Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Συνταγογράφηση φαρμάκων και με εμπορική ονομασία


Τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και με αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, πέραν της δραστικής ουσίας, στην ηλεκτρονική φόρμα της ιατρικής συνταγής, δίνει από χθες η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Για δικαίωση του ιατρικού κόσμου κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του.

Η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος δίδεται καταρχήν για τα γενόσημα φάρμακα και εντός των προσεχών ημερών, θα επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα ή αναγράφονται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου για την συνταγογράφηση και με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος δικαιώθηκαν. Χαιρετίζουμε την ενέργεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε τα τρία προηγούμενα έτη και προσβλέπουμε στην αποκατάσταση και όλων των άλλων θεμάτων που έχουμε αναδείξει για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, και ιδίως την πάγια θέση μας κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και χορήγηση φαρμάκων μόνο από τους Επαγγελματίες Υγείας Φαρμακοποιούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο ΙΣΑ όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από το 2012 είχαν ταχθεί κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και της απαγόρευσης αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος.

Βασικό επιχείρημα των γιατρών είναι ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής με δραστική ουσία δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα στον φαρμακοποιό να αντικαταστήσει την επιλογή του γιατρού με άλλη παραπλήσια ή ίδια δραστική ουσία.

«Η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο, όσο και για τη ζωή του» επισημαίνουν οι γιατροί.




in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...