάλι επεισόδια, λόγω της παρουσίας αστυνομικών.
Ένας από αυτούς βγάζει το περίστροφό του και πυροβολεί στον αέρα. Την ενέργειά του καταγράφουν οι κάμερες.
Η παραπομπή των ειδικών φρουρών
Στις 16 Ιουνίου 2009 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας.
Στο εδώλιο κάθεται και ο Βασίλης Σαραλιώτης.
Την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών αναλαμβάνει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μιλάει για "εποστρακισμό" και "θέλημα θεού", ενώ επιχειρείται η σπίλωση της μνήμης του νεκρού μαθητή, με διαρροές περί αποπομπής του από το σχολείο στο παρελθόν, αλλά και συμμετοχή του σε επεισόδια.
Η μεταβολή της κατηγορίας και η καταδίκη Κορκονέα
 
Στις 11 Οκτωβρίου και μετά από 84 συνεδριάσεις, η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, Αντ. Παπαβασιλείου, εκφωνεί την απόφαση επί της ενοχής για τους δύο ειδικούς φρουρούς.
Ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, που κρίνεται ένοχος με ψήφους 4 προς 3, για δυσμενέστερη κατηγορία, από εκείνη που του είχε αρχικά απαγγελθεί.
Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Υπέρ του, δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό.
Ποινή 10ετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, τον οποίο με πλειοψηφία 6 προς 1, το δικαστήριο κρίνει ένοχο για συνέργεια. Υπέρ του το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό επίσης.
Ακόμη, με πλειοψηφία 6 προς 1, οι δικαστές κρίνουν, ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή.
Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διατάσσει τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβάλλει διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Πορείες στη μνήμη του Αλέξη
Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα, στη μνήμη του 15χρονου μαθητή.
Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, ενώ στις 6 το απόγευμα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών.
Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί - Φρούριο το κέντρο της Αθήνας
 
Περίπου 5.000 ένστολοι θα βρίσκονται σε επιφυλακή, για την αποφυγή επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.
Διμοιρίες των ΜΑΤ θα φρουρούν το Κοινοβούλιο, και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.
Περίπου 1.500 από τους "επιστρατευμένους" αστυνομικούς προέρχονται από την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, είκοσι διμοιρίες από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), δεκαπέντε από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ).
Επί ποδός θα βρίσκονται ακόμη ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας.
Από νωρίς το πρωί η Τροχαία πραγματοποιεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης σε πολλούς κεντρικούς δρόμους μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης.
Σε επιφυλακή θα βρίσκονται ακόμη πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, εισαγγελείς και οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής, που  θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα επτά «εορταστικά» χαράτσια

«Φτερά» αναμένεται να κάνει το δώρο των Χριστουγέννων καθώς οι φορολογούμενου θα πρέπει να επισκεφθούν επτά φορές τις ΔΟΥ μέχρι το τέλος του 2011, προκειμένου να καταβάλουν έκτακτες εισφορές και τέλη.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το φόρο εισοδήματος για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν εντός του Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας, φόρους που αφορούν εκπρόθεσμες δηλώσεις, την περαίωση, ενώ θα παραληφθούν και τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ του 2010.
Ελπίδα του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτά τα επτά χαράτσια να περιορίσουν την τεράστια«μαύρη» τρύπα στα φορολογικά έσοδα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Νοεμβρίου έφθασε τα 2,7 δις ευρώ.
Η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα προδικάζει ότι το έλλειμμα του 2011 θα εκτιναχθεί πάνω από το9,5% του ΑΕΠ.
Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει για τον τελευταίο μήνα του έτους, σε έσοδα άνω των 6 δις ευρώ τα οποία μεταξύ άλλων θα προέλθουν από συγκεκριμένες επιβαρύνσεις.
Αναλυτικά, εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει στην εφορία η τέταρτη δόση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος για όσους το έλαβαν τον Σεπτέμβριο ή η πρώτη δόση για όσους το πήραν πρόσφατα. Στο πολυεκκαθαριστικό περιλαμβάνονται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και ηέκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω των οποίων εξοφλείται και το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ η εφορία αποστέλλει ακόμη σημειώματα με τηνεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
Επίσης, φόρο για προηγούμενα χρόνια θα πληρώσουν όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις. Παράλληλα, εντός του Δεκεμβρίου περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα "ξεχασμένα" εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ έτους 2009.
Στο ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1-1- 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τονλογαριασμό του ΦΑΠ για το 2010.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απειλή υποβάθμισης για όλη την ευρωζώνη


Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
Ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι έθεσε "υπό αρνητική επιτήρηση" το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους που υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ευρωζώνη.
Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Standard and Poor's ανησυχεί για τις "πιθανές επιπτώσεις" που θα έχει "η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης, σημαίνει πως υπάρχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεό των χωρών αυτών εντός 90 ημερών.
Στις 28 Νοεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους θα έθετε σε κίνδυνο τη βαθμολογία τους.
Έντονη ανησυχία σε Γαλλία και Γερμανία
Πλέον, η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα (τριπλό Α).
Η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι της Standard and Poors, κάτι που θα μείωνε στο ελάχιστο της πιθανότητες του Νικολά Σαρκοζί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2012.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...