Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Βίζες σε Τυνήσιους μετανάστες δίνει η Ιταλία





 

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να διανέμουν προσωρινές βίζες σε χιλιάδες Τυνήσιους μετανάστες, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας.











Η Ιταλία, που έχει κατακλυστεί από Τυνήσιους μετανάστες μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, αρχισε να χορηγεί βίζες ωστε να τους επιτραπεί να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία, όμως, που είναι για πολλούς μετανάστες η χώρα που θα θελαν να πάνε, διαφωνεί κάθετα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης εκατοντάδες μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στη Βεντιμίλια, στα σύνορα της Ιταλίας με τη νότια Γαλλία, προκειμένου να παραλάβουν τα έγγραφά τους.

Γάλλοι αξιωματούχοι ωστόσο έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν την είσοδο μόνο σε άτομα που έχουν διαβατήριο και μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκές ποσό, σε μετρητά, για τη διαβίωσή τους.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα έγραψε ότι οι ιταλικές αρχές δεν ζητούν διαβατήριο για να χορηγήσουν τη βίζα. Εκτιμάται ότι η Ιταλία θα δίνει περίπου 100 βίζες σε καθημερινή βάση.



Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φονικοί τυφώνες σαρώνουν τις ΗΠΑ - 17 νεκροί





Τουλάχιστον 17 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απο τους συνολικά 30 ανεμοστρόβιλους που το τελευταίο 48ωρο τις νότιες και μεσοδυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και 5 παιδιά.

Απο τους ανεμοστρόβιλους χτυπήθηκαν συνολικά οκτώ πολιτείες ενω τα θύματα καταγράφηκαν στο Άρκανσο, την Οκλαχόμα και την Αλαμπάμα.

Πιο σοβαρά χτυπήθηκε το Άρκανσο όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δέντρα που ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε σπίτια και τροχόσπιτα. Ένας πατέρας και η μικρή κόρη του, μόλις 18 μηνών, σκοτώθηκαν ενώ κοιμούνταν στην πόλη Κρίσταλ Νομπ. Στην πρωτεύουσα της Πολιτείας, το Λιτλ Ροκ, σκοτώθηκαν μια μητέρα με το οκτάχρονο παιδί της ενώ στην Αλαμπάμα έχασαν τη ζωή τους άλλη μία γυναίκα με δύο από τα παιδιά της.

Μεσα σε έξι ώρες , έξι ανεμοστρόβικοι χτύπησαν το Μαρένγκο της Αλαμπάμα.

Την Παρασκευή ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν και στο Μισισίπι, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και ένα διυλιστήριο πετρελαίου.

Πηγή newsit.gr

Διαδώστε αυτό το άρθρο

  

Σχετικά άρθρα

  1. ΗΠΑ: Τυφώνες σκότωσαν 9 άτομα – μεταξύ τους και παιδιά - Δείτε Video
  2. Εριξαν ζεόλιθο στη θάλασσα για να απορροφήσει τη ραδιενέργεια
  3. Αφγανιστάν: 10 στρατιώτες του ΝΑΤΟ νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

''Βόμβα'' από τον Κώστα Σημίτη : ''Ναι στην αναδιάρθρωση χρέους'' - Πως θα απαντήσει ο Γ.Παπανδρέου





'Η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις'' υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εφημερίδα ''Βήμα της Κυριακής'' καθώς όπως λέει ''η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις''.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό : ''Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας''.
 
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, ξεκαθαρίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει ''είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικές αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις''.
 
Σε ό,τι αφορά τις θυσίες και τα σκληρά μέτρα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης, ενώ επισημαίνει πως''η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια για αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμα, ούτε απαλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει''.

Η θέση αυτή του Κώστα Σημίτη όχι απλά έρχεται σε αντίθεση με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός αλλά ουσιαστικά τα δυναμιτίζει όπως βάζει ''μπουρλότο'' πλέον στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που βρίσκεται στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, επανέλαβε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους οτι η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάθρωση.

Όλα δείχνουν όμως πως η Γερμανία έχει ήδη έτοιμα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ δεν πιστεύει πως τα μέτρα που εξαγγέλλονται στην Ελλάδα θα πετύχουν την έξοδο της χώρας από την κρίση.
 
Τα Γερμανικά σχέδια συναντούν ένα μεγάλο εμπόδιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που φοβάται ντόμινο χρηματοοικονομικής κρίσης.
 
Το σενάριο που φέρει γερμανική υπογραφή είναι να πειστούν οι κάτοχοι ομολόγων να ανταλλάξουν επικίνδυνα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σχεδόν σε τιμές αγοράς για πιο ασφαλείς τίτλους που θα έχουν την εγγύηση της ευρωζώνης.
 
Μία δεύτερη σκέψη είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και να επεκτείνει την διάρκειά τους ή να αποσύρει το χρέος.
 
''Η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό να προετοιμάζεται για την ελληνική αναδιάρθρωση'' δήλωσε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος στους Financial Times τονίζοντας : ''Δεν πιέζει όμως την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν θα πετύχει εάν δεν το θέλουν οι Έλληνες''.
 
Η Γερμανική στροφή προς την αναδιάρθρωση έγινε ολοφάνερη από τις δηλώσεις του Warner Hoyer, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στο Bloomberg πως : ''ένα εθελοντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν θα ήταν καταστροφικό, το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει μία τέτοια προοπτική''.
 
Οι δηλώσεις αυτές δεν ξέφυγαν της προσοχής των αγορών και έτσι ακόμα και σήμερα τα Spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπιασαν τις 1075,4 μονάδες βάσης.
 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στο παρασκήνιο της γερμανικής πολιτικής σκηνής δίνουν και παίρνουν οι ενέργειες για διακομματική ομοφωνία στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 16 Απριλίου



73: Το εβραϊκό οχυρό Μασάντα καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, ύστερα από πολιορκία μηνών. Για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων, οι υπερασπιστές του σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, καθώς η αυτοκτονία απαγορεύεται από την Ιουδαϊκή θρησκεία. Μόνο δύο γυναίκες από τους 938 υπερασπιστές του φρουρίου διασώζονται.
1810: Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα.
1834: Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1895: Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί της πολιτικής.
1947: Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1964: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.
  • Γεννησεις
1889: Τσάρλι Τσάπλιν, άγγλος ηθοποιός. («Σαρλό») [θαν. 25/12/1977]
1896: Τριστάν Τζαρά, ρουμανογάλλος συγγραφέας, εισηγητής του καλλιτεχνικού κινήματος του «Ντανταϊσμού». [θαν. 25/12/1963]
1927: Βενέδικτος 16ος (Γιόζεφ Άλόις Ράτσιγκερ, το κοσμικό του όνομα), 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
  • Θανατοι
1859: Αλέξις ντε Τοκβίλ, γάλλος πολιτικός στοχαστής και ιστορικός. Πιο γνωστό βιβλίο του το κλασσικό «Η Δημοκρατία στην Αμερική». [γεν. 29/7/1805]
1991: Ντέιβιντ Λιν, βρετανός σκηνοθέτης που διακρίθηκε για τις επικές ταινίες του. («Ο Λόρενς της Αραβίας») [γεν. 25/3/1908]
1996: Σταύρος Νιάρχος, έλληνας μεγιστάνας. [γεν. 3/7/1909]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλ. Παπαρήγα: Δρομολογημένη η πτώχευση της χώρας


Η πτώχευση της χώρας είναι δρομολογημένη, αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» τον ισχυρισμό ότι υπάρχει φιλολαϊκή αναδιάρθρωση του χρέους.
Εξεφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο λαός ζει ήδη τη χρεοκοπία, με τη βίαιη, όπως είπε, υποτίμηση της εργατικής δύναμης, με τα βάρβαρα μέτρα στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στη φορολογία, στην παιδεία και την υγεία, αλλά και «με τα ακόμα χειρότερα, που φέρνουν».
Η γ.γ του ΚΚΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, εκφράζει, ωστόσο, την εκτίμηση πως «παρά τα όσα λένε με ευκολία διάφοροι που έθαψαν τον δικομματισμό στο παρελθόν, η αστική τάξη δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει εύκολα».
Απορρίπτει παράλληλα κάθε σενάριο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέκο Αλαβάνο, τονίζοντας πως «αυτά που λένε, όχι μόνον δεν είναι αριστερά, αλλά είναι και εντελώς αντιεπιστημονικά».
Σημειώνει τέλος ότι «τα γιαούρτια» εναντίον κυβερνητικών στελεχών δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα, τη διευκολύνουν να εμφανίζεται ως θύμα.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέα μέτρα 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015


Από νέα φορολογικά μέτρα θα αναζητηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011 - 2015, καθώς προβλέπονται κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων, κυνήγι κεφαλαίων στο εξωτερικό και ληξιπρόθεσμων χρεών.
Το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών επεκτείνεται πλέον στα αστυνομικά τμήματα, σε πρεσβείες και προξενεία.
Από το σύνολο των 9 δισ. ευρώ που αναζητά το Πρόγραμμα έως το 2015, τα 5,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από νέα φορολογικά μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ, καθώς προβλέπεται αύξηση δημοτικών τελών και καθιέρωση της «δημοτικής ενημερότητας», που θα λειτουργεί όπως η φορολογική ενημερότητα, ώστε να αναγκάζει τους πολίτες να εξοφλούν οφειλές προς τους ΟΤΑ.
Στο σκέλος των δαπανών, οι στόχοι είναι φιλόδοξοι για την εξοικονόμηση κονδυλίων ιδίως από το χώρο της υγείας, των ΔΕΚΟ και της μισθολογικής δαπάνης, καθώς αυτοί αναπροσαρμόζονται σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια, με βάση τις αντιδράσεις υπουργών και κομματικών στελεχών.
Συνολικά, οι δαπάνες θα μειωθούν μέχρι το 2015 κατά 14 δισ. ευρώ.
1. Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης
Λιγότερο επώδυνο, σε σχέση με τα αρχικά σενάρια, θα είναι το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, καθώς περιορίζεται κατά 50% ο στόχος για το ύψος της εξοικονόμησης, ενώ η νέα διάσταση, που περιέχει, είναι και ο περιορισμός των νέων προσλήψεων και στα Σώματα Ασφαλείας.
Ο νέος στόχος για την περίοδο 2011 - 2015 είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μείωση της δαπάνης κατά 2% του ΑΕΠ ή 4,6 δισ. ευρώ.
Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα επιτευχθεί με τα ακόλουθα μέτρα:
- Εφαρμογή του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις.
- Μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ' έτος.
- Η αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
- Η καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης. στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός Δημοσίου.
- Η αναπροσαρμογή αριθμού εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι απόφοιτοι των Σ.Α. διορίζονται υποχρεωτικά αυτομάτως στις Υπηρεσίες και, για να περιοριστεί η ροή των αποφοίτων, μειώνονται οι εισακτέοι.
2. Η μείωση λειτουργικών δαπανών
Η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής κατά 1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2011 - 2015. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή είναι:
- Εφαρμογή πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) για όλες τις αγορές στο Δημόσιο.
- Μείωση όλων των δαπανών για τηλεπικοινωνίες, μέσω του «Σύζευξις».
- Μείωση των δαπανών για ενοίκια με αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου.
- Δραστική μείωση άλλων λειτουργικών δαπανών στα υπουργεία και σε δημόσιους φορείς (π.χ. δημόσιες σχέσεις κ.λπ.).
3. Αλλες δαπάνες
Προβλέπεται περαιτέρω μείωση άλλων δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (δαπάνες μετακίνησης Τύπου, κόστος διαχείρισης ΠΔΕ κ.λπ.), με στόχο επιπλέον εξοικονόμηση 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ.
4. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων
Το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών επεκτείνεται πλέον στα αστυνομικά τμήματα, σε πρεσβείες και προξενεία.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση, στην περίοδο 2011 - 2015, ποσού 0,5% ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ με μέτρα όπως:
- Ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας (σχολεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ), με τις συγχωνεύσεις σχολείων και ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων.
- Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών του εξωτερικού (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου κ.λπ.).
- Η μείωση αριθμού αστυνομικών τμημάτων.
5. Μείωση αμυντικών δαπανών
Οι αντιδράσεις του υπουργού Αμυνας, Ευ. Βενιζέλου, για τις περικοπές των αμυντικών δαπανών, μετρίασαν το εύρος της περιστολής. Ενώ αρχικά προβλεπόταν η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ, στο τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου η μείωση των αμυντικών δαπανών διαμορφώνεται στο 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015.
Η εξοικονόμηση θα προέλθει από:
- το εξοπλιστικό πρόγραμμα,
- τη μείωση λειτουργικών δαπανών,
- τις καταργήσεις στρατοπέδων
7. Καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής
Νέα προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής προαναγγέλλει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
8. Αύξηση εσόδων ΟΤΑ από ίδιους πόρους
Καθιέρωση και δημοτικής ενημερότητας, πέραν της φορολογικής, θα υποχρεούνται να λαμβάνουν οι πολίτες, για χρέη προς τους δήμους, καθώς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει μέτρα για την αύξηση των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ.
Στόχος είναι η είσπραξη στην περίοδο 2011 - 2015 ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% ΑΕΠ.
Θεαματική διεύρυνση της «μαύρης τρύπας»
Θεαματική διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» που δημιουργούν οι αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011 παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, διπλασιάζοντας σχεδόν το ύψος των έκτακτων διορθωτικών μέτρων, που θα επιβληθούν σύντομα.
Ενώ το Φεβρουάριο το ύψος των έκτακτων διορθωτικών μέτρων προσδιορίστηκε σε 1,74 δισ. ευρώ, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανεβάζει το ποσό στα 3 δισ. ευρώ, χωρίς καμία διασφάλιση ότι δεν θα διευρυνθεί περαιτέρω, αφού δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στον τομέα των εσόδων.
Η υστέρηση των εσόδων, στο πρώτο τρίμηνο του 2011, έφτασε στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ και οι δαπάνες δείχνουν να ξεφεύγουν από τους στόχους. Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και η μείωση των εκταμιεύσεων κονδυλίων προς δημόσιους φορείς, που έχει ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίες π.χ. των νοσοκομείων, αλλά και την αύξηση των χρεών του Δημοσίου προς ιδιωτικούς φορείς, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το εμφανιζόμενο στους πίνακες του Προϋπολογισμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα αντληθεί κυρίως μέσα από τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, αλλά θα επισπευστεί η εφαρμογή τους από φέτος, ενώ θα πλαισιωθούν από νέες ρυθμίσεις για την περαίωση, που είναι πιθανό να ανοίξει ξανά, αλλά και για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, ως μια τελευταία ευκαιρία στους χρεοφειλέτες, λίγο πριν εφαρμοστούν οι αυστηρές ποινές.
Μεταξύ των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012 και έρχονται από το 2011 είναι:
- Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 και 150 εκατ. ευρώ, το 2011.
- Η περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%.
- Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Παρεμβάσεις σε υγεία και ασφάλιση
Στο σκέλος των δαπανών, οι στόχοι είναι φιλόδοξοι για την εξοικονόμηση κονδυλίων ιδίως από το χώρο της υγείας, των ΔΕΚΟ και της μισθολογικής δαπάνης.
Οι δαπάνες υγείας έχουν τεθεί στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστα, αφού εξακολουθούν να διογκώνονται τα χρέη των νοσοκομείων και να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους. Με τις νέες παρεμβάσεις, ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2011 - 2015.
Με τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,7% ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 μέσα από:
* Τις προμήθειες νοσοκομείων,
* Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
* Τον καλύτερο έλεγχο φαρμακευτικής δαπάνης ασφαλιστικών ταμείων και την επέκταση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων.
Επίσης, παρέμβαση θα γίνει με στόχο τη μείωση δαπανών ασφαλιστικών ταμείων και εξορθολογισμό κοινωνικής δαπάνης.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση, μέχρι το 2015, 1,1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ μέσα από:
1) τη μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους,
2) τον εξορθολογισμό κοινωνικών επιδομάτων και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων,
3) τον ενιαίο φορέα παροχής κοινωνικών παροχών,
4) τη στόχευση των προνοιακών επιδομάτων.
naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κάνουν σχέδια για την αναδιάρθρωση χρέους


Για πιέσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times

Στη λήψη έκτακτων μέτρων, που θα προβλέπουν μία εθελοντική «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους, ωθεί η Γερμανία την Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Επικαλούμενη πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το σκεπτικό του Βερολίνου, η εφημερίδα επεσήμανε στο σαββατιάτικο φύλλο της την ύπαρξη σχεδίου, που προβλέπει την ανταλλαγή ελληνικού χρέους σε τρέχουσες τιμές, έναντι τίτλων εγγυημένων από την ευρωζώνη, τίτλων παρόμοιων με τα ομόλογα «Μπρέϊντι», που εκδόθηκαν από ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980. 

Μία άλλη επιλογή σχετίζεται με την προσφορά βοήθειας «ανακούφισης» από το χρέος, μέσω της εξαγοράς ομολόγων από το επενδυτικό κοινό και απόσυρσης του ή επιμήκυνσης της ωρίμανσής του, σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει το ΔΝΤ για την εξυγίανση φτωχών και υπερχρεωμένων χωρών. 

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εδώ και καιρό για μία ελληνική αναδιάρθρωση», σημειώνει πηγή που επικαλούνται οι Financial Times. «Δεν ωθεί την Ελλάδα σε αυτό. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν οι Έλληνες δεν τα θέλουν». 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο εξετάζει και άλλες επιλογές, «φιλικές προς την αγορά», για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Εθνική συνεννόηση ή εκλογές"


Ενάντια σε μια πιθανή αναδιάρθρωση τάσσεται ο Κώστας Σκανδαλίδης

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν και να στρατευτούν όλες ανεξαιρέτως οι ικανές δυνάμεις του κόμματος, της πολιτικής και της κοινωνίας, προτάσσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης. σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» επισημαίνει πως το δίλημμα πλέον είναι εθνική συνεννόηση ή εκλογές. 

Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθαρίζει πως ένας ανασχηματισμός θα έχει νόημα μόνο αν αλλάξει η δομή της κυβέρνησης και ενισχυθεί, ουσιαστικά, το κέντρο της λήψης των αποφάσεων, ενώ δηλώνει πως στο νέο σχήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξωκοινοβουλευτικά, ή εξωκομματικά πρόσωπα. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί εδώ και τώρα τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας και τάσσεται κατά μίας πιθανής αναδιάρθρωσης. «Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν εντάσσεται στη στρατηγική μας», δηλώνει, επισημαίνοντας πως «η μακροχρόνια αποπληρωμή του συνολικού χρέους με χαμηλό επιτόκιο είναι η μόνη οδός». 

Επιπλέον, ο υπουργός τάσσεται κατά της οριζόντιας περικοπής μισθών, συντάξεων και χαμηλών εισοδημάτων και ζητά να υπάρξει οριοθέτηση του ελάχιστου κοινωνικού κράτους.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...