Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ανακαλύφθηκε σύστημα τριών εξωπλανητών κοντά στη Γη


Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νέο σύστημα τριών εξωπλανητών γύρω από ένα άστρο σε απόσταση μόνο 54 ετών φωτός από τη Γη. Οι τρεις πλανήτες κινούνται σε τροχιές πιο κοντινές και από αυτή του Ερμή σε σχέση με τον Ήλιο, συμπληρώνοντας μια πλήρη περιφορά (η «μέρα» τους) σε πέντε, 15 και 24 μέρες αντίστοιχα.

Η ανακάλυψη έγινε με χρήση επίγειων τηλεσκοπίων στη Χαβάη, την Καλιφόρνια και την Αριζόνα. Το μητρικό άστρο των τριών πλανητών είναι το HD 7924, γύρω από το οποίο είχε ανακαλυφθεί ο ένας εξωπλανήτης το 2009. Ο εντοπισμός των άλλων δύο έγινε μετά από πέντε έτη πρόσθετων παρατηρήσεων.

Οι τρεις πλανήτες είναι διαφορετικοί από του δικού μας ηλιακού συστήματος, καθώς έχουν μάζες επτά έως οκτώ φορές μεγαλύτερες της Γης και επιπλέον κινούνται υπερβολικά κοντά στο άστρο τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι «καυτοί».

Η «αυτοκτονία» του Messenger

Τη πέμπτη το βράδυ, η διαστημοσυσκευή "Messenger" (Αγγελιοφόρος) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έχοντας πλέον ολοκληρώσει την αποστολή μελέτης του Ερμή, θα ''αυτοκτονήσει'' καθώς θα συντριβεί πάνω στον πλανήτη.

Το σκάφος, βάρους περίπου μισού τόνου, μελετούσε τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη από το 2011 και έχει πλέον ξεμείνει από καύσιμα (συμπιεσμένο ήλιο). Η πρόσκρουση κοντά στον βόρειο πόλο, η οποία θα γίνει με ταχύτητα σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερη του ήχου και θα απελευθερώσει ενέργεια περίπου ενός τόνου ΤΝΤ, δεν θα είναι ορατή από τα τηλεσκόπια στη Γη, ενώ θα δημιουργήσει έναν μικρό κρατήρα περίπου 20 μέτρων.

Η αποστολή του "Messenger" ξεκίνησε το 2004 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ. Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, το σκάφος ολοκλήρωσε περισσότερες από 4.000 τροχιές γύρω από τον Ερμή, φωτογραφίζοντας και χαρτογραφώντας τον εξονυχιστικά, ενώ μελέτησε επίσης τη βαρύτητά του και το μαγνητικό πεδίο του.

Η πιο «εξωτική» ανακάλυψή του ήταν η ανίχνευση νερού στην εξώσφαιρα του πλανήτη, ο οποίος είναι ο μικρότερος του ηλιακού μας συστήματος και μόλις λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη. Το "Messenger" εντόπισε επίσης ίχνη περασμένης ηφαιστειακής δραστηριότητας (αρχαίες ροές λάβας), καθώς και παρουσία πάγου στους σκοτεινούς κρατήρες κοντά στους πόλους, ενώ στα στοιχεία του που συνέλλεξε, καθιστούν πιθανό ο πλανήτης να διαθέτει ένα πυρήνα από υγρό σίδηρο.

Η επόμενη αποστολή που θα φθάσει στον Ερμή, θα είναι το 2024 η ευρωπαιο-ιαπωνική BepiColombo, που θα εκτοξευθεί το 2017.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποια είναι τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «ξεκλειδώσει» η δόση


Κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, ειδικό φόρο διαμονής από 3% εως 5% σε ξενοδοχεία από 3 αστέρια και άνω και αύξηση κατά 3% του πολυτελούς φόρου διαβίωσης είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες αγώνα ταχύτητας προκειμένου να ολοκληρώσει τον κρίσιμο κατάλογο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 11ης Μαίου ώστε να ξεκλειδώσει η πολυπόθητη δόση.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των δανειστών στην αύξησή του ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα».

Όπως αποκάλυψε ήδη ο κατάλογος των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη θα περιλαμβάνει:

- Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές ανω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

- Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6% ως εξής:

Α) σε ξενοδοχεία 3 αστέρων 3% ειδικός φόρος
Β) σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4%
Β)σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%

«Ανοικτό» ζήτημα παραμένει ο καθορισμός του αριθμού διανυκτερεύσεων. Πάντως, ορισμένοι υπερυπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις διαφωνούν με το παραπάνω προσχέδιο και ζητούν να εξαιρεθούν από τον ειδικό φόρο τα καταλύματα 3ων αστέρων.

- Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα
- Διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
- Προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας εως 200.000 ευρώ από πλειστηριασμούς.
- Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»
- Αύξηση του συντελεστή από 10% στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
- «Μπόνους» για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
- Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
- Επικαιροποιημένο κατάλογο εταιριών και περιοχών προς ιδιωτικοποίηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος δεν θα περιλαμβάνει περιπτώσεις για τις οποίες το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει όπως η πώληση της ΕΥΔΑΠ. Πιθανότατα θα προβλέπεται ποσοστό πώλησης (για παράδειγμα 51%-49% ή 60%-40%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί ποσοστά ιδιοκτησίας.

Επίσης, η ρύθμιση θα ικανοποιεί εν μέρει την βούληση της κυβέρνησης να διοχετεύει μέρος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, εκφράζουν όμως την αισιοδοξία τους ότι θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τον φόρο επι των τηλεοπτικών διαφημίσεων, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουν καθώς υπάρχει ήδη νόμος που τον «πάγωναν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τροπολογίες.

Σημειώνουν ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επεκταθεί και στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ πιθανότατα με τροπολογία που θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια. Εξηγούν δε ότι με μικρότερα νομοσχέδια ή τροπολογίες θα «κλείσουν» μια σειρά από εκκρεμότητες που δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο.





newmoney.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνταγογράφηση φαρμάκων και με εμπορική ονομασία


Τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και με αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, πέραν της δραστικής ουσίας, στην ηλεκτρονική φόρμα της ιατρικής συνταγής, δίνει από χθες η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Για δικαίωση του ιατρικού κόσμου κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του.

Η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος δίδεται καταρχήν για τα γενόσημα φάρμακα και εντός των προσεχών ημερών, θα επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα ή αναγράφονται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου για την συνταγογράφηση και με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος δικαιώθηκαν. Χαιρετίζουμε την ενέργεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε τα τρία προηγούμενα έτη και προσβλέπουμε στην αποκατάσταση και όλων των άλλων θεμάτων που έχουμε αναδείξει για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, και ιδίως την πάγια θέση μας κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και χορήγηση φαρμάκων μόνο από τους Επαγγελματίες Υγείας Φαρμακοποιούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο ΙΣΑ όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από το 2012 είχαν ταχθεί κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και της απαγόρευσης αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος.

Βασικό επιχείρημα των γιατρών είναι ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής με δραστική ουσία δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα στον φαρμακοποιό να αντικαταστήσει την επιλογή του γιατρού με άλλη παραπλήσια ή ίδια δραστική ουσία.

«Η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο, όσο και για τη ζωή του» επισημαίνουν οι γιατροί.




in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...