Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Σάλος στην Ευρωβουλή για τα "γκαουλάιτερ"


Ο ευρωσκεπτικιστής αρχηγός του βρετανικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, χαρακτήρισε "φάρσα" την ιδέα που προήλθε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία πρότεινε, σύμφωνα με τον ίδιο, "ένας ευρωπαίος επίτροπος και η ομάδα του να εγκατασταθούν σε ένα μεγάλο κτίριο στην Αθήνα και να αναλάβουν τους τη διαχείριση της χώρας - ένας 'Γκαουλάιτερ', όπως θα έλεγαν ορισμένοι".
"Στην πραγματικότητα θα επρόκειτο απλώς για μια θέση διαπραγμάτευσης", όμως "σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μια αποικία", προσέθεσε.
Η αναφορά στους "γκαουλάιτερ", αυτούς που ήταν επικεφαλής επί ναζιστικού καθεστώτος μιας διοικητικής περιφέρειας, προκάλεσε αμέσως την αγανάκτηση των Γερμανών Ευρωβουλευτών.
Ο Ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Ράινχαρντ Μπίτικοφερ κατηγόρησε τον Νάιτζελ Φάρατζ για διάδοση "του μίσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του μίσους ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς" και του ζήτησε "να αποσύρει" τις δηλώσεις του.
Αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη, ο Νάιτζελ Φάρατζ αιτιολόγησε τη σύγκριση που έκανε επιχειρηματολογώντας ότι οι γερμανικές εφημερίδες περιγράφουν "τους Έλληνες ως τεμπέληδες και άχρηστους και τους Ιταλούς ως δειλούς", και ότι σε ανταπόδοση ο Τύπος των χωρών αυτών γελοιογραφεί σημαντικές φυσιογνωμίες της γερμανικής πολιτικής σκηνής, τις οποίες παρουσιάζει "να φορούν στολές ναζί".
"Αυτοί που διαδίδουν τον εθνικισμό σε αυτόν τον οίκο είναι αυτοί που τοποθετούν σημαίες στην έδρα τους για να επιδείξουν τον εθνικισμό τους και στους οποίους όπως γνωρίζω ανήκετε", ανταπάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προτού απειλήσει να διώξει τον Φάρατζ από την αίθουσα.
Εκείνος, όμως, προτίμησε να βγει από την αίθουσα μόνος του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σουλτς, Άρμιν Μάχμερ, στον Φάρατζ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο που θα αναλογεί σε έως και 10 ημερομίσθια, αν ο Σουλτς αποφασίσει να κινήσει διαδικασία εναντίον του για την πρόκληση προβλήματος στη συνεδρίαση.
Τη Δευτέρα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πήρε αποστάσεις από την αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση, σημειώνοντας ότι η συζήτηση γύρω από έναν επίτροπο για την Ελλάδα είναι "μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να κάνουμε".
Αλλά στο βάθος επέμεινε να βρεθεί ένα μέσο για να ωθηθεί η Αθήνα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του ελλείμματος. "Θα σκεφτούμε τώρα πως θα καταστήσουμε πιο αποτελεσματική" την επίβλεψη, σημείωσε.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μείωση εισφορών σε συνεπείς εργοδότες


Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, υπό προϋποθέσεις, για τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται συνεπείς στην καταβολή τους, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του υπουργείου Εργασίας το 2012, ο Γ.Κουτρουμάνης, εξέφρασε κατ' αρχήν την ικανοποίησή του για την εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ, συνέπεια της προσπάθειας μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2009 έως σήμερα.
Επισήμανε όμως ότι παρά τη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών και την εξασφάλιση 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη διακοπή των συντάξεων- μαϊμού, οι συνολικές συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν έχουν μειωθεί, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί- και αναμένεται να αυξηθεί και τα επόμενα πέντε χρόνια, με ρυθμό 60.000-70.000 συνταξιούχους ανά έτος.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ύφεση, η οποία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία, σε απώλειες 6,7 δισ. ευρώ ανά έτος.
Μόνο για το ΙΚΑ, η αύξηση της ανεργίας και η συνεπακόλουθη πτώση του μισθολογικού κόστους, έχει οδηγήσει σε συνολική απώλεια 4,2 δισ. ευρώ -με αναμονή περαιτέρω μείωσης του κόστους αυτού κατά 7,6% το 2012 σε σχέση με το 2011.
"Μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία", παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
Το τοπίο συμπληρώνεται με μια αύξηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς «το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελευθέρων επαγγελματιών, αφήνουν ακάλυπτο ασφαλιστικά, το 35% των ασφαλισμένων».
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το Υπουργείο προωθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% υπό μορφή rebate στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταβάλουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζών, και παρουσιάζουν απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων εισφορών τους.
Ήδη η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω καταβολής μικρών δόσεων και προεξόφληση των τρεχουσών εισφορών, αποδίδει 82 εκατ. ευρώ το μήνα και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων που εφαρμόζεται για οφειλές κάτω του 1 εκατ. ευρώ, πρόκειται κατά τον κ. Κουτρουμάνη, να αυξήσει τα έσοδα από παλαιότερες οφειλές, κατά 100 εκατ. ευρώ το μήνα.
"Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων", παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις, τονίζοντας πως "η περίοδος που τα ταμεία πλήρωναν χωρίς να ελέγχουν και να ελέγχονται, έχει περάσει. Ο ΕΟΠΠΥ έχει τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση για τις υπηρεσίες υγείας".
Σχετικά πάντως, με τη χρηματοδότηση των Ταμείων από το κράτος, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως το κράτος εμφανίζεται πέραν του δέοντος συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας 12 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα όφειλε.
Τέλος, σημείωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ρυθμιστεί και αποδοθεί όλες οι οφειλές και εκκρεμότητες του ΟΠΑΔ μέχρι το τέλος Μαρτίου.
"Κούρεμα δεν υπάρχει- αλλά διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση στις συγκεκριμένες δαπάνες", κατέληξε.
Τη Πέμπτη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων
 Σημεία σύγκλισης για τα εργασιακά θα αναζητήσουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, κατά τη δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, που έχει προγραμματισθεί για αύριο, στις 11.00 το πρωί, στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μετά από πρόσκληση τού ΣΕΒ.
Στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους κοινωνικούς εταίρους ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφέρεται στην ανάγκη "να εξεταστεί η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και να ξεκαθαρίσουν όλες οι θέσεις" και σημειώνει ότι "μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων τής κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν".
Κατά την προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της μείωσης τού μη μισθολογικού κόστους, στην προστασία του βασικού μισθού, τού 13ου και 14ου μισθού και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του 2,6%.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις εργαζόμενους


Με τις ασφαλιστικές εισφορές στα ύψη και τους ίδιους τους εργοδότες να απαντούν ότι εκεί βρίσκεται το ουσιαστικότερο πρόβλημα, κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι το πρόβλημα είναι οι μισθοί.

Όπως διαπίστωσε το ΙΚΑ σε έρευνά του η ανασφάλιστη εργασία στη χώρα μας ανέρχεται στο 30%, ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό.
Αντί λοιπόν κάποιοι να ενδιαφερθούν για την ανασφάλιστη εργασία ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των ταμείων ή να μειώσουν τις εισφορές ώστε να δοθεί κίνητρο ασφάλισης επιχειρούν να μειώσουν κι άλλο το εισόδημα των εργαζόμενων.
Με την έρευνα καταρρίπτεται και ο μύθος των ... κακών αλλοδαπών που δουλεύουν ανασφάλιστοι καθώς αποδεικνύεται πως το ποσοστό στο σύνολο των ασφαλιστών δεν ξεπερνάει το 40%, οι έξι στους δέκα δηλαδή είναι Έλληνες.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεκάδες χιλιάδες εγκληματικές πράξεις ετησίως στο διαδίκτυο


«Ο αριθμός των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο που αναφέρονται από τους πολίτες αυξάνεται σταθερά, φθάνοντας τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ετησίως σε κάθε χώρα».

Αυτό επισημαίνει η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, κα Σ. Μάλμστρομ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την πορεία διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ειδοποίησης, όπου οι αναφορές που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με παράνομο περιεχόμενο στον παγκόσμιο ιστό και άλλα εγκλήματα που συνδέονται με το Διαδίκτυο θα συγκεντρώνονται για διασταυρούμενο έλεγχο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διέθεσε 300.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει η Ευρωπόλ την συγκεκριμένη πλατφόρμα ειδοποίησης, η οποία θα βοηθήσει τις αρχές που ερευνούν την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο στα κράτη μέλη της ΕΕ, να ανταλλάσσουν πληροφορίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο και να αποφεύγουν την αλληλοεπικάλυψη των προσπαθειών που καταβάλλουν για την καταπολέμηση της. Από την απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή προκύπτει καθυστέρηση στην εφαρμογή της πλατφόρμας, η οποία πλέον αναμένεται στα τέλη του 2012 αν και είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη του 2010.

Η Επιτροπή επικαλείται καθυστέρηση στην ετοιμότητα των κρατών μελών να λαμβάνουν αναφορές από τους πολίτες και να διαβιβάζουν στην Ευρωπόλ αυτές που κρίνουν ότι αφορούν και άλλα κράτη μέλη. Μολονότι όλα τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους πλατφόρμα αναφοράς, είτε δεν το έχουν πράξει όλα ακόμη, είτε δεν την έχουν καταστήσει συμβατή με τα πρότυπα της Ευρωπόλ. Η τελευταία συνεργάζεται τώρα με όσα κράτη μέλη διαθέτουν την πλατφόρμα προκειμένου να την καταστήσουν συμβατή με τις απαιτήσεις της.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα έγκαιρης ειδοποίησης για εγκλήματα που συντελούνται στο διαδίκτυο αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για τους πολίτες που πέφτουν θύματα εγκληματικών πράξεων και αναζητούν τρόπους καταγγελίας των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εις βάρος τους. Η λειτουργία της όμως εξαρτάται από την αποφασιστικότητα των κρατών μελών να προσαρμόσουν τις εθνικές πλατφόρμες τους στο πρότυπο της Ευρωπόλ. ’λλωστε, η προσαρμογή αυτή χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους και επομένως δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση στους εθνικόυς προϋπολογισμούς».


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ακριβότερα από άλλες χώρες τα προϊόντα στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ


Νέα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που οι καταναλωτές ήδη γνωρίζουν: τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ πωλούνται κατά κανόνα ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ και οι αποκλίσεις των τιμών δεν δικαιολογούνται ουτε από τον υψηλότερο ΦΠΑ, ούτε από το κόστος μεταφοράς ή πρώτων υλών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ επιχειρήσεων που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, έρευνα τιμών σε επτά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και στην Ελλάδα) διαπιστώνει ότι σε 70 συνολικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εκ των οποίων τα 50 είναι επώνυμα, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που όπως λένε στελέχη του υπουργείου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Έτσι, στο πλαίσιο διερεύνησης των στρεβλώσεων στην αγορά που οδηγούν σε αυξημένες τιμές προϊόντων, μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν εφόδους στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και σε επιχειρήσεις - μέλη του και διαπιστώθηκαν αποχρώσες ενδείξεις τόσο εναρμονισμένων πρακτικών όσο και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που αφορούν 5 κλάδους διαβιβάστηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο στόχαστρο των ελέγχων είναι επιχειρήσεις που εμπορεύονται δημητριακά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φορολογική κόλαση από ΔΝΤ που εμμένει για κατώτατο μισθό


Ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις της για μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα, με τον επικεφαλής του προγράμματος για την ελληνική οικονομία Πολ Τόμσεν να εμφανίζεται διαλλακτικός στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή" τονίζει την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία
Θέτει συγκεκριμένα θέμα περιορισμού του κατώτατου μισθού, έστω προσωρινά, επισημαίνοντας ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος.
Αποσαφηνίζει παράλληλα πολλά θολά σημεία των απαιτήσεων της τρόικας και καθιστά σαφές ότι ο δεν δρα αυτόνομα, αλλά εκφράζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας.
Προτείνει επίσης το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και την απόλυση υπαλλήλων και επισημαίνει τη σημασία της δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών να τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα.
Αναφέρεται, επίσης, σε λάθη που έγιναν, όπως η έμφαση που δόθηκε στη φορολογία, και τάσσεται εμμέσως υπέρ της επανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, με το επιχείρημα ότι "δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τις τράπεζες".
Ανατροπές στο φορολογικό σύστημα
Το τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτείνει ανατροπές στο φορολογικό σύστημα που θα οδηγήσουν σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην κατανάλωση, στα εισοδήματα και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, το κλιμάκιο του ΔΝΤ προτείνει μια λιγότερο προοδευτική φορολογική κλίμακα με την καθιέρωση τριών ή τεσσάρων κλιμακίων από 8 σήμερα, που θα επιφέρει επιβάρυνση εάν δεν συνοδευτεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Μεταξύ άλλωνμ στην πρόταση που έχε υποβάλλει στην κυβέρνηση το ΔΝΤ, προτείνει:
* Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.
* Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.
* Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογούμενων.
* Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί.
* Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.
* Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%
* Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα.
* Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.
* Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.
* Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.
* Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.
* Τη δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...