Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ξεφορτωθείτε τα κουνούπια πριν καν εμφανιστούν!


Η φύση έχει προνοήσει, όχι μόνο για την…αναπαραγωγή των κουνουπιών αλλά και για την προστασία μας από αυτά. Κι αν όλον το χειμώνα τα είχαμε ξεχάσει, τώρα που μπαίνει σιγά σιγά το καλοκαιράκι οι απρόσκλητοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και είναι ιδιαίτερα… προκλητικοί και ενοχλητικοί. Χωρίς ταμπλέτες και αεροζόλ, μάθετε παρακάτω πώς θα «πολεμήσετε» τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους και θα τα κρατήσετε για πάντα μακριά σας…


Λιμνάζοντα νερά;

Τα λιμνάζοντα νερά είναι χώρος «διασκέδασης» και συγκέντρωσης για τα κουνούπια. Με απλά λόγια, είναι ο χώρος όπου αναπαράγονται. Για τον λόγο αυτό, αποφύγετε να έχετε στη βεράντα σας, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας πλαστικά περιτυλίγματα, μουσαμάδες, ελαστικά, πιατάκια φυτών, παιχνίδια των παιδιών και φραγμένες υδρορροές. Επίσης, αν έχετε πουλιά σε κλουβιά, φροντίστε να αλλάζετε το νερό τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και φυσικά, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα υπαίθρια κύπελλα των κατοικίδιων ζώων σας.

Φυτέψτε τα σωστά φυτά

perierga.gr - Ξεφορτώσου τα κουνούπια πριν καν εμφανιστούν!


Τα φυτά, όπως η μέντα, το δεντρολίβανο, ο κατιφές και ο βασιλικός λέγεται ότι έχουν χαρακτηριστικές οσμές που απεχθάνονται τα κουνούπια. Απλά ανακινήστε τα φύλλα τους για να απελευθερώσουν το άρωμά τους ή τρίψτε τα στο δέρμα και τα ρούχα σας για καλύτερη προστασία. Μάλιστα την επόμενη φορά, που θα κάνετε μπάρμπεκιου, θυμηθείτε να ρίξετε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να διώξετε τα κουνούπια.

Φροντίστε να είστε δροσερός

Στα κουνούπια δεν αρέσει το κρύο και τα ισχυρά ρεύματα του αέρα. Η καλύτερη λύση είναι να καθήσετε δίπλα σε έναν ανεμιστήρα για να κρατήσετε τα ενοχλητικά έντομα μακριά σας.

Τι χρώμα φοράτε;

Όταν ετοιμάζεστε να πάτε την καλοκαιρινή (πλέον) βόλτα σας, επιλέξτε να φορέσετε ανοιχτά ρούχα, καθώς τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα.

Ο θαυματουργός μαϊντανός

perierga.gr - Ξεφορτώσου τα κουνούπια πριν καν εμφανιστούν!


Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απωθητικό κουνουπιών, τοποθετώντας τριμμένο μαϊντανό σε ένα βάζο αναμεμειγμένο με ξίδι από μηλίτη. Τρίψτε το μείγμα στο δέρμα σας ή βουτήξτε ένα μαντήλι σε αυτό και δέστε το στο χέρι, το λαιμό ή στο καπέλο σας, για να μη σας πλησιάζουν τα κουνούπια.

Λάμπες φθορίου για έξω

Τα κουνούπια έλκονται από τα φώτα πυρακτώσεως. Για εξωτερικό φωτισμό, καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε λαμπτήρες φθορίου, οι οποίοι απωθούν τα κουνούπια.

Φάτε σκόρδο

Το σκόρδο είναι ευεργετικό για την υγεία σας και για έναν ακόμα λόγο, εκτός από τους ήδη γνωστούς: δε σας τσιμπούν κουνούπια. Όταν τρώτε σκόρδο, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, μια αόρατη στρώση από το έλαιο του σκόρδου διαρρέεται από τους πόρους του σώματος εμποδίζοντας τα κουνούπια να σας πλησιάσουν. Αν πάλι δε σας αρέσει η ιδέα του σκόρδου στο φαγητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό του σκόρδου για να δημιουργήσετε ένα φυσικό απωθητικό. Αναμείξτε ένα μέρος χυμό σκόρδου με 5 μέρη νερού σε ένα μικρό μπουκάλι με απλικατέρ, ανακινήστε καλά πριν από τη χρήση και ψεκάστε ελαφρά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός. Η τακτική αυτή είναι ικανή να κρατήσει τα κουνούπια μακριά για 5 έως 6 ώρες. Αν ούτε αυτή η πρόταση σας ικανοποιεί, βουτήξτε λωρίδες βαμβακερού υφάσματος στο μείγμα του σκόρδου και σκεπάστε τα «στρατηγικά» σημεία της βεράντας και του κήπου σας.

Καφεδάκι στη… χόβολη!

perierga.gr - Ξεφορτώσου τα κουνούπια πριν καν εμφανιστούν!


Μία πιο…ελληνική λύση βέβαια, είναι να βάλετε σε ένα αλουμινόχαρτο αρκετό ελληνικό καφέ και να τον ανάψετε. Ο καφές θα σιγοκαίει και η αποπνικτική (ομολογουμένως) μυρωδιά του θα διώξει τα κουνούπια (ίσως και εσάς) από τη βεράντα σας.







clickatlife.gr




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αξιωματικοί της Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας σε διαγωνισμό της NASA !


Αξιωματικοί της Σχολής Μηχανικών της Αεροπορίας σε Διαγωνισμό της NASA!

Ο Επισμηναγός (ΜΗ) Κωνσταντίνος Χρίστου της 45ης σειράς Μηχανικών έστειλε από την Κύπρο την επιστολή που ακολουθεί και ζητά την υποστήριξη όλων μας για να τα καταφέρουν στην εκπληκτική προσπάθειά τους.

Γράφει προς τον Επιστημονικό Σύλλογο Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ):

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πρόσφατα (21-22 Απρ) μια ομάδα αποτελούμενη από 5 Αξκούς Μηχανικούς της Αεροπορίας της Κύπρου έλαβε μέρος στο Διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό Intenational Spaceapps Challenge (προκριματικά) που διοργάνωσε η NASA στη Λεμεσό, στην Αθήνα και σε άλλες 82 πόλεις του κόσμου ταυτόχρονα.

Η πιο πάνω Ομάδα επ' ονόματι ''Τρίτων'' κέρδισε με την πρότασή της την 1η θέση στον παγκύπριο διαγωνισμό και τώρα διεκδικεί επάξια τη διάκριση με το να κριθεί ως μία από τις πέντε καλύτερες προτάσεις στον κόσμο.
Ενημερωτικά, η Αθήνα εκπροσωπείται στο διαγωνισμό με άλλες δύο συμμετοχές.

Τα πρώτα τέσσερα βραβεία θα κριθούν από τους εμπειρογνώμονες της NASA από 13 έως 17 Μαίου, ενώ το πέμπτο βραβείο (του πιο δημοφιλούς project) βρίσκεται ήδη σε παγκόσμια ανοικτή ψηφοφορία (public vote) μέσω Twitter μέχρι τις 17 Μαίου.

To project που εκπόνισε η Ομάδα μας ονομάζεται ''Mars Sense'' και αφορά στην ανάπτυξη Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων (WSNs) στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, το βίντεο και απόδοση ψήφου (μέσω Twitter) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα του project:

http://spaceappschallenge.org/project/mars-sense/

Η υποψηφιότητα έχει μαζέψει αρκετούς ψήφους και βρίσκεται επί του παρόντος στην 3η θέση παγκοσμίως και ευελπιστούμε ότι με τη συνεχόμενη προβολή θα καταφέρει να διακριθεί.

Είναι σημαντικό, τέτοιου είδους προσπάθειες που προβάλουν την επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων της ΣΜΑ και ταυτόχρονα ανεβάζουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και της Κύπρου, να τυγχάνουν υποστήριξης.

Για τους πιο πάνω λόγους, παρακαλούμε όπως προωθήσετε την προσπάθειά μας σε όλα τα μέλη του Συλλόγου σας για να δουν την πρότασή μας και να υποστηρίξουν με τη ψήφο τους (μέσω Twitter) την προσπάθεια που καταβάλει η Ομάδα Τρίτων να διακριθεί στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος.
Σας ευχαριστούμε.

Με Εκτίμηση,

Εκ μέρους της Ομάδας Τρίτων
Κων/νος Χρίστου

Την 5-μελή Ομάδα συμπληρώνουν οι ακόλουθοι Μηχανικοί:
Σγός (ΜΗ) Σεργίου Χαράλαμπος, 48η
Υπσγός (ΜΗ) Παφίτης Αριστόδημος, 54η
Υπσγός (ΜΑ) Κτίστης Παναγιώτης, 56η
Ανθσγός (ΜΑ) Παναγιώτου Χρίστος, 58η  




onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Περιμένοντας τον κινέζο τουρίστα


Διακαής πόθος για τον ελληνικό τουρισμό οι επισκέπτες από τη χώρα του Μάο. Περίπου 50.000 ταξιδεύουν στην Ελλάδα, από τα 83 εκατομμύρια παγκοσμίως. Βίζα, απευθείας αεροπορική σύνδεση και προσέγγιση της κινεζικής κουλτούρας τα ζητούμενα

Είναι «διακαής πόθος» για τον ελληνικό τουρισμό, που όμως δεν έχει αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα. Η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά τουριστών παγκοσμίως, χάρη στα πιο υψηλά εισοδήματα στη δεύτερη κατά σειρά οικονομία του κόσμου, κατέγραψε 83 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό το 2012, σε σύγκριση με 10 εκατ. το 2000 και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 100 εκατ. ταξίδια ως το 2015. Η Κίνα συγκαταλέγεται στις τρεις σπουδαιότερες αγορές παγκοσμίως με βάση την ταξιδιωτική δαπάνη, η οποία ανήλθε στα 52,2 δισ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ).

Στην Ελλάδα το ιστορικό της εισερχόμενης κίνησης από την κινεζική αγορά είναι υποτονικό, με τη βίζα, αλλά και με τη μη απευθείας αεροπορική σύνδεση να είναι από τις βασικές αδυναμίες, μαζί με την έλλειψη τουριστικών πακέτων και πληροφοριών (εντύπων και ηλεκτρονικών) στην κινεζική γλώσσα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα όμως με τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Κίνα, το πρώτο τρίμηνο του 2013 εμφανίζεται αύξηση σχεδόν 100% στη χορήγηση άδειας εισόδου (βίζα) για διακοπές στην Ελλάδα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Στη χώρα λειτουργούν πλέον δύο κέντρα θεώρησης εισόδου (visa), στο Πεκίνο και στη Σανγκάη.

Με βάση τα στοιχεία των αφίξεων το 2010, οι επισκέπτες από την Κίνα στην Ελλάδα ήταν 13.620, το 2011 αυξήθηκαν στους 15.838 και το 2012 μειώθηκαν κατά 23%, στους 12.203. Με δεδομένο όμως ότι αρκετοί Κινέζοι ήρθαν στην Ελλάδα μέσω μιας άλλης χώρας της Συνθήκης Σένγκεν, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 40.000-50.000, με την ταξιδιωτική τους δαπάνη να υπολογίζεται στα 805 ευρώ, έναντι 646 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των ξένων τουριστών στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (2012).

Πληροφόρηση από το Διαδίκτυο

Τα ταξίδια αναψυχής βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των Κινέζων με τους μήνες αιχμής να είναι ο Μάιος, ο Οκτώβριος και ο Δεκέμβριος, περίοδος που η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι μειωμένη ή ελάχιστη. Η Ευρώπη απορροφά 3,2 εκατ. Κινέζους, με την Ιταλία να δέχεται 380.000, την Ισπανία 189.000, ενώ στην Τουρκία ταξιδεύουν περίπου 100.000. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πιο αγαπημένων ευρωπαϊκών προορισμών, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Στα «δυνατά σημεία» της χώρας, είναι η ιστορία και ο πολιτισμός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και ότι αποτελεί γαμήλιο προορισμό, ενώ δημοφιλέστερες επιλογές είναι η Αθήνα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, τα Μετέωρα και οι Δελφοί. Προαπαιτούμενα ωστόσο είναι οι πληροφορίες στη γλώσσα τους, πολυτελείς ξενοδοχειακές υπηρεσίες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που απορρέουν από την κινεζική κουλτούρα, όπως τσάι, ζεστό πόσιμο νερό και οικείες γεύσεις.

Ποιος είναι ο κινέζος ταξιδιώτης

«Παραδοσιακοί», «νέοι με δυτικές επιρροές», «εξερευνητές της εμπειρίας» και «γνώστες», είναι οι τέσσερις κατηγορίες των κινέζων τουριστών. Στην Ευρώπη η πλειονότητα των επισκεπτών από την Κίνα (70%) είναι «παραδοσιακοί», οι οποίοι ταξιδεύουν με γκρουπ, μια και δεν ανήκουν στα πολύ υψηλά εισοδηματικά και μορφωτικά στρώματα. Ετσι εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, ξεπερνούν το εμπόδιο της γλώσσας και ενδιαφέρονται για τα τουριστικά αξιοθέατα, προσπαθώντας να καλύψουν αρκετούς προορισμούς σε ένα ταξίδι. Το υπόλοιπο 30% αποτελείται από άλλες τρεις κατηγορίες. Η μία είναι οι «νέοι Κινέζοι», με μεγάλη επιρροή από τον δυτικό τρόπο σκέψης, οι οποίοι θέλουν να «αποδράσουν» από την πιεστική καθημερινότητα των μεγαλουπόλεών τους, δίνοντας έμφαση στον δυτικό πολιτισμό και στα πολιτιστικά δρώμενα στην Ευρώπη. Επίσης, όσοι αναζητούν την εμπειρία, προσπαθώντας να εμβαθύνουν στον προορισμό, ταξιδεύοντας μεμονωμένα, με μέλη της οικογένειάς τους ή ειδικά γκρουπ και, τέλος, οι «γνώστες», οι οποίοι αναζητούν την ποιότητα, τη φυσική ομορφιά και επικεντρώνονται στην τοπική κουλτούρα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισμού.



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Ελληνισμός του Πόντου...και ένα από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία...την Γενοκτονία


Διαβάστε παρακάτω την ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου από την αρχαιότητα μέχρι την μεγάλη αιματηρή Γενοκτονία...και από την Γενοκτονία μέχρι σήμερα...

Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, ξεκινά από το μύθο, από τότε που ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδεψαν πάνω στο Χρυσόμαλλο Δέρας για να αποφύγουν τη θυσία τους από τους θεούς του Ολύμπου.

Ακολούθησε ο θάνατος της Έλλης και ο Φρίξος με την άφιξή του στην Κολχίδα ανέθεσε τη φύλαξη του πολύτιμου Δέρατος στο βασιλιά Αιήτη.

Η Αργοναυτική εκστρατεία, με τον Ιάσονα και πλήρωμα απ’ όλες τις ελληνικές πόλεις, αποτέλεσε την προσπάθεια για την κτήση του Χρυσόμαλλου Δέρατος και την απόπειρα για εποικισμό της περιοχής, που αρχίζει αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο, το 1100 π.Χ...

Οι ελληνικές αποικίες

Η Μίλητος είναι η πρώτη πόλη της Ιωνίας που επικοινωνεί με τον Εύξεινο Πόντο, δημιουργώντας αποικίες οι οποίες σύντομα μετεξελίχθηκαν σε σημαντικές πόλεις. Η Σινώπη (ιδρύθηκε το 785 π. Χ), η Τραπεζούντα (756 π.Χ), η Κερασούντα (700 π.Χ), η Αμισός (Σαμψούντα- 600 π.Χ), η Οδησσός, το Παντικάπαιον, η Διοσκούρια (Σοχούμι), η Πιτιούντα, η Αρχαιόπολις, είναι μερικές από αυτές.




Η βυζαντινή και η μεταβυζαντινή περίοδος

Στη βυζαντινή περίοδο αναπτύσσεται η ελληνική ταυτότητα, αλλά ο Εύξεινος Πόντος συνεχίζει να αποτελεί το χώρο όπου υπάρχουν αντιπαραθέσεις της αυτοκρατορίας με τους Άραβες, Πέρσες, Τούρκους, Σελτζούκους και την αναδυόμενη Ρωσία.

Με την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους το 1204, δημιουργείται η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας από τους Κομνηνούς. Οι Οθωμανοί ταύτισαν τον Εύξεινο Πόντο, με τα πιο σημαντικά τους συμφέροντα, αφού προσέφερε ασφάλεια και επιπλέον ήταν ο χώρος σύνδεσης με τους πόρους του Καυκάσου και της Κασπίας, ενώ η Ρωσία θα κυριαρχήσει μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο και τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή (1774).

Οι Έλληνες της περιοχής ανακτούν την πίστη τους και συμμετέχουν στη Φιλική Εταιρεία η οποία ξεκινά στην Οδησσό με αρχηγός το γόνο μίας διακεκριμένης Ποντιακής οικογένειας, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.




Η Ποντιακή αναγέννηση.

Από το 1100 π.Χ. έως το 1923 μ.Χ., ο Ελληνισμός του Πόντου υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα του έθνους. Σ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή, αναδείχθηκαν μορφές όπως ο Διογένης, ο Ηρακλείδης ο πολιτικός, ο Διϊφιλος, ο Στράβωνας, και αργότερα οι Καρατζάδες, Μουρούζηδες, Γαβράδες, οι Υψηλάντηδες, ο Πασσαλίδης, ο Καπετανίδης, ο Κωνσταντινίδης, ο Καπετάν Ευκλείδης, κ.ά. Η οικονομική ανάκαμψη του Ποντιακού Ελληνισμού συνδυάστηκε με τη δημογραφική άνοδο. 1865 οι Έλληνες του Πόντου ήταν 265.000 άτομα 1880 οι Έλληνες του Πόντου ήταν 330.000 άτομα.

Ποντιακός Ελληνισμός στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε, σύμφωνα με υπολογισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Οθωμανικών αρχών 600.000 περίπου άτομα. Την ίδια περίοδο στη νότια Ρωσία, στην περιοχή του Καυκάσου, κατοικούσαν περίπου 150.000 Πόντιοι, που είχαν μετοικίσει εκεί μετά την άλωση της Τραπεζούντας.





Οι κυριότερες πόλεις του Πόντου ήταν η Τραπεζούντα, η Κερασούντα, η Τρίπολη, τα Κοτύωρα, η Αμισός (Σαμψούντα), η Σινώπη, η Νικόπολη, η Αργυρούπολη και η Αμάσεια. Η περιοχή ήταν χωρισμένη στις εξής 6 μητροπόλεις: 1. Τραπεζούντας. 2. Ροδοπόλεως. 3. Κολωνίας. 4. Χαλδίας – Κερασούντας. 5. Νεοκαισάρειας και 6. Αμάσειας ενώ υπήρχαν 376 σχολεία, 386 δασκάλους και 23.600 μαθητές. Σε όλη την περιοχή λειτουργούσαν 1.047 σχολεία με 1.247 δασκάλους και 75.953 μαθητές και μαθήτριες. Ακόμη υπήρχαν 1.131 ναοί, 22 μοναστήρια, 1.647 παρεκκλήσια και 1.459 κληρικοί.

Οι Κρυπτοχριστιανοί

Μετά την άλωση της Τραπεζούντας παρουσιάσθηκε το φαινόμενο του Κρυπτοχριστιανισμού. Όπως γράφει ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος, οι εξισλαμισμοί στον Πόντο πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1648- 1687 από τις πιέσεις των φεουδαρχών. Στη συνέχεια το φαινόμενο του κρυπτοχριστιανισμού εντάθηκε αφού η καταπίεση από τους Οθωμανούς ήταν μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ολοένα και περισσότερες προσχωρήσεις προς το Ισλάμ.




Μετά την αναγκαστική προσφυγιά των Ποντίων από τις εστίες τους το 1922, σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν ακόμη άτομα που είναι κρυπτοχριστιανοί, ενώ μιλούν ή καταλαβαίνουν την ποντιακή διάλεκτο. Τα μέλη αυτής της πληθυσμιακής ομάδας βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Τουρκίας καθώς και στο εξωτερικό ως μετανάστες (κυρίως Γερμανία). Οι ποντιόφωνοι -κρυπτοχιστιανοί που ζουν στην Τουρκία αντιμετωπίζουν προβλήματα αφού δεν επιτρέπεται να ομιλείται η γλώσσα τους, να μεταφέρονται τα έθιμά τους, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ασκούν πιέσεις γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση μη κυβερνητικών οργανώσεων που ζήτησαν την ελευθερία δράσης και σκέψης.

Η Γενοκτονία

Οι Πόντιοι από το 1461 και έπειτα γνώρισαν διωγμούς και προσπάθειες για το εξισλαμισμό και εκτουρκισμό. Η απόφαση για την εξόντωση των Ελλήνων (και Αρμένιων) πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ στην περίοδο 1919 – 1923.

Τον Δεκέμβριο του 1916 εκπονήθηκε από τους Εμβέρ και Ταλαάτ, ηγέτες των Νεότουρκων, σχέδιο εξαφάνισης των Ποντίων που προέβλεπε, «άμεση εξόντωση μόνον των ανδρών των πόλεων από 16-60 ετών και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικοπαίδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και εξόντωσης».



Η ήττα της Τουρκίας από τις δυνάμεις της Αντάντ έφερε μια προσωρινή ανάπαυλα στο σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων. Η νέα τουρκική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει άδειες επιστροφής σε όσους εξόριστους είχαν επιβιώσει. Η διεθνής τάση μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για την αυτοδιάθεση των λαών, δημιούργησε προσδοκίες και στον Ελληνισμό του Πόντου. Εξέχοντες Πόντιοι συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Πόντου. Με υπομνήματα και παραστάσεις προς τους εκπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων, προτείνουν τη δημιουργία κρατικής οντότητας σχέδιο όμως που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αντίθετα με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα την 19 Μαΐου 1919, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ελάχιστο μέτρο αντίδρασης στην προμελετημένη γενοκτονία υπήρξε το αντάρτικο του Πόντου, όπου οι Έλληνες στις ορεινές κυρίως περιοχές αντιστάθηκαν στις δολοφονίες.




Η Μαύρη Βίβλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων αναφέρει σχετικά με τη γενοκτονία τα εξής: «οι σφαγέντες και οπωσδήποτε εξολοθρευθέντες Έλληνες του Πόντου από το 1914 μέχρι το 1922 ανέρχονται εις τους εξής αριθμούς»: Περιφέρεια Αμασείας : 134.078, Περιφέρεια Ροδοπόλεως :17.479, Περιφέρεια Χαλδείας – Κερασούντας: 64.582, Περιφέρεια Νεοκαισαρείας: 27.216, Περιφέρεια. Τραπεζούντας:38.435, Περιφέρεια Κολωνίας: 21.448: Σύνολο: 303.238 άτομα». Μέχρι την άνοιξη του 1924 το μαρτυρολόγιο των Ποντίων περιέλαβε ακόμα 50.000 θύματα, συνολικά δηλαδή ο αριθμός των Ποντίων που δολοφονήθηκαν έως το Μάρτιο του 1924 ήταν 353.000, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του συνολικού πληθυσμού των Ποντίων.

Η γενοκτονία ανάγκασε τους Πόντιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα, στην ΕΣΣΔ (εκεί διώχθηκαν από το σταλινικό καθεστώς την περίοδο του μεσοπολέμου), το Ιράν, στη Συρία, και αλλού (Αυστραλία, ΗΠΑ).

Ο Ποντιακός Ελληνισμός σήμερα

Η παρουσία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο πέρασε από το μύθο στην πραγματικότητα. Ο Ελληνισμός ανέπτυξε μια μεγάλη πολιτιστική, πνευματική και οικονομική παρουσία, από το θρησκευτικό στοιχείο και την πολιτισμική συνεισφορά, μέχρι την εμπορική και πολιτική δραστηριότητα. Η παρουσία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο, η οποία διακόπηκε από τη γενοκτονία επέδρασε καταλυτικά σε όλες τις πολιτικές και κρατικές οντότητες που εμφανίσθηκαν στην περιοχή.

Σήμερα στην Ελλάδα και τη Διασπορά, οι Πόντιοι είναι περίπου ενάμιση εκατομμύριο, που συνεισέφεραν και συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ελλαδικού χώρου και των τόπων όπου ζουν. Αγωνίζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας, προσπαθούν να διασώσουν την κληρονομιά τους, καλλιεργούν την παράδοσή τους και ζουν και πορεύονται με οδηγό την ποντιακή ζωή και συνέχεια.


Ο Ποντιακός Ελληνισμός, που καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων αυτών που πέρασαν από τους αρχαιότατους χρόνους κράτησε αλώβητη την Ελληνικότητά του και ανέπτυξε την οικονομία του, κατέφυγε στα ενδότερα ορεινά της χώρας, μέχρι το 1922 που ξεριζώθηκε από τη γη του. Δίδαξε και διέδωσε Πολιτισμό, αλλά σφαγιάστηκε. Διώχτηκε, ξεριζώθηκε. Έκανε την κοινωνία του να ευημερήσει, αλλά αντιμετώπισε την καταστροφή. Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.

Όσοι Έλληνες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο κατάφεραν να επιζήσουν από τις απάνθρωπες Εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι, ήρθαν ως πρόσφυγες στον Ελληνικό χώρο.

Όσοι, δηλαδή, έμειναν ζωντανοί μετά τις σφαγές, την πείνα και τη δίψα που αντιμετώπισαν, τους διωγμούς από το καθεστώς του Κεμάλ, που εξολόθρεψε όσο μπόρεσε το Χριστιανικό κόσμο.

Το κάψιμο τόσων αθώων ανθρώπων, γυναικών, παιδιών και γέρων, Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα μιας απάνθρωπης εθνοκάθαρσης και υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν και να εγκατασταθούν σαν πρόσφυγες στον κορμό της μητροπολιτικής Ελλάδος με τη συνθήκη της Λωζάνης.




Η εκρίζωση αυτή των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ύστερα από 27 αιώνες ζωής, ένας λαός ξεριζώθηκε από τη γη του αφήνοντας πίσω του πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων. Μόνο η Παναγιά Σουμελά ήταν σκέπη τους, όταν εγκατέλειψαν όλα και μετέφεραν μαζί τους το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα, τον πλούτο των παραδοσιακών τους κληρονομημάτων και τον ομαδικό λαϊκό χαρακτήρα τους. Ρίχτηκαν στις ακτές της Ελλάδος και καλλιέργησαν την παράδοσή τους.

Η Μακεδονία, η Θράκη, οι μεγάλες ελληνικές πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη κ.α. είναι μερικές από τις περιοχές, όπου ρίζωσαν οι πόντιοι πρόσφυγες.






fdathanasiou.wordpress.com







Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...