Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

100.000 βιογραφικά για έξω από τα Ελληνόπουλα !

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία των νέων και η τάση φυγής τους στο εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass, αναφορικά με τον αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών από Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Europass, το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες, καθιστώντας τη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην ΕΕ στη συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά.

Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ, την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι, καθώς μιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Παπανικολάου, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011 στο 46,6%, από 45,1% που βρισκόταν το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (49,6%) αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος μέλος (Σλοβακία 35,1%).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι περίπου το 21% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 24 ετών, δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας. «Ένας στους τέσσερις νέους μας, δηλαδή, βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο» σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ιρλανδία ολοταχώς προς 2ο μνημόνιο

Η Ιρλανδία "ανταποκρίνεται στους στόχους στους οποίους δεσμεύτηκε η κυβέρνησή της για να λάβει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ", τόνισε σήμερα στο Δουβλίνο ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, με τη συμπλήρωση ενός έτους μετά την απόφαση σύναψης της δανειακής σύμβασης των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Νούναν έκανε την δήλωση αυτή ενώ εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ είναι έτοιμοι να κάνουν -ίσως ακόμα και σήμερα- τις δικές τους δηλώσεις για το θέμα.

Το Δουβλίνο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. Συμφώνησε επίσης στον έλεγχο των σχετικών στοιχείων από τους εκπροσώπους των πιστωτών της Ιρλανδίας "σε τριμηνιαία βάση".

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το Δουβλίνο κατάφερε να "συμμορφωθεί", ιδίως σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου ελλείμματός του, το 2011.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ κατά τον προσεχή έλεγχο που θα κάνουν διαρρέει ότι "θα εστιάσουν στην αποτίμηση της κρατικής περιουσίας, που εφόσον προκύψει ικανοποιητική θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία της Ιρλανδίας".

    
Οι τραπεζικές εξελίξεις

Ειδικά για τις τράπεζες, που προκάλεσαν με την πάρα πολύ αισθητή υποχώρηση των θέσεων στο Ενεργητικό τους την οξεία κρίση στην οικονομία, ο κ. Νούναν ανέφερε ότι "το τέταρτο τρίμηνο του 2011 κατέγραψαν αύξηση των καταθέσεων", ενώ δεσμεύτηκε "στα τέλη του Νοεμβρίου" να ανακοινώσει νεότερα στοιχεία για τα στοιχεία των προϋπολογισμών τους. 

Ωστόσο, οικονομικοί παρατηρητές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το 2013 το Δουβλίνο θα μπορέσει να εξέλθει από τον μηχανισμό του δανεισμού του από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. Επικαλούνται τον "αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας". Επικαλούνται, ακόμα, την ανησυχία που προκαλεί στις χρηματαγορές ο υψηλός λόγος του χρέους της Ιρλανδίας προς το ΑΕΠ της. Καταλήγουν ότι το Δουβλίνο μπορεί, αντιθέτως, να χρειαστεί ένα δεύτερο κατά μνημόνιο από την "τρόικα".




e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κατατέθηκε ως σχέδιο νόμου η ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Το πολιτικό θρίλερ με «φόντο» τη ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που απείλησε την κυβερνητική συνοχή και προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, οδεύει, όπως όλα δείχνουν, προς τη λήξη του. 

Η επίμαχη τροπολογία που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΛΑΟΣ, κατατέθηκε τελικά στη Βουλή αργά το απόγευμα της Τετάρτης με τη μορφή σχεδίου νόμου και τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Η επίμαχη ρύθμιση  μέσα σε ένα 24ωρο είχε αποσυρθεί δυο φορές από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Μάλιστα,  όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr ,ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε παρέμβει και είχε ζητήσει από τον κ. Παπαϊωάννου να «μαζέψει» την τροπολογία καθώς πληροφορήθηκε ότι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο στο οποίο είχε αρχικά ενταχθεί. Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να συναντηθεί με εκπροσώπους των δύο κομμάτων προκειμένου να τα βρουν, όπως και έγινε.

Όντως, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε στο υπουργείο με τον κ. Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ) και τον κ. Θάνο Πλεύρη (ΛΑΟΣ). Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ο κ. Παπαϊωάννου θεώρησε πως έκαμψε τις αντιστάσεις των συνομιλητών με αποτέλεσμα να φέρει την ρύθμιση ως τροπολογία σε νομοσχέδιο για την ρύπανση των πλοίων που συζητούνταν την Τρίτη στη Βουλή. 
 
Ωστόσο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας αλλά και ο κ. Πλεύρης, έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ζητώντας να μην συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία η οποία και απεσύρθη τελικά. 

Οι ενστάσεις τους αφορούν στο γεγονός ότι η επίμαχη ρύθμιση στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών, προβλέπει αποφυλάκιση ακόμη όσων έχουν καταδικαστεί για παιδική πορνογραφία και άλλου είδους τέτοιας ποινικής απαξίας εγκλήματα. 

Μάλιστα, εκ μέρους της ΝΔ ζητήθηκε να τροποποιηθεί η ρύθμιση και να προβλέπεται αποφυλάκιση μόνο για όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη -όπως είχε συμβεί στο παρελθόν επί Σωτήρη Χατζηγάκη- και όχι μέχρι δέκα που προβλέπει η ρύθμιση Παπαϊωάννου.  Έτσι, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε και πάλι από τη Βουλή για να επανακατατεθεί τελικά το απόγευμα της Τετάρτης ως σχέδιο νόμου. 

«Τα συζητάμε όλα»

Μετά τις εξελίξεις αυτές, κύκλοι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης μιλώντας στο protothema.gr τόνιζαν πως η ρύθμιση αποσκοπεί μόνο και μόνο στην αποσυμφόρηση των φυλακών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπληθωρισμού. Όσον αφορά τις ενστάσεις που εγείρουν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ ανέφεραν «πως τα συζητάμε όλα και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο».  

Βάση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι. Σήμερα, στις φυλακές της χώρας βρίσκονται 12.586 κρατούμενοι (οι 7.000 είναι αλλοδαποί) ενώ η χωρητικότητά τους είναι 9.700 θέσεων.

Αποφυλακίζονται όσοι  έχουν ποινές έως 3 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10, όσοι έχουν καταδίκες 3 έως 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 και όσοι καταδικάστηκαν για κακούργημα και έχουν εκτίσει το 1/3. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα εξαγοράς πλημμεληματικών ποινών που δεν έχουν εκτελεστεί.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εξαιρούνται της αποφυλάκισης όσοι έχουν καταδικαστεί για κάποια συγκεκριμένα οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), αλλά και όσοι εκτίουν ποινές για εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.ά.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Το ερώτημα είναι πώς θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα"


Ως αναπόφευκτη χαρακτηρίζουν την ελληνική χρεοκοπία οι Financial Times, αναφέροντας πως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το αν ή πότε αλλά το πώς θα οδηγηθούμε σε αυτό το τέλος.
Επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες δανειστές φαίνεται να μην οδηγούν πουθενά, σημειώνεται πως μέσα στην ευρύτερη κρίση της Ευρωζώνης είναι δευτερεύον θέμα.
Σε αυτή την πρωτοβουλία, συνεχίζει το άρθρο, υπάρχουν δύο προβλήματα που συνοψίζονται στο ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν και στο ότι είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί η συμφωνία στην οποία τόσοι πολλοί ελπίζουν.  
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει πως το ΑΕΠ πιθανότατα συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% το 2011, ενώ πριν από έξι μήνες, προβλεπόταν ύφεση 3,8%.
Επίσης, αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, με τις τράπεζες της χώρας να εκτιμάται ότι χρειάζονται αναδιάρθρωση κεφαλαίων 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω των μαζικών αναλήψεων και όχι 26 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υπολογιστεί πριν από λίγους μήνες.
Δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία για οτιδήποτε όταν το έδαφος μετακινείται τόσο βίαια κάτω από τα πόδια όσων εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Η διαγραφή χρέους υποτίθεται ότι θα είναι εθελοντική. Οι όροι της, όμως, είναι πολύ σκληροί και ορισμένοι ομολογιούχοι θα παλέψουν άγρια.
Στόχος είναι να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Με διαγραφή χρεών κατά 50%, όμως, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος, δεδομένης της μακροοικονομικής επιδείνωσης.
Η συμφωνία, παράλληλα, δεν μπορεί να είναι πολύ γενναιόδωρη για την Αθήνα, ή για άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, που ενδέχεται να ζητήσουν παρόμοιο deal.
Το πραγματικό ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ή πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πώς. Η πρωτοβουλία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, όπως σημειώνεται, αφορά τη διαχείριση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Για τον λόγο αυτό είναι τόσο σημαντική η ελεγχόμενη χρεοκοπία, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Μαρτίου.
Χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα για να τα καταφέρει. Οι ομολογιούχοι θα πρέπει να δεχθούν την ελληνική χρεοκοπία ακόμη και με απαίσιους όρους που προτείνονται. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει το άρθρο, μπορεί να τους επιβληθούν ακόμη χειρότεροι.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...