Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

"Χρυσά" έσοδα μπορεί να έχει η Ελλάδα από την κρουαζιέρα


Η κρουαζιέρα αποτελεί για τη χώρα μας έναν κλάδο με δυνητικά έσοδα δύο δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Αν και η χώρα μας αποτελεί κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας, τα έσοδα από αυτό τον κλάδο για την ελληνική οικονομία είναι σχετικά περιορισμένα, αναφέρεται στη μελέτη της τράπεζας.

Τα άμεσα έσοδα που προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό κλάδο της κρουαζιέρας έφτασαν τα 15 δισ. ευρώ το 2011 (από 8,5 δισ. ευρώ το 2005). Η Ιταλία συγκεντρώνει το 30% των συγκεκριμένων εσόδων, ενώ 9% αντιστοιχεί στην Ισπανία και μόλις 4% στην Ελλάδα (έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ και στο 5,2% της συνολικής τουριστικής δαπάνης).

Παρά την ελκυστικότητα της χώρας μας ως προορισμού κρουαζιέρας (απορροφά το 17% των επισκέψεων σε ευρωπαϊκά λιμάνια), το όφελος της ελληνικής οικονομίας από το συγκεκριμένο κλάδο είναι σχετικά χαμηλό. Βασική αιτία είναι η χαμηλή χρήση των ελληνικών λιμανιών ως βάσεων εκκίνησης κρουαζιέρας. Συγκεκριμένα, μόλις το 16% των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ξεκίνησαν από ελληνικό λιμάνι το 2011 (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι είναι κοντά στο 75% για την Ιταλία και για την Ισπανία). Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμανιών αντανακλά διαρθρωτικά εμπόδια: α) Τις θεσμικές δυσχέρειες όσον αφορά την πραγματοποίηση συμβάσεων παραχώρησης και β) την απουσία συστήματος κράτησης θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και τις σημαντικές ελλείψεις σε όρους υποδομών (κυρίως θέσεων πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και σταθμών εξυπηρέτησης επιβατών).

Έτσι, τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν κυρίως λιμάνια διέλευσης (ports-of-call) και όχι λιμάνια εκκίνησης (home ports) και συνεπώς οι δαπάνες των επιβατών αλλά και των εταιρειών κρουαζιέρας που πραγματοποιούνται στη χώρα μας είναι χαμηλές καθώς:
- Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνήθως χρησιμοποιούν τα λιμάνια εκκίνησης ως βάσεις από όπου προμηθεύονται καύσιμα, τρόφιμα και λοιπό εξοπλισμό, ενώ πραγματοποιούν και μεγάλο μέρος των επισκευών των πλοίων. Εκτιμάται ότι η μέση δαπάνη είναι της τάξης των 300 ευρώ ανά επιβάτη στα λιμάνια εκκίνησης έναντι περίπου 20 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης.

- Οι επιβάτες πραγματοποιούν στα λιμάνια εκκίνησης δαπάνες διαμονής, ενώ παράλληλα η χώρα όπου βρίσκεται το λιμάνι εκκίνησης καρπώνεται επιπλέον όφελος μέσω των αεροπορικών εισιτηρίων, με αποτέλεσμα η μέση δαπάνη ανά επιβάτη να είναι της τάξης των 300 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι επισκέψεις των επιβατών στα λιμάνια διέλευσης έχουν μικρή διάρκεια με αποτέλεσμα οι δαπάνες τους να αφορούν κυρίως τρόφιμα, τουριστικά είδη, μεταφορές και αξιοθέατα. Έτσι, η μέση δαπάνη ανά επιβάτη εκτιμάται στα 60 ευρώ.

Συνεπώς, καθώς η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε σημαντικό μερίδιο των εσόδων της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας που αφορά κατασκευή πλοίων και δαπάνες που πραγματοποιούνται στις χώρες προέλευσης των τουριστών, οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην απορρόφηση των εσόδων που της αναλογούν ως μιας από τις πιο δημοφιλείς χώρες-προορισμούς.

Σημαντικά δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία την επόμενη πενταετία

Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί τα επόμενα χρόνια από την αύξηση της διεθνούς ζήτησης, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. επιβάτες το 2016 (από 20 εκατ. το 2011). Αναλυτικότερα, βάσει του υποδείγματός της μελέτης για την πορεία της διεθνούς ζήτησης, βασικές κινητήριες δυνάμεις αυτής της ανόδου εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος παγκοσμίως καθώς και η πτωτική πορεία σε σχετικούς όρους των τιμών που προσφέρονται στα πακέτα κρουαζιέρας (λόγω των εντεινόμενων οικονομιών κλίμακας από την αύξηση της μέσης χωρητικότητας των πλοίων).
Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και να αυξήσει τα ετήσια έσοδα του κλάδου κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ και έτσι αυτά να προσεγγίσουν τα 900 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Ωστόσο, η σημαντικότερη ώθηση στα έσοδα του κλάδου θα μπορούσε να δοθεί αν ενισχυόταν ο ρόλος των ελληνικών λιμανιών ως βάσεις κρουαζιέρας. Αν τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα ξεκινούσαν από ελληνικά λιμάνια, ακόμα και με σταθερή διεθνή ζήτηση, τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ το 2016 από 0,6 δισ. ευρώ το 2011.
Στην περίπτωση που θα έχουμε παράλληλη αύξηση της διεθνούς ζήτησης (30 εκατ. το 2016) και του home porting σε ελληνικά λιμάνια (τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα να ξεκινούν από ελληνικό λιμάνι), τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε επίπεδο κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2016.
Συνοψίζοντας, το πρόσθετο άμεσο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία από τον κλάδο κρουαζιέρας μπορεί να φθάσει από 300 εκατ. ευρώ τα 1,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Η αύξηση αυτή των άμεσων εσόδων μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, δημιουργώντας συνολικά 10.000-30.000 νέες θέσεις εργασίας (20.000-40.000 θέσεις το 2016, από 12.000 θέσεις το 2011).

Συμπερασματικά, η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει σημαντικό όφελος από τον κλάδο της κρουαζιέρας -αυτό που πραγματικά της αναλογεί βάσει των φυσικών συγκριτικών της πλεονεκτημάτων- αν αρθούν σημαντικές δομικές στρεβλώσεις. Η πλήρης άρση του καμποτάζ και τα επενδυτικά προγράμματα των λιμανιών (κυρίως του ΟΛΠ) είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει η έκθεση. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο διεθνής κλάδος κρουαζιέρας ελέγχεται από 4-5 μεγάλες εταιρείες οι οποίες προγραμματίζουν δρομολόγια 2-3 έτη πριν από την εκτέλεσή τους, όποια εμπόδια παραμένουν είναι σημαντικό να αρθούν. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να προωθηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες για τη διαχείριση των τερματικών σταθμών και για την κατασκευή υποδομών στα ελληνικά λιμάνια.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μέχρι το 2014 η ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων σε φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης


Προωθείται σχετική νομοθετική διάταξη, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση.
Νομοθετική διάταξη για την παράταση της ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, προωθείται, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.
Όπως διευκρινίζεται, η νέα ρύθμιση έχει ως κύριο στόχο τη μεγαλύτερη αύξηση των εισροών των ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι επωμίζονται την ευθύνη της ομαλής και απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους, μέσω της μεταφοράς των πόρων προς τον ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, ο νέος διακανονισμός κρίνεται, επίσης, αναγκαίος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.
Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις τμηματικής εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρατηρείται αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα, το α’ εξάμηνο του 2012 οι εισπράξεις προς το ΙΚΑ– ΕΤΑΜ ενισχύθηκαν κατά 10,82% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και κατά 24% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010.
Για τους οφειλέτες των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι 31-12-2014, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση ένταξης στη νέα ρύθμιση μέχρι 31-12-2012 και εφόσον καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με το υπουργείο, αν και οι ρυθμίσεις οφειλών δεν αποτελούν μόνιμη λύση και θεραπεία των προβλημάτων και παρότι με αυτές δημιουργούνται ανισορροπίες και στρεβλώσεις, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες απαιτούν την ενεργοποίηση τέτοιων εκτάκτων μέτρων, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το Μαντείο των Δελφών δίνει χρησμό μέσω internet


Εάν νομίζετε ότι δυνατότητα να παίρνουν χρησμό είχαν μόνο οι Αρχαίοι Έλληνες κάνετε λάθος!

Το επίσημο site των Δελφών σας δίνει τη δυνατότητα να παέρετε και εσείς χρησμό για όποιο θέμα θέλετε!

delfoi1


Μπαίνοντας λοιπόν στο delphi.gr θα δείτε ότι έχετε την επιλογή να λάβετε χρησμό. Ακολουθώντας τα βήματα και υπό τον ήχο μιας, περίεργης ομολογουμένως, μουσικής θα φτάσετε κάνοντας τον κύκλο της υδρογείου, στο Μαντείο των Δελφών με τη συνοδεία δύο πουλιών.

Εκεί αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι.

Κάνετε λίγη υπομονή και έρχετε η πρώτη ερώτηση "Είστε εξαγνισμένοι;"

delfoi2


Προσοχή! Πρέπει να είστε εξαγνισμένος για να σας δώσει η Πυθία το χρησμό!

Στη συνέχεια το μόνο που απομένει είναι να σας επιτρέψει την είσοδο στο ναό... η γίδα!!! Μην την υποτιμήσετε, πρέπει να την ποτίσετε αλλιώς δεν έχει χρησμό...

delfoigida

Τώρα μπορείτε να διαλέξετε την κατηγορία που θέλετε να πάρετε χρησμό και θα σας δώσει αμέσως!
xrismos8

 Καλή διασκέδαση!! Για να πάρετε και εσείς χρησμό πατήστε http://www.delphi.gr/XRISMOS/main.swf


newsbomb.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Ήταν ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Έλληνας..."


Σάββατο απόγευμα σε ένα σχολικό γήπεδο, στη μέση της δεκαετίας του ´80. Ένα από τα αγόρια που προπονούνται, έχει καθήσει στη σκιά και σκύβει να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του. Είναι σιωπηλό, συγκεντρωμένο. Μετράει από μέσα του τα βήματα, τα εμπόδια, τις αναπνοές. Μπροστά του βλέπει τη γραμμή του τερματισμού. Δεν ακούει τίποτα άλλο εκτός από τα λόγια του δάσκαλου και προπονητή του, Γιάννη Κουτούζη: "Τα εμπόδια δεν θα τα φοβάσαι. Θα τα κοιτάζεις, και μετά θα τα περνάς." Στο μυαλό του κυριαρχούν οι οδηγίες αυτού του ανθρώπου που αφιερώνει παραπανίσιες ώρες, έξω από τις σχολικές υποχρεώσεις, στα παιδιά που έχουν ταλέντο, όρεξη και πάθος για τον αθλητισμό. Τα καθοδηγεί με αφοσίωση και πατρική αγάπη, εμπνέοντας προσήλωση στους στόχους, και μαθαίνοντάς τα τους κανόνες του δρόμου μετ´εμποδίων. Στο γήπεδο και στη ζωή.
Το νεαρό αγόρι θα διακριθεί απανωτές φορές. Στα γήπεδα, όσο είναι μαθητής, και στις αγωνιστικές πίστες, λίγο αργότερα. Είναι ο Νικόλας Τομπάζης, ο επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας της Ferrari. Ένας ακόμα Έλληνας που, έξω από την Ελλάδα, βρήκε γόνιμο χώμα για να ριζώσει, και ν´αφήσει τη φαντασία του να εκτοξευθεί.
Παρ´ότι κληρονόμος ενός ονόματος με κύρος και ιστορία, δεν βάδισε αβίαστα πάνω στην οικογενειακή πεπατημένη, κληρονομώντας το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο του πατέρα του. Από παιδάκι είχε πάθος με δυο πράγματα: τα εμπόδια και τα αυτοκίνητα. (Δεν ξέρω πως του φάνηκε του πατέρα του όταν, από εκεί που έπαιζε με τα αυτοκινητάκια στα πατώματα, του ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει το ίδιο και στην υπόλοιπη ζωή του, αλλά, απ´ότι φαίνεται, τουλάχιστον δεν του μπήκε εμπόδιο...)  Κι έτσι χρησιμοποίησε τις δυνατότητές του προς άλλη κατεύθυνση, χαράζοντας τον δικό του δρόμο, υπερπηδώντας τα δικά του εμπόδια και κατακτώντας την κορυφή.
Τις ευκαιρίες που είχε στη ζωή του και τις δυνατότητες που του δόθηκαν, επέλεξε να μην τις ξοδέψει για να "τακτοποιηθεί" ή να "βολευτεί" μέσα στα στεγανά του οικείου, εγχώριου περιβάλλοντος, αλλά να τις χρησιμοποιήσει για να ανοίξει πλώρη για αλλού. Κάθε του μέρα ξεκινάει με ένα καινούριο "εμπόδιο" που ο ίδιος τοποθετεί μπροστά του, για να συνεχίζει διαρκώς να βελτιώνει τη δουλειά του. Σε κάθε του βήμα, έχει κατά νου ότι τα "εμπόδια" βρίσκονται παντού γύρω και ότι πρέπει κανείς, με σκληρή δουλειά και αφοσίωση, να βρίσκει τρόπους να τα υπερπηδήσει.
Στο δρόμο μετ´εμποδίων που διανύει η χώρα του Νικόλα Τομπάζη, πρόσωπα σαν το δικό του είναι φωτεινές αναφορές. Όχι επειδή φέρουν κάτι ξεχωριστό στο DNA τους ή επειδή κληρονόμησαν ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά επειδή πήραν στα χέρια τους το παρόν, το έπλασαν με δικά τους υλικά, το μπόλιασαν με τις επιθυμίες και τα όνειρά τους και, παρά τα εμπόδια - ή μάλλον, ακριβώς επειδή έχουν μάθει να μην τους φοβίζουν τα εμπόδια - κατάφεραν να το φτιάξουν όπως ήθελαν.
Κι έτσι η ιστορία μπορεί να ξαναγραφτεί αλλιώς: ήταν μια φορά ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Έλληνας (άντε, και ένας Πορτογάλος, δε μπορεί, κάπου θα υπάρχει και αυτός μέσα στο Maranello ή τα περίχωρά του...) Και όταν τα βρήκαν δύσκολα, έκατσαν όλοι μαζί και κατέβασαν ιδέες και δούλεψαν σκληρά και βρήκαν λύσεις, και στο τέλος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα κατάφεραν...

Της Ναντίνας Χριστοδούλου


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

mazi-ta-fagame.gr


Σε λειτουργία τέθηκε ο δικτυακός τόπος http://mazi-ta-fagame.gr όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο δικτυακός τόπος υποστηρίζει το ομώνυμο βιβλίο του πρώην υπουργού «Τα φάγαμε όλοι μαζί», το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει σε e-book.
Στο mazi-ta-fagame.gr καταγράφονται ιστορίες κακοδιαχείρισης πολιτικής πελατείας και διαφθοράς τόσο από την επικαιρότητα όσο και τους ίδους τους επισκέπτες. Ο Θ. Πάγκαλος καλεί τους πολίτες να στείλουν επώνυμα, ή ανώνυμα, την ιστορία τους μέσω του δικτυακού τόπου, ενώ θα πάρχει δυνατότητα βαθμολογίας και σχολιασμού της κάθε ιστορίας.
Ο επισκέπτης του site μπορεί επίσης, να δει τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου στη Βουλή στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, καθώς και ολόκληρη τη συνεδρίαση.
Στο site θα αναρτηθούν, τέλος, χρήσιμα αρχεία τεκμηρίωσης που σχετίζονται με τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρετανία: Δημιούργησαν ανιχνευτή ψεύδους!


Ένας πρωτοποριακός ανιχνευτής ψεύδους υπόσχεται να...  ξεσκεπάσει τους ψεύτες!


Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ αξιοποίησαν την τεχνολογία θερμικής απεικόνισης για την κατασκευή του ανιχνευτή ψεύδους.

Η συσκευή θα αξιοποιεί τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του προσώπου (γύρω από τα μάγουλα και τα μάτια).

«Αναπτύξαμε ένα σύστημα με το οποίο μπορούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα από τα πρόσωπα των ανθρώπων για να ανιχνεύσουμε τα ψέματα», δήλωσε ο καθηγητής Χασάν Ουγκέιλ. Μια ειδική κάμερα θερμικής απεικόνισης καταγράφει τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του προσώπου κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που δίνει ένας άνθρωπος σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του υποβάλλονται.

«Όταν κάποιος ψεύδεται, η δραστηριότητα του εγκεφάλου συνήθως αλλάζει και αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε μέσω της θερμικής κάμερας», εξήγησε ο καθηγητής.

Λειτουργώντας παράλληλα με το σύστημα θερμικής απεικόνισης, μία φωτογραφική μηχανή καταγράφει τις κινήσεις και τους μορφασμούς του προσώπου καρέ-καρέ και στη συνέχεια τα αναλύει με τη χρήση του λογισμικού Facial Action Units, ενός συστήματος που κατηγοριοποιεί την έκφραση του προσώπου, το οποίο επινοήθηκε από τους αμερικανούς ψυχολόγους Πολ Έκμαν και Γουόλτερ Φρίζεν. Οι πληροφορίες συλλέγονται και διαβιβάζονται σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια, ένας ειδικά διαμορφωμένος μαθηματικός αλγόριθμος αξιολογεί πόσο ειλικρινής είναι ο ερωτώμενος. Περίπου 30-40 άτομα έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής με ποσοστό επιτυχίας δύο στα τρία.

Ωστόσο, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη μέχρι να τελειοποιηθεί η μέθοδος, λέει ο καθηγητής Ουγκέιλ. Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είναι αισιόδοξοι ότι η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες.

Η τεχνολογία αναμένεται να δοκιμαστεί σε βρετανικό αεροδρόμιο μέχρι το τέλος του 2011, με την ελπίδα ότι μπορεί να ενισχύσει τις τρέχουσες τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Ελέγχου Συνόρων της Βρετανίας.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο εδώλιο 49 άτομα για τη... ληστεία του Χρηματιστηρίου με τις «φούσκες» του 1999


Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 13 χρόνια μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη πως οι συμμετέχοντες στο πάρτι του Χρηματιστηρίου της Αθήνας την περίοδο 1999 – 2000 θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο λόγος για 49 άτομα, χρηματιστές, τραπεζικά στελέχη, επιχειρηματίες και επενδυτές, οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση με τις μετοχές-«φούσκες».

Με βούλευμα 900 σελίδων το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως οι 49 από τους 67 που ήταν αρχικά κατηγορούμενοι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη. Τώρα θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως απάτη κατ' επάγγελμα και συνήθεια, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και υπεξαίρεση 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο βούλευμά αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Προηγουμένως, πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς οι καταχωρημένες στους πίνακες τιμές των μετοχών αλλά και άλλοι συναλλασσόμενοι που δεν γνώριζαν τις μεθοδεύσεις, θεωρούσαν τις ανακοινωθείσες τιμές ως αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των μετοχών».

Υπενθυμίζεται πως την υπόθεση την είχε χειριστεί η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια η οποία τώρα βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας κάθειρξη 12 ετών για συμμετοχή στο παραφραστικό κύκλωμα.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους που θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, είναι μεταξύ άλλων οι: Παναγιώτης Κονταλέξης, Παναγιώτης Πανούσης, Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος και Χρυσή Στέγγου, Σπύρος Τασόγλου, Δημήτρης Ράνιος κ.α .


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βενιζέλος: «Άει στο διάολο» - Χρυσοχοΐδης: «Εσύ να πας»


Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Το επεισόδιο ξεκίνησε, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε στην αίθουσα, όπου συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος και αντίκρισε απέναντί του τον πρώην υπουργό.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ένας από τους βουλευτές του κόμματος που διαφωνεί με τους σημερινούς χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστήριξε σε κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, ότι ο τελευταίος θα έπρεπε να μην έχει διαφωνήσει με τον πρωθυπουργό, αποδεχόμενος τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εξαιρετικά αυστηρό ύφος τον κατηγόρησε ως υπονομευτή, απαιτώντας από τον πρώην υπουργό να βγει από το γραφείο του.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε στον κ. Βενιζέλο: "Το παίζεις τσάμπα μάγκας με τα μέτρα". "Την ίδια στάση κρατάς σε όλα τα θέματα. Το ίδιο έκανες και στην Παιδεία... Υπονομεύεις συνεχώς την παράταξη! Να σηκωθείς να φύγεις από δω» του απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

"Εσύ να φύγεις από δω..." ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να του απαντήσει ο Βενιζέλος: "Άει στο διάολο". Τότε, ο κ. Χρυσοχοΐδης του είπε πως δεν θα ανεχτεί να του ξαναμιλήσει έτσι και ανταπάντησε: "Να πας εσύ στο διάολο".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έφυγε από τη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό, ενώ κάποια ήταν και σε ετοιμότητα, γιατί φοβήθηκαν μην πιαστούν στα χέρια οι δύο πολιτικοί.

Τελικά ο κ. Χρυσοχοΐδης αποχώρησε από την αίθουσα.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντάλλαξε βαριές κουβέντες και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κατά την διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...