Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Εύζωνες ακίνητοι την ώρα των επεισοδίων


"Δεν είναι εύκολο να είσαι μέλος της Προεδρικής Φρουράς στην Ελλάδα. Τα παγωμένα πόδια, ο ιδρώτας που κυλά στα μάτια κι η περιέργεια των πιτσιρικάδων που τους σπρώχνουν και τους τσιμπάνε για να δουν αν είναι αληθινοί ήταν μέχρι τώρα οι κίνδυνοι για τους φρουρούς της πλατείας Συντάγματος" αναφέρει η  συντάκτης  των  New York Times,  Suzanne Daley για τους, Ευζώνους του Αγνώστου Στρατιώτη.
Τα πράγματα όμως τελευταία, έχουν γίνει πιο πολύπλοκα προσθέτει η αρθρογράφος. Το μνημείο τυγχάνει να βρίσκεται μπροστά από το Κοινοβούλιο, στο κεντρικό σημείο πολλών από τα βίαια επεισόδια που ξεσπάνε από τότε που η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα λιτότητας.
Στο χρόνο που πέρασε οι αστυνομικοί έδωσαν πραγματικές μάχες με διαδηλωτές μπροστά στα μάτια των φρουρών αυτών οι οποίοι μπορούν να κινούνται κάθε 30 λεπτά κι αυτό για να κάνουν μερικά άκαμπτα, αργά και τελετουργικά βήματα. Ακόμη κι οι φρουροί του Μπάκινγχαμ κινούνται περισσότερο, κάνοντας διάλειμμα κάθε 10 λεπτά.
Μερικές φορές οι στρατιώτες αυτοί καταφέρνουν να συνεχίσουν τη "ρουτίνα" τους εν μέσω των συγκρούσεων. Σηκώνουν τα κόκκινα τσαρούχια με τις φούντες προσφέροντας έτσι μια παράξενη σκηνή κανονικότητας λίγα μόλις μέτρα μακριά από μασκοφόρους και μαυροντυμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
"Μα κάποιες φορές ο πετροπόλεμος είναι τόσο έντονος που οι υπεύθυνοι αναγκάζονται να απομακρύνουν τους φρουρούς", συνεχίζει η συντάκτης του άρθρου.
Και επισημαίνει ότι την ώρα που οι "μάχες" μαίνονται, οι φρουροί είναι αναγκασμένοι να φορούν αμπέχωνα των αρχών του 1800.
"Τους δίνουμε σταγόνες για τα μάτια. Βοηθάει αυτό καμιά φορά" αναφέρει σχετικά ο συνταγματάχης Μηλιόπουλος, υπό την επίβλεψη του οποίου τελεί η φρουρά.
Ο 24χρονός  φρουρός, Γιώργος Ματέλας, ομολογεί μάλιστα ότι πολλοί διαδηλωτές ανοίγουν δρόμο όταν βλέπουν να πλησιάζουν για αλλαγή φρουράς.
"Όταν φεύγουμε από το Μνημείο, κάνουν χώρο να περάσουμε. Ο  περισσότερος κόσμος μας υποστηρίζει. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, λέει ο ίδιος αποκαλύπτοντας και το μυστικό του για να παραμένει αυστηρός και άκαμπτος: Eστιάζω σε ένα σημείο και συγκεντρώνομαι σε αυτό. Καμιά φορά, λέει, οι διαδηλωτές είναι ευπρόσδεκτοι. Όταν κάτι συμβαίνει μπροστά σου, ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσο πάει το «φακελάκι» σε περίοδο κρίσης ;


Οι πολίτες φαίνεται ότι δίνουν λιγότερα χρήματα στις συναλλαγές τους με το δημόσιο, αλλά εξακολουθούν να «λαδώνουν» σε νοσοκομεία, εφορίες και πολεοδομίες. Το συνολικό ποσό συναλλαγών κάτω από το τραπέζι φτάνει τα 554 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφεται σε έρευνα της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδας».
Ο φετινός «τιμοκατάλογος» της διαφθοράς περιλαμβάνει εκπτώσεις. Τα φακελάκια ξεκινούν από €100 για μια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ για τον έλεγχο ή κλείσιμο βιβλίων σε εφορίες το κατώτατο ποσό έπεσε στα €100. Από τα «φακελάκια» δεν εξαιρείται ούτε ο ιδιωτικός τομέας, παρότι παρατηρείται αισθητή μείωση του μέσου όρου των χρηματικών ποσών που διακινούνται: από €1.623 το 2010 σε €1.406 το 2011.
Ελπιδοφόρο μήνυμα; Για πρώτη φορά και σε μαζική έκταση, καταγράφεται στο δείγμα της έρευνας ότι οι πολίτες θεωρούν όποιον δεν κόβει αποδείξεις στις συναλλαγές ως περιστατικό διαφθοράς.
Αρκετοί, επίσης, ένας στους τέσσερις στο δημόσιο και ένας στους πέντε στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνουν ότι αρνήθηκαν να καταβάλλουν τα ποσά, που τους ζητήθηκαν. Τι έκαναν οι... υπόλοιποι, που είναι και περισσότεροι δεν διευκρινίζεται.
Το κοινωνικό προφίλ του θύματος της μικροδιαφθοράς θέλει να είναι άνδρας, ηλικίας 45-54 ετών, απόφοιτος Ανώτερης Εκπαίδευσης, που ζει στην Αττική, συνήθως αυτοαπασχολούμενος ή εργοδότης.
Η «Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το 2011» παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος Κώστα Μπακούρη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Public Issue Γιάννη Μαυρή.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Αθώο» το Focus για το εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου


Αθώος κρίθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο ο εκδότης του γερμανικού περιοδικού «Focus» που κατηγορείτο για προσβολή συμβόλου κράτους για το επίμαχο εξώφυλλο του Φεβρουαρίου του 2010 που απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου με άσεμνη χειρονομία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα σε βάρος του εκδότη καθώς το ύφασμα με το οποίο ήταν τυλιγμένη η Αφροδίτη της Μήλου, δεν ήταν η ελληνική σημαία.

Νωρίτερα κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης που είχε αποδοθεί σε πέντε δημοσιογράφους του περιοδικού, κρίνοντας ότι το αδίκημα δεν υφίσταται καθώς τα επίμαχα κείμενα αναφέρονταν σε πράξεις Ελλήνων πολιτικών και δεν είχαν πρόθεση να θίξουν τον ελληνικό λαό.

Επίσης, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το αδίκημα της εξύβρισης που επίσης βάραινε τους δημοσιογράφους καθώς με το νέο νόμο η εξύβριση έγινε πταίσμα και παραγράφεται υφ' όρων.

«Μετά από δύο χρόνια διαδικασίας, ενώ το δικαστήριο είχε δεχτεί όλους τους ισχυρισμούς της πολιτικής αγωγής, σήμερα, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, δέχτηκε τις ενστάσεις των Γερμανών ότι δεν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και προσβολή του εθνικού συμβόλου και τους αθώωσε», δήλωσε ο δικηγόρων των μηνυτών Θ. Φραγκάκης.

«Δεν ξέρουμε τι άλλαξε και παραδέχτηκε η ελληνική δικαιοσύνη με αυτή την απόφαση, ότι οι Έλληνες είναι απατεώνες, διεφθαρμένοι και δεν πληρώνουν φόρους. Η απόφαση αυτή είναι κατακριτέα», πρόσθεσε.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι πρεσβείες θα πληρώνουν τα έξοδα για τους μετανάστες


Ούτε λίγα, ούτε πολλά... 150 εκατομμύρια το χρόνο κοστίζουν στο κράτος οι μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στη χώρα και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη ή ακόμη και νοσηλεία.

Τώρα το υπουργείο σχεδιάζει να ... στέλνει το λογαριασμό στις πρεσβείες των κρατών από τα οποία προέρχονται οι μετανάστες αυτοί.
“Θα απαιτήσουμε τα χρήματα” λένε τώρα από το υπουργείο Υγεία, ωστόσο η μέχρι τώρα εμπειρία λέει πως μάλλον το κράτος θα βρει κλειστές πόρτες.
Οι κατάλογοι με τους νοσηλευόμενους ή όσους έχουν τύχει ιατρικής φροντίδας πάντως θα αποτελέσουν ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί, ένα μέσο πίεσης προς τις χώρες αυτές που κυριολεκτικά αρνούνται την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων και θα λειτουργήσει και προς την κατεύθυνση της κάλυψης των εξόδων για τον επαναπατρισμό τους.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μηνύσεις και διαζύγια με συνοπτικές διαδικασίες


Σε ισχύ είναι από την Δευτέρα οι νέες διατάξεις του νόμου για τη "δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής", που αφορούν μηνύσεις και συναινετικά διαζύγια εξπρές.
Πιο αναλυτικά, οι μηνύσεις, όπως και άλλα δικαστικά έγγραφα, μπορούν να κατατίθενται και με ηλεκτρονικό τρόπο, εφόσον φέρουν υπογραφή ενώ το σχετικό παράβολο για την κατάθεση φτάνει πλέον στα 100 ευρώ από τα 10 που ήταν μέχρι πριν.
Επίσης, για να μπορεί μια μήνυση να οδηγηθεί γρήγορα στο ακροατήριο, θα πρέπει ο μηνυτής να προσκομίσει μαζί και τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες πρέπει να έχουν γίνει σε συμβολαιογραφείο ή σε Ειρηνοδικείο.
Οι ανώνυμες μηνύσεις ή αναφορές πηγαίνουν στο αρχείο ενώ το ίδιο συμβαίνει και με αυτές που κρίνονται αβάσιμες ή είναι ανεπίδεκτες δικαστικής εκτίμησης.
Όσον αφορά τα συναινετικά διαζύγια, με ταχύτερα εκδίδονται και αυτά από την Δευτέρα ενώ τίθενται σε εφαρμογή και οι διατάξεις του νέου νόμου που αφορούν τη λειτουργία για πρώτη φορά των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων και του τρόπου δημοσίευσης των διαθηκών.
Από την 13η Μαΐου θα εφαρμοστεί και η δικαστική μεσολάβηση σε ιδιωτικού δικαίου διαφορές.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λεφτά (για να κάνουμε εκλογές) υπάρχουν...


Τροπολογία που αποδεσμεύει την χορήγηση  της τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τα υπερχρεωμένα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου δίχως να υπάρχει κίνδυνος να τις δεσμεύσουν οι τράπεζες κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στο νομοσχέδιο για την τοπική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ρύθμιση «προκειμένου να διασφαλισθούν  προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, ενόψει διενέργειας εθνικών εκλογών… ορίζεται εξαιρετικά ότι η οφειλόμενη τέταρτη δόση έτους 2011 καθώς και η πρώτη και δεύτερη δόση του 2012, της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και των συνασπισμών τους, καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις της οικονομικής ενίσχυσης, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες και καταβάλλονται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό του κόμματος ή του συνασπισμού, που γνωστοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ρύθμιση «οι επόμενες δόσεις του έτους 2012 και εφ εξής θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις Τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια».

Με άλλη ρύθμιση προβλέπεται η χορήγηση εκλογικής αποζημίωσης σε υπαλλήλους τεσσάρων επιπλέον φορέων αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με νέα προσθήκη στο νομοσχέδιο για την τοπική ανάπτυξη.

Με τον τρόπο αυτό μετά τους υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου, των Περιφερειών και των Δήμων – οι οποίοι εντάχθηκαν στην ρύθμιση με προσθήκη της περασμένης εβδομάδας – αποζημίωση θα λαμβάνουν και οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του ΕΤΑΑ.

Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη αποζημίωση λάμβαναν μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και οι αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, γραμματείς, έφοροι κλπ.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει, πάντως, ξεκαθαρίσει ότι η εκλογική αποζημίωση δεν θα είναι, πλέον, αφορολόγητη.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...