Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

10 πράγματα που ανακαλύφθηκαν κατά λάθος!

 

Ποιος είπε ότι όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών χρόνων. Πολλές έγιναν γιατί απλά κάποιος έτυχε να βρεθεί στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή…
1. Κόλλα στιγμής
Τυχαία ανακαλύφθηκε το 1942. Προσπαθώντας να κατασκευάσει ένα όπλο μεγάλης ακριβείας ο Δρ Harry Coover δημιούργησε την cyanoacrylate. Αγνόησε τη σημασία της συγκολλητικής ουσίας για 6 χρόνια πριν συνειδητοποιήσει την δυνατότητά της.
2. Συνθετικές χρωστικές ουσίες
Τυχαία ανακαλύφθηκαν το 1856. Ο William Perkin ανακάλυψε την πρώτη συνθετική χρωστική ουσία ψάχνοντας θεραπεία για την ελονοσία. Η πρώτη χρωστική ουσία είχε ζωηρό μωβ χρώμα
3. Τεφλόν
Τυχαία ανακαλύφθηκε το 1938. Ο Roy Plunkett προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα νέο ψυκτικό χλωροφθορανθράκων αλλά κατέληξε να δημιουργήσει μερικές άσπρες νιφάδες. Οι νιφάδες αυτές τελικά είχαν αντικολλητικές ιδιότητες.
4. Φούρνοι μικροκυμάτων
Ο Αμερικανός Percy Spencer (1894-1970) εργαζόταν στην εταιρεία Raytheon που κατασκεύαζε συστήματα ραντάρ όταν σταματώντας για λίγο μπροστά από μία λυχνία μάγκνετρον παρατήρησε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Στην συνέχεια πειραματίστηκε με καλαμπόκι και όταν είδε τους σπόρους να σκάνε συνειδητοποίησε τι είχε μόλις ανακαλύψει.
5. Σακχαρίνη
Τυχαία ανακαλύφθηκε το 1879. Ο Constantine Fahlberg εργαζόνταν με πίσσα άνθρακα και τελειώνοντας ξέχασε να πλύνει τα χέρια του. Όταν πήγε να φάει κάτι ανακάλυψε ότι ήταν πολύ πιο γλυκό από ότι συνήθως. Κάπως έτσι γεννήθηκε η σακχαρίνη.
6. Τσιπς
Ο αρχιμάγειρας George Crum παρασκεύασε το τέλειο συμπλήρωμα για σάντουιτς το 1853 κατά λάθος και ο πελάτης (ο πρώτος άνθρωπος που κατανάλωσε τσιπς) του έκανε παράπονα ότι οι τηγανιτές του πατάτες ήταν πάρα πολύ λεπτές για να χορτάσει. Τα παράπονα του κατέληξαν σε βαριές εκφράσεις, γεγονός που δεν πτόησε καθόλου τον Crum να προσθέσει τις πολύ λεπτοκομένες πατάτες στον μενού του. Από τότε κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα…
7. Βιάγκρα
Τα άτομα που θεραπεύονται για τη στυτική δυσλειτουργία πρέπει να ευγνωμονούν το Merthyr Tydfil, ένα μικρό χωριουδάκι στην Ουαλία όπου το 1992 οι δοκιμές στις παρενέργειες ενός νέου φαρμάκου για την στηθάγχη είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.. σε κάτι άλλο.
8. LSD
Ο Ελβετός φαρμακοποιός Αλβέρτος Hofmann ένιωσε πρώτος την επήρεια του LSD το 1943, όταν ήρθε σε επαφή με μια χημική ουσία που ερευνούσε για την πρόκληση τοκετού. Αργότερα αποφάσισε να δοκιμάσει μια μεγαλύτερη δόση και έκανε άλλη μια ανακάλυψη: το μεγάλο ταξίδι.
9. Πενικιλλίνη
Λίγο πριν καταστρέψει έναν δοκιμαστικό σωλήνα με την καλλιέργεια κάποιων βακτηριδίων, παρατήρησε ότι είχε αναπτυχθεί ένα είδος μπλε μούχλας, που φάνηκε να είναι σε θέση να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Μια σειρά πειραμάτων απέδειξε αργότερα τα συμπεράσματά του και οδήγησε στην ανακάλυψη της πενικιλίνης. Δυστυχώς, η έρευνά του έπρεπε να σταματήσει, καθώς δεν κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας.
10. Ακτίνες Χ
Οι ακτίνες X ανακαλύφθηκαν το 1895, όταν κατά τη διάρκεια πειραμάτων που είχαν να κάνουν με ηλεκτρικά ρεύματα να περνούν μέσα από σωλήνα ηλεκτρονίου, ο Γερμανός Wilhelm Conrad Röntgen παρατήρησε ότι μία φθορίζουσα οθόνη έλαμπε όταν το ρεύμα πέρναγε. Όταν το ρεύμα έκλεινε τότε σταματούσε να λάμπει και η οθόνη. Απόδωσε λοιπόν στο αποτέλεσμα αυτό το όνομα Ακτίνες Χ, όπου το Χ σημαίνει άγνωστη ποσότητα.
Πηγή on-news
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βλέπουν την έξοδο από το δημόσιο 2.000 υπάλληλοι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου - Σε αργία όσοι αντιμετωπίζουν πειθαρχικό

 


Οι 2.000 απολύσεις αφορούν υπαλλήλους των οποίων οι θέσεις καταργούνται
- Δείτε ποιούς αφορά - Όσοι δεν δέχονται την μετάταξη εφόσον υπάρχει θα πηγαίνουν σπίτι τους
- Όσοι έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια τίθενται σε αργία
- Κι άλλες απολύσεις μέχρι το 2015 ώστε να μειωθεί ο δημόσιος τομέας
- Αναλυτικά όλο το σχέδιο του υπουργείου
Τα ψέμματα τελείωσαν. Οι απολύσεις στο Δημόσιο ξεκινούν και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σχέδιο προχωράει με νομοθετική παρέμβαση και αφορά 2.000 δημοσίους υπαλλήλους των οποίων οι θέσεις, οι ειδικότητες, οι κατηγορίες ή οι κλάδοι καταργούνται.

Αυτοί οι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα μέχρι να μετακινηθούν σε άλλη θέση. Επίσης, οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, τίθενται σε αργία.


Όπως τονίζεται από το υπουργείο, για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία η ενίσχυση της κινητικότητας του προσωπικού, προκειμένου να διαμορφωθεί μία ευέλικτη και αποδοτική δημόσια διοίκηση. «Πρέπει να σπάσουν όλα τα στεγανά που κρατούν υπαλλήλους "εγκλωβισμένους" σε υπηρεσίες υπερστελεχωμένες ή σε ειδικότητες που δεν συμβαδίζουν με μία σύγχρονη διοίκηση», ενώ προστίθεται ότι «θα υπάρχουν πλήρεις δυνατότητες να μεταφέρεται το προσωπικό εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και εκεί όπου ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα του».


Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή  κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στη διοίκηση, δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2015 (κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009) ενώ ήδη παρατηρείται αποχώρηση- συνταξιοδότηση υπαλλήλων. Τα κενά που δημιουργούνται πρέπει να μπορούν να καλύπτονται κατά τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.


Το σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο εξειδικεύεται σε τρεις βασικούς άξονες:


1. Ριζική αναμόρφωση του υπαλληλικού δικαίου, καθώς η κινητικότητα εξαπλώνεται σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και σε κάθε κατεύθυνση μέσα σε αυτόν. Διευρύνεται σημαντικά ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού με στόχο την αξιοποίηση των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα και την κατάρτισή τους, και με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση και τις βιοτικές του ανάγκες. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ) δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ του οποίου οι οργανικές θέσεις καταργούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για  ένα έτος με το 75% των αποδοχών (σύμφωνα με το υπαλληλικό δίκαιο). Στη διάρκεια της διαθεσιμότητας, μετά την οποία σύμφωνα με τον ισχύοντα Υπαλληλικό Κώδικα εφόσον ένας υπάλληλος δεν μεταταγεί τότε απομακρύνεται, διευρύνονται οι δυνατότητες για το προσωπικό:

- Να μετατάσσεται εκουσίως.

- Να μετατάσσεται υποχρεωτικά.
- Να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης μέχρι να μεταφερθεί ή να μεταταχθεί.

2. Την κατάργηση ειδικοτήτων που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Έτσι, εντάσσονται άμεσα στο σχήμα κινητικότητας υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται σε ειδικότητες, κατηγορίες και κλάδους που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων όπου ανήκουν. Βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων είναι να έχουν προσληφθεί χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης.


- Οι υπάλληλοι αυτοί ούτε θα τιμωρηθούν, ούτε θα υποβιβαστούν, ούτε θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στην έξοδο. Θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου διαπιστώνονται πραγματικές και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό.

- Λαμβάνεται κάθε μέριμνα προκειμένου οι υπηρεσίες από όπου προέρχονται οι υπάλληλοι αυτοί να μην αποψιλωθούν από προσωπικό και να μην επηρεαστεί στο ελάχιστο η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

3. Ταυτόχρονα, το νέο και αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ενισχύεται προκειμένου να μην παραμένουν στη θέση τους στην υπηρεσία υπάλληλοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί σοβαρή ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Έτσι μπορεί να προστατευθεί το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων και το συμφέρον των ίδιων των δημοσίων υπηρεσιών.
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γρήγορα στο σκαμνί οι επίορκοι του Δημοσίου με νομοσχέδιο - σκούπα που προωθείται στη Βουλή

 

 

Προβλέπονται βαριές χρηματικές ποινές
- Ρυθμίσεις για ενοίκια, ανεξάρτητες Αρχές και προσωπικά δεδομένα
- Τι προβλέπεται για ναρκωτικά, φυλακές και εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους

Πιο αποτελεσματικά επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς στο Δημόσιο το υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο - σκούπα που προωθείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, με αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να τιμωρήσει ταχύτατα τους επίορκους υπαλλήλους, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να εξορθολογίσει τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά, να αποσυμφορήσει τις φύλακες αντιμετωπίζοντας με πιο ανθρώπινο τρόπο τους εξαρτημένους κρατουμένους, καθώς και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.


Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή ο υπ. Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης ξεχωρίζουν διατάξεις που:


-Προβλέπουν εισαγγελικές έρευνες, ανακρίσεις και δίκες-εξπρές και για τους επίορκους υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο, στο πρότυπο των διαδικασιών που προβλέφθηκαν πρόσφατα για πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του δημόσιου τομέα και που εφαρμόστηκαν στην υπόθεση της «ομάδας Τσοχατζόπουλου».


-Επιβάλλουν «δίκες-εξπρές» σε φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ύψους, που εφόσον ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, θα προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα για εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο μέσα σε 3 μόλις μήνες από την κατάθεση του δικογράφου.


-Ορίζουν ταχύτατη εκδίκαση υποθέσεων (συζήτηση εντός 45 ημερών, απόφαση εντός μηνός από τη δίκη) που αφορούν αγωγές για αναπροσαρμογή ενοικίων, καθώς είναι ανάγκη να κρίνονται με διαδικασίες-εξπρές λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.


-Προστατεύουν αποτελεσματικότερα τον απολυμένο. Σε αντίθεση προς τη δυσμενή για τους εργαζόμενους νομολογία που επικρατούσε πρόσφατα στον Άρειο Πάγο, τώρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί δικαστικά ότι η απόλυση ήταν καταχρηστική, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απαιτήσει από τον υπερήμερο εργοδότη και την πραγματική του απασχόληση, πέρα από τους μισθούς για το διάστημα που δεν ασχολήθηκε.


Παράλληλα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την αγωγή. Τα ευνοϊκά αυτά μέτρα ισχύουν και για τις ήδη εκκρεμείς υποθέσεις.


Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο επιχειρεί εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με αυστηρή αντιμετώπηση των εμπόρων και ηπιότερη μεταχείρηση των χρηστών ενώ παράλληλα αναγνωρίζει δικαίωμα στη θεραπεία για τον εξαρτημένο προβλέποντας και εναλλακτικά μέτρα.

Πηγή newsit

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ομπάμα: «Ναι» στο κούρεμα του ελληνικού χρέους


Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ του νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε o ανταποκριτής από τη Νέα Υόρκη Μιχάλης Ιγνατίου, το βράδυ του Σαββάτου το Mega, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -συντάσσεται δηλαδή με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
O ίδιος αξιωματούχος ζήτησε από τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα, καθώς -όπως είπε- λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και η Ελλάδα θα αναλάβει -όπως είπε- νέα δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες στο πλαίσιο του προγράμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι εάν ο Μπαράκ Ομπάμα καταφέρει να επανεκλεγεί τότε θα επιχειρήσει να ξεκινήσει νέος διάλογος με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με στόχο να προστατεύσει το πρόγραμμα σταθερότητας των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στο Ταμείο φέρονται να πιστεύουν ότι η επαναγορά του χρέους και η επιμήκυνση, την οποία ανακοίνωσε στο Τόκιο η κ. Λαγκάρντ, είναι δύο σημαντικά εργαλεία για να καταπολεμηθεί το χρέος.
Πηγή on-news
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...