Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«Εξοργιστικά» τα μηνύματα για «ξυπόλητους Ελληνες αθλητές»


Αγανάκτηση εξέφρασε η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΓΟΕ) διότι "άγνωστοι" φέρεται να ανάρτησαν μέσα από τον λογαριασμό της σημαιοφόρου της γερμανικής ομάδας, Νατάσα Κέλερ, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τους Έλληνες.
Ο λογαριασμός που διατηρούσε η σημαιοφόρος, παίκτρια του χόκεϊ, Νατάσα Κέλερ, στον ιστότοπο αυτό έκλεισε, ενώ δεν επιτρέπεται πλέον να δημοσιεύονται σχόλια στον λογαριασμό της σε έναν άλλο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, μετά την πειρατεία στο Twitter, σύμφωνα με την ΓΟΕ.
"Είναι εξοργιστικό το ότι άγνωστοι αμαυρώνουν τις γερμανοελληνικές σχέσεις. . . Όποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν (την ενέργεια) θα έπρεπε να ντρέπεται. Είναι μια θλιβερή πράξη η οποία δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμό", ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής ολυμπιακής αποστολής, Μίκαελ Φέσπερ, ο οποίος ενημέρωσε την ολυμπιακή αποστολή της Ελλάδας για το ζήτημα.
Η Ολυμπιακή αποστολή της Γερμανίας, επισημαίνει ότι σέβεται τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και μάλιστα σε ένδειξη καλής θέλησης, αντιπροσωπεία της, επισκέπτεται το απόγευμα, το αρχηγείο της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, κυκλοφόρησε σε ελληνικές ιστοσελίδες, η φήμη ότι η Γερμανίδα αθλήτρια, έγραφε στο twitter για «ξυπόλητους Έλληνες αθλητές» που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ηλεία: Το παράπονο και η καταγγελία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου


Την ώρα που όλοι περιμένουν την τελετή έναρξης, οι διοργανωτές έκαναν ακόμα μία γκάφα, που προκαλεί αντιδράσεις...

Όπως κατήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας οι διοργανωτές των Αγώνων του Λονδίνου δεν προσκάλεσαν όπως συνηθίζεται στην τελετή 'Εναρξης τον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, μα ούτε κάποιον άλλο θεσμικό φορέα από την Ηλεία.

Πρόσκληση που θεσμικά έχει καθιερωθεί στις τελευταίες τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, καυτηρίασε το θέμα και κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία προς τους Βρετανούς.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση:

«Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας (ΛΟΝΔΙΝΟ 2012) ξεκίνησαν με το άναμα της Ιερής Φλόγας της Ολυμπίας, που μετά από την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε από το Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, θα λάμπει και θα φωτίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εμείς ως Ηλείοι και Ολύμπιοι, χαιρετίζουμε τους Αγώνες αυτούς και ελπίζουμε πως το Φως της Ολυμπίας θα φωτίζει και θα εμπνέει με τα πανάρχαια οικουμενικά μηνύματα της αγάπης, της ελπίδας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών.
Σε αυτή την γιορτή, που οι ρίζες της είναι πολύ μακρινές, όταν οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 776 π.Χ στην Αρχαία Ολυμπία και οι σύγχρονοι το 1896 , υπάρχει μια τεράστια έλλειψη που είναι και προσβολή για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους Ηλείους και τους Ολυμπίους. Από την τελετή έναρξης και όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Λονδίνο το 2012, δεν έχει προσκληθεί κανείς Ηλείος, ούτε Ολύμπιος, ούτε καν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  ή  η Δημοτική Αρχή ή η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Αυτή η απαράδεκτη εξαίρεση μας προσβάλλει και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί για αυτό και να αποκατασταθεί το ηθικό, το τίμιο και το πραγματικό. Δεν μπορεί να εξαιρείται από αυτή την παγκόσμια γιορτή η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία και η διοργανώτρια πόλη Ήλιδα, που αυτές «γέννησαν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ολυμπιακή Ιδέα και χάρις αυτών τελούνται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Επαναλαμβάνω ότι θεωρούμε απρέπεια αυτή την ενέργεια, την εξαίρεση της Ολυμπίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να μην επαναληφθεί στο μέλλον».


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χάλκινο ειδώλιο αποδεικνύει ανάπτυξη της μικροτεχνολογίας από τον 14ο αιώνα π.Χ. αιώνα


Την ανάπτυξη της μικροτεχνολογίας κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτυπώνονται σύμβολα σε επιφάνειες μεγέθους φακής, κατέδειξε η μελέτη ενός μικρού ειδωλίου, του μοναδικού που έχει βρεθεί έως σήμερα με χαραγμένα πάνω του σύμβολα της Γραμμικής Β'.
Πρόκειται για ένα χάλκινο μικρό ταυροειδές ειδώλιο, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου και τοποθετείται χρονικά στη Μυκηναϊκή περίοδο.
Το ειδώλιο ανακαλύφθηκε το 1903 στην Αγία Τριάδα, κοντά στην πλατεία των ιερών (Piazzale dei Sacelli).
Το 2010 η τότε διευθύντρια του Μουσείου, Αθανασία Κάντα, προχώρησε σε ευρεία εξέταση και ψηφιακή αποτύπωση παλαιών ευρημάτων με σκοπό τη μουσειολογική μελέτη για την επανέκθεση του Μουσείου και προχώρησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με στόχο την φωτογράφηση με πολυφασματική ανάλυση του μικρού ειδωλίου.
Το ειδώλιο έχει ύψος 4,6 εκατοστά και συνολικό μήκος σώματος 6,5 εκατοστά. Στη μέση του μετώπου του ταυροειδούς και σε μια κοιλότητα με διάμετρο μόλις 3,4 χιλιοστά παρατηρείται χρυσός δίσκος, που κάνει το ειδώλιο να ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια που έχουν βρεθεί στην Κρήτη.
Στη χρυσή αυτή επιφάνεια του ειδωλίου, μεγέθους όσο μία φακή, παρατηρήθηκαν χαραγμένα δυο σύμβολα γραφής Γραμμικής Β' από πιθανόν τέσσερα που υπήρχαν συνολικά.
Ο λόγος που διακρίνονται μόλις τα δύο σύμβολα είναι ότι σε κάποια φάση υπήρξε μια προσπάθεια καθαρισμού της χρυσής επιφάνειας για να γυαλιστεί ο χρυσός δίσκος, προσπάθεια που είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των δυο σημείων. Αυτό πιθανό να οφείλεται σε διαδικασίες συντήρησης στις πρώτες ημέρες της Κρητικής αρχαιολογίας.
Η λέξη που πιθανόν έχει γραφτεί είναι "τιμαήεις" (τι-μα-Fη-Fεις) και είναι πιθανόν σχετική με το αφιερωματικό ειδώλιο. Στον Όμηρο υπάρχει ο τύπος τιμήεις και τιμήεσσα δηλώνοντας τον αξιότιμο, τον σεβαστό ή το πολύτιμο "χρυσό δώρο".
Το ερώτημα που προέκυψε για τους ερευνητές είναι με ποια τεχνολογία μπορούσαν τον 14ο αιώνα π.Χ. να αποτυπώσουν σε επιφάνεια μεγέθους όσο μία φακή τέσσερα συλλαβικά σύμβολα της Γραμμικής Β'.
Ο τρόπος γραφής στη μικρή χρυσή επιφάνεια τεσσάρων συλλαβικών συμβόλων δείχνει μεγάλη επιδεξιότητα. Αυτή η πραγματικά μικροσκοπική καταγραφή ακολουθεί την μικρογραφική παράδοση που είναι εμφανής στη σφραγιδογλυφία.
Σημειώνεται ότι παρόμοια τεχνολογία γραφής έχει παρατηρηθεί σε μια ασημένια περόνη από τον θολωτό τάφο 2 στο Φουρνί των Αρχανών, Μινωικής περιόδου, όπου τα ύψη των μικρότερων συλλαβογραμμάτων είναι 2,0 χιλιοστά.
Στην περίπτωση, όμως, του ειδωλίου τα συλλαβογράμματα είναι ακόμη μικρότερα, μόλις 1,4 χιλιοστά. Το πλάτος τους είναι μόλις 0,2 χιλιοστά, ενώ το πάχος χάραξης των γραμμών των συλλαβογραμμάτων είναι περίπου 0,01-0,025 χιλιοστά.
Όπως επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής Αιγαιακών Γραφών, δρ. Μηνάς Τσικριτσής, "με την πολυφασματική ανάλυση φωτογράφησης μπορέσαμε να δούμε και το τρίτο συλλαβόγραμμα με αξία Fe.
Tα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο χαράκτης των συμβόλων σίγουρα χρησιμοποίησε ισχυρό μεγεθυντικό φακό. Το δεύτερο ενδιαφέρον ερώτημα που δημιουργείται είναι τι είδους βελόνα χάραξης, ή σμίλης, χρησιμοποιήθηκε που θα μπορούσε να χαράξει σε πάχος γραμμής 0.01 του χιλιοστού".
"Τα ίχνη ανάπτυξης αυτής της μικροτεχνολογίας, που είναι μοναδική στον τότε κόσμο, όπως και η ύπαρξη του Μινωικού υπολογιστή πρόβλεψης εκλείψεων του Παλαικάστρου, είναι σημαντικά ευρήματα που μας προβληματίζουν και πιθανόν επιβεβαιώνουν την κατάκτηση γνώσεων και πολλαπλών δεξιοτήτων στο Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό", προσθέτει ο κ. Τσικριτσής.
Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός ότι η επιγραφή αυτή πρέπει να θεωρηθεί η πρώτη της Γραμμικής Β' που βρέθηκε σε χρυσό αφιέρωμα.
Οι επιγραφές σε χαλκό, ασήμι και χρυσό είναι συνηθισμένες μόνο σε Γραμμική Α'. Παρά τα χιλιάδες κείμενα που έχουν λογιστικό, εμπορικό και διοικητικό χαρακτήρα στη Γραμμική Β', δεν είχαν βρεθεί έως τώρα κείμενα σε αφιερώματα μεταλλικά.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ορειβάτες στα… χνάρια του Μ. Αλεξάνδρου!


18 Έλληνες ορειβάτες, ανάμεσα τους και δύο γυναίκες, ξεκινούν σήμερα για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, μια σύνθετη εξόρμηση στην πολυσχιδή οροσειρά του Κορακόρουμ στα Δυτικά Ιμαλάια.

Έτοιμοι να κάνουν υπερήφανη την Ελλάδα και τους Έλληνες αποδεικνύοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι ψηλά θα ξεκινήσουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» η αποστολή θα διαρκέσει 35 μέρες και θα διέλθει από τα σύνορα Αφγανιστάν, Βόρειου Πακιστάν, Θιβέτ και Κασμίρ, μια διαδρομή που περιλαμβάνει πέντε κορυφές υψηλότερες των 8.000 μέτρων.

Με σύνθημα «Η Ελλάδα είναι στην κορυφή» οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι μέλη του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου , ελπίζουν να έχει θετική έκβαση η προσπάθειά τους και επιδιώκουν την ανάδειξη νέων στελεχών, προκειμένου να συνεχιστεί η παράδοση του ιστορικού τους σωματείου.

«Ο σύλλογός μας έχει στο ενεργητικό του πέντε πετυχημένες «οκτάρες» κορυφές, πάνω από 8.000 μέτρα στα Ιμαλάια, με κορυφαία αυτή του Έβερεστ 8.848 μέτρα την άνοιξη του 2004» αναφέρει στο «Έθνος» ο πρόεδρος του ΑΟΣ και αρχηγός της αποστολής κ. Κώστας Τσιβελέκας ο οποίος μετρά 97 αποστολές και εμπειρία 42 ετών στην ορειβασία.

«Εκτός του ότι θα προσεγγίσουμε τη δυσκολότερη κορφή του πλανήτη εν μέσω ψυχρών βορείων ανέμων, θα κινηθούμε σε μια σύνθετη περιοχή η οποία βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν με Θιβέτ» προσθέτει ο κ. Τσιβελέκας και αναφέρει ότι τον παγετώνα που θα διασχίσουν για να προσεγγίσουν την κορυφή-στόχο τον διέσχισε και ο Μέγας Αλέξανδρος σε διάστημα δύο ετών ρνώ ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ξύλινες σφήνες για το σκοπό αυτό..

Οι ορειβάτες θα περπατήσουν στη σκιά των πέντε γιγάντιων κορυφών και μέσω του παγετώνα Baltoro, του δεύτερου μεγαλύτερου παγετώνα παγκοσμίως με μήκος 95 χιλιομέτρων, θα προσεγγίσουν την Konkordia, ένα σταυροδρόμι επτά περιώνυμων παγετώνων με έντονα κατακόρυφες κορφές.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου οι μαθητές θα έχουν όλα τα βιβλία, υπόσχεται το υπουργείο


Εως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουν φθάσει τα βιβλία στα σχολεία προκειμένου να τα προμηθευτούν εγκαίρως οι μαθητές. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν τυπωθεί τα βιβλία για όλες τις τάξεις του γυμνασίου, του λυκείου και των επαγγελματικών σχολών.

Μάλιστα τα μισά έχουν ήδη διανεμηθεί στα σχολεία και η αποστολή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Στα δημοτικά σχολεία τώρα έχει διανεμηθεί το ένα τρίτο και η αποστολή τους θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τη μονάδα αποθήκευσης, διαλογής και αποστολής των σχολικών εγχειριδίων στα Οινόφυτα και ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα στελέχη και τους εργαζόμενους να βάλουν όλες τους τις δυνάμεις και να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε τα βιβλία να διανεμηθούν στους μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρετανικό ντοκιμαντέρ για τη διαφθορά των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων


Μετά το "Go Greek For A Week", το βρετανικό Channel 4 βρίσκει μία ακόμα ευκαιρία να χτυπήσει τη χώρα, προσβάλλοντας με το ντοκιμαντέρ "The Ancient Greek Olympics" την αρχαία Ελλάδα και το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του προγράμματος, ο σκηνοθέτης Άντονι Τόμας ταξίδεψε στα πέρατα του ελληνιστικού κόσμου, από την Σικελία μέχρι την Σπάρτη, ψάχνοντας να βρει τις αληθινές κοινωνικές συνθήκες μιας διοργάνωσης που σταματούσε τους πολέμους αλλά δεν επέτρεπε την συμμετοχή των γυναικών, ούτε καν ως θεατές στην εξέδρα.
Στην πραγματικότητα προβάλλουν, όπως αναφέρουν, τις "πικάντικες" ιστορίες των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας. Όλες εκείνες τις ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό ιδεώδες που δίδαξαν στον πλανήτη οι αρχαίοι Έλληνες.
Εννοείται πως δεν θα μπορούσαν να μην σχολιάσουν πως οι αθλητές ήταν εντελώς γυμνοί, ενώ σημειώνεται πως οι αρχαίοι Αγώνες δεν διαφέρουν και πολύ από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το "μενού" να περιλαμβάνει δωροδοκίες, απάτες και περιπτώσεις διαφθοράς.
Παρουσιάζεται, σύμφωνα με την Daily Mail, η ιστορία του πυγμάχου Κλεομήδη από την Αστυπάλαια που σκότωσε τον αντίπαλό του με μια γροθιά, αποκλείστηκε από τους Αγώνες, επέστρεψε στην Αστυπάλαια ντροπιασμένος και σκότωσε 60 μαθητές ρίχνοντας τον κεντρικό στύλο του σχολείου τους κάτω.
Οι ιστορίες διαφθοράς έχουν φυσικά την τιμητική τους στο προσβλητικό ντοκιμαντέρ, που αλιεύει πληροφορίες από το έργο του Παυσανία "Οδηγός για την Ελλάδα" του 2ου π.Χ. αιώνα.
Γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στον Κάλιππο από την Αθήνα που πιάστηκε το 332 π.χ. να δωροδοκεί τους αντιπάλους του, τον πατέρα ενός νεαρού παλαιστή να δωροδοκεί τον πατέρα του αντιπάλου του γιου του το 12 π.X. αλλά και το χρυσό μετάλλιο που δόθηκε στον Νέρωνα παρά το γεγονός ότι τερμάτισε τελευταίος στην αρματοδρομία.
Με τα κρούσματα ντόπινγκ να είναι συνεχή στους σημερινούς αγώνες, επισημαίνεται ότι τότε οι αθλητές δεν χρειαζόταν να κάνουν χρήση αναβολικών. "Εκείνοι που δεν ήταν αρκετά καλοί, συχνά στρέφονταν στη δωροδοκία", τονίζεται.
Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία επισημαίνεται ότι αποτέλεσε εφεύρεση των Ναζί για τους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο και ότι οι συνθήκες υγιεινής στην αρχαία Ολυμπία ήταν τρισάθλιες μέχρι που έφτιαξε εκεί υδραγωγείο και συντριβάνι ένας Ρωμαίος δωρητής τον 2ο αιώνα μ.X.
Σε μία προσπάθεια επίσης να αποτραπούν παράπονα για την κίνηση στους δρόμους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ο Βρετανός σκηνοθέτης επισημαίνει ότι στην αρχαιότητα παρουσιαζόταν ακόμα μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον δρόμο για την αρχαία Ολυμπία.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιμένουν οι Γερμανοί: Ούτε ευρώ χωρίς μέτρα


Η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επανάλαβε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης.
«Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα» είπε ο Γκέοργκ Στράιτερ, διαμηνύοντας για άλλη μια φορά στην Αθήνα ότι αν δεν εκπληρώσει όσα έχει υποσχεθεί, δε θα δει ούτε... σεντ.
Φρόντισε όμως να μας... χρυσώσει το χάπι ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Παράλληλα, σχολίασε ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι προτίθεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση της ευρωζώνης, είναι σύμφωνες με την αποστολή του.
"Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι δεν είναι αντιφατικές. (...) Η ΕΚΤ εκτελεί την αποστολή της και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο για τη διάσωση της ευρωζώνης", σημείωσε ο Γκέοργκ Στράιτερ.
"Την ανεξαρτησία της ΕΚΤ εγγυώνται οι ευρωπαϊκές συνθήκες και εμείς σεβόμαστε αυτήν την ανεξαρτησία", κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...