Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Παρελθόν οι Πανελλήνιες όπως τις ξέραμε. Δείτε τους τρεις νέους κύκλους σπουδών !


Τείχη που παραπέμπουν στο παλιό Λύκειο των δεσμών χτίζει η πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη Γ' Τάξη του Γενικού Λυκείου.  Οι κατευθύνσεις
καταργούνται και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Ο 1ος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ο 2ος κύκλος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας και ο 3ος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.

Τα μαθήματα μειώνονται σε 4 από 11 που διδάσκονται σήμερα. Μένουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία, η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής Παιδείας της τελευταίας τάξης, ενώ δεν υπάρχουν κοινά μαθήματα επιλογής μεταξύ των κύκλων που να επιτρέπουν την κινητικότητα των μαθητών.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικό ένθετο στον "Ελεύθερο Τύπο", τέτοια μαθήματα - μπαλαντέρ (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική και Ιστορία) υπάρχουν στο σημερινό πρόγραμμα της Γ' τάξης, επιτρέποντας π.χ. στον υποψήφιο της θεωρητικής κατεύθυνσης να δηλώνει ακόμη και Ιατρικές με Βιολογία γενικής παιδείας και πέναλτι με μόρια.

Η Ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών, η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του πρώτου και του τρίτου κύκλου. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην τρίτη Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου και μονόωρο στην Β' Λυκείου και αλλάζει και τίτλο και μετονομάζεται "Θρησκεία και Κόσμος".

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι 5 για τον πρώτο κύκλο και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο και οι ώρες διδασκαλίας τους είναι 20.

Για τα μαθήματα επιλογής, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Προβλέπονται 4 μαθήματα επιλογής με κοινή την Ξένη Γλώσσα, δηλαδή 10 μαθήματα συνολικά, αλλά το υπουργείο αναφέρει μέχρι στιγμής μόνο 5.




pistepseto.net
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι έλεγαν οι Αμερικανοί για Καραμανλή, Ανδρέα και Μητσοτάκη το 1974


Σημαντικές πτυχές από το παρασκήνιο της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα το 1974 παρουσιάζεται στα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το Wikileaks.

Το πρώτο «όχι» του Καραμανλή το 1974

Αρνητική ήταν η αρχική απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρόταση του Ευάγγελου Αβέρωφ, στις 23 Ιουλίου 1974, για άμεση επιστροφή του, μέσα σε λίγες ώρες, στην Αθήνα προκειμένου να ηγηθεί της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, σύμφωνα με αμερικανικό τηλεγράφημα.Σε συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρεσβευτή Χένρι Τάσκα, ο Αβέρωφ εξιστόρησε όλο το παρασκήνιο της συγκρότησης της μεταβατικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (1974ATHENS05122), ο Αβέρωφ υποστήριζε αρχικά για τη θέση του πρωθυπουργού τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, «γιατί ο Καραμανλής απουσίαζε πολλά χρόνια από τη χώρα». Τελικά ανέλαβε ο ίδιος να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τον μετέπειτα ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Η αρχική αντίδραση του Καραμανλή ήταν αρνητική», είπε ο Αβέρωφ στον αμερικανό διπλωμάτη. «Ζήτησε τουλάχιστον ένα 48ωρο, αλλά του ξεκαθάρισα ότι η άμεση επιστροφή του ήταν απαραίτητη». Η πίεση είχε αποτέλεσμα, με τον Καραμανλή να φτάνει μέσα σε λίγες ώρες στην Ελλάδα, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου.


Μία εβδομάδα αργότερα, σε άλλο τηλεγράφημα (1974ATHENS06369), οι Αμερικανοί σχολιάζουν τη δημοτικότητα του Καραμανλή έπειτα από ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τον συγκρίνουν με τον Τζον Κένεντι για τις χειρονομίες του, οι οποίες «δεν θύμιζαν τη συνήθη τακτική ελλήνων πολιτικών που σφίγγουν τις γροθιές τους».Οπως φαίνεται και από άλλα τηλεγραφήματα, για τους Αμερικανούς ο Καραμανλής είχε πλάι του έναν σημαντικό «γεφυροποιό», τον Αβέρωφ, ο οποίος μπορούσε να ενώσει Στρατό και πολιτικούς. Πριν από την επιστροφή Καραμανλή ο Αβέρωφ είχε έρθει σε επαφή με τους δικτάτορες ζητώντας μετάβαση στη δημοκρατία. Η Deutsche Welle είχε αποκαλύψει τον Μάρτιο του 1974 αυτήν του την κίνηση, αλλά ο Αβέρωφ είχε διαψεύσει τότε τον γερμανικό σταθμό με δηλώσεις του στον ελληνικό Τύπο. Αμερικανικά τηλεγραφήματα όμως από τον Φεβρουάριο του '74 επιβεβαιώνουν τις επαφές του Αβέρωφ με τον Φαίδωνα Γκιζίκη, Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της χούντας (τηλεγραφήματα: 1974ATHENS01033, 1974ATHENS00445). Ο ίδιος ο Αβέρωφ μάλιστα, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, είχε μιλήσει για το σχέδιό του στον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Η προσέγγισή του απέτυχε τότε, καθώς η χούντα «ήθελε να παραμείνει κράτος εν κράτει» και ζητούσε μεταβατική περίοδο τεσσάρων ετών μέχρι τις εκλογές προκειμένου να οργανωθεί σε κόμμα και να εξασφαλίσει τη νίκη (1974ATHENS01321).

Ο Μητσοτάκης θερμός υποστηρικτής του Καραμανλή

Εκείνη την περίοδο υπέρ της επιστροφής Καραμανλή είχε ταχθεί και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Για το «πολιτικό φλερτ» Μητσοτάκη - Καραμανλή γράφει τον Οκτώβριο του 1974 ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζακ Κιούμπις (1974ATHENS07413).Οπως τονίζει ο διπλωμάτης, μετά τη φυγή του στο Παρίσι το 1968 ο Μητσοτάκης έγινε θερμός υποστηρικτής του Καραμανλή, παρότι ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Μάλιστα σε άλλο τηλεγράφημα (1973STATE047603) γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 1973, όπου προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Καραμανλής αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη - για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τα συμφέροντα των ΗΠΑ - λύση. Ο Κιούμπις χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη δημοφιλή πολιτικό με μεγάλη αυτοπ εποίθηση, ο οποίος ωστόσο «έχει φήμη καιροσκόπου στην παλαιά φρουρά της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενωσης». Η τελική κρίση του διπλωμάτη είναι ότι ο Μητσοτάκης, «παρότι αμφιλεγόμενος, είναι ένας ασυνήθιστα αξιόλογος πολιτικός».Στο αντίθετο άκρο είναι τα σχόλια του Κιούμπις για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε τηλεγράφημά του στις 15 Νοεμβρίου 1974 (1974ATHENS08235) περιγράφει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ως «πολιτικό που θυμίζει περισσότερο υποψήφιο για εκπρόσωπο φοιτητών στο Μπέρκλεϊ, με την επιλογή του να μη φοράει γραβάτα και με τα αραιά μαλλιά του να ανεμίζουν καθώς ξιφουλκεί κατά των ΗΠΑ και της οικονομικής ολιγαρχίας».

Παρακολουθούσαν τον Παπανδρέου

Αρκετό καιρό πριν από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Παπανδρέου. Ενδεικτικά, στις 15 Οκτωβρίου 1973 η αμερικανική πρεσβεία στη Γερμανία έστειλε τηλεγράφημα στην Ουάσιγκτον για ομιλία του Παπανδρέου στη Φρανκφούρτη, το περιεχόμενο του οποίου όμως παραμένει μέχρι σήμερα απόρρητο (1973FRANKF06630). Στις 30 Ιουλίου 1974, σε τηλεγράφημα με τίτλο «Η νέα πολιτική κατεύθυνση Παπανδρέου», ένας «στενός φίλος» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, πληροφορεί αξιωματούχο της πρεσβείας για τις κινήσεις του έλληνα πολιτικού (1974ATHENS05209). Λέει ότι ο Παπανδρέου υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος τελευταία, τηλεφωνώντας σε πρώην μέλη της Ενωσης Κέντρου και αναζητώντας συμμαχίες. Παράλληλα εκτιμά ότι θα παρατείνει για λόγους ασφαλείας την παραμονή του στη Σκανδιναβία, ενώ έχει ζητήσει να ετοιμαστεί το σπίτι του πατέρα του στο Καστρί για την επιστροφή του.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

UNISEF: Τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα των πολιτικών λιτότητας.


Οι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Χαμηλά στους δείκτες παιδικής ευημερίας βρίσκεται η Ελλάδα. Ωστόσο, τα παιδιά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

Την 25η θέση (σε σύνολο 29) καταλαμβάνει η Ελλάδα στο θέμα της Παιδικής Ευημερίας. Σε έκθεσή της, η UNICEF υπενθυμίζει ότι το ποσοστό της παιδικής φτώχειας για την Ελλάδα  (το 2009/2010) έφτανε το 15% -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Λιθουανία, η Λετονία και η Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πριν από αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, ανεβαίνει στην πέμπτη θέση στον Συγκεντρωτικό Πίνακα Ικανοποίησης, καθώς, όταν ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά στην Ελλάδα να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής τους, σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, σχεδόν το 90% τη βαθμολόγησε με έξι και πάνω.

Η UNICEF υπενθυμίζει ορισμένα στοιχεία ενδεικτικά για την ευημερία των παιδιών στην Ελλάδα:

Είναι μία από τις οκτώ και μόνο αναπτυγμένες χώρες όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση πέφτουν κάτω από το 80%.
Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα χώρες του ΟΟΣΑ που παρουσιάζουν ποσοστά χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση άνω του 8% (το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά).
Είναι τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά.

Παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά στο ποσοστό των παιδιών (ηλικίας 11 με 15 ετών) που αναφέρουν ότι «έχουν συμμετάσχει σε σωματική συμπλοκή τουλάχιστον μία φορά μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες». Σχεδόν τα μισά παιδιά στην Ελλάδα (49%) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τέτοιους καβγάδες. Από τις 29 χώρες στην έρευνα της UNICEF μόνο η Ισπανία παρουσιάζει χειρότερη επίδοση (περίπου 55%).

Βρίσκεται στο μέσο όρο της κατάταξης της UNICEF σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying).

Κατατάσσεται 27η μεταξύ των 29 αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά την «ποιότητα των σχέσεων των παιδιών». Μόνο το 44% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν τους συμμαθητές τους «καλούς και εξυπηρετικούς» - φανερά η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών (στις αμέσως χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 56%). Το 83% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν «εύκολο να μιλήσουν» στη μητέρα τους αλλά μόνο το 64% βρίσκουν εύκολο το να μιλήσουν στον πατέρα τους. Ο πίνακας κατάταξης της UNICEF λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο και των τριών κριτηρίων.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα είναι στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών για την κάλυψη εμβολιασμών (τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία εμφανίζουν ποσοστό 99% για πολιομυελίτιδα, ιλαρά και το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκίτη-τέτανου (DPT3). Είναι μία από τις οκτώ και μόνο χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% ή και λιγότερο (στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται οι Λετονία, Φινλανδία, Λιθουανία με πάνω από 25%). Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα αναπτυγμένες χώρες όπου τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά (ηλικίας 11 με 15 ετών) παραμένει κάτω του 7% (στις τελευταίες θέσεις Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς με πάνω από 24%).

Οι πολιτικές λιτότητας τιμωρούν τα παιδιά

Οι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πολλές κυβερνήσεις εξηγούν ότι πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους για να μην αφήσουν αυτό το φορτίο στις μελλοντικές γενιές» επισήμανε ο Κρις ντε Νεμπούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF.

Όμως, όταν αυτή η μείωση των δαπανών έχει στόχο την εκπαίδευση ή τις φτωχές οικογένειες, «τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν τώρα το λογαριασμό», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Στην έκθεση εξετάζονται οι αλλαγές στις συνθήκες της ζωής των παιδιών κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε 29 χώρες, με κριτήρια τη σχολική επιτυχία, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, την κατανάλωση καπνού, οινοπνευματωδών και ναρκωτικών.

Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Η Γαλλία είναι στη 10η θέση πίσω από την Ελβετία, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 26η θέση και η Ρουμανία την 29η και τελευταία.

Στις ΗΠΑ, ένα παιδί στα τέσσερα ζει σε οικογένεια το εισόδημα της οποίας είναι χαμηλότερο από το μέσο, ενώ η αναλογία αυτή στην ΕΕ είναι ένα στα δέκα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Κρις ντε Νεμπούρ δήλωσε πως τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας έχουν ήδη αυξηθεί σε πολλές από τις χώρες αυτές. «Το χειρότερο είναι να μειώσετε τις επενδύσεις σας σ' αυτή τη γενιά, διατρέχετε τότε τον κίνδυνο να κάνετε τα παιδιά να πληρώσουν και τώρα και στο μέλλον» εκτιμά ο ειδικός του Ταμείου του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και την Παιδική Ηλικία.

Συνολικά, η έκθεση δεν διαπιστώνει ισχυρή σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τη συνολική ευημερία των παιδιών. Για παράδειγμα, η Σλοβενία κατατάσσεται υψηλότερα από τον Καναδά, η Τσεχία υψηλότερα από την Αυστρία και η Πορτογαλία υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγαλύτερες ποινές για τον ρατσισμό στα γήπεδα θα επιβάλει η UEFA


Αυστηρότερα μέτρα για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό στα γήπεδα εξετάζει να επιβάλει η UEFA, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Τζιάνι Ινφαντίνο στο συνέδριο SoccerEx, που διεξάγεται στο Μάντσεστερ.

Ποδοσφαιριστές και μέλη των συλλόγων που θα κριθούν ένοχοι για ρατσιστική συμπεριφορά θα τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού 10 αγωνιστικών, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους διαιτητές να διακόπτουν ή ακόμη και να αναβάλουν έναν αγώνα σε περίπτωση ρατσιστικής συμπεριφοράς. Ποινή θα επιβάλλεται και στη ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών των ομάδων, με μερικό αποκλεισμό της έδρας, στο κομμάτι της εξέδρας όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρατσισμού. Εάν επαναληφθεί το φαινόμενο στην ίδια ομάδα, τότε θα τιμωρείται με αποκλεισμό της έδρας και χρηματικό πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 50.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο-Χαλαρώστε τους ρυθμούς», λέει ο Γιούνκερ


«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πλέον τους έντονους ρυθμούς προσαρμογής» διαμηνύει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup και τόνισε πως τα προγράμματα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να χαλαρώσουν.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει «κολλημένη» στην ύφεση.

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου, ο πρωθυπουργός του
Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε την πρόθεση του Λουξεμβούργου να περιορίσει το τραπεζικό απόρρητο, αποδεχόμενο την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με την Ε.Ε. από την 1η
Ιανουαρίου 2015.

«Έχουμε τη δυνατότητα να εισαγάγουμε χωρίς μεγάλες επιπτώσεις, την αυτόματη ανταλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2015», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο κ. Γιούνκερ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα αυξηθεί από το 2015, παραμένοντας ωστόσο ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς θα φορολογηθούν φέτος οι αγρότες…


Τους πίνακες καθαρού γεωργικού εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 (χρήση 2012) που καταρτίστηκαν από την αρμόδια  Επιτροπή  ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πίνακες περιέχουν:

α) Τα ποσά αντιπροσωπευτικού ενοικίου ανά στρέμμα ενοικιαζόμενης γεωργικής γης, καθώς και το τεκμαρτό μίσθωμα από δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης προς οποιοδήποτε τρίτο, εκτός των συζύγων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ή από γονείς ηλικίας άνω των 65 ετών σε τέκνα τους, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για όλες τις περιφερειακές ενότητες των νομών του Κράτους με τις αναφερόμενες σε αυτούς διακρίσεις.

β) Τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γεωργικής γης ή κεφαλής εκτρεφόμενου ζώου ή άλλης μονάδας παραγωγής, με τις αναφερόμενες σε αυτούς διακρίσεις.

γ) Πίνακα ειδών μόνιμης φυτείας με το πρώτο έτος πρόκυψης γεωργικού καθαρού εισοδήματος, κατά είδος φυτείας.

Τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος και αντιπροσωπευτικών ενοικίων που αναφέρονται στους πίνακες, εμφανίζονται για τις ημιορεινές και ορεινές ζώνες, μειωμένα κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) και σαράντα τοις εκατό (40%) αντίστοιχα, σε σχέση με τα ποσά των πεδινών ζωνών, που καθορίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή.

2. Φορολογούμενοι οι οποίοι κατά την υποβολή των δηλώσεων οικονομικού έτους 2013 επικαλούνται επαναχαρακτηρισμό περιοχής με βάση τέτοια απόφαση, θα πρέπει να συνυποβάλουν και φωτοαντίγραφο της σχετικής απόφασης του νομάρχη ή περιφερειακού διευθυντή επαναχαρακτηρισμού του δήμου ή της κοινότητας.

3. Σε όποια περιφερειακή ενότητα του νομού δεν έχει προσδιορισθεί για κάποιο γεωργικό προϊόν ποσό καθαρού εισοδήματος, ως καθαρό εισόδημα για το προϊόν αυτό θα λαμβάνεται η μέση τιμή καθαρού γεωργικού εισοδήματος του προϊόντος αυτού που προκύπτει για όλη την Επικράτεια, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

4. Στις περιπτώσεις που εξαιτίας ζημιών από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανωτέρα βία, δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι κατώτερο του προσδιοριζόμενου με την αντικειμενική μέθοδο, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει όπως ο προσδιορισμός του εισοδήματος αυτού γίνει με βάση το ποσοστό μείωσης που προκύπτει από το σχετικό «ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ» του ΕΛ.Γ.Α το οποίο πρέπει να προσκομίζεται στον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΔΟΥ .

5. Προκειμένου για είδη μόνιμης φυτείας, ως πρώτο έτος πρόκυψης καθαρού γεωργικού εισοδήματος, από το έτος της φύτευσης λογίζεται το έτος που αναφέρεται στον πίνακα των ειδών μόνιμης φύτευσης.

6. Για εκμεταλλεύσεις ή τυχόν προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη των πινάκων, λαμβάνονται υπόψη όσα ισχύουν για παραπλήσιες ή συγγενείς με αυτές εκμεταλλεύσεις ή καλλιέργειες, κατά περίπτωση.

7. Τέλος, κατά τον προσδιορισμό των εν λόγω τιμών των γεωργικών προϊόντων με την αντικειμενική μέθοδο έχουν ληφθεί υπόψη και τα ποσά όλων των αγροτικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, ενισχύσεις κλπ).   Από 01.01.2011 οι επιδοτήσεις αυτές, είτε είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή είτε όχι, δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των τεκμηρίων.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...