Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

UNISEF: Τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα των πολιτικών λιτότητας.


Οι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Χαμηλά στους δείκτες παιδικής ευημερίας βρίσκεται η Ελλάδα. Ωστόσο, τα παιδιά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

Την 25η θέση (σε σύνολο 29) καταλαμβάνει η Ελλάδα στο θέμα της Παιδικής Ευημερίας. Σε έκθεσή της, η UNICEF υπενθυμίζει ότι το ποσοστό της παιδικής φτώχειας για την Ελλάδα  (το 2009/2010) έφτανε το 15% -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Λιθουανία, η Λετονία και η Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πριν από αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, ανεβαίνει στην πέμπτη θέση στον Συγκεντρωτικό Πίνακα Ικανοποίησης, καθώς, όταν ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά στην Ελλάδα να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής τους, σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, σχεδόν το 90% τη βαθμολόγησε με έξι και πάνω.

Η UNICEF υπενθυμίζει ορισμένα στοιχεία ενδεικτικά για την ευημερία των παιδιών στην Ελλάδα:

Είναι μία από τις οκτώ και μόνο αναπτυγμένες χώρες όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση πέφτουν κάτω από το 80%.
Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα χώρες του ΟΟΣΑ που παρουσιάζουν ποσοστά χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση άνω του 8% (το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά).
Είναι τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά.

Παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά στο ποσοστό των παιδιών (ηλικίας 11 με 15 ετών) που αναφέρουν ότι «έχουν συμμετάσχει σε σωματική συμπλοκή τουλάχιστον μία φορά μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες». Σχεδόν τα μισά παιδιά στην Ελλάδα (49%) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τέτοιους καβγάδες. Από τις 29 χώρες στην έρευνα της UNICEF μόνο η Ισπανία παρουσιάζει χειρότερη επίδοση (περίπου 55%).

Βρίσκεται στο μέσο όρο της κατάταξης της UNICEF σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying).

Κατατάσσεται 27η μεταξύ των 29 αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά την «ποιότητα των σχέσεων των παιδιών». Μόνο το 44% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν τους συμμαθητές τους «καλούς και εξυπηρετικούς» - φανερά η χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών (στις αμέσως χειρότερες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 56%). Το 83% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν «εύκολο να μιλήσουν» στη μητέρα τους αλλά μόνο το 64% βρίσκουν εύκολο το να μιλήσουν στον πατέρα τους. Ο πίνακας κατάταξης της UNICEF λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο και των τριών κριτηρίων.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα είναι στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών για την κάλυψη εμβολιασμών (τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγγαρία εμφανίζουν ποσοστό 99% για πολιομυελίτιδα, ιλαρά και το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκίτη-τέτανου (DPT3). Είναι μία από τις οκτώ και μόνο χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% ή και λιγότερο (στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται οι Λετονία, Φινλανδία, Λιθουανία με πάνω από 25%). Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα αναπτυγμένες χώρες όπου τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά (ηλικίας 11 με 15 ετών) παραμένει κάτω του 7% (στις τελευταίες θέσεις Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς με πάνω από 24%).

Οι πολιτικές λιτότητας τιμωρούν τα παιδιά

Οι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πολλές κυβερνήσεις εξηγούν ότι πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους για να μην αφήσουν αυτό το φορτίο στις μελλοντικές γενιές» επισήμανε ο Κρις ντε Νεμπούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF.

Όμως, όταν αυτή η μείωση των δαπανών έχει στόχο την εκπαίδευση ή τις φτωχές οικογένειες, «τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν τώρα το λογαριασμό», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Στην έκθεση εξετάζονται οι αλλαγές στις συνθήκες της ζωής των παιδιών κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε 29 χώρες, με κριτήρια τη σχολική επιτυχία, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, την κατανάλωση καπνού, οινοπνευματωδών και ναρκωτικών.

Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Η Γαλλία είναι στη 10η θέση πίσω από την Ελβετία, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 26η θέση και η Ρουμανία την 29η και τελευταία.

Στις ΗΠΑ, ένα παιδί στα τέσσερα ζει σε οικογένεια το εισόδημα της οποίας είναι χαμηλότερο από το μέσο, ενώ η αναλογία αυτή στην ΕΕ είναι ένα στα δέκα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Κρις ντε Νεμπούρ δήλωσε πως τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας έχουν ήδη αυξηθεί σε πολλές από τις χώρες αυτές. «Το χειρότερο είναι να μειώσετε τις επενδύσεις σας σ' αυτή τη γενιά, διατρέχετε τότε τον κίνδυνο να κάνετε τα παιδιά να πληρώσουν και τώρα και στο μέλλον» εκτιμά ο ειδικός του Ταμείου του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και την Παιδική Ηλικία.

Συνολικά, η έκθεση δεν διαπιστώνει ισχυρή σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τη συνολική ευημερία των παιδιών. Για παράδειγμα, η Σλοβενία κατατάσσεται υψηλότερα από τον Καναδά, η Τσεχία υψηλότερα από την Αυστρία και η Πορτογαλία υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.



in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...